Pálmingó blogja

Léböjt Antal Valival és Lénárt Gittával - 2. rész

kép

tájkép

 

 

 

 

 


Még el sem jöttem a léböjt táborról, amikor már elkezdtem szervezni, hogy a szemem mindig ott legyen!  Andit neveztem ki a szememnek, fülemnek, aki végigcsinálta a tábort úgy, hogy közben a konyhán segített, hogy minden étel-ital időben, csengetésre ott legyen a táborozók bögréjében, tányérján. Így figyelme ugyan megoszlott, de mégis lelkes hangú beszámolót tartott.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Léböjt Antal Valival és Lénárt Gittával

zöld turmix

A kíváncsiságom hajtott le a Szeremley birtokra, ami most már harmadszor volt az Antalvali.com léböjt táborának a helyszíne. A kíváncsiság mellett a Balaton szeretete és egy kis pihenési vágy is szerepet játszott. Sőt, tanulni is szerettem volna! Mind a négy összejött.

Az történt ugyanis, hogy az idén - rendhagyó módon - Antal Vali Lénárt Gittával, a nyerskonyha nagyasszonyával fogott össze és tette emlékezetessé ezt a 10 napot. Gittát a hűséges AV olvasóknak nem kell bemutatni, könyveit is bizonyára sokan ismeritek.

A tavalyi táborban résztvevő kolléganőm egy dolgot reklamált: Majd' megőrült, hogy 10 napig nem rághatott. Éhes nem volt, de a rágás nagyon hiányzott. Az idén ezzel nem volt gond. Az első két napban a turmixok mellett nyers ételeket kaptak a táborozók. Én pont ezeken a napokon voltam lent, így betekintést nyerhettem az ízekbe és a hangulatba is.

lé-böjt

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Ezerféle bajra Ezerjófű...

Jó hír, hogy újra kaphatóak az Ezerjófű termékei. Ugyan még nem mind az ezerféle, csak a legnépszerűbbek, legalapvetőbbek kerültek vissza a polcra, de az úttörőket rövidesen követik a többiek is.

A hatóságok követelményeinek megfelelően már nem a bajra, problémára utalnak az elnevezések, hanem többnyire a termékre legjellemzőbb gyógynövény nevével vannak fémjelezve. Mivel nem mindenki ismeri az összes növény hatását, így az alábbi táblázattal megpróbálunk segíteni. Főleg annak segítség, aki már használta, hiszen a régi elnevezés mögött megtalálja az újat.

ezerjofu

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

"Tanulás közben ne égj le a szabadban, miközben fosol a vizsgáktól, tufán és fáradtan..."

Egy volt diák gondolatait idéztem, miközben igyekezett egy mondatba összefoglalni a vizsgaidőszak reá eső tanulságait... 

"Tanulás közben ne égj le a szabadban, miközben fosol a vizsgáktól, tufán és fáradtan..."

Tanulás és relaxálás

Még élénken él bennem is a kép, amikor érettségire készültem. Nagyon szép idő volt, adta magát, hogy a Velencei-tavon egy csónakban "készüljek" a nagy megmérettetésre. Persze leégtem (akkor még nem a vizsgabizottság előtt.).  Ráadásul mivel napközben a tanulás nem volt igazán feszített tempójú, kénytelen voltam este-éjjel pótolni a nappal elcsónakázott időt! Így akkortájt meglehetős alváshiánnyal küzdöttem. Hogy ne mindenért magamat okoljam: éppen építettek egy házat a lakásunk ablaka alatt, és abban az időben még nem volt tilos éjszaka is dolgozni... három műszakban.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Tavasszal nehéz éhen halni, avagy: Most tankolj be medvehagymából!

MedvehagymaA természet terülj asztalkája a rendelkezésünkre áll. Nemcsak a vidéken vagy családi házban élőknek juthat friss zöld, egészséges táplálék, hanem nekünk városlakóknak is. Igaz, meg kell érte mozdulni! Ha mást nem, legalább a piacra ki kell kocogni érte, de az az igazi, ha túrázás közben magad szeded meg a finomságokat. Közben a túratársakkal megbeszélve, hogy ki mit készít majd belőle, recepteket lehet cserélni… És sokan nem is tudják, hogy amellett, hogy nyálcsorgatóan finom ételeket lehet belőle kreálni, még az egészségünket is jó irányba befolyásoljuk.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Tisztítsd meg a lelked - takarítsd ki a házad!

A takarítás általában nem egy nagy élmény. Mégis a mai napig megmaradt bennem az az emlékkép, amikor kislánykoromban anyukámmal a lábunkra puha pamutrongyot kötöttünk, és a padlóápolóval beeresztett parkettán twiszteltünk.

Így lett fergeteges buli a tavaszi nagytakarítás. Aznap reggeltől estig sikáltuk a lakást, minden apró sarokra kiterjedt a figyelmünk, és este úgy estünk be az ágyba, mint egy darab fa! A nagytakarítás persze máig megmaradt szép szokásnak, de már máshogy csináljuk. (És nem csak arra gondolok, hogy a takarítás egy részét a gyanútlan vendégekkel is elvégeztethetjük, ha van elég mosolygós vendégpapucs a házban! )

takaritas-gyermekkel

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Hitek és tévhitek a tojásfestés körül... Húsvétra készülve

Szeretem az ünnepek előtti készülődést, a karácsony, a húsvét külsőséges megnyilvánulásait.

Már előre jár az agyam, hogy hogyan díszítsem a lakást, lehetőleg ne műanyag, hanem élő vagy saját magam készítette apró-cseprő díszekkel.

husvet

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Mit főzzek Húsvétra?

A hagyományok szerint a böjt húsvét előtti pénteken ér véget. Aki kitartó volt, és tisztességesen végigcsinálta  a nagyböjtöt, az tudja, hogy rögtön utána nem ajánlatos azonnal nekiesni a nehéz húsos ételeknek, inkább könnyű, egészséges, zöldséges fogásokkal érdemes kísérletezni.

asztal

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Klubdélután a SOTE-n

Vannak betegségek, amikről a kívülállók el sem tudják képzelni, hogy milyen lehet velük élni. Hiszen nem egy influenzáról van szó, ami jó esetben 6 nap, rosszabb esetben egy hét alatt gyógyul, hanem hosszú éveken át, akár egész életen keresztül kíséri gazdáját, aki persze különböző fogásokkal igyekszik megszabadulni tőle. Ilyen például a pszoriázis, vagyis pikkelysömör. Nincs rá végleges gyógymód, csak tünetmentes időszakok léteznek. Nem könnyű vele élni, hiszen azonkívül, hogy kellemetlen viszkető, hámló bőrtüneteket okoz, látványnak sem szép. Nemcsak a testet, hanem bizony a lelket is gyötri, mert sokan idegenkednek a betegség hordozóitól, félnek megérinteni őket, tartva, hogy fájdalmat okozhatnak. És ez igaz is, csakhogy nem az érintés, hanem éppen annak a hiánya teszi ezt!

Vannak olyan sorsközösségek, ahol igyekeznek összefogni az ilyen problémákban szenvedőket.

előadás

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Nincs rossz kutya, csak rossz gazdi! - Avagy: REX, a gyógyító kutya védelmében

Nagy kérdés, hogy lehet-e kutya nélkül élni? Kis túlzással mondhatom, hogy igen, de nem érdemes...

Nem véletlenül társa az embernek már időtlen idők óta. Vannak kutyás és kutyátlan emberek. Az utóbbiak gyakran idézik az elriasztó cikkeket, amikben egy-egy harci kutya végzetes támadást intézett ember ellen. Hát igen: ahogy vannak jó emberek és rossz emberek, így vannak jó és rossz ebek is. De bebizonyított dolog, hogy majd' minden rossz kutya mögött egy rossz gazda áll!

A következetes, szeretetteljes légkörben nevelkedett kutya sohasem fog ártani az embernek.

baba

4.77778
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (18 votes)

Melltartót a férfiaknak…

A közelmúltban sok vitát váltott ki Ákos nyilatkozata, miszerint a nők princípiuma a szülés. Ezt valóban nem lehet tőlünk elvitatni, és a média által igencsak felturbózott megállapítást ne is feszegessük, de sajnos úgy tűnik, hogy ha szülést nem is, de más privilégiumokat lassan elvesznek tőlünk a férfiak. Például a melltartóviselés jogát! Bizony, lassan ez már nem vicc.

Melltartót a férfiaknak

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Ki, miért és hogyan lesz természetgyógyász?

A héten a Bionom előadótermében induló  egészségügyi  és természetgyógyászati alapismeretek tanfolyamra van még néhány kiadó hely. Aki esetleg még vacillál, hogy beiratkozzék-e, az megteheti, hiszen ha csak néhány óráról marad le az elején, az könnyen behozható. Az órák elején ismétlésekkel, gyakorló tesztek kitöltésével, kérdés-felelettel pótolható minden lemaradás! Hogy miért vagyok ebben olyan biztos? Tavaly elvégeztük mindkét tanfolyamot, így első kézből mesélhetem el, hogy mire számíthat az, aki beiratkozik.

Eü és Tgy tanfolyam

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Szilveszteri vendégvárás

Nem jártam utána az aktuális babonáknak, népi hiedelmeknek. Amit ebből a témakörből tudok, azt anyukám plántálta belém, hosszú évek során. Ez az a néhány betartandó szabály, ami felöleli számomra a szilveszteri,  fontos tudnivalókat:

Szilveszterkor halat nem szabad enni, mert elúszik a szerencsénkkel. Szilveszterkor csirkét, illetve kapirgáló szárnyas jószágot sem szabad feltálalni, mert elkaparja a szerencsénket! Ugyanakkor a malac kívánatos, mert ő meg kitúrja nekünk a szerencsét! Az aprószemű és sok-sok lencse pedig a bőséget, vagyis a pénzt jelképezi. Elvileg minden aprószemű ezt jelenti, így a mákos dolgok vagy a bab is, de valamiért mégis a lencse a legnépszerűbb ebben a pénztermelőnek kikiáltott műfajban. Nem is baj, mert úgy gondolom, hogy ez a nagyszerű és ízletes fehérjeforrás más évszakokban méltánytalanul elhanyagolt! Ilyenkor legalább igyekszünk sokat enni, és abban segíthetek, hogy aki a lencselevest nem annyira szereti, az is találjon magának lencsés-pénztermelő étket!

Szilveszteri vendégvárás

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Pikáns gyertyaöntés

Orsikával, az Aranyvirág Méhészet tulajdonosával személyes jó barátságban vagyunk. Kapcsolatunk egy vízitúrán kezdődött, aztán a méhekkel folytatódott, hiszen a méhek, a méhészet engem is nagyon érdekel. Így sokat beszélgettünk erről a témáról, így gyűjtve össze néhány blogbejegyzés anyagát.

Egy alkalommal felvetődött a viasz felhasználása, gyertyaöntésre. Rögtön elhatároztuk, hogy mivel méhviasszal még egyikünk sem készített gyertyát, eljött az idő, hogy kipróbáljuk. Ha már kipróbáljuk, veletek is megosztjuk a tapasztalatainkat, és Orsika vállalta hogy leírja a munkafolyamatot! Így én nemcsak a gyertyaöntésnél, hanem a blogbjegyzés olvastán is nagyon jól szórakoztam! Remélem, Ti is élvezni fogjátok!

Íme Orsika sorai:

gyertyafény

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Mesélnek az erdei gombák...

Ritkán fordul elő velem az, ami az ősemberrel gyakorta, hogy a reggeli sétából zsákmánnyal térek vissza, de most emondhatom, hogy egyik reggel nem mentem üres kézzel haza. Tigris sétáltatásakor (Ő, a kutyám! ), az ismerős parkban azt vettem észre, hogy gombák serege dugta ki a fejét. Mégpedig jóízű, ehető gombáké. A Gyapjas tintagomba! Nosza, rögtön leszedtem a kalapkájukat, és hazatérvén reggelit rittyentettem belőlük. Rántottát!

Gyapjas tintagomba és a belőle készült rántotta                      Ez volt!                                                           Ez lett!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)
Tartalom átvétel