Szabadidő, túra, sport

Mozgással az egészségünkért, avagy milyen mozgásformát válasszunk?

Már több blogbejegyzés is íródott és több párbeszéd is lezajlott az antalvali.com-on a mozgással kapcsolatban, de számomra ez az a téma, amit a mai "rohanó" világunkban nagyon fontos hangsúlyozni. Nem lehet elégszer elmondani, hogy miért és mekkora szüksége lenne rá Mindenkinek!! Ha mozgásról beszélünk, akkor a legtöbb ember a mindennapi rutinra, a munkahelyi mozgásra vagy a másik véglet, hogy komoly testedzésre gondol. Viszont ma már szerencsére a "finomabb" mozgásformák is "belopóztak" a köztudatba.

A mozgás öröme

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Bevezetés a masszázsok világába 2. rész - A masszázsokról általában, az európai gyökerek...

A cikksorozat aktuális darabjában egyrészt tisztelegni szeretnék a múlt előtt, valamint szeretnék élettani-lélektani területen is barangolni.

A masszázs valószínű az arab "massah" szóból származik, és kézzel való simogatást jelent. (Mondjuk mivel lehetne még a kézen kívül simogatni, de ne kukacoskodjunk.) Az ősi Egyiptomban Kr.e 2330-ból való egy orvos síremlékének falfestménye, amin "célzott manuálterápiai fogások" vannak megfestve. Hippokratész, a neves ókori görög orvos, "az orvostudomány atyja" (Kósz, Kr. e. 460 - Larissza, Kr. e. 377) már említi az "anatripszisz" fogalmát. A tripszisz dörzsölést, súrolást jelent. Szavai szerint: "Az orvosnak sok mindenben járatosnak kell lennie, de elsősorban a dörzsölésben. Mert a dörzsölés helyére ránthat egy kilazult ízületet, vagy kilazíthat egy merev ízületet." Néhány neki tulajdonított idézet: Csak nem ártani (Primum non nocere), A beteg java a legfőbb törvény (Salus aegroti, suprema lex esto), A művészet hosszú, az élet rövid (Ars longa, vita brevis).

masszazs-jotekony-hatasai

4.555555
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (9 votes)

Kezdő életmódváltók fogadalmai 3. rész - Avagy mit csinálj, ha nehéz elkezdeni a mozgást

FitnessMár bőven elmúlt január 1., ülök a Facebook előtt, és edzésre motiváló képeket nézek. Nagyon meg kéne már mozdulnom nekem is. Mi lesz az újévi fogadalmammal, miszerint kitartó leszek a sportban? Illetve… ez nem teljesen igaz, hogy megfogadtam, inkább csak átsuhant az agyamon, hogy milyen jó lenne újra elkezdeni mozogni úgy, mint tavaly ilyenkor. Igen, pont egy évvel ezelőtt kezdtem bele egy komolyabb életmód programba, egészséges étkezéssel, mozgással. 6 hét alatt nagyon sokat fejlődtem, néhány hónap múlva pedig már majdnem teljesen elégedett voltam magammal. MAJDNEM!  Nem is tudom, lett volna-e olyan valamikor, amikor tényleg teljesen elégedett lettem volna.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Pikáns gyertyaöntés

Orsikával, az Aranyvirág Méhészet tulajdonosával személyes jó barátságban vagyunk. Kapcsolatunk egy vízitúrán kezdődött, aztán a méhekkel folytatódott, hiszen a méhek, a méhészet engem is nagyon érdekel. Így sokat beszélgettünk erről a témáról, így gyűjtve össze néhány blogbejegyzés anyagát.

Egy alkalommal felvetődött a viasz felhasználása, gyertyaöntésre. Rögtön elhatároztuk, hogy mivel méhviasszal még egyikünk sem készített gyertyát, eljött az idő, hogy kipróbáljuk. Ha már kipróbáljuk, veletek is megosztjuk a tapasztalatainkat, és Orsika vállalta hogy leírja a munkafolyamatot! Így én nemcsak a gyertyaöntésnél, hanem a blogbjegyzés olvastán is nagyon jól szórakoztam! Remélem, Ti is élvezni fogjátok!

Íme Orsika sorai:

gyertyafény

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Mesélnek az erdei gombák...

Ritkán fordul elő velem az, ami az ősemberrel gyakorta, hogy a reggeli sétából zsákmánnyal térek vissza, de most emondhatom, hogy egyik reggel nem mentem üres kézzel haza. Tigris sétáltatásakor (Ő, a kutyám! ), az ismerős parkban azt vettem észre, hogy gombák serege dugta ki a fejét. Mégpedig jóízű, ehető gombáké. A Gyapjas tintagomba! Nosza, rögtön leszedtem a kalapkájukat, és hazatérvén reggelit rittyentettem belőlük. Rántottát!

Gyapjas tintagomba és a belőle készült rántotta                      Ez volt!                                                           Ez lett!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Megyünk!!! :) Sukoró - Galagonyatúra, 2015.10.25

Végre nem esik az eső! 2015.10.25-én megyünk túrázni. 

Elvileg már izzik a Galagonya, tehát "szedd magad" túrával nyitjuk az őszi szezont a Velencei-hegységben.

Galagonya

Táplálkozás és mozgás nyáron

Többen is mondják a környezetemben, hogy ők elvannak nyáron egész nap gyümölccsel, nem kívánnak enni semmi mást. Nekem ez fura. Én simán megeszem a hurka-kolbászt vagy a marhapörköltet 40 fokban is, feltéve, ha van hozzá kovászos uborka. Persze, nem mondom, hogy ez így egészséges...

Fagyit házilag is készíthetünk

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Mire figyeljünk nyáron utazás alatt és itthon?

A nyári időszakban több hányás-hasmenéssel járó betegség terjed, a magasabb hőmérsékleten az élelmiszerek is gyorsabban romlanak. Az utóbbi évek enyhe telei szintén kedveznek a vírusoknak és más kórokozóknak. Ilyenkor az utazások száma is jelentősen megemelkedik, így a távoli országokból hazánkba érkezők behurcolhatnak különféle kórokozókat, betegségeket, de egy trópusi országban akár egy utazás kapcsán is fertőződhetünk.

Nyári időszakban könnyebben megfertőződhetünk

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Nyaralás okosan - ökosan

Mivel rengeteg időt töltünk munkával, jogosan érezhetjük, hogy az év pár hetében egy kis pihenés jár nekünk. Ettől függetlenül a nyaralásunkat is megtervezhetjük tudatosan, minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyva. A természettel összhangban lévő utazásra hazánkban is rengeteg lehetőség van, főleg, hogy az igazán "zöld" kikapcsolódás alapfeltétele, hogy minél közelebb legyen, és az utazással minél kevésbé terheljük a környezetünket. A repülővel megtett út károsítja leginkább a levegőt, így érdemes módjával igénybe venni. Ez nem azt jelenti, hogy kevésbé lenne élménygazdag a kikapcsolódásunk, csak más…

Magyarországon is vannak gyönyörű tájak

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Nyaralás itthon, gyerekekkel

Van egy futótűzként terjedő poszt a Facebookon, amely így szól: "Olyan szívesen kitennék én is valami jó kis nyaralós képet. Csak még nem döntöttem el, hogy azt posztoljam, amint épp kapálok, vagy amint füvet nyírok. "

Kirándulás a családdalHát igen… Idén sem megyünk nyaralni. Szerintem van ezzel így egy pár család manapság. Ennek ellenére szeretném, ha tartalmasan, vidáman telne a nyár, tele élményekkel. Meg is szervezem a magunk izgalmas itthoni nyaralását! Ha hasonló cipőben jársz, valósítsd meg te is, és gyűjtsük össze az ötleteinket! Én most elsősorban a gyerekekre gondoltam a programok összeválogatásánál.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Szülinapi kerti party

Imádok bulizni. Nem a szó - fiataloktól megszokott - vad, dübörgős módján, hanem inkább, mint a tyúkanyó, aki maga köré gyűjti a csirkéit, és eteti, itatja őket, közben kotyog nekik folyamatosan... 

Szóval én inkább efelé hajlok. Meghívom a barátaimat (minél többen jöjjenek), és főzök, és imádom látni, amikor elégedetten tömik magukba az ételt. Közben fecsegünk.

A szülinapomat is inkább ezért tartom. Nem engem ünnepelni, hanem együtt lenni. 

Ilyenkor fejben már előre készülök, heteken át folyamatosan gyűjtöm a nem romlandó élelmiszereket, és ha szombaton lesz a buli, akkor péntek reggel piac, utána pedig irány a kert, beszerezni a friss zöldségeket, gyümölcsöket! Szerencse, hogy nyár elején születtem, így sok mindent megtalálok már a kertben. A korai gyümölcsök, cseresznye, eper mellett az idén a málnatermés volt a legdúsabb. Hagyma, cukkini, petrezselyemzöld, ez már mind a kertből kerül az asztalra.

Hogy minden időben kész legyen, már péntek délután elkezdtem a sütést-főzést.

Az idén két barátom is segített, legfőképpen a jelenlétükkel, de sok hagyma, fokhagyma pucolódott és aprítódott fel a kezük munkája által. És az előkóstolásban is élen jártak!  Közben némi házi bor is folyt, így szombat reggel kis fejfájással, de lelkesen folytattam a munkát. 

Az időjárás rapszodikus volta miatt az utolsó pillanatig bizonytalan volt a parti helyszíne. Jó idő esetére a barátnőm felajánlotta a kertjét - nyár lévén ez hangulatosabb -, rossz időre pedig maradt volna a lakás.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

A vegán testépítés nélkülözhetetlen segítője

Te nem iszol edzés után fehérjeturmixot?Amikor már jó ideje edzegettem, és már a bélflórám, tápanyag-felszívódásom is rendben volt, csak nem akart jönni az az izom. Nagyjából ez idő tájt kaptam az egyik sráctól az öltözőben egy verbális taslit, amely egy feltett kérdés formájában találta el a fülcimpámat:
- Te nem iszol edzés után fehérjeturmixot?!? - mintha valami óriási bűnt követtem volna el...
- Nem... - mondtam, amire egy olyan arckifejezés volt a válasz, mint aki reménytelenül próbál elmagyarázni valakinek valamit.
A reakciója sem maradt el, legyintett egyet, elindult zuhanyozni, de előtte még a válla fölött félig visszafordulva odatette nekem:
- Annyi eszed sincs, mint egy talicska csótánynak...

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Így néz ki egy fitt test valójában

Ha fitt testről van szó, a legtöbb embernek kizárólag a kockás has és a dagadó izmok jutnak eszébe - pláne úgy, hogy már az Instagramon is egyre több edzős fotó jön szembe. Pedig sokan nem tudják, hogy a különböző pózokkal és fényekkel mennyit lehet javítani vagy rontani egy képen. Ezt elégelte meg az Imgur közösségi fotómegosztó SomewhereUnderWater nevű felhasználója és Reality check (magyarul kb. Ez a valóság) címmel posztolt egy fotót, amelyen 4 különböző testtartásban látható. Célja pedig nem más, minthogy felnyissa az "inspirációs" profilokat szinte vakon követő fiatalok szemét, hogy sajnos nem mindig valós az, amit a közösségi médiában látnak.

Forrás: 
http://divany.hu/eletmod/2015/04/02/igy_nez_ki_egy_fitt_test_valojaban/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (19 votes)

Izmok, ízületek, csontok sérülései

Amikor elvállaltam, hogy írok az izmok és az ízületek sérüléseiről, illetve ezek megelőzési lehetőségeiről, nem gondoltam volna, hogy két mondatban is le tudnám zárni: Megelőzésképpen eddzünk ésszel rendszeresen, együnk minőségi ételeket, igyunk sok vizet. Ha gáz van, futás szakemberhez. Kész. Na jó... Bonyolítsuk kicsit, mert ez így senkin nem fog segíteni.

Sérülések

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (16 votes)

Edzés és táplálkozás

Elérkeztünk a következő, de egyben a legnagyobb állomásunkhoz, a táplálkozáshoz. Ha nem táplálkozunk megfelelően, a céljainkat is nehezebben érjük el. Nézzük meg, hogyan, illetve hogyan ne csináljuk, fűszerezve néhány saját élménnyel...

Egészséges étkezés

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (18 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel