Terápiák, gyógymódok

Terápiák, alternatív gyógymódok, népgyógyászat

Mit kell tudni a rügyelixírekről? - Zsurló

A zsurló nagyon régről való tudást őriz és hordoz magában. Sok ezer éve él velünk, és mindig rugalmasan alkalmazkodni tudott az épp aktuálisan uralkodó állapotokhoz. Erre a képességre ma is nagy szükségünk van. A zsurlónövény intenzív fényhordozó, a Nap ereje koncentráltan jelenik meg benne. Elsősorban a megmerevítő és a sötétbe húzó folyamatok ellen hat.

Mezei zsurló

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Mit kell tudni a rügyelixírekről? - Nyír

A nyírfát már ősidők óta a legfontosabb szent fák egyikének tartják, erejébe vetett hit ma is elevenen él. Amikor bármely részét használni kezdjük, jótékony erőit megmutatja, és ez a hit bizonyossággá válik bennünk. Ezt számtalan gyógyító hatásán keresztül bizonyítja nekünk.

Nyírfa

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Bevezetés a masszázsok világába 2. rész - A masszázsokról általában, az európai gyökerek...

A cikksorozat aktuális darabjában egyrészt tisztelegni szeretnék a múlt előtt, valamint szeretnék élettani-lélektani területen is barangolni.

A masszázs valószínű az arab "massah" szóból származik, és kézzel való simogatást jelent. (Mondjuk mivel lehetne még a kézen kívül simogatni, de ne kukacoskodjunk.) Az ősi Egyiptomban Kr.e 2330-ból való egy orvos síremlékének falfestménye, amin "célzott manuálterápiai fogások" vannak megfestve. Hippokratész, a neves ókori görög orvos, "az orvostudomány atyja" (Kósz, Kr. e. 460 - Larissza, Kr. e. 377) már említi az "anatripszisz" fogalmát. A tripszisz dörzsölést, súrolást jelent. Szavai szerint: "Az orvosnak sok mindenben járatosnak kell lennie, de elsősorban a dörzsölésben. Mert a dörzsölés helyére ránthat egy kilazult ízületet, vagy kilazíthat egy merev ízületet." Néhány neki tulajdonított idézet: Csak nem ártani (Primum non nocere), A beteg java a legfőbb törvény (Salus aegroti, suprema lex esto), A művészet hosszú, az élet rövid (Ars longa, vita brevis).

masszazs-jotekony-hatasai

4.555555
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (9 votes)

Bevezetés a masszázsok világába 1. rész - Mit takarnak a hangzatos nevek?

Ebben az írásomban a masszázsok fajtáit, típusait szeretném ismertetni. Elég nagy a zavar ezen a területen, nem árt leülepíteni azt.

Masszázsok világa

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

A dallamokkal és harmóniákkal gyógyító, vigasztaló barát az éjszakából

Kőrösi GáborBalatoni ősz, jóbarátok, Everness fesztivál. Valiékkal épp az éjszaka cseppet sem hűvös, inkább kellemesen nyárias leple alatt beszélgettünk, amikor megjelent egy hátán valamiféle zsákot cipelő férfi sziluettje. Vali azonnal közénk hívta, és pár pillanat múlva kiderült, a zsák egy fantasztikus hangszert takar, a hangszert pedig egy nem mindennapi ember szólaltatja meg, Kőrösi Gábor. Jócskán áthúztuk számításait az estéjét illetően. Hajnalok hajnalán már koncertet tartott, de mivel látta a kíváncsiságunkat, boldogan maradt és zenélt nekünk.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Lehangoltság ellen meseterápia

Itt az ősz, az éjjelek egyre hidegebbek, az esték egyre sötétebbek… Azt hiszem, minden okunk meglenne rá, hogy rosszkedvűek, lehangoltak, pesszimisták legyünk. Ami viszont a gyermekeket illeti, egyáltalán nem zavarja őket az őszi hangulat: gesztenyét gyűjtenek, rácsodálkoznak a színes falevelekre, és egyre többet futnak, hogy ne fázzanak…

A három kismalac

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Este mese nélkül? - avagy gyógyít-e a meseterápia?

Sokáig gondolkodtam rajta, hogyan is adjam át azt a rengeteg szeretetet, amit a mesék iránt érzek. Beszélni nem nehéz róla, olyankor, ha elkap a hév, alig tudom abbahagyni. Hogy mi mindenre jó, mennyi élethelyzeten átsegít, mennyi mindent tanít, mennyi mindent megelőz, milyen szerepe van a kapcsolatokban... De írni róla úgy, hogy ne legyen közhely... Hogy ne csak úgy dicsérjem, hanem tényleg átadjam azt, amiben segíthet a mese a gyermekeknek... Az már sokkal nehezebb feladat, de azért megpróbálom...

Meséljünk gyermekeinknek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Minek neked szemüveg? - Látásjavítás természetes módszerekkel

A látás világnapja

 
"Láttál-e súlyos, néma réteket

lehúnyt szemhéjaid mögött?
Ő ilyen puha tájon tévelyeg,
ahol a szag kemény s a köd.

Ő félve lép örökös szigeten,
megbotlik, biccen, mert lépése gyarló.
Szemed neki kemény és idegen,
borostás arcod olyan, mint a tarló."
(Gyurkovics Tibor: Vak, részlet)


"Csak akkor fogjuk a fogyatékosságban rejlő nyereséget érzékelni, ha megválunk attól az eszmétől, miszerint minden testi fogyatékosság áldatlan állapot, melyet a lehető leggyorsabban s a leginkább feltűnés nélkül kompenzálni kell, vagy el kell hárítani. Hagynunk kell, hogy a fogyatékosság igenis zavarjon bennünket megszokott életmenetünkben, hagynunk kell, hogy megakadályozzon bennünket abban, hogy úgy éljünk, ahogyan eddig éltünk. Így válhat betegségünk a gyógyuláshoz vezető úttá. Ilyen esetben a vakság is taníthat valódi látásra, s valódi belátásokhoz vezethet el bennünket." (Thornwald Dethlefsen)


5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Biorezonancia, ahogy én látom...

Annyi sok híresztelés, érvek-ellenérvek egész hada után döntöttem úgy, hogy billentyűzetet ragadok, és írok erről az orvosokat és fizikusokat is igencsak megosztó és zavarba ejtő témáról. Dr. Komáromy Hedvig vagyok, háziorvos Gárdonyban (jelenleg gyesen). 2003 óta használok biorezonanciás gépet, szerencsémre többet is volt alkalmam kipróbálni.

Biorezonancia tanácsadás

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Asztma szezon - hurutoldás

"A légzés kegye kettős: a friss lég a tüdőnkbe jut,
s kileheljük ismét. Amaz nyomaszt, frissít emez:
az élet ily csudamód vegyes."
Goethe

Azt hittem csecsemőápolási tanulmányaim során, hogy a krupp az egyik legveszedelmesebb köhögéssel járó betegség. Annak rendje és módja szerint be is vonzottam a problémát, hiszen mindhárom lányom kruppos volt. Ilona, a legkisebb, cifrázta a helyzetet, megtapasztaltam, hogy van félelmetesebb köhögéssel járó betegség is, ez pedig az asztma. Én személy szerint szívbajt kaptam a kislányom légvételének hangjától, arra kényszerített, hogy én, akinek semmi baja, jó mélyeket lélegezzek, mintegy helyette is. Félelemetes volt.

Gyermekkori asztma

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Moringa - Isten ajándéka az egészséges élethez

Moringa faJoggal gondolhatjuk, hogy egy újabb superfooddal állunk szemben, hisz a moringa 2x több vitamint tartalmaz, mint a répa, 14x több kalciumot, mint a tej, 4x több rostot, mint a zab, 4x több káliumot, mint a banán és 9x több vasat, mint a spenót. A fa minden része ehető, de a levelében van a legmagasabb hatóanyag-koncentráció. Mivel a szárított levél a leggazdagabb tápanyagokban, már kis mennyiségben képes a szervezetben lévő hiányokat pótolni. Épp ezért Kelet-Afrikában, ahol jelentős mértékű az alultápláltság, moringa fa ültetvényeket telepítenek. Segítségével alultáplált gyerekeket és felnőtteket mentenek meg.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Természetes gyógymódok kismamáknak várandósság idején

Természetes gyógymódok várandósság idejénMár egy ideje gondolkoztam azon, hogy nekiülök és írok arról, hogy betegség esetén mit használhat biztonsággal egy kismama, és mi az, amit érdemes kerülnie (nem gondoltam volna, hogy néhány hét múlva ennyire életszerű lesz a betegség ). Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy örök dilemmája ez a várandós anyukáknak, pláne amikor a közelgő influenza járvánnyal riogatják az embereket. Ebben az időszakban fokozottan érzékeny a kismama - nemcsak lelki, hanem fizikai téren is - ezért sokkal könnyebben elkaphatja az aktuális influenzát.

4.809525
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (21 votes)

Baobab, Afrika titka

A teremtés hajnalán az első fa a baobabfa volt. Őt követte a sudár és kecses pálmafa. Amikor a baobabfa meglátta a pálmafát, rögtön sírni kezdett: hadd lehessen magasabb... Eztán feltűnt a tűzvörös juhar lángoló virágaival, és a baobabfa rögtön irigy  lett a csodás virágokra. Végül a baobabfa megpillantotta a fönséges fügefát, és gyümölcsökért fohászkodott. Erre az istenek nagyon dühösek lettek, megfogták a baobabfát, kitépték a földből, és fejre állítva újra elültették, hogy végre elhallgasson. (A baobabfa legendája)

Baobab

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Kincses múmió, a legkülönlegesebb

"...nem létezik olyan betegség, amit ne gyógyíthatnánk múmióval..." 

(Tibeti "Négy gyökér tantra" gyógyászati könyv)

Egyik kedves olvasónk hozzászólásán jót mosolyogtam - miközben egyébként igazat adtam Neki, mert tényleg egy különleges készítmény -, amikor a múmióval való gyermekkori kapcsolatát osztja meg velünk. Adri88 írását a Bionom Bolt felületén osztotta meg velünk, de utólagos engedelmével idemásolom:

 "Gyerekkorom nagy gyógyítója, egy üzbég sámánasszony ismertetett meg minket ezzel a fekete színű, múmiónak becézett gyógyító szerrel, úgy 20 évvel ezelőtt. Az ízére még ma is emlékszem. Nem hittem volna, hogy újra látom. Sosem mesélte el, hogy mi is ez valójában, nagy titokzatosság lengte körbe ezt a fekete, nagyon fura, jellegzetes ízű ragacsot. Lefóliázva, pici szögletes masszadarabokban kaptuk, az égvilágon semmi nem volt ráírva. Annyit árult el egyszer, hogy ez egy nagy kincsnek számít, és a hegyekben bányásszák. Emlékszem, sokat viccelődtünk rajta, hogy mi is lehet ez valójában, a végén már a kecskéknek tulajdonítottuk a fekete csodaragacsot.

A viccet félretéve: valóban sokat tud, tényleg egy csodaragacs. Biztosan fogunk nosztalgiázni, hála annak, hogy most már itthon is meg lehet vásárolni. Szerintem ez a bionomban az eddigi legkülönlegesebb termék!"

mumio-sokezer-eve-ismert

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Fogyasztó trópusi gyümölcsünk, az ananász

A Közép-, illetve Dél-Amerikából származó ananászt Kolumbusz Kristóf gyümölcsének is nevezik, mert elterjedését Európában Amerika felfedezőjének köszönhetjük. Kolumbusz felfigyelt arra, hogy az indiánok körében milyen népszerű étel ez a gyümölcs. Azóta tudjuk, hogy nemcsak zamatos és frissítő íze miatt lehetett ilyen közkedvelt, hanem számos egyéb jótékony tulajdonsága miatt is.

Az ananász frissítő és zamatos

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel