Egészségtelen ételek

Egy filmrendező napi 40 teáskanál cukortól drogos lett, amit diétás és egészséges élelmiszerekkel vitt be a szervezetébe!

Végre bi­zo­nyí­ték ­erejű film ké­szült arról, hogy a kereskedelem által forgalmazott, egészségesnek kikiáltott élelmiszerekben található rejtett cukor miatt egy fiatalember majdnem életét vesztette. A fő­sze­replő 60 napig csak úgy­ne­ve­zett di­é­tás, vagyis ala­csony zsír­tar­talmú éte­le­ket fo­gyasz­tott. Kiszámolták, hogy napi 40 teáskanálnak megfelelő cukor jutott a szervezetébe úgy, hogy nem evett cukrot! A vég­ered­mény megrázó! 

Forrás: 
Saját tartalom
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Fehérje-diéta - amit senki nem mond el róla

Természetesen ennek a cikknek a címét ugyanúgy kezdhettem volna a "Paleo-diéta", "Atkins-diéta" vagy "Ketogén-diéta" szóval is, de a legújabb sztár a fehérje-diéta. Természetesen állati eredetű fehérjéről van szó, és a diéta feltalálói nagy kegyesen megengednek némi keményítőben szegény zöldséget is azért, hogy ne fordulj fel kb. a diéta harmadik hetében a heveny fehérjemérgezéstől.

paleo

Forrás: 
http://www.hotashtanga.com/2014/08/feherje-dieta-amit-senki-nem-mond-el.html
4.866665
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (15 votes)

A kutyákat megöli, minket meghajt

A xilitolt sokan azért fogyasztják cukor helyett, mert - szemben a finomított, ipari cukorral - valamiféle természetes édesítőszerként él a fejükben. A helyzet ezzel szemben az, hogy a nyírfacukorként is ismert xilitolt bonyolultabb kémiai folyamat során nyerik ki a gyakran genetikailag módosított kukoricából, mint a kristálycukrot a cukorrépából.

kutyaxylitForrás: Pataky Zsolt

Forrás: 
http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20140826-a-xilit-tonkreteszi-a-kutyak-majat-emberekben-hasmenest-okozhat.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Szereti a fehér taknyot? Pedig eszi!

Tudod mi az az MSM? Nem, most nem a metil-szulfonil-metánról van szó, ami egy természetes, növényi eredetű kénforrás, hanem ebben az esetben az MSM egy húsipari elnevezés, méghozzá a mechanikusan szeparált hús rövídítése. Valószínűleg mindig is tudtad, legalábbis sejtetted, hogy a parizer, a csibefasírt vagy a hamburgerhús nem éppen az állat legjavából készül. De talán a cikkben leírtakra nem számítottál. Mielőtt elolvasod, a biztonság kedvéért készíts magad mellé egy lavórt...


A húsipar minden lehetséges módon megpróbál költséghatékonyabban dolgozni. Ennek a hatvanas években a mechanikusan szeparált hús lett az eredménye, ami csak annyira hús, hogy az a szövet valaha állati csontokon volt megtalálható.

Takony a neve tényleg. Fehér takony

A mechanikusan szeparált húst szokás white slime-nak, azaz fehér takonynak vagy nyálkának is nevezni, hogy megkülönböztessék a pink slime-tól. Utóbbi hivatalos megnevezése "lean finely textured meat", azaz sovány, finomtextúrájú hús, előbbié pedig mechanically separated meat (MSM), azaz mechanikusan szeparált hús. Míg a rózsaszínű változat csak marhából készül, addig a fehér mindenféle állatból, ami megjelenik a vágóhidakon: pulyka, birka, sertés, csirke stb.

felvagott

Forrás: 
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140730-feher-takony-a-parizsiban-msm-mechanikusan-szeparalt-hus-pink-slime-white-slime.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-4&utm_campaign=sec
4.6
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (10 votes)

Felejtsd el a gabonapelyheket, és cseréld le őket igazi ételre! - A kísérletek magukért beszélnek

A gabonapehely-gyártás több milliárd dolláros iparág. Nem publikált tanulmányok kimutatták, hogy azok a patkányok, amelyek csak a gabonafélék dobozát rágták szét tovább éltek, mint azok, amelyek magukat a gabonapelyheket fogyasztották. Nem döbbenetes? 


Forrás: 
http://tudnodkell.info/felejtsd-el-a-gabonapelyheket-es-csereld-le-oket-igazi-etellel-a-kiserletek-magukert-beszelnek/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Így csinál belőlünk drogost az élelmiszeripar

Miközben az élelmiszeripar fantasztikusan képzett vegyészek és szuperízlelők hadseregével munkálkodik azon, hogy rávegyen minket a minél nagyobb zabálásra, szépen hazavágja az ízérzékelésünket.

Forrás: 
http://www.ize.hu/click.php?id=27328&url=http%3A%2F%2Fwww%2Eorigo%2Ehu%2Ftafelspicc%2Fkozelet%2F20140417-igy-csinal-belolunk-drogost-az-elelmiszeripar%2Ehtml%3Futm_source%3Dorigo-nyito%26utm_medium%3Dsec-2%26utm_campaign%3Dsec
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

3 ételcsoport, amit teljesen ki kellene iktatni a táplálkozásodból

Az alábbiakban Nadina Petrova táplálkozási tanácsadó cikkének fordítását olvashatjátok: 

Múlt héten egy híres női talksow vendége voltam Bulgáriában, ahonnan származom. A házigazda, Matha Vachkova megkért, hogy soroljak fel három ételt, amit nem szabadna enni.

no

Forrás: 
http://atmacenter.hu/3-etelcsoport-amit-teljesen-ki-kellene-iktatni-a-taplalkozasodbol/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Fogyj és fogyassz! - Üzenetek a média világából

A PszichoPalánta pályázat II. díjas pályaműve

...a Fidzsi-szigeteken vizsgálták a táplálkozási magatartás zavarait serdülő lányok között a rendszeres televíziós műsor bevezetése után egy hónappal, illetve három évvel később. Korábban a szigeteken nem fordult elő evészavar, és a "jól megtermett, izmos alkat" volt mindkét nem esetében a preferált szépségideál. Három év alatt drámaian megnőtt a kóros testsúlykontroll-módszereket alkalmazók száma. A rendszeres televíziós sugárzást követően a serdülő lányok 74 százaléka érezte magát a "túl nagynak", illetve "túl kövérnek". 

Forrás: 
http://www.mipszi.hu/cikk/090301-fogyj-fogyassz-uzenetek-media-vilagabol
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Búcsúzik a bizarr nevű ételalkatrész

Keddtől, azaz február 18-tól hatályos az élelmiszerekben található, a szakemberek szerint komoly egészségkárosító hatású, úgynevezett transzzsírsav mennyiségére vonatkozó rendelet. Ennek értelmében tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét. A téma miatt margarinárkörképpel is jelentkező Mindenár.hu arra kereste a választ, hogy mik azok a transzzsírsavak, miért is veszélyesek az egészségre, és miben változnak a jövőben az élelmiszerek. Kérdéseinkre a Wessling Hungary Kft. független laboratórium munkatársa válaszolt.

bucsuznak-a-transzzsirsavak

Forrás: 
http://mindenar.postr.hu/bucsuzik-a-bizarr-nevu-etelalkatresz?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-p&utm_campaign=sec
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Élelmiszereink piszkos kis titkai

Ez pont egy olyan dolog, amiről a címke mélyen hallgat. Számtalan élelmiszer viseli csomagolásán a "natúr" feliratot, holott a beltartalom minden, csak nem natúr. Értjük ez alatt a mérgező növényvédő szereket, az antibiotikumot, a növekedési hormonokat és a genetikailag módosított összetevőket.

permetezes

Forrás: 
http://www.onlyorganic.org/get-facts/agricultures-dirty-little-secrets/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Így szed rá minket az élelmiszeripar, avagy: Honnan ismerheted fel a minőséget vásárlásnál?

Az élelmiszerhamisítók. Avagy: Hogyan nyer ki az ipar a természetből több ezer aromát, amellyel az érzékeinket félrevezetik? Penészgomba, faforgács és olcsó gyümölcsök a háttérben.

Plusz: tények, amelyek segítségével nem dőlünk be többé.

Ez a történet - már az elején szeretnénk tisztázni - nem az a történet, amely az ételeinkben található kémiai anyagokkal foglalkozik. Régóta tudjuk, hogy a legtöbb élelmiszert, amelyet a szupermarketben veszünk, semmilyen rokoni szál nem fűz ahhoz, ami a zöldségeskertben nő. Pontosan ez a tudat ösztönöz egyre több vásárlót arra, hogy a csomagolásra egy kicsit figyelmesebben vessen egy-két pillantást. Végülis legalább az ételek összetevői legyenek "természetesek".

muetelek

Forrás: 
News (ausztriai hírmagazin), 2014.01.23-i szám
4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

A testsúlyt és a betegségek kockázatát is növeli a grillezett hús

A grillen sütött hússzeleten kialakuló fekete rácsvonalak ízesebbé teszik ugyan az ételt, a Purdue Egyetem kutatói szerint azonban a megégetett, kiszárított és olajban sütött ételekben lévő vegyületek hosszú távon újraindíthatják a szervezet új zsírsejteket termelő képességét, és fokozhatják az öregedéssel járó betegségek kockázatát.

grillezett_hus

Forrás: 
http://news.noinetcafe.hu/index.php/aktualis-also/nnc-egeszseg-rss/13101-a-testsulyt-es-a-betegsegek-kockazatat-is-noeveli-a-grillezett-kiszaritott-hus-2
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Az aszpartám leukémiát és limfómát okoz: 22 év adatát felölelő tanulmány

A diétás italokra jó lesz odafigyelni! Legtöbbjük tartalmaz aszpartámot, még ha valamilyen más édesítőszerrel reklámozzák is azt. A nemrég megjelent tanulmány 2012 decemberében írta le az aszpartám fogyasztása és a limfóma/leukémia közti kapcsolatot.

Forrás: 
http://naturahirek.hu/az-aszpartam-leukemiat-es-limfomat-okoz-22-ev-adatat-felolelo-tanulmany/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Sokkoló! Így készül a bébirépa

Gondoltad volna, hogy a bébirépa nem a "felnőtt répa" zsengébb változata, hanem valami egészen más? Van neki "gyártási eljárása", nem csak úgy magától terem, és talán nem okoz túl nagy meglepetést, ha azt mondom, nem épp a legegészségesebb táplálék. 

bebirepa

Forrás: 
http://superiorhirek.hu/sokkolo-igy-keszul-a-bebirepa/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Rendelet a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek betiltására

Várhatóan 2014 januárjában lép hatályba a megengedettnél több mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet.

magas_transzzsirsav_tartalom-450x.jpg

Forrás: 
http://www.szimpatika.hu/cikkek/4714/rendelet_a_magas_transzzsirsavtartalmu_elelmiszerek_betiltasara
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel