Gasztronómia

Rebarbarás piskóta

Egy, az oldalon talált rebarbarás muffin receptjét variáltam át egy kicsit. Ennek két oka is volt. Az egyik, hogy fáradt voltam, és nem szerettem volna a muffinformával vacakolni, a másik ok pedig az volt, hogy az alaprecept nem igazán azt nyújtotta, amit elsőre vártam. Nem volt édes egyáltalán, sőt inkább savanyú lett a sok rebarbarától. Szóval én így csináltam.

Rebarbarás piskóta

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Versenyezzünk újra! Vidd győzelemre a kedvenc ételedet!

Köszöntelek bennetek a receptverseny újrainduló szakaszában!

Kisebb kihagyás után, megújult erővel vethetjük magunkat a főzésbe, és a receptmegosztásba. Kétféle nagyon izgalmas receptverseny is lesz párhuzamosan, de most csak arról beszélek, ami most indul, ezzel a beharangozóval!

Mivel volt egy kis szünet, most bemelegítésül, témakör nélkül kezdünk. Bármilyen leves, főétel, saláta vagy süti, desszert receptjét várjuk, fő az, hogy szeressétek, és hogy egészséges legyen! Egyetlen feltételként szabjuk azt, hogy kezdő életmódváltóknak is finom legyen, és hogy a bionom táplálkozási elveknek megfeleljen. 

leves

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Rozmaringos "csodasó"

Ezt az egyszerű, de nagyszerű fűszerkeveréket azért hívjuk csodasónak, mert bármikor használom, a párom mindig megjegyzi: "Ez valami "csudafinom"... Szívem mesélj! Mi van benne?" 

A munkahelyemen, egy farmon, nagyon sok rozmaringbokor van, innen hordom haza, ha szükségem van rá. Általában mindig használok friss rozmaringot is, imádjuk az ízét.

Rozmaringos csodasó

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Mit főzzek Húsvétra?

A hagyományok szerint a böjt húsvét előtti pénteken ér véget. Aki kitartó volt, és tisztességesen végigcsinálta  a nagyböjtöt, az tudja, hogy rögtön utána nem ajánlatos azonnal nekiesni a nehéz húsos ételeknek, inkább könnyű, egészséges, zöldséges fogásokkal érdemes kísérletezni.

asztal

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Sütőtök curryvel

Szeretem az egyszerű és kb. 30 perc alatt elkészíthető, laktató ételeket. Mostanában időhiányban szenvedek, ezért különösen nagyra értékelem ezeket a recepteket, mert óriási segítség a konyhában, ráadásul a sütőtök nálam a "mindig nyerő" kategóriába tartozik. Egyszerűen imádom: sütve, főzve, nyersen... Szóval mindenféleképpen. /verebedit/

Sütőtök curry

A kép illusztráció

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Ünnepek utáni belső romeltakarítás

A karácsony és a szilveszter, de még a kettő közötti időszak is az ellazulás, pihenés, és jó magyar szokás szerint a lakomák időszaka, amit ilyenkor ünnepek után a mérleg is megmutat. A nehéz ételektől, a sok szénhidráttól elnehezültek, fáradtak vagyunk, testünkben felhalmozódnak a méreganyagok. Most januárban meleg gyógyteákkal, friss zöldséglevekkel, zöldturmixokkal tudjuk a legjobban visszaállítani szervezetünk sav-bázis egyensúlyát, megerősíteni az immunrendszerünket, és kitisztítani az emésztőrendszerünket. A legjobb, ha tartunk egy egynapos léböjtöt vagy turmix-böjtöt, amikor egész nap csak ilyen italokat fogyasztunk, utána pedig odafigyelünk arra, hogy a napi étkezésünk tartalmazzon legalább ½ liter zöldturmixot. A napi 5 adag zöldség- és gyümölcsbevitelt szem előtt tartva (és be is tartva) biztosak lehetünk abban, hogy az erőnlétünk hamarosan visszaáll, és a mérleg is barátságosabb értékeket fog mutatni.

Zöld turmixok

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Karácsonyi Candida-diéta menü

Karácsonyi candida diétaIsmét nagy fába vágtam a fejszémet, hiszen olyan betegségben szenvedőknek szeretnék segíteni, akik nem ehetnek hagyományos menüt karácsonykor. Na, itt egy kicsit elgondolkodtam: tulajdonképpen mi is az hagyományos menü? A halászlé  önmagában tészta nélkül szerintem minden diétába belefér, ha valaki szeretne hozzá tésztát, tegyen bele a diétájának megfelelőt: a glutén- és tejmentes diétán lévők tegyenek bele gluténmentes tésztát, a candida diétán lévők pedig tehetnek hozzá tojásmentes teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, a GAP diétán lévők pedig fogyaszthatják önmagában, vagy esetleg maglisztből készült nokedlivel. Másodiknak lehet párolt vagy sült hús, valamilyen párolt zöldségkörettel, esetleg friss salátával, uram bocsá' erjesztett zöldségkörettel. Na mit szóltok? Hú nagyon beindult a fantáziám, de nem szeretnék ennyire előre rohanni, hanem vegyünk szépen sorban mindent.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Karácsonyi gluténmentes menüsor

Karácsony, karácsony, karácsony! Bizony-bizony múlt vasárnap ismét elkezdődött az ünnepi lázas készülődés időszaka, az Advent. Mostanában egyre inkább kivonom magam az üzletek idegbajos karácsonyi rohamából, a túlzott ajándékozási lázból, mert rettenetesen fáraszt és idegesít. Igyekszem inkább a karácsony valódi értelmére fókuszálni: az elmélyülésre, a lelki felkészülésre, igyekszem magamból minden rosszat kizárni, és csak pozitív gondolatokkal feltöltődni.

Karácsonyi gluténmentes menüsor

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Decemberi készülődés - ötletek, tippek, receptek, gondolatok...

November vége van, hihetetlennek tűnik, hogy mindjárt itt a karácsony, én legalábbis csak kapkodom a fejemet. Az idő sem mondható szokványosnak, kíváncsi vagyok, idén vajon hólepte lesz-e ez a mindenki számára díszbe öltözött időszak. Mindezekkel "nem törődve" a nagy decemberi ünnepek egyre sebesebben közelednek. A kisgyerekek izgatottan várják a  Télapó érkezését, a Fény ünnepén pedig minden szívben megindul valami elmondhatatlan…

Decemberi készülődés

Már egy jó ideje - szinte bárhová is tér be az ember fia vásárolni, nézelődni - úton-útfélen "figyelmeztető jelzések" várják: ideje beszerezni az ünnepi forgatag kellékeit! Azért a nagy tumultusban ne tévesszük szem elől a lényeget, ami - bárhonnan nézem is - nem a szépen feldíszített csomagokban található!

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Mesélnek az erdei gombák...

Ritkán fordul elő velem az, ami az ősemberrel gyakorta, hogy a reggeli sétából zsákmánnyal térek vissza, de most emondhatom, hogy egyik reggel nem mentem üres kézzel haza. Tigris sétáltatásakor (Ő, a kutyám! ), az ismerős parkban azt vettem észre, hogy gombák serege dugta ki a fejét. Mégpedig jóízű, ehető gombáké. A Gyapjas tintagomba! Nosza, rögtön leszedtem a kalapkájukat, és hazatérvén reggelit rittyentettem belőlük. Rántottát!

Gyapjas tintagomba és a belőle készült rántotta                      Ez volt!                                                           Ez lett!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Ötórai tea, hatkor!

Már biztosan olvastátok a hírt, hogy 5 héten keresztül, minden második szerda este együtt teázhatunk Antal Valival. Mondhatnám, hogy ez nekünk mindennapos, hiszen elég gyakran teázunk közösen, de van valami, illetve valakik, akik még különlegesebbé teszik ezeket az alkalmakat, nekünk kollégáknak, barátoknak is. Ezek bizony a meghívott vendégek!

Kérsz teát?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Az "Ötórai tea hatkor" első vendége: Lénárt Gitta, avagy élő ételekkel az egészségért

Lénárt Gitta"Mindig volt bennem egy alapvető kíváncsiság! Sosem voltam az az ember, aki reggel felkel, vajas kenyér, aztán kávé, majd dolgozik, ebéd, este vacsora, vajas kenyér, kanapé, tv."

Csillogó tekintettel mesél nekem Gitta. Az első tíz percben csaponganak a gondolataink, engem zavarba ejtett és magával ragadott az, hogy még körülbelül sem tudtam belőni a korát, gyönyörű a bőre, csillognak a szemei, határtalan kedvesség és szétáradó energia süt belőle. Azért nem írok kirobbanó energiát, mert olyan impulzív nő, akiből árad az aktivitás. Látszik rajta, hogy kifogyhatatlan.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Vége a nyári szabadságnak, jöjjenek a receptek!

Vége a nyárnak, ezzel együtt a lazsálásnak is. 

Újraindítjuk a - nyár elején, érdeklődés teljes hiányában nyári szabadságra küldött - receptversenyt! Remélem, azóta sok-sok finom ételt, italt készítettetek, természetesen a bionómia szabályai szerint, amit most szeretnétek megosztani velünk. Mivel az ősz vitathatatlanul beköszöntött, hűvösek a reggelek és az éjszakák, mindenkinek szüksége van egy kis plusz melegítésre a kardigánon, kiskabáton kívül.

A kínaiak már régóta tudják, hogy vannak hűtő (jin) és melegítő (jang) hatású ételek. Ezt a tudást felhasználva most a jang típusú ételeket-italokat vesszük elő.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Tartósítás tartósítószerek nélkül

A befőzésről, savanyításról mindig eszembe jutnak gyermekkorom gyümölcsízű nyarai. Falun nőttem fel, ahol mind a mai napig szokás, hogy a háziasszonyok elrakják télire a nyár ízeit. Számtalanszor az elmémbe villan drága nagymamám képe, ahogy kavarja a lekvárt,  passzírozza a paradicsomot, vagy éppen a kedvencemet, a kovászolni való uborkát nyomkodja az üvegbe, és közben folyton mesél.

Tartósítás tartósítószerek nélkül

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Szülinapi kerti party

Imádok bulizni. Nem a szó - fiataloktól megszokott - vad, dübörgős módján, hanem inkább, mint a tyúkanyó, aki maga köré gyűjti a csirkéit, és eteti, itatja őket, közben kotyog nekik folyamatosan... 

Szóval én inkább efelé hajlok. Meghívom a barátaimat (minél többen jöjjenek), és főzök, és imádom látni, amikor elégedetten tömik magukba az ételt. Közben fecsegünk.

A szülinapomat is inkább ezért tartom. Nem engem ünnepelni, hanem együtt lenni. 

Ilyenkor fejben már előre készülök, heteken át folyamatosan gyűjtöm a nem romlandó élelmiszereket, és ha szombaton lesz a buli, akkor péntek reggel piac, utána pedig irány a kert, beszerezni a friss zöldségeket, gyümölcsöket! Szerencse, hogy nyár elején születtem, így sok mindent megtalálok már a kertben. A korai gyümölcsök, cseresznye, eper mellett az idén a málnatermés volt a legdúsabb. Hagyma, cukkini, petrezselyemzöld, ez már mind a kertből kerül az asztalra.

Hogy minden időben kész legyen, már péntek délután elkezdtem a sütést-főzést.

Az idén két barátom is segített, legfőképpen a jelenlétükkel, de sok hagyma, fokhagyma pucolódott és aprítódott fel a kezük munkája által. És az előkóstolásban is élen jártak!  Közben némi házi bor is folyt, így szombat reggel kis fejfájással, de lelkesen folytattam a munkát. 

Az időjárás rapszodikus volta miatt az utolsó pillanatig bizonytalan volt a parti helyszíne. Jó idő esetére a barátnőm felajánlotta a kertjét - nyár lévén ez hangulatosabb -, rossz időre pedig maradt volna a lakás.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel