Gabonák, magvak

Mák - nemcsak élelmiszer, hanem gyógynövény is

A mákos ételeknek a magyar konyhában nagy hagyománya van. Mindenki evett már mákos kalácsot, bejglit, rétest, mákos gubát vagy éppen mákos kiflit. Persze a mák (kizárólag a magja) nemcsak egy élelmiszer alapanyag, hanem egyben gyógynövény is. Azt szerintem sokan tudják, hogy a mákolajat csontritkulás megelőzésére ajánlják, valamint a gubójából ópiumot állítanak elő. Nos, a mák ennél sokkal többet jelent. Nézzük meg, hogy miért is kerüljön a tányérunkra rendszeresen mák!

mak

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Szedd magad dió - 2015-ös frissített adatok

Az ősz is képes arra, hogy igazi kincseket adjon számunkra. A dió egy döbbenetes mértékben gyógyító és tápláló hatású növény egyszerre. Nyáron hűsítő árnyékot ad a lombkoronája, télen pedig a legfinomabb süteményeink egyik fő alapanyaga.

A diót már az ókorban is tisztelték és szerették az emberek. A rómaiak Jupiter makkjának nevezték.

Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-dio
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Kenyér = Élet

Mit jelent számomra a kenyér? Drága nagyszüleim szavaival élve az életet, energiát a munkához. Aki nem készített még saját maga kenyeret otthon, nem tudja, milyen az igazi kenyér. Az igazi kenyérben benne van a készítőjének minden energiája, rezgése, szeretete.

Kenyér

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Chia mag - nagy erő egy kicsiny magban

Már régebb óta ismerem és használom a chia magot, mivel egy ideig kerülnünk kellett a tojást a kisfiam ekcémája miatt. Ezt, ha nem is olyan szigorúan, de azóta is tartjuk, így a chia mag azóta is konyhánk része. Bár tudtam, hogy egészséges, nem ez volt a fő cél. Most viszont, hogy nyilvánvalóvá vált, mennyire az, és érdemes rendszeresen fogyasztani, még több ételbe fogom belecsempészni.

Chia mag

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Ételed legyen egészséged forrása!

Az étkezésünk nagyban meghatározza egészségügyi állapotunkat. Tehát nem mindegy, hogy milyen minőségű, és mennyiségű táplálékkal töltjük fel a raktárainkat.

Most ismerkedjünk meg néhány ősi gabonával, amelyek nagymértékben befolyásolják energiánkat, izomzatunkat, kinézetünket!

Forrás: 
http://zoldujsag.hu/eteled-legyen-egeszseged-forrasa-7-resz/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Az aztékok "aranya", a chia mag

A dél-amerikai ősi kultúrában a jó egészség megőrzésére és a hosszú élet garanciájaként fogyasztották ezt az erőt adó magot. A chia (ejtsd: csia) elnevezés az azték nyelvből származik, a szó jelentése "olajos". A Kolumbusz előtti időkben a dél-amerikai civilizációk a chia magot vallási és étkezési célra, illetve gyógyszerek és színezőanyagok alapanyagaként is használták. 

Forrás: 
http://zoldujsag.hu/aztekok-aranya-a-chia-mag/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Köles - a gabonák királynője!

Én három évvel ezelőtt azt sem tudtam, hogy "mi fán terem" a köles. Gyerekkoromban nem találkoztam vele, szűkebb és bővebb ismeretségi körömben sem volt ismert. Pedig ilyen univerzális gabona nem sok van. Ma már szinte minden nap az asztalra kerül valamilyen formában.

Köles

4.9375
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (16 votes)

Öregedésgátló táplálékok, amelyeket reggelire is ehetsz

Valóban igaz: a nap legfontosabb étkezése a reggeli. De nem csak energiát ad, és erősíti a koncentrációs képességet. Egy egészséges reggeli befolyásolhatja az élettartamot. Tanulmányok bebizonyították, hogy bizonyos élelmiszerek lassítják az öregedési folyamatokat. Íme néhány anti-aging (vagy öregedésgátló) nyalánkság, amelyekkel elkezdheted a napot.

Fekete áfonya

afonyaIlyen pici és ilyen egészséges: a fekete áfonya szabályosan egészségbomba. Polifenolokban gazdag, amelyek erősítik a motorikus képességeket. Megelőzhetjük vele a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a cukorbetegséget.

A Circulation tudományos újság megjelentetett egy tanulmányt (Journal of the American Heart Association), amely szerint azok a nők, akik a legtöbb fekete áfonyát - és hasonló gyümölcsöket, mint pl. eper - ettek, 32%-kal kisebb szívinfarktus-rizikóval rendelkeztek, mint azok a hölgyek, akik havonta egyszer ettek bogyós gyümölcsöket.

Forrás: 
http://www.huffingtonpost.de/2014/03/31/anti-aging-fruhstuck_n_5063317.html?utm_hp_ref=gesundheit
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Hogyan teszi tönkre a búza az életedet?

Az alábbiakban A Wheat Belly c. könyv szerzőjével készült interjú fordítását olvashatjátok:

A Mind Body Green-nél (MBG) azzal szoktunk viccelődni, hogy a mi olvasóink semmit sem utálnak, kivéve a glutént és a cukrot. De komolyra fordítva szót: szeretjük hallani, ha az embereknek pozitívan változott az életüket azáltal, hogy jobban étkeznek. Ez az, amiért Dr. William Davis Wheat Belly ["Búzahas"] c. könyve gyakorlatilag kötelező olvasmány a szerkesztői csoportunkban. Izgatottan vártuk a kardiológussal való beszélgetést a Wheat Belly c. bestselleréről.

Glutén

Forrás: 
http://atmacenter.hu/hogyan-teszi-a-tonkre-a-buza-az-eletedet/
4.35294
Értékelés: Nincs Átlag: 4.4 (17 votes)

Köles: a lúgosító finomság

Tehermentesítse szervezetét ezzel az ősi gabonával! Lúgosít és szépít, erősíti csontjainkat, magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik és még sorolhatnánk. Mindez elmondható erről az ősi, rég elfeledett gabonáról, amelynek népszerűsége napjainkban ismét növekedni kezdett. Ez a köles.

 koles

Forrás: 
http://www.hazipatika.com
4
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 votes)

Feketemag: mindenre gyógyír, csak a halálra nem

Ez a szerény, de rendkívül erős mag megöli a MRSA antibiotikum rezisztens (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA)) baktériumot, gyógyítja a vegyifegyver támadással mérgezett testet, segíti a cukorbetegek haldokló hasnyálmirigy béta-sejtjeinek regenerációját...mégis túl kevesen tudják, hogy létezik. 

Forrás: 
http://naturahirek.hu/feketemag-mindenre-gyogyir-csak-halalra-nem/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

A len nagyságának nyomában, avagy: Fedezzük fel újra e növény lenyűgöző gyógyhatását!

Mahatma Gandhi egyszer azt mondta: "Amikor majd a lenmag a mindennapi táplálkozás része lesz, akkor az általános egészség is jobbá válik majd."

lenmag2.jpg

Forrás: 
http://www.naturalnews.com/042318_flaxseed_healing_benefits_alternative_medicine.html#ixzz2hb5P5tzW
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Kóstolható az első hazai biosör

Elkészült az első hazai gyártású biosör. A különösen tiszta ital egy tudományos kutatóközpont, egy egyetemi tanszék, egy biogazdaság és egy ellenőrző-tanúsító szervezet összefogásával jött létre. A gabonanemesítéstől a palackozásig ívelő projekt eredménye nem csak jóízű és vegyszermentes, de antioxidánsokban, nyomelemekben is gazdagabb a többi sörnél. 

Forrás: 
http://www.elelmiszer.hu/friss_hirek/cikk/kostolhato_az_elso_hazai_biosor
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Megvan az ok, miért nem bírsz ki kenyér nélkül egy napot sem

Ez a szénhidrátfüggőség. Gondolnád, hogy főleg a stressz hatására falod a szénhidrátot?

Az illatozó friss kenyér vagy egy tál gőzölgő paradicsomos-sajtos spagetti olyan étel, melynek legtöbben nehezen tudnak ellenállni. 

Forrás: 
http://www.femina.hu/fogyokura/szenhidratfuggoseg
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Glutén - A rejtett gyilkos

Glutén a rejtett gyilkosAz 1920-as években, az amerikai kormány megállapította, hogy a fehér liszttel etetett állatok súlyos neurológiai betegségeket kaptak és meghaltak. A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt. Ahelyett, hogy betiltották volna, az FDA bejelentette, hogy a legtöbb fehér lisztes terméket innentől "dúsítják" vassal és néhány vitaminnal, hogy "orvosolják" a problémát. Sajnos, ez a döntés egy még alattomosabb helyzetet segített létrehozni, amely cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és rákhoz vezet emberek milliói számára. 

Forrás: 
http://naturahirek.hu/gluten-a-rejtett-gyilkos/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel