Fűszerek

Zöldséges szósz

Ezt a szószt én barnarizshez vagy köleskásához adom úgy, hogy összekeverem vele (hús nélkül). Pizzára is kiváló. Ilyenkor gombát is párolok hozzá, és főtt tojással „díszítem”.

Zöldséges szósz

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Fűszer- és gyógynövénykert

Ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fűszer- és gyógynövénygyűjtés, azonban akár saját fűszerkertet is kialakíthatunk, amelyből garantáltan szennyezőanyag-mentes növényeket szüretelhetünk. Valamint kora tavasztól késő őszig frissen is felhasználhatjuk.

fuszer

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

A 10+5 legkedvesebb téli fűszerem és fűszerkeverékem

Egy vallomással tartozom: én imádom a fűszereket. Talán éppen ezért van, hogy szinte sosem csinálok egy ételt kétszer ugyanúgy. Mindig, de mindig teszek bele valami új, friss fűszert. Állandóan kísérletezgetek. Szeretem az illatukat, az ízüket. Nyáron, vagy akár ilyenkor ősszel is, ha kimegyek a kertbe, mindig lecsippantok egy picit valamelyik fűszernövényemből, és csak úgy simán elrágcsálom. Kedvencem a tárkony, a rozmaring, a kakukkfű és a bazsalikom. Elvarázsol az illatuk és az ízük is. Igyekszem friss fűszernövényekkel ízesíteni az ételeket. Amiből csak tudok, tartok itthon. Kicsit sajnálom, hogy a mai magyar hétköznapi konyha ennyire szegényes lett a fűszerezést illetően is.

Fűszerek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Orvosi zsálya (Salvia Officinalis)

A zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami annyit tesz "gyógyítani". A botanikai neve a latin salvere (megőrizni) szóból ered, hiszen a zsályáról azt tartották, hogy minden betegséget gyógyít. A sokféle zsályafaj közül gyógyításra legalkalmasabb az orvosi zsálya. Dél-Európa karsztos vidékein vadon tömegesen termő, de az egész világon elterjedt termesztett gyógynövény. A méhészek szívesen ültetik a kaptárak közelébe, mert jó "méhlegelő".

Salvia officinalis

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

25 év Sonnentor, 25 év öröm

"Ha tudom, hogy honnan jövök és erős gyökereim vannak, akkor ismerem az irányt, ahová tartok." - Johannes Gutmann, a Sonnentor alapítója.

"Kezdetben három paraszt szállított nekem gyógy- és fűszernövényeket ökológiai gazdálkodásból. Azt tettem, amihez a legjobban értettem - a történeteiket elmeséltem, és a csodálatos terményeiket eladtam. Nem csupán az én örömöm nőtt ebben fokozatosan, hanem a bio termékeink rajongóinak száma is. Az elkötelezettségem naponta megjutalmazásra kerül a termékek és a bio termékek felé mutatott megbecsülésen keresztül" - meséli Johannes Gutmann.

johannes-gutmann-sonnentor-alapito

Forrás: 
eve Magazin, 2014/1, 25 Jahre Sonnentor, 25 Jahre Freude
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Sáfrány, a világ legdrágább fűszere

SáfrányMost nem egy hagyományos, a magyar konyhában ismert fűszer- és gyógynövényről lesz szó. Ezt nem szabad összekeverni a sáfrányos szeklicével (pórsáfrány, parasztsáfrány, magyar sáfrány), az egészen más növény. Sőt, még a kurkumát is indiai sáfránynak nevezik.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Ehető virágok és zöldfűszerek 1. rész - A rózsa és a lestyán

fuszernovenyekA mai magyar konyhából sajnos hiányoznak a zöldfűszerek, szinte csak sót, borsot és pirospaprikát használunk. Na jó, vegetát is. Talán ismerjük, és a tányérunkra is kerül a petrezselyem, a metélőhagyma, a kakukkfű, a bazsalikom és a rozmaring; körülbelül ezek kaphatók a szupermarketekben is. Pedig nagyon sok értékes fűszernövényünk van ám. Ilyenkor nyáron használjuk ki a lehetőségeket, és ezeket mindig frissen tegyük az ételeinkbe. Viszont gondoljunk a télre, és a "felesleges" fűszernövényeket szárítsuk ki. Ez történhet napon vagy akár aszalóban is.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Koriander, a megosztó fűszer- és gyógynövény

Bevallom őszintén, örültem, amikor kiderült, hogy a korianderről írhatok, mert eddig kevéssé ismerkedtem meg ezzel a növénnyel.  Ahogy egyre inkább beleástam magam a témába, egy nagyon hatásos és megosztó ízű gyógy- és fűszernövény képe bontakozott ki előttem. Az ehhez hasonló, sokféle gyógyhatással rendelkező fűszernövények miatt is működhetnek olyan jól az évezredes hagyományokkal bíró, ősi gyógyító módszerek, amelyek elsősorban ételekkel, és főleg fűszerek használatával gyógyítanak.

Koriander

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Friss fűszerek saját kertünkből 2.

A múltkori cikkhez kapcsolódva most a fűszernövényeket mutatom be részletesen. Így könnyebb lesz kiválogatni, hogy milyen fűszer- vagy gyógynövényt ültessünk a kertbe vagy a balkonon. A legtöbb fűszernövény gyógynövény is egyben. Régen nemcsak ízesítésre használták, hanem fontos szempont volt a nehéz ételek emésztésének megkönnyítése, vagy a tárolhatóság növelése.

Az egyik legjelentősebb fűszernövény az oregánó volt, amelyet a középkorban az ételek tartósítására is használtak, ugyanis a természet antibiotikumaként is nevezett növény segítségével jelentősen növelhető volt az ételek eltárolhatósága.

Most vegyük sorba, hogy milyen felhasználási lehetőségei vannak, milyen egyedi sajátosságokkal rendelkeznek, illetve mi szükséges a termesztésükhöz.

A felsorolás nem teljes, természetesen még nagyon sok fűszernövény van, azonban arra törekedtem, hogy elsősorban olyan fajokat válogassak össze, amelyeket mindenki be tud szerezni, illetve a konyhában nagy gyakorisággal használni tudjuk.

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

A fahéj a cukorbetegek megmentője?

A cukorbetegeknek érdemes rendszeresen fahéjat fogyasztani, hiszen a fűszer nemcsak kellemes ízt biztosít az ételeknek, de pozitív élettani hatásokkal is rendelkezik: csökkenti például a vércukor, a "rossz" koleszterin és a trigliceridek szintjét, így természetes segítőtárs lehet a diabétesz elleni harcban.

fahej

Forrás: 
http://www.origo.hu/egeszseg/20130911-tobb-fahejat-javasolnak-a-cukorbetegeknek.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Mit kell tudni az édesgyökérről?

Az édesgyökér szerepe a fitoterápiában és a gyógyításban megosztja a szakértőket. Valaki tiltja, mert mérgező, valaki ajánlja, mert méregtelenítő, valaki csodaszernek tartja, de elővigyázatosságra int. De vajon mi az igazság? Merjük fogyasztani, vagy sem?

Remélem, hogy ezzel a cikkel nem csak a félelmeket oszlatjuk el, hanem az édesgyökér rajongókat is elővigyázatosságra ösztönözzük. Ugyanis az édesgyökér valóban csodaszer lehet bizonyos problémákra, de méreg, ha nem megfelelően alkalmazzuk.

Antal Vali


Az édesgyökeret már több ezer éve alkalmazzák mind táplálékként, mind gyógyszerként. Köztudott, hogy nyugtató hatással van a gyulladt torokra, a tüdőkre és a béltraktusra.

glycyrrhiza-glabra

Forrás: 
http://www.naturalnews.com/042885_licorice_health_benefits_glycrrhiza.htm
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Az oregánó megdöbbentő ereje

A csábítóan aromás ízű oregánó (vagy más néven szurokfű) az egyik leggyakrabban használt gyógynövény. Ugyanakkor az általa nyújtott ízélményen túl egy tápanyagokban gazdag, már-már "gyógyászati erőmű"-nek nevezhető növény, és sokak szerint a természet egyik legtökéletesebb antibiotikuma. Valójában ez egy olyan antioxidánsokban, vitaminokban és egyéb hasznos vegyületekben gazdag növény, hogy dőreség volna rendszeres fogyasztásának a mellőzése.

oregano-450x.jpg

Forrás: 
http://www.naturalnews.com/042754_oregano_healing_power_antioxidant_herb.html
0
Értékelés: Nincs

009. Szép és mégis hasznos!

Fűszernövény variációk balkonra.  Mi mindenre használhatók a bionom kiskertben termesztett növények?

A legfontosabb szempont, amikor összeválogattuk a növényeket az volt, hogy haszonnövény legyen. Azt szeretnék szemléltetni, hogy a balkonon, egy ládában is megtermeszthetjük a család számára szükséges fűszernövényeket. Ha egy kicsit nagyobb hellyel rendelkezünk, akár a zöldségeket is termeszthetünk.

Szeretnék egy kicsit visszatérni a csapatépítő tréningről írt cikkemre, amelynek a címe: Fűben-fában orvosság … A csapatok feladata a túra során az volt, hogy ehető, iható, kenhető kategóriákba besorolható növényeket gyűjtsenek. A bionom kertben is megtalálható minden kategóriának megfelelő növény. Tudatosan akár magunk is összeállíthatunk olyan balkonládákat, amelyekben a számunkra szükséges hatóanyagot tartalmazó növények vannak.

Sokan nem is gondolnák, hogy a paradicsom milyen kedvező élettani hatásokkal rendelkezik amellett, hogy nagyon finom. Vagy az ételek ízesítésére használt fűszernövények gyógyhatással is rendelkeznek! Így akár az emésztést serkentő fűszereket is becsempészhetünk az ételekbe. Vagy saját teakeveréket is összeállíthatunk, igényünknek megfelelően.

Vegyük sorra a bionom növényeket:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Igazságok és tévhitek a sóról

A só nem jó Neked, ugye? Magas vérnyomást okoz, és az lenne a legegészségesebb, ha kihagynánk az étkezésünkből, igaz? 

Nos, a meglepő válasz a fentebbi kérdésekre egy határozott „NEM". Rengeteg mendemonda és hazugság kering körülötte, amiket most megpróbálok tisztába tenni. 

Forrás: 
Dr. David Brownstein Natural way to Health c. kiadványa
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mi az a Tulsi?

Egyre többet halljuk és tapasztaljuk mostanában, hogy mennyire hatásosak lehetnek a gyógyteák a betegségek megelőzésében illetve a szervezetünkben már fellépő diszharmóniák helyreállításában, de talán a "bőség zavara" miatt nem mindig sikerül kiválasztanunk a számunkra leginkább megfelelőt közülük. Ehhez nyújthatnak számotokra segítséget a következő információk a Tulsi-ról!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel