Lakás, ház, otthon

Tisztítsd meg a lelked - takarítsd ki a házad!

A takarítás általában nem egy nagy élmény. Mégis a mai napig megmaradt bennem az az emlékkép, amikor kislánykoromban anyukámmal a lábunkra puha pamutrongyot kötöttünk, és a padlóápolóval beeresztett parkettán twiszteltünk.

Így lett fergeteges buli a tavaszi nagytakarítás. Aznap reggeltől estig sikáltuk a lakást, minden apró sarokra kiterjedt a figyelmünk, és este úgy estünk be az ágyba, mint egy darab fa! A nagytakarítás persze máig megmaradt szép szokásnak, de már máshogy csináljuk. (És nem csak arra gondolok, hogy a takarítás egy részét a gyanútlan vendégekkel is elvégeztethetjük, ha van elég mosolygós vendégpapucs a házban! )

takaritas-gyermekkel

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Hitek és tévhitek a tojásfestés körül... Húsvétra készülve

Szeretem az ünnepek előtti készülődést, a karácsony, a húsvét külsőséges megnyilvánulásait.

Már előre jár az agyam, hogy hogyan díszítsem a lakást, lehetőleg ne műanyag, hanem élő vagy saját magam készítette apró-cseprő díszekkel.

husvet

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Vásárolj okosan, bionom módon!

Tudtátok, hogy november utolsó péntekje a "ne vásárolj semmit" nap? Nyilván olyan apropóból jött létre, hogy elgondolkozzunk, mennyi felesleges dolgot veszünk folyamatosan. Való igaz, én is többször gondoltam már arra, milyen jó lenne visszavinni azokat a dolgokat, amelyekről a boltból hazaérve már úgy gondolom, egyáltalán nincs is rájuk szükség. Nem beszélve az útközben vásárolt "életmentő" péksütikről, üdítőkről, kávékról.

Ne vásárolj semmit nap

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Pikáns gyertyaöntés

Orsikával, az Aranyvirág Méhészet tulajdonosával személyes jó barátságban vagyunk. Kapcsolatunk egy vízitúrán kezdődött, aztán a méhekkel folytatódott, hiszen a méhek, a méhészet engem is nagyon érdekel. Így sokat beszélgettünk erről a témáról, így gyűjtve össze néhány blogbejegyzés anyagát.

Egy alkalommal felvetődött a viasz felhasználása, gyertyaöntésre. Rögtön elhatároztuk, hogy mivel méhviasszal még egyikünk sem készített gyertyát, eljött az idő, hogy kipróbáljuk. Ha már kipróbáljuk, veletek is megosztjuk a tapasztalatainkat, és Orsika vállalta hogy leírja a munkafolyamatot! Így én nemcsak a gyertyaöntésnél, hanem a blogbjegyzés olvastán is nagyon jól szórakoztam! Remélem, Ti is élvezni fogjátok!

Íme Orsika sorai:

gyertyafény

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Hogyan készüljünk a fűtési szezonra?

Beköszöntött az ősz. Még élvezhetjük a vénasszonyok nyara adta kellemes napsütést, viszont amint elbújik a nap, hűvössé válik az idő. A piknikkosarak aljára rejtett kockás takarók lassan bekerülhetnek az ablakok közé, hogy elfoglalják szélfogó helyüket a téli hónapokban. Áldásos tevékenységükért a hála a nyári hónapokban virágos réten sütkérező elterülés. Szeretjük a pokrócainkat mindenféle formában a hidegben használni, ám sajnos jelenlétük még nem elég a téli napokban. Lassan idejét érezzük esténként egy kis melegnek, elgondolkozunk azon fűtsünk-e.

Milyen fűtési rendszert válasszunk?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

A környezettudatos háztartás 11. rész - Konyha - Energiatakarékos eszközök

A konyha adja a fészek melegét, teret ad a meghitt családi együttléteknek, itt készítjük el a tápláló ételeket szeretteinknek, ezért nagyon fontos, hogy az igényeinknek megfelelően, praktikusan rendezzük be. Az éves energiaigényünk 5-10 százalékát itt használjuk el, ami egy kis odafigyeléssel, az energiák tudatos használatával, a kézierő újbóli felfedezésével akár az egyharmadára is csökkenthető.

Biztos hogy mindenre szükségünk van?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

A környezettudatos háztartás 10. rész - Ruhák szárítása, vasalása, tárolása

Igaz, hogy a mosással végeztünk, de még hátra van a ruhák szárítása, tárolása. Ezeket a tevékenyégeket is lehet környezettudatosan végezni, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk, akár vásárlás közben is. Minél több ember tartja szem előtt ezeket a dolgokat, annál többen leszünk, hiszen a kollektív tudat az apró tettek összességétől és hatásától emelkedik!

Vállfára akasztva megúszhatjuk a vasalást

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

A környezettudatos háztartás 9. rész - Hagyományos vs. környezetbarát mosószerek

Napjainkban sokkal több figyelmet fordítunk a ruháinkra és azok tisztítására, mint a középkorban. Amíg régen egy-két ruhadarabja volt egy embernek, addig most egy egész ruhásszekrénnyi. Annak idején nem voltak vegyszerek, természetes anyagokat használtak, a szabadban - folyókban - mostak, csak később került ez a tevékenység a házak falain belülre. A régi szép idők… mondhatnánk, pedig csak rajtunk áll, hogy visszatalálunk-e nagyanyáink jól bevált praktikáihoz, és ismét felfedezzük az ember- és természetbarát lehetőségeket! Persze, ez nem azt jelenti, hogy irány a patakba mosni, de az feladatunk, hogy ne szennyezzük tovább környezetünket és saját magunkat!

Mosószer nem tűnik el nyomtalanul

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Gyümölcsök a balkonról

A legtöbb gyümölcstermő növény már virágba borult vagy borul a napokban. Ilyenkor és a gyümölcsök érésekor gyakran elhangzik, hogy milyen jó lenne..., de nekem csak egy balkonom van. Azonban ma már a balkontulajdonosoknak sem kell elkeserednie, nagyon sok gyümölcstermő növény megtermeszthető a balkonon. Illetve ma már a legtöbb gyümölcsfa törpe változata is megvásárolható.

balkongyumolcs

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Fűszer- és gyógynövénykert

Ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fűszer- és gyógynövénygyűjtés, azonban akár saját fűszerkertet is kialakíthatunk, amelyből garantáltan szennyezőanyag-mentes növényeket szüretelhetünk. Valamint kora tavasztól késő őszig frissen is felhasználhatjuk.

fuszer

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

A környezettudatos háztartás 8. rész - Mosás: áztatás, folttisztítás, öblítés

A mosógép, a mosás hatékonysága kipipálva. Ebben a részben nézzük meg, hogyan tudjuk még hatékonyabbá tenni a mosást, milyen természetes lehetőségek vannak a foltok eltávolítására, és miért nem ajánlott a hagyományos öblítőszerek használata. Egyszerű, könnyen kivitelezhető praktikákat mutatok Neked, és bízom benne, hogy kedvet kapsz a kipróbálásukra! Gyere, tarts velem!

Könnyen kivitelezhető praktikák a mosásnál

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Mediterrán és kültéri konténeres növények felkészítése a tavaszra

Ébredezik a természet, egyre több növény rügyei pattannak meg, néhányak már virágba is borultak. A hőmérséklet egyre magasabb, egyre hosszabbak a nappalok is, valamint a bőrünkön is észrevehetjük, hogy erősödik a napsugárzás is. Itt a tavasz!

leander

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

A szobanövényekről se feledkezzünk meg!

Az előző cikkben a földkérdéssel foglalkoztunk, hogy milyen talajjavító anyagokkal tudjuk jó minőségűvé varázsolni kertünk talaját. Közeleg a tavasz, emiatt a szobanövényekről sem szabad megfeledkeznünk. A lakásban is ébredeznek a szobanövények, egyre több új hajtás és levél jelenik meg rajtuk. Így elérkezett a szobanövények átültetésének ideje is!

orchidea

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Friss fűszer a lakásból

Egyre inkább közeleg a tavasz, azonban a kinti hőmérséklet még nem kedvez a növénytermesztéshez. Természetesen már elvethetjük a hidegtűrő zöldségféléket, de a számuk még igen korlátozott.

4.81818
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (11 votes)

A környezettudatos háztartás 7. rész - Mosás: A mosógép karbantartása, hatékony mosás

Az előző részekben végigvettük a bionom takarítás fortélyait. Most azt nézzük meg, hogyan tudjuk a mosást is vegyszermentesen megoldani, hiszen nagyon sokmindentől függ, hogy a mosás elég hatékony és környezetkímélő-e. Az alkalmazott szerek, a mosás hőfoka, a mosógép minősége és energiafogyasztása, a szennyes összetétele, a ruhák anyagának fajtája mind befolyásoló tényező. Fontos, hogy milyen szokások kísérik a ruha viselését, mennyire tudatosan öltözködünk, mert így alakítjuk azt, hogy mennyi szennyes keletkezik egy adott idő alatt.

Hogyan és mivel mossunk?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel