Mártu blogja

Szenvedés vagy szenvedély? - A mosható pelenka 6. rész: Tárolás, mosás, szárítás

Elérkeztünk az utolsó simításhoz, a végső állomáshoz. Lehet, hogy mára eldöntötted, hogy mosható pelenkát szeretnél használni, mérlegeltél, osztottál-szoroztál, kiválasztottad a megfelelő típust, szóval a nehezén túl vagy.

Viszont még mindig maradt egy kritikus pont: Hogyan kellene tárolni a szennyezett pelenkákat, mivel kellene mosni, és hogyan lenne érdemes fertőtleníteni őket?

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Szenvedés vagy szenvedély? - A mosható pelenka 4. rész: Mi alapján válasszam ki a nekem megfelelő típust?

Ha a moshatózás mellett döntöttél, gondold át, mik azok a szempontok, amik a legfontosabbak számodra, és amiből nem szeretnél engedni. Alább felsoroltam néhány szempontot, és hozzá párosítottam a megfelelő típusokat. Lehet, hogy így elsőre szájbarágósnak hat ez a csoportosítás, de majd meglátod, hogy olyan dolgokkal is szembesülhetsz, amikre nem is gondoltál.

4.333335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (6 votes)

Hogyan jön össze a paradicsommadár Elvis Presley-vel, avagy: Első Aviva élményeim

aviva4-200x.jpgHa hiszitek, ha nem, két hete még meg sem fordult a fejemben, hogy Aviva tanfolyamra menjek. Egy jó barátnőm ültette a fülembe a bogarat, ők ugyanis évekig vártak az első kisfiukra. Nemrégiben került náluk szóba a kistesó tervezése, így utánanézett azoknak a módszereknek, amelyek segíthetnek a mielőbbi gyermekáldásban. Az én történetemhez úgy kapcsolódik az övéké, hogy a 20 hónapos Zelmi lányom anyatejfogyasztása még vetekszik 3-4 nagyobbacska csecsemőjével, így a saját termékenységemre sem fogadnék a lottón. Kistesót pedig lassacskán majd mi is szeretnénk.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Édes álmot hozó maroknyuszi - nem csak gyerekeknek!

Te is könnyedén elkészítheted ezt a kis marokállatot. Akár saját magadnak, akár ajándéknak is aranyos. Segíti az elalvást és a nyugodt pihenést.

 

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Szenvedés vagy szenvedély? - A mosható pelenka 3. rész

A mosható pelenkák anyaga és típusai

Nem akarlak titeket fárasztani túl egyértelmű dolgokkal, de talán mégis induljunk neki az alapoktól. Minden tisztességes mosható pelenkának két funkciót kell ellátnia: fel kell szívnia a nedvességet, és benn kell tartania azt. E kettős funkció miatt két alapvető részből állnak, értelemszerűen egy nedvszívó (továbbiakban: belső) és egy nedvességzáró (továbbiakban: külső) rétegből. Ennek a két rétegnek az anyaga, kialakítása, egymáshoz való viszonya viszont nagyon-nagyon sokféle lehet, ezért is van annyi féle pelus. Először adok egy rövid áttekintést a típusokról, anyagokról, majd összevetjük őket az igényeiddel. Remélhetőleg a végén letisztul a kép.

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Szenvedés vagy szenvedély? - A mosható pelenka 2. rész

Miért éri meg mosható pelenkát használni?

Ha az első rész után még nem adtad fel az olvasást, most már ne is tedd! Nem azért mondom ezt, mert mindenkit meg akarok győzni róla, hogy a mosható pelenka az egyetlen elfogadható megoldás. Tudom, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor a legjobb szándékkal sem bevállalható. Lehet, hogy még te is vacillálsz, hogy kell-e ez neked vagy sem. Ha nem vagy még biztos a döntésben, akkor mindenképp kövesd végig a sorozatot, meglátod mi sül ki belőle. Ha a végén jó érzéssel, lelkesedéssel tölt el a textilpelenkák gondolata, akkor hajrá! Viszont ha nagyon idegen tőled ez az egész világ, ne erőszakold magadra. Inkább jó érzéssel adjál a kisbabádra lebomló eldobható pelenkát, mint kötelességtudatból, esetleg undorodva moshatót.

Vágjunk is bele a közepébe! Csináljunk egy pro-kontra összehasonlítást a két alapvető típus között!

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Szenvedés vagy szenvedély? - A mosható pelenka 1. rész

A kezdetek

Rengeteget változott a világ 30 év alatt, nem? A mi babakorunkban  természetes volt, hogy mossák a pelenkáinkat, ma ugyanez szinte extrém ritkaságnak számít. Aki moshatózik, kicsit kilóg a sorból. Általában nem értik miért is nehezítjük saját sorsunkat. Fura ökohóbort? Új hippi-irányzat? Színes textilmánia? Mazohizmus? Nem tudom. De azt most elmesélem, hogy mi az igazán klassz benne.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Tudod, mit csemegézhetsz Magyarország legidősebb bokráról? Somot!

Bevallom őszintén, én csak egyetemista koromban, valamelyik tanulmányi kiránduláson találkoztam először a húsos sommal, pedig igen szeretek mindent lelegelni, ami erdőn-mezőn terem. Bizony kicsit elfeledett manapság ez az erdei kincs, úgyhogy most be is pótolom a lemaradásomat. Talán furcsán hat, hogy ilyenkor írok erről a növényről, hiszen már rég elvirágzott, a termése meg még sehol, de legalább így mindenki kellően felkészülten vág majd neki a gyűjtésnek, ha eljön a somszezon.

4.857145
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (7 votes)

Quinoa, avagy miért ne ragadjunk le a búzánál?

Kicsit távolról indulnék neki a quinoa témának: miért van szükségünk Magyarországon egy dél-amerikai „gabonafélére”, amikor nekünk itt a búza. Még az imában is benne van: Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…

Tartalom:

Mi is az a quinoa?

Miért érdemes quinoát enni?

Hogyan használd fel a quinoát?

Kedvcsinálónak íme egy egyszerű nyári recept

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Gyógyító ételeink

Tulajdonképpen nincs olyan természetes táplálék, amely ne lenne jó valamire, ha megfelelő formában, megfelelő arányban és megfelelő társításban fogyasztjuk. Álljon itt néhány példa, természetesen a teljesség igénye nélkül.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
Tartalom átvétel