Balogh Péter blogja

Bevezetés a masszázsok világába 3. rész - A gyógymasszázs rendbetétele, bemutatása

Cikksorozatom aktuális darabjában a fehér ember kultúrájában alapvetőnek tekinthető masszázst szeretném rendbe tenni. Kicsit kell szakmázni is, hogy a köznyelv és a szabatos meghatározású szaknyelv közti szakadékot áthidaljuk.

Bevezetés a masszázsok világába 3. rész

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Bevezetés a masszázsok világába 2. rész - A masszázsokról általában, az európai gyökerek...

A cikksorozat aktuális darabjában egyrészt tisztelegni szeretnék a múlt előtt, valamint szeretnék élettani-lélektani területen is barangolni.

A masszázs valószínű az arab "massah" szóból származik, és kézzel való simogatást jelent. (Mondjuk mivel lehetne még a kézen kívül simogatni, de ne kukacoskodjunk.) Az ősi Egyiptomban Kr.e 2330-ból való egy orvos síremlékének falfestménye, amin "célzott manuálterápiai fogások" vannak megfestve. Hippokratész, a neves ókori görög orvos, "az orvostudomány atyja" (Kósz, Kr. e. 460 - Larissza, Kr. e. 377) már említi az "anatripszisz" fogalmát. A tripszisz dörzsölést, súrolást jelent. Szavai szerint: "Az orvosnak sok mindenben járatosnak kell lennie, de elsősorban a dörzsölésben. Mert a dörzsölés helyére ránthat egy kilazult ízületet, vagy kilazíthat egy merev ízületet." Néhány neki tulajdonított idézet: Csak nem ártani (Primum non nocere), A beteg java a legfőbb törvény (Salus aegroti, suprema lex esto), A művészet hosszú, az élet rövid (Ars longa, vita brevis).

masszazs-jotekony-hatasai

4.555555
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (9 votes)

Bevezetés a masszázsok világába 1. rész - Mit takarnak a hangzatos nevek?

Ebben az írásomban a masszázsok fajtáit, típusait szeretném ismertetni. Elég nagy a zavar ezen a területen, nem árt leülepíteni azt.

Masszázsok világa

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

A lelki egészség kapcsán

"Csak a döglött hal úszik az árral."
(kínai mondás)

A címben szereplő téma kapcsán rendeztem egy csokorba a gondolataim. Október 10-én van a lelki egészség világnapja. Mi is ez, és mit kell vagy lehet érte tenni? Minden fogalom egy definícióval indul, amit közmegegyezésesen elfogadnak. Mivel így hívják, az egyik legnagyobb tekintélyűnek érezhető WHO (World Health Organisation) általi, remélhetőleg ismert meghatározás így hangzik: "Az egészség a teljes testi, lelki, és szociális jól-lét (és nem jólét, így hibás!) állapota, és nem csupán a betegség hiánya."

Lelki egészség világnapja

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

A csonton túl - a mozgás szabadsága, a szabadság mozgása

egeszseges_test2-200x.jpgEmberi testben élünk. Annak milyensége határozza meg, milyen életet tudunk végigélvezni, vagy végigszenvedni. Nem mindegy, hogy éled az életedet vagy túléled! Egy kínai közmondás szerint: Az egészséges embernek 100 kívánsága van, a betegnek egy. Az évek múltával egyre több test-tudatosság kell ennek a 99 kívánságnyi különbségnek a megtartásához. Ide kívánkozik egy megjegyzés is, miszerint aki nem beteg, az egészséges-e? Az ajurvéda szerint akkor nem vagy beteg, ha optimista vagy, vannak terveid és törekszel jobbá válni. Tehát ha csak lenyomod egyik napod a másik után, rutinból és öröm nélkül, akkor betegnek vagy tekinthető. Tehát jelentkezzen az, aki a mai napon örömteli tudott lenni!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Fagyöngycsokrokkal, a harmonikus életért

fagyöngyMilyen izgalmasan hurkolódik az élet? Pár éve felkértek egy induló újságba cikkírásra, a gyógynövényekről kicsit máshogyan. Végül nem lettek közölve, s ahogy olvastam Berni írását, elkapott egy jé-élmény, hogy talán itt van a helye és ideje. Lévén hogy semmit sem tarthatunk meg magunknak, mindenkinek vannak kincsei és azt a többiekkel meg kell osztania. Ennek a szándéknak a figyelembe vételével kívánok jó olvasást!

Itt a tél. Legjobban ekkor lehet az életünket összekötni a világegyetemmel. Mellyel a kapcsolatot növényeken keresztül legkönnyebb megteremteni. Bolygónk legöregebb lényei akkor is itt voltak, amikor mi még nem, és várhatóan túl is fognak élni bennünket. Szédítő távlatok hajladoznak egy pitypangban akár. Csak figyelmünkre várnak.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

A csonton túl - a félelmek látszat-üzenetei

Sziasztok! Arra gondoltam, megosztom veletek az egyik előadásom szinopszisát, szerintem kompatibilisek vele ennek az oldalnak az olvasói. Élvezzétek, jó gondolkodást.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

04. A lépések lassan kivitelezhetőekké válnak

Még mindig nem az izmokról beszélünk, de mindjárt odaérünk. Most már van csontvázunk, mindjárt jön a kellő pongyolasággal való ismertetése a csontváznak, minden apró kis csontot eszem ágában sincs elemezni, ez nem anatómus-kongresszus.

Kezdjük azzal, hogy ugye az a jó ízület, ami nem lötyög, pl. lépcsőzéskor vagy forduláskor nem recseg, nem kattog. Mi kell ehhez? Maradjon az ízület középen, "egy helyben", de természetesen reagáljon a nyújtó, csavaró igénybevételekre is.

0
Értékelés: Nincs

03. Ízületek és környezetük

Jelenleg már van csontszövetünk, van alaktani és mechanikai alapunk, most pedig megtesszük az első lépéseinket. Mi is kell ehhez?

Hogy mozogni tudjunk, a két egymásra tekintő csontvégnek össze kell kötődnie. Ez az ízület, azaz a megszakított csont-összeköttetés. Amit a csontvégeket összekötő ízületi tok és a szalagok hoznak létre.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

02. A csont, mint szerv

Most már tudjuk, miből áll a csontunk, mint csontszövet.

Nézzük meg a csontot, mint szervet!

Az ember testét alkotó kb. 206 db különálló, tehát szervnek tekintendő csont alak szerint csöves, lapos, köbös és labirintusos lehet. Csöves: végtagcsontok, lapos: agykoponya, bordák, lapocka, csípőcsont, köbös: csigolyatest, kéztő-lábtőcsontok, amik úgymond "összeroppanva" tudnak kompressziós törést szenvedni, labirintusos, vagy légtartalmú: arckoponya, funkciójuk súlykönnyítésen túl a hangadás rezonáló-tereinek képzése.

3
Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Balogh Péter csontrakó

A nevem Balogh Péter, Vali kollégája vagyok. 12 éve foglalkozom masszázzsal, ízületekkel, biomechanikával. Tanulmányoztam orosz, indián és ázsiai módszereket s jelenleg a saját megértésemet igyekszem elmélyíteni, némi fitoterápiai, és energetikai elemmel tuningolva. Végül, de nem utolsósorban állattenyésztő szakirányú agrármérnök is vagyok, úgymint párizsi-, virsli- és kolbász-"szakértő".

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Tartalom átvétel