B.Kinga blogja

A hormonális egyensúlytalanság és minden, amit ezzel kapcsolatban tudni érdemes!

Ennek a jegyzetnek az a célja, hogy rávilágítson a hormonális egyensúlytalanság által kiváltott problémák egy részére. Mindezt közérthető módon, szakszavak minimális alkalmazásával.

Könnyű belátni, hogy a téma nagyon bonyolult és összefüggő, de a cél mégis az, hogy azok, akik szeretnének megoldásokat találni a problémáikra, megértsék az elemi összefüggéseket, és egyúttal megismerjék a problémáik megoldásához rendelkezésre álló természetes eszközöket is.

hormonegyensuly

Bevezetés

Nyugatias modernitásunkban a nők döntő többsége számos egészségügyi problémával küzd. Ezek a problémák bármely életkorban előfordulhatnak, és látszólag függetlenek egymástól. Ilyen lehet például a koncentrációs zavar és a felborult menstruációs ciklus, vagy éppen az alacsony libidó és az elvékonyodó haj.

Sok esetben ezeknek a látszólag különböző problémáknak a gyökere mégis közös: a hormonháztartás egyensúlyának hiánya, főként a felborult ösztrogén-progeszteron egyensúly.

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Volt Bioparox, nincs Bioparox... Avagy az előnyök, a kockázatok és a mellékhatások dilemmája

A minap kávézás közben megakadt a szemem egy érdekesnek ígérkező cikken: "Már ne keresse a Bioparox-ot!" Miért ne??? Jött a kérdés önkéntelenül. Nagy múltú, közismert, elterjedt, csini narancssárga dobozos, vény nélkül beszerezhető patikai készítmény. Még, ha valaki nem is használta soha, a nevével bizonyára találkozott már.

Volt Bioparox, nincs Bioparox…

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

A diagnózis: Scheuermann-kór. Mankó az érintetteknek: tudnivalók, lehetőségek, és a kezdetek fontossága

Figyelem a kisiskolásokat, ahogy áramlanak ki és be az iskola kapuján. Némelyik ki sem látszik a hatalmas iskolatáskák mögül. Aztán van, amelyik féloldalasan próbál boldogulni, mert a vállán lógó súly így akarja. Emlékszem, amikor én voltam ilyen apró, állandóan majd leszakadt a hátam a tankönyvhalmok alatt, amiket minden áldott tanítási napon be kellett cipelni az iskolába. Hiába, van, ami örök...

A diagnózis: Scheuermann-kór

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Tavaszi szél, rigófütty, gyomorfekély...

Kék égbolt, méhecskék, madarak, egyre bátrabban előbújó napsütés. És egy régi, nem várt ismerős: az egyre határozottabban jelentkező gyomortáji fájdalom... A peptikus fekélybetegségek őszi és tavaszi fellobbanása sajnos gyakori jelenség.

Peptikus fekélyek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Az a bizonyos sminktanfolyam...

Néha kifejezetten idegesít a smink, és nem is viselem el magamon. Néha viszont határtalan örömet érzek, hogy vannak eszközeim egy emberibb külső alkalmi megalkotásához. Egy mozgalmas, "jónéhányszorkelős" éjszaka után például különösen sokat javít az összképemen akár csak egy szempillaspirál vagy egy kis pirosító használata is. Van, hogy csak a magam örömére kenek fel némi naturális réteget, mert egyszerűen jólesik, és kész. A női lélek rejtelmei... 

hogyan-sminkeljunk-helyesen

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Valentin-nap? De hiszen van nekünk Bálintunk!

Valentin nap?Úgy döntöttem, elmondom így, ahogy van… színt vallok nyilvánosan az oldalon. A ma olyan nagyon divatos szókombinációval élve, már-már coming out-olok. Elgondolkodtató, vajon miért népszerűbb ez a szimpatikus angol kifejezés, mint a csodaszép magyar "színt vallok" vagy épp "megnyílok" szavaink? Kicsit talán ilyen a Valentin-nap is. Népszerű. Külföldi és divatos. És akkor tehát az én megnyílásom. Figyelem! Csak erős idegzetűeknek!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Kezdő életmódváltók fogadalmai 2. rész - avagy fekete lyukak és tévhitek a fürdőszobai bionomosítás terén

Bionomosítás a fürdőszobábanAz interneten böngészgettem. Először talán a felnőttkori ragyásodás okai után kutatva került a látókörömbe. Aztán már bármit is kerestem, ott volt és jelentkezett. Kezdetben erőszakoskodásként éltem meg, de később rájöttem: ez nem lehet más, mint égi iránymutatás...). Így indult a kapcsolatom a narancs oldalon az összefont karú lánnyal. A többi a szokásos: beszippantott, elvarázsolt, kinyitotta a szemem és ráterelt az utamra. Válaszokat kaptam, és összefüggéseket fedeztem fel. Nem volt kérdés a változás és a változtatás! Csodálatos folyamat, nehézségekkel és váratlan fordulatokkal. A szembesülés, hogy az egész eddigi, gondosan összeválogatott tisztaságvarázsoló, széppétevő gyűjteményem finoman szólva sem mondható megfelelőnek, na azért az kellemetlen érzés, de mindenképpen új távlatokat nyit. A gondolkodás és a stresszkezelés terén is...

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Ép bőrrel télen is - bőrápolási praktikák a hideg időkre

Mozgathatatlan mirelitujjak, érzéketlenre fagyott orrvégek, darabosra kifújt ajkak, és feszülő, piros orcák. A téli évszak komolyan igénybe veszi bőrünket, a lakásban uralkodó száraz levegő pedig már csak "hab a tortán". A hideg évszakokban bőrünknek fokozott ápolásra, megerősítésre van szüksége ahhoz, hogy ténylegesen és hatékonyan el tudja látni védelmi feladatát. Ez az ápolás külső és belső törődést egyaránt jelent.

Ép bőrrel télen is

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Szilveszteri másnap, másképp...

Épp csak vége a nagy karácsonyi evés-ivásnak, máris itt a szilveszteri mulatozás. Süti, ropi, koccintás a barátokkal. Meg az ismerősökkel. Meg a kedvesen mosolygó, szimpatikus arcú kevésbé ismerősökkel. Aztán meg azokkal is, akik nem mosolyognak, pont azért...

Szilveszter másnap
Másnap persze már a pohárcsörgés zajától is beindul a gyomorvulkán, a többi bónuszról nem is beszélve: forgó szoba, vattás száj, vizes lepedők a fejben, csinos véreres szemek és nem túl társasági hangulat. Koccintás: micsoda baromság...
Egyedül a csönd, a pihenés és a víz segít. Lassan. Talán…

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Decemberi készülődés - ötletek, tippek, receptek, gondolatok...

November vége van, hihetetlennek tűnik, hogy mindjárt itt a karácsony, én legalábbis csak kapkodom a fejemet. Az idő sem mondható szokványosnak, kíváncsi vagyok, idén vajon hólepte lesz-e ez a mindenki számára díszbe öltözött időszak. Mindezekkel "nem törődve" a nagy decemberi ünnepek egyre sebesebben közelednek. A kisgyerekek izgatottan várják a  Télapó érkezését, a Fény ünnepén pedig minden szívben megindul valami elmondhatatlan…

Decemberi készülődés

Már egy jó ideje - szinte bárhová is tér be az ember fia vásárolni, nézelődni - úton-útfélen "figyelmeztető jelzések" várják: ideje beszerezni az ünnepi forgatag kellékeit! Azért a nagy tumultusban ne tévesszük szem elől a lényeget, ami - bárhonnan nézem is - nem a szépen feldíszített csomagokban található!

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Cukorbetegség II. - Mi zajlik a lelkünkben, ami megbetegít?

Teljes bizonyossággal állítom, hogy lelki jóllét nélkül nincs testi jóllét sem, vagyis a lelki táplálék testünk jóllakatását is szolgálja. A lelki törések, hiányok, válságok általában megmutatják magukat testi tünetekkel is. Ha valaki nem reagál a testi vészjelzésekre, nem rak rendet a lelkében, a tünetekből sajnos sok esetben betegségek fejlődnek ki. Tehát minden betegségnek, tünetnek (és itt kiemelném, hogy most nem a hiánybetegségekből, balesetekből fakadó elváltozásokról beszélek) megvan a maga lelki jelentése, érdemes ezeket időben lefordítani!

Lelki jóllét nélkül nincs testi jóllét sem.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Keskeny ösvény, széles út. Félelmeken át az önismeret felé, Kereszty Andrással

Ha egy keskeny, göröngyös ösvény és egy széles út közül választhatnál, Te vajon melyiken indulnál el? Sokan azonnal a szélesebb utat választanák, de gondold végig: azért, mert mindenki más arra megy, még nem biztos, hogy az a Te utad is! A széles út zsúfolt, sodor a tömeg, és azt tesszük, amit látunk a másiktól. A keskeny út göröngyös és nehéz, de az életre visz; izgalmakkal teli, és rajta haladva hamarabb is célba érsz! Aki tudatos, az mindig saját úton jár!

Vali és vendége Kereszty András

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Cukorbetegség I. - Mi zajlik a testünkben, ami megbetegít?

Cukor: édes méreg, a Vali által sokat emlegetett gyilkos fehér trió egyik lelkes képviselője, életünk megízesítője. Rengeteg kép ugrott be, miközben a témán járattam a kerekeimet, többek között Jancsi és Juliska megpróbáltatásai, amit pont a napokban olvastam a gyerekeimnek; meg a saját gyerekkorom, ami lelkileg nemigen nevezhető édesnek, az elfogyasztott "táplálékot" tekintve viszont annál inkább... Vajon mit próbál pótolni a sok elfogyasztott édes méreg? Talán pont a lelki édestelenséget "kárpótoljuk" vele? Elgondolkodtató. Többek között ennek boncolgatási segédeszközeként készült ez az írás. Hogy segítsen átláthatóbbá, érthetőbbé tenni a cukorbetegségnek nevezett állapotot, hogy levonhassuk saját logikus, biologikus következtetéseinket.

Cukorbetegséghez vezető út

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)
Tartalom átvétel