Gyógyító növények

Sárgarépa

"Szerencsére ma már nem csak azért adnak a gyerekeknek sárgarépát, hogy jól tudjanak fütyülni. Egyre többen felismerik e régi kultúrnövényünk jelentőségét és egészséges táplálkozásunkban betöltött szerepét. "Veteményeskert elképzelhetetlen nélküle", - olvashatjuk Bálint gazda írásában, ami nagyon helytálló. De nézzük, mit is kell tudnunk erről a mindennapi finomságunkról!

Sárgarépa

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Mit kell tudni a rügyelixírekről? - Zsurló

A zsurló nagyon régről való tudást őriz és hordoz magában. Sok ezer éve él velünk, és mindig rugalmasan alkalmazkodni tudott az épp aktuálisan uralkodó állapotokhoz. Erre a képességre ma is nagy szükségünk van. A zsurlónövény intenzív fényhordozó, a Nap ereje koncentráltan jelenik meg benne. Elsősorban a megmerevítő és a sötétbe húzó folyamatok ellen hat.

Mezei zsurló

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Mit kell tudni a rügyelixírekről? - Nyír

A nyírfát már ősidők óta a legfontosabb szent fák egyikének tartják, erejébe vetett hit ma is elevenen él. Amikor bármely részét használni kezdjük, jótékony erőit megmutatja, és ez a hit bizonyossággá válik bennünk. Ezt számtalan gyógyító hatásán keresztül bizonyítja nekünk.

Nyírfa

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Akácvirág, a sokoldalú

Legtöbbünknek az akácvirágról az akácméz juthat eszébe. Ennél azonban több mindenre használható az akácfa szemet gyönyörködtető, fehér virágfüzére. Főzhetünk belőle teát, készíthetünk desszertet, sőt a fürdővizünkbe is szórhatjuk. Az alábbiakban részletesen is olvashatsz erről a sokoldalú fáról.

Akácvirág, a sokoldalú

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Tavasszal nehéz éhen halni, avagy: Most tankolj be medvehagymából!

MedvehagymaA természet terülj asztalkája a rendelkezésünkre áll. Nemcsak a vidéken vagy családi házban élőknek juthat friss zöld, egészséges táplálék, hanem nekünk városlakóknak is. Igaz, meg kell érte mozdulni! Ha mást nem, legalább a piacra ki kell kocogni érte, de az az igazi, ha túrázás közben magad szeded meg a finomságokat. Közben a túratársakkal megbeszélve, hogy ki mit készít majd belőle, recepteket lehet cserélni… És sokan nem is tudják, hogy amellett, hogy nyálcsorgatóan finom ételeket lehet belőle kreálni, még az egészségünket is jó irányba befolyásoljuk.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Maca, a sportolók "jobb keze"

A maca új megvilágításba helyezi a gyökérzöldségekről szerzett eddigi tudásunk: ezt a Peruból származó gyökeret gyakran emlegetik superfood-ként, és higgyük el, sokkal többről van szó, mint csupán néhány trendi receptről.

maca-gyoker

Forrás: 
http://www.onegreenplanet.org/natural-health/how-maca-can-help-athletes-recover-more-quickly
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Moringa - Isten ajándéka az egészséges élethez

Moringa faJoggal gondolhatjuk, hogy egy újabb superfooddal állunk szemben, hisz a moringa 2x több vitamint tartalmaz, mint a répa, 14x több kalciumot, mint a tej, 4x több rostot, mint a zab, 4x több káliumot, mint a banán és 9x több vasat, mint a spenót. A fa minden része ehető, de a levelében van a legmagasabb hatóanyag-koncentráció. Mivel a szárított levél a leggazdagabb tápanyagokban, már kis mennyiségben képes a szervezetben lévő hiányokat pótolni. Épp ezért Kelet-Afrikában, ahol jelentős mértékű az alultápláltság, moringa fa ültetvényeket telepítenek. Segítségével alultáplált gyerekeket és felnőtteket mentenek meg.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Baobab, Afrika titka

A teremtés hajnalán az első fa a baobabfa volt. Őt követte a sudár és kecses pálmafa. Amikor a baobabfa meglátta a pálmafát, rögtön sírni kezdett: hadd lehessen magasabb... Eztán feltűnt a tűzvörös juhar lángoló virágaival, és a baobabfa rögtön irigy  lett a csodás virágokra. Végül a baobabfa megpillantotta a fönséges fügefát, és gyümölcsökért fohászkodott. Erre az istenek nagyon dühösek lettek, megfogták a baobabfát, kitépték a földből, és fejre állítva újra elültették, hogy végre elhallgasson. (A baobabfa legendája)

Baobab

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Guarana, a természetes koffein

Jótékony hatását a brazíliai indiánok már jóval azelőtt felfedezték és alkalmazták, mint hogy Colombusz megpillantotta Amerika partjait. A Maué, Andira és Guarani törzsek életében már több mint 3000 éve fontos szerepet tölt be. Szent növényként tisztelik, és a mai napig is alkalmazzák jótékony tulajdonságait, gyógyító erejét.

Guarana cserje

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

A régi tudás új formában

A Manjut és a Manju tengeri sót az okinawai Trópusi Növényi Erőforrások Intézete (Tropical Plant Resources Institute, TPR) egy többlépcsős gyártási folyamattal állítja elő. Több éves kutatások szolgálnak alapjául, amelyek során tanulmányozták az élelmiszereket és összetevőiket, valamint az effektív mikroorganizmusok bevethetőségét.

manju-tengeri-so

Forrás: 
Multikosmos Magazin, 2014 októberi különkiadás, Altes Wissen in neuer Form
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

A Bioemsan gyógynövénycsalád

A Bioemsan natúrkozmetikumok gyógynövényei kiváló minőségűek, hiszen effektív mikroorganizmusokkal fermentálják őket, így erősítik a hatásukat. Amennyire csak lehetséges, parasztudvarokból származnak, ahol már EM-mel dolgoznak. A Multikosmos Magazin bemutatja ezeket a gyógynövényeket.

bioemsan

Forrás: 
Multikosmos Magazin, 2013 májusi szám, Die bioemsan-Kräuterfamilie
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

Fogyasztó trópusi gyümölcsünk, az ananász

A Közép-, illetve Dél-Amerikából származó ananászt Kolumbusz Kristóf gyümölcsének is nevezik, mert elterjedését Európában Amerika felfedezőjének köszönhetjük. Kolumbusz felfigyelt arra, hogy az indiánok körében milyen népszerű étel ez a gyümölcs. Azóta tudjuk, hogy nemcsak zamatos és frissítő íze miatt lehetett ilyen közkedvelt, hanem számos egyéb jótékony tulajdonsága miatt is.

Az ananász frissítő és zamatos

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Csipkebogyó, a téli vitaminbomba

Beköszöntött a téli időszak. Idén elég sokáig kellemes időjárásunk volt, nemrég fordult hidegre. Nálunk ma esett le az első hó. Az emberek a kinti hideg megérkeztével meleggel töltik fel otthonaikat. Az adventi koszorú készítése, gyertyagyújtás, karácsonyi világítás az ablakba, mind-mind elválaszthatatlan része a téli időszaknak. A természet is átalakul. Az erdei séták hangulatához hozzátartozik a csipkebogyó csodás látványa. Nemcsak szívet melengető ez a gyógynövényünk, hanem segít egészségünk megőrzésében, illetve visszanyerésében is.

Csipkebogyó

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Feketekömény-olaj: Miben rejlik hatékonysága?

A feketekömény-olajat (Nigella Sativa) már a civilizációk kezdete óta használják a tradicionális gyógyászatban. Az ősi Egyiptomban Panaceának hívták (ami durva fordításban csodaszert jelent), Tutanhamon sírjában is találtak belőle, valamint azt is mondják, hogy Kleopátra szépségápolóként használta. Hippokratész, a híres görög orvos oly módon alkalmazta, hogy emésztési és anyagcsere zavarokkal küzdőket kezelt vele. Mohamed próféta pedig úgy nyilatkozott róla, hogy "A halálon kívül minden betegséget gyógyít."

feketekomeny

Forrás: 
http://www.naturallivingideas.com/black-cumin-seed-oil/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (16 votes)

Mák - nemcsak élelmiszer, hanem gyógynövény is

A mákos ételeknek a magyar konyhában nagy hagyománya van. Mindenki evett már mákos kalácsot, bejglit, rétest, mákos gubát vagy éppen mákos kiflit. Persze a mák (kizárólag a magja) nemcsak egy élelmiszer alapanyag, hanem egyben gyógynövény is. Azt szerintem sokan tudják, hogy a mákolajat csontritkulás megelőzésére ajánlják, valamint a gubójából ópiumot állítanak elő. Nos, a mák ennél sokkal többet jelent. Nézzük meg, hogy miért is kerüljön a tányérunkra rendszeresen mák!

mak

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel