Ökosarok

Ökotudatosság, környezetvédelem, vízvédelem, megújuló energiák

Korábban használtuk el a Föld éves erőforrásait

okologiai-labnyomIdén augusztus 8-ra esett a túlfogyasztás napja, vagyis mostanra használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. Keddtől már a bolygó tartalékai fogynak.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezetének közleménye szerint az ezredforduló óta mintegy két hónapot rövidült az az idő, amely alatt az emberiség feléli a Föld egy évre szánt, megújulni képes erőforrásait. Mint írják, az emberiség jelenlegi életmódjának fenntartásához 1,6 bolygóra lenne szükség, ha mindenki úgy élne, ahogy a magyarországi lakosság, akkor 1,7 Földre lenne szükségünk, ha azonban a luxemburgi fogyasztási ütem lenne általános, akkor 9,1 Föld sem lenne elég évente.

Forrás: 
http://www.medicalonline.hu/kitekinto/cikk/korabban_hasznaltuk_el_a_fold_eves_eroforrasait?utm_source=newsletter&utm_medium=medicalonline_hirlevel&utm_campaign=17192
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Város az erdőben!

Nem kétséges, hogy a világ legélhetőbb városaiban kiemelt szerepet szánnak a környezetnek, köztük a fák telepítésének. Berlin híres a parkjairól, míg Szingapúrban az a cél, hogy az egész város egy kert része legyen. Annak idején hagyománya volt a fásításnak, amit újra fel kellene elevenítenünk, hiszen a fák nemcsak a szemünknek kedvesek, nemcsak otthont adnak néhány bogárnak és madárnak, hanem ennél sokkal többre képesek.

Kattints a képre, hogy lásd, mit tesz érted az a néhány fa, ami mellett nap mint nap elmész.

(Az egeredet vidd a képre, majd jobb egérgombbal kattints, és válaszd ki a "megynyitás új lapon" opciót. Ha Google Chrome-ot használsz, akkor a "Link megnyitása új lapon" lehetőség lesz számodra a megfelelő. Ezután pedig az új lapon kattints a képre bal egérgombbal, és már láthatod is teljes képernyős nézetben.)

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Vásárolj okosan, bionom módon!

Tudtátok, hogy november utolsó péntekje a "ne vásárolj semmit" nap? Nyilván olyan apropóból jött létre, hogy elgondolkozzunk, mennyi felesleges dolgot veszünk folyamatosan. Való igaz, én is többször gondoltam már arra, milyen jó lenne visszavinni azokat a dolgokat, amelyekről a boltból hazaérve már úgy gondolom, egyáltalán nincs is rájuk szükség. Nem beszélve az útközben vásárolt "életmentő" péksütikről, üdítőkről, kávékról.

Ne vásárolj semmit nap

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Takarítás világnapja

Takarítás világnapjaA takarítás az egyik kedvenc házimunkám, már gyerekkoromban bevállaltam otthon ezt a sokak által utált tevékenységet. Későbbi családomban is a női feladatok közé tartozott, és rám hárult teljes egészében. Idővel a gyerekeim is bevonódtak ebbe, a maguk körül felgyűlt papír és egyéb szemetet ők szedték össze és hordták egy helyre a házban. A takarítás az a házimunka, ami minden alkalommal feltöltött és energiával látott el. A monoton, de mégis dinamikus mozgásban végzendő munka bekapcsolta a flow gombot a buksimban és jobbnál jobb gondolatokkal látott el, vagy kiüresített és pihentetett. Furcsa, igaz? Pedig ez a mai napig így működik, ha hozzáveszem a spiritualitást, a fizikai tér mellett a lelki szellemi teret is takarítom közben.

 

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hogyan készüljünk a fűtési szezonra?

Beköszöntött az ősz. Még élvezhetjük a vénasszonyok nyara adta kellemes napsütést, viszont amint elbújik a nap, hűvössé válik az idő. A piknikkosarak aljára rejtett kockás takarók lassan bekerülhetnek az ablakok közé, hogy elfoglalják szélfogó helyüket a téli hónapokban. Áldásos tevékenységükért a hála a nyári hónapokban virágos réten sütkérező elterülés. Szeretjük a pokrócainkat mindenféle formában a hidegben használni, ám sajnos jelenlétük még nem elég a téli napokban. Lassan idejét érezzük esténként egy kis melegnek, elgondolkozunk azon fűtsünk-e.

Milyen fűtési rendszert válasszunk?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Balatoni hal - omega zsírsavak

"Te vega vagy?… De halat azért eszel, nem?..." Nem, egy vega nem fogyaszt halhúst sem. Bár olyan vegát közvetlen közelről ismerek (töredelmesen bevallom, én vagyok az), aki kúraszerűen hal- vagy krillolaj kapszulát igen. Most biztos sok vegetáriánus felkapja a fejét, hogy az hogy lehet?! Az a helyzet, hogy az emberi szervezet az omega 3 zsírsavak közül csak az EPA-t képes hasznosítani, ami viszont csak állatokban található meg.

Az EPA csak állatokban található meg

4.92857
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (14 votes)

Nyaralás okosan - ökosan

Mivel rengeteg időt töltünk munkával, jogosan érezhetjük, hogy az év pár hetében egy kis pihenés jár nekünk. Ettől függetlenül a nyaralásunkat is megtervezhetjük tudatosan, minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyva. A természettel összhangban lévő utazásra hazánkban is rengeteg lehetőség van, főleg, hogy az igazán "zöld" kikapcsolódás alapfeltétele, hogy minél közelebb legyen, és az utazással minél kevésbé terheljük a környezetünket. A repülővel megtett út károsítja leginkább a levegőt, így érdemes módjával igénybe venni. Ez nem azt jelenti, hogy kevésbé lenne élménygazdag a kikapcsolódásunk, csak más…

Magyarországon is vannak gyönyörű tájak

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

A környezettudatos háztartás 11. rész - Konyha - Energiatakarékos eszközök

A konyha adja a fészek melegét, teret ad a meghitt családi együttléteknek, itt készítjük el a tápláló ételeket szeretteinknek, ezért nagyon fontos, hogy az igényeinknek megfelelően, praktikusan rendezzük be. Az éves energiaigényünk 5-10 százalékát itt használjuk el, ami egy kis odafigyeléssel, az energiák tudatos használatával, a kézierő újbóli felfedezésével akár az egyharmadára is csökkenthető.

Biztos hogy mindenre szükségünk van?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Szedd magad felhívás!

Sziasztok!

Szedd magad!A nyárban az egyik legjobb dolog a sokféle friss zöldség és gyümölcs, amelyeket a legjobb, ha termelőktől, megbízható forrásból vásároljuk meg, ha nincs mód saját termesztésre. Az is fontos azonban, hogy minél frissebben jussunk hozzá a finom falatokhoz, és persze az ár sem utolsó szempont. Ezért is választják sokan a Szedd magad akciókat. Ehhez igyekszünk segítséget nyújtani azzal, hogy folyamatosan frissítjük a kertészetek listáját.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Duna, az élet bölcsője. Az Őrző

Duna... Ha meghalljuk azt a szót, hogy Duna, mindenki másra asszociál(hat) - ki a táncegyüttesre, ki a szimfonikus zenekarra, ki a televíziócsatornára, míg mások a hajózásra, de akár a keringő kecses hullámzása is megjelenhet lelki szemeink előtt, és még hosszan folytathatnám a sort. Abban biztos vagyok, hogy legtöbbünknek a folyót jelenti, a - régmúlt időben még - "kék szalagot", amely 19 országot szel át, és 81 millió embert kapcsol össze.

A Duna mindenkinek mást jelent

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Gondolatok a Duna-parti életről

A Duna csak folyt

"A Duna csak folyt. És mint a termékeny,
másra gondoló anyának ölén
a kisgyermek, úgy játszadoztak szépen
és nevetgéltek a habok felém.
Az idő árján úgy remegtek ők,
mint sírköves, dülöngő temetők."

(József Attila: A Dunánál)

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

A környezettudatos háztartás 10. rész - Ruhák szárítása, vasalása, tárolása

Igaz, hogy a mosással végeztünk, de még hátra van a ruhák szárítása, tárolása. Ezeket a tevékenyégeket is lehet környezettudatosan végezni, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk, akár vásárlás közben is. Minél több ember tartja szem előtt ezeket a dolgokat, annál többen leszünk, hiszen a kollektív tudat az apró tettek összességétől és hatásától emelkedik!

Vállfára akasztva megúszhatjuk a vasalást

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Környezetvédelmi világnap - Ki mondta, hogy nem tudod megváltani a világot?

Környezetvédelmi világnap

Két bolygó találkozik egymással:
Mondja az egyik - "Oh, szörnyen vagyok..."
Mire a másik - "Mi bajod?"
"Azt hiszem, Homo Sapiensem van…"
"Nem tesz semmit, nekem is volt, magától elmúlik!"

No comment…

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

A környezettudatos háztartás 9. rész - Hagyományos vs. környezetbarát mosószerek

Napjainkban sokkal több figyelmet fordítunk a ruháinkra és azok tisztítására, mint a középkorban. Amíg régen egy-két ruhadarabja volt egy embernek, addig most egy egész ruhásszekrénnyi. Annak idején nem voltak vegyszerek, természetes anyagokat használtak, a szabadban - folyókban - mostak, csak később került ez a tevékenység a házak falain belülre. A régi szép idők… mondhatnánk, pedig csak rajtunk áll, hogy visszatalálunk-e nagyanyáink jól bevált praktikáihoz, és ismét felfedezzük az ember- és természetbarát lehetőségeket! Persze, ez nem azt jelenti, hogy irány a patakba mosni, de az feladatunk, hogy ne szennyezzük tovább környezetünket és saját magunkat!

Mosószer nem tűnik el nyomtalanul

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Sós vizet iszik a kocsi, ehhez mit szóltok olajvállalatok?

Itt egy környezetbarát megoldás, ami szúrni fogja az olajipar szemét, mert ezt az autót sós víz hajtja, és az európai utakon is megjelenik.

Forrás: 
http://tech.hu/2014/09/19/sos-vizet-iszik-a-sportkocsi-ehhez-mit-szoltok-olajvallalatok/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel