Aromaterápia

Hogyan irtsunk bacit természetes módszerekkel?

A megfázás kezelésről rengetegszer hallhattatok, olvashattatok már, most igyekeztem egy csokorba gyűjteni az információkat arról, hogyan lehet a természet segítségét hívni a megfázás elkerülésére, és gyógyítására is.

Megfázás

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (23 votes)

Illóolajas fürdők testnek és léleknek

Sokféle terápiás felhasználási módja van az illóolajaknak, mint aromalámpában való párologtatás, testolaj, masszázsolaj, naturparfüm, belsődleges alkalmazás, illetve aromafürdő. Biztosan tudjátok, hogy nagyon fontos, hogy kizárólag friss és vegyszermentes illóolajakat használjunk, mert a bőrön, nyálkahártyán (orr-, száj-, bél-, hüvelynyálkahártya) keresztül perceken belül a vérkeringésbe jutnak és fejtik ki áldásos, vagy nem megfelelő minőség esetén, ártó hatásukat.

Egy jó fürdő ellazít

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Az illatok birodalmában jártunk, avagy: Egy rég várt találkozás Ingeborg Stadelmann asszonnyal

Mint már biztosan sokan értesültetek róla, február 7-én, pénteken ellátogatott hozzánk Ingeborg Stadelmann bába asszony, aromaterapeuta, homeopata, a Bevált Aromakeverékek megálmodója.

stadelmann-asszony

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (22 votes)

Segítség, bionom leszek! - 10. nap: Az aromaterápia

parologtatoEddig az aromaterápiára, illóolajokra úgy tekintettem, hogy gyorsan megveszem a bioboltban az illóolajat, az aroma párologtatómba cseppentem, meggyújtok alatta egy gyertyát, és jó illata lesz a szobának. Vagy még úgy, hogy a fürdővizembe cseppentek valamennyit. Általában natúrban is szoktam, vagy mézzel elkeverve.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Tudod, hogy melyik az 5 leghatékonyabb stresszoldó illóolaj? Most megmutatjuk!

Megfelelő használat esetén az éterikus olajoknak rendkívül nagy erejük van. Ez abban a képességükben rejlik, hogy kinyerésük után, egy magasan koncentrált formában is megőrzik a növény jótékony tulajdonságait. Terápiás hatásaikat már nagyon régen felfedezték. Az ókori Egyiptomban készítettek először éterikus olajokat úgy, hogy olajba áztatták a növény virágait, leveleit, ágait vagy kérgét, majd egy - szűrőként funkcionáló - vászon segítségével izolálták az olajat.

Forrás: 
http://www.naturalnews.com/040462_essential_oils_stress_relief_Frankincense.html
4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (4 votes)

A bőrgomba ellen is jó a levendulaolaj

A levendulaolaj nyugtató, görcsoldó és antimikrobiális tulajdonságairól volt ismert természetgyógyászati berkekben, most portugál kutatók újabb hatását mutatták ki: az illóolaj elpusztítja az élesztő- és a fonalas gombákat, amelyek az embernél b

Forrás: 
http://hvg.hu/egeszseg/20110218_borgomba_levendulaolaj
4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

Ingeborg Stadelmann: Illóolajokkal élni, szülni, meghalni

ingeborg-stadelmann.jpgEngedjétek meg, hogy bemutassak Nektek egy kiváló asszonyt, aki az életét arra tette fel, hogy bábaként segíti az édesanyákat a várandósság alatt, az életadás óráiban, majd a gyermekágyas időszakban is a cs

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Levendula

(Lavandula angustifolia - valódi levendula, Lavandula latifolia - széleslevelű levendula)

Levendula

Levendula, levendula,
fanyarédes animula,
lettél lila lángfurulya,
mert perzsel vad kánikula.

Kék a lába, zöld a szárnya,
a madár beh gyöngyön járja:
vele hívó szép dalára
vén szívem is lépne párba.

Fenn az égen sűrű csillag,
lenn fekete falu falvak:
éj ködében tarló, parlag,
jobb ki békén hazaballag.

Levendulaillat illan,
az a madár meg se cikkan,
de ami volt mégis itt van
híven őrzött álmaimban.

Talán csak egy pillantásra
megéled az éj varázsa:
virággal telik a váz, ha
szívós élet lobban lángra.

Villik tánca hív már útra,
s valami megárad újra:
telt szívem veled virulna
levendula, levendula.

(Keresztury Dezső)

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Az aromaterápia passzív formái

Most már tudjuk, hogyan kell letesztelni az illóolajokat, és azt is, hogyan hatnak szervezetünkre az aromák, így hát eljött az ideje annak, hogy belemélyedjünk az aromaterápia lényegébe: vagyis megismerjük az illóolajok felhasználási területeit!

4.8
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (5 votes)

Hogyan teszteljük le magunk számára az illóolajokat?

aromaterapia1.jpgMiután az előző leckében tisztáztuk az aromaterápia fogalmát, megismertük a kivonatkészítés három lehetséges módját, valamint az illóolajok tárolására, vásárlására és használatára vonatkozó szabályokat, itt az ideje, hogy leteszteljük az illóolajokat! A mai lecke első része erről fog szólni. Ezt követően az illóolajok működési elvét, hatását részletezem Nektek, és útjára indítom az Illóolaj ABC-t is (ezt a Könyvek, cikkek, receptek között találjátok meg), amelyből időről-időre különböző illóolajokról, magukról a növényekről kaptok leírásokat, s megismerhetitek az olajok tulajdonságait, hatásait, felhasználási területeit.

4.75
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (4 votes)

Mi is az az aromaterápia?

Korábban betekintést nyerhettetek az aromaterápia világába és történetébe, most pedig kikristályosodik majd, hogy mi is tulajdonképpen az aromaterápia. Szó lesz a kivonatkészítésről, az illóolajok használatáról, végül különböző szabályokra hívnám fel a figyelmeteket az illóolajok tárolását, vásárlását és használatát illetően.

Aromaterápia

4.857145
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (7 votes)

Aromaterápia 1 x 1 - Bevezetés

Kedves antalvalisok! 

Laukó Brigi (itt az antalvali.com-on Brigusz) vagyok. Rólam bővebben a történetem menüpontban olvashattok, ha megengeditek, itt elöljáróban csak annyit árulnék el, hogy nem az „ősvalisok” közé tartozok, nem olyan régóta vagyok tagja az oldalnak. Eddig nem hallattam magamról, inkább csendes szemlélője, olvasója voltam annak az információrengetegnek, ami itt található. Ezután viszont – terv szerint – én is bekapcsolódok az antalvalis életbe.  Hála (és köszönet) a szerkesztőknek, lehetőségem lesz Benneteket az aromaterápia világába elkalauzolni. Én magamat egy lelkes amatőrnek vallom e téren: az aromaterápia olyan terület, amelyben picit jártasnak érzem magam, de sokkal jártasabb szeretnék lenni benne, ezért is kutakodok, s ások mélyebbre a témában. Talán nem tévedek nagyot, ha úgy gondolom, sokan vagytok így ezzel Ti is. Hallottatok már róla, érdekel is Titeket, de talán még nem mertétek a saját bőrötökön (átvitt és a szó szoros értelmében is) megtapasztalni ennek a természet adta gyógymódnak a hatásait.

A következőkben időről-időre szeretnélek Titeket megismertetni ezzel az illatos világgal, kezdve az aromaterápia történetével, értelmezésével, hatásaival, módszereivel. Találhattok majd az illóolajokra vonatkozó szabályokat, teszteket, olvashattok a hordozóolajokról, az "Illóolaj ABC"-ben mintegy 70 féle illóolajat ismerhettek meg, és lesz egy aromaterápiás recepttár is, ahonnan számtalan, házilag elkészíthető receptet tölthettek le, s próbálhattok ki. Sok helyen, sok mindent olvashattok a témáról, én a leghasznosabb, leghétköznapibb, legfontosabb információkat igyekeztem összegyűjteni Nektek, amelyeket Aromaterápia 1x1 címen, az Egészség Akadémia Életmód Tanfolyamához hasonlóan, leckékre bontva kaptok majd meg. 

A leckék gerincét a dán Dorte Flora Reidun Andersen honlapján (webwitch.info) található írások képezik, melyek fordításához és közléséhez a szerző írásbeli engedélyét adta. Dorte elkötelezett híve az alternatív gyógymódoknak, számtalan dologgal foglalkozik az aromaterápia mellett. Sokrétű tudásának, érdeklődésének hátterében tulajdonképpen saját története áll: 25 évnyi küzdelem egy autóbalesetben elszenvedett nyaksérülés következményeként fellépő krónikus fejfájása, hátfájása és fáradtsága, levertsége ellen.

Saját bevallása szerint Dorte mindent kipróbált, amit csak lehetett, hogy legyőzze szűnni nem akaró fájdalmait, hogy segítsen önmagán, és megszabaduljon állandó levertségétől. Számtalan kurzust elvégzett, különböző képesítéseket szerzett, így Dorte pl. képzett reiki gyógyító, karnioszakrális terapeuta, zónaterapeuta, Bach terapeuta (nem csak embereken, de állatokon is alkalmazza a Bach virágterápiát), elsajátította a Melchizedek módszert, csak, hogy a legfontosabbakat említsem tanulmányai közül. A sok új ismeret, gyógymód meghozta az eredményét, Dorte állapota javult, életkedve, jó hangulata is visszatért. Ekkor azonban egy újabb fordulópont következett be az életében: 2008 nyarán a sok munkahelyi stressz és feszültség hatására a szervezete teljesen kimerült. Fájdalomcsillapítókon élt, és gyógyszerfüggősége olyan súlyossá vált, hogy kórházi kezelésre szorult. 2009 tavaszán fibromyalgiát diagnosztizáltak nála (a fibromyalgia krónikus, nem gyulladásos fájdalom szindróma), amely magyarázatot adott évtizedes egészségügyi problémáira. Jelenleg munkaképtelen, és valószínűleg sosem fog már teljesen felépülni, és nem fogja munkavégző képességét sem visszanyerni. Dorte azért hozta létre honlapját, hogy másokkal is megossza történetét, ismereteit és tapasztalatait a különböző holisztikus, alternatív gyógymódokkal kapcsolatban.

Arra kérek, s bíztatok mindenkit, hogy tegyétek meg Ti is bátran az első lépéseket, Veletek együtt én is ezt teszem! Akinek van saját, a majd itt találhatóktól eltérő, jól bevált receptje, ossza meg velünk, s gazdagítsuk együtt a recepttárat! Ha van bármi, ami esetleg mélyebben, részletesebben érdekel Benneteket, kérdezzetek nyugodtan, ígérem, utánajárok, s igyekszem kielégítő válasszal szolgálni. Azt azonban feltétlenül szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy nem vagyok aromaterapeuta (bár terveim között szerepel, hogy egyszer az legyek ), fontos, súlyos, egészségügyi problémákat érintő kérdésekben mindenképpen szakember véleményét kérjétek ki!

Remélem tetszeni fog, amit és ahogy a jövőben csinálok, és a későbbiekben más témák kapcsán is találkozunk még az éterben. Mert van még sok izgalmas téma, amit tartogatok ám Nektek!  De most vágjunk bele az aromaterápiába!


aromaterapia_tortenete.jpgAz aromaterápia nem más, mint növényekből kinyert olajok használata az egészség védelmének, megőrzésének, a szervezet egyensúlyának fenntartása, illetve a jó közérzet elősegítése érdekében. Az illóolajok nagyon pozitív, jótékony hatással vannak a testre, a lélekre és a szellemre egyaránt.

Az aromaterápia nem új keletű dolog, már évszázadok, sőt évezredek óta használják, szükség szerint különböző céllal: felfrissítésre, ellazulásra, stimuláló szerként, vagy akár csábításhoz afrodiziákumként, de testápoláshoz és gyógyításhoz is.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Mire figyeljünk az illóolajok használata során?

Az illóolajok nem veszélytelen anyagok ezért oda kell figyelnünk, hogy biztonságosan tudjuk használni őket. Nagy dózisban tartósan nem szabad sokáig alkalmazni őket, használatától függően szükséges a hígítás, és ügyelni kell a megfelelő tárolásra is.

Levendulamező

Mivel "hatóanyagbombákról" beszélünk  (érdekesség képpen az arányok: 1 kg rózsaolaj előállításhoz 5 tonna rózsasziromra van szükségünk, és 1 kiló citromfűolajhoz 10 tonna növényt (!) is fel kell használni) ezért a leniekben összefoglalva elolvashatjátok, hogy mire kell figyelnünk az alkalmazásuk során, és hogy bizonyos esetekben (terhesség, betegségek, szexuális élet) melyik illóolajat kerüljük és miért.

Forrás: 
tudatosvasarlo.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Illóolajok előállítása - a virág lelke...

Sokszor nem is gondolnánk, hogy egy pici tégely illóolaj elállításához néha több tonna növényt használnak fel. Természetesen a piacon megtalálhatóak a szintetikus illóolajok is, melyek előállításának költsége töredéke a valódi olajoknak.

Az illóolajok a zsíros olajokkal ellentétben szobahőmérsékleten is állandóan párolognak, ezért célszerű őket az előírásoknak megfelelően tárolni. Vajon mi a különbség a valódi és a szintetikus illóolajok között? Milyen eljárásokkal nyerik ki a megfelelõ komponenseket?

Tartalom:

Forrás: 
zoldujsag.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel