Kultúrák...

Kultúrák, népszokások és hagyományok

Három meg kettő nem mindig öt!

Anyák napja volt. Egyedül lógattam a lábam a kanapén. Nézegettem körbe. Két fénykép sikított a falról: "Nézz ránk!!!! Mielőtt még elmerülsz a szürke, szottyant kis gondolataid világában!"

Siker! Meghallottam! Az egyik képen három színes dorkó lógatta a lábát a dunai árvízbe, a másikon két lakk, egy piros és egy pink Martens dugta össze az orrát.

Három meg kettő nem mindig öt

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Hitek és tévhitek a tojásfestés körül... Húsvétra készülve

Szeretem az ünnepek előtti készülődést, a karácsony, a húsvét külsőséges megnyilvánulásait.

Már előre jár az agyam, hogy hogyan díszítsem a lakást, lehetőleg ne műanyag, hanem élő vagy saját magam készítette apró-cseprő díszekkel.

husvet

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Mit főzzek Húsvétra?

A hagyományok szerint a böjt húsvét előtti pénteken ér véget. Aki kitartó volt, és tisztességesen végigcsinálta  a nagyböjtöt, az tudja, hogy rögtön utána nem ajánlatos azonnal nekiesni a nehéz húsos ételeknek, inkább könnyű, egészséges, zöldséges fogásokkal érdemes kísérletezni.

asztal

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Na mizu? Avagy mi a helyzet az anyanyelvünkkel?

1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.

Anyanyelv Nemzetközi Napja február 21.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Valentin-nap? De hiszen van nekünk Bálintunk!

Valentin nap?Úgy döntöttem, elmondom így, ahogy van… színt vallok nyilvánosan az oldalon. A ma olyan nagyon divatos szókombinációval élve, már-már coming out-olok. Elgondolkodtató, vajon miért népszerűbb ez a szimpatikus angol kifejezés, mint a csodaszép magyar "színt vallok" vagy épp "megnyílok" szavaink? Kicsit talán ilyen a Valentin-nap is. Népszerű. Külföldi és divatos. És akkor tehát az én megnyílásom. Figyelem! Csak erős idegzetűeknek!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Velencei karnevál Mohácson? Kik is azok a Busók?

A farsangi időszakhoz közeledvén egyre többet foglalkozunk a jelmezekkel. Ki azért, mert a gyereke áll vele tanácstalanul szemben, hogy mi is legyen a mulatságon, és vannak, akik felnőttként is szeretnek ebben az időszakban "más alakot öltve" szórakozni. Talán nincs is olyan magyar ember, aki nem hallott még a mohácsi Busójárásról. De kik is azok a Busók?

Busó

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Hogyan lettem a Tikverőzés szerelmese? Avagy: elvarázsolt Moha község!

Nem vagyok a néphagyományok nagy ismerője és érdeklődési köröm is messze esik mindattól, ami ezt a témakört illeti. Finoman fogalmaztam! Amikor Emese kolléganőm megírta, hogy miről kell írnom, egyenesen kifakadtam, hogy engem a téma mennyire nem érdekel, és miért éppen én?

"Tikverőzés…? Ki hallott már ilyen röhejes szót, és ez még hagyomány is? Amúgy is, Vali székesfehérvári, miért nem Ő ír Fejér megyei hagyományokról? Elég lesz nekem a Busójárás!" - hát így dohogtam én.

Tikverőzés MohánKép forrása: www.szekesfehervar.hu

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Karácsonyi gluténmentes menüsor

Karácsony, karácsony, karácsony! Bizony-bizony múlt vasárnap ismét elkezdődött az ünnepi lázas készülődés időszaka, az Advent. Mostanában egyre inkább kivonom magam az üzletek idegbajos karácsonyi rohamából, a túlzott ajándékozási lázból, mert rettenetesen fáraszt és idegesít. Igyekszem inkább a karácsony valódi értelmére fókuszálni: az elmélyülésre, a lelki felkészülésre, igyekszem magamból minden rosszat kizárni, és csak pozitív gondolatokkal feltöltődni.

Karácsonyi gluténmentes menüsor

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Decemberi készülődés - ötletek, tippek, receptek, gondolatok...

November vége van, hihetetlennek tűnik, hogy mindjárt itt a karácsony, én legalábbis csak kapkodom a fejemet. Az idő sem mondható szokványosnak, kíváncsi vagyok, idén vajon hólepte lesz-e ez a mindenki számára díszbe öltözött időszak. Mindezekkel "nem törődve" a nagy decemberi ünnepek egyre sebesebben közelednek. A kisgyerekek izgatottan várják a  Télapó érkezését, a Fény ünnepén pedig minden szívben megindul valami elmondhatatlan…

Decemberi készülődés

Már egy jó ideje - szinte bárhová is tér be az ember fia vásárolni, nézelődni - úton-útfélen "figyelmeztető jelzések" várják: ideje beszerezni az ünnepi forgatag kellékeit! Azért a nagy tumultusban ne tévesszük szem elől a lényeget, ami - bárhonnan nézem is - nem a szépen feldíszített csomagokban található!

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Emlékszem - mielőtt megszülettem, én is meghaltam!

Halottak NapjaLesétáltam a Hunyadi téri vásárba. Kis sütőtök, kis kecskesajt, némi cékla. Kedvenc virágosom felé haladva azon töprengtem, milyen virágot vigyek az étkezőasztalra. Ahogy odaértem, az ujjaim fenyőtoboz koszorút simítottak, és akaratlan elmélázó mosoly ült az arcomra. Halottak napja közeledik. Krizantémok, mohával fedett koszorúk, mécsesek és kandeláberek foglalták el a vágott virágok helyét. Egész nap kerültem a gondolatot, hogy leüljek írni a halottak napjáról. Mostanra besötétedett, elcsendesedett a lakás, mécseseket, füstölőket gyújtottam, lustán terül el mellettem a macskám, és nekem megmagyarázhatatlan módon hullanak a könnyeim a klaviatúrába.

4.933335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (15 votes)

Vénasszonyok nyara vagy indián nyár?

Hogy miért szeretem az őszt? Talán azért, mert gondoskodva öltözteti fel újra a természetet, felkészítve a pihenésre, amit a tél jelent. Új ruhájával még dicsekszik egy kicsit, napsugarakkal díszítve hív, hogy vele együtt csodáljam a fák leveleit. Az avartakaróval befedett erdei ösvényeken óvatosan lépkedve figyeljem, hogy az apró állatok hogyan vackolják be magukat. Ülve egy padon elmerengek, hogy vége a nyárnak, a hajnali kellemesen langyos időszaknak.

Vénasszonyok nyara

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Beköszöntött a szüreti időszak! De vajon ki mit szüretel?

Amikor lapos és lusta fénnyel simogatja a nap a földet, megérkezünk az ősz kapujába. A színes falevelek mellé színes gyümölcsök kerülnek a kosarakba. Elérkezik a szüret ideje. A szőlőfürtök még napfénytől duzzadó kis gyöngyökként csüngnek a lugasokon. Várják a népes vidám tömeget, amely leszedi őket, hogy levükből mustot, bort készítsen. Itt van az ideje a szüreti mulatságoknak, a szüreti báloknak, a Balatonon zajlik a szüreti regatta, vitorlások sokasága szüreteli le az utolsó napsugarakat a fodrozódó vízről.

Ölelés szüret az EvernessenÍgy szüreteltük mi a szeretetet az Evernessen... 

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Az őszi napfordulóban rejlő mágia és hagyományvilág

A napfordulók a világ minden táján jeles események, Közép-Európában inkább csak a téli (karácsony) és a nyári (Szent Iván-éji) ünnepekről, varázslásokról esik több szó. Az északi népeknél, illetve a wicca boszorkányoknál a tavaszi és az őszi nap-éj is nagy szerepet kap.

Mabon szertartásnál használt eszközök

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Földanya - természeti népek és gondolatok

AnyatermészetA Földanya kultusz és annak eredete, továbbélése olyan téma, amely kimeríthetetlen. A Földön minden valaha élt nép valamilyen formában a Földdel és a női lét princípiumával játszadozva szőtt legendákat, eredettörténeteket, élt meg mélyen gyökerező hitet.

Azt, hogy az Istenségnek női természete volt, azok a mondák bizonyítják legjobban, ahol az első embert az Isten maga földből formázta meg. Az ősi időkben ezt nem kellett magyarázni. A teremtés természetéből adódóan női tevékenység volt. Nincs olyan nép, amelynek megfordult a fejében, hogy életet adni valakinek vagy valaminek férfi isten műve. Próbáljuk meg a Magyarországon élő Földanya kultuszt a jelenből visszakövetni.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

A kenyér ünnepe kicsit más szemmel, más szemüvegén át

Rendhagyó blogot kaptok tőlem. Mondhatnám, hogy Tőlem Nektek, de ebben az esetben nem lenne igaz. Nektek szól ugyan, de kivételesen nem tőlem. A blog gondolata a Sziget Fesztiválon született, ahol is "jajgatva" meséltem a családomnak, akikkel kimentünk, és a köztünk ülő gyerekeinknek, hogy nekem határidős munkám van. A kenyér ünnepe, augusztus 20. Még elő is jött jó néhány vicces gondolat, aztán hagytuk a témát, majd Balázs másnap délután megkérdezte, hogy állok az írással. 

Az ünnep mindenkinek mást jelent

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel