Befőzés

Szedd magad őszibarack - Frissített adatok

Az őszibarack képes megszépíteni a bőrt, védi a szívet, de még csontépítő hatásai is vannak. Nevét valószínűleg az érési idejéről kapták még a legelső fajták.

Manapság már az 500 különböző fajtája miatt az érési ideje jóval kitolódott, így a friss őszibarackot hosszabb időn át élvezhetjük. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy június végétől szeptember közepéig folyamatosan találkozhatunk vele a földeken. 


Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-oszibarack
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Cukormentes házi baracklekvár kókusszal és fahéjjal

A lekvárokról mindig drága nagyanyám és a gyermekkorom jut eszembe, nálunk ilyenkor nyáron nagyüzemben folyt a befőzés. Gyümölcsöt, zöldséget alig vettünk, hiszen gyakorlatilag minden megtermett a kertünkben. Még most is a számban ézem azoknak a lekvároknak, befőtteknek az ízét, amiket ő rakott el, és amelyekbe minden szeretetét belefőzte. Már évek óta nem fogyasztok cukrot, és idén téltől inzulin-rezisztencia miatt mézet sem, így csicsókasűrítménnyel főztem a lekvárokat. Nagyon finomak lettek, érdemes kipróbálni. 

Cukormentes házi baracklekvár kókusszal és fahéjjal

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Szedd magad sárgabarack - Frissített adatok

Annak ellenére, hogy a sárgabarack csak június végétől augusztus elejéig érik hazánkban, mégis egész évben érdemes lenne fogyasztanunk. Szerencsére a felhasználása elég sokrétű, így télen is könnyedén élvezheti a szervezetünk a magába foglalt tápanyagokat aszalva, lekvárként vagy akár befőttként is.

Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-sargabarack
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Tartósítás tartósítószerek nélkül

A befőzésről, savanyításról mindig eszembe jutnak gyermekkorom gyümölcsízű nyarai. Falun nőttem fel, ahol mind a mai napig szokás, hogy a háziasszonyok elrakják télire a nyár ízeit. Számtalanszor az elmémbe villan drága nagymamám képe, ahogy kavarja a lekvárt,  passzírozza a paradicsomot, vagy éppen a kedvencemet, a kovászolni való uborkát nyomkodja az üvegbe, és közben folyton mesél.

Tartósítás tartósítószerek nélkül

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Feketeribizlis, pirosbogyós lekvár

Ez az, amit minden bizonnyal ki fogok próbálni, hiszen vannak olyan sütik, amelyekhez csak az ilyen pikáns lekvárok illenek! A feketeribizli érdekes - nekem kicsit "bergamottos" - íze pedig csak emelhet bármilyen kompozíción. (Pálma)

A hozzávalókat egy liternyi gyümölcspüréhez adom meg, de azt pontosan nem tudom megmondani, hogy ez mennyi gyümölcsből jön ki. Arányaiban a püré fele legalább feketeribizli legyen, a többi pedig bármilyen pirosbogyós gyümölcs.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Fűszeres szilva chutney variációk

Amikor elmondtam a páromnak, hogy mit készítek a kukoricás rizzsel töltött paradicsom mellé, kijelentette, hogy ő biztos nem eszik hagymás szilva chutneyt.  Tudtam, hogy tántoríthatatlan e tekintetben, így kompromisszumként felajánlottam neki, hogy készítek édes változatot is, és ha paradicsommal együtt nem ízlik, akkor egye desszertként.

Általában szereti az új és érdekes ízeket, de a gyümölcs társítása zöldségekkel ritkán ízlik neki. 

(A csatni dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik.) Wikipédia

szilva-csatni

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Szedd magad szilva - 2015-ös frissített adatok

A szilva a hazai kertek legelterjedtebb gyümölcsfajtája. A középkorban hazánk révén vált híressé Európában, ahol mint "magyar szilvá"-t emlegették. Az egyik legnagyobb szilva termesztő város az erdélyi Beszterce volt, ahonnan nagy mennyiségben szállítottak Lengyelországba, Csehországba, Ausztriába és Németországba egyaránt.

Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-szilva
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Szedd magad nektarin - 2015-ös frissített adatok

A nektarin ismertebb neve: kopasz barack. Mivel az őszibarack egyik alfajáról van szó, így helyes a megnevezés is. Ez a gyümölcs egy igazi vitaminbomba. Hűtőben tárolva akár 3 hétig is képes megőrizni tápértékét. Mivel igen magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, így éréskor érdemes minél többet fogyasztani belőle.


Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-nektarin
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Befőzés à la natur - Cukor és tartósítószerek nélkül

Benda Judit írása -ketezeregy.hu

Befőzni szerencsére másként is lehet, azaz cukor és tartósítószerek nélkül. Ugyanis nem ezek a "segédanyagok" tartósítanak, hanem maga az eljárás. A hangsúly a tisztaságon van, tiszta üvegek, tiszta kupakok, néhány percig főzött gyümölcs. Ezáltal a mikroorganizmusok elpusztulnak - szegények - és a készítmények eltarthatóvá válnak.

A lekvár

A tisztára mosott és sérülésektől megtisztított, kimagozott stb. gyümölcsöt megfőzöm. Nem szükséges szétfőzni, ugyanis minél tovább fő, annál több bomlik el a benne lévő hőérzékeny anyagokból. Elég, ha néhányat rottyan. Ezzel már csírátlanítottam, vagyis a romlását előidéző mikroorganizmusokat elpusztítottam. Ha nagyon darabosnak érzem, akkor hagyom egy kicsit kihűlni, egy botmixerrel simára turmixolom, majd megint felforralom. Az üvegeket alaposan kimosom, vagy kifőzöm. A kupakokat forró vízben megmosom, vagy forrásban lévő vízbe mártom - ügyelve eközben az ujjaimra. A kupakokat előzőleg ellenőrzöm, hogy jól záródnak-e. A forró lekvárt egy tiszta merőkanállal az üvegekbe merem, amelyek száját ezután tisztára törlöm, és azonnal lezárom. A dunsztot előre elkészítem, azaz alul-felül pokróc, felül pedig még lehet egy paplan is, és két napig hagyom kihűlni. A kész üvegeket egy-két napig elől hagyom, és figyelgetem, hogy nem kezdenek-e el romlai. Többnyire nem kezdenek, de ha nem zárt jól a kupak - amit nem vettem észre - akkor előfordulhat.

lekvar_3.jpg

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Lilahagyma lekvár

Bevallom, nem vagyok egy nagy lekvár rajongó, de ez a lilahagyma -   - lekvár megragadta a fantáziámat. Annyira különleges lehet az ízvilága, hogy ki kell próbálnom. Úgy látom, meglesz a hétvégi programom. , úgyis megyek szombaton a piacra. Egyébként is nagyon szeretem a lilahagymát, de eddig főleg salátákba tettem, és nyersen fogyasztottam. Nagyon kíváncsi vagyok erre a lekvárra. /verebedit/

lilahagyma-lekvar_0.jpg

4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (8 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel