Társadalomkutatás...

Társadalomkutatás, szociológia, pszichológia

Ani és a flört

Van az a pillanat, az a perc, az az óra, amiről nem beszélünk. Pedig annyira jó nekünk! Fényt visz a szívünkbe, mosolyt az arcunkra, és szökkenőbbek a lépteink tőle. Akár van párunk, férjünk, barátunk, szeretőnk, akár nincs.

Ez pedig a flört.

flortoles

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (19 votes)

Down szindróma - a szeretetbomba

Már nagyon régóta szerettem volna más fogyatékosságról is írni, hiszen az autizmussal eltöltött hosszú évek során volt szerencsém sokféle sérüléssel élő  gyermeket, fiatalt és felnőttet is megismerni. A Down szindrómások különösen közel állnak a szívemhez, hiszen igazi, őszinte szeretetbombák ők, olyanok, amilyennek minden embernek valamilyen szinten lennie kellene. Tulajdonképpen jó értelemben vett örök gyerekek, akik nem tudnak hazudni, az érzéseiket nem tudják elrejteni, mindig kimutatják. Olyan hatalmas öleléseket még soha senkitől nem kaptam, mint tőlük.

Szeretetbomba

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Nincs rossz kutya, csak rossz gazdi! - Avagy: REX, a gyógyító kutya védelmében

Nagy kérdés, hogy lehet-e kutya nélkül élni? Kis túlzással mondhatom, hogy igen, de nem érdemes...

Nem véletlenül társa az embernek már időtlen idők óta. Vannak kutyás és kutyátlan emberek. Az utóbbiak gyakran idézik az elriasztó cikkeket, amikben egy-egy harci kutya végzetes támadást intézett ember ellen. Hát igen: ahogy vannak jó emberek és rossz emberek, így vannak jó és rossz ebek is. De bebizonyított dolog, hogy majd' minden rossz kutya mögött egy rossz gazda áll!

A következetes, szeretetteljes légkörben nevelkedett kutya sohasem fog ártani az embernek.

baba

4.77778
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (18 votes)

SZER-ELEM vagy szerelem?

Már gyerekkoromban is egy elvarázsolt lélek voltam, anyukám rengeteg verset és mesét olvasott nekem, az irodalom márcsak ezért is a szívem csücske. Legkedvesebbek a magyar népmesék voltak, ahol a királyfi próbákat áll ki azért, hogy megszerezze a királylányt, és megsokszorozza az erejét, a próbák alatt. Ez számomra nagyon szimpatikus, hiszen akárkit egy nő nem enged magához közel, mert van tartása, csak olyat, aki arra hivatott, aki rátermett.

SZER-ELEM vagy szerelem?

" se nem kicsi, se nem nagy, éppen hozzám való vagy."
Éneklik a népdalban is, nem véletlen, mindennek passzolni kell:
Testnek, léleknek, szellemnek.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Egy kamaszfiú levele édesapjához

Kamaszfiú levele édesapjához…az biztos, hogy ezt a levelet soha nem írtam volna meg, ha az a pszihomókus nem találja ki, és az ofő nem nyilvánítja kötelező hf-nek..., ami azért is baromság, mert osztályfőnökiből nem lehet leckét adni, meg különben is ez a meghívott pszi nem is a tanárunk... meg azt mondták, hogy magunknak írjuk (vagy a faternak?!), tehát nem is fogják elolvasni!!! ...akkor meg minek?????? ...na mindegy?!

A fickó - aki tképp nem is volt annyira gáz?! - ezzel zárta a rendhagyó of órát: "Írjatok egy levelet az édesapátoknak: Köszönöm Apa, hogy…- kezdéssel!"

4.69231
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (13 votes)

Miről ismerd fel, és hogyan kerüld el az őszi depressziót?

Nehéz nekünk, bionómoknak ebben a kérdésben érdemit írnunk és tanácsolnunk, mert nem jellemző ránk a depresszió. Az egész bionom szemlélet és életforma olyan, hogy ha elsajátítod, nagy valószínűséggel elkerül a depresszió. Ezért bármelyik oldaláról is ízlelgettem a témát, nem találtam rajta fogást. Aztán eszembe jutott Majsai Laci pszichopedagógus barátom, aki ugyanazoknak a tévé- és rádióműsoroknak a szakértője, mint én. Pont a héten futottam vele össze a FEM3 Café műsorában, ahol az eminenssé hajszolt gyerekekről beszélt. Azonnal tudtam, hogy Ő az én emberem! Örömmel állt a feladat elé. Fogadjátok szeretettel az írását!

Kiút a depresszióból Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Kópé, Zeke, Székely Huszár - az ő születésnapja a Népmese Napja. De ki is ő valójában?

Bárcsak lenne valaki, aki megmondja nekünk, hogyan kell helyesen nevelni gyermekünket! Bárcsak lennének univerzális, mindenki számára használható "receptek"! Mit tegyünk, hogy ebben a világban is értéket adhassunk nekik? Hogy megértessük, mi a rossz és mi a jó? Hogy minden élethelyzetre találjunk tökéletes választ, amit átadhatunk a gyerekeknek? 

Meséljünk gyermekeinknek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Iskolakezdés

A gyermekeink még javában táborban vannak vagy nagyszülőknél, álmukban sem gondolnak az iskolára, ellenben mi szülők már vészesen közelinek látjuk az iskolakezdést! Tegnap épp egy barátnőmmel kávéztam, és minden átmenet nélkül közölte: "Úristen, vége a nyárnak! Hogy elment! Mindjárt kezdődik az iskola!".

Iskolakezdés

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Balkéz-balszerencse? Avagy az egyformaságra törekvő emberi ostobaság!

Balkezesek világnapjaAz egyformaságra törekvő emberiség tragédiája, avagy még ahhoz is lelki erő kell, hogy elfogadjuk, hogy a gyerekünk balkezes? A balkezesek világnapja alkalmából elkezdtem kicsit utánakutakodni, mi is a helyzet ezen a területen. Azzal tisztában vagyok, hogy a huszadik század közepéig verés és a szülői erőszak sugallása volt a hivatalos pedagógia, a "csúnyakezét" használó gyerekkel szemben. Számomra érthetetlen még a köznyelvben elfoglalt helye is a bal kéznek.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Hétköznapi életmentők, avagy a véradás hőssé tesz!

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben alakult meg. Háborúban és békében egyaránt szolgálja azóta is töretlenül az emberek egészségét. Ma Magyarországon napi szinten 1800 véradót kell a 45000 önkéntesnek országszerte toborozni ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vérkészlet álljon rendelkezésére az egészségügynek a gyógyításhoz, életmentéshez.

Kérlek adj vért!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

A boldogság maga az út, vagy csak állapot? Cél vagy eszköz?

Az első, ami eszembe jut, amikor kimondom "boldogság", az egy pillanat, egy hangulat. Egy nem hosszan kitartó, de nagyon intenzív és szívet dobogtató érzés. Aztán, ha elmélyedek a szóban, egyre több mindent hoz magával.

Boldogság

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Mit csinálunk, amikor alszunk?

Kicsit megmosolyogtató a kérdés. Mégis mit csinálnánk? Hát alszunk. Sokáig úgy vélték, hogy az alvás alatt semmi nem történik az emberrel. A utóbbi néhány évtizedben végzett kutatás azonban rávilágít arra, hogy alvás közben bizony rengeteg dolog történik az agyunkban és a testünkben.

Az agynak szüksége van az alvásra

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Szerelem és kapcsolat. Kinek mit jelent?

Múlt hétvégén volt a házasság világnapja, és pár nap múlva kopogtat az ablakunkon a Valentin nap. Kinek várt, kinek váratlan vendégként zörgeti az üveget. Elgondolkoztam a kapcsolati hálókról, a rendszerekről és szerelmekről. Hetek óta leplezetlen kíváncsisággal figyelem a környezetemben élő férfiakat és nőket, miként definiálják magukat az éppen aktuális kapcsolatukban, vagy épp a kapcsolatukat.

Szerelem, párkapcsolat

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Rákellenes világnap február 4.

Napok óta forgok a témán. Nem jött sehonnan szívből az írás, sőt a skálámon a dühtől egész a sírva zokogig terjedtek az érzelmeim. Nem írok a rákról, az ellenességéről sem. Nem szeretnék az életemben egy napot a ráknak szentelni, a gondolatának sem, még az ellenzésének sem. Nem látom értelmét.

Rákellenes világnap

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (19 votes)

Január 1. - A Béke világnapja

Napok óta forgatom a nyelvem hegyén a béke szót, mint kisgyerek a cukorkát. Ízlelgetem, csócsálgatom, időnként a tenyerembe köpöm, hogy is állunk most? Rácsodálkozom, más nézőpontból egészen mást jelent.

A Béke világnapja

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel