Olajok, zsírok, vajak

Így megy a nagy olívaolaj-átverés

Az olaszországi szupermarketek polcán található extra szűz olívaolajak több mint fele csak nevében az, a termelők emiatt a túlélésükért küzdenek. A hazai forgalmazó szerint nálunk sem jobb a helyzet. A csalás nagyjából megfelel annak, ahogyan a magyarországi mézekkel trükköznek. Helyszíni riportunk Liguriából. 

Claudio de Pedrino, ismertebb nevén Pedro fáradt arccal pakolgatja a frissen szüretelt olajbogyóval teli ládákat. Izomzata a szörfös múlt tanúja, világbajnokságot is nyert, de manapság már nem száguld a hullámokon – nincs mikor. Reggelente hétkor indul a családi birtokra a több száz éves olajfák közé, és általában éjfél után ér haza. A frissen szedett gyümölccsel ugyanis minden este a présházba megy.

"Tegnap tökéletes olajat csináltunk" - mondja ragyogó arccal. Ezt nem ő állapítja meg, hanem Giuseppe Ronco, aki saját fejlesztésű présgépe mögül figyel, és amikor kicsordul a sűrű, sárga folyadék a gépből, megkóstolja. Nem tűnik elégedettnek. "Jó, de nem annyira, mint tegnap" - mondja, és de Pedrino elszomorodik.

A kistermelők fő gondja azonban nem ez, hanem a tisztességtelen verseny. Régi panaszuk, hogy a nagy márkák többsége nem valódi extra szűz olajat tesz az üvegekbe. Állításukat az Il test magazin tavasszal ellenőriztette akkreditált laboratóriumokban. A magazin vizsgálatában lebukott cégek nem akárkik: köztük van a piacvezető Bertolli, a Sasso, a Santa Sabina, a Coricelli, illetve a Lidlben forgalmazott olajával a Primadonna is.

A vizsgált 20 vállalat közül 9 sima olajat árult extra szűz néven. Azóta büntetőeljárás is folyik az ügyben. A torinói ügyészség szerint legalább hét vállalat címkéi tüntetnek fel hamis információt, a vámhatóság laboratóriuma bebizonyította, hogy az üvegekben alacsonyabb minőségű olajat árultak, mint amit a címkén feltüntettek. A cégek tagadják a vádakat. 


Forrás: 
http://vs.hu/gazdasag/osszes/igy-megy-a-nagy-olivaolaj-atveres-0124#!s0
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Feketekömény-olaj: Miben rejlik hatékonysága?

A feketekömény-olajat (Nigella Sativa) már a civilizációk kezdete óta használják a tradicionális gyógyászatban. Az ősi Egyiptomban Panaceának hívták (ami durva fordításban csodaszert jelent), Tutanhamon sírjában is találtak belőle, valamint azt is mondják, hogy Kleopátra szépségápolóként használta. Hippokratész, a híres görög orvos oly módon alkalmazta, hogy emésztési és anyagcsere zavarokkal küzdőket kezelt vele. Mohamed próféta pedig úgy nyilatkozott róla, hogy "A halálon kívül minden betegséget gyógyít."

feketekomeny

Forrás: 
http://www.naturallivingideas.com/black-cumin-seed-oil/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (16 votes)

3 ételcsoport, amit teljesen ki kellene iktatni a táplálkozásodból

Az alábbiakban Nadina Petrova táplálkozási tanácsadó cikkének fordítását olvashatjátok: 

Múlt héten egy híres női talksow vendége voltam Bulgáriában, ahonnan származom. A házigazda, Matha Vachkova megkért, hogy soroljak fel három ételt, amit nem szabadna enni.

no

Forrás: 
http://atmacenter.hu/3-etelcsoport-amit-teljesen-ki-kellene-iktatni-a-taplalkozasodbol/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Rendelet a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek betiltására

Várhatóan 2014 januárjában lép hatályba a megengedettnél több mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet.

magas_transzzsirsav_tartalom-450x.jpg

Forrás: 
http://www.szimpatika.hu/cikkek/4714/rendelet_a_magas_transzzsirsavtartalmu_elelmiszerek_betiltasara
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Uniós szabályozás: Abszurd dráma olívaolajjal

Az újratölthető üvegeket kitiltják a vendéglőkből, a közvélemény csak ámuldozik. Rossz tréfát űz az Európai Unió a válságba belefásult polgárokkal. Most például azt találta ki: 2014. január elsejétől megtiltja az éttermeknek, hogy az olívaolajat kis kancsókban vagy tálkákban kínálják. Jönnek helyettük a speciálisan lezárt, eldobható üvegek, na persze megfelelően felcímkézve. 

Forrás: 
http://nol.hu/kulfold/unios_szabalyozas__abszurd_drama_olivaolajjal?ref=sso
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Varázslatok a vajjal: barna vaj és ghí

Miután Pitta Dosha új Indiáról szóló - Indiamasala - sorozata kapcsán többen megkérdeztétek, hogy készül az indiai ételekből nélkülözhetetlen tisztított vaj - a ghíí -, gondoltam megosztom veletek ezt a cikket.

Dortsa


 

Barna vaj és ghí, a vaj átváltozásai

A barna vaj és a tisztított vajfélék egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Most utánajárunk, mire hasznájuk őket és hogy készülnek ezek a finomságok.

Forrás: 
http://www.mindmegette.hu/barna-vaj-es-ghi-a-vaj-atvaltozasai-47213
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Szőlőmagolaj, a hidegen sajtolt kényeztetés

A szőlőmagolaj számtalan jótékony hatással rendelkezik. Megfelelően befolyásolja, "kiegyenlíti" a vér koleszterinszintjét, javítja a látást, rendkívül erős antioxidáns hatásokkal rendelkezik.

Forrás: 
www.zoldujsag.hu
4.4
Értékelés: Nincs Átlag: 4.4 (5 votes)

Itt az idő rehabilitálni az állati zsiradékokat

Sokáig az egészséges táplálkozás alapelve volt, hogy állati zsiradékot nem használunk, de itt az ideje újraértékelni ezt a nézetet. Számos érv szól amellett, hogy igenis a sertés-, liba-, kacsa- vagy netán a nálunk ritka marhazsír használatával kevesebbet ártunk, mintha növényi olajokkal sütnénk.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Margarin – a terminátor

Évente akár 30 ezer keringési eredetű, idő előtti halált lehetne elkerülni, ha betiltanák az élelmiszeriparban gyártott transz-zsírokat. Lakos doktor összefoglalója beszámol eredményekről, de a helyzet korántsem megnyugtató.

Forrás: 
natursziget.com
0
Értékelés: Nincs

Étolaj finomítás, azaz mi van a napraforgós flakonban?

Egy barátnőm hívta fel erre a cikkre a figyelmemet és mivel nagyon szépen ábrázolja a finomítás menetét, gondoltam, megosztom Veletek. Mindenesetre én maradok a hidegen sajtolt olajoknál.

4.75
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (16 votes)

Ismerd meg a hamburgered!

A fogyasztóvédõk és a tudatos táplálkozás szószólói régóta kiemelt célpontként kezelik a különbözõ gyorsétterem láncokat. Vajon mit sikerült elérniük a fogyasztók tájékoztatása terén? Tudhatjuk-e egyáltalán, mit eszünk ezeken a helyeken? Nyári helyzetjelentés a burgerfrontról.

0
Értékelés: Nincs

A zsíros étrend hasnyálmirigyrákot okozhat

vörös húsban és tejtermékekben gazdag étrend növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét - derül ki egy nagyszabású amerikai kutatásból.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mivel (ne) mérgezzük magunkat?

A természetben is előfordulnak transzzsírsavak. Konjugált linolsavak a kérődzők gyomrában keletkeznek, a takarmányok baktériumok segítségével történő lebontása során. Legtöbb konjugált linolsav a tejben és tejtermékben, kevesebb a szarvasmarha, kecske, juh húsában és belsőségeiben, valamint a tojásban fordul elő.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel