Az aromaterápia passzív formái

Most már tudjuk, hogyan kell letesztelni az illóolajokat, és azt is, hogyan hatnak szervezetünkre az aromák, így hát eljött az ideje annak, hogy belemélyedjünk az aromaterápia lényegébe: vagyis megismerjük az illóolajok felhasználási területeit!

Az aromaterápia kitűnően használható kozmetikai és orvosi (terápiás) célokra, de jól jöhet a háztartásban is, pl. segítségével megszüntethetünk kellemetlen szagokat. Függetlenül attól, hogy milyen céllal használjuk, az illóolajoknak rengeteg felhasználási módja van, amelyeken keresztül megtapasztalhatjuk jótékony hatásukat.

Az illóolajokat könnyen és biztonságosan használhatjuk otthon mi magunk is, de fontos, hogy betartsuk a velük kapcsolatos szabályokat (ezekről bővebben már szó volt a második leckében)!

Az aromaterápiában megkülönböztetünk passzív és aktív módszereket, a mostani lecke a passzív, míg a következő egy-két alkalom az aktív aromaterápiás formák részletezésével foglalkozik.

Egy összefoglalással kezdeném: az alábbi táblázatban felsorolásszerűen láthatjátok, hogy miről is fognak szólni a következő leckék.

Passzív módszerAktív módszer
aromalámpainhalálás
aromakőmosakodás
aromasprayaromafürdő
aromatálláb-, kézfürdő
párologtatóaromamasszázs
illatgyertyaborogatás
villanykörte gyűrűgyógyító célú felhasználások
 kozmetikumok (pl. bőr-, hajápolás)

Tartalom:

Az aromaterápia passzív módszerei

 1. Aromalámpa
 2. Aromakő
 3. Aromaspray
 4. Aromatál
 5. Párologtató
 6. Illatgyertya
 7. Villanykörte gyűrű


Az aromaterápia passzív módszerei

Passzív módszereknek nevezzük, amikor a szobába permetezett, párologtatott illóolajok aromája azonnal érezhető. Az illóolajok ezekben az esetekben a belégzésen keresztül jutnak be a szervezetünkbe, nem érintkeznek közvetlenül a testünkkel, bőrünkkel.

1. Aromalámpa (illatlámpa, aromamécses)

Ez az egyik legegyszerűbb és leggyakoribb felhasználási területe az aromaterápiának. Sokan talán nem is gondolnák, hogy amikor a hideg téli napokon, vagy a meghitt karácsonyi estéken meggyújtanak egy mécsest a párologtatós mécsesházikójuk aljában, és fölül a vízbe csepegtetnek néhány cseppet a kedvenc, tipikus karácsonyi illatukból (mint pl. a fahéj, szegfűszeg, narancs), nem mást csinálnak, mint aromaterápiát alkalmaznak. Jó tudni azonban, hogy ez a módszer (is) több lehet, mint egyszerű hangulatteremtés, lakásdísz, és ezt a megfelelő, célzott illóolaj választással érdemes is kihasználni!

Az aromalámpa hatásai:

 • jót tesz a helyiség klímájának
 • fertőtlenítő hatású lehet
 • kellemes, meghitt hangulatot teremt, ezáltal jó hatással van a közérzetünkre
 • erősíti az immunrendszert

(Itt jegyezném meg, hogy ugyanezen hatások érhetők el a többi, 2-7. pontban részletezett módszerek segítségével is. Hogy pontosan mit érünk el, az mindig a szándékunknak megfelelő illóolaj választáson múlik!)

Az aromalámpa kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy elég nagy legyen a nyílás, ahová a mécsest be kell tennünk, nehogy megégessük magunkat! 

Kerámiából készült aromamécses víztartója mindenképp mázas legyen, így nem tud a víz idő előtt kiszivárogni belőle.

Egyszerre maximum 3-7csepp illóolajat cseppentsünk a vízbe, gyerekszobában (vagy idősek szobájában) még ennél is kevesebbet, mert az ő orruk sokkal érzékenyebb a szagokra /bocsánat, ez esetben természetesen az illatokra :)/.

Vigyázzunk az aromamécsesekkel a gyerekszobákban! Mindenképpen olyan helyre tegyük, ahol a csemeték nem érhetik el, nehogy lerántsák és megégessék magukat, vagy tűz keletkezzen! (Gyerekszobába egyébként inkább a párologtatók vagy aromakövek használata javasolt a nyílt lánggal működő aromalámpák helyett.)

A fokozott hatás elérése érdekében 2-4 féle illóolajat is cseppenthetünk egyszerre a víztartóba, mert ekkor érvényesülni fog a szinergia hatás! Ugye emlékeztek még, a második leckében volt szó róla, hogy az illóolajok az ún. szinergia elvén működnek, ami nem más, mint hogy két vagy több illóolaj együtt sokkal hatékonyabb, mint a kiválasztott illóolajok bármelyike külön-külön.

Az aromalámpa tisztításához használjunk közönséges háztartási ecetet: áztassuk be egy éjszakára, majd egy szivaccsal vagy kefével töröljük át.

2. Aromakő

Az aromakő nagyon praktikus és dekoratív, végtelenül egyszerű használni. Abszolút biztonságos, tiszta, csöndes, hatékony megoldás a párologtatásra, az illóolajok levegőbe (és azon keresztül a szervezetünkbe) való juttatására.

Akkor ajánljuk, amikor vagy nincs kedvünk mécsest gyújtani, vagy a nyílt láng használata veszélyes, illetve megoldhatatlan lenne (pl. gyerekszobában, hálószobában, autóban, irodában, szállodában).
Az aromakőre közvetlenül kell cseppenteni az illóolajat (szándékunktól függően válasszuk ki a legmegfelelőbbet, ha lazítani, relaxálni, felfrissülni, fertőtleníteni stb. szeretnénk). Néhány csepp elég, mert úgy is több órán keresztül fog kellemesen illatozni nekünk! Fokozhatjuk a hatást, ha az aromakövet meleg helyre tesszük, ez lehet akár a számítógép teteje, a radiátor vagy a padlófűtéses talaj.

Az aromakő lehet homokkő, gipsz, lávakő, kerámia (ez a leggyakoribb és általában mázas kerámia). Ajánlott alá egy kis kerámia tálkát, tálcát tenni, hogy az illóolaj véletlenül se csöppenjen le, ne érintkezzen az asztallal vagy más bútorral, ahová helyezzük, és ne hagyjon foltot. Vannak felakasztható aromakövek is, amelyeket a fűtőtestre, korlátokra, csillárra, egyéb helyekre is fellógathatunk.

Tipp: ha gyermekünk nyugtalanul alszik, jó megoldás lehet a szobájában elhelyezett aromakő. Ez esetben cseppentsünk rá néhány csepp levendula illóolajat!

3. Aromaspray (permetező)

Az aromakőhöz hasonlóan az aromaspray is egy nagyon hasznos, egyszerű megoldás. Segítségével gyorsan és könnyen tudjuk az illóolaj molekulákat a levegőbe juttatni, így azok gyorsan ki tudják fejteni hatásukat, gyorsan működésbe lépnek. Nagyon jól párásítható, frissíthető a levegő egy helyiségben aromaspray használatával.

Elkészítése házilag: egy szórófejes flakonba töltsünk vizet, és cseppentsünk bele 8-12 csepp illóolajat (akárcsak az előbb, itt is szükség szerint válasszunk olajat). Használat előtt rázzuk fel! Más forrás szerint 2 dl vízhez adjunk 15 csepp illóolajat (de ez ne egy féle, hanem lehetőleg két különböző legyen)! Van egy harmadik verzió is: 60ml-es szórófejes flakonba töltsünk 40 fokos alkoholt, amelyhez 40-50 csepp illóolajat keverjünk. Próbáljátok ki, Nektek melyik válik be leginkább!

4. Aromatál

Egy közönséges, forró vízzel megtöltött tál is előléphet az illóolajok párologtatójává. Nem kell hozzá mécses, így nincs tűzveszély, de gyerekszobában itt is figyeljünk arra, hogy olyan helyre tegyük, ahol a csemeték nem boríthatják ki, mert a forró víz is okozhat sérüléseket, de a bútoroknak, tárgyaknak, parkettának sem igazán tesz jót, ha eláznak.
Amint a forró vízbe cseppentünk néhány csepp illóolajat, az aroma molekulák gyorsan a levegőbe szállnak, és máris belélegezhetjük őket, hogy aztán kifejthessék jótékony hatásukat. A szinergia elv itt is igaz (mint minden formájánál az aromaterápiának!), tehát azzal csak jót teszünk, ha többféle illóolajat cseppentünk a vízbe!

5. Párologtató

Talán már mindenki használt közületek is a radiátorán különböző vízzel teli párologtató edényeket (különösen a távfűtéses lakásban lakók), hogy javítsanak valamit a helyiségek klímáján. Nos, ez már csak egy apró lépésre van az aromaterápiától! A hiányzó lépés pedig nem más, mint a vízbe cseppentett illóolaj! (Hogy melyik, az itt is attól függ, mi a célunk az aromaterápiával!)

A párologtatók alkalmazása különösen a téli időszakban javasolt, mert ilyenkor úgyis folyamatosan fűtünk, és így oldjuk meg a levegő párásítását. Miért ne használnánk ki tehát az illóolajok adta lehetőségeket? A gyerekszobában, hálószobában érdemes a párologtató vizébe 4-6 csepp levendula illóolajat cseppenteni, így még pihentetőbb, nyugodtabb lesz az éjszakai alvás.

A fűtőtestekre akasztható vagy a tetejükre helyezhető edények mellett léteznek elektromos párologtató készülékek is, melyekkel hasonló hatást érhetünk el. Ezekbe is 4-6 csepp illóolajat cseppentsünk, majd várjuk meg, míg felmelegszenek, és az illatmolekulák szétterjednek a levegőben.

6. Illatgyertya

Manapság már illóolaj tartalmú gyertyákat is vásárolhatunk. Miközben a gyertya ég, az olaj párolog, bár ez inkább csak kellemes, mintsem gyógyító hatású.

7. Villanykörte gyűrű

Bár bevallom őszintén, én még itthon nem találkoztam vele, de létezik ilyen! Amerikában, Angliában legalábbis biztos, aki hozzá tud jutni, érdemes kipróbálni, mert ez is egy jó és egyszerű aromaterápiás párologtató módszer.

Ha szeretnénk beillatosítani egy szobát, cseppentsünk 4-6 csepp illóolajat a villanykörtére szerelhető kerámiagyűrűre. Fontos, hogy alacsony teljesítményű, maximum 60W-os izzóra tegyük a gyűrűt (ajánlott a 25-40W-os izzókra), mert minél alacsonyabb teljesítményű villanykörténél használjuk, annál hosszabb ideig érezhető az illóolaj aromája.

Forrás:

 • webwitch.info
 • Jennie Harding: Titkok nélkül – Aromaterápia
 • illoolajok.hu
 • dreamingearth.com

Az előző lecke végén azt írtam, hogy teszteljetek és találjátok meg a Hozzátok legjobban illő, Nektek legmegfelelőbb olajokat. Most a módszerek (elsőként a passzív módszerek) kipróbálásához, teszteléséhez kívánok Nektek kellemes időtöltést! Legközelebb az aromaterápia aktív felhasználási területeibe kezdünk el belemélyedni.
Ne felejtsétek el, hogy az Illóolaj ABC-ben újabb három olaj, a boróka-, a fahéjlevél- és a grépfrútolaj bemutatása vár Rátok!

Ígértem az Aromaterápiás Recepttár elindítását is, nos, pici késéssel, de néhány napon belül az is megtalálható lesz ott, ahol az Illóolaj ABC-t is találjátok, a Könyvek, cikkek, receptek menüsorban!

Köszönöm Nektek a lehetőséget,

Szép napot kívánok!

Brigusz

4.8
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (5 votes)

Hozzászólások

Illóolaj diffúzorba?

Diffúzoros (porlasztással működő) illatosító készülék leírásában ez szerepel: "Olajtartalmú aromákat ne használjunk mert károsíthatják a készüléket. Csak vízben oldható aromát használjunk." Az interneten nem találtam semmit ezzel kapcsolatban, más hasonló illatosítókba "lehet" tenni illóolajat is. Legfeljebb az lehet baj hogy az illóolaj kioldja a műanyagból készült víztároló edény anyagát. Akkor most jó-e használni ehhez illóolajakat, vagy mit lehet egyáltalán (a cég saját gyártmányú szintetikus illatain kívül)? A "vízben oldható aroma" nem oldhatja fel a műanyagot? Milyen illatanyag egyáltalán az ami "vízben oldható" vagyis nem is illóOLAJ?

Értékelés: Nincs

Diffúzorba illólajat

A bionomban kapható aromadiffúzorba jó minőségű illóolajat kell cseppenteni (a vízbe).

Értékelés: Nincs

Aromakő gipszből

Szia Brigusz! A cikkedben említed, hogy gipszből készült dolog is lehet aromakő. A lánykám szokott gipsz függőket készíteni, kb. 4-5 cm átmérőjű, virág, lóhere, stb. formákat. Én ezekre cseppentettem illóolajakat, de nem igazán lehetett érezni az illatokat, csak igen közelről. Lehet, hogy pici a tárgyak felülete, vagy inkább azért, mert az olajak, amiket használtam csak levegő illatosítására alkalmasak? Villanykörte gyűrűt megpróbálok hozatni Angliából, mert itthon nem láttam sehol sem. Üdv. Anna

Értékelés: Nincs
Brigusz's picture

Aromakő használata Annának

Kedves Anna!

Az aromakő használatánál előnyös, ha meleg helyen a követ meleg helyre tesszük, tehát fűtőtestre, számítógép tetejére, lámpa közelébe stb., hogy az illóolajok még intenzívebb párolgása létrejöhessen. Nem valószínű, hogy a méret a hibás, hiszen találtam pl. olyan svéd forrást, ahol mindössze 7 cm átmérőjű kerámia tálkára erősített kis gipszmaci (ami úgy 5cm-es lehet) látja el a gyerekszobába szánt aromakő szerepét, vagy egy 10cm-es átmérőjű tálkán 5cm-es (magasság-szélesség egyaránt kb. ennyi) rózsa van. Ellenőrizd még, hogy esetleg nem jártak-e le az illóolajaid? És érdemes azt is figyelembe venni, hogy mekkora a helyiség, amelyben aromakövet használsz. Általában 3-5-10cseppet cseppentünk az aromakőre. (Egy 25nm-es szobába kell a maximum 10 csepp.) A villanykörtegyűrű itthon valóban nem kapható, Angliában és Amerikában igen. Ha esetleg sikerül beszerző forrást találnod, oszd meg velünk!

További kellemes aromaterápiázást! Brigusz wave.gif

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel