Gyermekek...

Gyermekek, gyermeknevelés, oktatás

Dr. Vekerdy Tamás: "A mesék oldják, vigasztalják, nyugtatják a gyereket"

"A mese tanulsága erőt ad a gyereknek ahhoz, hogy a világ pozitív tendenciáival azonosuljon, nem beszélve arról, hogy a gyerek azt tudja meg, hogy a végén ő fog győzni, a legkisebb királyfi, akire senki sem gondolt." Dr. Vekerdy Tamással a mese erejéről, önző felnőttekről, okostelefonról és a markológépekről beszélgettünk.

Forrás: 
http://www.nlcafe.hu/mesedoboz_gyujtooldal2/cikk/vekerdy-tamas-mese/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Ne a játékot hibáztasd!

Nemrég érdekes, számomra kissé dühítő beszélgetést hallgattam végig. Nők, főleg anyák beszélgettek körülöttem. A témák egymás után jöttek. Szóba kerültek a gyerekek és a betegségek, a meseterápia lenyűgöző ereje, majd sopánkodni kezdtek a mai fiatalok mozgáshiánya miatt, és alig egy percbe telt, hogy mindezért a szerepjátékokat és a WoW-ot hibáztassák (bár szerintem abban sem voltak biztosak, hogy megfelelően mondták ki).

A szerepjáték megtaníthatja a gyerekeket csapatban dolgozni

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

A legjobbat akarod gyermekednek, de el vagy veszve a biotermékek világában? - Detti tanácsadónőnk elmondja, neki mi vált be!

Sok kérdést kapunk azzal kapcsolatban itt az antalvali.com-on, hogy rengeteg a hatékony termék, de nem ismeritek őket. Így nehéz lehet választani, főleg ha a gyermekünknek szeretnénk vásárolni. Millió kérdés merülhet fel, mert mi van, ha nem eszi meg, nem jó a bőrének, nem tetszik az illata, adható-e az ő korában, és a másik, hogy ha nem válik be, akkor az "ablakon dobtunk ki ennyi pénzt". Tudjuk jól, hogy sem a drogériákban, sem a bioboltokban, sem a gyógyszertárakban nem lehet reklamálni amiatt, ha valami nem tetszett, nem vált be, vagy nem ízlett a gyereknek. Ugyan elhasználja a család és az ismeretségi kör, de bizonyára Te is szeretnéd elkerülni ezeket az apró bosszúságokat. Ezért találtuk ki azt, hogy hétről hétre megosztjuk Veled, hogy nekünk mi vált be, hátha tudsz belőle ötleteket meríteni.  Háromgyermekes anyukaként itt az én saját, teljesen szubjektív listám a bevált kedvencekről.

/Detti/

Gyermekeim bevált kedvencei 1. rész - Szubjektív lista Dettitől

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

A diagnózis: Scheuermann-kór. Mankó az érintetteknek: tudnivalók, lehetőségek, és a kezdetek fontossága

Figyelem a kisiskolásokat, ahogy áramlanak ki és be az iskola kapuján. Némelyik ki sem látszik a hatalmas iskolatáskák mögül. Aztán van, amelyik féloldalasan próbál boldogulni, mert a vállán lógó súly így akarja. Emlékszem, amikor én voltam ilyen apró, állandóan majd leszakadt a hátam a tankönyvhalmok alatt, amiket minden áldott tanítási napon be kellett cipelni az iskolába. Hiába, van, ami örök...

A diagnózis: Scheuermann-kór

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Down szindróma - a szeretetbomba

Már nagyon régóta szerettem volna más fogyatékosságról is írni, hiszen az autizmussal eltöltött hosszú évek során volt szerencsém sokféle sérüléssel élő  gyermeket, fiatalt és felnőttet is megismerni. A Down szindrómások különösen közel állnak a szívemhez, hiszen igazi, őszinte szeretetbombák ők, olyanok, amilyennek minden embernek valamilyen szinten lennie kellene. Tulajdonképpen jó értelemben vett örök gyerekek, akik nem tudnak hazudni, az érzéseiket nem tudják elrejteni, mindig kimutatják. Olyan hatalmas öleléseket még soha senkitől nem kaptam, mint tőlük.

Szeretetbomba

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Egy kamaszfiú levele édesapjához

Kamaszfiú levele édesapjához…az biztos, hogy ezt a levelet soha nem írtam volna meg, ha az a pszihomókus nem találja ki, és az ofő nem nyilvánítja kötelező hf-nek..., ami azért is baromság, mert osztályfőnökiből nem lehet leckét adni, meg különben is ez a meghívott pszi nem is a tanárunk... meg azt mondták, hogy magunknak írjuk (vagy a faternak?!), tehát nem is fogják elolvasni!!! ...akkor meg minek?????? ...na mindegy?!

A fickó - aki tképp nem is volt annyira gáz?! - ezzel zárta a rendhagyó of órát: "Írjatok egy levelet az édesapátoknak: Köszönöm Apa, hogy…- kezdéssel!"

4.69231
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (13 votes)

Esőember blog - 14. rész: Alvás helyett alváshiány, sajnos nem vagyunk mormoták

Azt hiszem, mi autista gyerekeket, felnőtteket nevelő szülők órákig tudnánk mesélni az évekig tartó át nem aludt éjszakákról, a nyűgös, fáradt nappalokról, a literszámra ivott kávékról, teákról és egyéb ébrentartó szerekről. Egy autista gyerek nem alvása bizony az egész családot kikészíti. Emlékszem, volt olyan hónapokig tartó időszakunk, amikor Balázs fiam minden éjjel pontban 4 órakor felébredt úgy, mint aki kialudta magát, és úgy gondolta, hogy mi is eleget pihentünk, ezért nekünk is ébresztőt fújt. Hát mit mondjak, nem volt kellemes élmény, amikor bejött a szobánkba, felkapcsolta a villanyt és jó hangosan elkiabálta magát, hogy jó reggelt kívánok!

Alvásproblémák

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Készüljünk karácsonyra a gyerkőcökkel!

A karácsonynak annyira meghitt hangulata van, hogy kár lenne nem "kihasználni" a benne rejlő lehetőségeket arra vonatkozólag, hogy együtt készüljünk rá a gyerkőcökkel. Egyrészt kellemes, közös program lehet nap mint nap készíteni valami ünnepit, másrészt a várakozás idejét is örömmel, jó hangulattal tölthetjük meg.

A gyerkőc talplenyomata kedves ajándék lehet a nagyszülőknek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Az én anyukám virágokkal gyógyít! - Az én anyukám pedig "tajpacskázik" velem!

Igazán kellemes légkörű, bensőséges és lágy találkozás volt a múlt heti teaház, ahol Dr. Csomai Zita volt Vali vendége. A találkozás azért is volt izgalmas, mert ritkán fordul elő, hogy orvossal van módunk a bionom szemléleten keresztül beszélgetni. Vali bevezetőjében hangot is adott örömének, miszerint sokan vádolják azzal, hogy orvosellenes. Ez az alkalom méltó bizonyítéka volt annak, hogy sem Vali, sem a szemlélet, amit képvisel nem orvosellenes. Elmondta, jómaga is sok - számára nagyon fontos és hiteles - orvostól tanult.

Vali és vendége, Dr. Csomai Zita

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

A fagyi visszanyalt: Jóság süti - folytatódik a gyűjtés

Idén negyedik alkalommal várta a segíteni szándékozókat a Jóság Süti Vásár, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának jótékonysági faházában. Ahogy arról már többször beszámoltunk, a szervezők minden eddiginél nagyszabásúbb rendezvényhéttel készültek a közel hatmillió forintos álomcél elérése érdekében, hiszen idén a Magyar Gyermekmentő Alapítvány győri autójára szerettek volna egy életmentő készüléket vásárolni. A pénteki nyitónap azonban egy szerencsétlen közjátékkal indult, valaki feljelentette az adománygyűjtő kezdeményezést.

Forrás: 
http://gyorplusz.hu/cikk/josag_suti_folytatodik_a_gyujtes.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Lehangoltság ellen meseterápia

Itt az ősz, az éjjelek egyre hidegebbek, az esték egyre sötétebbek… Azt hiszem, minden okunk meglenne rá, hogy rosszkedvűek, lehangoltak, pesszimisták legyünk. Ami viszont a gyermekeket illeti, egyáltalán nem zavarja őket az őszi hangulat: gesztenyét gyűjtenek, rácsodálkoznak a színes falevelekre, és egyre többet futnak, hogy ne fázzanak…

A három kismalac

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Korai mozgásfejlesztés jelentősége

Az anyaméhben békésen úszkáló magzat születése után elveszti ezt a gyöngéd védelmet, egyedül kell megküzdenie rengeteg ingerrel, amelyek néha túlságosan megterhelők számára. A természet egy sor primitív reflexszel (akaratlan működések, válaszreakciók a környezeti hatásokra) ruházza fel a kis jövevényt, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a túlélése szempontjából.

Korai mozgásfejlesztés

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Babamasszázs

A babamasszázs bölcsője Indiában van, ahol ez az ősi, évezredes hagyomány a családokban anyáról lányára száll, és a gyermeknevelés fontos része. A "nyugati" babamasszázs Vimala Schneider McClure nevéhez fűződik, aki 1976-ban, 16 esztendősen egy indiai árvaházban dolgozott, és megtapasztalta a masszázs jótékony hatásait. Tapasztalatai alapján megalkotta saját rendszerét, amely alkalmazza az indiai fogásokat, svéd-masszázs fogásokat, jóga-elemeket, amelyek segítik a mozgásfejlődést, koordinációt. A babamasszázs módszere nagyon gyorsan meghódította a világot, mind a szakemberek, mind a szülők körében nagy népszerűségre tett szert.

Babamasszázs

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Este mese nélkül? - avagy gyógyít-e a meseterápia?

Sokáig gondolkodtam rajta, hogyan is adjam át azt a rengeteg szeretetet, amit a mesék iránt érzek. Beszélni nem nehéz róla, olyankor, ha elkap a hév, alig tudom abbahagyni. Hogy mi mindenre jó, mennyi élethelyzeten átsegít, mennyi mindent tanít, mennyi mindent megelőz, milyen szerepe van a kapcsolatokban... De írni róla úgy, hogy ne legyen közhely... Hogy ne csak úgy dicsérjem, hanem tényleg átadjam azt, amiben segíthet a mese a gyermekeknek... Az már sokkal nehezebb feladat, de azért megpróbálom...

Meséljünk gyermekeinknek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Kópé, Zeke, Székely Huszár - az ő születésnapja a Népmese Napja. De ki is ő valójában?

Bárcsak lenne valaki, aki megmondja nekünk, hogyan kell helyesen nevelni gyermekünket! Bárcsak lennének univerzális, mindenki számára használható "receptek"! Mit tegyünk, hogy ebben a világban is értéket adhassunk nekik? Hogy megértessük, mi a rossz és mi a jó? Hogy minden élethelyzetre találjunk tökéletes választ, amit átadhatunk a gyerekeknek? 

Meséljünk gyermekeinknek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel