Befőzés à la natur - Cukor és tartósítószerek nélkül

Benda Judit írása -ketezeregy.hu

Befőzni szerencsére másként is lehet, azaz cukor és tartósítószerek nélkül. Ugyanis nem ezek a "segédanyagok" tartósítanak, hanem maga az eljárás. A hangsúly a tisztaságon van, tiszta üvegek, tiszta kupakok, néhány percig főzött gyümölcs. Ezáltal a mikroorganizmusok elpusztulnak - szegények - és a készítmények eltarthatóvá válnak.

A lekvár

A tisztára mosott és sérülésektől megtisztított, kimagozott stb. gyümölcsöt megfőzöm. Nem szükséges szétfőzni, ugyanis minél tovább fő, annál több bomlik el a benne lévő hőérzékeny anyagokból. Elég, ha néhányat rottyan. Ezzel már csírátlanítottam, vagyis a romlását előidéző mikroorganizmusokat elpusztítottam. Ha nagyon darabosnak érzem, akkor hagyom egy kicsit kihűlni, egy botmixerrel simára turmixolom, majd megint felforralom. Az üvegeket alaposan kimosom, vagy kifőzöm. A kupakokat forró vízben megmosom, vagy forrásban lévő vízbe mártom - ügyelve eközben az ujjaimra. A kupakokat előzőleg ellenőrzöm, hogy jól záródnak-e. A forró lekvárt egy tiszta merőkanállal az üvegekbe merem, amelyek száját ezután tisztára törlöm, és azonnal lezárom. A dunsztot előre elkészítem, azaz alul-felül pokróc, felül pedig még lehet egy paplan is, és két napig hagyom kihűlni. A kész üvegeket egy-két napig elől hagyom, és figyelgetem, hogy nem kezdenek-e el romlai. Többnyire nem kezdenek, de ha nem zárt jól a kupak - amit nem vettem észre - akkor előfordulhat.

lekvar_3.jpg

A befőtt

Ha befőttet készítek, a gyümölcsöt közvetlenül az üvegbe teszem, majd annyi vizet öntök rá, amennyi elfedi. Az üvegeket egy nagy lábosba teszem, majd a lábosba annyi vizet öntök, hogy ne folyjon be az üvegek száján. A kupakokat elmosom, majd lazán az üvegekre helyezem - de nem csavarom még rájuk. Az edényben lévő vizet felforralom, és addig forralom, míg az üvegekben is elkezd gyöngyözni a víz. Ekkor kiveszem a befőtteket, a kupakokat rájuk csavarom, és dunsztba teszem két napra.

Fejjel lefelé?

Gyakran hallható jó tanács, hogy fejjel lefelé állítsuk az üvegeket a dunsztba. Nekem ez a megoldás azért nem tetszik, mert a csavaros tetők belsejében mindig van egy kevés műanyag. Úgy gondolom, hogy magas hőmérsékleten ebből kioldódhat valami, ami biztos, hogy nem ennivaló. És mivel ilyenkor a forró lekvárban ázik a kupak belseje órákig, több oldódhat ki belőle, mintha csak a forró gőz érné.

Ha nem elég édes a gyümölcs

A gyümölcsöknek mindig finomnak és édesnek kell lenniük, mert cukor híjján csak így lesz finom, amit befőzünk.

Ha nem volt elég édes a gyümölcs akkor a lekvárokat utólag lehet édesítem mézzel. A befőtteket soha nem szoktuk utánédesíteni, mindig elég finomak "natur" is. De persze bátran lehet!

A befőttek és a lekvárok hetekig, hónapokig, sőt néha évekig állnak a kamra polcain. A hosszú állás során azonban lassan elbomlik bennük az, amiért ennénk. Minél tovább állnak, annál többet veszítenek a vitálanyag értékükből. Pusztán élvezeti funkciójuk marad - a téli kulináriai egyhangúság enyhítése.

kompot_2.jpg

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Hozzászólások

Befőzés BPA mentesen?

Kedves Csapat!

Sok hozzászólást olvastam és nem nagyon találtam arra vonatkozóan információt, hogy a befőttes üvegek tetején lévő epoxi gyantát hogyan lehetne kikerülni befőzés alkalmával. Ha jól tudom nem csak a bébiételek tetején, hanem a befőttesüvegek tetejében is, belül ez az anyag van, amiből, hő hatására BPA oldódik ki. Ti hogyan kerülitek ezt ki? Gondoltam a csatos üvegre, de annak - az üveg jellegéből adódóan - a tetején marad levegő, hiába töltöm tele, így gondolom, hamarabb megromlik a lekvár. A másik kérdés a celofán. Ha celofánt teszek a befőttes üveg teteje alá, attól még a hő éri az epoxis tetőt ugyanúgy csak a celofán keresztül. És abban sem vagyok túl biztos, hogy a celofánból ugyanúgy ne oldódnának ki anyagok. A celofán szerintetek miből készül? Mit tudtok róla? Javasoljatok kérlek üveget, vagy módszert, amit biztonságosnak tartotok 

Köszönöm előre is!

Mariann

Értékelés: Nincs

Befőzőedény szennyezettség

Én teszek egy réteg celofánt a kupak és az üveg közé... nagyanyám csak celofánt használt. Nem volt gond.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Befőzés és a BPA

Szia!

Remélem az olvasók is megosztják Veled a tapasztalataikat, módszereiket, én is leírom a sajátomat. Csavaros, fém tetetjű üvegeket használok, celofánnal kibélelve. A celofán félig áteresztő tulajdonsággal rendelkező cellulóz hártya, mely kifelé engedi a párolgást, befelé nem. Sosem teszem teljesen teli az üvegeket, viszont a megtöltés után  pár percre fejreállítom, hogy kimenjen belőle a levegő. Biztos, ami biztos alapon az üvegeket és a tetőket az ecetes kifőzés után még BactoEx Univerzális fertőtlenítővel is befújkáltam. 

Értékelés: Nincs

Szilvabefőtt

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy hideg vizet öntesz az üvegekre mielőtt bele teszed a lábasba? Köszönettel: Angéla

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Mindegy milyen hőmérsékletű a víz

Hideg is, langyos is jó, a lényeg, hogy tisztított víz legyen. Természetesen, ha hideg vizet teszel bele, több időbe és energiába telik, mire felforr, vagy el kezd gyöngyözni. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Elkészült

Köszönöm, időközben el is készítettem

Értékelés: Nincs
enibeni's picture

Szőlőlé készítés

Sziasztok!

Idén rengeteg szőlőnk lesz és úgy gondoltam készítek szőlőlekvárt és szőlőlevet is. Persze az ital citromsav nélkül készül  Gondoltam teszek ebből a citromolajból egy-két cseppet.. Életem első szőlő leve lesz. Szerintetek "illik" bele? Szőlőt eddig csak ettem, de most kreatívkodom lé és lekvár formájában  Aki készített már, az légyszi súgjon, hogy mik a szőlőlé és szőlőlekvár bionom hozzávalók? Köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Befőzés ala natur

Szerintem csodás lehet pár csepp illóolaj.. én is szoktam használni, aromásításra. Sőt, azt gondolom, hogy segít a csírátlanításban is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

Szőlőlekvár és lé tartósítószer nélkül

Szia Enibeni!

Kérlek olvasd el a fenti cikket  figyelmesen, mivel sok hasznos információt találsz benne. 

  A citromolaj jó ötlet ahhoz, hogy ne színeződjön el és természetes tartósítószerként is kiváló lehet, az ízéről már nem is beszélve.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Lekvárkészítés sütőben

Szerintetek sütőben is el lehet készíteni így a lekvárokat?

Én celofánnal szoktam lezárni. Nem romlik így meg?

Mennyi idő alatt lehet az üres üvegeket főzéssel csírátlanítani?

Szép napot!

Klára

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Sütőben készült befőtt és lekvár

Én gyakran készítek sütőben lekvárt ezzel a módszerrel. A celofán légáteresztő hártya, ezért jobb a kupak. Ha a kupak régi, tegyél alá celofánt, amit szaliciles vagy grapefruitmag cseppes vízbe mártasz.

Pár perc elég az üvegek csírátlanításához, csak vigyázz, mindig akkor tedd bele az üvegeket, amikor még langyos a víz, hogy el ne repedjenek.

Jó befőzést!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Üveg csírátlanítása

Még egy kérdésem lenne a témával kapcsolatban!

Az üvegeket csírátlanítani csak főzéssel lehet, vagy ugyanezt megtehetem forró (pl. 150-200 C°-os sütőben is? Ha igen, hogyan? Kell bele vizet rakni?

Köszönöm!

Klára

Értékelés: Nincs

Üvegek csírátlanítása tepsiben

Szia Klára71!

Hőhatással tudsz csírátlanítani. Sűtőben is csinálhatod:az üvegeket állitsd egy tepsibe, a tepsibe és az üvegekbe is tölts langyos vizet és így kezd melegíteni őket a sütöben (hideg üvegek hirtelen a forró sütőbe rakva megrepedhetnek!)

Értékelés: Nincs

Sikerült!!!!

Lányok!

Sikerült! Sikerült eltennem befőttet és lekvárt "minden" nélkül. Csak a gyümölcs van benne. És mennyeien finom!!!!

Mindig féltem, hogy megromlik majd, de úgy tűnik sikerült!!!

Klára

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
bayerlekinga's picture

Eperlekvár natur

Én már tavaly  is kipróbáltam ezzel módszerrel az  eperlekvárt. Nagyon fincsi lett és kutya baja sem volt még ősszel sem! Nem sürítettem semmivel.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (3 votes)
RJudit's picture

eperlekvár utifűmaghéjjal

Sziasztok!

Tegnap főztem kb. 2, 2 kg eperből lekvárt és utifűmaghéjjal sűrítettem. Nem főztem sokáig, csak párat rottyant és ehhez a mennyiséghez kb 6 evőkanál utifűmaghéjat tettem és jó állagú lett. :) Nem folyik és nem nyákos, hanem pont jó kenhető lett. Még annyit, hogy mézzel csináltam, az is kicsit higít a lekváron és kicsit összeturmixoltam darabosra.

1 üveg nem lett tele és azt betettem a hűtőbe és reggel már teszteltük, ezért tudom milyen lett. Remélem az állás során nem fog változni az állaga....

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

miben fagyasszunk

Gyerekkorom óta készítünk házi őszibaraclevet, melyet 0,5l-es palackokban le is fagyasztunk télre. Imádjuk mi is és gyermekeink is reggelihez. Azon gondolkodom mennyire "fagyaszthatók" ezek a palackok? Mit javasoltok? Miben a legbiztonságosabb levet fagyasztani? Boltban sajnos csak műanyag fagyasztós ZACSKókat találtam, ami erre a célra nem praktikus.

üdv, Andrea

Értékelés: Nincs

üvegben is lehet

Én mindenféle gyümölcs velőt szoktam fagyasztani, általában kis műanyag dobozokban, de üvegben is. Szeretem ha kis adagokban kiolvasztható (müzlibe, joghurtba keverni), ezért gyűjtöm a kis olivabogyós, pestos, stb. üvegeket. Ha nem töltöd teljesen tele, nem folyik ki, nem reped szét. Szerintem ez jobb, mint a befőzés, talán jobban megmaradnak az eredeti vitaminok a gyümölcsben. Ja, még hagyományos jégkocka tartóban is szoktam fagyasztani, ha megfagyott, átteszem dobozba. Így pl. a kisbaba menüjét is változatosabbá tehetem télen, a saját kerrti gyümölcseinkkel.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Levek fagyasztása

Én tavaly fagyasztottam epervelőt. Simán pürésítettem és lehet kapni műanyag jégkockakészítő zacsit. Ebbe töltöttem bele az epret. Ez nekünk már őszre el is fogyott, 2-3 kockát kibontottunk, és vízzel hígítva ittuk meg.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Miben fagyasszunk?

Kedves Andrea!

Ezen még sosem gondolkoztam, a nyár gyümölcseit-zöldségeit csak simán be szoktam zacskózni, de sosem folyékony állapotban.

Napi szinten nem biztos, hogy a legmegfelelőbb fagyasztott termékeket fogyasztani, próbáljátok ki, hogy az évszaknak megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztjátok ;)

Bízom benne, hogy mások hasznos fagyasztási praktikákkal látnak el, ha mindenképpen tovább szeretnéd vinni a családi fagyasztási hagyományt :)

Niki

Értékelés: Nincs
perneckerjudit's picture

trükk befőzéshez

Kedves Mindenkinek!

A  befőtt fejre állításához szeretnék egy saját tapasztalatot megosztani. 

Én mindig fejre állítom az üvegeket, csak a fedő alá szoktam tenni egy darabka befőző celofánt, (pár száz forintba kerül és rengeteg van a csomagban) ami megvédi az üveg tartalmát a kupakkal való érintkezéstől, így semmi nem oldódhat ki belőle. Plusz a vákuum úgy beszippantja a celofánt, hogy teljesen légmentesen tartja a lekvárt felbontásig. Ajánlom kipróbálásra!

Értékelés: Nincs Átlag: 3.8 (15 votes)

Zöld paradicsom

Sziasztok!

Kerestem, de nem találtam ötletet a zöld paradicsom elrakásához. Még nagyon sok, szép zöld paradicsomom van a bokron és mivel hétvégére fagyot mond leszedem. Sajnos csak a hagyományos ecet, cukor, összeállításra van receptem. Valakinek van ötlete?

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
vaskalapos's picture

Szedd le!

Szedd le a zold paradicsomokat (csak a gyumolcsot, esetleg pici szarral) es tedd egy retegben egy talcara, hagyd szobahomersekleten. A tobbseguk 1-2 het alatt megerik szep piros (vagy sarga, ha olyan fajta) lesz es finom.
Felenk ket hete jott a fagy, akkor szedtem le, most folyamatosan erik a leszedett paradicsom a konyhaban.
Neha egy-egy szem kozulok elkezd romlani, azt dobd ki, kulonben jonnek  muslincak.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)
Varga Nikoletta's picture

Zöld paradicsom akár

ÍGY is elrakhatsz, de érdemes átböngészni az alatta található hozzászólásokat is.

A következő hétvége (2012. okt.27-28.) épp kiváló a tartósításra, befőzésre és télire való raktározásra a Holdnaptár szerint. A megfigyelések arra mutatnak, hogy ha a megfelelő napon történik az eltevés, akkor az sokkal tartósabb, zamatosabb lesz, mintha nem fordítanánk figyelmet rá.

Az Útmutató Hold c. könyv azt írja: "A tartósítás legkedvezőbb időszaka a felszálló hold ideje (a nyilastól az ikrekig). A befőzés, az eltevés és a raktározás tehát kevésbé függ a holdfázisoktól, mint inkább attól a csillagjegytől, amin a hold éppen átkel.

A gyümölcsöt legjobb kos napján (termésnap), a gyökérzöldségeket pedig bak és bika napján (gyökérnapok) leszedni és befőzni.

A gyümölcs és a zöldség lefagyasztását jobb termésnapra időzíteni, mint víznapra. Felengedés után jobb íze van, nem lesz olyan vizes.

A pincében  a gyümölcsöknek fenntartott polcokat csak fogyó holdnál szabad tisztítani (levegő- vagy tűzjegyben). Akkor szárazak maradnak, és elkerülhető a gyakori dohos szag."

Még rengeteg egyéb praktika található a könyvben akár egészségről, akár a kerti-, vagy a háztartási munkákról légyen szó, de még egyéb titkokat is rejteget... A Holdnaptár a családunkban már több mint egy évtizedete új évi ajándék, amivel mindig Édesanyánk lepi meg külön háztartásban élő szeretteit.

Megírod majd, hogy sikerült a paradicsomok elrakása? :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
korallvirág's picture

holdnaptár kérdés

Kedves Niki!

Jó ötletet adtál ezzel az ajándékozás dologgal. Néztem is a Bioboltban, de "csak" az 2012-eset láttam. Lehet tudni, hogy mikor lesz 2013-as?

Köszi

korallvirág

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

RENDELHETŐ a 2013-as Holdnaptár

Korallvirág! :) Nálunk már lassan egy évtized óta újévi ajándék Édesanyámtól... de már hosszú tizenéve használjuk és "ki- és felhasználjuk" a benne rejlő tapasztalás útján szerzett tudást. Az Útmutató Hold c. könyvben foglalták össze, mely területeken tudod hatásosan alkalmazni.

Niki

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A Holdnaptár

általában november végén, december elején kerül forgalomba. Érdemes időről-időre "ránézni" a webáruház ama virtuális polcára, hogy megérkezett-e már... igyekszem jelezni, nehogy lemaradj róla! 

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Juzus's picture

Holdnaptár és a kertészkedés, eltevés télire

Igaz, hogy még mi is ismerkedünk a Hold állásai alapján a zöldség - növénytermesztéssel, virággondozással, de azt kell, hogy mondjam, rám nagy hatással van. Időnként az időjárás megtréfál, de jól csinálja. 

Próbáljuk figyelembe venni, minden egyes dologban pl.: fodrász, öntözés a kertben, szórakozás, mosás, takarítás, társasági összejövetelek, stb. Érdekességképpen valahogy mindig úgy jön ki a legjobban, mint ahogy a Hold könyvében megírták. 

Értékelés: Nincs Átlag: 3.3 (3 votes)
Hortenzia's picture

Szia! Zöld parira még lehet

Szia!

Zöld parira még lehet egy megoldás. Ha a tövestül leszeded és fellógatod pincébe, padlásra, télikertbe, kinek mije van, akkor jó eséllyel még beérik a tövén. Persze nem lesz annyira finom, mint a napozós társai, de mégis csak hazai.

Szép napot!

Hortenzia

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

paresz megmentése télire

sziasztok!

 

A kertemben még mindig érik a hatalams piros paradicsom, amit nem tudunk már elfogyasztani nyersen, mert annyi van! Két hónapja ezen élünk...:) 

Viszont jól jönne télire a paresz pl. püré formájában. Na de hogyan csináljam? Úgy mint a lekvárt? Rotty, aztán mehet üvegbe, dunsztba? 

Köszi, Rita

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Paradicsom télire

Szia Rita!

Igen, rotty és mehet az üvegbe :)

Lének is elrakhatod, ha turmixolod, vagy egészben, vagy darabkákra vágva, ahogy jobban tudod a tél folyamán hasznosítani.

Niki

Értékelés: Nincs

persz télire

köszi niki!

már csinálom is holnapután, csak még bementem a hétvégi fagyok elöl a többi értékes zöldet. rita

Értékelés: Nincs

Lecsó befőzés tartósítószer nélkül

Sziasztok!

Megosztanám veletek az egyik leggyorsabb, legsterilebb lecsó befőzési eljárást.

Előkészítem a hozzávalókat:

 • 0,5 rész vöröshagyma félbevágva, felszeletelve (ne legyen vékony, se bumszli sem!)
 • 1 rész paprika (én kockázom, de nem  apróra !)
 • 2 rész paradicsom  kockázva, szintén nem apróra arányában kicsit lehet nagyobb
 • pirospaprika és ízlés szerint
 • Sertészsír (módjával, éppen csak amennyi tényleg szükséges!)
 • Dunsztosüveg elmosva
 • Paplan, pokróc előkészítve

Befőzés folyamata:

 • A dunsztosüvegeket  tepsire rakom, betszem a sütőbe, a hőfokot minimumra állítom.
 • Zsírra teszem a hagymát, sózom (A sózás felét most végzem. A másik felét a befejezés előtt. Csínján a sóval!) dinsztelem, ügyelek rá, hogy ne főjjön szét, hiszen megy még bele paprika, paradicsom! Amikor megérzem a hagyma illatát a zsír illatával keveredve, akkor jön meg a kedvem a befőzéshez igazán, mert már érzem a zsigereimben, hogy ennek jónak kell lennie.
 • Rádobom a paprikát, most szórom meg pirospaprikával, alaposan összekeverem, és meg is  édesítem közepesen, hogy az ízvilága inkább édeskés legyen, mint savanyú (én azért édesítem, mert jártam már úgy, hogy ezt kihagyva túl savanyú lett a lecsóm a végére, és utólag már el is megy az ember kedve, ha találgatni kell a "felturbózás" során mivel is lehetne ehetővé varázsolni. Éppen ezért tökéletesnek kell lennie minden egye üveg lecsónak!)A paprikát nem főzöm szét, de már nem is az a roppanós nyers...
 • Így teszem rá a paradicsomot. Kevergetem, hogy ne a végére égjen le, hiszen egy csöpp vizet sem rakok hozzá!!! Törekszem arra, hogy ne törjem össze az alkotókat! Amikor a  paradicsom levet ereszt, akkor megnyugohatsz, hogy ez így már tényleg egy lecsó. És, amikor megkóstolod,akkor rádöbbensz, hogy IGEN!! ilyen finom LECSÓT életedben nem ettél!
 • Félig főzöm az egészet azért, hogyha kedvem tartja, télen amikor előveszem rá tudjam dobni esetleg egy extra adag hagymára, és még akkor is élvezetes az állaga, nem paradicsomlé lesz belőle.
 • Sütőből kiveszem a dunsztosüvegeket, a gázról leveszem a lecsót, és azonnal szedem át az üvegekbe, ekkor picit sistereg a lecsóm, mivel fel vannak forrósodva az üvegek. Olvasztott zsírt locsolok picit a tetejére, rögtön lefedőzöm, dunsztba teszem.

Azt hiszem a csírátlanítással pöpec munkát végeztem

A zsír jól szigetel, amúgy is a tetején fog összegyűlni, amit aztán télen a  felbontás után le lehet kanalazni...

2 HIBA AMIT NE KÖVESS EL,HA MEGFOGADOD A TANÁCSOM!

 • Ha zsírral teszed el a lecsód,ne váltogasd közben,hogy a hagymát olajon,és stb...
 • Ne tegyél hozzá vizet!

Egész évben nincs rá példa, hogy állati eredetű zsírt tennék szándékosan az ételeimbe. Viszont télen, amikor -18 fok van, ropog a fagy a talpunk alatt, és befagy az orrnyíllásunk kint a szabad levegőn, akkor a legistenibb dolog ez az üvegbe zárt nyár, úgy ahogyan nagyanyáink készítették nagyapáinknak.

 

Értékelés: Nincs Átlag: 2.7 (3 votes)
Liza_anyu's picture

egyszerűbben is lehet

... elkésziteni a lecsót télire, 1-2 évig is eláll. A befőttes üveget nyugodtan fel lehet mellegíteni a mikróban is, sőt, a mikrosugarak fertőtlenitenek is. Paradicsomlében egyszer fel kell főzni a paprikát és aztán bele az üvegbe, összerázni, teljesen az üveg tetejéig meg kell tölteni, aztán csurig paradicsomlé bele. Minél forróbban tudunk dolgozni annál jobb, minél lasabban hűl ki, annál jobb. Aztán mehet minden a paplanok közé. Zsír, hagyma, fűszer, cukor nem kell bele. A zsírtól beavasodik, a cukortól kezdhet forrni, fűszert meg minek? Frissen jobb nem, attól függöen hogy mire használod majd a lecsóalapot.

Idén nem teszek el, mert maradt még tavalyról.

Sok sikert!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Lecsó fagyasztva.

Én nem főzöm meg a lecsót, hanem a zöldpaprikát karikára, szeletekre vágom és fél kilós adagonként zacskózom és lefagyasztom. A paprika felének megfelelő paradicsomot vagyis kb. 25 dkg-t egészben teszem külön zacskóba és szintén lefagyasztom. Ha  télen lecsót akarok főzni, apróra vágott hagymát megpárolok, rádobom fagyottan a paprikát és a paradicsomot , amelyet szintén fagyottan apróra vágok. Megsózom, megkeverem és ha megfőtt, a levét elpárologtatom és tojást ütök bele. Olyan az íze mintha friss lenne.

További jó főzőcskézést mindenkinek.

Üdv. Balambér

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

szalicil és társai.... melyiket a 4 közül?

Így a befőzési szezon közepén már csak rákérdezek...anyukám és anyósom sem hajlandó kockáztatni a munkájuk gyümölcsét (lekvár, befőtt) azzal, hogy a la natur teszik el a télire valót. Egyikük szalicilt tesz pl.  a lekvár tetjére ("csak épp hogy egy kicsit, úgyis leszedjük a felső réteget..."- de engem már ettől is kiráz a hideg...,  a másikuk idén Na-benzoátot használ. Ha jól tudom, létezik még a borkén és a borkősav.  Esetleg egy sorrendiség a 4 között káros hatások tekintetében???????????? melyiket lehet használni, ha muszáj?( anya és anyós szempontjait tekintve..)

Értékelés: Nincs

Kell tartósítószer, vagy nem a befőzéshez?

Egyiket se! Teljesen felesleges a használatuk! Ha az üvegek és a tetők tiszták (én pl. hipós-mosószeres meleg vízben mosom el alaposan, majd ecetes vízzel öblítem, majd papírtörölközőkre fejjel lefelé fordítva szárítom) és a gyümölcsöt is alaposan megmosod, kiválogatod és kidobod a rosszat, és így készíted a befőzést, semmi sem romlik meg! 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Hypós, mosószeres fertőtlenítés? Ne!

Kedves Marina!

Nagyon örülök, hogy tartósítószert nem teszel a befőzéshez. Ez dícséretes dolog.

No de hypóval és mosószerrel fertőtleníteni? Hát én nagyon nem ajánlom. A hypó méreg.

Bőven elég, ha ecettel fertőtlenítesz, és esetleg kifőzöd az üvegeket. Én így szoktam csinálni. Ha nagyon nem bízol ebben, akkor hipó helyett tegyél bele inkább egy pár csepp Grape-Vitalt, vagy citrom olajat, de az EMC citromos  tisztítószerek is nagyon jók erre a célra is. Pár csepp kell csak belőlük.

Ezek a szerek mind természetesek, vegyszermentesek és főleg egyik sem mérgező. :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Tartósítószer

Miért nem csinálják azt, hogy két fólia közé tesznek tartósítószert, ha már mindenképpen szeretnének használni? Vagy készítsenek egy olyan üveggel, amibe nem tesznek és próbálják ki, lássák a saját szemükkel, hogy működik! Itt találhatsz még leírást ilyen módon történő befőzésről. Mi eddig Grape Vitalt, ezüstkolloidot, pálinkát alkalmaztunk.

Értékelés: Nincs

Cékla

Céklát hogy tesztek el savanyűságként? Igaz, hogy ha tormát teszek bele az tartósít, vagy borként inkább?

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)
dorka12345's picture

Cékla

Én a céklát Verebedit recept alapján teszem befőttes üvegben.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Kedves Dorka! Erre

Kedves Dorka!

Erre gondoltál: antalvali.com/boszorkanykonyha/erjesztett-savanyusag.html? Örülök, ha bevált.

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)
dorka12345's picture

Igen erre gondoltam!Működik

Igen erre gondoltam!

Működik a recept és nem kell semmiféle tartósítószer .

A dobálós savanyúságot is így készítem  most.

Értékelés: Nincs
RJudit's picture

Eperlekvárhoz útifűmaghéj sűrítés képpen?

Szerintetek az eperlekvárba ha útifűmaghéjat teszek sűrítés céljából azzal nem rontom el a lekvárt? Most jutott az eszembe, hogy hát végül is miért ne működne lekvárnál is ha az eperpudingnál is olyan pudingos állagú lett a gyümölcs vele. Lehet, hogy itt is beválna? Csak nem tudom, hogy ha hő éri akkor sérül- e vagy hogyan viselkedik majd. SOS tud valaki tanácsot adni, mert már 7 órája sütöm az eperlekvárt a sütőben és nem akar sűrűsödni és persze semmi dzsemfix meg hasonlók szóba sem jöhet.

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Lekvárnál nem válik be az útifűmaghéj

Szia Judit!

Tudom, hogy korábban én voltam az, aki ajánlotta lekvárokhoz az útifűmaghéjat sűrítőként, de akkor még nem tudtam pontosan a végeredményt. Néhány hete islert sütöttem, és úgy gondoltam, hogy nagyszerű lesz bele egy kis cseresznyelekvár, amit tavaly útifűmaghéjjal sűrítettem. Nos, a felbontás után, egy takonyszerű massza volt az üvegben, amit nem lehetett kenni, de nem is nagyon akartam forszírozni, mert elég gusztustalan állaga lett. Így konstatáltam, hogy míg pudingnál, vagy gyors fogyasztású gyümölcszselénél beválik, addig lekvárkészítésnél nem.

Most egyelőre fogalmam nincs, hogy mit fogok kezdeni azzal a több 10 üvegnyi taknyos-cseresznyelekvárral. Még szerencse, hogy a sárgabaracklekvárjaimat az agar-agarral tettem el, és mindegyik nagyon finom és igazi lekvár állagú lett.

Az agar-agarral is megosztom a tapasztalataimat. Ha valaki a sűrűbb dzsemeket kedveli, az a leírás szerint készítse el, és adagolja a gyümölcshöz. Aki viszont a lekvárokat, az kevesebb mennyiségben adagolja a gyümölcshöz. Nemsokára újra befőzök, és kikísérletezem az arányokat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Lekvár, és útifűmaghéj

Kedves Betty!

Lehet, hogy sok útifűmag héjat tettél a lekvárhoz?

Tavaly a sárgabarack lekvár egy részét útifűmag héjjal, a másik részét agar-agarral  tettem el. Nekem az útifűves szuper lett, viszont a másik egy sűrű, és nem is jó ízű valami. Az oka, hogy túl sok agar-agart használtam.  Az idei lekvárhoz is inkább útifűmaghéjat fogok használni, csak persze a mennyiségre kell ügyelni.  Nem szeretem túl sokáig főzni a lekvárokat, és így a végén szoktam hozzákeverni az útifűmaghéjat, amikor leveszem a tűzről. Az üvegben, majd szépen megköt. Inkább maradjon a lekvár kicsit hígabb, ugyanis, amikor felbontom, akkor is lehet belekeverni útifűmaghéjat. Így is készítettem már, és nagyon finom volt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

cseresznye lekvár

Szia Betty!

 

A fura állagú cseresznyelekvár szerintem nagyon jó lenne a kókuszgolyó tésztájába keverve. Én házi meggylekvárt szoktam bele tenni, annak is fura kicsit az állaga, de a kókuszgolyóban teljesen eloszlik és csak az ízét érzed, az állagán nem változtat sokat.

 

Üdv. Ivett

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Útifűmaghéjas cseresznyelekvár

Kedves Ivett!

Köszönöm a nagyszerű ötletet . Kifogom próbálni. Szegény lekvárkáim még mindig ott várakoznak a kamrapolcon, épp itt az ideje a bevetésnek .

Értékelés: Nincs
RJudit's picture

Köszönöm Betty a választ!

Kedves Betty!

Nagyon kedves tőled, hogy válaszoltál a kérdésemre. Végül én sem próbálkoztam vele, vettem agar-agar-t, de még nem próbáltam azt sem. Örülök, hogy viszont akkor az agar-agar beválik, ez jó hír!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Inkább reszelj bele

egy kis almát (a benne található pektin csodálatosan be fogja sűríteni)...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Lekvär sürites

Igen, Nikinek igaza van. Bocs, hogy ekezet nelkül irok, de idegen billetyüzet.

Nos, pektin talälhato almäban, illetve meg több a häzitäjij friss fügeben!

Nälunk lehet kapni pektint por formäban is, almämaghäzbol kivonva, jo dräga...

Egyebkent erdekessegkeppen, olvastam egy cikket ukrajnai kutatok munkäjärol, akik megällapitottäk, hogy a pektin megköti a gyomorban a radioaktiv szennyezett elelmiszereket, läsd Csernobil/Japän, es    nem, vagy kevesebb szivodik fel a belben?!  /Ällitolag Ukrajnäban tabletta formäjäban äruljäk./

 

    

Értékelés: Nincs

Zöldborsó SOS!

Ha valaki tett el már üvegbe, ossza meg velünk, holnap érkezik a befőznivaló szállítmányom! Persze tartósító nélkül! Köszi

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

zöldborsót üvegbe eltenni, hogyan? S O S!!

Nem kis büszkeséggel írom, de első "kölcsönkertészetünk" igazi nagy durranása, a zöldborsó lett eddig!!! Persze biokertész mellett töltjük az "inas éveket", és tanulunk ezerrel, de még Ő sem ismerte az Em-Bio-t, és nagyot "durrant"

9 sor borsót vetettünk (egynként 7 m hosszu, khmmm.) Em-Biós "ágyba", 2x locsoltuk pluszba még vele, és írd és mond, első szedésre 25 kg borsó figyel a konyhában (mostmár lassan megpucolva). Nem, nem írtam rosszul... (ahogy feltöltöm a gépre, csatolok képeket is)

Szóval kérlek, hogy segítsetek!!! Variációim (meg amiket összeszedtem innen-onnan), amiket terveztem, de jó lenne, ha ki tudnátok javítani, egészíteni!

1. mélyhűtés
Pucolás után blansírozom/abálom enyhén sós, szódabikarbónás vízben (max. 2 perc), majd lepedőre/abroszra szedem. Kihül, és mehet zacskóban/tárolóedényben a fagyasztóba. Jó így?

2. "befőtt"
No, itt sok variációt hallottam:

2.1. Símán belerakom a borsót az üvegbe, felöntöm sós vízzel, majd kétszer dunsztolni.

2.2. annyi vízben, ami éppen ellepi, plusz kicsi só, felforralom, majd tiszta üvegbe merem, és felöntöm a főzőlével. (no de mi van, ha elfogy? hideg vízzel pótolom?) A fóliát úgy teszem rá, hogy félbehajtom, és a fólia közepére pöttyentek egy késhegyni nátrium-benzonátot, majd ráhajtom a fólia másik felét, és rácsavarom a kupakot. (állítólag így nem érintkezik a zöldséggel).

Egyszer kidunsztolom, majd mehet a pokróc közé.
Szerintetek???? melyik a legjobb?

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Hőfok, Vákuum, és TISZTA

Hőfok, Vákuum, és TISZTA üveg!...Értékelés: Nincs
Nelli78's picture

Zöldborsó és egyéb fagyasztás

Sokéves tapasztalatból (Anyukámtól) a mélyhűtésre szavazok. De sok mindenre kell figyelni. Egyszerre csak annyit leszedni, amennyit gyorsan ki lehet fejteni. Az édessége leszedéstől számítva óránként feleződik (ez a csemegekukoricára is érvényes!), tehát nem jó meghagyni másnapra, mert akkor már száraz borsó íze lesz. A blansírozó víz legyen forrás állapotban, mire a kifejtés kész, mert a forró víz állítja meg az édesség elvesztés folyamatát. Nem kell bele semmi, csak a víz. Nálunk a nagy, szűrős tésztafőző edény vált be a célra - könnyű gyorsan kivenni és új adagot beletenni, mert egyszerre nem szabad sokat rakni, ne hűtse le a vizet. Újraforrástól számítva max 2 perc, és mehet a hűtővízbe, mert gyorsan le is kell hűteni, különben poshadt íze lesz. Ami bevált, a két medencés mosogató mindkét medencéjébe hideg víz - először az egyikbe a forróból, aztán pár perc hűlés után a másikba teljes hűlésig, aztán egy nagyobb szűrőedényben hagyni lecsöpögni, teljesen szárazra törölni szerintem felesleges. A hűtővizeket lehet cserélgetni, ha sok a borsó, és közben felmelegednek.

Ha teljesen lehűlt, akkor mehet zacskóba, amiből annyira ki kell szorítani a levegőt, hogy vákuum keletkezzen, így nem fog száradni a mélyhűtés során. Belerakni az adagot, amit gondoltunk, akkora zacskóba, hogy kb a feléig érjen ez az adag, nem tele! Ekkor jön a levegő kiszorítás (azért ne pépesítsük a borsót :) ) majd becsomózni, vagy begumizni a szájától pár centire. Aztán elmasszírozni a tartalmát óvatosan laposra - így gyorsabban fagy le, ha vékony és később adagolni is lehet eltörve a csomagot. Esetleg kis papírkán belül (rajzlap - tiszta és vastag, ne ázzon el) bele lehet írni az évszámot, dátumot. Vagy kívül filctollal. A mélyhűtőbe pedig szintén minél vékonyabb rétegben bepakolni a gyors fagyás érdekében, vigyázva, ne érjen hozzá már fagyos élelmiszerekhez, mert azokat kicsit felolvasztja és romlásnak indulnak. Ez általános szabály, de sokan nem törődnek vele, aztán arra jutnak, hogy a mélyhűtés nem is jó. Ugyanúgy fontos a jól záródó csomagolás is, hiszen a mélyhűtés szárít.

Felhasználáskor a borsó, zöldbab, kukorica, karalábé, cukkini, hagyma, meggy, káposzta, karfiol, paprika stb a fagyasztóból rögtön mehet az edénybe. A húst előbb alaposan ki kell olvasztani szobahőn, de akár a normál hűtőben, ha van rá idő, benne hagyva a csomagolásában. 

A kenyérfélét szintén a csomagolásban kell kiolvasztani, ha van idő. A hőmérséklet különbségtől dér keletkezik a felületén, ha ez a kenyéren keletkezik közvetlen, akkor elázik, ha még benne van a zacskójában, akkor ez a zacskón kívül lesz, a kenyérnek pedig semmi baja. A szoros csomagolás ennél is fontos! Ezeket betartva olyan lesz, mint akkor mikor betettük a fagyasztóba. Ha sürgősebb a dolog, akkor ki lehet venni a zacskóból, kicsit megsprickolni vízzel, és mehet a sütőbe alacsony hőfokra - szinte frissen sült kenyerünk lesz :)

Huhh sok mindenről írtam, de biztos akad majd kérdés. Kérdezzetek nyugodtan, amiről van tapasztalat, szívesen megosztom.

Üdv, Nelli

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
dorka12345's picture

Zöldborsó és egyéb fagyasztás

Túl van bonyolítva!

Borsót, zöldbabot, kukoricát...stb gyorsan zacskózni kell és mehet a fagyasztóba. Nem kell főzni semmit!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

köszönöm, végül blansíroztuk

az összeset, mert az tűnt egyszerűbbnek!

Értékelés: Nincs

Nem évszakba vágó de!

Szerintetek a befőtt elrakós recepttel, miszerint egy edénybe víz, benne az üvegek gyümivel tele egy rottyanás és lezárás, szóval evvel lehet zöldbabot meg borsót eltenni télire? Próbálta már valaki? köszi előre is mert jelenleg gyűjtöm az ötleteket, hogy ne nyáron kelljen keresgélni

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Vali már leírta a

Vali már leírta a titkot:

Vákuum és hőfok...

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Tapasztalt befőzők

segítsetek Enyikőnek! Szerintem igen, bár utoljára gyerekkoromban segítettem anyunak a befőzésben, de már évek óta készülök rá, bízom benne, hogy idén meg is valósítom! :)

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Ubiból mit és hogyan?

Lányok!

Hirtelen egy csomó ubi termett a kertünkben, tudnátok nekem pár receptet adni, hogy hogyan csinálhatnék belőle finom és egészséges salátát (mert eddig csak a gyalult ecetes-cukros változatot ismertem), és hogyan tehetném el üvegekbe?

Légyszi írjatok, nem akarom, hogy az egész ránk rohadjon!

Köszi, Frida

Értékelés: Nincs

savanyúságok télire, receptet kérünk

Sziasztok, Nekem is hasonló kérésem lenne mint Fridának, akinek van finom és egészséges savanyúság receptje, főleg télire eltéve az ossza meg velünk! ( uborka, káposzta, paprika, vegyes vágott stb-stb.) Én kértem anyukámtól receptet, de abban bórkősav, bórkén, meg szalicil is szerepel. Az én uborka salátám: amióta kismama vagyok nem bírom a cukrot, gyomorsavat csinál, így akarva akaratlanul is mézet kezdtem el használni. Tehát a hagyományos uborkasalátát úgy készítem, hogy karikákra vágom az uborkát majd megsózom és egy kicsit állni hagyom, hogy levet eresszen, majd apróra vágott foghagymával, mézzel és almaecettel ízesítem. Én kovászos uborkát is szoktam csinálni, Tudja esetleg valaki, hogy hogyan lehetne a kovászos uborkát eltenni télire??? Hannah

Értékelés: Nincs

Kovászos ubi télire és egyéb befőzési tapasztalat

Sziasztok, ha még nem késő itt van ahogy tavaly eltettem a kov.ubit, hónapok múlva bukkantam rá mosogató alatt (elfelejtkeztem pici befőttecskémről) de ehető volt:

a kész kov.uborkát a levéből kiszedtem, hideg vízzel jól kimostam és tiszta üvegbe tettem. Az eredeti levét jól átszűrtem (kenyér, kapor stb. darabkák nuku) és ráöntöttem az uborkára, majd két fólia közé szalicilt tettem és lezártam (ubival nem érintkezik a szer, talán így még belefér), a fehéres kicsit zavaros leve leülepszik, kitisztul, fogyasztás előtt nem kell felrázni .

Azoknak akik még vacilálnak a CUKOR és a tartósító a lébe ELHAGYÁSA miatt:

ezt az oldalt nem ismerve, anyu és anyós furcsáló pillantásai közepette magam kísérleteztem ki a cukor mentes befőzést és MŰKÖDIK A BEFŐTT, LEKVÁR CUKOR NÉLKÜL IS!!! persze volt néha mellékvágány de az egyéb befőzési járatlanságom miatt (pl. híg lekvárra nem elég 1 celofán, mert kőkemény, fele akkora vlm-vé szárad össze az üvegben, bár meg nem romlott). Sikerült viszont mindenféle tartósítószer nélkül a paradicsompüré, őszibarack-, cseresznye-, meggy befőtt és lekvár.

Egy dolog volt teljes kudarc a koktélparadicsom "befőtt" üvegben , ha van vlk-nek ötlete a minipari egészben elrakására szívesen fogadom!!!

A neten teljes a káosz ha az ember lánya kezdőként rákeres a befőzésre, ahány oldal/ember annyiféle tuti módszerre esküszik. Nem adtam, adom fel és szüntelenül, lelkesen próbálgatom a különböző tippeket, recepteket a magam kicsit lusta, időspóroló, de lelkes befőző stílusára átalakítva. Az üvegsterilizálás és főzőedény, tűzhely takarítás után pedig óriási kaland várni hogy melyik befőttemből mi lesz. (Persze szigorúan dokumentált az összes kísérletem, a következő évre gyűjtve a jó és kerülendő dolgokat.)

 

 

Ha bárkinek is segít itt van néhány tapasztalatom az elmúlt 4-5 évből:

- FEJREÁLLÍTÁS: olvastam hogy vlk nem akarja egész éjszakára fejreállítani az üveget a kupak műanyag kioldódás miatt --> én csak addig állítottam fejre míg a következő üveget teleszedtem és utána visszafordítottam, a talpán állt a dunsztban, és nem romlott meg (állítólag a fejreállítás arra jó hogy a lekvár/püré és a kupak között maradt nem steril levegő a fejre állítás közben átbugyborékol a forró üveg tartalmon, ami sterilizálja és így az üvegen belül minden csíra mentes, emiatt szerintem elég pár percig fejre állítani és nem úgy kihűteni, így kevesebb időt érintkezik a forró tartalom a kupak műanyag/gumi burkolatával)

-2 CELOFÁN KÖZÉ TARTÓSÍTÓszer vagy celofánra szer és rá fémkupak (szalicil v. na-benzoát): müködött a gyümi ízét nem változtatta meg, nem romlott meg és így a befőtt levét is beleboríthatom a levesbe mert nincs benne a tartósító

-paradicsompüré/lé tetejére OLAJRÉTEG: miután beleszedtem a lét az üvegbe ráöntöm óvatosan az olivaolajat (ami ugye felúszik a tetejére) hogy záróréteget képezzen  és lefedem celofánnal - nem romlott meg de pakolásnál vigyázni kellett nehogy az olaj összelötykölődjön a tetején

Júniusban a meggybefőző kísérletem során 6 féle képpen raktam el meggyet, a kb 30 üvegből még egy adta meg magát, de várok 1 évet a teljes következtetések levonásáig... addig is alig várom az első üveg bontását.

Nagy öröm és büszkeség amikor kibontható a sajátkezűleg eltett gyümölcs, zöldség, ami garantáltan "tiszta" és finom, csak ajánlom mindenkinek hogy PRÓBÁLJA KI A BEFŐZÉST!!!

Gyerekkoromban a befőzést utáltam a legjobban a nyáriszünetben (mosás, magozás stb.) és fogadkoztam hogy ha nagy leszek én bizony boltban veszem és nem kínlódok vele ... pár év múlva elkezdtem vezetni saját kis háztartásom, kezdtem rájönni miket is próbálnak velünk megetetni és MEGTÉRTEM  IGEN IS ÖRÖM AZ OTTHONI BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS

BÁTRAN KEZDJE EL MINDENKI!!!

Ui.: Köszönet a megosztott tapasztalatokért!

...bár egy dologgal csúnyán pórul jártam a múlt héten: nem mernék rá megesküdni hogy itt-e de olvastam hogy ha 2-3 kanál ecetet eloszlatunk az edény alján és úgy rakjuk rá a gyümölcsöt kevergetés nélkül megfő a lekvár, erre én ahogy kell zománcos edény (nehogy gyümisav rosszat oldjon ki fémből!) aljára ecet, rá aprított gyümölcs és szigorúan semmi kevergetés, ahogy írták a neten. Azonban kb. 1 óra után már gyanúsan Kozma Peti szaga volt a lekváromnak, így csak átborítottam másik edénybe és lőn, sajna leégett, ecet és nuku kevergetés ide vagy oda ... persze lehet én rontottam el valamit.

HELP: Szilva befőtt készítési ötleteket várok, ha tudtok, ugyanis a héten kopasztom a szilvafát.           

Bocsi ha hosszúra sikeredtem, bye

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

amatőr befőzés

Köszi szépen hogy leírtad a tapasztalataidat. 

Én idén készítettem először befőttet és lekvárt. Mikor édesanyám megtudta hogy se celofán, se tartósítószer, nos.. az hogy megromlik idő nap előtt volt a legenyhébb vélemény nyílvánítása.  A másik ok, hogy élénken élt bennem, mekkora munka, és fáradság volt még nagymamámmal együtt befőzni, üveget, gyümölcsöt mosni, előkészíteni. 

 

Azóta készítettem szilva befőtet, szilva lekvárt, barack lekvárt, eper lekvárt. 

A lekvárt mivel nem főzöm agyon, nem lesz sűrű, de ez minket nem zavar. Sőt! Engem kifejezetten emlékeztet a boltban kapható gyümölcsös bébi ételek ízére- amit szeretek. Olyan, mintha frissen turmixolva kenném a kenyérre a barackot.  A befőt is pillanatok alatt kész!

 

A befőtteknél viszont féltem, hogy mivel víz nélkül készítem, milyen lesz. Nos a természetes gyümölcs szirup, amit kienged, valami isteni, nem maróan édes, mint a bolti, amitől fáj az ember lányának a foga. És hűtőben az 2. üveg már 3 hete áll felbontás után, semmi baja! 

 

Tényleg csak ajánlani tudom!!!!

Értékelés: Nincs

amatőr befőzés II. - Szob környékén megbízható őszibarack?

Örülök hogy más is próbálkozik! A szívem szakadt meg amikor sógornőm hozta a 9 hónapos keresztlányomnak haza a vásárolt dolgokat és kivette a szatyorból "nézd milyen finomat vettem neked" címszóval a bolti szilva és alma pürét, mikor az udvarukban 4 szilvafáról hullik a földre a szilva. Mikor enyhe célzásként megkérdeztem hogy nem főzzük-e be, "csak nem állok mellette órákat" választ kaptam. Fáj látni mikor ilyet adnak a babának és kenik a vegyszerekkel, na de tudom hogy én igyekszem nem így csinálni majd, és ehhez köszi mindenkinek az itteni hasznos infókat!

Visegrádon nyaralunk és hétfőn ('12.8.27.) Szob környékén próbálunk őszibarackot szedd magad vásárolni, esetleg tudtok megbízható termelőt erre?

Az itteni csak gyümölcs receptet nem próbáltam még őszibarackkal, működik azzal is? Nem fog összepöttyedni, bebarnulni?

Válaszokat köszi, üdv Réta

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Köszönjük a tapasztalatok

megosztását Kedves Réta, a lelkes beszámolót! :)

A szilva sem működik másképp, mint a többi gyümölcs, ha eltevésre kerül a sor...

További kellemes (be)főzöcskézést!

Niki

Értékelés: Nincs
esperanto's picture

Uborka télire? SOS!

Bárhogy keresek, nem találok semmi receptet uborka tartósítására télire. pedig SOS kéne, mert már nem bírunk annyi ubit megenni és magunkra kenni, amennyi terem! Írtok sokat erről a fermentált eljárásról, csak nem vagyok biztos benne, hogy az uborka nem túl vizes-e ahhoz, hogy fermentáljam...?

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

uborka télire

Hirtelen jött recept:
Egy 5literes üvegbe öntök 4liter desztillált vizet, ecetet, mézet és sót.
Pontos menyiséget nem tudok mert kóstolom a levet.
Uborkát alaposan gyökérkefével tisztítom, utána kisebb üvegekben teszek kaprot, mustármagot, vegyes szemes bors, koriandermag, torma és az uborkát, felöntöm lével és kupak rá.

Egy másik recept internetröl:
"A sváb kovászos uborka receptje:- A sváb egy már bosszantóan takarékos /és szorgalmas/ német népcsoport. Sokunkban van legalább egy csipetnyi sváb. A sváb kovászos attól különleges, hogy nem kell hozzá kenyér. Kell helyette, 2 nagy tavalyi krumpli. /kidobásra ítéltetett/ A drága, különleges kenyereket, még ha csak egy szelet is, kár volna erre pocsékolni. A tisztára mosott uborkát 5 literes üvegbe rakjuk. Csak a frissen leszedett lesz roppanós! Az üveg aljára egy marék kapor, rá az egyik krumpli szeletelve. A tetejére a másik. A kapor szálas részét felülre tegyük leszorításként. A felöntőlé minden literére 1 evőkanál sót számítsunk. Fokhagyma, hagyma ízlés szerint. Három nap alatt kész, szűrni sem kell, mivel a kenyérmorzsát nem kell keresgélni. Mégiscsak okos emberek voltak ezek a svábok. A hazai svábokra gondolok, mert ők egy négyzetmétert sem vettek el országunkból. Sokat kitelepítettek, a maradékukat becsüljük meg."

Én foghagymát és hagymát kihagytam és légmentesen lezártam az üveget.

forrás:http://www.civilarok.hu/index

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Kovászos uborka télire

Kovászos uborka télire

Hozzávalók:

 • 1. közepes kovászolni való uborka kefével megmosva, érett és egészséges uborkák
 • 2. ahány literes az üveg, annyi csapott evőkanál só
 • 3. torma: tisztítva és hosszában elvágva kb. mutatóujj vastag ( ha az üveg nem 5 l-es, valamivel vékonyabb )
 • 4. sok kapor, nem baj ha öreg, csak az íze kell
 • 5. 1-2 meggyfalevél
 • # 6. borkősav ( 5 l-hez csapott evőkanál )


Elkészítés:

Az üveg aljára bőven kaprot teszünk, beleállítjuk az uborkákat, a tormát és a meggylevelet. Feltöltjük hideg vízzel. Az uborkán lévő vizet felfogjuk abban az edényben, amelyben fel akarjuk forralni, + 1 l vizet és 1 evőkanál sót számítunk még hozzá. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségü sót és felforraljuk, kihűtjük, majd az uborkára öntjük. Lazán lekötjük, én vizesruhát is szoktam a tetejére tenni, mert a forrásnál nem veszít annyi vizet. Kb. 3-4 nap múlva kiforr, akkor teszem rá a borkősavat és lekötöm. Még kb. 1-2 hónapig hetente figyelni kell, mert veszít a levéböl. Erre kell a + 1l sósviz. Nem tesszük napra, a konyha elég, de nap ne érje. Ha kész, bevisszük a kamrába, és ott ellenőrizzük tovább.

wave.gif

Értékelés: Nincs

A téli kovászos uborkát így

A téli kovászos uborkát így akár karácsonyig is eltarthatjuk? Illetve kérdezném, hogy a kamrában meddig figyelgetjük, mit kell vele csinálni?

Köszönöm, ha segÍtesz, mert tartósítót nem tennék bele. Dunsztolni is lehetne?

Ilke

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel