Tiszta otthon

Mosás, mosogatás, takarítás

Tisztítsd meg a lelked - takarítsd ki a házad!

A takarítás általában nem egy nagy élmény. Mégis a mai napig megmaradt bennem az az emlékkép, amikor kislánykoromban anyukámmal a lábunkra puha pamutrongyot kötöttünk, és a padlóápolóval beeresztett parkettán twiszteltünk.

Így lett fergeteges buli a tavaszi nagytakarítás. Aznap reggeltől estig sikáltuk a lakást, minden apró sarokra kiterjedt a figyelmünk, és este úgy estünk be az ágyba, mint egy darab fa! A nagytakarítás persze máig megmaradt szép szokásnak, de már máshogy csináljuk. (És nem csak arra gondolok, hogy a takarítás egy részét a gyanútlan vendégekkel is elvégeztethetjük, ha van elég mosolygós vendégpapucs a házban! )

takaritas-gyermekkel

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Kezdő életmódváltók fogadalmai 2. rész - avagy fekete lyukak és tévhitek a fürdőszobai bionomosítás terén

Bionomosítás a fürdőszobábanAz interneten böngészgettem. Először talán a felnőttkori ragyásodás okai után kutatva került a látókörömbe. Aztán már bármit is kerestem, ott volt és jelentkezett. Kezdetben erőszakoskodásként éltem meg, de később rájöttem: ez nem lehet más, mint égi iránymutatás...). Így indult a kapcsolatom a narancs oldalon az összefont karú lánnyal. A többi a szokásos: beszippantott, elvarázsolt, kinyitotta a szemem és ráterelt az utamra. Válaszokat kaptam, és összefüggéseket fedeztem fel. Nem volt kérdés a változás és a változtatás! Csodálatos folyamat, nehézségekkel és váratlan fordulatokkal. A szembesülés, hogy az egész eddigi, gondosan összeválogatott tisztaságvarázsoló, széppétevő gyűjteményem finoman szólva sem mondható megfelelőnek, na azért az kellemetlen érzés, de mindenképpen új távlatokat nyit. A gondolkodás és a stresszkezelés terén is...

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Takarítás világnapja

Takarítás világnapjaA takarítás az egyik kedvenc házimunkám, már gyerekkoromban bevállaltam otthon ezt a sokak által utált tevékenységet. Későbbi családomban is a női feladatok közé tartozott, és rám hárult teljes egészében. Idővel a gyerekeim is bevonódtak ebbe, a maguk körül felgyűlt papír és egyéb szemetet ők szedték össze és hordták egy helyre a házban. A takarítás az a házimunka, ami minden alkalommal feltöltött és energiával látott el. A monoton, de mégis dinamikus mozgásban végzendő munka bekapcsolta a flow gombot a buksimban és jobbnál jobb gondolatokkal látott el, vagy kiüresített és pihentetett. Furcsa, igaz? Pedig ez a mai napig így működik, ha hozzáveszem a spiritualitást, a fizikai tér mellett a lelki szellemi teret is takarítom közben.

 

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

A környezettudatos háztartás 11. rész - Konyha - Energiatakarékos eszközök

A konyha adja a fészek melegét, teret ad a meghitt családi együttléteknek, itt készítjük el a tápláló ételeket szeretteinknek, ezért nagyon fontos, hogy az igényeinknek megfelelően, praktikusan rendezzük be. Az éves energiaigényünk 5-10 százalékát itt használjuk el, ami egy kis odafigyeléssel, az energiák tudatos használatával, a kézierő újbóli felfedezésével akár az egyharmadára is csökkenthető.

Biztos hogy mindenre szükségünk van?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

A környezettudatos háztartás 10. rész - Ruhák szárítása, vasalása, tárolása

Igaz, hogy a mosással végeztünk, de még hátra van a ruhák szárítása, tárolása. Ezeket a tevékenyégeket is lehet környezettudatosan végezni, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk, akár vásárlás közben is. Minél több ember tartja szem előtt ezeket a dolgokat, annál többen leszünk, hiszen a kollektív tudat az apró tettek összességétől és hatásától emelkedik!

Vállfára akasztva megúszhatjuk a vasalást

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

A környezettudatos háztartás 9. rész - Hagyományos vs. környezetbarát mosószerek

Napjainkban sokkal több figyelmet fordítunk a ruháinkra és azok tisztítására, mint a középkorban. Amíg régen egy-két ruhadarabja volt egy embernek, addig most egy egész ruhásszekrénnyi. Annak idején nem voltak vegyszerek, természetes anyagokat használtak, a szabadban - folyókban - mostak, csak később került ez a tevékenység a házak falain belülre. A régi szép idők… mondhatnánk, pedig csak rajtunk áll, hogy visszatalálunk-e nagyanyáink jól bevált praktikáihoz, és ismét felfedezzük az ember- és természetbarát lehetőségeket! Persze, ez nem azt jelenti, hogy irány a patakba mosni, de az feladatunk, hogy ne szennyezzük tovább környezetünket és saját magunkat!

Mosószer nem tűnik el nyomtalanul

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

A környezettudatos háztartás 8. rész - Mosás: áztatás, folttisztítás, öblítés

A mosógép, a mosás hatékonysága kipipálva. Ebben a részben nézzük meg, hogyan tudjuk még hatékonyabbá tenni a mosást, milyen természetes lehetőségek vannak a foltok eltávolítására, és miért nem ajánlott a hagyományos öblítőszerek használata. Egyszerű, könnyen kivitelezhető praktikákat mutatok Neked, és bízom benne, hogy kedvet kapsz a kipróbálásukra! Gyere, tarts velem!

Könnyen kivitelezhető praktikák a mosásnál

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

A környezettudatos háztartás 7. rész - Mosás: A mosógép karbantartása, hatékony mosás

Az előző részekben végigvettük a bionom takarítás fortélyait. Most azt nézzük meg, hogyan tudjuk a mosást is vegyszermentesen megoldani, hiszen nagyon sokmindentől függ, hogy a mosás elég hatékony és környezetkímélő-e. Az alkalmazott szerek, a mosás hőfoka, a mosógép minősége és energiafogyasztása, a szennyes összetétele, a ruhák anyagának fajtája mind befolyásoló tényező. Fontos, hogy milyen szokások kísérik a ruha viselését, mennyire tudatosan öltözködünk, mert így alakítjuk azt, hogy mennyi szennyes keletkezik egy adott idő alatt.

Hogyan és mivel mossunk?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Hogyan varázsoljuk újjá a fugákat?

Fugatisztítás?bionom takarításról már sok szó esett, Hajni tollából pedig remek sorozatot olvashattok a Környezettudatos háztartásról. Szerencsére egyre többen nyúlnak a természetes tisztítószerekhez, de van, aki visszariad, vagy nem hiszi el, hogy valóban hatásosak. Pedig még egy ilyen kényes terület is, mint a fuga, ahol sokkal jobban megtapadnak a szennyeződések, könnyedén újjávarázsolható, akár kaparászás és derékfájás nélkül is. Persze nem a speciális fugatisztító készítményekre gondolok, amelyek többnyire erős vegyszerek, így jobb elkerülni a használatukat.

Akkor hát, fugatiszításra fel!

Forrás: 
saját cikk
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

A környezettudatos háztartás 6. rész - Háló, gyerekszoba, nappali takarítás

A vegyipar a szobák takarítására is - annak ellenére, hogy ezekben a helyiségekben sokkal kevesebb a szennyeződés (bár a gyerekek van, hogy csodákra képesek…:) - valóságos vegyszerarzenált kínál. Ezeket a kemikáliákat már felsoroltam, a jó hír az, hogy többségüket néhány egyszerű módszerrel feleslegessé teheted, nem kell rákkeltő anyagokat belélegezned ahhoz, hogy tisztára varázsold lakásod ezen részeit!

Környezettudatos háztartás

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (16 votes)

A környezettudatos háztartás 5. rész - A másik mumus, a fürdő

Ahogy a konyhában a zsíros, olajos szennyeződés okozza a kihívást, úgy a fürdőben általában a vízkő, és a penészesedés az, ami feladja a leckét egy háziasszonynak. Mégsem kell megijednünk, hiszen természetes szerekkel is hatékonyan, és alaposan ki lehet takarítani a fürdőt, és a wc-t is.

furdo-takaritas

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

A környezettudatos háztartás 4. rész - Konyhatakarítás vegyszermentes anyagokkal

Mivel takarítás terén általában a konyha a legnagyobb mumus egy háziasszony életében, kezdjünk ezzel. Azért is, mert a kínaiak úgy tartják, hogy a konyha a gazdagság helye, ezért a lakás legfontosabb helyiségeinek egyike, így lényeges, hogy mindig tiszta  és rendezett legyen.

Takarításra fel!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

A környezettudatos háztartás 3. rész - Hagyományos vs. bionom tisztítószerek, melyik is a drága?

Egyre többször hallhatjuk és olvashatjuk, hogy a hagyományos tisztítószerek károsak az emberre és az élővilágra. Ennek ellenére sok ember csak legyint egyet, mivel egy múló hóbortnak tekintik ezt az állítást. Abba azért érdemes belegondolni, hogy ha egyre több emberből váltanak ki allergiás reakciókat a tisztító- és tisztálkodószerek, akkor csak van valami alapja ennek a feltevésnek… Számomra ebből az következik, hogy ha valaki egy anyagra allergiás lehet, az valószínűleg egyetlen embernek sem tesz jót! Főleg nem a csecsemőknek, fejlődésben lévő gyermekeknek, akiknek az immunrendszere még sokkal gyengébb.

Melyiket válasszam?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

A környezettudatos háztartás 2. rész - A szokások felismerése és elengedése csodákra képes!

A bevezetőben azt ígértem, végigkalauzollak lakóhelyed helyiségein, hogy milyen természetes megoldások vannak a vegyszeres takarítás helyett, de most tennék egy kis kitérőt. A saját példámat elmesélvén, fel szeretném hívni a figyelmed, hogy milyen fontos a berögzött szokásaink felismerése és elengedése, hogy változtatni tudjunk életünkön!

Természetes tisztítószerek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

A környezettudatos háztartás - bevezető

Jót mosolyogtam, amikor Betty átküldte a heti munkarendet, amiben ez állt: Epermami, a környezettudatos háztartás szakértője… hmm, azért túlzásokba ne essünk, gondoltam, inkább lelkes laikusnak mondanám magam! 

Környezetbarát háztartás

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel