Hírszem blogja

Dr. Ládi Szabolcs: A béta-glükánok szerepe a tumorterápiában

glukanok1.jpgÉvek óta ismert tény, hogy az élesztő sejtfalából és más forrásokból származó béta-glükánok számos kedvező élettani hatással rendelkeznek mind a kardiovaszkuláris rendszer, mind pedig a természetes immunitás vonatkozásában. A fertőzések megelőzésében és leküzdésében játszott szerepükön túl bebizonyosodott, hogy a leukociták CR3 (complement receptor 3) receptorainak aktiválásával képessé teszi ezen sejteket, hogy elpusztítsák a C3 komplement fragmentumok által megjelölt tumorsejteket. A tumorok jelentős része tumorellenes monoklonális antitestekkel (mAb) és természetes antitestekkel aktiválja a komplement rendszer klasszikus útját. A sejtszintű és molekuláris szintű hatásmechanizmust feltáró tanulmányok kimutatták, hogy a szájon át bevitt élesztő-béta-glükánokat a magrofágok kebelezik be és dolgozzák fel. Ezek a makrofágok olyan fragmentumokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező neutrofil granulocitákat a C3 komplement fragmentumokkal megjelölt tumorsejtek elpusztítására. Kiterjedt tanulmányok preklinikai állatkísérletes modelleken bizonyították az orális élesztő-béta-glükán és a monoklonális antitestek (mAb) terápiás kombinációjának hatékonyságát a tumorok regressziójában és a hosszú távú túlélés vonatkozásában. Ez felveti a lehetőségét annak, hogy béta-glükánok adagolásával növelni lehetne a monokonális antitestek klinikai terápiás hatékonyságát a humán tumorterápiában.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Enzim táplálkozás - Kulcs a fiatalság megőrzéséhez és az élet meghosszabbításához (Dr. Edward Howell)

Dr. Edward Howell biokémikus, táplálkozás-kutató 50 évnyi kutatómunkája eredményeként, a vitaminok és ásványi anyagok felfedezése óta a legjelentősebb táplálkozás-tudományi felismerésre jutott: egészségünk romlásának elsődleges oka enzimszegény étrendünk.

4.6
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (10 votes)

A gyerekekre ártalmas lehet egy műanyagokban lévő vegyszer

Egy, a műanyag csomagolóanyagokban, így a cumisüvegben is előforduló vegyszer ártalmas lehet a gyerekek idegrendszeri fejlődésére és ivarszerveire - jelentette az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH).

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Dr. Bakanek György: A magzatvíz az őstengerek tükörképe

A Víz Világnapja alkalmából pár hete volt alkalmam egy előadás sorozatot meghallgatni, ahol nekem a legjobban Dr. Bakanek György előadása tetszett.
4
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 votes)

Veszélyes is lehet az ízesített ásványvíz

Hőség okozta szomjunkat leginkább ásványvízzel oltjuk. A boltokban egyre többször találkozunk ízesített vizekkel is. Kezdetben csak citromos volt kapható, de az ízek palettája folyamatosan szélesedik, málnástól a zöldalmás-licsis ízesítésűig. Vajon mennyire egészségesek ezek a nedűk?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Vitaminábécé: mitől marad fiatal a bőr?

Ahhoz, hogy a bőr összes feladatát elláthassa, – a megfelelő ápolás mellett – szüksége van több olyan létfontosságú összetevőre, amelyhez elsősorban a táplálkozás révén juthat hozzá. Összegyűjtöttük a kiegyensúlyozott étrend leglényegesebb bőrbarát alkotóit.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Veszélyes vitaminok

Amennyiben valaki a vezető médiák közelmúltban megjelent híreit hallgatja vagy olvassa, azt a következtetést vonhatja le, hogy a vitaminok a legveszélyesebb dolgok, amiket megehet.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

A bőr és betegségei

A bőr a legnagyobb szervünk és rendkívül fontos funkciókat lát el: a szervezet külső védőburkát alkotja, ezenkívül az érzékelés és a kiválasztás egyik szerve. A párolgás és az izzadás segítségével szabályozza a test hőmérsékletét, segít megszabadulni a toxikus anyagoktól és fenntartani a szervezet belső egyensúlyát, ezért nagyon fontos, hogy jó állapotban legyen. A bőr sejtjeinek gyors újratermelődéséhez elengedhetetlenül szükséges a sejtek megfelelő táplálása, a kapillárisokban is élénk vérkeringés, valamint a jó idegi funkciók; a helytelen életmód viszont - a stressz, a dohányzás, a túlzásba vitt napozás, az erős ibolyántúli sugárzás káros hatásai stb. - a bőr korai öregedéséhez vezethet. Bőrünk közvetítő szerepet tölt be a külső és a belső környezet között és jelzi a belső szervek állapotát: ha közelről megnézzük egy ember bőrét, nyelvének felületét, szemeinek és szájának nyálkahártyáját és hajának minőségét, azonnal képet kapunk egészségi állapotáról, vitalitásáról és belső egyensúlyáról. A kínai gyógyászat szerint egy ember bőrének a színe és a szem környéki bőr színárnyalata megmutatja az öt alapelem, és az elemeknek megfelelő szervek belső egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.

4.666665
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (3 votes)

Ásványvíz vagy tisztított víz?

Az utóbbi időben egyre többet hallunk arról, hogy van-e értelme a házi víztisztító berendezéseknek hiszen széles termékpaletta van a boltok polcain ásványvizekből.

Mivel a szakembereket is megosztja az ásványvizekkel bevitt ásványi anyagok szerepe, ezért nézzük meg másfajta megközelítésből a dolgot. A következő összegyűjtött információk a saját véleményemet tükrözik. Nem kell vele egyetérteni, elfogadni. Pusztán logikus gondolkodással mindenki rájöhet a sorok elolvasása után, hogy miképpen szeretné a továbbiakban az "Ásványvíz kérdés"-t szemlélni.

3.666665
Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)

Európa ezután óvatosabban fokozza az ízeket és festi az ételeket

Aki látta az Európai Unió REACH nevű vegyipari szabályozásának vaskos tervezetét, az tudja, hogy a jogszabály nagyon sokféle vegyi anyaggal foglalkozik. Így sem fértek bele többek között az élelmiszer adalékanyagok, a gyógyszerek és a növényvédő szerek. Az Európai Bizottság ezért az élelmiszeriparban használt vegyi- és egyéb adalékanyagok szabályozásának egységesítése és egyszerűsítése érdekében négy rendelet előterjesztése mellett döntött. Simon Gergely összefoglalója

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Bőrrákot okozott egereken több hidratálókrém

Egyes, gyakran használt krémek bőrrákot okozhatnak, legalábbis egereknél - közölték amerikai kutatók. A szakemberek szerint további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a krémek hatására kialakulhat-e embereknél is daganat.

Allan Conney vezetésével a Rutgers Egyetem (New Jersey) kutatói azt vizsgálták, megelőzhető-e koffeinnel a bőrrák, amikor felfedezték a krémhasználat kockázatát. "Egy biztonságos krémet kerestünk, amelybe beletehetjük a koffeint" - mondta Conney. Különlegesen tenyésztett, ibolyántúli sugarakkal előkezelt kísérleti egereiknél azonban többféle krém is bőrrákot váltott ki. A kifejlődött elváltozás nem melanóma, a leginkább halálos bőrráktípus, hanem elszarusodó laphámrák (SCC) - írják a kutatók a Journal of Investigative Dermatology című szakfolyóiratban. Ez a tumorfajta lassan növekszik, jól kezelhető, és csak akkor halálos, ha a páciens nem távolíttatja el.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

A szeretetből indul ki minden

Még anno nagyanyáink saját maguk termelték meg az élelmüket, befőztek, állatokat neveltek, és egyek voltak a természettel. Winkler Zsanett makrobiotikus meggyőződése, hogy "a magyarok egészségügyi problémái annak tulajdoníthatók, hogy manapság a magyar ember már nem magyar terméket vásárol, hanem a magyar ember hőháztartásának nem megfelelő külföldi árut".

A magyarokat a magyar éghajlaton megtermett élelem táplálja igazán, mert energetikailag a magyarokat a magyar termékek elégítik ki. "Nekünk magyar dinnyét kell fogyasztanunk, nem spanyolt, mert az a megfelelő a testünknek. Továbbá a magyar gyümölcs, zöldség, húsok és gabonák az itteni megfelelő éghajlati viszonyok szerint teremnek meg, ami a mi testünknek a legideálisabb" – állítja a makrobiotikus.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Környezetszennyező növényvédők

Nagy multinacionális növényvédőszer-gyártók tevékenységének környezeti és társadalmi hatásait értékelte a Greenpeace. A legrosszabb eredményt a németországi székhelyű Bayer érte el, amit a Syngenta (Svájc), a Monsanto (USA), a BASF (Németország) és a Dow Chemical (USA) követ.

A Greenpeace felmérésében első alkalommal hasonlították össze a világ vezető növényvédőszer-gyártóinak termékeit annak alapján, hogy mekkora veszélyt jelentenek az emberi egészségre és a környezetre. A vizsgált nagyvállalatok forgalma a növényvédőszer-világpiac 75 százalékát teszi ki, 512 különféle növényvédelemre használt termékük 46 százaléka (243 db) egészségügyileg, vagy környezetileg különösen veszélyesnek tekinthető.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ehető fényvédők

Bár a drogériákban, gyógyszertárakban, de még a vízparti bodegákban is tucatjával kínálják az extra fényvédős, hidratáló csodakencéket, jó tudni, hogy a megfelelő táplálkozással belülről is erősíthetjük az elsődleges védelmi vonalat, a bőrt. Mit együnk, ha bronzszínű és egészséges bőrt szeretnénk a nyár végére? A pigmentek - mint a narancs, sárga, piros karotinok, a flavonoidok - a növényeket is védik a napfény káros hatásaitól, ezért kézenfekvő, hogy az embernél is hatásosak lehetnek. 

eheto-fenyvedok

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Génkezelt élelmiszerek

A génkezelt élelmiszerekről itt meg nem volt szó, en most megragadom az alkalmat, hogy felhívjam rá a figyelmet! Az utóbbi időben néztem utána, hogy pontosan mit is takar ez a fogalom, kicsit beleástam magam a témába, és miután tisztázódott számomra egy-két dolog, azt latom, hogy sokkal kontrollálatlanabb, veszélyesebb tevékenység ez, mint valaha is gondoltam. Egy igazi ámokfutás. Hosszú keresgélés után ezt a két "figyelemfelkeltő cikket" tálaltam:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tartalom átvétel