Zita blogja

Mozgás egy bizonyos kor után, avagy: Hogy kerüljük el a járókeretet?

Visszautalva az előző blogbejegyzésemre, azért megnyugtatnék mindenkit, aki betöltötte ama bizonyos 30. életévét, még nem kell előjegyeztetnie magát kerekesszékre vagy esetleg egy járókeretre .

De ha ennek a lehetséges kimeneteli módnak az esélyét minimálisra szeretnénk csökkenteni (a viccet félretéve) igenis el kell gondolkodnunk egy bizonyos ponton, hogy milyen minőségben szeretnénk a hátralevő életünket tölteni. Olyanok szeretnénk-e lenni, akik mindig panaszkodnak, hogy itt fáj, meg ott fáj, és marékszám eszik a folyékony, ultra gyors, 80 órán át ható… bogyókat (sz……at akartam írni), és mindemellett napi 8 órát töltenek ülve, a tv előtt, gyorsétteremben műanyag kaját zabálva… stb. Vagy olyanok szeretnénk lenni, akiktől, ha megkérdezik azt, hogy vannak, „természetesen tökéletesen” a válaszuk. A döntés joga mindenkinek a kezében van, csak el kell határoznunk, hogy élünk-e vele. Ha sikerült helyes elhatározásra jutnunk, és szeretnénk a kockázati tényezőket minimálisra csökkenteni, illetve, ha nem szeretnénk hájainkat, bájainkat mások előtt kiteregetni , akkor érdemes elkezdeni – a lehetőségeinkhez mérten – valamilyen sportolási, egészség megőrzési tevékenységet vagy esetleg beruházni valamilyen otthoni fitness gépre.

Természetesen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindenképpen olyan mozgásformát válasszunk, amit hosszútávon be tudunk építeni a mindennapjainkba, és szívesen végzünk, esetleg idővel életünk szerves részévé válik.

A múltkori bejegyzésemben a testalkat szerinti csoportosításra tértem ki, ígéretemhez híven, most az életkor és az ahhoz megfelelő sport viszonyáról írnék egy kicsit bővebben.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Elfeledett szervünk: a pajzsmirigy

Készítettem egy összeállítást természetesen a teljesség igénye nélkül, a pajzsmirigy lehetséges betegségeivel kapcsolatban, ugyanis az a meglátásom, (már csak azért is, mert érintett voltam/vagyok a témában) hogy nagyon keveset tudunk ezekről a betegségekről és tévesen félrediagnosztizáljuk magunkat (ahogyan én is tettem, annak idején, még szerencse, hogy épp bőrrel megúsztam).

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Vigyázz, kész, TAVASZ!

Lassan, de biztosan végérvényesen és megállíthatatlanul beköszönt a tavasz, habár ezt az elmúlt hét időjárása nagyon jól titkolta. Végre valahára, imádom ezt az évszakot, ahogy életre kel a természet. (és nem csak elfogultságból, mert volt szerencsém a tavasz legszebb hónapjában születni).

Ahogy egyre hosszabbodnak a napsütéssel teli órák száma ,azzal egyenes arányban rövidülnek és fogynak a reggel magunkra rángatott ruhák darabok. A legtöbb emberen, de legfőképp rajtunk nőkön kezd egyre inkább eluralkodni egy bizonyos érzés, ami nem a szerelem magasztaló érzése, hanem a PÁNIK, Úristen mindjárt itt a nyár a bikini szezon és a téli úszógumi még mindig rajtunk figyel. Jó esetben eme kellemetlen felismerést agyalás végül tett kíséri, követi. Na de, hamár meg van elhatározás, elérkezünk és bele is botlunk a következő hatalmas problémába.

4.8
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (5 votes)

A pilates alapelvei, „erőközpont”, avagy miben rejlik a hatékonyság kulcsa

Ígéretemhez híven ebben a bejegyzésben kitérnék kicsit bővebben a torna alapelveire, mert elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a módszer lényegét. Illetve miért is ragadott végül magával a kezdeti ellenkezések ellenére is. Mitől olyan hatékony, hogy számos világsztár is elkötelezett híve és eme módszer segítségével igyekeznek kordában tartani a vonalaikat.

Szerencsére nekünk már nem kell sem világsztárnak sem pedig celebnek lennünk ahhoz, hogy ehhez a nagyszerű mozgásformához hozzájussunk. Viszont hálával is tartozunk ezeknek a kedves világsztároknak, hogy ráirányították az emberek figyelmét és nagyban hozzájárultak a módszer elterjedéséhez világszerte. Ezért mindenképp külön köszönet jár nekik.

4.25
Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (8 votes)

Pilates, avagy miért is van szükségünk rendszeres testmozgásra? - 1. rész

Visszatérve a történetemre (Személyiségfejlődésem története), hogy miért is a pilates mellett kötöttem ki, egyáltalán, hogy "jutottam odáig", hogy én tanítok valamire másokat.

Holott szentül meg voltam győződve (anyukám példáját látva) arról, hogy belőlem aztán soha nem lesz pedagógus semmilyen formában. (pedig mennyien kérdezték gyerekkoromban, hogy te is pedagógus leszel, mint anyukád??? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ én SOHA, inkább a pokol, mint az alsós gyerekek :-)) Én kis naiv, akkor még nem tudtam, hogy kutyából sosem lesz szalonna.

pilates.jpgTartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Személyiségfejlődésem története

Nem is tudom, hol kezdjem. Amikor a sport szeretete része lett az életemnek vagy amikor rá kellett jönnöm, hogy életünkben a dolgok bizony nem véletlenül történnek. Mindennek megvan a maga helye és ideje, erre ki előbb, ki utóbb rájön. Ki a maga kárán, az okos meg más kárán tanulja meg.

4.9
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (10 votes)
Tartalom átvétel