Mi is az az aromaterápia?

Korábban betekintést nyerhettetek az aromaterápia világába és történetébe, most pedig kikristályosodik majd, hogy mi is tulajdonképpen az aromaterápia. Szó lesz a kivonatkészítésről, az illóolajok használatáról, végül különböző szabályokra hívnám fel a figyelmeteket az illóolajok tárolását, vásárlását és használatát illetően.

Aromaterápia

Tartalom:

Mi is az az aromaterápia?

Az aromaterápia olyan, növényekből kinyert, terápiás vagy kozmetikai célokra előállított olajok használata, amelyek révén elősegíthetjük az egészség megőrzését, a szervezet egyensúlyának fenntartását, helyreállítását, valamint a jó közérzet biztosítását. Az aromaolajok nagyon erős, pozitív hatással vannak a testre és a lélekre egyaránt.

Az aromaterápiát már évszázadok, sőt évezredek óta használják, célja lehet a felfrissítés, a relaxálás vagy akár a csábítás, de a testápolás és a gyógyítás is.

Az illóolajok a növényi szervezet működésének melléktermékei, melyek a virágokban, levelekben, gyökérben, fás részekben, kéregben, ágcsúcsokban, érett és éretlen termésben, magokban, stb. szaporodnak fel. Egy adott növény különböző részeiből kivont illóolajak fizikai és kémiai tulajdonságai jelentősen eltérhetnek egymástól (jó példa erre a narancsfa virágjának –neroli-,  héjának és levelének az illóolaja).

Bárhol a világon állítják őket elő, valamennyi olajra saját, egyedi kémiai összetétel jellemző.

Az illóolajok levegövel érintkezve hamar elpárolognakAz illóolajok nagyon illékonyak, vagyis a levegővel érintkezve nagyon hamar elpárolognak. Már szobahőmérsékleten apró részecskék szabadulnak fel belőlük, amik azonnal kapcsolatba lépnek a levegő molekuláival.

Az illóolajok nagyon bonyolult, szerves anyagok. A fantasztikus bennük az, hogy az emberi szervezet egészére képesek hatni: mind a fizikai tünetekre, mind pedig a viselkedésre, hangulatra, lélekre!

Az illóolajok az ún. szinergia elvén működnek, ami azt jelenti, hogy két vagy több olaj együtt, egymás kölcsönhatásában sokkal hatékonyabb, mint az egyes olajok külön-külön. Tehát például, ha fájdalomcsillapításra van szükségünk, jobb, ha 3 fájdalomcsillapító olajat keverünk össze ahelyett, hogy csak a három egyikét használnánk önmagában.

Kivonatkészítés

Az illóolajok tehát a különböző növényi részek illóolajtartó mirigyeiből (mirigyszőr, mirigypikkely, stb.) nyerhetők ki. A termelőknek nagyon körültekintően kell eljárniuk, fontos ugyanis, hogy meghatározott időben végezzék a betakarítást, amikor a legmagasabb a növények illóolajtartalma.

A kivonatkészítésnek négy módja vanA kivonatkészítésnek négy módja van:

 1. Sajtolás
 2. Enfleurage és oldószeres kivonás
 3. Szuperkritikus szén-dioxidos extrakció
 4. Vízgőz-desztilláció

Sajtolás

Ez az eljárás a legegyszerűbb kinyerési mód, melyet kizárólag a citrusfélék (narancs, mandarin, bergamott, citrom, grapefruit, stb.) héjának sajtolásakor használunk. Az ekkor kapott illóolajat más néven eszenciának nevezzük. Ez az eszencia igen romlékony, ezért eltarthatósága nagy figyelmet kíván.

Enfleurage és oldószeres kivonás

A sérülékeny növényekből, mint a jázmin vagy tubarózsa virága az illóolajat enfleurage vagy oldószeres eljárással vonják ki. Előbbi eljárás természetesebb, mert növényi olajat, zsiradékot (pl. kókuszolajat) használnak, melyet vagy egy vászonra, vagy üveglapra kennek, és erre szórják a virágszirmokat. Addig cserélik a virágokat, míg a zsiradék telítődik illóolajjal és az így keletkezett u.n. pomádéból alkohollal kivonhatják az aromaolajat.

Az oldószeres kivonás során kémiai oldószert használnak (pl. hexánt), mely eljárás során keletkezett illóolaj belsőleg semmiképp sem alkalmazható a fellelhető vegyszermaradványok miatt.

Szuperkritikus szén-dioxidos extrakció

Ebben az esetben nagy nyomású szén-dioxiddal választják el az illóolajat a növénytől, melynek során semmilyen más anyag nem marad, csak a tiszta illóolaj. Ez egy rendkívül korszerű és környezetbarát eljárás, de sajnos igen költséges is.

Vízgőz-desztilláció

A leggyakrabban használt eljárás, de igen nagy szakértelmet kíván, mivel a különböző növények más-más eljárást igényelnek a lepárlás során. Az illóolaj minőségét nagyban befolyásolja a felhasznált víz minősége, a desztilláció időtartama, az alkalmazott nyomás, és a lepárló készülék anyaga.

Mire figyeljünk? – szabályok a tárolásra, vásárlásra, használatra vonatkozóan

Tárolási szabályok

 • A (jó) illóolajok 100%-ig természetes, növényi koncentrátumból készülnek, ebből adódóan meg is romolhatnak: növekszik a peroxidszámuk –oxidálódnak-, ezért már akár károssá is válhatnak, elveszíthetik illatukat, zavarossá, vagy túl sűrűvé válhatnak.
 • Az illóolajok érzékenyek a melegre és a fényre, mikroorganizmusokra, ezért ajánlott sötét, száraz, hűvös helyen tárolni őket és soha ne nyúljunk az üvegbe, vagy érintsük a cseppentőt a bőrünkhöz.  Hűtőgépben tárolva szavatossági idejük meghosszabbítható.  A citrusolajok oxidálódnak a legkönnyebben (citromolaj, mandarinolaj, narancsolaj, bergamottolaj stb.) szavatossági ideje általában fele annyi, mint a többi olajé.
 • Az illóolajok gyermekektől elzárva tartandók!

Vásárlási szabályok

 • Vásárlási szabályokMindig győződjünk meg arról, hogy a vásárolt illóolaj minőségi termék-e! Különösen akkor fontos ez, ha terápiás célokra szeretnénk használni az olajat, mert ez esetben csak a 100%-os, tiszta olaj jöhet szóba! Ha túl olcsón jutunk hozzá egy illóolajhoz, vagy akcióban pl. 3-at kapunk 1 000 Ft-ért (az összeg csak a példa kedvéért!), akkor gondoljunk arra, hogy minden bizonnyal nem 100%-os, tiszta illóolajjal dolgozhatunk!
 • Vigyázat! Illatolaj! Az illatolajok nem azonosak az illóolajokkal, azok ugyanis mesterségesen előállított illatanyagok, amelyeknek az égvilágon semmilyen hatásuk nincsen, csak finoman illatoznak. Kizárólag külső használatra valók! Terápiás, orvosi célokra az illóolajok nem helyettesíthetők illatolajokkal!
 • Mindig sötét üvegbe töltött olajat vásároljunk(kék vagy barna)! (Ha nem abban kapható az illóolaj, már az is gyanús lehet a minőségét illetően!) A sötét üveg védi az olajat az ultraibolya fénytől. A saját készítésű illóolaj keveréket is mindig sötét üvegben tároljuk!
 • Az üveg végén legyen jól záró csepegtető, ez segíti a keverék készítését, de azért is jó, mert így kevésbé jelent veszélyt egy üvegcse, ha véletlenül kisgyermek kezébe kerül.
 • A címkén mindig legyen feltűntetve az illóolaj magyar és latin elnevezése is!

Használati szabályok

 • Az aromaolajok nagyon erős koncentrátumokAz aromaolajok nagyon erős koncentrátumok, ezért körültekintően alkalmazzuk őket!
 • Az illóolajok egy része csak külsőleg, egy része pedig belsőleg alkalmazható! Külsőleg és belsőleg is csak és kizárólag a megbízható forrásból származó, 100%-os, tiszta, ellenőrzött  illóolajokat  használjunk, és minden esetben kérjük ki végzett aromaterapeuta véleményét! Elsősorban belső alkalmazáskor tartsuk szem előtt a legfőbb szabályt, melyet Paracelsus is megfogalmazott: "A mennyiség teszi a mérget!" Mivel egy csepp illóolaj hatóanyagtartalma akár 40 csésze, ugyanabból a növényből készült tea hatóanyagtartalmával is megegyezhet, az aromaterápiában ezt az elvet különösen vegyük komolyan!

Aromaterápia a terhesség alatt

Fontos, hogy használat előtt minden olaj leírását olvassuk el, és győződjünk meg róla, hogy az biztonságosan alkalmazható-e a terhesség időszakában, és/vagy kérjük ki végzett aromaterapeuta véleményét!

Várandósság idején különösen fontos, hogy hallgassunk a testünk jelzéseire. Ha egy illóolaj vagy keverék megszagolása elutasítást vált ki belőlünk, ne használjuk!

Aromaterápia terhesség alattÁltalánosságban elmondható, hogy a következő illóolajak nem használhatóak a várandósság időszakában: kámfor-, eukaliptusz-, borsmentaolaj, de meggondolandó a fűszeres olajak használata is, mint a szegfűszeg, gyömbér, fahéj.

A vérnyomást növelő illóolajak használatát mindenképpen beszéljük meg képzett aromaterapeutával! Ilyenek: lavandin, rozmaring, ravensara, izsóp, kakukkfű (thymol). Alacsony vérnyomás esetén pedig a következő aromaolajak használatát mérlegeljük: extra levendula, majoranna, nárdus, ilang-ilang.

Természetesen a vérnyomásunk pozitív befolyásolása a várandósságon kívül is fontos, ezért a fönti lehetőségek ekkor is hasznosak lehetnek.

Aromaterápia csecsemő- és gyermekkorban

 • Az illóolajakat kisgyermekek környezetében leginkább csak terápiás céllal használjuk, ezzel is segítve a baba-anya "illat-kapcsolat" kialakulását.
 • A rózsaolaj, római kamilla, levendula, mandarin, méz, vanília, kevés szantálfa, benzoé sziám vagy tonkabab, amit alkalmazhatunk csecsemők közelében, mint masszázsolajat, fürdetőt, stb. A kömény, édeskömény, ánizs és koriander emésztést segítő masszázsolajakban nyújthat hasznos segítséget.
 • Fontos megjegyezni, hogy sok olyan illóolaj létezik, ami önmagában nem lenne alkalmazható a várnadósság időszakában vagy babáknál, azonban bázisolaj alapú keverékekben már nem okoznak problémát, ha szakember felügyelete alatt állították össze őket: angyalgyökér, balzsamosszuhar, tölgymoha, vasfű, immortella (olasz szalmagyopár), gyömbér, írisz borsmenta, ravensara, rozmaring, zsálya, kakkufű, vetiver, borókabogyó, ilang-ilang, izsóp, cédrus, ciprus, szegfűszeg, fahéj.
 • Fontos, hogy kisgyermekek környezetében ügyeljünk az izgató, élénkítő, extrém frissítő olajok kerülésére, ha azt szeretnénk, hogy a kicsi megnyugodjon.
 • Aromaterápia csecsemő és gyermekkorbanAkárcsak az előző pontnál, itt is külön felhívnám a figyelmet arra, hogy csak megbízható forrásból származó, minőségi, 100%-os, tiszta illóolajat és bázisolajat használjunk kisbabáknál, gyerekeknél! A minőségi termékek ugyan jóval drágábbak, ez igaz, de megéri beruházni rájuk, mert egyrészt a hatásuk sem marad el, másrészt jóval kevesebb csepp kell belőlük, így kiadósabbak is.
 • Az adagolásnál is körültekintően járjunk el! A felnőttek szokásos cseppszámánál jóval kevesebbet kell gyerekek esetében használnunk!
 • Kisbabák és kisgyermekek esetében is kérjük ki aromaterapeuta véleményét!

Napozáskor és érzékeny bőr esetén kerülendő olajok

Citrus, citronella, vasfű, citromfű, angyalgyökér, cickafark olaja,  valamint az orbáncfűolaj, amelyek napsugárzás hatására pigmentációt okozhatnak a bőr felszínén. Használatukkor ügyeljünk, hogy legalább 4 óra teljen el a bedörzsölés, és a napozás megkezdése között.

Érzékeny bőr esetén végezzünk bőrtesztet a könyökhajlatban, és ha kipirosodik, viszketés lép fel, kerüljük az adott olaj használatát! Ilyenkor gondoljuk végig azt is, hogy az érzékenységi reakciót nem-e egy megromlott olaj váltotta ki, vagy nem használtunk-e paraffin tartalmú krémet, ami megakadályozza az illóolaj bőr belsőbb rétegeibe való bejutását? Ilyenkor egy felületi "túladagolás" történik, ami nem kívánt bőrtünetekhez vezethet.

Epilepsziások és asztmások által kerülendő illóolajak

Elsődleges szempont itt is a szagérzékelés megfelelő távolságból. Ha nem tetszik az adott illóolaj vagy keverék, kerüljék a használatát!

Semmi esetre se alkalmazzák a következő illóolajakat: rozmaring, kámfor, zsálya, izsóp. Az édeskömény és ánizsolajjal is legyenek körültekintőek.

Szembe került illóolajok

Amennyiben egy illóolaj szembe kerül, azonnal zsíros olajjal vagy vajjal tisztítsuk ki, illetve mossuk ki, majd forduljunk orvoshoz!

Homeopátia és aromaterápia

Homeopátia és aromaterápiaA homeopátiás szerek alkalmazásával egy időben kerüljük a kámforos illóolajok, mint az eukaliptusz, mentafajták használatát. Lehetőség szerint teljen el 1 óra a két terápiás módszer alkalmazása között!

Véleményem szerint az aromaterápia sokkal inkább kiegészíti a homeopátiás gyógyítást, mintsem ellehetetlenítené azt, gondoljunk csak a homeopátiás elsősegélyszerek alkalmazására, amikor nincs idő azt mérlegelni, hogy a segítségre szoruló épp fogat mosott egy mentolos fogkrémmel…

Szép napot kívánok Nektek!
Brigusz


Források:

 • Ingeborg Stadelmann: Bevált Aromakeverékeim;
 • webwitch.info;
 • Jennie Harding: Titkok nélkül – Aromaterápia;
 • illoolajok.hu;
 • joozsa.hu;
 • pont.hu

 További tartalmak a témában:

4.857145
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (7 votes)

Hozzászólások

Borsmenta illóolaj gyerekeknek

Sziasztok!

Van egy 23 honapos es egy 4 eves kisfiunk. Tavaly, a teli megfazasos idoszakban, elkezdtem alkalmankent parologtatot hasznalni a szobajukban. Borsmenta organikus olajbol csepegtettem par cseppet a parologtato vizebe, hogy konnyebben aludjanak, ha esetleg be volt dugulva az orruk. A minap viszont olvastam egy cikket, hogy bizonyos olajak hasznalatat tiltjak 2 eves kor alatt, meg parologtatoban is. Koztuk volt a borsmenta is. Nagyon megijedtem, okoztam esteleg valamilyen kart a szervezetukben, foleg a kisebbnel?!

Koszonom szepen mindenkinek!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Tiltólistás illóolajak kicsi gyermekkorban

Szia Rozsa8!

Ne izgulj, biztosan nem okoztál semmiféle "kárt a szervezetükben", ha lett volna ilyen hatása a párologtatásnak, az nagy valószínűséggel már rögtön utána jelentkezett volna!

A borsmenta valóban "tiltólistás" illóolajnak számít kicsi gyermekkorban, de ilyen még a fahéj, a szegfűszeg, a boróka, a kámfor és a eucalyputs globulus is!

Vannak illóolajak, amiket már egészen picike kortól bátran lehet párologtatáshoz alkalmazni, pár csepp erejéig: ilyen a mandarin, a citrom, az eucalyptus citriodora, az eucalyptus radiata, a levendula, és a teafa.

Nagyon lényeges, hogy az illóolaj minden esetben terápiás tisztaságú, minőségű legyen!

Megfázás, felső légúti problámák természetes kezeléséhez Melinda cikkében- és az alatta lévő hozzászólásokban- remek ötleteket találhatsz!

Szép estét neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

használat?

azt szeretném kérezni, h ez töményen mehet e bőrre?
és mivel baktérium, víros és gomba ellenes is, mehet e nyitott sebre? vagy lentre, a lágy részekre? (persze úgy értem, h ha alapból nem allergizál)
ha töményen nem (nyílt sebre és lentre) akkor gondolom shea vajba kellene higitani? ha igen, akkor hány cseppet egy kiskanál shea vajhoz?

köszi előre is a válaszokat

Értékelés: Nincs

Narancsolajból belsőleg mennyi a max. mennyiség egyszerre?

Kedves Vali!


Nagyon bevált ez a narancsolaj, ám ha kevésnek bizonyult a 2-3 csepp, és sokkal jobban bevált a 6-8-10 csepp főétkezésenként (ritkán elég kevesebb), azzal ártunk magunknak? Ez nem túl gyakran fordul elő, de amikor a testünk jelez, akkor pár napig szükség van egy ilyen narancsolajos kúrára (kívánjuk is ilyenkor nagy mennyiségben a narancsolajat vagy citrusok evését), utána hetekig minden rendben. Azért nem enzimkészítményt fogyasztunk mostanában, mert csak a zsiradékok emésztésével van gondunk, és az is csak így időszakosan jön elő. (Egyébként legtöbbször kókuszolajat használunk (ami jót is tesz), csak néha házi libazsírt, illetve sok zöldséget eszünk, Párom sok gyümölcsöt is.) Párom még ehetne Trópusi enzimkoktélt, de én nem, mert nagyon éhes leszek tőle, és olyankor többet eszem. A narancsolajnak eddig még nem éreztük rossz mellékhatását ilyen mennyiségben sem (talán csak annyi, hogy 10 csepp azért még ebből is éhesít egy kicsit, de nem vészesen), mégis jó lenne biztosan tudni, hogy nem lesz ebből baj.

Köszönöm előre is a választ!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Illóolajok belsőleg

Szia!

A nagyon-nagyon megfelelő magas tisztaságú illóolajokat valóban lehet alkalmazni belsőleg, de hogy milyen mennyiségben használható egy-egy illóolaj azt csak és kizárólag szakképzett orvos- aromaterapeuta állapíthatja meg. Mivel nálunk az oldalon nem dolgozik ilyen terapeuta, ezért nem tudunk Neked segíteni, bízom benne, hogy az interneten találsz megfelelő szakembert. 

Az emésztés könnyítésére nekem az Emóció és a megfelelő ételtársítás nagyon jól bevált, ezt tudom ajánlani még. Talán Neked is segít. Az Ételtársítás szabályairól egyébként Az ételtársítások fontossága című cikkben is olvashatsz. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kedves Edit, köszönöm a választ!

Szia Kedves Edit!

Köszi a választ!

Az ételtársítási praktikák miatt nem jön elő túl gyakran ez a probléma, sőt, egyre ritkábban, úgyhogy abszolút jót írtál, mert nekünk is az segített, hogy ne sokszor szoruljunk rá a narancsolajra.

Sajnos az Emóció erre nekünk nem vált be, de másra nagyon. :)

Akkor, ha így nem tudtok róla, hogy olyan nagy galibát okozna, akkor hallgatunk a testünk jelzéseire egyenlőre, egyébként pedig igyekszem jól társítani, hogy minél ritkábban, vagy egy idő után már soha ne legyen ilyen probléma.

Jó hétvégét! :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Megfázás

Szeretnék érdeklődni, mivel van nekem egy ilyen Niaouli illóolajom, egy-két külső alternatíva, és belső használat felöl is !?
E terméknél még nincs egyetlen egy komment sem ...le tudnátok írni részletesen, pontosan (adagolás, mértékek, hozzávalók) mind a külső, mind a belső használatra a lehetőségeket ?

Előre is nagyon köszönöm !

Értékelés: Nincs

Niaouli illóolaj megfázásra

Szia!

A fenti cikk az aromaterápiáról szól, de többethasonló írást is találsz belső keresőnk segítségével.

Niaouli illóolaj  adatlapján fel van tüntetve, hogy milyen esetekben javasolt. Általánosan elmondható, hogy a terápiás célú illóolajokból párologtatáshoz 1-2 cseppet teszel a párologtatóba vagy radiárorra teszel egy meleg vízzel teli tálat és abba cseppentesz.  Jó minőségű bázistermékbe (sheavaj, ligetszépeolaj) is keverheted, kb. 1 evőkanálnyi mennyiségbe mehet 1-2 csepp. Fürdésnél mézbe, tejszínbe, vagy sóba elkeverve kell tenni a fürdővízbe, önmagéban ne cseppentsd a fürdővízbe!

Járványmegelőzés természetes módszerekkel és az immunrendszer szerepe és a   Megfázás kezelése természetes készítményekkel cikkek nyújthatnak segítséget.

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Hányféle illóolajat?

Sziasztok

Beszéltünk párommal és olvasgattuk hogy vannak vágyat serkentő illóolajak is,ezekből többet is megemlítenek. Kérdés ezeket lehet keverni? érdemes? Lehet használni aromateráiás fürdésre és mellé még párologtatni? Vagy ez tömény lenne?Esetleg ha valakinek van tapasztalat mit mivel kell érdemes keverni és hogyan használjuk szívesen fogadjuk a tanácsokat.

Értékelés: Nincs

Aromaterápia vágyfokozásra

Sziasztok!

"Több természetes vágyfokozó afrodiziákum létezik, és az intim szféra "polcain" lévő termékekkel is érdemes lehet próbát tenni, valamint vitaminokkal is feltöltened magad, hiszen ezek is hatással lehetnek a libidóra. Vitaminhiányos állapotban és hormonális gubancoknál a vágy sajnos késhet, vagy el is maradhat."

A belinkelt afrodiziákumok közül több már kész keverék, érdemes elsőként azokkal próbálkozni. Ha vágyfokozó fürdőt vesztek akkor nem kell mellette, vele eegyütt még párologtatni is, az aromaterápiában a kevesebb néha több.

Ha házilag kevertek illóolajokat akkor nagyon fontos, hogy csak terápiás célú illóolajat használjatok és ha krémbe keverni szeretnétek akkor károsanyagmentes, hatékony bázistermékekbe tegyétek!

 

Értékelés: Nincs

Hányféle illóolajat lehet használni egyszerre?

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e arra szabály vagy szakmai javallat, hogy hány illóolajat célszerű egyszerre bevetni egy-egy problémára? Például samponba vagy hajpakolásba, ha 10 féle illóolaj is lehet jó és 10 csepp illóolajat szeretnék használni, akkor mi célravezetőbb: mind a 10 jótékony illóból tenni egy-egy cseppet, vagy kiválasztani (és esetleg váltogatni a további alkalmakkor) hármat-négyet? Az illóolajok is felerősítik egymás hatását, mint  a gyógyfüvek, vagy ha túl sokat keverek össze, akkor egyik sem tud igazán érvényesülni?

 Köszönöm előre is a választ!

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Hányféle illóolajat érdemes használni egyszerre?

Szia! 

Tízfélét én nem tennék bele, nem valószínű, hogy képes lenne egymással tízféle illóolaj harmonizálni. Persze, hozzáértő szakembernél előfordul, hogy sok illót kever össze, de laikusként nehéz eltalálni, hogy jó legyen. Három-négyfélét érdemes maximum összekeverni szerintem. 

Bizonyos illók erősíthetik egymás hatását, pl. antibakteriális hatásuk sokkal erősebb lehet együttesen, mint külön. 

Értékelés: Nincs

Melyik négyet :)?

Köszönöm szépen a választ, valahogy éreztem, hogy jóból is megárt a sok:)

Ebben az esetben viszont kérhetek segítséget abban, hogy korpás, viszkető, rendkívül gyorsan zsírosodó (pikkelysömörös, neurodermitiszes tüneteket is mutató) fejbőrre melyik négy illóolaj lenne a leghatékonyabb tüneti kezelésre az alábbiak közül?

cédrus, citrom, fenyő, levendula, teafa, rozmaring, kamilla, orvosi zsálya, citromfű, pacsuli 

Köszönöm szépen!

 

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Illóolajok hajra

A levendulát mindenképp beválasztanám, ahogy a teafát is. Kamilla lenne nálam a harmadik, és én nem is bonyolítanám tovább. De nem lőnél mellé a zsályával, citromfűvel, rozmaringgal sem. 

Mibe tennéd az illókat? Balzsamba? 

Értékelés: Nincs

Köszönöm szépen a váalszodat!

Köszönöm szépen a válaszodat! Tojássamponba tenném őket:)

Értékelés: Nincs

Kiürült illós üvegek

Nekem összegyűlt egy pár, hogyan szabadulhatok meg tőlük környezettudatos módon?Ti mit csináltok az üres üvegekkel? Bocsánat ha rossz helyen tettem fel a kérdést, de egyszerűen erről nem találok  infót.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Kiürült illóolajos üvegek felhasználása

Szia Szilvi!

Örülök neki, hogy ennyire környezettudatos vagy.  Nekem a szelektív hulladékgyűjtő, illetve a gyógyszertár jutott az eszembe lehetőségként. 

Kedves Olvasók! Ha van esetleg további ötletetek, javaslatotok a használt illóolajos üvegek környezetbarát felhasználására, szeretettel várjuk!

Értékelés: Nincs

Aromaterápia belsőleg

Kedves Válaszadó!

A lenti idézetre, és egy másikra hivatkozva, ahol a - Van szakember a csapatban. -bíztatás volt, a kérdésem, mely illóolajok használhatók belsőleg is?

Köszönettel: 

 

http://eletmodszer.com/aromaterapia/mi-is-az-aromaterapia.html#hasznalati_szabalyok

"Az illóolajok egy része csak külsőleg, egy része pedig belsőleg alkalmazható! Külsőleg és belsőleg is csak és kizárólag a megbízható forrásból származó, 100%-os, tiszta, ellenőrzött  illóolajokat  használjunk, és minden esetben kérjük ki végzett aromaterapeuta véleményét! Elsősorban belső alkalmazáskor tartsuk szem előtt a legfőbb szabályt, melyet Paracelsus is megfogalmazott: "A mennyiség teszi a mérget!"

Szép napot kívánok Nektek!
Brigusz"

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Illóolajok belsőleg

Csak azok az illóolajok használhatók belsőleg, melyek terápiás célra alkalmasak. Ezeket itt találod. Használat előtt egy szakembert (aromaterapeutát) mindenképpen érdemes megkeresni.

Én teafaolajat és levendulaolajat használtam már belsőleg. Egy-egy alkalommal, max 1-2 napig tartott nálam a kúra. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Illóolaj belsőleg!

Kedves Edit!

Köszönöm! A válasz szakemberként /aromaterapeuta/ fogalmazódott meg? Mert ezt igy, párdon, de nagyon általánosnak tartom. Tudtommal a szakma nem is javasolhatja belsőleg! /Pl. a télizöld, tömjén, fahéj, szekfűszeg, eukaliptusz, fenyő, rózsa, kakukkfű... is? Ezek csak spontán jutottak eszembe. / Bár, egy dolog a Pharma Lobbi regula, és egy másik a gyakorlat. Ismereteim szerint, kapszulázva is javasolják, ha belsőleg..., az esetleges irritációk elkerülése végett. Egyébiránt, a teafa már nálam is bekerült a perisztaltikába.

Tehát, van arra lehetőség, hogy kellő gyakorlattal rendelkező 'szaki' is szót kapjon?

Köszönöm!  : )

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Aromaterapeuta

Szia Olalah, jelenleg nincs közöttünk végzett terapeuta, így nem tudunk pontos segítséget adni Neked az illóolajok belsőleges használatáról. Kérlek, keress fel egy végzett aromaterapeutát, aki el tud Neked mondani mindent, amire kíváncsi vagy!

Igazad van, mint az életben sokszor, ebben az esetben sem egyezik az elmélet és a gyakorlat, mert attól függetlenül, hogy nem ajánják az illóolajok belsőleges alkalmazását, számtalan esetről tudok, hogy nagy segítség volt alkalmazásuk...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szomorú vagyok, Epermami,

Szomorú vagyok, Epermami, mert bizonyosan azt olvastam az egyik cikkben, hogy kérdés esetén van 'szaki' a csapatban! A választ köszönöm! Olálá-h : )

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Illóolajok belsőleg.

Teljesen igazat kell adnom Pingallónak! A jelenlegi hivatalos állásfoglalás szerint semmilyen illóolaj nem használható belsőleg. Ha mégis ezt teszed, akkor azt csak saját felelősségre.

Aromaterápiához értő ember van a csapatban több is, de mivel jelenleg Magyarországon ez nem akreditált szakma, ezért a jelenlegi hatályos törvények szerint bármilyen tanácsot is kapsz, az a saját felelősséged.

Az más kérdés, hogy számtalan országban használják az illóolajokat belsőleg is... De ha mi erre buzdítunk, akkor törvényt sértünk.

Ugye érted?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Köszönöm, Vali, és

Köszönöm, Vali, és Pingalló!

Ezt tudom, mármint a jogi regulát, hiszen több ilyen is van a komplementer medicinában. Bár az meglepett, hogy a P 'papír' sem elfogadott!
"...a jelenlegi hatályos törvények szerint bármilyen tanácsot is kapsz, az a saját felelősséged." >>> Ez triviális. A H2O2, etc. fogyasztás esetén is ez a helyzet. A kemoterápiáról már nem is szólva! : ) 
   De, ha Én kérdezek, és valaki a saját tapasztalatát osztja meg, ami ugyancsak önként vállalt 'kín' eredménye, akkor az már mozgatja a Justitia mérlegét?
"Aromaterápiához értő ember van a csapatban több is,..." POS? Az nekem éppen elég, hiszen magam is a komplementer szemlélettel igyekszem tájékoztatni, ha éppen nem segíteni. És 'némileg' akkreditálva, csak hogy a léc ne billegjen. 
De nem ismerhetem a komplementer terep teljes domborzatát, így nem rendelkezem minden területről azonos/teljes értékű infóval. Ilyenkor fordulok a nálam - vélhetően -  többet tudóhoz, gyakorlati élményekkel is rendelkezőhöz. Mert, bár használtam már 'teafát', de ez messze nem nevezhető alapos ismeretnek.

Hát így!  : )

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Jól látod a helyzetet

Ez valóban triviális. Bár, ha abból indulsz ki, hogy hány kókler oszt egészségügyi tanácsot csakis kizárólag a saját meggazdagodása érdekében, akkor valóban nem árt egy szigorú szabályozás.

Az, ha Te megosztod a tapasztalataidat olyannal, aki utána hallgat Rád, és esetleg mégis árt magának, az nem a Te felelősséged. Ha viszont ezeket a tanácsokat nyilvánosan (előadáson, blogbejegyzésben, stb) osztogatod, akkor már mozog a mérleg nyelve - a Te szavaiddal élve - pláne, ha pénzt is kérsz a tanácsért...

Én, mint az antalvali.com névadója és vezető szakértője, egy hozzászólásban elmondhatom, hogy én használtam belsőleg illóolajat, de erre nem buzdíthatok senkit, pláne nem blogbejegyzésben. Attól még simán ízesítem a zabpudingomat vaníliaolajjal, citromolajjal vagy narancsolajjal - ami ugye szintén belső alkalmazás. Néha tényleg nehéz kiigazodni a törvényeken, mert ezek szerint terápiás céllal nem alkalmazhatom az illóolajakat belsőleg, de étkezési céllal igen? Ugyanis a bármixerek is használnak egy-egy koktélkompozíció elkészítéséhez illóolajakat, vagy élelmiszeripari nevükön természetes aromákat.

No, de ne mi akarjunk igazságot tenni! A lényeg, hogy semmilyen illóolaj nem alkalmazható belsőleg terápiás céllal!

A nálunk dolgozó aromaterápiához értő emberek nem ennél a cégnél tanultak. Külföldön (főleg Németországban, Franciaországban és Angliában) nagyon neves iskolák és mesterek működnek és tanítanak, amiről oklevelet is kiállíthatnak, de Magyarországon ezt nem tekintik szakirányú és hivatalos végzettségnek... még... Remélem ez változni fog. A mi csapatunk aromaterapeuta mentora Ingeborg Stadelmann asszony, aki méltán az egyik legismertebb és leghíresebb szakember. Érdemes beszerezned a könyvét, ami közérthető nyelven vezet be az aromák és az aromaterápia világába.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kedves Vali! Nincs vitám Veled

Kedves Vali!
Nincs vitám Veled, Vali! Kémiai terheltségünk tekintetében bizonyost.  A szabályozás valóban szükséges. Csak a betegségügy oldaláról nem hiteles.

Ellenben a válaszadás szigorát, továbbra sem értem. A CENZOR - álta a P..arom szó kurtítva lett!
"...egy hozzászólásban elmondhatom, hogy én használtam belsőleg - erre spekuláltam : )- illóolajat, de erre nem buzdíthatok senkit, pláne nem blogbejegyzésben." No, ezt a serkentést nem is kérem, mert ehhez elég vagyok Én.  : )

Nos, a válaszok sokasága megnevez termékeket, módozatokkal. Márkák is szerepelnek - Farfalla etc.  Tehát, formál logikailag nem 'fogom' a regulát! Nem az alap óvatosság a gond. Bár, nincs előttem a törvény, de érzésem szerint már 'Z'-szer kopogtathatna a GVH..., ha probléma volna az antalvali stílussal."Ha leírod és közzéteszed a véleményedet tapasztalatodat egy betegség gyógyításáról, az még nem kuruzslás. Az a kuruzslás, ha rendelsz végzettség nélkül és ezért még pénzt is elfogadsz!" Dr. Hummel Zoltán

ITT - - AZT ÍRJÁK, HOGY A KAKAÓVAJ FOTOTOXIKUS (kb. az oldal 2/3-nál). Ismerik ezt a lapot, és szakmailag milyennek ítélik? Számomra nem tűnt (-ik) komolytalannak. De, ha jól gondolom, akkor ezen a szakterületen is lehetnek eltérő vélemények!?
Tehát, hogy van ez a kakaóvajjal?


A belsőleges használatot - jut eszembe a kexem - már 10 éve is van, hogy gyakorlom. Citrusok, indiai citromfű, csillagánizs. De a fahéjjat, és a szegfűszeget még nem 'mertem', nehogy kárba menjen a desszert. A Wintergreen-t lehet, hogy kihagyom, ellenkező véleményig.
Nos, számomra az első a nem ártás feltérképezése.  


Az ajánlott Hölgynek több könyve is van. Melyikre gondoltál?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Illóolajok belsőleg és a cenzorálás

Teljesen egyetértek azzal kapcsolatban, hogy a "betegségügy" hozzáállása nem hiteles, hisz az illóolajokat évezredek óta használják belsőleg. De a törvénnyel nem jó ujjat húzni.

A cenzorálással kapcsolatban: itt az oldalon nálunk erős szabályozások vannak a reklámtörvény miatt, azért van az, hogy csak sejtetjük a márkákat. Ezt kérlek nézd el. Azok a márkák, amelyeket kiírunk, azokat kipróbáltuk, van tapasztalatunk, vállaljuk értük a felelősséget. Ettől függetlenül biztosan van sok olyan termék, amely megfelelne az általunk felállított szigorú követelményeknek, de saját hosszútávú tapasztalatok nélkül nem szeretünk róluk nyilatkozni, hisz tapasztalat nélkül nem vállalhatjuk a felelősséget még egy feltételezhetően jó termék tekintetében sem.

A kakóvaj pedig nem fototoxikus. Még 10 évvel ezelőtt sem volt az. Ez szerintem megint a kozmetikai lobbi húzása. Több millió ember használja problémamentesen. Bár fototoxikus lehet, ha kémiailag finomítják. Lehet, hogy itt kell keresni az okot, hogy miért cikkezik ezt róla. Illetve bármi lehet fototoxikus, ha a szervezet telítve van szintetikus kémiai anyagokkal (tartósítószerek, gyógyszerek, fogamzásgátlók, élelmiszeradalékok, kozmetikai adalékok, stb.)

A télizöldet én sem "enném meg". És valóban igaz, hogy első a nem ártás. Csak kérdés, kinek mi árt?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Illóolajok belsőleg

Kedves olalah!

Jelenleg Magyarországon nincs olyan hivatalos képesítés, hogy "aromaterapeuta". Jelenleg Európában és Amerikában is hivatalosan az illóolajok nem használhatóak belsőleg!

Amennyiben mégis így tennél, az kizárólag a saját döntésed és felelősséged!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
epermami's picture

Ne szomorkodj

Olalah, ez most egy ideiglenes állapot, ahogy az évek alatt jöttek-mentek nálunk az emberek, bármikor csatlakozhat hozzánk egy profi aromaterapeuta...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Igyekszem magam összeszedni

Igyekszem magam összeszedni ....mami, most eper híján, répa+alma+cékla+citrom mix-vel!

Értékelés: Nincs
DanduskaMom's picture

Vajon 100%os illóolaj?

http://www.tilloolajok.hu/

Azt irja az oldal tulajdonosa idézem : 

"Az illóolajok 100% tisztaságú hígítatlan illóolajak. Termesztett gyógynövények virágából, leveléből, gyümölcséből készültek, az első lepárlásból vagy sajtolásból."

Vajon tényleg igaz ez???

Előre is köszönöm a választ!


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Ezek hamis és átverős illóolajok!

Az oldal tulajdonosa hazudik! De emgem nem tud átverni! Eper, akác, barack, csalán, stb, illóolaj nem létezik! Ezeket csak szintetikusan tudják előállítani. Nem véletlen, hogy csak 300 Ft.ba kerülnek. Lehet, hogy vannak valódi párlatai is, de ezek után azokban sem bíznék meg. Ha mégis érdekelnének Téged, akkor kérj certifikációkat!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
DanduskaMom's picture

Valahol én is éreztem a csapdát!!

Nagyon köszönöm a gyors választ!! Sajnálatos, hogy a mai világban mindenben kételkednünk kell. És az is, hogy emberek képesek hazudni ilyen pofátlan módon.

Nálatok 100%-os illóolajok találhatóak? Hígítatlan formában?  Ha nem akkor honnan jövök rá. Pl. az eukaliptusznál olvastamezt : Főbb hatóanyagok: 60 - 75% 1,8 cineol, α-terpineol + terpenilacetat, α-pinén + α - tuja, stb. 

Sajnos nem vagyok ebben jártas és ezekről fogalmam sincs, hogy mit takarnak. MI az a sok α- ??
Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Illóolajok kategóriák a felhasználási területük szerint.

A Bionom Bioboltban az illóolajokat több kategóriába soroltuk:

A krémekbe, testápolásra, aromaterápiára elsősorban azokat az illóolajokat ajánljuk, melyek az első csoportban találhatók.

Félre ne értsd! Mindkét csoportban található termékek, megbízható forrásból származnak csak természetes anyagokból készülnek. 

A terápiás célra használható illóolajok alapanyagai vagy vadon termett vagy biotermesztésből származnak. 

Sajnos az utolsó kérdésedre én sem tudom a választ, de továbbítom az egyik kolléganőmnek, aki aromaterápiával foglalkozik. 

Értékelés: Nincs

Illóolajok összetevői

Minden illóolajnak több tíz, száz alkotója van, amik biztosítják az adott illóolaj ilyen-olyan hatását, mint nyugtatás, fertőtlenítés, vérnyomás emelés/csökkentés, stb.

Az általad felsorolt anyagok ezek, amikből pl. a damaszkuszi rózsában kb. 600 féle van, legalábbis ennyit már ismerünk.

Az a csodálatos bennük, hogy szinergiában működve adják az illóolaj lelkét és már egy kicsit melegebb éghajlat, más talajösszetétel, más tengerszint feletti magasság megváltoztatja az egységüket, ezáltal az adott növény hatását is. Minél alacsonyabban terem az adott gyógynövény, annál markánsabb, erősebb hatóanyagokkal fog rendelkezni és minél feljebb, annál lágyabbakkal.

Értékelés: Nincs

Öblítésre illóolajok

Kedves Vali!

Öblítésre megfelelőek a k...a rózsafa, g...l levendula illetve a r..x teafa márkájú illóolajok?

Köszi előre is a válaszod.

Értékelés: Nincs

Illóolajok öblítéshez

Nem ismerem az általad írt márkákat, viszont egy szempont van, hogy ne legyenek szintetikusak. Hiszen a textilbe kerülve ugyanolyan bőrirritációt okozhatnak mint a mosószerek. Ajánlom neked ezeket az illókat, ezek garantáltan természetesek.Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szaunazashoz illoolajok

Hello!

A szaunazas es az illoolajok kapcsolatarol nagyon keves szo esik. Engem erre a felhasznalasra erdekelnek legjobban az illoolajok. Melyik markaju/tipusu olajok azok, amiket erre a celra lehet felhasznalni, szoval mik a kriteriumok? Gondolom ez is terapias felhasznalasnak szamit, azaz 100%, bio, demeter, gyogyszerkonyvi stb legjobb minoseguek johetnek csak szoba?
Markakrol esetleg velemenyetek van? H......a, H....l(Szaunaszeansz) szaunaolajokat lattam most peldaul. Keves olajra van rairva hogy "szaunaolaj" (bionom boltban is csak 2 talalat van a keresesre), de gondolom nem csak ezek hasznalhatoak erre, hanem a megfelelo tisztasagu illoolajok is?

Koszonom a valaszokat! 

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Szaunázáshoz milyen illóolajokat használjunk?

Szia Turbo5, a Bionomban rengeteg illóolajat találsz szaunázáshoz!

Ha beütöd a keresőbe a szauna szót, akkor találatként kiadja a Stadelmann-féle Szaunaolajat, ha elolvasod a leírást, akkor láthatod, hogy a Stadelmann készítmények közül több is alkalmas erre a célra:

Szaunában használhatjuk még a következő aromakeverékeket is:

Aztán az Aromaterápia menüpontra kattintva, fölül, a zöld sávból kiválasztod az Illóolajok egyéb célra, (természetesen a terápiás célra ajánlott illók közül is választhatsz, de ezek magasabb árfekvésűek) majd a Párologtatás, helyiség illatosítás, szauna fülecskén belül 3 oldalnyi olajat találsz.

Én imádom a Blueberry illókat, (érdemes nézni az Akciós termékek között a Karácsonyi csomagokat, mivel csodás ajándékokat találhatunk itt, vagy magunkat lephetjük meg kedvezményes áron:) nagyon lágy, finom illatuk van, mi velük szaunázunk, vagy még a Tihanyi levendulát szoktuk bevetni.

Aki még csak most kacérkodik a szaunázás gondolatával, annak ajánlott elolvasni ezeket a cikkeket. (a belső keresőbe beírtam a szauna keresőszót) Jó melegedést és feltöltődést Mindenkinek, én holnap megyek Watsuzás után izzadni egy nagyot...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

túl sok

Sziasztok! Van valakinek ötlete arra, ha a krémem egy kicsit "túl illatos" lett, hogy mivel tudnám tompítani? Levegőztessem vagy olvasszam vissza?

Köszönöm

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

ha túl sok

Kedves Kollibry!

Úgy járnék el helyedben, hogy visszaolvasztanám és tennék még hozzá az alapanyagok közül... Az esetlegesen "feleslegessé" vált mennyiséget pedig elajándékoznám...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Sziasztok,Ezt most

Sziasztok,

Ezt most találtam, nem tudom mennyire hiteles de megosztom veletek.

ILLATB

BETEGSEG

OLAJ

Agyvérzés

Zsálya
Az agyvérzést követõ bénulást oldja:
levendula, kakukkfû, citromfû, borsmenta illóolajának a betegszobában való párologtatása.

AIDS

Immunrendszer-erõsítõ, a nyirokrendszerre pozitívan ható, feszültségoldó illóolajok:
eukaliptusz, kakukkfû, citrom, teafa.
Kemoterápia idején az aromák alkalmazása TILOS!

Ájulás

Borsmenta, kámfor, narancsvirág, levendula, rozmaring illóolajok valamelyikébõl zsebkendõre cseppentve 2 cseppet a beteg orrához tartani.

Alvászavar

Ánizs, bazsalikom, kamilla, kámfor, kakukkfû, levendula, majoranna, mandarin, narancs, ylang-ylang illóolajokat párologtatni.

Aranyér

Boróka, ciprus, kamilla, levendula

Arcüreggyulladás

Bazsalikom, citrom, kamilla, levendula olajok inhalálása. (Kiegészítõ azaz hozzájuk keverhetõ még: borsmenta, eukaliptusz és kakukkfû olajok)

Asztma

Citrom, ciprus, eukaliptusz, levendula, muskotályzsálya, rozmaring, zsálya

Bárányhimlõ

Borsmenta, eukaliptusz, kamilla

Bélférgek ellen

Ánizs, borsmenta, bergamott, citrom, eukaliptusz, édeskömény, fahéj, kakukkfû, levendula, szegfûszeg illóolajok. Nem illóolaj, de nagyon hatásos a tökmagolaj.

Bélgörcsök ellen

Ánizs, édeskömény, kömény, levendula, rozmaring

Bélgyulladáskor

Bergamott, kamilla, levendula, rozmaring

Bõrproblémák esetén

Érzékeny bõrre: kamilla, jázmin, levendula.
Ráncos, fáradt bõrre: grapfruit, édeskömény, levendula, édesnarancs, narancs, pacsuli, ylang-ylang.

Cukorbetegség esetén

Citrom, eukaliptusz, boróka, rozmaring

Égés, leégés

Kamilla, levendula (borogatás formájában, illetve közvetlenül a sebre is tehetõ)

Emésztési zavarok

Ánizs, bergamott, bazsalikom, kamilla, citrom, levendula, kömény, édeskömény, narancs, édesnarancs

Epebetegségek esetén

Rozmaring, borsmenta, citrom

Epekõ

Édeskömény, borsmenta, levendula, rozmaring

Érelmeszesedés

Citrom, boróka, kakukkfû, rozmaring

Érgyulladás

Citrom, kamilla

Fagyás

Citrom, ciprus, kámfor, levendula

Fejfájás ellen

Levendula, borsmenta

Fertõtlenítõ hatású

Eukaliptusz, citrom, fahéj, fenyõ, kakukkfû, levendula, szegfûszeg, teafa, zsálya

Fogfájás ellen

Bazsalikom, kámfor, kamilla, levendula, szegfûszeg, zsálya (a lyukas fogba 1 cseppet)

Fogínygyulladás ellen

Narancsolaj, kamillaolaj

Frigiditás ellen

Jázmin, muskotályzsálya, pacsuli, ylang-ylang olajok párologtatása fürdõ illetve masszázsolajként.

Fülfájás esetén

Kamilla -vagy levendulaolaj-borogatás forrón. Olívaolajba - testhõmérsékletre melegítve - egy kiskanálnyi mennyiségbe 2 csepp levendulaolajat cseppenteni és ecsetelni a fájó fület.

Gombásodás ellen

Ánizs, citrom, eukaliptusz, kakukkfû, fahéj, levendula, bergamott, teafa.

Görcsök

Akaratlagos izmok esetén: levendula-rozmaringolajos masszázs,
sima izmok esetén: bergamott, kamilla, levendula, muskotályzsálya, rozmaring, olajos, forró borogatás formájában.

Hasmenés ellen

Ciprus, citrom, eukaliptisz, fahéj, kamilla, levendula, narancs, rozmaringolajok

Herpesz

levendulaolajat tisztán a hólyagocskákra kenni

Hörghurut

Bazsalikom-, borsmenta-, citrom-, eukaliptusz-, fenyõ-, kámfor-, muskotályzsálya-, rozmaring-, zsályaolajok inhalációval

Impotencia ellen

Ánizs-, fahéj-, jázmin-, pacsuli-, rozmaring-, szegfûszeg-,ylang-ylangolajokat párologtatni.

Influenza esetén

Borsmenta, citrom, eukaliptusz, kakukkfû, kamilla, levendula, rozmaring

Izzadtságcsökkentõ

Bergamott, ciprus, citrom, kakukkfû, muskotályzsálya

Köhögés ellen

Bazsalikom-, eukaliptusz-, fenyõ-, kakukkfû-, levendula-, muskotályzsálya-, rozmaringolajok

Légzési problémák

Eukaliptusz, fenyõ, borsmenta

Lumbágó

Borsmenta-, fehéjolajok meleg borogatásként

Májbetegségek

Boróka-, ciprus-, citrom-, édeskömény-, fenyõ-, kamilla-, rozmaring-, zsályaolajok (meleg-hideg váltott borogatás formájában)

Mandulagyulladás

Citrom, kakukkfû, levendula, kámfor, kamilla, zsálya - inhalációs kezelés

Menstruációs problémák esetén

Ánizs-, bazsalikom-, boróka-, ciprus-, jázmin-, kamilla-, rozmaringolajok

Nyirokrendszeri megbetegedések esetén

Ciprus, citrom, grapefruit, rozmaring, zsálya

Nyugtató

Bazsalikom, bergamott, jázmin, kamilla, kapor, levendula, majoranna, mandarin, muskotályzsálya, pacsuli, ylang-ylang

Övsömör

Bergamott-, eukaliptusz-, teafaolajok (közvetelenül ecsetelve aromás fürdõként)

Pajzsmirigy-túltengés

Zsályaolajok

Petefészek-gyulladás

Bergamott, citrom, narancs, kamilla, grapfruit

Prosztatagyulladás

Fenyõ-, kamillaolajok

Rovarcsípés hatását csökkenti

Bazsalikom, citrom, fahéj, levendula, teafa olaja

Sipoly ellen

levendulaolaj

Székrekedés ellen

Édeskömény, kámfor, majoranna, rozmaring (masszázsfürdõ)

Tályog

Bergamott-, kamilla-, levendulaolajos forró borogatás

Torokgyulladás ellen

Bergamott, borsmenta, citrom, eukaliptusz, fenyõ, majoranna, kakukkfû, muskotályzsálya

Vesekõ esetén

Boróka, kamilla (masszázs, fürdõ, párologtatás)

Vesemûködést serkentõ

Boróka, citrom, édeskömény, eukaliptusz, fenyõ, muskotályzsálya, rozmaring

Vizelethajtók

Ánizs-, boróka-, ciprus-, édeskömény-, fenyõ-, kakukkfû-, kámfor-, kapor-, levendula-, pacsuli-, rozmaring-, zsályaolajok

Üdv: hannah
 

 

Értékelés: Nincs

Egy magyar cég illóolajai

Sziasztok, tudnátok nekem segíteni abban, hogy a Tcensored.gifi illóolajak megbízhatóak-e? Láttam náluk olyat, ami a Bionom boltban nem kapható, viszont szeretnék: rozmaring, kakukkfű. Valaki használja esetleg?

Köszi! Ildi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ennek a cégnek az illóolajait bátran ajánlom

 takarításhoz, mosáshoz, wc frissítő készítéséhez, de terápiás célra nem tartom őket alkalmasnak. 

A felmosóvízbe, az öblítőbe, a mosogatáshoz, wc-dezodornak én is silányabb minőségűt használok, mert kár a drágát erre pazarolni, de kozmetikai célra (fürdő, hajöblítő, masszázsolaj, stb.) és terápiás célra a bio-demeter minőséget választom. 

Az elmúlt években rengeteg fajta illóolajat teszteltem, hogy megtaláljuk ár-érték arányban a lehető legjobbat, ezért kerültek be pont ezek az illóolajak a Bionon biobolt választékába. Ezt a minőséget máshol sokkal drágábban adják. A Farfalla illóolajai gyógyászati célra és parfümkészítésre is alkalmasak! Svájcban, Németországban, Franciaországban és Ausztriában sok gyógyító terapeuta dolgozik ezekkel az illóolajakkal. 

Érdemes benézned minél gyakrabban, mert folyamatosan bővítjük a választékot, ahogy érkeznek meg a forgalmazási engedélyek. Közel 70 féle illóolaj van a Farfalla cég palettáján. És már felkerült az általad hiányolt két illóolaj is!

Jó lenne, ha megírnátok, hogy kit milyen illóolajok érdekelnek a legjobban, mert akkor azoknak a behozatalát megsürgetjük.  

Értékelés: Nincs

olajok

Sziasztok!

Ismeritek a  illóolajokat? Most kezdik forgalmazni nálunkfele is, én pedig nem tudom eldönteni, hogy vajon valóban olyan jó minőségű-e, mint amilyen magas az ára. Megnéznétek, kérlek, mi a véleményetek róla?

Köszönettel:

Kispicur

Értékelés: Nincs

MLM olajok

Kedves Kispicur! Fogalmam sincs milyen minőségű olajokról van szó, de azért ilyen drága, mert MLM rendszerben árulják. Ezzel mi nem kívánunk foglalkozni.

Értékelés: Nincs

Eucalyptus citriodora érdekelne

Én eucalyptus citriodorát szeretnék, mert úgy tudom, annak izomlazító hatása van, és kisfiam feszes izmainak masszírozására szeretném kipróbálni. Itt a bioboltban csak eucalyptus globulust találtam, amiről viszont úgy tudom, más hatású (és egyébként kisgyerekeknél nem is lehet használni, de ez itt is fel van tüntetve a leírásnál).

Lehetséges, hogy lesz Nálatok eucalyptus citriodora? És esetleg tudtok más izomlazító hatású illóolajat? Köszönöm!!! Bori

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Izomlazító Eucalyptus citridora

Az általad fent említett illóolajat megtalálod a webáruházunkban, itt.

Igaz, hogy a nyelvezete nem mindenki számára érthető, viszont igyekszem javítani, addig is köszönöm a türelmedet 

Értékelés: Nincs

Többféle eucalyptus

Kedves Juzus, köszi a segítséget, már teszem is a kosárba! Viszont annyi kérdésem lenne még, hogy hennázáshoz is most szeretném megvenni az illóolajakat, és ahhoz levendulát és eukaliptuszt ajánl Vali receptje. Az eukaliptuszhoz nincs odaírva, hogy melyik fajta, de az e. globulus van belinkelve. Használható ehhez is az e. citriodora, vagy jobb az e. globulus? Köszi!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

feszes izmokra

Kedves Bori!

Kérdésedre nem tudom a választ, továbbítottam az illetékesek felé...

Viszont feszes izmokra szeretettel ajánlom a Kempteni olajat (bár kérdéses, hogy mennyi idős kisfiad, mert csecsemők és várandósok részére nem ajánlott, ill. orvosi felügyelet ajánlott magas vérnyomás és epilepszia esetén)

Stadelmann könyvében ezt írja:

"Ezel az intenzív, vérellátást serkentő masszázsolajjal kisebb aromaterápiás csodát élhetünk át. Én legalábbis gyakran hallok erről beszámolókat. Izomfájdalmak, merevség, ficam esetén vagy reumatikus panaszoknál a bedörzsölés kellemes hatással jár és gyakran valódi enyhülést hoz. Fizikai munkát végző emberek fáradt, fájó tagjainak a Kempteni olaj éppúgy segít, mint a sportolóknak. ..."

Stadelmann ajánlása:

"A Kempteni olajat ajánlatos nedves bőrre felvinni. Az olaj hatékonyabb valamilyen hidrolátummal, reggel inkább rozmaringgal, este citromfűvel."

Niki

Értékelés: Nincs

wintergreen olaj - mehet?

Elég ellentmondásos véleményeket olvastam a wintergreen olajról, különösen a metil-szalicilát tartalma miatt. Szeretnék egy kenőcsöt készíteni a szüleim ízületi problémáira, és a recept szerint elég sok wintergreen olajat kell használnom, de elbizonytalanodtam... Mi a véleményetek? Biztonsággal használható vagy inkább kerüljük? És a bioboltban lesz kapható ilyen olaj? Köszönöm a választ előre is!

Értékelés: Nincs

Reumára!

Ezt az olajat 0,04%-ban szabad csak felhasználni. Mivel ezt házi körülmények között nem hiszem, hogy ki lehet mérni, ne használd!

Ez a növény az alapja egyes kemoterápiás szereknek, 1 teáskanál olaj 20 aszpirin tablettával egyenlő, ami már halálos...

A rheumás panaszokra sokat segíthet az életmód váltás, egészségesebb étrend:

Csökkenteni kell a fehérje, hús és cukor bevitelt. Kerülendők a hüvelyesek, maximum 1x egy héten javasolt a fogyasztása az ilyen betegségben szenvedőknél. Lúgosítani kell a szervezetet (a köszvényes, reumás betegek szervezete kivétel nélkül mindig el van savasodva): zöldségek, zöld levek, gyökérfélék, hagymafélék, burgonya, tök, gesztenye, füge, fűszernövények, hántolatlan gabonák, mazsola, zöldséglevek, csírák, korpák, sörélesztő fogyasztása javasolt.


Jól bevált a barnarizs-diéta: kb. 10 napig főleg barnarizs fogyasztásából áll, esetleg zöldséggel, zöldséglevekkel kiegészítve. Fontos a lúgos étel naponta kétszeri fogyasztása, főleg nyers formában. Ajánlott ételek még: a rozs, zab, köles, hajdina, frissen csíráztatott magvak, főleg a lucernacsíra. A mandula szintén jó gyógyhatással bír.
A reumás betegnek annyi nyers zöldséget és zöldséglevet kellene ennie-innia, amennyi csak belefér!
Fokozottan oda kell figyelni a folyadékbevitelre, mert a kiszáradástól tovább romlik az izületek állapota és ezáltal is fokozódik a gyulladásuk.

Izületi merevségre belsőleg kiválóan alkalmasak a mezei zsurló, csalán, fehér babhéj tartalmú gyógynövény-teakeverékek.

Pakolások:

Torma-pakolás: reszelt tormát ecetbe áztatunk, leszűrjük, a levet külsőleg borogatásként használjuk. Az almaecetet önállóan is lehet a bőrbe dörzsölni.
Mustármag-pakolás: finomra őrölt mustármagból pépet készítünk almaecet hozzáadásával, vászonra kenjük és a fájó testrészre helyezzük a másik felével (hogy közvetlenül ne érintkezzen a bőr felületével a pép).
Káposztalevél-pakolás: sodrófával megtört káposztalevelet mézzel megkenünk, ráhelyezzük a fájó izületre éjszakai pakolásként és fóliával betekerjük.
 

Ezen kívül hasznosak a gyógynövényes ülőfürdők, gyógytorna, reflex masszázs, organikus növényi táplálék-kiegészítők, immunerősítők.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Re: Reumára - hálásan köszönöm!!

Tünde! Húúúú, de jó, hogy figyelmeztettél ezzel az olajjal kapcsolatban!!!! És ezer köszönet ezért a csodálatos írásért, nagyon jó összefoglaló! Köszönet, Ági

Értékelés: Nincs

illóolajok fényérzékenysége

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem az illóolajok fényérzékenységével kapcsolatosan. Ha pl. citromolajat tartalmaz a házilag elkészített krémem, felkenem, utána mennyi időn keresztül nem mehetek napra? Az illóolaj dobozában lévő használati utasításon az áll, hogy 12 óráig. Szóval, ha este 10-kor felkenem magamra, akkor másnap délelőtt 10-kor már napozhatok minden "bőrfolt-kockázat" nélkül?

Köszönöm a választ előre is!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A fényérzékenyítő illóolajok listáját

ITT olvashatod.

Mivel a valódi illóolajok elillannak, a hatásuk valóban csak pár órán át érezhető. Ha nincs a termékben semmilyen illatfixáló, akkor 12 óra múlva már nagy valószínűség szerint nem lesz a bőrödön.

Értékelés: Nincs

gratuláció, bőrproblémák

Sziasztok! Először is szeretnék gratulálni az oldalhoz: nagyon jó végre olyan blogot olvasni, ahol értelmes, kedves emberek folytatnak eszmecserét és a cél egymás segítése, nem pedig a piszkálódás. clap2.gifregular_smile.gif Tanácsotokat szeretném kérni: mivel elég problémás bőröm van (szűk pórusú, de T-vonalban zsíros, pattanásos, mitteszeres, ugyanakkor helyenként vízhiányos és érzékeny is: már csak vízzel fürdök egy ideje, de így is állandóan kipirosodik és viszket sad_smile.gif ), arra gondoltam, hogy nem keresgélek folyton megfelelő krémet (sok mindent próbáltam már), hanem az itteni útmutatások alapján házilag készítenék valamit. Találtam hidegen sajtolt olajat (általatok is ajánlott), gondoltam, hogy az jó lenne a hidegebb időszakban. Ugyanakkor több helyen olvastam, hogy nem szabad állandóan olajokkal kenni a bőrt, mert "megszokja" és később nem funkcionál rendesen. Máshol meg azt írják, hogy a természetes terápiáknál később, rendszeres alkalmazás esetén várható eredmény. Most akkor mi a helyes arány?? confused_smile.gif Készítettem körömvirág macerátumot az ekcémás kezemre (ezt mindenkinek szeretettel ajánlom regular_smile.gif), ezt esetleg kenhetném az arcomra is? Egy szomorú tapasztalat: vettem zöld dobozos bázisolajat és a bőrpróba alkalmával nagyon kipirosodott a bőröm és viszketett (ezt tapasztaltam már néhány étel elfogyasztása után is, de sajnos még nem jöttem rá, hogy pontosan mitől van)-és néhány illóolajának szó szerint elviselhetetlen BÜDI szaga volt. confused_smile.gif legalábbis számomra. Válaszotokat előre is köszönöm és szép napot mindenkinek

Értékelés: Nincs

érzékeny bőr

Szia! Az érzékeny bőr azért ilyen, mert valami belső dolog áll a háttérben! Nagyon sok oka lehet: érproblémák, gyulladás valahol, egészségtelen ételek, kevés mozgás, friss levegő hiánya, klóros víz, kevés folyadék, cukorfogyasztás, emésztési gondok... vagy ezek együtt... Először az okot kellene megkeresni, ebben tanácsadód tud segíteni!

A hidegen sajtolt olajak esetében nem érvényes, hogy a bőr hozzászokik, ellustul, stb. Hiszen a természetes anyagokból annyit használ fel, amennyire szüksége van, a felesleg vagy elvezetődik a keringés által, vagy a bőr felszínén marad. A kőolajszármazékokra viszont fokozottan igaz, hiszen eltömítik, tönkre teszik a bőr normál funkcióit. Ez utóbbiakat már nem használsz ha jól értem!

Ha el tudsz jönni a kozmetikámba szívesen segítek, hiszen így látatlanban nehezebb!

Értékelés: Nincs

Várandósság alatt jázmin- és

Várandósság alatt jázmin- és rózsaolajat tartalmazó saját készítésű parfüm sem használható? A hajamra szoktam fújni. És a jól ismert zöld dobozos, gyengébb minőségű, de tiszta illóolajakat használom. Egyenlőre nem aktuális a probléma, de azért jó lenne tudni....

Mária

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A várandósságra ártalmatlan illóolajok

A jázmin és a rózsa bátran alkalmazható.

A következő illóolajokat lehet várandósság alatt szakember felügyelete nélkül is alkalmazni, mert a várandósságra nézve teljesen átralmatlanok:

 • ciprus
 • eukaliptusz
 • geránium
 • ilang-ilang
 • jázmin
 • levendula
 • petitgrain
 • rózsa
 • szantálfa
 • teafa
Értékelés: Nincs
Sencimary's picture

illóolaj, honnan udom, hogy valódi?

Sziasztok!

Ha venni akarok illóolajat honnan tudom, hogy tényleg igazi illóolajról van szó? Csak az árából? Olvastam, hogy kideríthetem úgy, hogy papírra cseppentem. Az igazi illóolaj amikor elpárolgott nem fog hagyni zsíros foltot a papíron. De ehhez ugye meg is kell vásárolni. Ha pedig foltot hagy, már nem is érek vele semmit.

Előre is köszönöm a választ! :)

Üdv, Rita

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Valódi illóolajok

Először is, rá van írva, hogy higítatlan 100%-os illóolaj. Vagy az, hogy gyógyszerkönyvi tisztaságú 100%-os illóolaj. Ha ezek nincsenek feltüntetve az üvegcsén vagy a dobozon, akkor elkezdhetsz gyanakodni. Főleg, ha túl olcsó. A valódi illóolajokból a legolcsóbb is drágább, mint 700-800 Ft.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

A Herbaházban a minap

A Herbaházban a minap elkezdtem nézegetni az illóolajokat, találtam is olyat, amire rá volt írva, hogy 100% tiszta, viszont olyan 800 Ft körül volt. Gyanakodnom kéne?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Olcsó 100%-os illóolaj kontra drága 100%-os illóolaj

Mi a különbség?

Jogosan kérdezitek, hogy mi a különbség egy 800 Ft-os illóolaj és egy ugyanolyan növényből kinyert 1800 Ft-os illóolaj között, ha elvileg mindegyikre az van írva, hogy 100%-os?

A különbség ég és föld lehet. Lássuk, mik is azok:

 • valóban mindegyik 100% illóolajat tartalmaz, de nem 100%-osat. Nos ez egy kis magyarázatra szorul: vannak arra specializálódott cégek (nem túl sok), akik illóolaj kinyeréssel foglalkoznak. A legtöbb gyártó tőlük vásárolja fel több literes kivitelben az illóolajat, majd a saját kategóriájának megfelelően beállítja az illattöménységet. Valahogy úgy, mint a pálinkafőzésnél. Ugyanis a lefőtt pálinka is 100%os tisztaságú gyümölcspálinka, de azt beállítják desztillált vízzel 30-60 fokosig, ki hogy bírja a töménységét, és ki hogy szereti. De ettől még a pálinka 100% gyümölcstartalommal bír, csak az egyik gyengébb, a másik erősebb. Az illóolaj-típusok esetében is megvan az a megfelelő higítószer (alkoholok, terpének), amelyben a töménységét lehet befolyásolni. Pont ennek köszönhető az, hogy valamelyőtök hiába tett bele 20 cseppet a mosógép öblítő tartályába, mégsem érezte illatosnak a ruhát, valaki meg esküszik, hogy neki 5 csepp is elég. Nos, ebben az esetben érdemes elgondolkodni azon, hogy melyik is a drágább?
 • A másik dolog ami árkülönbséget okoz, az az illóolajt adó növény tisztasága. Evidens, hogy a biodinamikus, bio, vagy ellenőrzött natúr gazdaságokból való növényből kinyert illóolaj sokkal tisztább, ezáltal drágább is. Gondoljatok bele, hogy szívesen használnátok-e terápiás célra annak a narancsnak vagy citromnak a héjából kinyert illóolajat, amit a süteménybe sem mertek belereszelni, olyan vegyszeres. Vagy kell-e nekünk annak a kamillának az illóolaja, amelyet a begyűjtők az úttestek mellett szedtek (ugyanis ott szeret leginkább nőni), és benzingőzben és ólomban nőtt fel?
 • Sokan azt is figyelmen kívül hagyják, hogy hány ml-es az üveg. Trükköznek a gyártók, mert én is jártam már úgy kezdő koromban, hogy ugyanannak a márkának 5 illóolaját leemeltem a polcról, mert árban jó volt, és csak otthon vettem észre, hogy az öt egyforma méretű dobozból 3 különböző méretű üvegcse került elő: 5ml-s, 8ml-s és 10ml-s. Persze rögtön utánaszámoltam, és kiderült, hogy az 5ml-st drágábban vettem, mintha a drágábbnak tűnőt vettem volna meg, ami 10ml-s volt.
 • Bizonyos illóolajok esetében az sem mindegy, hogy milyen termőterületről származik a növény, ugyanis az éghajlati, az időjárási és a talajviszonyok is erősen befolyásolják, hogy az adott növénynek milyen minőségő és intenzitású lesz az illóolajtartalma. Gondolj csak bele, hogy egy kevés napfényben termett melegházi citromnak ugyanaz-e az aromája, mint a mediterrán fán érettnek? Értelemszerűen ezért a fajtának legkedvezőbb területről származó növényből kivont illóolaj drágább, mint a társai.
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (7 votes)

Használható?

Sziasztok,

Nem rég bukkantam Rátok és nagyon hálás vagyok, nagyszerű dolgokkal ismerkedtem meg már most :)
Üröm az örömben, hogy lehet kissé későn találtam rá arra mit is jelent a 100% illóolaj, és sajnos már jó néhányat bevásároltam...

Tudtok abban segíteni, hogy:
1./ A zöld doboz Arom... illók biztonsággal használhatók-e külsőleg (krém, sampon, párologtatás, dezodor, fürdővíz)? Kb. 10 félét vettem, és nem szeretném kidobni (de ahogy elfogy megyek A boltba  ) Vettem egy Med* Nat*** típusút is.

2./ A Herbavit.. Kókuszzsír megfelelő tisztaságú sütés/főzéshez? Esetleg krém alapnak? (Finomítottam vettem, direkt a főzés miatt, de a finomítás módját nem találtam a tégelyen. Viszont sütésnél eléggé kellemetlen szagú legalábbis nekem és a páromnak.)

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket :)

További sok sikert Nektek!!!! :)

Értékelés: Nincs

illó- és sütőolajok

Szia! Mi is hálásak vagyunk Neked, hogy leírtad tetszésedet az oldallal kapcsolatban, ez ad erőt, hogy tegyük tovább, amit elkezdtünk

A zöld dobozos illóolajokat mosáshoz, felmosáshoz, párologtatáshoz használd el, bőrre ne, belsőleg meg pláne tilos!

A sütőolajokkal (kókusz) mi is bajban voltunk, mert vagy vegyszeresen lettek szagtalanítva, tisztítva vagy egyszerűen lehetetlen volt utánajárni. Jelenleg a Barco kókuszolaj bizonyul olyannak, amit bátran tudunk ajánlani! Minden beavatkozásról részletes leírást közölt a gyártó/forgalmazó, azt használhatjátok nyugodtan. Az Általad említettet nem ismerem, de inkább hagyjátok veszni, mint mérgezni magatokat...

Krém alapnak ha egyszer kipróbálod a Konzol féle kókuszolajat nem tudsz majd szabadulni tőle :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Köszönöm a gyors

Köszönöm a gyors választ .

Mondjuk elszomorodtam, mert az olajakat így nem tudom mire használhatnám... Egyébként azt tudni, hogy mennyire károsak (vagy "csak" nem ajánlottak)? Mert pl. múlt héten begyulladt a szalag a lábamnál, és én két napig kentem kámforolajjal. Persze gondolom a mennyiség és a használat időtartama is számít... Belsőleg eszembe se jutott használni, annyira azért nem voltam bátor 

A kókuszzsírral is főztünk már és ott vettük észre, hogy furcsa, kellemetlen szaga van (párom ahhoz hasonlította, mint mikor a gyomor szabadul szájon át a feleslegtől). Ez lehet vegyszeres kezelés eredménye, vagy tényleg szokni kell az illatmentes kókuszzsír illatát? Az étel nem volt szerencsére büdös, de jó lenne tudni ártottunk-e magunknak vajon... Bár csak jobb lehet még ez is, mint citromlé színű napraforgó olajok.

Értékelés: Nincs
Daisydog's picture

Illóolaj SOS kérdés.

Szaisztok.

Vettem egy A márkájú olajat. Mi a véleményetek róla? Ugyanebből a márkából vettem finomítattlan kis adag shea vajat, kókuszvajat, és kakaóvajat. Az illóolajban nem vagyok biztos, hogy jó mert még sose vettem, állítják hogy 100% természetes és az eladó is használja magára. De nekem nem tetszik az illata (levendula). Lehet mert túl tömény és hogy eleve a levendula illat nem jön be? Összetevőket nem találtam a neten. Csak hogy 100%ig természetes növényi. 

Köszönöm.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

illóolaj

Kedves Daisydog!

Nem tudom, hogy az általad kérdezett márkájú termékek milyen forrásból származnak, hogyan dolgozták fel, ezt beszéld át a forgalmazóval, nézd meg az összetételek, kérd be a hivatalos papírokat, stb....

Ezek mi is minden esetben megtesszük, így azokért a termékekért, amelyeket a bionom.hu áruházban találsz, vállaljuk a garanciát... más esetben sajnos nem tudjuk.

Niki

Értékelés: Nincs
Daisydog's picture

illóolaj SOS

Nem találtam elérhetőséget a gyártó oldalán, de lehet regisztrálva lehet csak megnézni.

A papír tesztet csináltam meg. Lassan de elpárolgott, színes folt nem maradt, viszont nagyon nagyon halványan látszik a körvonala. Ez jelent valamit?

 

Köszönöm

Értékelés: Nincs

Illóolajok megbízhatósága

Az Általad említett illóolaj forgalmazójával én már beszéltem régebben. Nekem sem tudtak adni semmilyen papírt, igazolást, hogy honnan származnak a növények, milyen arányban találhatóak meg benne egyes komponensek, higítják-e valamivel.

Mert azt tudni kell, hogy attól még 100%-os az illóolaj ha higítják! Hiszen ez úgy értendő, hogy maga az illóolaj része 100%. Hasonlatként említeném a 100%-os gyümölcsleveket, amikről már mindenki tudja, hogy higított sűrítményekből higítják vissza, mégis ráírják, hogy 100%-os.

A Farfalla bio, demeter növényekből készül, nincs higítva. A Medinatural nem bio, de nincs higítva, gyógyszerkönyvi minőségű és rendelkezik vizsgálati lappal. Előbbit terápiás célra, krémekbe, utóbbit párologtatásra, öblítéshez, takarításhoz ajánljuk.

Értékelés: Nincs
Daisydog's picture

Ettől a forgalmazótól vettem

Ettől a forgalmazótól vettem sheavajat, kókuszolajat, kakaóvajat is. Szerintetek akkor ezeket se merjem használni? köszönöm

Értékelés: Nincs

Forgalmazók

Mindenki ott vásárol, ahol szeretne, de minőség ügyében mi csak arra tudunk garanciát adni, ami a bionom áruházban található. Ha kérdések merülnek fel Benned az ott található termékekkel, akkor kérdezd őket, minden forgalmazónak tisztában kell lennie miket árusít!

Értékelés: Nincs

mehet belsőleg, és dezodorba is?

Kedves Vali!

Érdekelne a véleményed a Jnál kapható illóolajok tisztaságáról. A Bionom megnyitása előtt ezekből vásároltam elég sok félét, van még itthon bőven belőlük. Nem tudom, hogy inkább csak mosáshoz használjam-e, vagy pedig elég jók ahhoz hogy mehetnek dezodorba, parfüm készítéshez, aromalámpába és akár belsőleg is?

Üdvözlettel:

Eszter

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

CSAK mosáshoz és takarításhoz használd!

Belsőleg és terápiás célra alkalmatlanok!

Értékelés: Nincs

Már értem Vali!

tegnap jól megrántottam a derekamat egy nagyobb súllyal a kezemben, és szép kis izomgörcs keletkezett a helyén. Hirtelen azt se tudtam hova kapjak, de éreztem, hogy kezeletlenül másnap az ágyból se tudnék kikelni. Gyorsan kevertettem olívaolajat mandulaolajjal és abba cseppentettünk pár csepp rozmaring, borsmenta és levendula illót. Megértettem, hogy inkább megéri a drágábbat venni, jobb minőségűt, mert krízis helyzetben az hozza meg a várt eredmény, a többi simán megbukna. A tihanyi levendula illóolaj csodásan ellazított, és mára kutya bajom sincs. A silányat hagyjuk meg szoba illatosításra...

Értékelés: Nincs

aromaterápia krupp és hörghurut esetén

Kedves Brigusz! Köszi szépen a jó kis írásokat! Tavaly a fiamnak volt kruppja és aszmatikus hörghurutja is. Akkor az orvosok azt ajánlották, hogy ne használjunk semmilyen illóolajat. (Előtte rendszeresen használtuk a párologtatót.) Te mit tudsz erről? Továbbra is mellőzzem az összes használatát vagy esetleg van olyan amit használhatok most is? Nekem eléggé hiányzik és szerintem jobbak mint a mindenféle szintetikus illatok. Üdv.: Anita

Értékelés: Nincs
Brigusz's picture

Kedves Anita!

Először is ne haragudj, sorry.gif hogy ilyen későn érkezik a válasz, bevallom őszintén, nem is gondoltam, hogy egy ilyen régi cikkemhez még érkezik hozzászólás, ezért csak most vettem észre, hogy írtál. Még egyszer bocs, de az alábbiakban remélem megnyugtató válasszal tudlak kárpótolni. regular_smile.gif

Igen, az orvosok... Sok orvos ellenzi, vagy finomítsunk, nem fogadja el a természetes gyógymódokat, mi, itt az oldalon azért küzdünk, hogy minél több emberrel hitessük el (legyen az orvos, vagy nem, beteg, vagy nem), hogy VAN értelme a természethez nyúlni. Mint ahogy az illóolajokhoz is! És igenis a Te kisfiad esetében is! yes.gif

Asztma esetén nagyon fontos a szervezet általános állapotának, az immunrendszernek az erősítése, ehhez nagy segítséget jelentenek a magas antioxidáns tartalmú ételek, kiegészítők, hiszen ezek hozzájárulnak a rohamok ritkításához. Ezt csak egy kiegészítésként írtam, de ez a legfontosabb! Igyekezni elkerülni a kiváltó okokat, a műételek, mű, szintetikus vitaminok helyett tiszta, vegyi anyagoktól mentes táplálék, tápanyag bevitele, és tiszta környezet a fontos. Számos gyógynövény van, ami segíthet, akár gyógytea formájában, de az illóolajoknak is igenis van jó hatása az asztmára, hörghurutra, kruppra is! Az aromaterápia segíthet a tünetek enyhítésében (de fontos persze azért az orvos utasításait is betartani!)

Asztma esetén használható, javasolt illóolajok: borsmenta, eukaliptusz, citrom, citromfű, levendula, ciprus, muskotályzsálya, rozmaring, zsálya, ezüstcédrus, tömjén A levendula az egyik leghatékonyabb illóolaj asztmások számára. Egyrészt nyugtató, pihentető hatású, másrészt enyhe görcsoldó, és csökkenti a szorongást. Az ezüstcédrus és a tömjén erdei illatukkal szintén nyugtató hatású olajok, lassítják a légzést. Egy konkrét recept asztma esetére: 1 csepp ezüstcédrus- és 2 csepp levendulaolaj cseppentése a párologtatóba éjszakára, vagy hordozóanyagba keverve (méz, tejszín) a fürdővízhez adva. (Ez a mennyiség a gyerekekre vonatkozik, felnőttek esetén a duplája!) Ezekkel az olajokkal lehet inhalálni, párologtatóba, aromalámpába, aromakőre cseppenteni, aromaspray-t készíteni, tehát a passzív formák mind szóba jöhetnek (ezekről bővebben az Aromaterápia passzív formái c. leckében olvashatsz!) A hörghurut a légcső (hörgők) nyálkahártyájának gyulladása, elhúzódó, váladékkal járó, erős köhögést vált ki, melytől a légzés is nehézzé, akár fulladásossá válhat. Erre is van megoldás, az alábbi illóolajok segíthetnek: bazsalikom, borsmenta, citrom, eukaliptusz, erdei fenyő, kámfor, muskotályzsálya, rozmaring, zsálya, levendula, ánizs, narancs, teafa, kakukkfű Ezek az olajok is mind jók inhalálásra (1 liter vízbe 2-2csepp), párologtatásra, de a felzaklatott mellkast nyugtatja az eukaliptuszos, kakukkfüves, fenyőolajos, zsályaolajos bedörzsölés (természetesen nem önmagában, hanem báziskrémben, vagy bázisolajban elkeverve!). A bedörzsölést naponta kétszer végezd mellkason, háton. És a krupp esetére is jó az eukaliptusz, borsmenta, citromolaj.

Szóval nyugodtan térj vissza a természetes illatokhoz, de legalábbis azt javaslom, hogy kísérletezz, s amelyik olaj, amelyik módszer beválik, azt az orvosi kezelés mellett nyugodtan alkalmazd! Üdv: Brigusz wave.gif

Értékelés: Nincs

Köszi

Köszi szépen a választ, igyekszek megjegyezni a dolgokat! regular_smile.gif Bocsi, hogy csak most írtam, de sajna közben kiütött minket egy jó kis vírus. sad_smile.gif

Értékelés: Nincs
bayerlekinga's picture

Aromaterápia

Kedves Brigusz! Nagyon jó cikk, sok érdekességet találtam már most is, alig várom a folytatást! Üdv. Kinga

Értékelés: Nincs

Ajánlás Brigusznak

Kedves Brigusz!

Nagyon jó az összeállítás. Ajánlanám neked még Babulka Péter írásait az aromaterápiáról, illetve meg lehet még említeni az aromavizeket a babáknál (is) hisz azok lágyak, illatosak, és kellemes használni őket, nem olyan erősek, mint az aromák. Üdv, Kristályrózsaszín

Értékelés: Nincs
Brigusz's picture

Szia Kristályrózsaszín!

wave.gif Köszönöm az ajánlást, és az ötletet, gondolatolvasó vagy! regular_smile.gif Az aromavizekről később lesz szó, kb. a 7. leckében (vagy, ha az előtte levő anyagok még több leckét vesznek igénybe, akkor talán picit később). De jönnek! yes.gif Szia! Brigusz

Értékelés: Nincs

Brigusznak

Szuper mml.gifrolleyes.gifwave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Aromaterápia

Szia!

Már nagyon várom a folytatást. Örülök az írásaidnak. Üdvözlettel,

Y.

Értékelés: Nincs
Brigusz's picture

Kedves Yelenazuko és Kinga!

Köszönöm, hogy örömmel fogadjátok a cikkeket, remélem a jövőben is így lesz! regular_smile.gif Üdv Nektek is! Brigusz

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel