Természet

A természet szépségeit bemutató írások.

Klímajelentés: a tavalyi év volt globálisan a legmelegebb

A 19. század közepe-vége óta nem volt ilyen hőség, állítja az Amerikai Meteorológiai Társaság a klíma állapotáról kiadott éves jelentése. 

Globális felmelegedés

Forrás: 
http://www.medicalonline.hu/kitekinto/cikk/klimajelentes__a_tavalyi_ev_volt_globalisan_a_legmelegebb?utm_source=newsletter&utm_medium=medicalonline_hirlevel&utm_campaign=17162
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Város az erdőben!

Nem kétséges, hogy a világ legélhetőbb városaiban kiemelt szerepet szánnak a környezetnek, köztük a fák telepítésének. Berlin híres a parkjairól, míg Szingapúrban az a cél, hogy az egész város egy kert része legyen. Annak idején hagyománya volt a fásításnak, amit újra fel kellene elevenítenünk, hiszen a fák nemcsak a szemünknek kedvesek, nemcsak otthont adnak néhány bogárnak és madárnak, hanem ennél sokkal többre képesek.

Kattints a képre, hogy lásd, mit tesz érted az a néhány fa, ami mellett nap mint nap elmész.

(Az egeredet vidd a képre, majd jobb egérgombbal kattints, és válaszd ki a "megynyitás új lapon" opciót. Ha Google Chrome-ot használsz, akkor a "Link megnyitása új lapon" lehetőség lesz számodra a megfelelő. Ezután pedig az új lapon kattints a képre bal egérgombbal, és már láthatod is teljes képernyős nézetben.)

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Tavasszal nehéz éhen halni, avagy: Most tankolj be medvehagymából!

MedvehagymaA természet terülj asztalkája a rendelkezésünkre áll. Nemcsak a vidéken vagy családi házban élőknek juthat friss zöld, egészséges táplálék, hanem nekünk városlakóknak is. Igaz, meg kell érte mozdulni! Ha mást nem, legalább a piacra ki kell kocogni érte, de az az igazi, ha túrázás közben magad szeded meg a finomságokat. Közben a túratársakkal megbeszélve, hogy ki mit készít majd belőle, recepteket lehet cserélni… És sokan nem is tudják, hogy amellett, hogy nyálcsorgatóan finom ételeket lehet belőle kreálni, még az egészségünket is jó irányba befolyásoljuk.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Mesélnek az erdei gombák...

Ritkán fordul elő velem az, ami az ősemberrel gyakorta, hogy a reggeli sétából zsákmánnyal térek vissza, de most emondhatom, hogy egyik reggel nem mentem üres kézzel haza. Tigris sétáltatásakor (Ő, a kutyám! ), az ismerős parkban azt vettem észre, hogy gombák serege dugta ki a fejét. Mégpedig jóízű, ehető gombáké. A Gyapjas tintagomba! Nosza, rögtön leszedtem a kalapkájukat, és hazatérvén reggelit rittyentettem belőlük. Rántottát!

Gyapjas tintagomba és a belőle készült rántotta                      Ez volt!                                                           Ez lett!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Hullócsillag! Kívánj valamit!

Fákkal övezett rét közepén hanyatt feküdve, kéz a kézben bámulni a csillagos eget. Azt hiszem, mindannyiunk fejében megvan ez a romantikus kép. Mindenkinek vérmérsékletétől és gondolatvilágától függően romantikus. Számomra ez már a naplementében ellovagolunk, cukormázzal leöntött giccs kategória. Ugyanakkor mégis hordoz magában valami megmosolyogtatóan szépet.

Perseidák

4.88889
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (9 votes)

A változékonyságában állandó Hold

Pontosan 46 éve az Apollo-11 legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin Aldrin először lépett a Holdra.

Az emberiséget kezdetek óta lenyűgözte a Hold! Egyes vallások istenségnek tekintették. Az ókorban a rómaiak és a görögök is imádtak hold istenségeket. Mivel női istent láttak benne, a görögök Szelénének, a rómaiak Lunának nevezték. Mezopotámiában a holdisten férfi alakban jelent meg, így ott Mannátnak hívták.

Hold napja július 20.

4.666665
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (12 votes)

Duna, az élet bölcsője. Az Őrző

Duna... Ha meghalljuk azt a szót, hogy Duna, mindenki másra asszociál(hat) - ki a táncegyüttesre, ki a szimfonikus zenekarra, ki a televíziócsatornára, míg mások a hajózásra, de akár a keringő kecses hullámzása is megjelenhet lelki szemeink előtt, és még hosszan folytathatnám a sort. Abban biztos vagyok, hogy legtöbbünknek a folyót jelenti, a - régmúlt időben még - "kék szalagot", amely 19 országot szel át, és 81 millió embert kapcsol össze.

A Duna mindenkinek mást jelent

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Gondolatok a Duna-parti életről

A Duna csak folyt

"A Duna csak folyt. És mint a termékeny,
másra gondoló anyának ölén
a kisgyermek, úgy játszadoztak szépen
és nevetgéltek a habok felém.
Az idő árján úgy remegtek ők,
mint sírköves, dülöngő temetők."

(József Attila: A Dunánál)

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Hogyan növesszünk erdőt nagyon-nagyon gyorsan?

Képtelenségnek hangzik, de Shubhendu Sharma azon munkálkodik, hogy - foltonként ugyan - de újraerdősítse a Földet.

Egy emberek által telepített erdőnek legalább 100 évre van szüksége a kiteljesedéshez úgy, ha hagyják a maga módján nőni. De mi van, ha képesek vagyunk ezt a folyamatot a tízszeresére gyorsítani?

Shubhendu Sharma Eco-vállalkozó, aki kitalálta, hogy hogyan telepítsen helyi, önfenntartó erdőket a világon bárhol, az ipari eljárások hatékonyságával. El is mondja, hogyan.

hogyan-novesszunk-erdot

Forrás: 
http://blog.ted.com/2014/05/09/shubhendusharma/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Természettudományok a mai modern korban

A mai kor embere ennyire eltávolodott volna a természettől? Az alábbi kérdés az ehető agyag kapcsán merült fel bennem. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy igen! Ma már szinte a konyhában használt növényeket sem ismeri mindenki, nemhogy a gyógynövényeket.

Valóban hülyeség a természetes anyagok, vegyületek használata? Mi hasznosulhat jobban a szervezetünkben, de akár a kertészkedésben is: a természetes vagy a szintetikus anyagok?

Föld

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

A videó, amivel minden iskolásnak kezdenie kéne matematika tanulmányait!

Számok a természet mögött - szerintünk ez a hét videója! Megtaláltuk azt a rövidfilmet, amivel minden iskolásnak kezdenie kéne matematika tanulmányait, mintegy kedvcsinálóként. Nagyszerűen bemutatja az egységet a tudomány és az élővilág között. Dőljünk hátra és élvezzük, aztán tudatosítsuk, hogy mindez lépten-nyomon körülvesz minket, illik megbecsülni!

Miután megnézted a videót, sorra vesszük a kisfilmben szereplő matematikai elméleteket, törvényszerűségeket, számsorokat és arányokat. Természetesen mindezt csak szigorú tömörséggel, és emészthetően! 


Forrás: 
http://www.pozitivnap.hu/technika-es-tudomany/a-video-amivel-minden-iskolasnak-kezdenie-kene-matematika-tanulmanyait
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Az új-zélandi Szentjánosbogár-barlang

Az önmagában is gyönyörű új-zélandi Waitomo-barlang különlegessége, hogy világító lények lepik el. 1887-ben egy maori törzsfőnök, Tane Tinorau által felfedezett hely ma népszerű turistacélpont, ahol az első látogatókat még maga a felfedező kalauzolta körbe a barlangrendszerben, ma már vezetett túrák keretében ismerkedhetünk meg a barlang különös lakóival. 

Forrás: 
http://vilagutazo.blog.hu/2013/11/19/az_uj-zelandi_szentjanosbogar-barlang
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Titokzatos füstölő sziget emelkedett ki a víz alól

Eddig ismeretlen, még füstölgő, kicsiny szigetecskét talált Tokiótól 1000 kilométerre délre a parti őrség - közölte a japán kormány szóvivője.

sziget_emelkedett_ki_a_vizbol

Forrás: 
http://mno.hu/termeszet/titokzatos-fustolo-sziget-emelkedett-ki-a-viz-alol-1196574
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

A föld legnagyobb és egyben legbüdösebb virága

A föld legnagyobb és legbüdösebb virága a titán buzogány, (Amorphophallus titanum) amely akár 3 méter magasra is megnőhet és a szaga...

titan_buzogany

Forrás: 
http://news.kertvarazsmagazin.hu/index.php/viragzo-disznoevenyek/1732-a-foeld-legnagyobb-viraga
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

15+1 hely hazánkban, amelyekről nehéz elhinni, hogy léteznek!

Azt hinné az ember, ha csodás képződményeket, mesebeli tájakat és elképesztő látványosságokat akar látni, messzire kell indulni. Pedig ez nem így van, kis hazánk is számtalan lenyűgöző geológiai jelenséggel, izgalmas vidékkel és elragadó nevezetességgel büszkélkedhet. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

1. Aggteleki cseppkőbarlang

Elképesztő barlangokért, hatalmas és szép formájú cseppkövekért nem kell világgá mennünk, hiszen Magyarországon is találunk ilyet. Az Aggteleki cseppkőbarlang hazánk egyik UNESCO Világörökségi védelme (1995) alatt álló nevezetessége.

Aggteleki cseppkőbarlang

Aggteleki cseppkőbarlang

Forrás: 
http://utazom.com/cikk/151-hely-hazankban-melyekrol-nehez-elhinni-hogy-leteznek
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel