Az ezerarcú alma

"Naponta egy alma az orvost távol tartja."

"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvosod koldulni megy ma."

Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából, hiszen az almafa kérge, gyökere, termésének minden része gyógyhatású.

alma

Tartalom:


Az alma fajtáiról dióhéjban

Közeli rokon faja, a vadalma (Malus sylvestris), népies nevén a vackor, Európától Elő-Ázsiáig honos. Északi elterjedésének határa Skandinávia déli része. Nedves talajú, tölgyelegyes erdők fája. Gyümölcse értékes táplálék az ősszel telelésre készülő vadaknak.

A paradicsomalma (Malus sylvestris var. paradisiaca) cseresznye nagyságú gyümölcs, a Balkán-félszigettől Nyugat-Ázsiáig elterjedt. A szilvalevelű alma (Malus prunifolia) kis-ázsiai kultúrfaj, dísz- és gyümölcsfának ültetik. A Malus baccata szintén elő-ázsiai faj, vadon és díszfaként is előfordul. A ma termő több száz eltérő ízű és színű almát főleg ennek a három almafajtának és a régi európai kultúrfajtáknak a keresztezéséből nemesítették. Az alma lett a világ első, nemesített kerti gyümölcse.

Malus domestica, azaz a nemes alma a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó fa.

A házi alma viszonylag igénytelen növény. Több mint kétszáz éves gyümölcsfák hoztak újra termést Mónosbélen, ezt az almáskertet még a szervita szerzetesek az 1700-as évek végén telepítették. Százéves gyümölcsfák vannak Mezőhegyes körzetében, hatvanévesek Orosházán, Gyopárosfürdőn, amelyek kuriózumok.

Ne használjunk vegyszereket kertünkben, almafánk neveléséhez sem! Számtalan természetes lehetőség áll rendelkezésünkre, bővebb információkért Reményi Misi, bionom kertészhez fordulhatsz segítségért.

Szüretelése, tárolása röviden

Az alma csak akkor érett a szüretelésre, ha könnyen leszedhető (a kocsány körüli széles, mély bemélyedés és a gyümölcs barna magjai jelzik), vagyis a kocsánya egy csavarintásra könnyen elválik az ágról. Fajtától függően ez eltérő időpontokban következik be.

alma-szuret

Fontos, hogy az almát hideg, sötét, magas páratartalmú helyen tároljuk. Nem minden almafajta tárolható.

Csak egészséges, sérülésmentes gyümölcsöt tároljunk. A kukacos, túlérett vagy túl nagyra nőtt, kocsány nélküli gyümölcsök nem állnak el sokáig, azokat szüretkor különítsük el.

A tárolt almát heti rendszerességgel nézzük át, és szedjük ki a rohadt gyümölcsöket A rohadt gyümölcs "megfertőzheti" a többi gyümölcsöt. Ennek hátterében az áll, hogy a rohadt gyümölcs etilént, színtelen gázt bocsát ki magából, ami a többi almát gyorsabb érésre készteti, így azok megrohadhatnak. Ez az oka annak is, miért nem szabad az almát más gyümölccsel vagy zöldséggel együtt tárolni.

Mit tartalmaz az alma?

Az alma kémiai alkotórészei:

 • gyümölcscukrok
 • pektin
 • növényi savak (citromsav, almasav)
 • vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek
 • bioflavonoidok

Az alma hatóanyagai:

Alig van benne fehérje, kevés a szénhidráttartalma. Sok vizet, bőséges mennyiségű vitamint és nyomelemeket tartalmaz. Ahogy nő az alma a fán, úgy gyarapodik benne a C-vitamin, amelyet a bioflavonoidok védenek az idő előtti oxidációtól.

Az almában több mint 30 féle vitamin és nyomelem van. Többek között A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, valamint niacint és folsavat tartalmaz. Az ásványi anyagok közül a kálium, a nátrium, a foszfor, a magnézium, a vas és a kálcium emelendő ki. Az almában lévő pektin segít megkötni a vasat a szervezetben. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy akárcsak a többi gyümölcs esetében, az almában sem a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége a döntő, hanem azok speciális keveréke, kombinációja, amelyet a természet az alma formájában ad nekünk.

Gyógyhatásai

Az alma rendszeres, naponkénti fogyasztása betegségmegelőző hatású.

Az almafa kérgét kínai orvosok századokon keresztül használták a cukorbetegség gyógyítására. A gyökér kérge florizin keserű glikozidát tartalmaz, amely a malária parazitákat elpusztítja, ezért egyes helyeken a kinin pótszere volt.

almahejAz almahéj cellulóz tartalma segít "kisöpörni" a beleket, tartalmazza a legtöbb ballasztanyagot, az almában lévő vitaminok 70%-a a héjában vagy közvetlenül a héj alatt található. Ezért nem szabad az almát meghámozni, ill. kidobni a héjat, ha már meghámoztuk. Ugyanis tea készíthető belőle. Érvédő, antioxidáns, nyálkahártya regeneráló anyagokat tartalmaz. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotó része. Az alma típusától függően a héj önmagában 5-35mg C-vitamint tartalmazhat. A héj gazdag még vasban, magnéziumban és telítetlen zsírsavakban.

Az almahús magas nyomelem- és pektintartalmú. Magháza speciális, vízben nem oldható rostokat (cellulózokat) tartalmaz. Az almamag is igen értékes, mivel immunerősítő, gombaölő anyagokkal bír.

Az alma magas pektintartalma jótékony hatással van az emésztésre, számos vitamin és ásványi anyag forrása. Tanulmányokkal igazolt tény, hogy a pektin segít enyhíteni a hasmenést. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében. Székrekedés esetén az orvosok rostokban gazdag étrendet javasolnak, mivel így salakképző anyagok kerülnek a bélsárba. A salakképző anyag serkenti az összehúzódást, és ezzel enyhíti a székrekedést. A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül. A pektin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. Az alma pektin anyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A méregtelenítő hatást fokozhatjuk, ha speciális, például szűzbogáncs tartalmú mézben fogyasztjuk. Vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott.

Egy tanulmány szerint az alma rendkívül hatékony ellenszer a vastagbél daganatos megbetegedéseivel szemben, ezenkívül emlőrák, petefészekrák, tüdőrák és májtumor esetével kapcsolatban is jó eredmények vannak. Kimutatták, hogy ezen gyümölcs oligoszacharidjai képesek a rákos sejtek 46%-át elpusztítani. Az összes eddigi kemoterápiás gyógyszert felülmúlja, valamint - azokkal ellentétben - az oligoszacharidok természetes és egészségjavító összetevők, amelyek számtalan gyümölcsben és zöldségben fellelhetőek.

almaleAz almalé kinyerésekor (préseléskor) az ásványi anyagok, nyomelemek és lúgosító komponensek, növényi színanyagok jelentős hányada, a ballasztanyagok, a magház speciális cellulózai, valamint a mag értékes anyagai az alma szárazanyagában (törköly) maradnak, azaz nem jutnak át a kipréselt lébe. Így végső soron egy kiemelkedő élettani értékű "almamátrixhoz" jutunk, amely felhasználható otthon készített élelmiszerekhez. Az oligoszacharidok almatörkölyből olcsón kinyerhetők, így egy alacsony költségvetésű, természetes gyógyszer ígéretével is kecsegtet.

Története

Már a korai kőkorban ismerték. Az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak tisztelték és szerették az almát, több tucatnyi változatát nemesítették ki. A rómaiak vezették be az alma termesztését az Alpoktól északra eső területeken is. A következő évszázadokban azonban a szerzetesek foglalkoztak a gyümölcs nevelésével.

Kétségkívül az alma volt a középkor embere számára a legfontosabb gyümölcs. Ünnepek alkalmából élvezték a must, az almabor, az almapálinka ízét. A 14. századtól már megérte az almával üzletelni is. A városi piacokon megjelentek az első gyümölcsöt és sült almát áruló kofák.

Amerikában nem volt őshonos az alma, ám a bevándorlók vittek magukkal almamagokat, és ennek eredményeként hamarosan ismertté vált a gyümölcs, és kisült az első amerikai almáspite.

amerikai-almas-pite

Az alma, az almafakéreg és az almabor gyorsan Amerika népi gyógyászatának egyik alapjává vált.

India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására.

A német rendfőnöknő és herbalista, bingeni Hildegard is nyers almát ajánlott az egészséges embereknek, és főtt almát minden betegségre első kezelésként. A sápkóros kislányokat egynémely vidéken olyan almával etették, amelybe napokon át vasszögek voltak beszurkálva.

Száz évvel ezelőtt az eklektikus orvosok nyers almát ajánlottak a székrekedés orvoslására, sült vagy párolt almát hőemelkedésre és almahéjfőzetet malária kezelésére. Az almabort ajánlották lázas betegeknek frissítő italként.

Mitológiák, mondák az almáról

Számtalan nép mitológiájában, mondáiban, népmeséiben fontos szerep jut az almának, íme néhány a teljesség igénye nélkül:

adam-eva-almaÁdám és Éva miatta űzetett ki a paradicsomból, hiszen a tudás fájának gyümölcséből kóstoltak. Héraklész csaknem az életével fizetett érte a sárkánnyal vívott harcban, még a Heszperidák aranyalmáit őrizte, és Erisz almája vezetett végül a trójai háborúhoz. Ami Héraklész vagy Erisz gyümölcsét illeti, talán nem is almáról, csak valami hasonlóról volt szó. Az ókorban ugyanis sok gyümölcsfajtának nem volt saját neve. Az alma mint a gyümölcsök királynője képviselte nevével többi társát. Ugyanígy volt ez később is: az almához hasonló nagyságú, kerek gyümölcsök vagy zöldségek megkapták a nevét.

A norvég mitológiában az almafa a halhatatlanságot jelképezi, a lengyeleknél segít a lányoknak megálmodni a férjüket, az irokéz indiánok szerint összeköti a világukat az istenekével.

A lengenda szerint Sir Isaac Newton fejére esett egy alma, és innen jött a gravitáció elmélete. A svájci hegyekben a zsarnok arra a próbatételre ítéli a szabadságharcos Tell Vilmost, hogy lője le a saját fia fejéről az almát. Hófehérke pedig mérgezett almába harapott.

Az alma az uralkodóházaknál is megjelenik, hiszen az országalma az uralkodói hatalmi jelképek egyike. Magyarországon először a koronázási paláston tűnt fel.

Almás receptek

Megszámlálhatatlanul sok népszerű fogást készíthetünk almából nyersen, főzve, párolva, sütve, aszalva.

Ha esetleg vegyszerekkel kezelték az almát vagy más gyümölcsöt, zöldséget, akkor felhasználás előtt érdemes EM-BIO-s vízben áztatni.
Igazi különlegesség a gojis nyers almalekvár, de más gyümölcslekvárokba keverve pektintartalma miatt kiváló természetes sűrítőanyag. Talán almakompótként, illetve sütemények töltelékeként a leginkább ismert. Pélául az almatortában, vagy a zsír- és tojásmentes almáspitében. Akár mézes pongyolát is kaphat, de töltött sült almaként is ehetjük. Chutney is készülhet belőle húsok vagy saláták mellé. Ehetjük almakrémlevesként. Főételként, köretként az almás rakott burgonyát és az almás pároltkáposztát is érdemes kipróbálni. Fogyaszthatjuk méregtelenítő salátaként, préselt salátaként, gyümölcssalátaként, alma chipsként a tisztítókúrába is bátran beilleszthető. A Kolláth reggeli egyik alapanyaga is lehet, müzlikbe, kásákba keverhetjük.

Ihatjuk frissen préselt almaléként vagy a kedvenc zöldturmixunkba is tehetjük. Az almahéjból finom teát főzhetünk. Ha erősebbre vágyunk, akkor ott az almabor, almapálinka.

A fel nem használt almarészekből (héj, csutka) házi almaecet készülhet.

Detti

Az Antalvali.com szakértői és a Bionom Termék Tanács által legjobbnak ítélt, almát tartalmazó készítmények:


Források:

 • Michael Castleman: Gyógynövény Enciklopédia
 • Herbária magazin
 • http://eletmodszer.com/hirek/kincset-rejt-a-bukk.html
 • http://eletmodszer.com/hirek/az-alma-kivonata-felhasznalhato-a-vastagbelrak-gyogyitasaban.html
 • http://eletmodszer.com/manno-manna-egy-intelligens-taplalek-gyerekeknek.html
 • http://eletmodszer.com/bab/gyogyito_eteleink
 • http://eletmodszer.com/boszorkanykonyha
 • http://bionom.hu/biobolt/elelmiszerek/almale-csikvandi-nektar.html
 • http://bionom.hu/biobolt/elelmiszerek/lisztek-porok/piros-almarost-orlemeny-okos-magos-maglist.html
 • http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/a_gyogyito_alma/
  20011206134437
 • http://www.magyarszo.com/hu/2009_09_01/gazdasag_mezogazdasag/72949/
 • http://www.gardena.com/hu/garden-life/garden-magazine/az-alma-szuretelese-es-tarolasa/ 

További tartalmak a témában:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hozzászólások

Varga Nikoletta's picture

Jaj, az almák... nem egyszerű...

Szeretjük őket, de olyan bonyolult a vásárlásuk, mert az egyik gyerek csak a zöldet szereti, a másik a pirosat, de csak a miniméretet, a harmadik szerint akkor jó, ha édes, Apukájuk csak a savanykásra voksol... nekem már mindegy, csak legyen! :)

Köszönjük Detti, hogy ilyen szépen összefoglaltad a tudnivalókat róla, most már "tudományosan" is szeretjük

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel