Antioxidáns

Moringa - Isten ajándéka az egészséges élethez

Moringa faJoggal gondolhatjuk, hogy egy újabb superfooddal állunk szemben, hisz a moringa 2x több vitamint tartalmaz, mint a répa, 14x több kalciumot, mint a tej, 4x több rostot, mint a zab, 4x több káliumot, mint a banán és 9x több vasat, mint a spenót. A fa minden része ehető, de a levelében van a legmagasabb hatóanyag-koncentráció. Mivel a szárított levél a leggazdagabb tápanyagokban, már kis mennyiségben képes a szervezetben lévő hiányokat pótolni. Épp ezért Kelet-Afrikában, ahol jelentős mértékű az alultápláltság, moringa fa ültetvényeket telepítenek. Segítségével alultáplált gyerekeket és felnőtteket mentenek meg.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Csipkebogyó, a téli vitaminbomba

Beköszöntött a téli időszak. Idén elég sokáig kellemes időjárásunk volt, nemrég fordult hidegre. Nálunk ma esett le az első hó. Az emberek a kinti hideg megérkeztével meleggel töltik fel otthonaikat. Az adventi koszorú készítése, gyertyagyújtás, karácsonyi világítás az ablakba, mind-mind elválaszthatatlan része a téli időszaknak. A természet is átalakul. Az erdei séták hangulatához hozzátartozik a csipkebogyó csodás látványa. Nemcsak szívet melengető ez a gyógynövényünk, hanem segít egészségünk megőrzésében, illetve visszanyerésében is.

Csipkebogyó

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Mézbokor tea - Honeybush

Egyre több különleges "teával" találkozni a gyógynövénykínálatban. Az utóbbi pár évben vált ismertté hazánkban is a honeybush tea, nem hivatalos magyar nevén a mézbokor, amely rohanó, stresszes napjaink egyik legkitűnőbb és leghasznosabb itala. Immunerősítő teakeverékekben, vagy önállóan találkozhatunk szárított virágos-leveles hajtásaival a drogériák polcain.

Mézbokor

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

Szőlő - ősz - szüret!

Ha nem is örülünk felhőtlenül a nyár elmúltának, azért a színes őszben is meg lehet találni a szépséget. Ekkor van a szőlőszüret ideje is.

Szőlő az egyik legősibb kultúrnövény

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (18 votes)

Krillolaj, a világító rák "csodaszere"

Amikor először találkoztam a tengeri herkentyűkkel, azt sem tudtam, hogyan kell hozzájuk nyúlni. Emlékszem rá, hogy a nászutunkon Spanyolországban voltunk, ahol az egyik estét ismerősök társaságában töltöttük el. Meghívtak minket egy étterembe. Megérkezett az étlap, persze angol és német nyelven. Mivel angolul nem tudok, németül még nem voltam magabiztos, ezért rendeltem egy olyan hangzású ételt, ami szimpatikus volt, de igazából fogalmam sem volt, hogy amit kihoznak, azt eszik-e vagy isszák. És akkor megérkezett az étel a meglepetéssel együtt, ugyanis tintahalat rendeltem. Na, erre kitört a nagy nevetés, én pedig majd elsüllyedtem szégyenemben, mert mindenki arról beszélt, hogy ez nem lesz finom. DE tévedtek! Ugyanis még egy ismerőssel együtt, mi jártunk a legjobban. Nekem nagyon ízlett, ott kóstoltam meg a különböző halfajtákat, a kagylót, rákot.

Krill

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

Sárgadinnye és görögdinnye, mint gyógynövény?

Sok gyümölccsel kapcsolatban megszoktam, hogy szeretem és eszem. Sokat. Nem is gondolok, nézek utána, hogy miért egészséges. Így aztán a sárgadinnyéről és a görögdinnyéről sem tudtam pontosan, hogy milyen jó hatással rendelkeznek, amellett, hogy nagyon finomak.

Mindenki szereti

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Áfonya, a bogyós gyümölcsök királya

Az áfonya egy nagyon értékes bogyós gyümölcs. Népszerűsége nem véletlen, rendkívül ízletes és egészséges. Elmondható róla, hogy "kicsi a bors, de erős". Mármint a kis mérete ellenére hatalmas tápértékkel bír, és kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma is. Nemcsak a bogyóját fogyaszthatjuk, hanem a levele is számos betegség kezelésére alkalmas.

Vaccinium myrtillus

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Astaxanthin, a szuper antioxidáns

Szuperkarotinoid, amely nemcsak hatékonyabb, mint a béta-karotin és az A-, meg az E-vitamin, hanem segít a ráncok, a bőrszárazság és az időskori májfoltok csökkentésében, ráadásul védi a szemet és agyat is az oxidatív stressztől. Az astaxanthin kiváló antioxidáns és hatékony szabadgyökmegkötő. De mennyire az, és mit is jelent ez a gyakorlatban? 


Forrás: 
http://www.natursziget.com/nagyvilag/20130503-astraxanthin-a-szuper-antioxidans
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Chia mag - nagy erő egy kicsiny magban

Már régebb óta ismerem és használom a chia magot, mivel egy ideig kerülnünk kellett a tojást a kisfiam ekcémája miatt. Ezt, ha nem is olyan szigorúan, de azóta is tartjuk, így a chia mag azóta is konyhánk része. Bár tudtam, hogy egészséges, nem ez volt a fő cél. Most viszont, hogy nyilvánvalóvá vált, mennyire az, és érdemes rendszeresen fogyasztani, még több ételbe fogom belecsempészni.

Chia mag

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Vadon termő gyümölcseink

A múlt héten került megrendezésre az Everness fesztivál, a tudatosság ünnepe. A Bionom sátorba minden nap lehetőség adódott a személyes konzultációra, kóstolásra, a legkedveltebb termékek kipróbálására.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Legrégebben háziasított növényünk, az árpafű

Az árpa (Hordeum vulgare) a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. A pázsitfűfélék közé tartozó gabona az egyik legrégebben háziasított növény. Az árpafű az árpa csíranövénye. Általában 200 nappal kicsírázás után takarítják be, amikor a hajtások magassága még nem éri el a 30 cm-t. 

Árpafű

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Gynostemma pentaphyllum (Gulan) - a halhatatlanság növénye

jiaogulanNemrég egy orvos konferencián voltunk látogatóban, ahol a világ egyik legnevesebb etnobotanikusa, Michael Balik tartott előadást.

Michael Balikról röviden annyit, hogy a Harvard Egyetemen végezte tanulmányait, PhD doktori címét is a Harvardon védte meg. Három évtizede kutatja a növények és kultúrák, a gyógynövények és tradicionális használatuk kapcsolatát a világ trópusi, szubtrópusi és sivatagi vidékein.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

Feketemag: mindenre gyógyír, csak a halálra nem

Ez a szerény, de rendkívül erős mag megöli a MRSA antibiotikum rezisztens (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA)) baktériumot, gyógyítja a vegyifegyver támadással mérgezett testet, segíti a cukorbetegek haldokló hasnyálmirigy béta-sejtjeinek regenerációját...mégis túl kevesen tudják, hogy létezik. 

Forrás: 
http://naturahirek.hu/feketemag-mindenre-gyogyir-csak-halalra-nem/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

"Az antioxidánsok inkább okozói, mint megelőzői a ráknak"

A 84 éves dr. James Watson - aki a DNS kettős hélix szerkezetének feltárásáért kapott Nobel-díjat 1962-ben - nemrég új elmélettel állt elő, amelyet ő maga "az egyik legjelentősebb munkájának" nevez a kettős hélix felfedezése óta. Az Open Biology folyóiratban 2013. január 8-án megjelent cikkében Watson amellett érvel, hogy egyáltalán nem érdemes antioxidánsokat tartalmazó étrend-kiegészítőket szednünk, mert ezek "inkább kiváltják, mint megelőzik a rákot." Watson új cikkét többen kritizálták, köztük egy sokak által elismert rákkutató is, aki azonban csak név nélkül volt hajlandó nyilatkozni a Reuters-nek, mondván, "nem akarja megsérteni Watsont". 

Forrás: 
http://daganatok.hu/rakvolt/james-watson-uj-elmelete-az-antioxidansok-es-a-rak-kapcsolatarol
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel