Az agyagfélék gyógyító és szépítő hatásai

Aki szokott gyógyfürdőkbe járni, bizonyára találkozott az agyagterápia valamely formájával. Igen régi gyógyászati alkalmazás, amely napjainkban, mondhatjuk, reneszánszát éli.

Az agyag sokféleképpen felhasználható

Tartalom:

Történelmi áttekintés

Az agyagot már az egyiptomiak is naponta alkalmazták kiemelkedő antiszeptikus hatása miatt a mumifikálás során is. Az ókor orvosai kiváló orvosságnak tekintették. Egyik legnagyobb tisztelője Dioszkoridész volt, aki már akkor leírta gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, vérzéscsillapító, összehúzó és forrasztó hatását. S mivel az ókorban is nagy hangsúlyt fektettek a szépségre, a külső használatáról is találunk feljegyzéseket. Dioszkoridész már ekkor felismerte és be is mutatta az agyag napon szárítását, ezzel is emelve hatékonyságát.

Az állatvilágban is megfigyelhető, hogy akár külsőleg, akár belsőleg, de alkalmazzák az agyag valamely formáját. Régen ezt még ösztönből tette az ember is, majd valahogy a civilizációval, a modern gyógyszerekkel mindez feledésbe merült. A XIX. században Sebastian Kneipp próbálta újra visszahozni a köztudatba az agyagot mint természetes gyógymódot.

GassoulTalált is követőket, Lipcsében Louis Kuhne alkalmazta betegeinél kitűnő eredménnyel, Olaszországban Garofalo atya osztogatott agyagtablettákat híveinek. Berlinben az ázsiai kolera gyógyszerének nevezték, és alkalmazták is a betegeken. A krími háborúban vérhas ellen fehér agyagot adtak a katonáknak, Németországban Adolf Just alkalmazta rengeteg betegségre tabletta, borogatás, fürdő és kenőcs formájában.

A jelenkor egyik legnagyobb alakja, Mahatma Gandhi is használta és hirdette az agyag használatát, sőt vannak olyan országok, ahol már a kórházakban is elérhető az agyag valamilyen formája.

Szerencsére ma már újra hódít ez a fajta természetes gyógymód, gondoljunk csak Magyarország páratlan termálvíz készletére, ahol többek között különböző pakolásokat, borogatásokat, bedörzsöléseket kérhetünk, vagy egyszerűen elmerülhetünk benne.

Az agyagban az a jó, hogy nem kell hozzá semmilyen drága dolog vagy bonyolult eszköz hogy használjuk, és nagyon sok mindenre alkalmazható úgy kívül, mint belül.

Az agyag keletkezése, összetétele

Magmás kőzetek földpátjainak bomlása során alakulnak ki az agyagásványok, amelyek mállási helyükön, vagy víz által elszállítva, legtöbbször tengeri üledék formájában alakulnak ki. A finom szemcsék leülepedése megtörténhet mocsarakban, tavakban és folyómedrekben is.

Az agyagfajták lelőhelyük szerint lehetnek elsődleges (kaolin) vagy másodlagos, azaz üledékes (pl.kőagyag) agyagok.

Az agyag igen elterjedt kőzetféleség, finomszemcsés összetevőkből áll. Azokat az üledékes kőzeteket sorolják ide, amelyek szemcsemérete nem haladja meg a 0,02 mm-t. Az agyagásványokon (kaolinit, montmorillonit, filloszilikátok) kívül tartalmaznak kvarcszemcséket, szerves szennyeződéseket, meszes vagy kovasavas kötőanyagokat. Egyes fajtái (így a bentonit) nagy mennyiségű vizet képesek felvenni a kristályrácsok és a mikronméretű szemcsék közé, amelyet molekulárisan, finom kapillárisokban megkötnek.

A szemcseméret határát azért szabták meg 0,02 mm-ben, mert az így kialakult hézagok bakteriálisan már nem járhatóak át. A finomszemcsés tömeg szemcsefelszíne rendkívül nagy, a szemcseeloszlás és a szemcsealak függvényében több m²/pond mértékű lehet. Szerkezetileg alkothatják lemez, pálcika, tű vagy cső alakú kristályok.

Az összes elem, amely az ember kémiai összetevőit is alkotja, megtalálható az agyagban. Gazdag ásványi anyag tartalma, és fizikai, kémiai sajátosságai teszik különlegessé. A legjelentősebb kémiai elem az alumínium-szilikát, amelyet több mint 40 féle nyomelem és ásvány kísér (vas, kalcium, magnézium, kálium stb.). Az agyagok alkotóelemei állandók, de arányuk változhat kitermelési helytől és típustól függően. Színüket ezenkívül az egyéb szennyeződések is befolyásolják.

Agyagfajták

A fehér agyagot porcelángyártásban is használjákA fehéragyag vagy más néven kaolin, a legtisztább agyagnak mondható. Ezt használják a porcelán gyártásához, és a kozmetikaipar is előszeretettel alkalmazza pl. babahintőpordekorkozmetikai púderek, szappan készítésére, de Te magad is készíthetsz kozmetikumokat belőle.

Akinek száraz, érzékeny a bőre, annak elsőre a fehér agyagot ajánlanám kipróbálásra, de mindenki használhatja. Jól tisztít, a bőr mélyebb pórusaiból is képes kiszedni a szennyeződéseket, eltávolítja a felesleges hámsejteket, nyugtat, méregtelenít, regenerál, javítja a bőr szerkezetét, és némileg fehérít is.

Keverhető bármely másik fajtával. Kozmetikumokban előszeretettel használják (pl. Argital Argilcream és az Argital fogkrémjei, illetve a Logona haj és bőr ápolására szolgáló készítményekben).

Amennyiben vas-oxid keveredik a kaolinhoz, akkor rózsaszín agyagról beszélünk. Tulajdonságai megegyeznek a fehérével, annyi különbséggel, hogy a több vastartalom miatt jobb lesz az összehúzó hatása. Tág pórusok reszkessetek!

Nem a márka számít, hanem az összetétel!

Az illit lehet vörös, barna vagy sárga, színe a benne található vas-oxid mennyiségtől függ, és éppen ezért, az ebből készült pakolást este használjátok, mert piros foltokat hagy a bőrön. Főleg normál bőrre ajánlott, de természetesen bárki használhatja. Remekül méregtelenít, tisztít, magas szilícium tartalmánál fogva erősíti, üdévé teszi a bőrt.

Zöld agyagTalán a legismertebb a montmorillonit, közismertebb nevén a zöldagyag. Magas fokú ioncserére képes, viszonylag zsíros, min. 40 százalékos szilícium tartalmának köszönhetően. Nyugtat, fiatalít, és mélyen tisztítja a bőrt. Nagyon jó a pattanásos, gyulladt bőrre, de minden bőrtípusra használható. Nemcsak méregtelenít, de a nehézfémeket is képes megkötni.

A ghassoul, vagy más néven mosóföld, kizárólag az Atlasz-hegység mélyében található. Kíméletesen tisztítja a bőrt, legyen az bárhol. Kimagasló az abszorpciós és adszorpciós képessége, amelynek köszönhetően magába szívja a zsírokat, szennyeződéseket, lerakódásokat, méreganyagokat, miközben ásványi anyagokat juttat a helyükre.

Az agyag tulajdonságai, hatásai

 • Kémiai összetételénél fogva képes nagy mennyiségű vizet megkötni. Száradáskor zsugorodnak, repedeznek. Tapintásuk zsíros. Vastartalmuktól és egyéb szennyeződésektől függően színük lehet fehér, zöldes, sárgás, vöröses vagy barna.
 • Az agyag sajátosságai nem csak a kémiai sajátosságának köszönhető. Végső tulajdonságait pozitívan befolyásolhatja a keletkezés módja, ioncserélő képessége az ozmotikus folyamatokban, kiszáradása a napon, szemcseszerkezete, és szellőzése is közreműködik hatásmechanizmusainak fokozásában.
 • Az agyagot általában hígítva használjuk. Akár belsőleg alkalmazzuk, akár külsőleg, az agyag ozmotikus mechanizmust idéz elő (ioncsere-képesség). Elvonja mindazt, ami kedvezőtlen, mérgező, egészségtelen a szervezet számára, cserébe átadja az ásványi agyagokat (táplál, feszesít), az éltető energiát tartalmazó elemeket a sejteknek. Méregtelenít kívül, belül.
 • Az agyag rendelkezik egy úgynevezett természetes intelligenciával, mert antiszeptikus hatása csak és kizárólag a káros anyagokra hat. Egyedül ott fejti ki hatását, ahol szükséges, így megkíméli azokat a regeneráló elemeket, amelyek hozzájárulnak a teljes gyógyuláshoz.
 • Képes energiát tárolni, amely a testbe jutva segíti a gyógyulási folyamatokat, revitalizál, ezért nagyon jó kiegészítő terápiaként hosszas antibiotikum terápián átesett, immungyenge személyeknél, vagy bármely lábadozási szakaszban.
 • Lúgosító hatása miatt a bélparazitózis és candida gomba kezelésében is sikeres.
 • Az agyag mikromolekuláris szerkezetének köszönhetően képes szinte bármit megszűrni, semlegesíteni, jól használható mindenféle ártalmas anyag felszívására, megszűrésére: folyadékok, kellemetlen szagok, gázok, genny, káros és mérgező anyagok.
 • A gyógyító agyag steril, vagyis baktériumcsíráktól teljesen mentes. Ezenkívül mutat némi radioaktivitást (0,3-1,25 Mache egység), amely elégséges a baktériumok ellen és ahhoz, hogy élénkítő hatást gyakorolhasson, ugyanakkor emberre és állatra veszélytelen.

Agyagfürdő

 • Semlegesítő és baktériumölő tulajdonságának köszönhetően kiváló sebgyógyító (égésre is), valamint jó gyulladáscsökkentő.
 • A Nap életenergiája, a levegő és a víz mágnesessége az agyagban koncentráltan található meg, nincsenek hatással rá a Nap- és Holdsugárzások, ami azt jelenti, hogy erősítő és kiegyensúlyozó hatású az élő sejtre.
 • Bármilyen bőrproblémára érdemes kipróbálni, javítja az anyagcserét, fertőtlenít, szabályozza a faggyúmirigyeket, pórusösszehúzó, élénkíti a vérkeringést.
 • Az egész szervezetre gyakorolt hatása jól érvényesül anyagcsere betegségekben, és a belső elválasztású mirigyek zavarai esetén (pl. 2-es típusú cukorbetegség, pajzsmirigy elváltozások, csontritkulás, porckopás, prosztata jóindulatú megnagyobbodása).
 • Az agyag jótékony hatását belsőleg, főleg a gyomor-bélrendszerben fejti ki, és eredmények érhetőek el gyomorfekély, gyomorgyulladás, székrekedés, idült hasnyálmirigy gyulladás, krónikus májgyulladás, epebántalmak, nehezen gyógyuló húgyúti fertőzések esetében is.
 • Az agyagkúra használható köszvény, reuma, érelmeszesedés, cukorbaj/cukorbetegség, máj- és vesebetegségek és gyomorfekély esetén, mivel megköti a savakat. Bélhurut, bélgyulladás, alhasi gyulladások, vastagbélgyulladás, hólyaghurut, férgesedés, daganatos betegségek, és bármilyen bakteriális és vírusos betegség előfordulásakor is javasolt.

Összességében kijelenthetjük, hogy nincs ismert mellékhatása, költségkímélő, és alkalmas éppúgy prevencióra, mint akut vagy krónikus betegségek önálló vagy társkezelésére és utókezelésére.

Rendkívüli gyógyító hatása három dologra vezethető vissza elsősorban:  magnetoterápiás, antibakteriális és végül a radioaktív hatásra.

Néhány tanács kezdő agyagfelhasználóknak

 • Mielőtt bármit magunkra kenünk, előtte mindenképpen végezzünk allergia tesztet. Nem valószínű az allergiás reakció az agyagok esetében, viszont egy érzékenyebb bőrnek erős lehet egy zöldagyag.
 • Az egyszer már felhasznált agyagot minden esetben dobjuk ki. Az agyag az ozmotikus tulajdonsága révén magába szívja a káros anyagokat, és gyógyító képessége is kimerül. Ezért a visszamérgeződés lehetősége és az agyag kimerülése miatt már nem érdemes/szabad többször használni.
 • Nyugodt körülmények között kezdjünk el bármiféle kezelést, és lehetőleg ne szakítsuk félbe. Az agyag képes olyan mechanizmusokat mozgásba hozni, amik képesek szervezetünkben bizonyos láncreakciókat működtetni, ezért nem jó megszakítani.
 • Ha valakinek hosszabb terápiára van szüksége pl. valamilyen súlyos betegség esetén, akkor mindenképpen fokozatosan kezdje meg a kezelést. Érdemes ilyenkor elhagyni a zsíros ételeket, az állati fehérjét (a tejet és a húsokat is!) előnyben részesíteni a gyümölcsöket, zöldségeket.
 • Eleinte kis területen és vékonyan alkalmazzuk, majd lehet növelni a területet és az agyag vastagságát is. Minél nagyobb a felület és a vastagság, annál hatékonyabb a kezelés.
 • Szájon át való alkalmazás során a széklet lehet sötétebb, ez normális jelenség.
 • Nem tanácsos belsőleg alkalmazni az agyagot annak, akinek bélelzáródásra van hajlama, ha fennáll a sérvkizáródás veszélye, és ha a kezelést megelőző 15 napban paraffinolajjal kezelték.
 • Az agyagkúrát növekvő Holdnál érdemes végezni.

Az agyag alkalmazása

Tegyük az agyagport kúp alakban egy edénybe, ami készülhet fából, üvegből, porcelánból, de soha ne legyen fém vagy műanyag. Adjunk hozzá annyi tisztított vizet, esetleg gyógynövény főzetet, ami a kúp feléig ér. Hagyjuk, hogy az agyag magába szívja a folyadékot. Ha túl sűrűnek ítéljük, akkor lehet még adagolni a folyadékból.

Terápiás és kozmetikai felhasználásDoktor Ferraro ehhez a keverékhez egy kis olívaolajat javasol, hogy képlékenyebb legyen.

Lehetőleg mindig azonnal használjuk fel az így kapott pépet, kivéve, ha az adott recept mást ír. Az elkészített agyag, ha nem bántjuk és megfelelő módon védjük, akkor kevésbé veszít tulajdonságaiból.

A felkenéshez, szétterítéshez lehetőleg fa spatulát vagy fakanalat használjunk.

Az így elkészített agyagot terápiás célokra a következőképpen használhatjuk:

 • Pakolások - közvetlenül a bőrön oszlassuk el fa spatulával, egy-két cm vastagon. Ha a probléma külső, pl. ekcémás bőrelváltozás, akkor érdemes a problémás területhez képest két-három centiméterrel túlnyúlni a pakolással. Az érintett területet a pakolás felett tekerjük be természetes anyagból készült, lehetőleg fehér színű lepedővel, majd az egészet bugyoláljuk be egy gyapjú, flanel vagy len anyaggal, hogy melegen tartsuk és védjük a befedett részt.
  A borogatás időtartama a betegségtől függően fél órától néhány óráig terjedhet.
 • Borogatások - kicsit hígabb keveréket készítsünk az előzőekben leírtak szerint, majd itassunk át egy pamutdarabot vele. Csepegtessük le, de ne csavarjuk ki. Helyezzük rá az érintett felületre, majd szintén tekerjük be egy pamutvászonnal, majd valami melegen tartó anyaggal.
 • Vizes borogatások - egy darab anyagot itassunk át ecetes vízzel, amiben egy kis agyagport is feloldottunk. Tegyük a fájó testrészre (általában a homlokról van szó). Ezt főleg fejfájásnál, és láz enyhítésére szokták használni.
 • Hintőpor - ebben az esetben az átfújt, finomszemcsés agyagot szokás használni, abból is főleg a fehéret, ha kisbabáról van szó. Kitűnően kezelhetőek a sebek, sérülések, ekcéma, kipirosodás, stb., mert erős fertőtlenítő és antibakteriális hatású, és segíti a szövet felépülését.
 • Agyagos fürdők - fontos megjegyezni, hogy ne az otthoni kádat használjuk, ha az a hálózati csővezetékre van kötve, mert az agyag eltömítheti azt. Ez az Argital zöldagyagjára nem vonatkozik, mert az oldott állapotban marad, így nem tapad le a vízvezetékrendszerben. Az agyag kifárasztja a szervezetet, ezért max. 15-20 percnél tovább ne tartózkodjunk benne, és hetente egyszer vagy ritkábban alkalmazzuk. Az agyagos fürdő elkészítésénél az agyagot feloldjuk a vízben. Nem csak egész alakos fürdőről beszélünk, ez akár lehet lábfürdő, kézfürdő, ülőfürdő is. Az agyagos fürdő hatásos lehet reumánál, ízületi gyulladásnál, csontbetegségeknél, és a paralízis néhány fajtájánál. Ha finomítatlan tengeri sót adunk még pluszban a vízhez, akkor jelentős roboráló hatást is elérhetünk.
 • Bedörzsölés - egy kis átfújt agyagot oldjunk fel jó minőségű masszázsolajban.
 • Zöld agyag pakolásKenőcsök, maszkok - ilyenkor átfújt, extrafinom agyagot használjunk illóolajok, hidrolátumok felhasználásával, de természetesen nem kötelező. A zöldet gyógyításra, a fehéret szépüléshez alkalmazhatjuk leginkább. Oldjunk fel két csipet finomítatlan tengeri sót egy edényben melegen. Az edény ne legyen fémből. Folyamatos kevergetés mellett adjunk hozzá pár csepp extra szűz olívaolajat és annyi agyagot, hogy kenhető legyen.
  Pakolások, maszkok használata előtt mindenképpen tisztítsuk meg a bőrt. Akinek nincs ideje vagy kedve pacsmagolni, annak ajánlom az Argiltubo agyagpakolást tiszta zöldagyaggal és Demeter gyógynövényekkel.
 • Szájöblítés és gargalizálás - egy teáskanál átfújt agyagot tegyünk egy pohár vízbe, és hagyjuk pihenni pár órát. Használat előtt jól rázzuk fel, és a gargalizálások után ne öblítsük ki. Bármilyen szájüregi és/vagy torokprobléma esetén érdemes kipróbálni.
 • Irrigálás - három-négy kiskanál átfújt agyagot oldjunk fel egy liter langyos vízben. Felhasználás előtt csomómentesen keverjük el, majd alkalmazzuk. Irrigálás, hüvelyöblítés végén ne öblítsük ki!
 • Beöntések - oldjunk fel négy-hat kanál finom zöldagyagot néhány liter éppen langyos vízben.
 • Agyagkúra belsőleg - fogjunk egy pohár tiszta vizet, és szórjunk bele egy teáskanál agyagport. Háromféleképpen fogyaszthatjuk az elkészített keveréket. Azt, hogy melyiket kell alkalmazni, mindig az adott probléma fogja meghatározni.

Az agyag belsőleg is használható

  • Kis várakozás után az óramutató járásával megegyezően megkeverjük, és azonnal elfogyasztjuk.
  • Kis várakozás után keverés nélkül, leülepedés után csak a fenti részt, az ún. agyaggélt fogyasztjuk el.
  • Elkészítjük az oldatot, és csak másnap isszuk meg.

Érdemes eleinte csak az agyaggélt meginni, és fokozatosan áttérni az egész keverék fogyasztására, ha szükséges. Étkezés előtt fogyasszuk!

Természetesen még nagyon sok lehetőséget fel lehetne sorolni, mert nagyon sokféleképpen elkészíthető egy-egy pakolás vagy valamilyen házi készítésű kozmetikum. Ha van bevált receptetek, akkor szívesen vesszük a  Boszorkánykonyhába, de további felhasználásról még itt is tájékozódhattok.

Hortenzia


Forrás:

 • http://hu.wikipedia.org/wiki/Agyag
 • http://www.kislexikon.hu/agyag.html
 • Erasmo Buzzacchi: Gyógyító-szépítő pakolások agyagkúrák

 További tartalmak a témában:

meddig-nyomod-el

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Hozzászólások

Az agyagok kívül-belül...

Az agyagok kívül-belül gyógyító/méregtelenítő hatására gondolva fölmerült bennem az az ötlet, hogy most, amikor belekerültünk a lázas, legyengítős, alig felszakadozós köhögéses influenzás kórságba, amire a doki csak antibiotikumot ír, de az sem használ - szóval be lehetne vetni egy jó kis tengeri sós-agyagos fürdőt? Vagy annyira megviselné a szervezetet, hogy inkább hagyjuk a lázmentes napokra vagy elegendő, ha nem olyan meleg lesz a fürdő? Hiszen még borogatásra is ajánlott. Ha igen, akkor lehetne minden nap vagy inkább csak 1x egy héten?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Bázikus sófürdő betegségek megelőzésére, kezelésére

Szia Gabci!

Nem egészen világos a leveled első része számomra: influenzás vagy? Vagy "csupán" megelőzésben gondolkodsz?

Az influenza egy vírusos betegség, arra biztosan nem használ az antibiotikum, mivel az antibiotikum a baktériumok ellen hatásos. Szedsz most antibiotikumot? Lázad is van?

Láz esetén a meleg fürdő a lázas állapot romlását idézheti elő, így ezt semmiképp sem ajánlanám. 

Nátha, enyhébb- lázzal nem járó- felső légúti betegségek esetén a sós, bázikus fürdő viszont valóban jótékony hatású lehet, főképp különféle terápiás illóolajokkal (citrom, teafa, kakukkfű pl.) kiegészítve. Az illóolajakat mindig bázisolajban/tejszínben/tejben/mézben feloldva adjuk a fürdővízhez!

A bázikus fürdő megelőzésre is nagyon jó, ez esetben "egy héten legalább 2-3 alkalommal ismételjük meg, de akár mindennapos rendszeres használata is javasolt". A bázikus sófürdő "koregráfiájának" részletes leírását az adatlap adagolás/alkalmazás fülecske alatt találhatod!

Felső légúti panaszok természetes kezeléséhez Melinda cikkében remek ötleteket találhatsz, érdemes elolvasni az alatta lévő hozzászólásokat is!

Influenza esetén az agyag belső használatát helyezném előtérbe, hiszen tisztítő-méregtelenítő tulajdonságuk révén valóban meggyorsíthatják a gyógyulás folyamatát! Belsőleges használatra az Argital aktív zöldagyagot ajánlom, a leírás szerint alkalmazva. Tehát: "belsőleg érdemes kávéskanálnyi aktivált zöldagyagot egy pohár szénsavmentes vízben  feloldani, nem fém (üveg, fa, vagy esetleg ftalátmentes műanyag) kanállal jól összekeverni, és 5 percig állni hagyni, majd a felülúszó (a leülepedett rész feletti folyadékot) meginni, és a leülepedett részt kiönteni, vagy arcpakolásnak felhasználni. Az Argital tengeri zöld- agyag rendkívüli tisztító és energetizáló hatással rendelkezik, minden életkorban gyorsan helyreállítja az ásványianyag-egyensúlyt, és regenerálja a szervezetet."

A vírusokkal részletesebben "megismerkedhetsz" Vali blogbejegyzésén keresztül, valamint sok hasznos immuntámogató, járványmegelőző módszerről is olvashatsz ugyanitt.

Szép hétvégét, jó egészséget kívánok neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Zöld agyag fogyasztása

Zöldagyagot belsőleg csak kúraszerűen érdemes fogyasztani? Ha igen, milyen hosszú legyen egy adott kúra?

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Zöldagyag belsőleg

Szia!

Belsőleg az Aktív zöldagyag fogyasztását javaslom. Jómagam még nem használtam, de a termék Adagolás /Alkalmazás fülénél ezt találtam (érdemes mindig elolvasni ) : Belsőleg: érdemes kávéskanálnyi aktivált zöldagyagot egy pohár szénsavmentes vízben  feloldani, nem fém (üveg, fa, vagy esetleg ftalátmentes műanyag) kanállal jól összekeverni, és 5 percig állni hagyni, majd a felülúszó (a leülepedett rész feletti folyadékot) meginni, és a leülepedett részt kiönteni, vagy arcpakolásnak felhasználni.

2-3 hónapig érdemes folyamatosan fogyasztani, utána érdemes 1-2 hónap szünetet tartani. 


Értékelés: Nincs

Mennyit?

Ha egy felnőttnek zöldagyagból napi 1 kávéskanál, akkor a gyerekeknek felezzem? 8,5 éves és 5 évesek.

Köszönöm! Bogi

Értékelés: Nincs

Zöldagyag gyermekeknek

Szia Bogi!

Itt és itt olvashatsz róla hogyan lehet a zöldagyagot gyermekeknek adni. Láthatod, hogy konkrét adagolás igazából nincs, de nyugodtan kaphatnak fejenkét kb. fél mokkáskanálnyit a 8,5 és 5 éves gyerekek. A fenti blogban pedig az agyagok további felhasználásairól olvashatsz.

Értékelés: Nincs

Zöld teás arcpakolás

Sziasztok!

Zöld teás-zöld agyagos arcpakolást szeretnék készíteni, ez a tea porrá őrölve megfelelő lenne hozzá? Ha igen, milyen arányban lenne érdemes keverni az agyaggal? 

Köszönöm!

Viki

Értékelés: Nincs

Agyagos teás pakolás

Szia Viki!

Átmozgattam a kérdésedet a fenti cikk alá ahol az agyagok sokszínű felhasználásáról olvashatsz. 

Szerintem a Zöld tea jázminnal is használható vagy a Kínai zöld tea is, mennyiségekről ötletadónak itt van egy agyagos-rozmaringos maszk.

Még több pakolás receptet a Boszorkánykonyhában itt találsz és a Tengeri zöldagyag Adagolás/Alkalmazás füle alatt is van még pár tipp.

Értékelés: Nincs

Várandósan zöldagyag vagy alga?

Olvastam hogy érdemes szedni a zöldagyagot a 25. hét környékén. Nekem még van itthon a chlorella powder termék. A kérdésem az lenne, hogy az utóbbi termék is ugyanolyan jó hatással van, mint az agyag? Mi a különbség az alga és az agyag között? Köszönöm

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Agyagok és algák közti különbség

Szia!

Igen, a 25-ik hét tájékán a baba erőteljes növekedésnek indul, fejlődnek a csontjai, ezért ilyenkor kiemelt fontosságú valamilyen magas ásványianyag-tartalmú kiegészítő szedéde. Pont amilyen a zöldagyag, vagy akár az algák

Sok hasonlóság is van köztük, hisz az agyagok, és az algák is magas ásványianyag tartalmúak (természetesen az arányuk változó, fajtánként is), jótékonyan befolyásolják a sav-bázis egyensúlyt stb.

Az algák még plusszban kitűnő fehérjeforrásnak minősülnek, vitaminokat és enzimet is tartalmaznak.

Attól is függhet a döntésed, hogy mi egyebet szedsz még, milyen a táplálkozásod. Ha semmi mást nem szedsz, akkor inkább az algákat javaslom.

A agyagokról a fenti összefoglalóból tájékozódhatsz részlketesen, a chlorelláról pedig ITT olvashatsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Zöldagyag oltás után

Hello! olvastam, hogy oltások után érdemes rögtön felkenni és átkötözni az oltás helyén a zöld agyagot, ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy akkor ez most por formátumú termék, vagy nedves agyag? és ha por formátumú, hogyan kenjem fel a gyermekem oltására, össze lehet-e keverni valamennyi vízzel, vagy valami mással inkább? csak hogy kenhető legyen. De ha nedves, akkor is magába fogja szívni a méreganyagokat? mivel ragasszam le, vagy az teljesen mindegy? egy fáslival átkötöm az úgy jó? vagy segtapasszal leragasszam? gondolom azért kapjon levegőt.. Előre is köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs

Oltás után rögtön

Oltás után rögtön rátenni,ha van hozzá arcod akár már az orvos előtt,de a váróban mindenképp. Én úgy csináltam, hogy több (vastagabb) gézlapra raktam rá a megfelelően kilapított nedves meleg  Saját szedésű naponszárított (akumlált) agyagból készített, porított, majd újranedvesített agyagdarabkát, az enyém kb.3cm átmérőjű volt -az agyag- ,-- a gézlap kapott valami ragasztásra való felületet a szélén hogy jól rögzíthető legyen, az agyag fölött viszont Nincs lezárás!!! csak a sok rétegű géz. a másik oldalára is raktam egy vastagabb gézt (csak a szállításhoz) és úgy csomagoltam be,  műanyaggal nem érintkezhet az agyag!! és lezárni sem szabad) melegen tartottam a testemen (valamelyest) felhasználásig.Közvetlen indulás előtti tevékenység volt mindez. Oltás után a váróban ragasztottam fel. 1/2 -1- 2 óra múlva cseréld másikra. 1x 2x még mehet a félcentis utána rakj fel vastagabbat / 1cm est 1-2 órára néhányszor majd 1,5 -2 cm est. Az idő és a vastagság  szépen lassan növekedhet. Én késő este cseréltem utoljára, utána reggel. 1.5 -2 napokig csináltam. Nekem van méhlepény elixírem azzal kombinálva csináltam meg a vakcinák kivezetését, de úgy tudom hogy homopatikumok is amik jó eredménnyel használhatóak. Az agyag egy inteligens anyag óriási segítséget szolgálatot tud tenni az embernek.Használat után már gyógyításra nem használható újra. DE!! NEM A SZEMÉTBE VALÓ! Vissza kell adni az anyaföldnek, vagy elásni vagy csak kirakni természetbe. Ennyi tisztelet jár neki. És  KÖSZÖNET és hála neki ! És örvendezz hogy ilyen információk birtokába juthattál. Én pedig örülök hogy feltetted a kérdéásed és elmondhattam mindezt Borga

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Hortenzia's picture

Oltás és Zöldagyag

Szia Borbi!

Ez por forma, ezért nyugodtan keverheted vízzel, hisz pakolást is úgy tudunk készíteni belőle.

Az oltásra nem kell sok, éppen, hogy egy egy forintos nagyságban és vastagságban elég felkenni, és egy nagyobb ragtapasszal rögzíteni.

Nyugi, ügyes leszel, gondolom a többi kiegészítőt tudod?

Szép napot!
Hortenzia

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mi az az átfújt agyag?

Sziasztok! Nekem csak egy kis értelmezési problémám lenne:D mit jelent az átfújt agyag kifejezés? Előre is köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Átfújt agyag

Szia Shopper, szemcsenagyság szerint megkülönböztetünk nagy szemcséjű, finom és átfújt agyagot.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
f.silvestris's picture

Porc- és csonterősítés

Sziasztok!

35 éves barátnőm már a második gerincsérvműtéten van túl, és a térdében is jelentkezett már egy porckopási probléma. A kagylóra esetleg korall csonterősítőre vagy a bone strengthre gondoltam. Segítenétek összeállítani neki egy kombót, ami anyagilag sem túl megterhelő egy pedagógusnak?

Köszönöm,

Noémi

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Gerincsérv és porckopás

Szia Noémi, a már kialakult gerincsérvvel nem sok mindent lehet csinálni, a megelőzés segített volna... Érdemes lenne felkeresnie egy csontrakót, mi Balogh Pétert ajánjuk, az ügyfélszolgálaton meg tudják adni az elérhetőségét.

Átmozgattam a fenti tartalom alá a kérdésed, olvassátok el, hogy az agyagot milyen sokrétűen lehet alkalmazni, anyagilag sem megterhelő, én ezt biztos kipróbálnám. Jó választás a Zöldkagyló is, és még bevetheti a Csont- és porcerő eszenciát is. Ha elfogytak, akkor kiválaszthat innen is egy-egy készítményt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Zöldagyag és gubanc

Sziasztok!

Én mostanában rászoktam a zöld agyaggal történő hajmosásra és azt tapasztaltam, hogy alig bírom kifésülni a hosszú hajam, mind szárítás, mind akár 2 héttel a mosás után (pedig akkor már zsírosabb a hajam). Ez, azért furcsa a számomra, mert eddig nem tapasztaltam ilyet magamon. (Előtte a biola csalán sampont, ghassoul agyagot, bio belle tust, szódabikarbónás hajmosást is rendszeresen alkalmaztam. És egyiknél sem bukkant föl ez a probléma.)

Mitől lehet ez? Esetleg mivel lehetne ezt megoldani? Vagy csak a tövére kenjem az agyagot és a végére ne? Vagy ez azt jelenti, hogy az agyagot hagyjam el, és használjak mást? Pedig nagyon jó a tisztítóereje...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Henn Mónika's picture

Agyagot milyen hajra?

Szia!

Nekem az a tapasztalatom, hogy az agyagos hajmosás inkább a rövidebb, vékonyszálú, zsírosabb hajtípusoknál válik be, a hosszab, esetlegesen szárazabb-szálásabb végű/vastagszálú/göndör hajaknál nem igazán... Én adnék egy esélyt Nelli javaslatainak, és ha úgy is fennmarad a probléma, nem erőltetném az agyagot hajmosáshoz. Remek arc- és testpakolásokat lehet készíteni belőle, hajra meg használd inkább, ami bevált.  

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hajfajta

Szia Mónika!

Köszönöm a válaszod! :)

Hát igen..., az én hajam abszolút távol áll a rövid, vékonyszálú kategóriától, ugyanis pont az ellentettje, azaz hosszú és vastagszálú. :D

Mindenképp kipróbálom úgy, ahogy Nelli írta. Aztán vagy beválik vagy nem. Kárba menni nem fog az agyagpor. :)

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Nelli78's picture

Zöldagyag gubanc

Szia Edu83!

Mivel kevered ki az agyagot? Én ugyan ghassoult használok, de abból sem sajnálom az olajokat. Amikor eleinte olaj nélkül csak vízzel kevertem ki, én is így jártam vele, abba is hagytam. Aztán olvastam az olaj hozzáadásról, azóta csak azzal mosok hajat így: 1 evőkanál ghassoul, 1 kiskanál Holt-tengeri iszap, 10 csepp argánolaj, 10-15 csepp jojobaolaj (más olaj is lehet, ami kéznél van), Emóció/Em-Bio Herbs amennyi a kívánt állaghoz kell (volt már, hogy kecsketejjel kevertem ki), illóolaj ízlés szerint.

Csak a tövére teszem több helyre elosztva, a végét csak rányomkodom masszírozva, illetve öblítéskor jut rá.

Gyanítom, a zöld agyag jobban szárít, azért fésülöd nehezen. Próbáld ki olajjal, kiöblíteni is könnyebb lesz, és csak a tövére tedd.

Üdv, Nelli

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hajgubanc válasz

Szia Nelli!

Köszönöm a válaszod! :)

Én erősre főzött gyógyteával (dió+csalán) szoktam kikeverni a poromat. Sokaktól hallottam, hogy a házi samponjaikba raknak különféle olajokat, így régebben gondolkodtam rajta, hogy kipróbálom (mi baj történhet), de minden hajmosás előtt általában bedörzsölök a fejbőrömbe valamilyen olajat hajpakolás gyanánt. Így, úgy gondoltam, hogy ha már a fejem is olajos, akkor a samponom is minek legyen olyan? :D

De, megfogadom a tanácsod, kipróbálom milyen úgy. :)

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Zöldagyag hajmosásra

Szai Edu83!

Zöldagyagos hajmosás után használsz valamilyen öblítést, balzsamot? Kipróbálhatod a vízzel higított almaecetes öblítést vagy az Argital növényi hajkondicionálóját amely szintén tartalmaz zöldagygot, mint a samponjai is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

agyagsampon öblítés

Szia Detti77! 

Köszönöm a válaszod!

Igen, szoktam használni ecetes, illóolajos, gyógyteás öblítőt. Ezért, nem értem, hogy mi a probléma...

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Agyagos sampon kiöblítése várjuk a tapasztalatokat

Szia!

Saját tapasztalatom egyenlőre nincs, így nem is okoskodnék. Viszont ha neked van segíts Edu83-nak.

Köszönjük.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Agyagpakolás!

Sziasztok!

Érdeklődéssel olvastam a zöldagyag jótékony hatását, ezért tanácsért fordulok hozzátok! Térd porckopásra  elkezdtem szedni az MSM port, valamint a Gyuri bácsi által javasolt zselatinos pakolást, de szeretném a zöldagyagot is kipróbálni. Külsőleg, vagy belsőleg,  vagy mindkét formában használjam!?

Üdv: Bmarcsi

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Zöldagyag kívül-belül

A zöldagyagot használhatod külső pakolásként, belsőleg fogyasztva nagyon jól energetizál, és helyreállítja a szervezet  ásványianyag egyensúlyát, és regenerálja a szervezetet. A zöldagyag külső-belső alkalmazásának módjáról a terméklink alatt olvashatsz többet.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Agyag...-cserép

Sziasztok, nem teljesen ebbe a témába illik, de városi emberként szeretnék érdeklődni, hogy tudjátok -e, hogy ivovíz tárolására alkalmas, bionomia szempontjainak is megfelelő tisztaságú mázolatlan cserép edényeket hol lehet beszerezni( vagy számít-e ez egyáltalán)?

Köszönöm a válaszotokat, és minden jót kívánok nektek.

UI.:Nyugodtan átrakhattok másik témába ha van pl kertészkedés, vagy víztisztítók ha megfelelőbbnek tartjátok. 

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ivóvíz tárolására használatos cserépedény lelőhely - Segítség!

Aki tud ilyet, kérem, jelezze! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Zöldagyagok közötti különbségekről, felhasználásukról

ITT olvashatok

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
paripa's picture

Legszívesebben.....

Nagyon tetszik az egész írás, Hortenzia!

Valahogy rá szoktam érezni, mi érdekel, mi használ, (pl a gyömbéres recepteket átugrom, még most sem jön be....:)

Ez az agyagos összefoglaló teljesen megihlet, legszívesebben az összes fajtát kenném máris magamra 

Köszönjük!

Szeretettel Adri

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
Betty's picture

Zöldagyagpakolás oltások után

Köszönjük Hortenzia, ezt a kiváló összefoglalót!

Néhány hete rendszeresen fogyasztom a zöldagyagport, - egyelőre az agyaggélt iszom - és alátámasztom, hogy kiváló a gyomorsav közömbösítésére! Refluxosoknak kifejezetten ajánlott a rendszeres fogyasztása!

Mivel a zöldagyag erőteljes méregtelenítő, és képes megkötni a nehézfémeket, ezért oltások után azonnal érdemes felkenni az oltott bőrfelületre, és betekerni az egy kendővel. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
bayerlekinga's picture

Zöldagyag az oltás helyére

Ha ezt előbb olvastam volna.... múlt héten kaptuk a 4 hónapos kötelezőt.

Sebaj, majd a 15 hónaposnál.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
bayerlekinga's picture

Minden, amit az agyagról tudni kell

Köszönjük Hortenzia! Csak azt a kis részt hiányolom, amire én már kaptam korábban választ Tőletek, hogy ha belsőleg fogyasztjuk, milyen ásványokat pótolhatunk vele! Kiemelkedő pl. a kálcium tartalma és hasznosulása ;)

Szép Napot!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Agyag hajra?

Tényleg jó ez az agyagos összefoglaló!

Engem még az is érdekelne, hogy fél hosszú hajra lehet-e őket használni - a ghassoulon kívül, mert az ugye lehet. És melyik való zsíros, korpás és normál hajra?

Köszi

Andi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Henn Mónika's picture

Agyagpakolás és agyagsampon

Félhosszú hajra is nyugodtan alkalmazhatóak a különböző agyagok. Zsíros, korpás, illetve normál hajra a zöldet vagy a ghassoult érdemes használni. Készíthetsz hajpakolást, de akár sampon helyett, tisztításra is kiválóan alkalmas az agyag!

Száraz, vegyileg festett/szőkített haj esetén viszont nem javaslom a használatát, ilyen esetekben nem szokott beválni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Szuper agyagos összefoglaló!

De jó! Szuper összefoglaló, köszönet érte!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel