Az endometriózis, mint a női meddőség egyik gyakori oka

Szervusztok Babavárók!

Adós vagyok még egy témával, az endometriózissal.

Mielőtt azt hinnétek, hogy ezt elfelejtettem, magyarázatként csak annyit, hogy erőt gyűjtöttem. Nem egyszerű téma, és nagyon sok oldalról kéne ezt megvilágítani. Én ebből úgy tűnik, csak egy kis részt fogtam át.

Mi is az endometriózis? (Wikipedia)
endometriozis-200x.jpg

"Az endometriosis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül. Ezen a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövetet nevezzük endometriosis csomónak, implantátumnak vagy növedékeknek. Ezek a csomók fájdalmat, meddőséget és sok más problémát okozhatnak. A betegség meglehetősen gyakori, különböző statisztikák szerint a 20 és 50 éves kor között lévő nők 5–20%-ánál fordul elő.Az endometriosis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, magába foglalva a petefészkeket, a petevezetéket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a méh külső felszínét és a medence hashártyaborítékát. Ezen szigetek ritkán előfordulhatnak hasi sebészeti beavatkozások hegében, a gátmetszés hegében, a belekben, vagy a végbélben, a húgyhólyagban, a hüvelyfalban, a méhnyakban vagy a szeméremtesteken. A hasüregen kívül a tüdőben, a végtagokon is észleltek már endometrialis csomókat. Ezek azonban igen ritkák.

Kialakulásának oka

Az endometriosis kiváltó okát jelenleg még nem ismerjük pontosan. Kutatók szerint a hormonok és az immunrendszer is szerepet játszik a betegség kialakulásában. Egy elmélet szerint az endometrium (méhnyálkahártya) sejteket tartalmazó menstruációs vér visszafele áramlik, és a petevezetéken keresztül kijut a hasüregbe, ahol aztán megtapad és növekedésnek indul. Egy másik elmélet szerint a véráram szállít endometriális sejteket a test egyéb területeire. Egy harmadik elmélet szerint genetikai hajlam fokozhatja a betegség kialakulását. Mindezek mellett egy rendellenes, elégtelenül működő immunrendszer szintén segítheti a kórkép kialakulását.

Gyakoribb tünetek

Erős vérzés. Erős menstruációs görcsök. Gyakori hasmenés vagy székrekedés. A menstruáció ideje alatt jelentkező hányinger. Fájdalmas közösülés a ciklus bármely szakaszában."

Érdekes, hogy bárhol is kerestem a neten, nem találtam arra való utalást, hogy az endometriózist a test elsavasodása is okozhatja. Pedig, mint Aviva trénernek, nekem elsőként pont ez jut az eszembe. Hiszen még a hormonrendszerünk eltolódása is gyakorta erre vezethető vissza.
Ezért az endometriózis gyógymódja is első körben ennek a savasságnak a megszüntetése, a hormonegyensúly visszaállítása.
A hagyományos orvoslás néhány betegség esetén a lúgosítást javasolja. Hogy ebben az esetben miért nem? Talán nem látja az összefüggéseket olyan nyilvánvalónak, mint egy köszvényes betegnél, vagy egy sokizületes gyulladásos betegnél. A hagyományos orvoslás a petefészek működésének hormonok által történő leállításával gyógyít. Vagy kimetszéssel. Gyakorta kiújuló, nem gyógyítható betegségről beszél.
DE!
Nem ez az egyetlen petefészek működést leállító módszer. Ugyanis, ha megnézzük az élsportolókat, akiknél verseny időszakban a petefészek alulműködik, akkor láthatjuk, hogy a keményebb sport is elérheti ezt az eredményt.
Na jó! Most nem azt javaslom, hogy a következő olimpiára már jelentkezzetek be. Csak azt akartam, hogy lássátok, a sport - és szemléletem szerint a nyers étrend - létrehozza ugyanazt az eredményt, következetesen a petefészek leállítását. Persze figyelni kell arra, hogy milyen zöldségeket hagyjunk ki a diétánkból. Hiszen a hormonok az ösztrogén irányába tolódtak el.
Ezért az ösztrogénszegény étrendet javaslom, és esetleg megvizsgálni, nincs-e szükség egy kis növényi progeszteron pótlásra. A homeopátia, a kineziológiai oldás, EFT módszer, a talpmasszázs, ezek mind segítenek a gyógyulásban. Amit pedig nem a végére, hanem az elejére kellett volna tennem - de most itt kihangsúlyozom - az nem más, mint a méregtelenítés. Hiszen környezetünk mérgei a hormonrendszerünk betegségeit generálják.
Csak 3 hónapot kell kibírni, és ezek a szétszóródott méhnyálkahártya sejtek elöregedve elpusztulnak.
Utána Aviva tornával helyreállítjuk a ciklusunkat.

Jöhet a baba! 

4.555555
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (9 votes)

Hozzászólások

Endometriózis, Ciklusbarát krém

Sziasztok!

Endometriozis miatt méheltávolításom volt. Egy petefészkem van már csak. Használhatom a Ciklusbarát krémet? Ha igen hogyan kell kenni?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Esetedben így javasolt használni

Szia Rekiii!

Igen, használhatod!

Kérlek, olvasd el EZT és EZT a hozzászólást is!

Egyeztettem a gyártóval is, a Ciklusbarát krémet esetedben mindenképpen érdemes kombinálni a Ciklusbarát étrendkiegészítővel, az alábbi módon:

 • két hétig csak napi 1 szem étrendkiegészítő, majd két hétig csak Ciklusbarát krém kenése, és így tovább.

Jó egészséget kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Ciklusbarát vagy Maca endometriózisra

Sziasztok!

Köszönöm az eddigi válaszaitokat, igyekeztem elolvasni az "ajánlott olvasmányokat", márcsak azt nem tudom eldönteni, hogy visszatérő endo esetén maca vagy a progi krém ajánlott-e inkább, melyiktől várható gyorsabb és biztonságosabb eredmény, illetve melyiket lehet folyamatos használatra alkalmazni. Valamelyik mellé E vitamin pótlásra a halolajat választanám, és így ugranék neki a dolognak, sajnos csak most, mivel eddig az anyagi részét nem tudtam megoldani.

Köszönettel: Betti

 

 

Értékelés: Nincs

Endometriózisnál Ciklusbarát krém

Szia,

Továbbítom szakértőnk válaszát a kérdésedre:

"Endometriózis esetén progeszteron krém javasolható! Macát én csak a ciklus első felében ajánlanám. Ciklusbarát krém: alapterapia (14-26 napig) 2-3 adagnyi krémmel (aluszékonnyá válhat az elején).

Nagyon kóros esetben: 6. naptól kenni a 26 napig, hogy az ösztrogén ne tudjon beindulni."

A fenti cikket és az alatta lévő hozzászólásokat is érdemes elolvasnod.

Értékelés: Nincs

Maca, ciklusbarát krém Omega-3 halolaj együtt

Sziasztok!

Sokat bongésztem nálatok, és a problémámra (endometriózis, problémás és száraz bőr) ezeket találtam legmegfelelőbbnek. Kérdésem, hogy ezeket szabad-e, jó-e kombinálni illetve együtt szedni?

Már korábban javasolták, hogy szedjek magas dózisban E-vitamint. Erre ez az Omega-3 halolaj E-vitamin komplexszel megfelelő?

Kivülről és belülről is szeretném támogatni a hormonháztartásom, ezért néztem ki a Macát és a krémet.

Ezek így együtt elég húzósak, melyik mennyi időre elegendő, illetve ha egyszerre egyikkel kezdeném, milyen sorrendben álljak neki?

Előre is köszönöm! Betti

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Endometriózis esetén mit szedjünk?

Kedves Betti!

Nagyon jó termékeket választottál, ezek mindegyike segítséget nyújthat endometriózis esetén.

Az azonban nagyon fontos tudni, hogy az endometriózis sokkal összetettebb probléma, amit sajnos csak étrendkiegészítőkkel nem lehet orvosolni, ennél sokkal komplexebb megközelítést igényel. Értem ez alatt a teljes életmódváltást, azaz a táplálkozás teljes megreformálása, célzott táplálékkiegészítők alkalmazása, hormonegyensúly beállítása, stressz kezelése, rendszeres testmozgás valamint a lelki háttér feltárása (pl. kineziológia, családállítás). Ezek így együttesen képesek arra, hogy az endometriózis a múlté legyen.

Kérlek olvasd el Kinga írását, amiben kiválóan összefoglalja mindazt, amit az endometriózis kezeléséről tudni érdemes. Vali írása is sok hasznos tudnivalót tartalmaz, ami a hormonokat illeti.

Az általad említett készítmények mindegyikére szükség lenne, és emellé még nagyon fontos, hogy a felszívódásodat rendbe tedd, tehát valamilyen bélflóra regeneráló készítményt (pl. Emóció, Imsyser, mézes almarost stb.)is beiktass a mindennapokba.

Amint helyreáll a felszívódás, csökken a gyulladás, beáll a hormonegyensúly, úgy a száraz bőrtünet is elmúlik, persze lényeges, hogy csakis tiszta, bionom kozmetikumokat használj a bőrápoláshoz.

A Milliméteres Hullámterápia is nagy segítséget nyújthat endometriózis esetén. A Vital készülékhez komplett kezelési program is tartozik, amit 3 havonta érdemes végigcsinálni a probléma megszűntéig. Az Egészség Medálok közül pedig a VÉNUSZ női medál segíti az optimális hormonegyensúly létrejöttét. Információs víz készíthető a segítségével illetve helyileg is alkalmazható. A Triomed technológiáról bővebben itt olvashatsz.

Sok sikert kívánok neked! Hála Istennek egyre többen tapasztalják meg a gyógyulást a természet által !

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Endometriózis esetén

Sziasztok!

Múlt héten volt laparoszkópiás műtétem, mely során egy petefészek cisztát távolítottak el. A szövettan igazolta az endometriózist. Úgy érzem, jobb lesz nekem, ha nem szedem be a gyógyszert amit felírt az orvos, és a fogamzásgátlót sem. Természetesen a teljes életmódváltást már elkezdtem.

Kérdésem az lenne, hogy a Ciklusbarát krémet a következő menses 6. napjától kezdjem használni a 26. napig? (Legszívesebben már most elkezdeném.)

A válaszokat előre is köszönöm: Enikő

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Ciklusbarát krém használata endometriózis esetén

Szia Enikő!

Kérlek, az endometriózissal kapcsolatosan olvasd el figyelmesen ezt a hozzászólást!

A Ciklusbarát krémet endometriózis esetében valóban a ciklus 6-26. napjáig (28 napos ciklusra számolva) ajánlott kenni, mivel ez esetben tul.képpen "álterhességet" kell létrehozni a használata segítségével.

Csupa szépet, mielőbbi gyógyulást kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Cklusbarát krém és kiegészítők alkalmazása

Sziasztok!

23 éves vagyok, visszatérő endometriózisom van (már sajnos volt műtét), mitesszeres a bőröm és Gilbert kórom van. A hormonok miatt régóta palástfüvezek, ligetszépét is használgatom, de a túlhajszolt életmódom mellett visszatért a ciszta.

Sokszor barnázom, és 22-28 nap között van a ciklusom.  Kérdésem, hogy használható-e a krém, és változó ciklus mellett milyen időszakot kell figyelembe venni és mivel lehet kiegészíteni belsőleg a használatát, hogy elősegítsem a teljes gyógyulást (a túlhajszoltságból már sikerül visszavennem).

Előre is köszönöm a választ!

Betti

Értékelés: Nincs

Endometriózis és Ciklusbarát krém

Kedves Betti,

Kérlek olvasd el fenti cikket ami az endometriózisról szól és a  Hormonok harca - hormonális problémáink okai írást is.

B.Kinga tanácsait érdemes megfogagadnod : táplálkozás, életmód endometriózis esetén, valamint Aviva oktató Pogány Zsuzsi tanácsait: Hogyan gyógyul véglegesen az enrometriózis.

Barnázás nem számít valódi menstuációnak, a Ciklusbarát krém adatlapján megtalálod az adagolásra vonatkozó fontos információkat, de a Ciklusbarát krém használata endometriózisnál másként alakulhat.

Jól gondolod, hogy a túlhajszoltság kerülése és a lelki okok kiderítése, kezelése nagyon fontos a végleges gyógyulás miatt.

Sok sikert kívánok!

Értékelés: Nincs

Endometriózisra?

Progeszteron krémet használok már jó ideje endometriózisra, szeretném tudni, mit érdemes még mellé használnom. A homlokomon szinte havonta gyulladt csomók jellenek meg menstruációkor, ami után hegek maradnak, és az állon is rendszeresen, bár ott kevesebb. Tavaly megcsináltam az általatok ajánlott méregtelenítést is, bionom módon igyekszem táplálkozni. Sajnos nincs igazán javulás. Pajzsmirigy alulműködésem is van, amire gyógyszert szedek, szeretném idővel elhagyni, ha ez lehetséges.

Mit lenne érdemes használnom a progeszteron krém mellé: Női tinktúra, Stadellmann testolaj vagy Maca?A pajzsmirigyre gondoltam a Kelp-, és Galaj tinktúrára, azok jók együtt?

Köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Endometriózis, a pajzsmirigy alulműködése

Szia lialea! 

Kérlek, olvasd el EZT, valamint EZT  a hozzászólást is, a kérdéseid nagy részére megtalálhatod bennük a válaszokat!

Arra, hogy a pajzsmirigy alulműködésedre el tudod e hagyni a gyógyszert a későbbiekben, sajnos nem tudok neked válaszolni!  Ez nagyban függ például attól is, mi okozza az alulműködést. Amennyiben autoimmun folyamat áll a háttérben, akkor nagyon lényeges, hogy az ellenanyag-termelést a lehető legminimálisabbra csökkentsük! Hashimoto thyreoditis esetén érdemes immunmoduláló szerekkel (pl. Immune Assist Critical Care), antioxidánsokban gazdag készítményekkel, szerves szelénnel kiegészíteni a kezelést!

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Endometriózis és táplálkozás

Sziasztok!

Rengeteg írást és kommentet látok az endometriózissal kapcsolatban, de egy kicsit belekavarodtam... :(

Röviden az én történetem: kb 4 éve diagnosztizáltak nálam endometriosist. Nagyon hittem abban, hogy oka van a betegségeinknek, ezért akkor úgy döntöttem, alternativ úton szabadulok meg tőle. Kb 1 évre rá várandós lettem természetes úton :) a tüneteim is megszűntek :) most sajnos kiújult az endo, de más helyen, és rosszabb, mint volt. Sajnos én most úgy látom, hogy kell a műtét. Viszont a műtét előtt, és természetesen utána, szeretnék változtatni az életvitelemen. Ebben szeretnék segitséget kérni. A táplálkozásról ami összefügg az endometriosissal, nincs egy átfogó leírás valahol? Sajnos nem találtam :(

Milyen vitaminok, táplálékkiegészitők, immunerősitők jöhetnek szóba? Az emócióra gondoltam, mert emésztési gondjaim is vannak. 

Nagyon köszönöm előre is a válaszokat! 

Üdv Ildi

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Táplálkozás, életmód endometriózis esetén

Szia Ildi!

Először is, gratulálok a kisbabádhoz! 

Milyen területeket érint az endometriózis?? Vannak összenövéseid? Végeztek már laparoscopos vizsgálatot? Sajnos valóban szükség van bizonyos esetbekben műtéti eljárásra , de az életmóddal, étrenddel jó eséllyel csökkenthetőek/megakadályozatóak a kiújulások, és a felépülés is gyorsítható! Az endometriózissal kapcsolatban kérlek, olvasd el egyik régi olvasónk, Éva tapasztalatiat! Az endometriózis alternatív kezelésének valóban kulcsfontosságú eleme a táplálkozás- mint egyébként minden más állapotnak is! Mi a bionom éltemódot, táplálkozást támogatjuk, endometriózis esetén egyéb plusz megszorításokkal. Ilyen például az édesítők erős korlátozása (csak csicsóka sűrítmény, stevia levél), a teljes gluténmentesség és a teljes tej/tejtermékmentesség betartása. Az omega3 zsírsavak bevitelének különösen nagy jelentősége van ilyenkor, ennek fedezésére mi ezeket a termékeket javasoljuk! A rendszeres mozgás, a megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztása szintúgy elengedhetetlen! Az állati fehérje fogyasztásának minimalizálásásra is nagy figyelmet kell fordítani! Lényeges az antioxidánsok minél magasabb mértékű fogyasztása, valamint az élő, enzimdús, nyers táplálékok fokozott bevitele is! A kávét, fekete teát, alkoholt célszerű teljesen kiiktatni a táplálkozásból. 

Az Emóció nem csupán remek antioxidáns forrás, hanem- ezen messze túlmenően- egy tökéletes szimbiotikus készítmény, ami regenerálja, újratelepíti a hiányos/ sérült bélflórát, javítja a felszívódást; így tehát remek választás! A szervezet megfelelő működéséhez a D-K vitaminok rendszeres bevitele, a megfelelő vitaminok- és ásványi anyagok biztosítása is alapvető. Az Every Woman komplex női készítmény a vitaminpótláson túl a hormonrendszerre is nagyon jó hatással van! Érdemes elolvasni az adatlapját, átböngészni az alatta lévő hozzászólásokat!

Az általunk javasolt termékeket, vitaminokat megtalálhatod a Bionom biobolt kínálatában, ezek egytől egyig ellenőrzött, tiszta, bionom elveknekmegfelelő termékek. Az egyes vitaminoknak, tápanyagoknak akkor teljes a felszívódása, akkor hasznosíthatóak a szervezet számára igazán jól, ha komplexen, táplálék kötésben találhatóak az adott készítményben. Ezzel kapcsolatban olvasd el kérlek ezt a cikket, ami a megfelelő táplálékkiegészítőkról szól! 

A pajzsmirigy egy nagyon fontos szabályozó, hormontermelő szervünk; nem csupán az anyagcsere megfelelő működésében,  energiaellátásban játszik alapvető szerepet, de például az endometriózist, PCOS-t, PMS-t, cisztás és miómás elváltozásokat is egyértelmű összefüggésbe hozták az alulműködésével. Nálad történt ilyen irányú kivizsgálás?? 

A hormonális egyensúly visszaállításában a Ciklusbarát krém használata nagy segítséget jelenthet! A Maca (ezek együttes használatával, csak a ciklus első felében) szintén remek választás; mivel adaptogén növény, így hatását hosszabb idő alatt fejti ki. 

A testi- és a lelki jóllét csak együtt lehetséges, nincs egyik a másik nélkül! A lelki törések, hiányok, válságok általában megmutatják magukat testi tünetekkel is. Ha valaki nem reagál a testi vészjelzésekre, nem rak rendet a lelkében, a tünetekből sajnos sok esetben betegségek fejlődnek ki.  Jacques Martel így ír az endometriózisról (Lelki eredetű betegségek lexikona):  "Az anyaság tudat alatti elutasításához köthető. Félelmeim vannak, hogy egy gyerek majd mindent megváltoztat az életemben? Kételkedem abban, hogy jó anya leszek? Vagy nem vagyok képes elfogadni a világot, amelyben élek? (...) De nem szabad elfelejtenem, hogy születésem előtt én magam választottam azt, hogy erre a világra szeretnék születni. Tudatosítom az összefüggést a félelmeim, a kétségeim, bizonytalanságom, és az általam megélt helyzet között, és elfogadom, hogy nyíltan ki kell fejeznem mindazt, amit belül érzek."

A lelki megértésben, önismeretben nyújt segítséget, többek között, a Megértés Táblázata című könyv, de jó szívvel bíztatnálak a családállításra is!

Amennyiben tényleg szükség lesz műtétre, és persze segítséget jelent számodra, írjál, és megbeszéljük, mivel támogathatod a szervezeted gyorsabb felépülésést, milyen termékekkel tudsz maximálisan rákészülni a beavatkozásra! 

Jó egészséget kívánok neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Prog.krém

Több éve w.c.progkrémet használok endometriózis miatt, szeretnék áttérni a ciklusbarát krémre. A ciklusom átlagos hossza 27 nap. Eddig a ciklus 6 . napjától 26.napig kentem 2szer 20mg-ot nőgyógyász -hormontanácsadó ajánlására.Voltam W.nél, aki szintén rábólintott erre,hogy jó így. Ennél a ciklusbarátkrémnél pedig a 14.naptól ajánlják. Elbizonytalanodtam nekem akkor hogyan kellene használni?korábban mindenhol a 6-26 ig,vagy 12-26-ig ajánlást hallottam.

Tudnátok segíteni?

Köszönettel!

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ciklusbarát krém endometriózisnál

Szia,

Elnézesedet kérjük, de az ünnepek és szabadságok miatt most érkezett meg a szakértő válasza a kérdésedre:

"Endometriozisnál úgy kell kenni, ahogy a hölgy javasolta (6 . napjától 26.napig) mert kvázi álterhességet kell létrehozni. Tehát így kenje a Ciklusbarátot is. A 14. naptól azok használjak csak, akiknek nincs endometriozisuk."

Értékelés: Nincs

Nem akarok műtétet!

Sziasztok!

Nem rég rátaláltam az oldalatokra, és megindult bennem a remény!
2 hónapja egy nagyon fájdalmas 2 hét után elmentem nőgyógyászhoz, aki közel 4 cm-es cisztát talált a bal petefészkemen. Mindig is "fájós" típus voltam a menstruáció alatt, és az emésztésem is gyakran rakoncátlankodott 1-2 hétig. De sosem gondoltam volna, hogy ez nem normális, egy orvos se figyelmeztetett! 
Decemberben megyek vissza vizsgálatra, hogy biztosan beigazolódjon endometriózisom van-e (de érzem, hogy nem változott a helyzet, ott van az a fránya ciszta). A nőgyógyász azt mondta műteni kell. Kérdeztem tőle, hogy mit tud a természetes gyógymódokról. Azt mondta nekik nincs ezekről visszajelzésük, és hogy az a ciszta magától onnan nem fog eltűnni. 
Én nagyon nem szeretnék műtétet! Ha egyszer valamit én rontottam el, akkor azt én szeretném helyrehozni, és nem hiszek abban, hogy egy amúgy is legyengült szervezetnek használna, ha "belenyúlnának". 25 éves vagyok, 2-3 év múlva szerenénk gyereket vállalni.
Nagyon sokat olvastam az utóbbi időben különböző tornákról, diétákról. Egy makrobiotikus étrendet össze is állítottak nekem, de annak 70-80 %-a olyan összetevőkből áll, amikről életemben nem hallottam. Azt is mondták, hogy makrobiotikusan kellene étkezzek életem végéig, hogy a betegség ne újuljon ki. Viszont felmerült bennem, hogy a Kínából érkező hozzávalók biztosan egészségesebbek annál, amit otthon a kertben nagyszüleimmel és szüleimmel termesztünk mindenfajta vegyszer nélkül? Nem ehetek meg nyáron hetente egy marék epernél többet? Számomra ez annyira idegen.
Én nagyon igyekeznék betartani minden előírást, de több akadályba ütközök, mint gondoltam. A bioboltok messze vannak a lakhelyemtől, és a legtöbb rettenetesen drága. Most fogok csak végezni az egyetemmel, a szüleimtől nem várhatok el pluszba ekkora támogatást.  
Őszintén tanácstalannak érzem magamat. Az egész életemet erre kellene áldoznom, hogy a betegség ellen küzdjek? Naponta 5-kor keljek és 2 órát főzzek csak magamra. Vendégségbe is mindig vigyek magammal külön ételt? Hetente szervezzek nagybevásárlást, mert nem megoldható a "leugrok a boltba" szituáció? És mindez nem kevés anyagi hátteret követel. Most már alig eszek húst, cukrot szinte semmit (maximum ami a gyümölcsökben van). De pl. a karácsonytól előre rettegek. 

Tudnátok nekem bármifajta megnyugvást, megerősítést adni? Én nagyon szívesen követem a diétákat, de tényleg így kell maradjon ezekután? És mennyi az esélye, hogy a ciszta felszívódik? Annyira szeretnék hinni benne! 

Köszönöm előre is! 

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Hormonproblémák és diéták

Szia! 

Azt sikerült már kinyomozni, mitől tolódhatott el nálad a hormonegyensúly? Szerintem az az elsődleges, hogy ezt kinyomozzuk, és kiküszöböljük. Csak utána van értelme bármiféle helyreállításra való törekvésnek. 

Szedsz/szedtél valaha fogamzásgátlót vagy más hormontartalmú gyógyszert (bőrgyógyászok előszeretettel írnak fel ilyesmit)? Asztmára, allergiára szteroidot? Ezek szoktak lenni az elsődleges okai a hormonrendszer eltolódásának. De közrejátszhat még hormonkezelt állatok húsa, teje, csapvíz, stressz, kozemtikumokból származó, hormonrendszerre ható vegyi anyagok stb.

A hormonrendszer tisztítása érdekében érdemes csinálni egy 36 napos halpástétom kúrát, és az egyensúly visszaállításának megsegítésére pl. macát és/vagy Női tinktúrát szedni. Ezek nagyon jól kiegészítik egymást, sok jó tapasztalat van velük kapcsolatban. Az AVIVA torna is jótékony mindenféle hormonrendszeri rendellenességre. 

Az étkezéssel kapcsolatban saját véleményem az, hogy az erőszak sosem lehet jó! Ha minden nap kényszernek érzed azt, hogy egy neked ajánlott ételt elkészíts és elfogyassz az már régen rossz. Az sem jó, ha csak arra keresel, vagy a szüleid csak arra keresnek, hogy minden nap azt edd, ami elő van írva. 

Természetesen az egészséges étkezés fontos! De mi az egészséges? Egészséges az, ami a lehető legtermészetesebb, adalékanyagoktól mentes, nincs finomítva. 

Konkrétabban néhány egyszerű szabály: 

 • Cukrot lehetőség szerint ne fogyassz
 • Finomított és adalékanagokkal terhelt ételeket szintén ne fogyassz
 • Esetedben a tejet is kihagynám
 • Helyettük sok-sok természetes ételt fogyassz: zöldség, gyümölcs, gabonák (elsősorban gluténmentesek: köles, hajdina, zab, barna rizs stb.), házi húsfélék, tojás stb. 

A tejtermékek mindegyike helyettesíthető egészséges, növényi tejhelyettesítőkkel, ezek otthon is elkészíthetők. 

Néhány éve írtam egy blogsorozatot Ínségkonyha címmel, amelyben egy havi komplett, kevés pénzből kihozható menüt írtam le. Ajánlom Neked, hátha merítesz ötleteket belőle. Íme az első rész.

A Boszorkánykonyhában csupa olyan étel van, amely szintén megfelel az általunk támasztott követelményeknek. 

Értékelés: Nincs

Hormonegyensúly

Kedves Melinda!

Köszönöm szépen a gyors válaszodat! 
A hormonegyensúly felbomlása fogamzásgátló és stressz együttes eredménye lehet. Fogamzásgátlót már évek óta nem szedek, de ettől még biztosra veszem, hogy ott rontottam el, csak most került napvilágra. 
Köszönöm az ajánlott dolgokat, biztosan kitanulom őket! 

Eltökélt vagyok, hogy azt a csokicisztát magam távolítsam el! Köszönöm hozzá a segítségeteket és a tudásotokat, tapasztalatotokat!

Zsuzska

 

 

 

Értékelés: Nincs
verba kata's picture

Endometriózis és a műtét

Sziasztok!

Szeretnèk egy kis segìtsèget kèrni ...endometriozist diagnosztizàltak 3 hete, a mèhszàjon, a mèhembe, es a petefèszkembe. 2 cm nagysàgù a legnagyobb. Az orvos mûtètet javasolt . A felìrt fogamzàsgàtlòt szedem, 3 honapig egyfolytàba majd 1 hèt szünet ès ujra 3 hònap. olvastam az oldalon a diètàt, azt azonnal elkezdtem. Azonkívül rendeltem nèhàny dolgot, az lenne a kèrdèsem hogy mindet szedjem- e egyszerre .....halpàstètom, iron food complex, C food complex, ganoultra (500mg), ciklusbaràt ètrendkiegèszìtő, ès ciklusbaràt krèm, ja ès van itthon maca porom....Előre is köszönöm!  Kata

Értékelés: Nincs

Endometriózisra

Kedves Kata!

Érintettként engedd meg nekem, hogy saját ismereteimmel, tapasztalataimmal, megpróbáljak segíteni Neked a döntésben. Legalábbis remélem, hogy segítek és nem összezavarlak. 

Először is én Edittel ellentétben megértem, hogy miért szeded a fogamzásgátlót. Alternatív terápia hiányában nekem is az egyetlen volt, amivel teljese korádban lehetett tartani az endometriózis burjánzását. (Amikor abba hagytam a fogamzásgátló szedésést, nem tudván, hogy a szedése miatt nem újul ki az endóm, pár hónap múlva már telis-tele voltam.) Azt viszont tudnod kell, hogy fogamzásgátló szedése mellett, nem fogod tudni alternatív módon meggyógyítani magad. Teljesen üti egymást a kettő. El kell döntened, hogy az orvosi protokoll alapján próbálod meg szinten tartani a betegséged (sajnos ők gyógyíthatatlannak tartják az endometrizózist), vagy alternatív terápiával szeretnél gyógyulni. Ha eldöntötted, hogy mindenféleképpen az alternatív megoldást választod (előnye, hogy többé nem mérgezed magad a fogamzásgátlóval, megszabadulsz rengeteg mellékhatástól, plussz az igen komoly életmódváltás miatt, minden tekintetben segítesz a szervezetednek a helyes működésben), akkor is több lehetőség közül kell választanod. 

1./ Minél előbb megcsináltatod a műtétet (tudom, nem a legszimpatikusabb javaslat, de ezzel új lappal tudsz indítani, ugyanis a már meglévő endometrikus szövetek, csomók visszaúzódása, eltünése nagyon sok időt vesz igénybe). A műtét után nem fogadod el a hormonterápiát (menszesz leállítása), és a fogamzásgátlót, hanem az ezen az oldalon tanultak alapján kezdesz alternatív terápiába. Még jobb lenne, ha felkeresnél egy hormonterapeutát, aki személyre szabottan állítja Neked azt össze. (Én W. K.nél voltam.) Ugyanis a terápiának úgy kellene kezdődni, hogy egy rendes nagy méregtelenítés, ami magába foglalja a bél, máj, és vesetisztítást is. Hormonharmonizáció (legfontosabb a ciklusbarát krém), vitamin és tápanyagfeltöltés, antibakteriális terápia, ösztrogén gátló gyógynövények, anti-ösztrogén étrend.

2./ Nem szeretnéd megműttetni magad, bizol abban, hogy anélkül is vissza tudod fordítani a folyamatot. Ebben az esetben a teendőd az, hogy abbahagyod a fogamzás gátlót és a többi ugyanaz mint ha műtét után lennél. 

Nem szeretnélek áltatni, ezért elárulom, hogy egy nagy műtét után (nekem már bélre terjedő endom volt, hasüregi összenövésekkel) én is most tartok az alternatív terápia elején. A műtét után addig amíg össze nem szedtem magam, újra szedtem a fogamzásgátlót (ismét nagy sikerrel, legalábbis az endo tekintetében), de én ezt már nem akartam. Mellékhatások, rengetek hasi panasz, egyéb nem kívánatos egészségügyi problémák.

Eldöntöttem, hogy kilépek ebből az ördögi körből. 

Neked is ezt kívánom, őszinte szeretettel, Éva!

Ui: Ha döntöttél és szeretnéd, szívesen leírom a termékek listáját, amit én fogyasztok a terápia alatt. 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Alternatív gyógyulás

Kedves Éva!

Olvastam a hozzászólásodat és érdekelne, hogy milyen változásokat tudtál elérni az alternatív gyógyulásban. Én is hasonló műtéten estem át most februárban, már bélösszenövések is voltak és ki kellett venni az egyik petefészkemet is. Most én is kaptam egy gyógyszert amit szednem kell, de nem érzem tőle jól magam. Az elején nem volt gond, de kb. egy hónap után sokat fáj a hasam, pecsételgető vérzésem van. Próbálom és is az életmódváltozást és figyelek az étkezésre is, mozgást is iktattam az életemben. De szeretnék megszabadulni a gyógyszertől, már csak azért is mert eleve gyógyszerellenes vagyok.

Köszönöm Szilvi

Értékelés: Nincs

Alternatív gyógyuláshoz!

Kedves Szilvi!

Mivel nálam bebizonyosodott, hogy a fogamzásgátló maximálisan karban tartja az endometriózist, és mint írtam a gyógyszer elhagyása után pár hónap alatt produkáltam a tüneteket, nagyon oda kell figyelnem mindenre. Természetemből adódóan sajnos több hónapot vesz igénybe az átállás. (Ha valamit nem bírok teljesen, 100 %-ban megvalósítani akkor inkább nem is csinálom.) Először az étkezésemet reformálom meg teljesen, ugyanis ha erre képtelen lennék, nem hinnék abban, hogy kordában bírom tartani az endometrizózisos szöveteket. A hormonterapeuta álltal ajánlott étrendet, legalább 1 évig kell tartanom és az után is nagyon szigorúan kell figyeljek a táplálkozásra. A cukor, glutén, hús, tejtermékek elhagyása, folyadék fogyasztás megnövelése után minimálisra csökkentek a menstruációs fájdalmaim, remélem ezek a táplálék kiegészítők hatására - köztük természetesen a ciklusbarát krémmel - még jobban rendeződnek. Az ajánlott táplálékkiegészítőket is nagyon szigorúan kell használnom, elég hosszú a listájuk, de lassan meg van a rendszer. Mozgásszervi problémák miatt nálam elég kemény dió a mozgás, ezen még jelenleg is dolgozom. Hogy mit tudtam elérni, még egy kicsit korai lenne prezentálnom, mivel ennek a betegségnek a visszaszorítására ez még kevés idő volt, és csak május elején lesz kontroll vizsgálatom, amikor is kiderülhet, hogy csak a tüneteim csillapodtak, vagy az endo is húzódik vissza, de legalábbis stagnál. Ami biztos, hogy az elején már csak a táplálkozással sikerült az érezhető tüneteimet minimálisra csökkenteni, a hosszútávú eredményekhez még kell egy kis idő. Ha nem haragszol ez év végéig várnék azzal, hogy konkrét eredményekről számoljak be. 

A végére hagytam egy nagyon-nagyon fontos dolgot. Az elmúlt pár évben amíg a miérteket és a gyógymódokat kutattam igen spirituális beállítottságú lettem. Meggyőződésem, hogy "ép léleknek, ép a teste"!!! Ezért szeretettel ajánlom figyelmedbe Csattos Ilona "Csendo" című könyvét, a Megértés Táblázatát és személy szerint kedvenc spirituális tanítóm, E.T. tanításait. 

Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett a válaszom, remélem tudtam segíteni abban, hogy rálátásod legyen miről is szól ez az egész. 

Szeretettel: Éva!

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Megkeresnélek a Facebook-on

Szia Éva!

Sajnos nem lehet itt privátba felvenni a kapcsolatot, de esetleg a Facebook-on megkereshetnélek, csak nem tudom milyen néven vagy fent. /persze, ha Neked nem probléma/

Köszönöm

Fodorné Bradák Szilvia

Értékelés: Nincs

Kapcsolatfelvétel Facebook-on

Szia Szilvi!

Egyenlőre nem vagyok fent a Facebook oldalon, de pár napon belül igyekszem jelentkezni (majd valamelyik családtagomon keresztül írok üzenetet az oldaladra) és ha jó úgy Neked e-mailben fel tudjuk venni a kapcsolatot. 

Üdv. Éva!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Várom a jelentkezésed!

Szia Éva!

Köszönöm, majd várom a jelentkezésed.

Szilvi

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Találkozási pont a facebookon

Szia!

Van egy csoport az fb-n, ahol felvehetitek személyesen is a kapcsolatot a BIO-LIMLOM csoport. Remélem Éva is olvassa ezt a hozzászólást, és így ott "találkozhattok".

Értékelés: Nincs

Alternatív gyógyulás!

Kedves Éva!

Köszönöm a gyors választ és az információkat. A spiritualitás az én életemben is jelen van és ismerem a "Betegségünk lelki eredetét", de megnézem amit Te irtál könyveket is. Nem tudom, hogy esetleg privi-ben felvehetnénk e a kapcsolatot, ha Neked ez nem probléma.

Köszönöm

Szilvi

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

A privát levelezési lehetőség egyenlőre "nem üzemel"

Szia Szilvi!

Sajnos a privát levelezési lehetőség egyenlőre nem elérhető, ennek okairól itt olvashatsz.

Próbáljátok egymást esetleg Facebook-on megkeresni, felhasználói név alapján.

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Endometriózis és a műtét

Szia!

Megértem, hogy minél előbb gyógyulni akarsz, de túl soknak tartom egyszerre fogyasztani  ezeket a hormonharmonizáló készítményeket. Honnan fogod tudni, hogy mi használ Neked? 

Azt javaslom, hogy válassz közülük. Tudom, hogy a Ciklusbarát krém és a Maca jók együtt. Ugyanígy jó együtt a Ciklusbarát krém és a Ciklusbarát étrendkiegészítő is, ugyanakkor a Halpástétom kúra is nagyon jó, de hozzá mást nem szednék. A Halpástétomból egy kúra 36 napos. Szerintem döntsd el, hogy melyik variációt választod, mi fér bele a költségvetésedbe. 

Milyen fogamzásgátlót kell szedned és miért?  Mi itt az oldalon nem támogatjuk a fogamzásgátló gyógyszerek szedését, ezzel a témával több cikkben is foglalkoztunk. Érdemes elolvasni a Fogamzásgátlás mellékhatásai című cikket és az alatta lévő hozzászólásokat is.  

Valóban a táplálkozás is nagyon fontos az endometriózis természetes kezelésében, ezzel kapcsolatban kérlek olvasd el itt Pogány Zsuzsi válaszát!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verba kata's picture

Endometriozis, diéta, halpástétom

Kedves Edit !

Nagyon köszönöm a gyors vàlaszt! A tàplàlkozàsròl szòlò cikket olvastam, ès betartom a diètàt, ahogy le van ìrva. A fogamzàsgàtlò  neve nem hiszem hogy sokat mondana, mert Olaszországban èlek. Gondoltam, hogy reggel szednèm a C Foodot, az Iron Fodot, ès a Gano Ultrat. 1 - et mindegyikből. Este meg a halpàstètomot. Mit szòlsz? Elôre is köszönöm!

Kata

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Endometriózis és a természetes étrend-kiegészítők

Szia!

Szerintem így jó leszt. A kérdésedet továbbítottam Pogány Zsuzsi kolléganőmnek, a cikk írójának is, aki az AVIVA tanfolyamot és a tornát vezeti. 

Értékelés: Nincs
M.Bogika's picture

Endometriózis diéta

Kedves Zsuzsanna!

Már minden cikket és hozzászólást elolvastam a témában itt az oldalon, de lenne néhány (vagy sok :) ) kérdésem Önhöz.

1. Nekem egy darab endometriózisom van, távol mindentől, teljesen tünetmentes, két éve fedeztük fel véletlenül, azóta nem nőtt, nem csökkent. Viszont már 3 éve, hogy a baba sem jött még . A hormonszintem tökéletes, bár a menzeszem 24 napra jön meg. Orvosilag teljesen indokolatlan, hogy a baba miért várat magára, leszámítva ezt az egy endót. A Párom eredményei a tökéletesnél is jobbak, a kapcsolatunk szuper, én boldogabb nem is lehetnék (leszámítva  baba hiányát, de azt még jól kezelem). Stressz nincs. Ön szerint indokolt nekem a diéta és torna? Mert nekem nincs ösztrogéndominanciám.

2. A nyers diétával kapcsolatban kérdezném, hogy mely olajos megvakat (mint például dió, mandula, mogyoró, szezámmag, mák) lehet-e használni, illetve mely csirákat és gyógynövényeket, esetleg zöldséget vagy gyümölcsöt ne? Ha jól tudom, csak a hüvelyeseket, szóját és lenmagot nem szabad fogyasztani? Valamilyen hiánybetegséggel kell számolni?

3. Olvastam egy korábbi írásában, hogy ott fél év nyers diétát és tornát javasolt. Akkor a három hónap elég, vagy legyen fél év?

4. A tornával kapcsolatban napi fél óra izzasztó elég? (Pld. egyik nap futás, a másik nap ugrabugra.)

5. Ha letelt az idő, akkor viszont szimplán az avivával vissza lehet állítani, ha esetleg maradnék a nyers étkezésnél vagy kell még valami hozzá?

6. Az itt kapható progeszteron krémet akarom használni a diétához, már ha kell nekem a diéta, de ha nekem 24 napra jön meg, a nődokim szerint viszont 18. napon van peteérésem, akkor mikor kezdjem el a krémet? A 12., 14. vagy 18. napon?

 Vali féle tisztítókúrát megcsináltam, évente májtisztítót is, semilyen vegyszert nem használok sem a háztartásomban, sem magamon. Nagyjából bionómosan élek, csak helyi vegyszermentes vagy bio élelmiszereket eszek. Talpmasszázsra járok már fél éve, egy hónapja avivázok, de ezt most Ön tanácsára abbahagyom. Nőgyógyászom tanácsára most 3 hónapig szedtem ösztrogént és progeszteront hogy több petém érjen meg és vastaabb legyen a méhnyálkahártyám, de nem jött be. A menzeszem simán visszaált utána 24 napra. Most jönne az inszemináció, de előtte meg akarom csinálni ezt a diétát, hogy hátha elmúlik tőle az endóm. Ennyit szerettem volna még magamról.

Kérdésem lenne még a diétával kapcsolatban, hogy zabpelyhet, vagy egyéb ilyen pelyheket, hajdinacsírát, napraforgómagot lehet enni a diéta alatt, mert a nyers étkezés használja, de azt olvastam, hogy magas a fitoösztogén tartalma?

Előre is hálásan köszönöm válaszát: Bogi

Értékelés: Nincs

Endo és a hormon szint

Szia M.Bogika!

Bocs, hogy beleszólok a témába, csak gondoltam elmondom Neked, hogy a vérvétel anno nekem is normális hormon szintet mutatott pedig már javában szenvedtem az endótól csak még nem jöttek rá, hogy az a baj! Ráadásul évek óta nem bírtam gyenge fogi gátlót sem szedni, folyamatosan véreztem tőle. De a nődoki szerint minden rendben volt. Úgy tudom nyálból lehet kimutatni hitelesen a hormon szintet.

Üdv.      Zsuzsi

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Endometriózis, diéta és Aviva torna

Szia!

Beszéltem Pogány Zsuzsival a problémádról, sajnos ő most elutazott így nem tud Neked írni, így egy kicsit az ő nevében is válaszolok.

Őszintén szólva bennem is felmerült 1-2 kérdés, amit most megosztanék Veled:

 1. Hormon vizsgálatot végeztek? Nem értem, hogy lehetne rendben a hormonszinted, ha  endometriózisod van és rövid a ciklusod? Ahogy a fenti cikkben is írta Zsuzsi: A kutatók szerint az endometriózis kialakulásában a hormonok és az immunrendszer is szerepet játszik. A normális ciklus pedig nem 24, hanem 28 napos. Ha nem olvastad még, szerintem érdemes lenne elolvasni a Hormonok harca - hormonális problémáink okai című írást.
 2. A nyers étkezésben sajnos nem vagyok túl járatos, ezzel kapcsolatban talán érdemes lenne egy dietetikus véleményét kikérni. Szója fogyasztását egyébként sem javaslom, mert sajnos a legtöbb génmódosított. :(
 3. A tornával és a táplálkozással kapcsolatban Zsuzsi egyik korábbi válaszát itt olvashatod
 4. Elég a napi félóra torna. 
 5. A táplálkozás mellett fontosnak tartom a hormonháztartás rendbetételét is, erre nagyon jó lehet az Alma rügyelixír, a Női tinktúra, a Halpástétom, és a Maca gyökér por .
 6. A Ciklusbarát krém adagolásánál figyelembe venném a nem szabályos ciklust, így a menstruáció utolsó napján kezdeném használni egész a következő menstruáció kezdetéig. A menstruáció  alatt szüneteltetném. 

Ügyes vagy , hogy figyelsz a táplálkozásodra, az életmódodra, nagyon remélem, hogy hamarosan összejön az a várvavárt baba. Bizonyára lesznek még további kérdéseid. Az AVIVA tanfolyam nem csak a tornáról szól, hanem a különböző nőgyógyászati, hormonrendszeri problémák természetes megoldásáról is. Ráadásul ott személyesen is találkozhatsz Pogány Zsuzsival. 

Értékelés: Nincs

Fermentált szóját tartalmaz

Sziasztok,

sajnos én semmilyen szója tartalmú ételt nem ehetek, orvosi utasítás alapján (ösztrogén dominancia+endometriózis):( ezért szomorúan kérdezem, vajon miért kell mindenbe szóját tenni?:(

Értékelés: Nincs

Endometriózis és a szója

Szia Magdi!

Átmozgattam kérdésedet a fenti endometriózisról szóló cikk alá. A diétával kapcsolatban itt Zsuzsi összefoglalja a lényeget.

Ösztrogéndominancia és a fitohormonok vitatott téma, itt is kezdődik róla egy beszélgetés (kattints a "Válaszok megtekintése"-re).

Általánosságban egy egészséges embernek a génmódosított nagyipari szóját kell kerülnie, és a megbízható szója fogyasztását sem kell túlzásba vinni. A fermentált GMO mentes szóját még a szója allergiások is fogyaszthatják, mert nem okoz panaszt. A szója és az endometriózis kérdését pedig a fenti beszélgetésekben olvashattad. Olvasd el  Hormonok harca című blogot is.

Ne keseredj el, mert kapható sok szójamentes jó minőségű táplálékkiegészítő is pl: LongoVital (3 havi adag egy doboz),   Natur Elixír , Organic Force Béta Glükán elixír, és Vadon Gyöngye. Az adatlapjukon elolvashatod a pontos összetételüket.


Értékelés: Nincs

Köszönöm megnézem őket!

Köszönöm megnézem őket!

Magdi

Értékelés: Nincs

Kókuszvirág cukor endometrózis esetén

Endometriózis esetében kis mennyiségben nyírfacukorral keverve fogyasztható -e?

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Endometrózis esetén cukor fogyasztása

Én úgy tudom, hogy endometrózis esetén semmilyen cukor fogyasztása nem javasolt. Azonban ha  mégis megkívánod az édességet, inkább a kókuszvirágcukrot javaslom, mint a nyírfacukrot. A nyírfacukor ugyanis ritkán készül nyírfából, főleg kukoricából készítik. Valahogy amióta olvastam a xilitről  szóló cikket, hát nincs túl sok bizalmam hozzá.

Értékelés: Nincs

Igazából nem fogyasztok édességet

Köszönöm a választ! Igazából nem fogyasztok édességet, nem kívánom, de kávé nélkül még nem tudok létezni...keverve használom ehhez, de a méregtelenítés alatt nagyon szenvedtem a nyírfacukortól-azt írtk rá, hogy ebből van... Én sem vagyok kibékülve vele, idegenkedem tőle, mivel cukrot nem ehetek, így keverve még elviselem...

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Kávé nélkül az élet

Meg tudlak érteni. Nekem is volt olyan időszakom, amikor nem volt élet az élet kávé nélkül. Önmagában én sem bírtam. Nekem egy kis kókuszkrém, vagy zabtejszín sokat segített. Éppen elég édesek voltak ahhoz, hogy ne kelljen hozzátennem cukrot.

Értékelés: Nincs

Barátcserje endometriózis esetén?

Endometriózis esetén Progeszteron krém mellé érdemes szedni?

Értékelés: Nincs

Endometriózisra lehetőségek

Kedves Zsuzsi! Áthelyeztem a kérdésedet ehhez az íráshoz, nagyon sok hasznos tanácsot olvashatsz. Az alatta lévő hozzászólásokat is böngészve láthatod, hogy sokkal összetettebb dolog kell ahhoz, hogy megszabadulj ettől a betegségtől. A diétával kapcsolatban itt Zsuzsi összefoglalja a teendőket. Ha ezek után bármi kérdésed van, írj nyugodtan.

Értékelés: Nincs

V...e és a hízás

Sziasztok!

Az a problémám, hogy több mint 1 éve szedem a vt, mert endometrózisom van. Új mütétet a dokim nem javasol,mert a beleimen is rajta vannak és nem tudja leszedni róla, fél a bélszakadástól.

Ez alatt az 1 év alatt kb 10-15 kg-t híztam, az életvitelem semmit nem változott. Gerincsérvvel is műtőttek, ezért rendszeresen tornázom, mégha nem is izzasztó tornát.

Nagyon idegesítenek a plussz kilók, nem érzem jól magam, ráadásul ha 1 pohár vizet iszom, attól is felpuffadok, mert helicobacim is van. Tudnátok javasolni vmit a fogyásra?

Előre  is köszönöm a választ: Móni

Értékelés: Nincs

Rengeteget számít a méregtelenítés

Szia Moncsika!

Én endosként azt tapasztalom, rengeteget számít a méregtelenítés és életmódváltás, fogytam is tőle pedig én nem akartam...

A lelkünket is rendbe kell tenni, különben hiába ettem bármilyen szuper étrendkiegészítőt, vitamint, megállt a javulási folyamat...

 

 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Elhízás és endometrózis

Kedves Móni!

Mit értesz azalatt, hogy nem változott az életviteled? Lehet, hogy csalódni fogsz most bennünk, de mi nem foglalkozunk fogyókúrás diétával.  A Boszorkánykonyhában természetesen találhatsz lisztmentes, alacsony kalóriájú ételeket, de azt gondolom, hogy fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás.

Nekem az a tapasztalatom, hogy aki áttér a Bionom életmódra, annak rendeződik a súlya. 

Az endometrózis miatt is fontos lenne az étkezés.

Értékelés: Nincs
szilvamag87's picture

Fogamzásgátló után

Sziasztok!

Tervezek egy 36 napos halpástétom kúrát, mert hamarosan abba hagyom a fogamzásgátló szedését. Ezek így mehetnek együtt: Halpástétom kúra, maca, méz almarosttal, női cseppek, emóció, illetve a változókor testolaj? A halpástétom kúrát ebben az esetben egyáltalán érdemes megcsinálom? Tudom, hogy jobb lenne egy teljes méregtelenítés, de erre most se idő se anyagi keret.  A probléma röviden: tavaly endometriózis miatt eltávolították az egyik petevezetőm, aztán a műtét után 2 hónappal 9 centis ciszta miatt 1 év szünet nélküli fogamzásgátló szedést alkalmazott nálam az orvos. Az egy év június közepén telik le és szeretném természetes uton helyre állítani a szervezetem, mivel orvosi javaslatra minél előbb teherbe kéne esnem a betegség esetleges visszatérte előtt.

 

Előre is köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Betegség visszatérése ellen teherbe esés??

Szia Szilvamag, átmozgattam a kérésed Zsuzsa írása alá, kérlek, olvasd el, hogy lásd, az endometriózis "gyógyszere" nem igazán a teherbe esés, hanem az lenne az ideális, ha megszüntetnénk az okot, életmódot változtatnánk, kiméregtelenítenénk a szervezetünket, erősítenénk a bélflóránkat, és ebből következően az immunrendszerünket, feltöltekeznénk vitaminokkal, harmóniába hoznánk magunkat lelkileg, majd ezek után vállalnánk gyermeket.

A tested már mutat, hogy nics minden rendben, az, hogy gyógyszerrel, műhormonnal kezelték, szerintem nem a vágyott állapot felé vitt, hanem még inkább elmérgezte a szervezeted. Ha nincs időd, és anyagi háttered felkészíteni magad egy új élet befogadására, akkor annak szeretetteljes felnevelésére hogyan lesz? Bízom benne, hogy nem bántanak a szavaim, de érzékelteni szeretném, hogy ez nem egy olyan döntés, hogy menjek-e ma vásárolni, vagy sem... ez a döntés egy életre szól, és nem csak a Te, és párod életét befolyásolja, hanem leendő gyermeketekét is!

A Halpástétom kúra nagyon jó ötlet, én a gyógyszer abbahagyása után csinálnám meg, addig meg elkezdeném felkészíteni a szervezetem az általad felsorolt készítményekkel, és a saját ütememben életmódot váltanék, beiktatnám pár hónapra a candida diétát.

Ha beütöd a belső keresőnkbe, hogy fogamzásgátló után, akkor sok érdekes tartalmat, tanácsot találsz, mint ez, és ez. Bízom benne, hogy hagysz időt magadnak, tudatosan felkészülsz erre a nagy eseményre, és nem hiszed el, hogy a gyógyszeres tüneti kezelés után a gyermekvállalás az, ami elősegíti a gyógyulásod, tünetmentességed! Sok erőt a változáshoz!

Értékelés: Nincs

Endometriózisra hormonharmonizáló olaj?

Sziasztok!

A hormonharmonizalo-valtozokor-testolaj használható/segít endometriózis esetén?

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Endometriozisra komplexen

Szia!

Igen, használható az olaj a kezelés kiegészítéseképpen, de ez önmagában nem lesz elég.

A fenti cikkben Pogány Zsuzsa Aviva-tréner boncolgatja az endometriózis kialakulásának okait, illetve a megoldásokat. Kérlekolvasd el a lenti hozzászólásokat is, hogy megtudd, milyen táplálkozásbeli, életmódbeli változtatások, természetes megoldások segíthetik még a gyógyulást. 

 

Értékelés: Nincs

Tanácstalanság, endometrózis

Sziasztok!

2 éve 21 évesen ökölnyi szétpukkanó kétoldali endometriózissal műtöttek. Most két év után  ismét van egy 1cm-es az egyik oldalon. 3 hónapig fogamzásgátlóval szüneteltettük a menstruációt, az UH eredmény ugyanaz lett. Kevés folyadék is van körülötte és legutóbb összenövéseket is láttak. Eléggé kétségbe vagyok esve, nemtudom felfogni, hogy ez történik velem.

Ettem ligetszépe olajat amitől a ciklus kicsit jobb lett és kevésbé fájt a mellem, rendszeresen iszom palástfű teát, levendulateát, néha fodormentát is, de ezek nem elegek sajnos. Melleim is folyamatosan fájnak és sokszor volt csomó is. Orvos továbbra is a fogamzásgátlót írja fel (amitől valóban jobb a ciklusom és nincs tőle közti vérzés). 3 éve odafigyelek arra hogy natúrkozmetikumot használjak, kenyeret sütjük, húst ritkán veszünk és akkor is csak házit, cukrot kerülöm már régóta mert korábban sokat szenvedtem Candidával is. Ebédre vegán ételt eszek. Teljesen bio és nyers kosztot sajnos  nem engedhetem meg magamnak, így is folyton éhezem (172cm és 55kg vagyok hízni szeretnék inkább).

Rengeteg mindent olvastam pro és kontra, rengeteg opciót, de nem tudom mi lenne a megfelelő megoldás. Sajnos egyetemista vagyok mellette dolgozom így mozgásra(heti 1- szer jógázom) és pihenésre nemsok időm van, gondolom ez is hátráltat rendesen, de nem tudok mit csinálni, muszáj valamiből enni, de emiatt nem merek drága készítményekkel próbálkozni mert nem tehetem meg. Most szeretnék erőt gyűjteni és egy költséghatékony "kezelés" alá vetni magam a tanácsaitok alapján, hogy a legközelebbi ultrahang negatív lehessen, és ne kelljen a baba miatt se aggódni, mert hamarosan szeretnénk, de amíg gond van addig nem mernénk belevágni. Az Aviva tornáról azt mondta egy oktató, hogy azt nem ajánlja kezdésnek amit nem értettem, illetve a progeszteron krémekről is hallottam mindenfélét. Korábban kocogni jártam akkor sokszor görcsökkel járt a ciszta miatt amiről nem tudtam, félek újrakezdeni hátha gondot okoz, bár nagyon hiányzik.

Amik még fennállnak nálam, hogy alacsony a vérnyomásom, sokszor magas a pulzusom, magas a billirubin szintem és nagyon száraz a bőröm illetve mitesszeres és a gyógyszertől göbös pattanásaim lettek sajnos. A hangulatom is elég ingatag 1 perc alatt eltudom magam sírni. A gyógyszert mihamarabb szeretném elhagyni, most írtak fel egy 3 hónapos adagot, utána szeretném mindenképp elhagyni, hogy kitisztuljak. De amíg nem találok olyan megoldást amivel teljesen egyensúlyba jön a hormonrendszerem, addig csak a gyógyszer van ami segít kordában tartani a dolgot, és egyenesen rettegek attól hogy nőljön.

Nagyon köszönöm a válaszotokat!

Bettina

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Mit tehetek, endometriózis?

Kedves Bettina,

Ahogyan te is látod, a gyógyszeres megoldás csak a tüneteket kezeli, nem mulasztja el a kiváltó okot. A hormonrendszer megborulásának sok oka lehet, ezeket, főként a lelki okokat, neked kell tudnod és megoldanod. Előrelépés tartósan e nélkül nincs.

A másik, hogy a mesterséges hormonok bevitele a jövő esélyeit is ronthatja, a további hormonegyensúly félrebillentésével.

Látom, hogy nehéz a helyzeted, se idő, se egyéb nem nagyon ad lehetőséget. Mégis el kell döntened, melyik utat járod. A természetes módszerek lassabbak, de célravezetők lehetnek. Itt főként az életmódváltásra gondolok. Ahogy Edit kolléganőm írta a test tisztítása itt elsőrangú feladat. A nyers étrendre való áttérés, és javasolt a napi sport, pl. a futás, amit jó lenne napi szinten végezni.

Az AVIVA azért nem javasolt ebben a helyzetben, mert megturbózza a nemi hormonokat, most azonban ezeknek pihennie kellene. A gyógyszer célja, hogy leállítsa a menstruációt. Ezt elérheted a nyers táplálkozással és az erős sporttal is.

Az AVIVA célja, hogy helyreállítsa a ciklusodat, a menzeszt, a peteérést, a hormonegyensúlyt. Ez jelen pillanatban ellene megy a gyógyszeres terápiának.

Sok sikert az új életmódhoz!

Zsuzsa

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
verebedit's picture

Endometrózis ismét

Kedves Bettina!

A kérdésedet továbbítom Pogány Zsuzsi kolléganőmnek, remélem hamarosan megérkezik a válasza.

Az AVIVA tornát ő sem ajánlja kezdésnek, egyik válaszában meg is  írja, hogy miért. Itt olvashatod a válaszát. 

Azt tudom leírni, hogy én mit tennék hasonló esetben. Nekem a miómám okozott gondot.  Először is abbahagynám a fogamzásgátló szedését. aztán megpróbálnék megnyugodni és eldöntöm, hogy meg akarok gyógyulni. Gondolom ez most  a legnehezebb Neked.  Remélem van társad, akivel tudsz beszélgetni a problémáidról, mert az nagyon fontos. 

Aztán belevágnék egy átfogó nagy méregtelenítésbe, és egy életmódváltásba. A tavasz a legjobb időszak a méregtelenítésre. Több kolléganőm is vezetett már naplót a méregtelenítéséről, én most Epermami tavalyi blogsorozatát ajánlom a figyelmedbe.  Kattints erre a linkre és máris olvashatod. A testi méregtelenítés melett fontosnak tartom a lelki méregtelenítést is.  Tünde írását erről a lelkiméregtelenítésről itt olvashatod el.

A méregtelenítés mellett nagyon fontosnak tartom az immunrendszer rendbetételét is. Ez a bélflóra rendbetétele nélkül sajnos nem fog menni. Fontos a megfelelő étrendkiegészítő is. 

A hormonok rendbetételére pedig a későbbiekben az AVIVÁT tudom ajánlani. 

Tudom, hogy most ez így sok lehet neked, de hidd el csak akkor tudsz meggyógyulni, ha Te magad is elhatároztad.  Mi segítünk Neked, amiben csak tudunk.  Örülök neki, hogy próbálsz egészségesen étkezni, de az nem jó, ha éhezel. 

Fontos, hogy az alapanyagok, ha nem is bio, de legalább megbízható helyről származzanak. 

Remélem Zsuzsi hozzáértő válaszát is hamarosan megkapod majd. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Köszönöm a kedvességet

Kedves Edit!

Nagyon köszönöm bátorító és kedves válaszodat, várom Zsuzsi válaszát is. Épp ma reggel határoztam el magam a reggeli kocogásra és utána  reggelire csináltam zöldturmixot. Sajnos 5 perc kocogás után éles fájdalmat éreztem az alhasamban így utána már csak tornázgattam, pedig jót tenne egy kis kifáradás az agyi kikapcsolódáshoz, de nem hagytam hogy elkeseredjek :) . Szerencsére párom segít a pozitív hozzáállásban, ő mindig azt mondja, hogy csak meg kellene nyugodnom és minden rendbe jön, és szeretek hinni neki, bár sokszor mélypontra kerülök.

Naponta 5-ször is étkezem, mert 3-4 óránként megéhezem, többet eszem sokszor mint a párom, mégis sokszor éhesnek érzem magam és "nem tudok mit enni" helyzet áll fenn, mert jóllakottságot hozó érzést a diétás ételek nem nagyon adnak, ezért sokszor farkaséhségemben péksüteményhez nyúlok, mert úgy érzem elájulnék mire hazaérnék.

Szép napot kívánok Mindenkinek! :)

Bettina

Értékelés: Nincs

Tanácsot kérek!

Sziasztok!

Szeretnèk meggyógyulni. 20éve van endometriozisom, 8 műtéten vagyok túl és már nagyon elég. Jelenleg glutèn és cukormentes diétán vagyok, másfél éve iszom a frissen facsart búzafüvet. Emellett gyógygombàt is szedek, baràtcserjèvel és komplex B vitaminnal kiegeszitve, es ezeken kívül a szokásos gyógyteák.  

Hosszú éveken át semmit nem mondtak hogy mi a teendő a táplálkozàssal kapcsolatban kb 2 éve egy ujjabb orvosi beavatkozás kapcsán tettek emlitèst a diétáról, amit sajnos nem minden esetben tartottam be ès meg is lett sz eredmény kiujult :( most viszont nagyon elszánt vagyok nem adom fel szeretnék Én is a gyógyulás útjára lépni mind testi és lelki szinten egyaránt . Több ciklusban is előfordúlt darabos vérzés, sz orvos csak legyintett rá es volt már mèh polipom is. A segitsegeteket Kérem. 

Mèg annyit kèrdeznèk kisfiam egészségével kapcsolatos kérdéseket melyik forumotokon tehetem fel ( Beteg gyerkőc , halmozottan sérült. ) Válaszotokat előre is köszönöm. 

Értékelés: Nincs

Endometriózisra

Kedves Mones72! Átmozgattam a kérdésedet az életmód odlalunkra, itt részletesebben tudunk beszélni a lehetőségekről. Kérlek, olvasd el a fenti blogot, és az alatta lévő hozzászólásokat is. Nagyon sok hasznos tanácsot olvashatsz. A diétával kapcsolatban itt Zsuzsi összefoglalja a teendőket. Ha ezek után bármi kérdésed van, írj nyugodtan.

Jól látod egyébként, hogy lelki szinten is kell gyógyulás, azaz megérteni, hogy mi az oka annak, hogy már 20 éve fennáll ez a betegség. Ajánlom neked a Megértés táblázatát.

A kisfiaddal kapcsolatos kérdéseket ezen az oldalon felteheted. A belső kereső segítségével több blogra vagy hírszemre bukkanhatsz.

Értékelés: Nincs

Endometriózisra mit javasoltok?

Sziasztok,

A Női tinktúra nyogodtan használható és hatékony endometriózisra/megelőzésére/kiújulása ellen is?

Régebben volt műtétem és azóta használom a női krémet ami természetes progeszteron tartalmú Yams gyökér kivonatot tartalmaz, pont azért, hogy visszaszorítsa az ösztrogéndominanciát, mert állítólag a túl sok ösztrogén az egyik kiváltó oka ennek a betegségnek. 

A Maca por jó endometriózisra és petefészekcisztára, mert az is mindig jön-megy nálam vagy inkább nem jó rá és óvatosnak kell lennem vele? Vagy más terméke(ke)t ajánlanátok?

Előre is köszi!

Orsi

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Endometrózis és petefészekciszta.

Kedves Orsi!

Átmozgattam ide a hozzászólásodat. Kérlek olvasd el figyelmesen a fenti cikket. Én a Maca-t nagyon jónak tartom, de azt gondolom egyedül a Maca nem fogja megoldani a problémádat. Úgy gondolom teljes lelki és testi méregtelenítés, életmódváltás  segítene neked.

Lassan hagyomány lesz nálunk, hogy évente valamelyik kolléganőm nyilvánosan méregtelenít és megírja a tapasztalatait.

Tavaly Epermami méregtelenített. A blogsorozatát itt olvashatod el.  A lélek méregtelenítése is nagyon fontos. Erről pedig Tündi írt egy nagyon jó blogot. Szerintem érdemes elolvasnod. 

Tudom, hogy lesznek még kérdéseid a problémáddal kapcsolatban.  Szeretettel várjuk, és igyekszünk Neked segíteni. 

Értékelés: Nincs

Endometriózis - milliméter terápia

A napokban az ultrahang kimutatott egy darab endometrikus szövetdarabot az egyik petefészkem mellett. Meglepő volt mert egy éve nem volt semmi ilyesmi "bajom", több mint egy éve rendszeresen aviva tornázom is, erre tessék.....a kérdésem, hogy triomed compact készülékkel hogyan tudnám elősegíteni ennek a felszívódását? A leírások közül nem nagyon tudtam eldönteni, hogy erre melyik kezelés lenne a leghatásosabb? Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Endometriózis kezelése Triomed Compact-tal

A Trimed Compact készülék segítségével jó eséllyel megszűntetheted a problémát.

Egészség üzemmódban naponta többször érdemes kezelni a problémás területet (alhas), és ezen területről vett infót vízre átteni és meginni.

Az ezen felüli kezelési javaslatok ügyében érdemes lenne Lakat Böbivel konzultálnod, aki most szombaton (6-án) tart előadást a Milliméter Terápiáról. Ott személyesen is tudnál vele beszélni ill. sztem érdekes lesz az előadás is.

Lakat Böbi elérhetősége: lakatbobe kukac antalvali pont hu

Értékelés: Nincs

Tanács összetett problémákra

Tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Sokféle táplálkozási irányról olvastam már endometriózis ügyben, paleo, makrobiotikus, gluténmentes, húsmentes étkezés..

Szeretnék tisztábban látni, mégis mire kellene odafigyelnem, mit kellene mellöznöm az étkezés során? Jelenleg eszek húst, tojást, gluténmentesen, tejmentesen étkezem.

3 éve szembesültem azzal, hogy endometriózisom van, kezdetben hormongyógyszert szedtem rá 3 hónapig, aztán mivel rosszabb volt, keresni kezdtem természetes megoldásokat. Ezzel egyidejüleg paizsmirigy alulműködés is kiderült, amire gyógyszert szedek. Két éve a norvég progikrémet használom, jó ideje gluténmentesen, tejmentesen étkezem (a gluténos étkezés egyértelmüen tüneteket okoz, és tejcukor érzékeny is lettem, valamint legelső egészségügyi problémaként, még az endo előtt IBS-em is kialakult. Az endo sajnos nem javul, sokszor vagyok rosszul. Epe-polip a legutóbbi dolog, ami jelentkezett, időnként vannak epefájdalmaim. Jelenleg használom jó pár hónapja az Emóciót, D3 cseppet, halolajat, szelént. Tiszta kozmetikumokat használok. Cukrot nem eszem, helyette xillitet vagy stevia cseppeket használok édesítésre. Az emésztésem továbbra sincs rendben. (székrekedés főleg) A homlokomon gyulladt csomók jelentek meg, amik nem múlnak már el egy ideje. Nagyon vékony (165cm-44kg bár korábban is csak 3-4 kg-al voltam több) vagyok, étvágyam ugyan rendben, sajnos nem tudok semennyit sem hízni.

Milyen készítményt lenne még érdemes ezekre a problémákra használnom?
Multivitamint mit tudnátok ajánlani, ami szója, gluténmentes, endometriózisban használható?

A kásákhoz a zab tápláló lenne, de a glutén miatt elbizonytalanodtam, használhatom-e?

Köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Endometriózis, pajzsmirigy alulműködés, IBS

Szia Lialea!

Endometriózis esetén javasolt étrenddel, életmóddal kapcsolatban Zsuzsa foglalta össze a lényeget ITT. A xilitet hosszú távon nem ajánljuk, ez egy finomított termék, nincsenek túl jó élettani hatásai (hamarosan egy blogsorozat keretein belül erről bővebben is olvashattok).

Feltétlenül olvasd el ezt a cikket is: Crohn betegség, Colitis, Irritábilis bél szindróma (IBS).

Endometriózis, pajzsmirigy, IBS - elég összetett valóban a problémád, én azt javasolnám, de táplálkozási irányzatokat próbálj mereven követni, hanem keress fel megbízható szakembert, aki személyre szabottan állít neked össze méregtelenítő, hormonhamonizáló, emésztést segítő, bélregeneráló programot és diétát (ezügyben Lakat Böbe kolléganőmmel veheted fel a kapcsolatot: lakatböbe kukac antalvali pont hu). Vagy legalább Nikihez menj el egy ingyenes terméktanácsadásra, vele az étrendet is átbeszélhetitek részletesebben.

Értékelés: Nincs
Beucy's picture

Babaprojecthez segítség

Sziasztok!

Régi olvasótok vagyok és persze Bionom fogyasztó. Sokszor kapok vàlaszt  kérdéseimre az olvasók tapasztalataiból. Néha azonban elakadok. Glutén és tejmentes diétàt tartok évek óta. Babàt szeretnénk tavaly novemberben elvetéltem. Màjusig próbàlkoztunk újra, de nem jött a baby. Pihenőt tartunk azóta is egészen novemberig. Endometriozis problémàra Maca port iszok, D3 napi 4 csepp. Emocio, zöld löttyit néha. A Supra Balance-ot most próbàlom ki. Egy női tinktúra kúràt csinàltam màr. Most készülök újra a  szervezetemmel a babaprojektre ismét. Màkolaj Ca pótlàsra napi egy mokkàs kanàl. Lapacho tea is most indult. Folsav ügyben érdeklődnék az csak gy.tàrit talàltam...de nem jó, úgysem szívodik fel rendesen. Tudnàtok ajànlani valamit. Szerintetek jók ezek az étrend kiegészítők? Nem sok?

Egy tapasztalat az Emociorol: 3 hétig nem ittam és  puffadtam ,amint megint ittam az Emociót jobb lett, bàr egyszerűen nem értem miért puffadok így is sok mindentől, pedig annyira igyekszem odafigyelni az étkezésemre.

Köszönettel: BEUCY

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Babaproject

Szia Beucy!

Átmozgattam az életmód oldalunkra az írásod. Kérlek szépen, hogy a jövőben ide írd az életmódbeli kérdéseidet, mert a Bionom oldalon nem tudunk erre válaszolni.

Nem véletlen mozgattam át ide a hozzászólásod. Aviva trénerünk, Pogány Zsuzsi írását alaposan olvasd át és fogadd meg a tanácsait. A zöld löttyit napi szinten fogyasztanod kellene, nagyon szépen beállítja a sav-bázis egyensúlyt. Nem véletlen, hogy nem a lúgosítás szót használom, ugyanis nem lúgosítani kell, hanem beállítani az egyensúlyt. Erre a zöld löttyi, a nyers étkezés, és a sok-sok zöld turmix tökéletesen alkalmas. Érdemes napi szinten fél-1 liter zöld turmixot elfogyasztanod, amit felturbózhatsz a Maca-val, algaporokkal, aranykölescsírával. Ezek mind-mind segítenek a megfelelő sav-bázis egyensúly létrehozásához. Így a folsav kérdést is megoldod, hiszen a zöld főzelékfélék leveleiben (spenót, sóska stb.) sok-sok folsav található természetes formában.

Ezen kívül érdemes lenne már most elkezdened valamelyik fermetált kismamavitamin fogyasztását (NC Perfect Prenatal vagy a Garden of Life). Ebben is elegendő mennyiségű folsav van, ami jól hasznosul.

A nyers B-komplexben is bőven van folsav.

Ha puffadási és emésztési gondjaid rendszeresek, akkor nem csak néha kéne fogyasztani a fermentált készítményeket, hanem napi szinten. Az egyik szakértőnk azt mondta korábban, hogy a fermentált készítményeket a bölcsőtől a koporsóig fogyasztani kellene a mai kor emberének.

A mákolaj hosszú távon nem javasolt kálcium pótlásra, ugyanis nem megfelelő az omega 3:6 arány benne, ezért hosszabb távon gyulladásokat generálhat a szervezetben. Kúraszerűen igen, de folyamatosan nem ajánlott a szedése. Endometriózis esetén meg pláne nem kéne tovább növelni a gyulladás lehetőségét!

Kálciumot találsz a kismamavitaminokban is, de itt (Cormin, Bone Strenght, Osteomin stb.)is.

Nyugi! Abszolút nem sok amit szedsz. Látnád, hogy én mi mindent tartok itthon. 

Ajánlom Aviva trénerünk többi írását is. Hasznos lehet.

A babaprojecthez óriási segítség lehet a Milliméter Terápia. A Compact készülékhez tartozik egy cd-nyi anyag, amiben többek között erre is van kezelési módszer.

Az Egészség Medálok közül a Vénusz medált különösen ajánlom!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Beucy's picture

Köszönöm

Kedves Betty!

Nagyon köszönöm a segítségedet, megfogadom a tanácsaidat. Közben kiderült a múlt héten, hogy a glutén, tejcukor érzékenység mellé tojás érzékenység is társult.. Lehet, hogy ez is okozta a puffadást.

Kipróbálom a zöld turmixokat. Októberben AVIVA tornára is elmegyek. Választok egy Kismama vitamint.

Rosszul írtam a levelemben, a zöld löttyit fogyasztottam eddig néha, viszont Emóciót azt mindennap fogyasztok már másfél éve, mert anélkül nem vagyok jól. Meglett a laborom is és minden eredményem jó lett(ezt előtte gyógyszetári vitaminokkal soha nem értem el) felszívódási zavarnak nyoma sincs:-) amióta (2 éve) BIONOM étrend kiegészítőket fogyasztok. KÖSZÖNÖM és szívből ajánlom Mindenkinek ezeket a termékeket!

Szép napot! Üdvözlettel Beucy

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Varga Nikoletta's picture

Örülünk az eredménynek

Beucy, csak így tovább! Gratulálok!

Látod milyen ügyes vagy? Hamarosan a baba is megérkezik Hozzád, Hozzátok...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
szilvi70's picture

endometriózis és hormonok

Sziasztok!

Nekem merőben más jellegű a problémám, mint az előttem szólóknak. Mivel 43 éves vagyok, van két nagy lányom, én már nem áhítozom a babavállalásra (majd inkább az unokákra). 35 évesen a nőgyógyászom letiltott a fogamzásgátló tablettáról és azóta folyamatos problémáim voltak a ciklusommal. Lerövidültek, volt, hogy 3 hétre jött meg, de 23-24 napnál soha nem húztam tovább, nagyon erős lett a vérzés és hosszú ideig tart 8-10 nap. Volt, hogy ciklus közepén is pecsételgetés jelentkezett. Ezért elkezdtem természetes úton próbálkozni a hormonpótlással és fitoösztrogén tartalmú teákat kezdtem inni. Az olvasottak alapján lehet, hogy a fél éve diagnosztizált endometriózisomat én magam idéztem elő! A ciklusom most úgy-ahogy rendben van, (Sokminden más segítségével. Étrend, torna stb.)de mi lesz a ciklusommal, ha természetes módszerekkel megpróbálom lecsökkenteni az ösztrogénszintemet? Szerintetek mit csináljak? Ha lehet, nem szeretném megműttetni magam.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Hormongubancok

Szia Szilvi! 

Nem tudom, most milyen fitoösztrogén jellegű terméket szedsz, de általában a növényi készítmények nem az ösztrogént pótolják a szervezetben, hanem a hormonrendszert állítják be a megfelelő szintre. Tehát nem arról van szó, hogy a lecsökkent ösztrogén szintedet pótolni tudják, hanem akármilyen eltolódás is van a szervezetben, bizonyos adaptogén növények helyre tudják állítani az egyensúlyt. 

Egyik ilyen hormonharmonizáló növényünk a maca. Ez a gyógynövény mellékesen már nekem is bizonyított, és még elég sokunknak! Betty írt is róla egy szuper összefoglalót, ajánlom szeretettel elolvasásra: ITT találod. 

Létezik egy női tinktúra is, amely szintén úgy van összeállítva, hogy mindenféle egyensúlytalanságot helyrebillentsen. Olvasgasd el kérlek, a termék alatti tapasztalatokat, sokat tanulhatsz belőlük! 

Ezeken kívül szívesen tudok még ajánlani két Stadelmann olajat, a hormonharmonizáló, illetve a stabilizáló testolajat. Ezek hatóanyagai felszívódnak a bőrön keresztül, és szintén kiegyenlítik az eltolódásokat. 

Plusz még egy nagyszerű női tea is létezik, amely szintén az előbb említett hatásokkal bír, és sok pozitív tapasztalt van már róla!

Ja, és persze az AVIVA torna is kimondottan hasonló problémákra lett kifejlesztve.  

Természetesen nem kell mindent egyszerre bevetni. Nézegesd a termékeket, a tapasztalatokat, kérdezz, ha valami nem világos, aztán majd eldöntöd, mire van szükséged. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
szilvi70's picture

köszönet

Kedves Melinda!

Köszönöm a kimerítő tájékoztatót, beleásom magam! 

Értékelés: Nincs

laparoscopia utáni étrend

Sziasztok!

12 nappal ezelőtt műtöttek, laparoscopiás műtét volt . Sajnos volt egy nagy cystám, ami szétrobbant, egy érrel együtt. Elég sok vért veszítettem, plusz kiderült, hogy két összenövésem is volt. Elég ellentétes dolgokat hallottam arról,hogy ilyenkor mit érdemes közvetlen a műtét után fogyasztani, milyen étrendet javasoltok? 

Nagyon kell figyelnem, hogy ne puffadjak.....Azt a tanácsot kaptam, hogy sok szénhidrát. De a gombásodás miatt, ami sajnos már többször előfordult, ezt kerülném, na meg amúgy is. Az endometriozissal kapcsolatos megelőző tanácsokat , természetesen igyekszem majd innen ellesni. Ha esetleg volt ilyen válasz, bocsánat, de még nehezen töltök sok időt a gép előtt ülve.

Esetleg valaki tudja, hogy egy ilyen sajnos igen nagy műtét után, meddig úgymond normális, hogy itt és ott fáj, néha gyengébben, hol erősebben...hol  a gyomromnál, hogy a méhem körül. Sajnos annyit tudok, hogy fájhat, valamennyire.... Előre is köszönöm! Grace

Értékelés: Nincs

műtét utáni étrend

Kedves Grace! Műtét után érdemes olyan étrendet kialakítani, amit majd a teljes gyógyulásod után kibővítve is tudsz alkalmazni.

Ebben az időszakban a szervezeted regenerációja történik, valószínű, hogy picit le is van gyengülve. Nincs pontos étrend, de a javaslatok:

- Kerüld egyelőre az állati fehérjéket! Később is max. 10%-ban szerepeljen étrendedben, és ellenőrzött, ne nagyipari legyen!

- Egyél minden nap rendszeres időközökben, max. 70%-ban lakj jól és nagyon rágd meg (pépesre) a falatokat

- Most inkább párolva, hirtelen pirítva fogyassz zöldséget! Ehetsz nyersen is, de módjával és tapasztald ki mitől nem puffadsz!

- Igyál sok folyadékot az étkezések között!

- Cukrot, finomított, készételeket, adalékokat kerüld!

- Glutén, hüvelyes egyelőre (pár hónapig) ne szerepeljen az étrendedben, később hetente 2-3-szor nyugodtan fogyaszthatod

A fájdalmak biztosan elmúlnak idővel! Erősítsd magad testileg - lelkileg egyaránt. Amit javasolni szoktunk és másoknak bevált: béta-glükánt és gyógygombát tartalmazó kiegészítő (pl. Immun Assist), bélflóra támogatására Méz almarosttal, Inulin Star, Yucca Star, Emóció, Fermentpatron

A műtét miatti vérveszteség miatt is érdemes lenne tápanyagban gazdag koncentrátumot fogyasztanod, ilyeneket ITT találsz, válassz kedvedre!

A női problémák lelki hátterének rendezése is hasznodra válik. Nem kell minden okot pontosan kikutatni, inkább a jelenre koncentrálva gondold át mik lehetnek benned az elakadások vagy olyan problémák, amikre nem találsz megoldást. Érdemes rápillantanod a Megértés Táblázata könyvre is!

Hidd el, hogy a leghatásosabb ha figyeled magad és tedd/edd azt, ami jól esik, és ami után is jól érzed magad! A legjobb orvosság saját magunk megismerése, ami által magunkat tudjuk gyógyítani. Persze, kellenek tanácsok, információk, de mindig halgass a megérzéseidre!

Gyors gyógyulást neked!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Összetett probléma

Mivel összetett a probléma, azért írok megint ide, és így nem kell az előzményeket ismét leírnom, remélem nem gond.

A műtét óta, sajnos kiderült, hogy vesemedencetágulatom van, ct-re várok, hogy az okát kiderítsék.

Azonban kiderült, hogy tele van baktériummal a vízeletem, elviselhetetlen, mert folyton vízelési ingerem van. Most kaptam a 2. amit  antibiotikumot amit 2.napja szedek, sajnos a házi patika már semmit sem segített. A nagy baj, hogy a hüvelyemben is lettek baktériumok persze, és kaptam hüvelyflóra helyreállítót rögtön az első kezeléssel egyidejűleg, ámde semmit sem segített (ez a második antibiotikus kezelésem 2 hónap alatt az urológiai problémák miatt). Van valami olyan mód, amivel helyre lehet állítani a védekező rendszeremet, valami szinte tuti tipp, mert az orvos által kevert és a boltban vásárolt készítmény semmit sem használt? Nagyon el vagyok keseredve, mert minden héten valami újabb probléma merül fel, nem is csoda a gyógyszer, műtét..stb együtt egyre inkább gyengítik a védekezőrendszeremet! Nagyon szeretném, hogy ne térjenek vissza ezek a bacilusok már, na meg hogy ne okozzanak még több problémát.

Előre is nagyon köszönöm! Grace

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Baktérium a vizeletben és a hüvelyben

Szia Grace, amiket ajánlott Neked Tündi kicsit feljebb a testi-lelki erősítésre, azok a készítmények most is támogatólag hatnak Rád, csak kezd el szedni őket. Az antibiotikum még inkább legyapálta a bélflórádat, nagyon fontos lenne regenerálni, ez a hüvelyflórádat is erősíteni fogja. A bakteriális fertőzésre pedig vagy a Grape Vitalt, vagy az Olajfalevél kivonatot lenne ajánlott elkezdened fogyasztani.

A hüvelyflórád regenerálására, és a bacik kiírtására az Emóciós és/vagy Grape Vitalos (időben eltolva) irrigálás, a fokhagyma tampon, vagy a házilag elkészíthető hüvelykúp is megoldást adhat, a belső keresőnk használatával olvass utána kérlek az oldalon, és válaszd ki a számodra legideálisabb kezelést.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Irrigálás Emócióval

Kedves Epermami!

Nagyon köszönöm a segítséget! Annyit had kérdezzek még, (mert vagy nagyon rosszul keresek, vagy csak már túl sok információt néztem át) hogy az emociót pl a Grape Vital-al elég -e keverni, vagy akár csak magában is hatákony lehet irrigálásra? Ha igen akkor azt az arányt tarthatom amit az 1X1-ben olvastam? Próbáltam kiszűrni melyik lenne most a legmegfelelőbb ami mindenre hat, mert sajnos nem engedhetem meg magamnak,hogy mindent megvásároljak, ami hatákony lenne, bár nagyon szeretném, és az Emócióra esett a választás.

Előre is köszönöm ismét: Grace

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Emóció keverése Grape Vitallal

Semmiféleképp se keverd az Emóciót a Grape Vitallal Grace, ezért is írtam, hogy időben eltolva alkalmazd a két készítményt, mivel a Grape Vital károsíthatja az Emócióban lévő bacikat. Amit olvastál az 1×1-ben, az tökéletes a higítást illetően!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

köszönöm

Ááá rosszul írtam, úgy olvastam,hogy teafa és levendulaolajjal érdemes még keverni....De akkor gondolom magában is hatásos! köszönöm szépen :)

Értékelés: Nincs

Emóciós irrigálás

Szia Grace!

Természetesen az Emóció magában is hatásos, de nem véletlenül javasolják bele az illóolajakat, hiszen célzottan az adott problémára hatnak, felgyorsítják a gyógyulást. Ha anyagilag beleférne a keretbe az illóolaj akkor jó lenne, de ha nem akkor is hatni fog.

Mielőbbi jobbulást kívánok Neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

köszönet

Köszönöm :)

Értékelés: Nincs

köszönet

Kedves Tünde! Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! :) Grace

Értékelés: Nincs

Fitoösztrogének

Sziasztok, 

Én személy szerint nagyon jónak találom a cikket és semmi túlzást nem vettem észre. Már csak azért sem mert pár éve végigcsináltam egy ilyen kúrát és az ultrahang eredményem maximálisan igazolja a leírtakat. 

Ami nincs megemlítve a cikkben, az a stressz csökkentse. Talán minden diétával járó nehézség semmi ehhez a feltételhez képest. 

Amire kíváncsi vagyok, hogy tulajdonképpen mik a fitoösztrogének? Esetleg kaphatnék egy listát ezekről a növényekről? Ugyanis mindenfélét találtam a neten de nem igazán tartom az infót hitelesnek. 

Válaszokat előre is köszönöm, 

Myd

 

 

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Fitoösztrogénekről listát

nem tudok Neked küldeni, de ha beütöd a belső keresőnkbe, akkor sok érdekes tartalomra lelsz!

Értékelés: Nincs

ENDOMETRIÓZIS

Sziasztok!

Én azt olvastam a Dr. Hulda Clark könyvében az endometriózisról, hogy

azt parazita és toxin együttes hatása okozza.

A megoldás elsősorban a parazitairtás, majd a megszabadulni a toxinoktól

méregtelenítésekkel.

Értékelés: Nincs

hátha nem a műtét a megoldás

Sziasztok,

Az alábbi problémával fordulok hozzátok. 37 éves vagyok, három éve endometriózissal műtöttek, amikor az egyik petefészkem egy részét eltávolították. Szeretnénk kisbabát, de nem akar összejönni... A legutóbbi vizsgálat során megállapította az orvos, hogy az egészségesnek vélt petefészkemnél a petevezetékben folyadék van, ill. krónikus gyulladás, így valószínűleg ezért nem sikerül teherbe esnem. (Egyébként semmi panaszom nincs) A lombik programban lenne a megoldás, viszont ahhoz szükséges egy petevezeték átvizsgálás, ami a jelenlegi gyulladás miatt nem lehetséges, mert belobbanna...Azt javasolta, két hónapig sós ülőfürdővel próbáljuk levinni a gyulladást, ha nem sikerül, műteni kéne megint. Remélem, a sós ülőfürdőn kívül még van pár dolog, aminek segítségével megelőzhető a műtét, emiatt fordulok hozzátok. Alapjában véve teljesen nyitott vagyok, de a "bőség zavarával" küzdök. Ajánlottak talpreflexológiát, pecsétviszgombát, villa rosa krémet...szóval egyre tanácstalanabb vagyok!:-)

Remélem tudtok segíteni!

Előre is köszönöm!!!!

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Remélem én is a műtét elkerülését

Szerintem van megoldás amivel remélhetően elkerülheted a műtétet.

A sós fürdő és a talpmasszázs remek ötlet. Gyulladáscsökkentőként még ajánlom a Zyflamend szedését és az Aviva tornát. A torna csökkenti az altesti gyulladásokat és átjárhatóvá tudja tenni a petevezetéket is.

Szóval hajrá, van alternatíva.

Szeretettel,

Zsuzsa

Értékelés: Nincs

még egy kis segítség...:-)

Szia,

Köszönöm a segítséget! Már csak abban kérném a tanácsodat, hogy hogyan ill. meddig szedjem ezt a gyulladáscsökkentőt? Tudtok  jó szakembert ajánlani a talpmasszázzsal kapcsolatban? Kriston torna is használhat? (azt ismerem) Sima sós víz megfelelő, vagy itt is lehetne fokozni valamivel a hatást? És az utolsó...iszom naponta körömvirág és kamilla teát, ill. tőzegáfonya tablettát szedek...ezek maradhatnak?

Azt hiszem mindent megkérdeztem!

Köszönöm előre is a segítséget!

Manka

 

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Petefészek gyulladás

Szia Manka, kérlek, olvasgass az oldalon, ha beütöd a belső keresőbe, hogy petefészek gyulladás, akkor nagyon sok hasznos infóval lehetsz gazdagabb!

Az ülőfürdőt, amibe én himalája sót tennék, megturbózhatod még Tihanyi levendula olajjal, vagy Grape Vital csepp hozzáadásával. A szervezeted belső támogatását, az immunrendszered erősítését is fontos szem előtt tartanod!

Érdemes lenne még felkeresned Wolfgang Köbel holisztikus szemléletű hormonspecialistát, a rendeles.wk@gmail.com címen tudsz bejelentkezni hozzá.

A kamilla teát max 1 hónapig ajánlott fogyasztani, mivel szárító hatású, 2 hét szünet után újra ihatod. A Zyflamendet a tünetek fennmaradásáig és utána még 1-2 hétig ajánlott szedned.

Értékelés: Nincs

endometriózis legyőzése

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Tavaly nyáron volt csokiciszta műtétem, az ajánlott hormon gyógyszert csak 3 hónapig szedtem utána, mert nagyon fájt tőle a mellem. Most hogy abbahagytam a hormont, elmentem aviva tornára. Ott mondta az oktató, hogy tartsak cukor, glutén, tejtermék és hús mentes diétát. Ezt pár hete csinálom.

A félév menszesz leállítás után a második hónapban már 28 napra jött meg a menstruációm, a régi görcsöket és bélnyilallásokat csak halványan éreztem. Érzem, hogy segít az aviva torna és ez az étrend, csak az étrendem összeállításával vagyok kínban. Nem tudom, hogy például mandula vagy szójatejet ihatok-e, használhatok-e a főzéshez pl. szójatejfölt, szójatejszínt vagy más növényi tejfölt, a hagyományos tejföl helyett? Egyáltalán szóját, tofut ehetek-e?

A másik kérdés ugye a húsevés. azt tényleg egyáltalán nem szabad, vagy 2 hetente egyszer ehetek, húst vagy halat ha nagyon megkívánom? Eddig sem ettem nagyon sok húst, és tök jól elvagyok a hajdina meg kölesfasírtjaimmal, de ha barátokkal elmegyünk egy étterembe vacsorázni, akkor csak ülök ott mint egy kérdőjel, hogy most én mit is rendeljek, mert semmit sem ehetek szinte, ami az étlapon van. Egy egyszerű cézársalátában is van ugye csirkehús. A húsban található fehérjét pl. mivel pótolhatom, hogy ne legyen gond?

Jaj, tolonganak a fejemben a kérdések és nincs kivel megbeszéljem. Szerintetek keressek fel egy dietetikust, hogy segítsen az étrend összeállításában? Minden szigorú diétát végigcsinálok szívesen, csak ne kelljen többet műtétre mennem. Ha van valaki, akinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, kérem írjon!

Bocsánat a nagy kérdésözönért, de még azt megszeretném tőletek kérdezni, hogy mi a véleményetek a makrobiotikus táplálkozásról? Azt olvastam ,hogy ez is segít az endometriózis leküzdésében...

Várom válaszotok! köszönettel: Enikő

Értékelés: Nincs

szója

A szóját olvastam, hogy javasolják, de az ösztrogént tartalmaz! Nekünk endósoknak kifejezetten tilos, hiszen ösztrogén túltengéses betegségről beszélünk! Nem ajánlott az avokádó, gránátalma, cickafarkfű sem, ebből kifolyólag! Nézz utánna a neten a fito-ösztrogéneknek, mert én a cickafarkfű nagy mennyiségű fogyasztásával szúrtam ki magammal!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Étrend összeállítás

Kedves Enikő!

Örülök neki, hogy javul az állapotod.

A diéta betartása eleinte valóban nem egyszerű, de szívesen segítek neked. A  gluténmentes diéta megengedi a szóját, de csak mértékkel. Természetesen mandula tejet ihatsz.

A Boszorkánykonyhában nagyon sokféle gluténmentes receptet találsz.

A Bionom bolt választéka igen nagy glutén és tejmentes termékekben, de ha akarod házilag is elkészítheted.

A bionom konyha cukormentes,  természetes édesítőszerekkel édesítünk: méz, kén és cukormentes aszalt gyümölcs, kókuszvirág cukor, Rapadura, esetleg xilit.

Ha a húsmentesség egyenlőre jó, én nem kockáztatnék, most már sok étteremben lehet vegetáriánus ételt is kapni. Itt a Boszorkánykonyhában is sokféle húsmentes receptünk van, az egyik kedvenc: a lencse vagdalt, de kedvelt az energia fasírt, és ez a húspótló is igen gyorsan elkészül.

Az Együtt-Egymásért klub  holnapi témája is éppen a táplálkozás és a betegségek kapcsolata lesz. Nagy szeretettel várlak erre az előadásra is. Itt tudsz jelentkezni

Értékelés: Nincs

köszönet

Kedves Edit!

Köszönöm, hogy válaszoltál, nagyon sokat segítettél ötleteiddel, már el is kezdtem a böngészést. Nagy segítség vagy te ezen az oldalon,  már több receptedet is kipróbáltam, mindegyik ízlett! 

Tudom, hogy a húsevés kérdését magamban kell letisztáznom. Igazából mindig is vonzott valahol a vegetáriánus táplálkozás és már többször is gondolkodtam a váltáson, csak mikor arra gondolok, hogy akkor nincs   több finom sült hekk, ha éppen megkívánom, vagy pörkölt, akkor mégis elfog az aggodalom  amúgy a paleolit táplálkozás az endometriózis esetében szintén kiemeli a glutén, cukor, tejtermékek elhagyásának fontosságát (Szendi Gábor könyvében olvastam róla), viszont a hús elhagyását indokolatlannak ítéli meg ebben az esetben. még egyenlőre nem tudom eldönteni, hogy tényleg akkor érnék el sikert, ha teljesen lemondok a húsról, (ahogy az aviva oktató tanácsolta) vagy csak nagyon ritkán, de rajta hagyom az étlapomon. lassan csak letisztulnak bennem a dolgok. Megkérdezhetem, neked mi a véleményed erről?

Szép napot!
Enikő

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Endometrózis és a húsmentesség

Kedves Enikő!

Köszönöm, hogy megtisztelsz a bizalmaddal. Nekem sosem volt még ilyen betegségem, és remélem, hogy Te is meg fogsz gyógyulni minél előbb. 

A diétákban már nagyobb jártasságom van. Láttam a fiamnál, hogy mit jelent egy -egy diéta betartása, és mit jelentett ha bűnözött.

Azt gondolom, hogy Neked kell eldönteni, hogy érzed magad jobban. 

Én a fokozatosságban hittem mindig is. Szerintem, ha gyötrődsz és nagyon vágysz valami után nagyobb bajt okozhatsz magadnak, mintha néha-néha megengedsz magadnak egy kis lazítást. Persze csak mértékkel. Akárhogy is döntesz, azt szerintem tartsd szem előtt, hogy csak  minőségi húst egyél. Nem valószínű, hogy ezt az éttermek, kifőzdék, büfék biztosítani tudják.

Úgy gondolom, hogy nem kell egész életedre lemondani a húsfogyasztásról. Figyeld a testedet, hogyan reagál. Ha rosszabbul leszel, magadtól is el fogod hagyni. Legyél türelmes magadhoz.

A vegetarianizmus az egy életforma, amit a kolléganőm, Niki a napokban megjelent blogjában nagyon szépen le is ír.

Én elolvastam ezt az írást, nagyon hasznos és tanulságos volt számomra, mert sok mindent helyretett a fejemben.

Értékelés: Nincs

Endrometriózis vagy sem?

Sziasztok! Kedves Vali!

Nagyon félek, hogy endometriózisom lehet.. Az egyetlen tünet, amit produkálok, az a ciklus legelső napján a végbél görcsölése, sűrű, éles fájdalma. De csak, ha wc-re megyek. Ennyi, semmi más felsorolt tünetem, problémám nem volt soha. Egyetlen helyen olvastam olyat, hogy vérbőség, a gátizom görcse okozhatja ezt, de mindenhol máshol az endometriózis tüneteként van feltűntetve az én panaszom. :( Természetesen 2 hét múlva megyek nőgyógyászhoz, tudom, hogy csak ő mondhat pontosabbat. De van esély, hogy csak egy sima görcs? Köszönöm a válaszokat!

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Valóban az a bajod?

Kedves Adaa!

Hát, azért lehet más is. Szerintem várjuk meg a vizsgálatot, bár az endometriózist tudtommal nőgyógyász nem fogja tudni megállapítani, de hát ha. Mindenesetre ne vonzd be!!!

Nyugi, ha kiderül, hogy mitől fáj, akkor is szerintem lesz megoldás. Ha  mégis az, akkor kezdj el nyersen étkezni. Csak azt edd, amit meg tudsz enni nyersen. Továbbiakat, ha meg van a diagnózis.

A Moksát már most elkezdheted szedni.

Értékelés: Nincs
Flifli's picture

tesómnál

endometriózist diagnosztizáltak és vércisztája van, több mint 4 cm.

Mit javasolnátok elsősorban? Én szeretném, ha nem menne el a műtétre, mondtam neki itt utánajárok a dolgoknak. Valószínű most bejelentkezik Aviva tornára, mondtam neki minél előbb tegye meg. Szerintem a Köbelhez kéne elmennie és Ő a leletei alapján összeállítja mit kell tennie. Az orvosnak aki az ultrahangot csinálta, megemlítette az alternatív gyógymódot, de az azt mondta neki, ezt nem lehet úgy eltűntetni ezt műteni kell. Ezt nem hiszem, mondtam tesómnak vegye fel a kapcsolatot a Köbellel és ott szépen elmondanak neki mindent. Nem akarom, hogy csak a hozzászólásokat olvassa, és az alapján döntsön, hanem egy hozzáértő (Köbel) mondja el neki a tennivalókat és akkor még mindid dönthet. Jól gondolom?

szoktatok mást ajánlani ennél a betegségnél?

köszönettel

Andi

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Endometriózis

Kedves Andi!

Sajnos azt kell mondjam, erővel senkit nem lehet arra rávenni, hogy abban bízzon, amiben te bízol. A meglátásod helyes, az endometriózis nem csak műtéttel gyógyítható, sőt, azzal csak leginkább egy tünetet lehet eltüntetni. Az okot nem kezeli ki. Az ok megszüntetéséhez életmódváltás szükséges. Utána jöhet az AVIVA torna. Az életmódváltással egyidőben valóban el kell kezdeni egy hormonharmonizálási programot. MIndezt helyette nem tudod megtenni. Ki kell várnod, míg ő indul el ebbe az irányba.

Szeretettel

Zsuzsa

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Endometriózis estén mely növények kerülendők?

Lassan egy éve műtöttek csokicisztával és nagyon szeretnék végleg meggyógyulni. Igyekszem kialakítani a diétámat, csak még hiányosak az ismereteim. Kávé fogyasztható-e?

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Kávéfogyasztás endometriózis esetén

A mértékkel (napi 1 csésze) fogyasztott jó minőségű bio kávénak, ganodermás kávénak nincs akadálya. Ha egy mód van rá, akkor legjobb feketén inni, mindenféle ízesítés nélkül, mert így kevésbé savasít, és jobban érvényesül a kávé pozitív hatása.

Használd a keresőnket, biztos vagyok benne, hogy sok hasznos olvasmányra fogsz bukkani az oldalon.

Értékelés: Nincs

Tapasztalat endometriózissal kapcsolatban

Sziasztok!

Szeretném megosztani veletek az endometriózissal vívott harcomat.
2003.-ban megműtöttek jobboldali csokicisztával ami 7cm-es volt. Szétnyomta a petefészkemet ezért kivették. 2009.-ben a megmaradt baloldali petefészkemen is találtak endometrótisos csokicisztát, ami 5cm-es volt. Ekkor már nem hagytam, hogy megoperáljanak és különbőző alternatív gyógyászatot probáltam ki. Ami bevált az az AVIVA torna + az ayurvédás gyógynövények. Azt mondták, hogy ezzel a betegséggel nem lehet babám és 2011.-ben megszületett a lányom. Úgy hogy a 24.héttől már nem volt látható a csokiciszta felszívódott.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Endometriózis és az aviva

Kedves Fruzsy!

Írnál részletesebben a gyógymódról, esetleg arról, hogy hova, kihez fordultál? Az  Aviván nagyon csodálkozom, én a tanfolyamról úgy emlékszem, hogy fennálló endometriózis esetén nem szabad tornázni.

Hálásan, türelmetlenül várom válaszod:-) 

Köszönöm,Anita

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Endometriózis és az aviva

Kedves Anita!

Sokat olvastam erről, hogy mi ez, miért van és hogyan lehet kezelni. Sokféle orvoshoz, gyógyítóhoz elmentem. Minden alternatív gyógyítónak vannak módszerei ami jó, de nem az én esetemben. A végén pedig összegeztem, hogy mi az ami nekem jó.

Felkerestem egy ayurvédás gyógyítót Baktai Ádámot. És kerestem egy olyan nőgyógyászt, aki nem utasítja el az alternatív gyógyászatot ő ellenőrizte, hogy minden rendben van-e. Később ő segítette világra a kislányomat. :)
Remélem tudtam neked segíteni!!

Fruzsy

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

nőgyógyász

Kedves Fruzsy és Akik Még Tudtok Ebben Segíteni!

Budapesten a keresek ilyen emberséges, gondolkodó, természetes gyógymódokban jártas vagy arra legalább nyitott szülész-nőgyógyászt.

Nem tudom, lehet-e ide, ha nem, úgy a mailcímemre úgy tudom, érkezhet válasz.

Nagyon köszönöm!

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Privátba válaszoljatok!

Névre kattintva írjatok bkvm-nek.

Köszönjük.

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Endometriózis gyógyítható

Gratulálok Fruzsy!

Valóban a tettek mezejére léptél, amit sajnos kevesen tesznek.Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Ez mindenkinek nagyon hasznos.

Az endometriózis megléte alatt nagyon ritka, hogy valakinek sikerül megmaradnia a megtermékenyült petesejtnek, sőt az be is tud ágyazódni.

Ha azonban sikerül, akkor a hormonrendszerünk átáll egy másik szakaszra, ami nem kedvez az endometriózisnak (lecsökken az ösztrogén szint a várandósság alatt), ezért szép lassan elöregszenek a méhből kikerült endometriumok, és a lép kiszűri azokat. Így megszűnik a probléma. Az ayurvedas gyógymód kitűnő választás volt, mert a gyógynövények kedvezően befolyásolják a szervezet tisztítását és a hormonrendszer harmonizálását.

Örülök, hogy az Aviva torna is hozzá segített a probléma megoldáshoz, és a babához. Általában azt javaslom, hogy az Aviva tornát egy életmódváltás előzze meg, kb 3 hónap. Kérlek áruld el (ha nem veszed tolakodásnak) azt is, hogy étrendedben, életmódodban volt e változás ez idő alatt?

Köszönettel

Zsuzsa

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Endometriózis gyógyítható

Kedves Zsuzsa!

Mível nem tervezett baba volt a kislányom, ezért nem csináltam változtatást a étrendemben, életmódomban csak azt akartam, hogy meggyógyuljak.
3 hónapig csináltam egy candidagomba diétát. Én mindent eszek csak módjával. Tejet nem iszom magában, mert nem szeretem, de minden más tejterméket nagyon szeretek (tejbegríz; turmix imádom). Mozgás pedig séta a kutyámmal és lovaglás!
12 éves koromtól amióta menstruálok azóta elképeztő fájdalmaim voltak az első 2-3 napon minden hónapban. Fájdalom csillapítókat szedtem, de már nem használt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Pogány Zsuzsanna's picture

Candida diéta is segített

Kedves Fruzsy,

Köszönöm a válaszod.  A candida diéta biztosan rásegített a gyógyulásodra.  Az elég drasztikus életmód változás.  A tested savtalanításával még a görcsös menzeszed is enyhült. Gondolom már nincsenek ilyen problémáid, hiszen az Aviva torna többek között a baba eljövetelét segíti és  egy füst alatt a görcsös menzeszt is megszünteti.

Még egyszer gratulálok a sikerednek. Remélem a hozzászólásod reményt ad azoknak, akik eddig csak a másik megoldást látták.

Szeretettel

Zsuzsa

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Lehet, hogy a candida diéta is segített

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm!!
Képzeld el, hogy 2011. februárjától (terhességtől) nem jött meg a menstruációm mai napig a kislányom (2 éves) még mindig szopik. A szervezetem pihen elfáradt havi megterheléstől! :) 

Fruzsy

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Jó dolog, hogy hosszasan szoptatsz

Gyakran a szoptatás alatt nem jön meg a menzesz. Ez teljesen rendjén van. DE a megtermékenyülés is lehetséges a szoptatás alatt.

Ha már nem szopik a kislányod, kezd el az Aviva tornát, hogy a ciklusod rendeződjön.

Szeretettel

Zsuzsa

Értékelés: Nincs

Endometriózis esetén mivel édesítsek?

Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy endometriózis esetén melyik cukorfajta fogyasztható. Már lassan két hónapja nem éreztem édes ízt a számban és már nagoyn hiányzik, de bárkit kérdezek, sehol nem kapok egyrételmű választ. Kérlek segítsetek!

Válasotokat előre is köszönöm! Üdv. Börni

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

cukor helyett

ITT válaszoltam már erre a kérdésre.

Értékelés: Nincs

Endometriózis

Sziasztok

Remélem tudtok segíteni, kissé tanácstalan vagyok. Az Én történetem 15 évvel ezelött kezdődött mikor is Endometriozist állapítottak meg nálam, 2x műtöttek  (külföldön) majd injekciós kezelés 8 hónapig. Most újra észrevettek a jobb oldali petefészkemen egy tojás méretű cisztát amit újjabb műtéttel kell eltávolítani; de a koromnál fogva és amiért eddig még nem szültem, IVF programba javasolnak. A műtétig a Visanne nevű gyógyszert írták fel. És itt kezdődik az Én tanácstalanságom, mivel Én nagyon gyógyszerellenes vagyok, (okkulva a multban tapasztalt Inj.mellékhatásokból)  szeretnék alternatív módszert alkalmazni. Olvastam a progeszteron krémek használatáról, illetve a barátcserje jótékony hatásáról, Aviva tornáról amit műtét elött nem javasolnak.

A műtét elkerülhetetlen, hisz a lombik program elindításával a petevezetékek állapotáról is meg kell bizonyosodniuk az orvosoknak. A ciszta eltávolítását és a petevezeték állapot felmérését egy műtéttel tervezik megoldani. Abban kérném a segítségeteket, hogy a műtétig milyen készítmények használatát, Illetve milyen életmódbeli változások beiktatását javasoljátok? 3 éve vega vagyok teljesen hús,tej,cukor, fehérliszt alkohol mentes életet élek.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv. Tina

Értékelés: Nincs

Nőgyógyászati komplex problémák

Kedves Tina! Mindenképpen ajánlatos lenne felkeresned Wolfgang Köbel-t, aki szakszerű, személyre szabott segítséget tud Neked nyújtani: rendeles.wk kukac gmail.com

Kívánom a legjobbakat!

Értékelés: Nincs

Endometriozis

Köszönöm szépen, Tünde!

Értékelés: Nincs

Ekkora böszmeséget még nem olvastam ezen az oldalon

A sport leállítja a petefészek működését? Épp ellenkezőleg, pont, hogy jót tesz, segít normalizálni a ciklust! Persze nem az élsport, a napi 5-6 óra edzés, de azt hiszem, az nem is érint bennünket. És a nyers ételek? Azok miért? Nyilván itt sem a szélsőségekre gondolok. Igazából az zavar ebben a cikkben, hogy akár még azt is le lehetne belőle szűrni, hogy ha babát akarsz, ne sportolj és ne egyél nyerset (persze erősen túlozva), ha meg endometriózisod van, ne aggódj, csináld ezeket, és 3 hónap alatt rendbejössz. Pedig egyik sem igaz.

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Pogány Zsuzsanna's picture

Még a böszmeségre válaszolva

Eléggé kiragadtál néhány sort az írásból. Ha figyelmesebben elolvasod az írást, láthatod azt is, hogy még más is hozzátartozik az általam javasolt ember és környezetbarátibb megoldáshoz. 

Üdvözlettel

Zsuzsa

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Pogány Zsuzsanna's picture

Endometriózis és diéta

Kedves Ezüstcsillag!

Sajnálom, ha nem fejeztem ki magam elég érthetően.

Az erős mozgás + a nyers étrend (kerülve a növényi hormonokat, hormonszerű anyagokat tartalmazó ételeket) valóban visszaszoratja a petefészek működést. Aki kipróbálta tudja már. És ezt elég 3 hónapig betrartani, a szervezet meggyógyítja önmagát. Utána javasoltam az Aviva tornát a ciklus újra beállítására.

Ami a mozgás és a baba várást illeti, én azért itt is tennék megszorításokat. Mert vannak mozgásformák, amelyek nem segítik elő a petesejt beágyazódását, és bizony a nyers étren nem kellő tapasztalattal hiányos állapotot okozhat a szervezetben, amit szintén a baba váróknak nem ajánlok. Kellő odafigyelés mellett sem lelkesedem érte. De ez az én véleményem, és az én tapasztalatatom. 

Lehet kipróbálni, ezt a módszert is és az orvosok által ajánlott gyógyszeres megoldást is, és lehet ez utóbbin egy életre szólóan gyógyszerhez kötni magunkat és műtétről műtétre élni. Szerinted biztosan el kell vetni ezt, mint egy nagy böszmeséget?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Akkor nézzük tételesen

A cikkben szereplő állítások közül az alábbiakat nem tartom ebben a formában igaznak:

 

"Csak azt akartam, hogy lássátok, a sport - és szemléletem szerint a nyers étrend - létrehozza ugyanazt az eredményt, következetesen a petefészek leállítását."

"Csak 3 hónapot kell kibírni, és ezek a szétszóródott méhnyálkahártya sejtek elöregedve elpusztulnak."

 

A többiről azért nem írtam, mert részben vagy egészben egyetértek velük.

A nyers étrendről nincs tapasztalatom, erről azokat kellene megkérdezni, akik így táplálkoznak, de én szerintem nem arról számolnának be, hogy korai klimaxuk van. Neki például nemrég született kisbabája: http://www.therawfoodworld.com/blog/?page_id=55

A sporttal kapcsolatban írja is Zsuzsanna, hogy nem várja az olvasóktól, hogy az Olimpiára jelentkezzenek. Tehát, gondolom egyetért azzal, hogy a hétköznapi ember számára a sport maximum heti néhány edzést jelent. Ami viszont egyáltalán nem fogja hátráltatni a petefészek működését. Épp ellenkezőleg, sokan, akiknek nem tökéletes a hormonháztartásuk, a sport által is segítenek a szervezetüknek, hogy helyreálljon.

Végül, az az állítás, hogy 3 hónap alatt az endometriózis eltűnik, sajnos, szintén nem igaz. Az enyhe formáiban esetleg, de súlyos esetekben, főleg amikor már összenövéseket is okozott a hasban, nem valószínű, hogy csak úgy felszívódik.

A gyógyszeres ciklusleállítást (mesterséges klimaxot), amit az orvosok gyakran alkalmaznak, magam sem támogatom. Mint ahogy a műtéti beavatkozásokat sem, bár van amikor szükségesek.

 

 

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Endometriózis elmulasztása természetes módon

Kedves Ezüstcsillag!

Próbáld ne kiragadni az egészből a két mondatot, majd próbáld ki a módszert, mint ahogy többen már a tanfolyamon résztvettek kipróbálták, majd utána üljünk le újból beszélgetni.

Önmagában a sport (ha csak nem élsport) szerintem sem állítja le a nyers koszttal együtt sem a petefészek működést, de visszaszorítja. Ahhoz hogy ez sikeres legyen elmulasztani az endometriózist, más is kell, olvasd el a többit is légy szíves.

A műtéti megoldás az utolsó. És még valamit. Ha az általam javasoltat (nem én találtam ki) kipróbálod, nem ártasz a szervezetednek, csak hasznára van annak. Ez elmondható a többiről is? 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Nem értettél valamit nagyon, de nagyon félre?

Mert szerintem igen!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel