verebedit blogja

Szupertáplálékok, természetes vitaminok ételallergiásoknak

Gap-szindrómásoknak, glutén- és tejallergiában szenvedőknek, Candidásoknak.

Mostanában egyre többször teszik fel nekem a kérdést az Együtt-Egymásért klubban,  különböző facebook csoportokban, de itt az antalvali.com oldalon is, hogy milyen alapanyagokat használok a főzéshez, és milyen vitaminokat, étrend-kiegészítőket adok az autista nagy fiamnak. Detti nemrég megjelent blogján felbuzdulva eldöntötten, hogy tiszta vizet öntök a pohárba én is, és egy blogban összeírom neked, hogy nekünk mi vált be és miért.

Milyen alapanyagokat választhatok?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

A család a biztos bástya - kötelékek, kapcsolatok családon belül ma

Amikor eldöntöttem, hogy mindenképpen szeretnék egy blogot írni a családról, önkéntelenül is Arany János Családi kör című versére gondoltam, amiből ez az idilli idézet jut különösen gyakran az eszembe:

Családi kör

"A gazda pedig mond egy szives jó estét,
Leül, hogy nyugassza eltörődött testét,
Homlokát letörli porlepett ingével:
Mélyre van az szántva az élet-ekével.
De amint körülnéz a víg csemetéken,
Sötét arcredői elsimulnak szépen;
Gondüző pipáját a tűzbe meríti;
Nyájas szavu nője mosolyra deríti.

Nem késik azonban a jó háziasszony,
Illő, hogy urának ennivalót hozzon,
Kiteszi középre a nagy asztalszéket,
Arra tálalja fel az egyszerü étket.
Maga evett ő már, a gyerek sem éhes,
De a férj unszolja: "Gyer közelebb, édes!"
Jobb izű a falat, ha mindnyájan esznek, -
Egy-egy szárnyat, combot nyujt a kicsinyeknek."

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

GAP-szindróma 1 rész: A bélflóra, az emésztés és az immunrendszer kapcsolata

A GAP-szindróma kifejezéssel 2009-ben találkoztam először, amikor egy nagyon kedves szülőtárs meghívott a Google csoportjába. Nagyon hálás vagyok neki, mert egy rendkívül érdekes, izgalmas világba csöppentem, a táplálkozás és a betegségek közötti kapcsolat világába.

Viselkedési problémák

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Esőember blog - 15. rész: Autizmus, a bezárt világ?!

Sokféle témáról írtam már az Esőember blogsorozatban, csak arról nem, hogy milyen az autizmussal együtt élni, milyenek a hétköznapjaink. Úgy illene, hogy az Autizmus Világnap közeledtével csak szépet és jót írjak, de ez most nem megy, és azt gondolom, hogy nem is lenne életszerű. Hiszen ki hinné el egy felnőtt autista fiút nevelő édesanyától, hogy minden csupa rózsaszín? Hát nem rózsaszín, de azért annyira nem is sötét, csak időnként nagyon nehéz.

Kék séta Balázzsal 2105-ben

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Down szindróma - a szeretetbomba

Már nagyon régóta szerettem volna más fogyatékosságról is írni, hiszen az autizmussal eltöltött hosszú évek során volt szerencsém sokféle sérüléssel élő  gyermeket, fiatalt és felnőttet is megismerni. A Down szindrómások különösen közel állnak a szívemhez, hiszen igazi, őszinte szeretetbombák ők, olyanok, amilyennek minden embernek valamilyen szinten lennie kellene. Tulajdonképpen jó értelemben vett örök gyerekek, akik nem tudnak hazudni, az érzéseiket nem tudják elrejteni, mindig kimutatják. Olyan hatalmas öleléseket még soha senkitől nem kaptam, mint tőlük.

Szeretetbomba

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Kezdő életmódváltók fogadalmai 1. rész - Konyha

Új év, új kezdet - szokták mondani. Valóban, valahogy a január elseje a legtöbb ember életében egy bűvös nap, mintha csodát várnánk tőle. Fogadkozunk, hogy most minden megváltozik, és biztosak vagyunk abban, hogy az új év sokkal jobb lesz, mint a régi. Január elsejét el is neveztem a fogadalmak napjának. Sokan ekkor döntenek úgy, hogy új életet kezdenek, életmódot váltanak, és egészségesebben fognak élni. A fogadalmak sorsa, hogy betartsák vagy elfelejtsék.

Kezdő életmódváltók fogadalmai - Konyha

Szeretnénk nektek segíteni abban, hogy sikerüljön teljesíteni az életmódváltással kapcsolatos fogadalmaitokat, hiszen tudjuk, hogy a kezdet minden esetben nagyon nehéz, hiszen tobzódtok a rengeteg új információban, csak kapkodjátok a fejeteket a sok lehetőség között. Így elhatároztuk, hogy összeszedjük nektek egy-egy blogban az életmódváltással kapcsolatos legfontosabb területeket, úgy mint a konyha, a fürdőszoba és a mozgás, ahol segítségetekre lehetnek a tanácsaink, a tapasztalataink, hogy lássátok, mi hogyan csináltuk, nekünk mi vált be. Persze ezek a tanácsok csak mankók, lehet eltérni tőle, sőt ha nektek más válik be, akár majd meg is írhatjátok a blog alatt hozzászólásban, így ti is fogtok tudni segíteni másoknak. 

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Esőember blog - 14. rész: Alvás helyett alváshiány, sajnos nem vagyunk mormoták

Azt hiszem, mi autista gyerekeket, felnőtteket nevelő szülők órákig tudnánk mesélni az évekig tartó át nem aludt éjszakákról, a nyűgös, fáradt nappalokról, a literszámra ivott kávékról, teákról és egyéb ébrentartó szerekről. Egy autista gyerek nem alvása bizony az egész családot kikészíti. Emlékszem, volt olyan hónapokig tartó időszakunk, amikor Balázs fiam minden éjjel pontban 4 órakor felébredt úgy, mint aki kialudta magát, és úgy gondolta, hogy mi is eleget pihentünk, ezért nekünk is ébresztőt fújt. Hát mit mondjak, nem volt kellemes élmény, amikor bejött a szobánkba, felkapcsolta a villanyt és jó hangosan elkiabálta magát, hogy jó reggelt kívánok!

Alvásproblémák

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Karácsonyi menü Gaps étrendet követőknek

Karácsonyi GAPS diéta menüsorEzt a speciális étrendet   Dr. Natasha Campbell-McBride brit neurológus, táplálkozáskutató dolgozta ki néhány évvel ezelőtt, mondhatom családi indíttatásból is, hiszen az autizmusban szenvedő gyermekén szeretett volna segíteni. A GAP szindróma (Gut And Psychology Syndrom) kifejezés is az ő nevéhez fűződik, mivel a kutatásai során rájött arra, hogy a korábban főként mentális zavarnak tartott problémák, mint pl. az autizmus, diszlexia, hiperaktivitás, skizofrénia, tanulási, magatartási problémák összefüggnek a bélrendszer állapotával.  A bél gyógyításával a tünetek csökkenthetők, sőt meg is szüntethetők, a beteg meggyógyul.  

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Karácsonyi Candida-diéta menü

Karácsonyi candida diétaIsmét nagy fába vágtam a fejszémet, hiszen olyan betegségben szenvedőknek szeretnék segíteni, akik nem ehetnek hagyományos menüt karácsonykor. Na, itt egy kicsit elgondolkodtam: tulajdonképpen mi is az hagyományos menü? A halászlé  önmagában tészta nélkül szerintem minden diétába belefér, ha valaki szeretne hozzá tésztát, tegyen bele a diétájának megfelelőt: a glutén- és tejmentes diétán lévők tegyenek bele gluténmentes tésztát, a candida diétán lévők pedig tehetnek hozzá tojásmentes teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, a GAP diétán lévők pedig fogyaszthatják önmagában, vagy esetleg maglisztből készült nokedlivel. Másodiknak lehet párolt vagy sült hús, valamilyen párolt zöldségkörettel, esetleg friss salátával, uram bocsá' erjesztett zöldségkörettel. Na mit szóltok? Hú nagyon beindult a fantáziám, de nem szeretnék ennyire előre rohanni, hanem vegyünk szépen sorban mindent.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Karácsonyi gluténmentes menüsor

Karácsony, karácsony, karácsony! Bizony-bizony múlt vasárnap ismét elkezdődött az ünnepi lázas készülődés időszaka, az Advent. Mostanában egyre inkább kivonom magam az üzletek idegbajos karácsonyi rohamából, a túlzott ajándékozási lázból, mert rettenetesen fáraszt és idegesít. Igyekszem inkább a karácsony valódi értelmére fókuszálni: az elmélyülésre, a lelki felkészülésre, igyekszem magamból minden rosszat kizárni, és csak pozitív gondolatokkal feltöltődni.

Karácsonyi gluténmentes menüsor

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Tartósítás tartósítószerek nélkül

A befőzésről, savanyításról mindig eszembe jutnak gyermekkorom gyümölcsízű nyarai. Falun nőttem fel, ahol mind a mai napig szokás, hogy a háziasszonyok elrakják télire a nyár ízeit. Számtalanszor az elmémbe villan drága nagymamám képe, ahogy kavarja a lekvárt,  passzírozza a paradicsomot, vagy éppen a kedvencemet, a kovászolni való uborkát nyomkodja az üvegbe, és közben folyton mesél.

Tartósítás tartósítószerek nélkül

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Esőember blog - 13. rész: Felnőtté válás, elszakadás

Ketten a szalagavatón

"Síró lelkében autista baj van,
Tudja ő ezt jól, s mégis megremeg,
Csak szeressétek őt, emberek,
Forog még mindig maga körül réveteg,
Csavargatja fejét, hidd el, ez nem élvezet,
Én voltam e gyermek, szólok most
Már hangosan, köztetek, hozzátok,
Legyetek tisztában azzal,
Hogy a szeretetet szívetekben hordozzátok."
/Seth F. Henriett: Ej, nem szólal a gyermek?/

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Gondolatok a Duna-parti életről

A Duna csak folyt

"A Duna csak folyt. És mint a termékeny,
másra gondoló anyának ölén
a kisgyermek, úgy játszadoztak szépen
és nevetgéltek a habok felém.
Az idő árján úgy remegtek ők,
mint sírköves, dülöngő temetők."

(József Attila: A Dunánál)

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Esőember blog 12. rész: Fogas kérdések

EgAutizmus Világnapjay kicsit irulok-pirulok, szégyenkezem, mert már nagyon régen írtam nektek magunkról. Kicsit úgy érzem magam, mint aki cserbenhagyta az autista gyerekeket nevelő sorstársait, pedig tudom, hogy nincs így. Az Együtt-Egymásért klubom folyamatosan működik élőben is a Bionom Központban. A facebookon is működik a csoport és a klub facebook oldala is elérhető.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (18 votes)

5 kedvenc bionomos étel, amit még a legellenállóbb családtagjaink is szívesen fogyasztanak

Tudjátok, mi történik, ha két főzni szerető és tudó nő elkezd beszélgetni? Azt gondolom, nem nehéz kitalálni, hogy előbb-utóbb a főzés lesz a fő téma. Előkerülnek a kedvenc receptek, a főzési praktikák, a kedvenc ételek, a fűszerek, az ízek, az illatok. Felvetődnek a "Te hogy szoktad?"-kérdések, és az "én úgy szoktam"-ötletek.

Pálma egyik  kedvence a maláj pác

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)
Tartalom átvétel