Babakonyha 1. - Alapelvek a baba táplálása során

Egy baba táplálásának sem kellene másképp történnie, mint egy felnőtt egészséges (bionom) táplálkozásának. Ezen azt értem, hogy vannak olyan alapelvek, amelyeket minden esetben be kell tartani, függetlenül attól, hogy az a baba étele, vagy éppen egy felnőtté. Nos, itt akár be is fejezhetném a mondandómat, olvasd el a Bionom táplálkozás alapelveit, és eszerint tápláld gyermekedet! Na jó, azért részletezem egy kicsit, hogy mire figyeljünk oda, amikor ételt vagy italt adunk a gyerekünknek.

Mire figyeljünk oda a baba etetésénél

Tartalom:

A szülő felelőssége, hogy mit eszik a gyerek

Az, hogy mit eszik egy gyerek, az a szülő felelőssége (döntése). Nem a szomszédé, nem az anyósé és nem is a védőnőé! Persze lehet tanácsot, véleményt kérni, sőt kell is. Ma már nagyon sok információhoz hozzá tudunk jutni, nem úgy, mint mondjuk 12 éve, amikor csak a védőnőnek és a nagymamának hihettünk. Nekem a nagylányom 13 éves lesz, bizony születése után mit nem adtam volna, ha a kezembe foghatok egy egészséges babatáplálós könyvet.

Nem mertem főzni, egyszerűbb volt megvenni a bébiételeket, persze a védőnő is ezt tanácsolta. Meg azt gondoltam, hogy egy bébiételnek különlegesnek kell lennie, hiszen mégiscsak egy bébiétel, pedig ezek elkészítése a legegyszerűbb. A második és a harmadik lányomnál már más volt a helyzet. Rájöttem, hogy nem kell túlkomplikálni a dolgokat. Mindennap főztem nekik ebédet, és friss gyümölcsöket, zöldségeket kaptak.

Vannak kutatások, pro és kontra vélemények - mint pl. a glutén bevezetése -, de szerintem nagy hibát nem tudunk elkövetni, ha teljes értékű ételeket adunk a babánknak. Ők még elég okosak ahhoz, hogy ÖSZTÖNÖSEN tudják, mi a jó nekik.

Ne gondoljuk azt, hogy ha készítünk egy banános-zabos kekszet, az a babának nem fog ízleni, mert nekünk se ízlik. A babának még nincs kialakulva az ízérzéke, neki nem kell sózni, édesíteni, fűszerezni az ételeit. A mi ízlésünk már kialakult, a babáé még csak most fog, és rajtad múlik, hogy ez milyen lesz. Hidd el, szívesen fogja enni az ilyen egyszerű ételeket is.

De ha a szülő elrontja, na, akkor van a baj. Ordít a gyerek? Veszek neki a közeli látványpékségből valami "finomságot". Legközelebb, ha arra járunk, már az illatot érezve ordítani fog, hogy az bizony kell neki. Ez nem más, mint egy függőség kialakulása. Ezekben a félkész ételekben olyan adalékanyagok, illatanyagok vannak, amelyekre azon nyomban beindul a pavlovi reflex, és bizony a gyerek követelni fogja magának. És mit tesz egy anyuka, aki nem akar hisztit? Megveszi neki!

Az élelmiszeripar manipulálja a gyerekek, majd ezáltal a felnőttek ízlését. Garantálja a piacot még 50 év múlva is. Mit szeret a gyerek? Legyen édes, tetszetős csomagolású... ennyi. Miért van az, hogy a gyerek az eperjoghurtot szereti, maga az eper meg nem ízlik neki? Hát azért, mert elsőként az eperjoghurttal találkozott. Ehhez viszonyít. Az édes, mű ízhez! Nem ismerik a természetes ízeket!

Mi, szülők vagyunk az oka annak, hogy a gyerek válogatós! Nem hagyjuk az ösztöneiket szabadon érvényesülni. Legyen megfelelő kínálat az asztalon, változatosan. Ismerjen meg minél több zöldséget, gyümölcsöt, gabonákat. Ekkor még nincs előítélet, hogy pfújjj brokkoli, ekkor még simán megkóstolja és eldönti, hogy kell-e neki. A későbbiekben ismertetett BLW módszernek is részben ez a lényege.

Persze lehetnek egyéb egészségügyi okok, ami miatt válogatós. Ilyen pl. az ételintolerancia, amikor a gyerek ösztönösen tudná, hogy az nem jó neki, de a szülő meg nem tud vagy nem akar mást adni! Pedig lehetne!!!

Egy gyereket, amíg nem kerül közösségbe, csak a szülő (nagyszülő) tudja elrontani! Sokszor látom, hogy az óvodába kinder tejszelettel érkezik a gyerek, és arra panaszkodik a szülő, hogy a gyereke nem hajlandó mást enni. Hát, hülye is lenne - már bocsánat a kifejezésért -, ha ezt megkapja, miért is enne mást?

Gyermekkori táplálkozás

Egyébként a szülőket nagyon könnyű félrevezetni 1-2 varázsszóval. Egyrészt a kinder ugye gyereket jelent, tehát kifejezetten nekik készítette a gyártó. Valamint a méz és a tej is egy fontos varázsszó. Hű de jó, akkor ez egészséges. Nos, NEM. Valójában 57%-ban zsírból és cukorból áll. Pontos összetevője: "pasztőrözött tej 40%, növényi zsír és olaj, cukor, búzaliszt, sovány tejpor, méz 5%, dehidratált vaj, tojáspor, sovány kakaópor, finom korpa, térfogatnövelő szerek (dinátrium-difoszfát, nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-karbonát), emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), aromák, étkezési só". Ha figyelmesen megnézzük, csupán 5% mézet tartalmaz, ugyanakkor sokkal-sokkal több cukrot. Egy tejszelet nettó tömege 28 gramm, amelyben 2,5 kockacukornak megfelelő cukor található. Mindig nézd meg a csomagoláson az összetételt, akkor nagy hibát nem tudsz elkövetni!

Nem étkezünk együtt gyermekünkkel

A babák és a gyerekek táplálása során is a legfontosabb dolog a tudatosság, következetesség és a határozottság! Amit persze nagyon nehéz betartani, de legalább próbáljuk meg. Erre azért van szükség, mert ugye azt látjuk, hogy a szomszéd Pistike is mindent eszik, és kutya baja sincs. Nos, most még lehet hogy nincs, de mi lesz 35 év múlva? Az már kit érdekel?

A legtöbb felnőttkori betegség gyökere a gyermekkori táplálkozáshoz nyúlik vissza. Egyébként ha jobban szétnézünk, és nem dugjuk a fejünket a homokba, akkor láthatjuk, hogy milyen sok ekcémás, laktóz- és/vagy gluténérzékeny, cukorbeteg, aranyeres, emésztési problémás, hiperaktív, figyelemhiányos gyerek van. Nem baj! Erre is ad megoldást a gyógyszeripar!

Megdöbbentő hírszem olvasható, miszerint "több tízmillió gyermek lett erősen begyógyszerezve tudatmódosító gyógyszerekkel egy gyakorlatilag nem igazolható oknál fogva". Ez félelmetes! Kedves kolléganőmtől, Edittől tudom, hogy az autista gyerekek állapota is nagyban javul egy glutén-, kazeinmentes, és tartósítószermentes étrendtől! Erről olvashatunk a Gap-szindróma című könyvben is, ahol a szerző az autista kisfiát gyógyította ki ezzel a diétával.

A baba etetésénél elkövetett hibák

Az első és legnagyobb hiba, ha halott élelmiszert adunk gyermekünknek. Mik a halott élelmiszerek? A bionom táplálkozás ezt pontosan meghatározza, ezek semmiképp ne kerüljenek be a baba (és a felnőtt) ételeibe. Ilyenek a túl sok cukor, fehér liszt, túl kevés víz, túl kevés rost, túl sok főtt étel. A rossz táplálkozási minta, a példamutatás hiánya, és az, hogy nem étkezünk együtt gyermekünkkel, szintén a leggyakrabban elkövetett hibák közé tartoznak.

Mindezek mellett nagyon  hiányos a gyerekek és a felnőttek táplálkozása is. Sok ásványi mikroanyag hiányzik a baba és a felnőtt szervezetéből is azért, mert nem teljes értékű ételeket eszünk!

Elnyomjuk a baba ösztöneit, hiszen nem kínálunk neki elég alternatívát. Ezalatt nem azt értem, hogy egy ebédnél hatféle dolgot tegyünk elé, de minden nap más és más zöldséget, gyümölcsöt, gabonát adjunk. Ez a felnőttek étkezésére is vonatkozik. Nem eszünk elég változatosan! Így a gyerek se fog!

Másik gyakori hiba a szülői aggodalom, megfelelési kényszer. Tökéletes anya akarok lenni! Miért? A babádnak nem tökéletes anya, nem egy aggódó anya kell! Egy szerető, gondoskodó anya! Ennyi! Nem kell túlaggódni azt, hogy mikor vezessük be a glutént, mikor adjak neki húst, mikor káposztát - persze mindezt percre pontosan -, nem kell óramű szerint szoptatni, etetni. Figyeljük a gyerekünket, minden fog jönni ösztönösen.

Egyébként ez az első babánál nagyon nehéz, de a harmadiknál már ott az ösztön!!! A babánál és az anyánál is! Úgyhogy babára fel! 

Anikó


 Felhasznált irodalom:

  • http://www.mave.hu/uploads/file/VSZK%20protokoll%20csecsemo%20taplalasa%200-12%20ho.pdf
  • http://www.mave.hu/uploads/file/CSECSEMO_%C3%A9s_GYERMEKGY%C3%93GY%C3%
    81SZAT_Az_eg%C3%A9szs%C3%A9ges_csecsemo_taplalasarol_P1_modositas.pdf
  • http://mamami.hu/forum/showthread.php?t=30384

Következő: » Babakonyha 2. - Táplálkozási irányzatok, avagy mi az a BLW, és mit mond a védőnéni? »


További tartalmak a témában:

baba-elsosegely-konyv

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (18 votes)

Hozzászólások

Gyereknevelés és életmódváltás

Sziasztok!

Új vagyok még az oldalon. Olvasgattam pár cikket, és a barátnőmtől is hallottam már rólatok.  Ha esetleg nem jó helyre írok, akkor bocsánat!

Szeretnék életmódot váltani, de igazából nem is tudom hogyan kezdjem. Abba a típusba tartozom, akinek lépésről lépésre el kell magyarázni mindent, és még listát is készíteni, mert máshogy nem megy.

Ami miatt szeretném ezt megtenni az a 2 lányom! 19 hónapos és 4 éves rosszcsontokról van szó. Másodsorban magam és apa miatt is. Jó lenne fogyni. 

A fő kérdésem tehát az, hogy hogyan kezdjem el? Allergiás reakciók jöttek ki a kicsinél és a nagy is allergiás. 

Remélem, hogy érthetően leírtam! 

Előre is köszönöm a segítséget!

Margó

Értékelés: Nincs

Hogyan váltsunk életmódot gyerekek mellett?

Szia Margó!

Szeretettel köszöntünk !

Nincs egységes recept az életmódváltásra ez mindenkinek másként megy, van aki hirtelen változtat meg egy csomó mindent, és van akinek ez apránkét hosszabb idő alatt sikerül. Ezért azt én sem tudom megmondani, hogy pontosan mit, hogyan és milyen sorrendben csinálj, de a főbb szempontokat megadom:

1. Táplálkozás

Gondolom nem véletlenül írtad a fenti cikk alá a kérdésedet. Érdemes mind a 8 részét elolvasnod. Próbáljatok meg lehetőségeitek szerint a bionomia elveinek megfelelően táplálkozni és élni. Recepteket a Boszorkánykonyhában  találtok hozzá diéták szerinti bontásban is. Már az is sokat számít ha kezdetben 1-2 egészségesebb étel kerül otthon az asztalra.

2. Fogyókúra, sport

Igazából nem fogyókúrázni kéne, hanem életmódot váltani és rendszeresen mozogni, így beáll mindenkinek az ideális testsúlya. Egy férfi olvasó megosztotta világ legtökéletesebb fogyókúráját  :) De azért vannak segítségnek természetes  Testsúly-kontrollt  támogató termékek is. 

Több sporttal, edzéssel kapcsolatos blogot is találsz az oldalon férfiaktól és nőktől is. Legyél sokat friss levegőn!

3.Étrend- és táplálék-kiegészítők

Olvasd el a  Melyek a jó és hatékony táplálékkiegészítők? cikket.

4.Kozmetikumok és Mosó- és tisztítószerek

Ellenőrizd le az otthoni termékeid összetételét a Hatóanyag kereső segítségével.

A környezettudatos háztartás mind a 11 része is segít megreformálni a háztartásodat.

5. Immunrendszer erősítés, egészségmegőrzés

Tulajdonképpen a fentiekhez szorosan kapcsolódik, de több cikket is ajánlanék figyelmedbe: 

Járványmegelőzés természetes módszerekkel és az immunrendszer szerepe

Gyermekmegőrző

Őszi immunerősítés nem csak gyerekeknek 

Hogyan irtsunk bacit természetes módszerekkel?

Gyermekbajok természetes gyógymódjai

6. Az átfogó méregtelenítés 

Az átfogó méregtelenítés elkezdése előtt fontos, hogy feltölts magad vitaminokkal és ásványi anyagokkal!

"Vali és Betty és epermami méregtelenítő kúráit érdemes végig olvasni (belinkeltem Neked, kattitnts a nevekre) mert sok ötletet, praktikus tanácsot nyerhetsz belőlük. A benne írt recepteket kipróbálhatod a hétköznapok során, így máris egészségesebben és változatosan tud étkezni az egész család."

A méregtelenítés meghatározó része - amelyről kevés szó esik

7. Iratkozz fel a Hírlevelekre és a Leckelevelekre, nézd a Programajánlót  mert így sok hasznos dolgot tanulhatsz, és értesülsz az aktualitásokról is.

Belépés után a saját neved alatti mezőben találod a "Feliratkozások"-at.

8. Nem írtál semmi bővebbet gyermekeid allergiás reakcióiról, milyen tipusú, mihez köthető, volt-e orvosi kivizsgálás stb.

Vali Allergia 1-2-3 írásait olvasd el kérlek. Az ételintolerancia kimutatására a FoodDetective tesztet használhatjátok. Betty nagyon jól összefoglalta az Ételérzékenység vagy szivárgó bélszindróma lényegét és megoldási lehetőségeit.

Azt hiszem több napra való olvasnivalóval láttalak el most. Kezdj neki annak amiben rögtön tudsz változtatni bármilyen aprónak is tűnik ez a lépés, és haladj a a saját ütemed szerint ahogyan  Neked és a családodnak a legjobb. az első nagy lépést már megtetted  ! Megéri kitartani, erről is szólnak az Olvasói történetek.

Sok sikert kívánok az életmódváltáshoz, és írj bármikor ha kérdéseid lennének !

 


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tápszer helyett rizstej

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni! A kisfiam most 10 hónapos és sajnos már egy ideje ( december óta) nem tudom szoptatni ezér tápszert kap. Most már elég sok mindent megeszik de  reggel és este meg néha napközben egyszer még adok neki tápszert.  Szeretném elhagyni a tápszert és az lenne a kérdésem hogy rizstejjel kiválthatom-e? Vagy esetleg tudnátok javasolni valamit mit adjak neki helyette. 

Válaszokat előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs

Tápszer helyett rizstej és egyebek

Szia anny81!

Átmozgattam kérdésedet a fenti blogsorozat alá, ami a babák táplálásáról szól. A hamarosan megjelenő 6. rész pont a tápszer helyettesítő alternatívákról fog szólni, addig az "alattunk" írt hozzászólások lehetnek segítségedre.

Értékelés: Nincs

Nagyon várom a blog következő részét!

Kedves Detti77!

Köszönöm a segítséget már nagyon várom a blog követkető részét!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tápszer helyett?

Sziasztok!

Sok hozzászólást és blogot elolvastam már az oldalon, és megvallom, rendesen kétségbeestem: 4 és fél hónapos kisfiam ekcémás lett, és fő kiváltó okának vagy a tápszert, vagy az oltásokat gondolom...  

Sajnos nem tudtam egyáltalán szoptatni egészségügyi és lelki okok miatt, minimális anyatejet kapott csak. Olvastam, hogy mennyire nem ajánljátok a tápszert, de akkor adjak neki helyette rizstejet? Elég tápanyag van benne? Emóciót próbálok neki adni, bár nem mindennap issza meg, külsőleg az általatok ajánlott olajokat (balzsamosszuhar olaj, biola olajok, shea vaj) használom. Ezen kívűl K vitamin Fortét és D vitamint is kap. Mit tehetnék még, mit adhatnék neki? Hogyan váltsam ki a tápszert?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Tápszer helyett megoldások

Épp most írom a blogsorozat folytatását, mely erről fog szólni. Napokon belül meg is fog jelenni. Előljáróban annyit, hogy a rizsnyák, a nyírfanedv és a Bridge rizsital (csíráztatott, cukormentes) alkalmasak a tápszer kiváltására.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Már alig várom, köszönöm! 

Már alig várom, köszönöm! 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Tápszer helyett mit egyen a baba?

Kedves Éva!

Úgy gondolom ez a blogsorozat számodra is sok újat tud mondani, ezért átmozgattam ide a hozzászólásodat. Kérlek olvasd el figyelmesen a blogsorozat többi részét is. A hozzászólások is nagyon érdekesek, sokat lehet tanulni belőlük. 

A csecsemőkori ekcémáról itt olvashatsz többet. Nem tudom mi lehetett nálatok az ekcéma kiváltó oka. 

Azt tudom, hogy anyatejes babáknál gyakori. Általában nincs mit tenni ellene, mert magától elmúlik. Nem tudom, hogy nálatok ez a lehetőség fenn áll-e. Gondolom, a gyerekorvos is látta már. Ő mit mondott?

Most találtam Neked egy hozzászólást is Betty tollából, érdemes ezt is elolvasnod. A tápszerekről is találtam egy hozzászólást, amit szintén a a figyelmedbe ajánlok.

Az általad választott natur rizs ital nagyon jó döntés szerintem. Ha szeretnéd egy kicsit dúsítani, akkor a Boszorkánykonyha reggeli gluténmentes kása receptjei közül lehet válogatni. Nekem azb egyik kedvencem a reggeli édes köles reggeli méz és más édesítők nélkül. Ilyen pici babákat nem kell elrontani a túl édes ízekkel és mézet egyébként sem javasolt adni 1 éves kor alatt.

Ha nincs időd főzőcskézni, a Holle bébiételeket  ajánlom a figyelmedbe. 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nitrát mérgezés

Sziasztok!

3 hónapos a babám, egyenlőre csak anyatejet kap. Viszont hamarosan abba a korba lép amikor elkezdhetjük a hozzátáplálást. Itt a tavasz és szeretnék a kertben vetegetni neki, hogy amikor eljön az idő, akkor olyat kapjon, amiben tudom, hogy mi van.

Tudtok esetleg tanácsot adni, hogy mire figyeljek oda? Mert nem akarom, hogy nitrátos legyen neki a zöldség. Kérdeztem a védőnőt is, de nem nagyon tudott segíteni. Inkább elkezdte hangsúlyozni, hogy a bébiétel az a biztos. De én azért inkább főznék neki.

A védőnő témával kapcsolatban meg csak annyit, hogy tényleg nagyon sok jó védőnő van, és persze vannak olyanok is akik nem azok. Mivel én védőnő vagyok (fiatal, pályakezdő, 3 évet dolgoztam, de csak iskolában), ezért belülről is látom a dolgokat. A képzésünkben leginkább az elmélet kapott hangsúlyt, de sajnos az is hiányos. Sok olyat tanultunk, amit sohasem fogok használni és persze sokminden kimaradt, ami fontos lett volna. Összesen 14 hetet voltunk kint területen. Ami szerintem nagyon kevés. Én úgy látom, hogy ott van a legnagyobb hiba, hogy túl keveset vagyunk kint gyakorlaton, pedig én ott tanultam a legtöbbet.

A másik meg szerintem, hogy idővel lehet tapasztalatot szerezni. A fiatal védőnő is előbb utóbb rengeteg esettel találkozik, amiből mind tanul valami újat, illetve ha kellő empátiával rendelkezik, akkor át tudja érezni, hogy egy anyuka min megy keresztül, akkor is ha nem élte át. És a mai világban ott az internet. Én ha valami új dologgal találkoztam rögtön utána néztem a neten és legközelebb már nem hozott zavarba az a kérdés. És szerintem még egy fontos dolog amit sok védőnő elfelejt, hogy nyitottnak kell lenni sok mindenre. Ha valami újat és szokatlant tapasztalunk egy családban, akkor azt nem kell rögtön rossznak értelmezni (pl. EC, BLW).

Köszi a segítséget!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Zödség termesztés másként

Kedves Emőke!

A kertészeti részre tudok választ adni, a további kérdéseidre ezen a területen jártas tanácsadó kolléganőm fog Neked választ adni. 

Ez esetben biztosra kell mennünk és a lehető legkisebb esélyét is ki kell zárnunk a nitrát miatt. Ami nagyon fontos, hogy egy jól előkészített talaj szükséges a zöldségtermesztéshez. A levél és gyökérzöldségek, valamint a paradicsom igényli a legnagyobb odafigyelést. Az előkészítéshez használt szerves anyagok közül első sorban a tőzeget, növényi komposztot, humuszt kell bedolgozni a talajba. Mielőtt bedolgozod permetezzétek le EM-BIO-val. A humusz fogja biztosítani a növények számára szükséges tápanyagokat. Az állati eredetű trágyát érdemes ez esetben kerülni, illetve felhasználható, de csak kis mennyiségben. Műtrágyát semmi esetre se használj!

A későbbiekben is- mivel nem vagy csak nagyon csekély mértékű volt az állati eredetű trágya kijuttatása- nagy hangsúlyt kell fektetni a tápanyag-utánpótlásra. Erre a célra a folyékony humuszt és EM-BIO-t ajánlom a növények gyökeréhez kiöntözni heti rendszerességgel. A lomra EM-BIO-t és algás lombtrágyát kell kijuttatni heti rendszerességgel.

Az EM-BIO nem helyettesíti a tápanyagokat, de használata ez esetben különösen fontos. A talajban lévő esetleges vegyi anyagokat lebontja, segíti a tápanyagok feltáródását, így a növény könnyebben fel tudja venni azt, valamint kiszorítja a talajlakó kórokozókat, kártevőket. Lombra permetezve erősíti a szöveteket, nagy segítséget jelent a kártevők, kórokozók megelőzésében.

Ami még nagyon fontos, hogy csak napfelkelte után néhány órával napnyugtáig szüreteld le a termést! Ez növényélettani folyamatok miatt fontos, ilyenkor már beindul a fotoszintézis és a növényben lévő tápanyagok hasznosítása.

Nagyon jók a meglátásaid, sajnos a kertészeti szakmában is hasonló a helyzet. 

Ha bármilyen kérdésed lenne írj nyugodtan! 

Misi

Értékelés: Nincs

Köszönöm a segítséget

Kedves Misi!

Köszönöm a segítséget! :) Nem is gondoltam volna, hogy ez ennyi plusz dolgot igényel. Annyira még nem értek a kertészkedéshez, eddig csak szüleimnek segítettem be ha kellett. Várom a kolléganőd válaszát is!

Üdv.: Emőke

Értékelés: Nincs

Baba táplálása

Kedves Emőke!

Ez a fenti blogsorozat még folytatódik, érdemes elolvasnod az összes részét!

Babatáplálás blogban és az alatta lévő hozzászólásokban is találsz fontos információkat, itt is.

Anyatejes táplálás után című cikk alatt a további javasolt oldalak vannak linkelve, köztük a  Bébiételekről II.

Értékelés: Nincs

Védőnő

Anikó! Gratulàlok a cikkhez! Nagyon szépen összefoglaltad! De sajnos a cikked azt is súgalja,hogy akkor nem szabad hinnünk a vêdőnőnek! Ezért a vêdőnők védelmében szólnék: a védőnők igenis amellett kardoskodnak,hogy főzzêl magad a gyermekednek!  Sajnàlom,hogy neked ilyen tapasztalatod volt,de ne húzd ràjuk 13 év múlva a vizes lepedőt! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Számtalan kiváló, jó godolkodású, tapasztalt védőnőt ismerünk,

de sajnos at általános tapasztalat az, hogy a nagy átlag bizony "tankönyvszerű" tanácsokat ad, ami az életben általában nem, vagy nem túlzottan működik. Én nem ítélem el ezeket a védőnőket sem, hisz jogosan hiszik, hogy amit megtanítottak nekik, az úgy van, az a helyes. Pedig sok esetben nem. Egyszer tartottam előadást védőnőknek, és meg voltam döbbenve, hogy alapvető dolgokat nem tudnak, és nem amiatt, mert nem tanulták meg, hanem amiatt, mert nem tanította meg nekik senki, ezért nincsenek is tisztában vele, hogy tudniuk kéne. 50 hallgatóból egy sem tudta, hogy hogyan alakul ki a baba bélflórája, és mi az összefüggés a bélflóra, a szoptatás, a hozzátáplálás és az immunrendszer között. Arról meg ne is beszéljünk, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy az újszölött és a baba bőrének pH-ja között van-e különbség, és hogy ennek mi a jelentősége a baba egészsége szempontjából... És ez nem az ő hibájuk, hanem a védőnő képzésé.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Védőnői tapasztalat

Elnézést, ha megbántottam a védőnőket... persze, nem lehet általánosítani. Én ezt tapasztaltam, de mostanában, ahogy beszélek az előadásaimon az anyukákkal, ugyanazt a bizonytalanságot látom bennük, mint amit én 13 éve éreztem (azóta még szültem két lánykát). A minap írt nekem egy anyuka, 4,5 hónapos a babája, és gyümölcs hozzátáplálást javasolta neki a védőnő, mert már nincs annyi teje, hogy fejni tudjon!! Tanácsoltam neki ezt-azt, és örömmel írta 1 hónap után, hogy kizárólag szoptatja a babáját!

A főzésre visszatérve szintén azt tapasztalom, hogy egyszerűbb megvenni a bébiételt, mint azt elkészíteni. Főleg, most a nitrát mérgezés miatt (amit természetesen nagyon komolyan kell venni), szintén a bébiételek kerülnek előtérbe. Pedig ezen üveges ételekbe is sokszor hallani, hogy visszahívnak 1-2 fajta terméket, mert magasabb a szennyeződés benne a megengedettnél. 

Egyébként azt látom, hogy sok anyuka még főzni sem tud. Ezért azt gondolja, hogy milyen ördöngősség lehet a babának főzni. 

Én falun lakom, itt a 13 év alatt vagy a 6. védőnő van. Fiatalok, a tanácsuk is ezt sugallja. Hiszen valljuk be, igazán tanácsot az tud adni, aki már korábban megtapasztalta a problémát, vagy tud egy "paprikás krumplit" főzni. De egy védőnő, aki pl. nem szoptatott, nem tudja átérezni azt a fájdalmat, azt a nehézséget, azokat az érzéseket...csak a tankönyvben tanult dolgokat tudja átadni. Vagy nem vezet saját konyhát, az hogyan ad tanácsot az ételek elkészítése során? Sok esetben egy saját tapasztalat többet ér, mint a száraz tananyag.

Persze, ez csak az én véleményem, és tapasztalatom... nem azt akarom mondani, hogy védőnőkre nincs szükség! De van! Nekik is megvan a feladatuk és szerepük, nagyon sok fiatal tanácstalan anyuka van... csak én azt érzem, hogy gyakorlatiasabb tanácsok kellenének...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Hozzáfűznivalók a babatápláláshoz

Kedves Anikó, kedves Mindenki!

Előre leszögezem: LÉNYEGÉBEN EGYETÉRTEK A LEÍRTAKKAL.

Néhány hozzáfűznivalóm van csupán, amik inkább árnyalásai a fentebb leírtaknak, mint cáfolatok. Akiben mégis más érzést keltenének az alábbiak, az kérem, olvassa el újra bejegyzésem első sorát. (A címzés után, természetesen.)

Együnk együtt a gyerekkel: ez nagyon szépen hangzik, de aki életében már tapasztalta, mit képes művelni egy 2 év alatti csemete az asztalnál, nos...az kicsit reálisabban látja ezt a pontot. A legtöbb esetben ez egyszerűen lehetetlen: elsősorban azért, mert a baba egyszerűen nem képes egyedül enni. Nincs meg a mozgáskoordinációja, az ügyessége hozzá. Ergo segíteni kell neki: minél kisebb, annál nagyobb mértékben.

Ha pépeset eszik: kiborítja, szétkeni, túl sokat kap be, fuldoklik, keresztülhajítja a helyiségen a legközelebbi falra... És nem, nem csak akkor, ha pépesíti az ember (tudom, hogy később a darabos ételek pártját fogod, de pl. a kásák eleve pépesek).

Ha darabosat eszik: az epret, sárgabarackot, banánt, uborkát stb. is ugyanúgy széttrancsírozza, akkor is ha egészben adjuk neki. A legkevesebb a gyomrocskájába jut belőle. Játszik, ismerkedik, felfedez, igen...de nem eszik (eleget).

Ha etetem: azért nem érek rá vele enni.

Ha nem etetem, csak elé rakom és hagyom hogy tapasztaljon: akkor meg azért. Ugrásra készen ülök a saját tányérom fölött, egy-egy falatot gyorsan bekapva, oda sem figyelve, hogy mikor kell pattanni, kitépni a kezéből a falhoz vágni készült tányért, ételt. Esetleg a torkából az ujjammal kikotorni a túl nagy falatot, amitől képp kékül ... Jó ez az anyának / a vele étkező személyeknek szerintetek? Mi lesz a CSALÁDTAGOK egészséges táplákozásával így?

Ha etetem, talán nem vagyok elég neonaturalista, viszont kap eleget enni...ha hagyom nyammogni (MINDIG), akkor a) nem eszik többet néhány fogkaparásnyinál egy negyed barackból egy étkezés alatt, ami egy gyereknek is kevés. b) ha hagyom nála, akkor a család már a nap többi étkezésén is túl van, mire az apróság befejezi azt az egy gerezdet... nem túl életszerű, no.

Én azt gondolom - bár sejtem, hogy nem fogsz egyetérteni velem, Anikó - nagy hiba mindent, az egész családot a legkisebb igényeinek alárendelni. Legyen a család - igen, eleinte a többieknél több figyelmet igénylő, de - RÉSZE, ne mindenható ura. Igen, IDŐNKÉNT együnk együtt, ő fedezze fel az ételeket, én meg ügyelek, hogy ebbe ne haljon bele, de legalább néha egyen rendesen, eleget ő is, aztán a család többi tagja is, nyugodt körülmények között. Szóval szerintem itt SEM ilyen feketék-fehérek a dolgok.

A védőnők, akiknek nincs gyereke, nem tudnak valós tanácsot adni...? Nem azért, Anikó, de Valinak sincs gyereke, mégis egész használható tanácsokat ad...  sőt (mint fentebb említette) még ő oktatja a védőnőket. Attól, hogy módosítod az általánosítás kategóriáját a "védőnők"-ről a "gyermektelen védőnők"-re, az attól még ugyanúgy, általánosítás, még csak nem is helytálló. (Csak egy példa: ismerek olyat, akinek bár sosem volt saját gyereke, de 6 kisebb testvéréről gondoskodott születésüktől felnőttkorukig... szerinted ő mennyit tud a gyermekgondozásról? Vagy az nem számít, mert nem "sajátja"? Vagy: egy építész, akinek nincs még saját háza, ezen logika szerint nem tud semmit az építési engedélyeztetési eljárásról? Egy onkológus, aki még nem volt rákos, meg se merjen mukkanni? stb.)

Ugyanazt egye a gyerek mint a felnőtt? Biológia lecke: egy kb. 30 éves felnőttnek FELE ANNYI ízlelőbimbója van, mint egy 1 éves gyereknek. Ezért nem bírja a gyerek a csípőset, túl sósat, túl fűszereset, ezért kell kevésbé (vagy egyáltalán nem) fűszerezni a babának, nem elsősorban azért, mert "nincs kialakulva az ízérzékelése". De nagyon is ki van, sőt életet menthet: már ekkor működik a keserű íztől való ódzkodás (természetes reflex, ezért is alakult ki az evolúció során, mivel sok mérgező anyag keserű). Az állag is számít: amivel a felnőtt ügyesen boldogul (pl. aprószemű ételek, főtt tészta) az a gyerek torkán akadhat. Úgy lenne pontosabb: hasonló ALAPANYAGOKBÓL érdemes főzni a gyereknek is, mint magunknak, de az egész borsot, pepperonit, sőt úgy általában a felnőttnek már szükséges fűszerezést inkább hanyagoljuk nála... szerintem.

Ennyit tettem volna még hozzá a fenti cikkhez, amit nagy részben ajánlatos megszívlelni. Jöhetnek a kövek, de előtte ismét ajánlom figyelmetekbe bejegyzésem első sorát.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Minél előbb tanuljon meg a baba önállóan enni

Kedves Mariposa!

A következő részben írtam arról, hogy a BLW módszernek mi a lényege (igény szerinti hozzátáplálás). Vannak arra utaló jelek, amikor a baba mozgáskoordinációja már képes arra, hogy felcsippentsen, szájához emeljen ételt. Ha ez még nins meg, valóban nem fog tudni enni. Ez lehet, hogy csak 8 hónapos korra fog bekövetkezni.

A hozzátáplálás első féléve valóban arról fog szólni, hogy a gyerkőc ismerkedik az ételekkel. Bizony az evés utáni takarítás mindennapos lesz, de ez csak időszakos (úgy 1 éves koráig). Megéri a kitartást, sokkal hamarabb fog tudni önállóan és szépen enni, mint a  kanállal táplált társai.

Mindig szoptatás után kell kínálni az ételt, hogy nyugodtabb legyen, és valóban nem lesz jelentős ilyenkor az elfogyasztott étel mennyisége, de valóban tömni kell a gyereket? Úgyis annyit eszik, amennyi kell neki, persze mindezt, mint ahogy írtam is, szoptatás után. 

Az önálló evés elősegíti a gyermek mozgásfejlődését, különösen a szem-kéz koordinációt és a rágást. Önállóságra ösztönzi őket. EZÉRT az ilyen babák már 1,5 évesen önállóan és szépen esznek, míg az anyuka által etetett babák csak 2 éves kor körül fognak kanállal ismerkedni.

Ezért úgy gondolom, hogy ez az alérendeltség, hogy a baba mindenki előtt, nos, pont e módszer következtében fog megváltozni, hiszen hamarabb lesz önálló az étkezés során. 

A blogba a saját tapasztalatomat szőttem bele. Azért valljuk be, hogy az anyukáknak mindenképp gyakorlatias tanácsok kellenek, és nem tankönyvszerű feleletek. Egy kezdő anyuka nem sokra fog menni vele, mint ahogy én is csak a saját kitartásomnak köszönhetem, hogy sebes, vérző mellel nem hagytam abba a szoptatást, és nem váltottam ki a tápszert. Valahogy én éreztem, hogy folytatni kell, de sokan feladják és mennek is a gyógyszertárba...

Egyébként a férfi nőgyógyásztól is "falra mászok", hogy ne kiabáljon anyuka, hát szűlt ő gyereket? Honnan tudja, hogy nekem az mennyire fáj? Tankönyvből? Műszerekből? Persze, Vali tudása előtt fejet hajtok, és sok olyan védőnő előtt is, aki tud gyakorlatias tanácsot adni annak ellenére, hogy ő maga azt nem tapasztalta meg... az lenne a jó, hogy ha minden védőnő ilyen lenne. (Húú, az építészekről ne is beszéljünk... olyan terveket készítettek nekünk, ami nem élhető... ők a kisebbség? Vagy nekem nagyok az igényeim... )

Az, hogy ugyanazt egye a gyerek, mint a felnőtt... erről szintén a következő részben írtam. Igen, bionom, teljes értékű legyen az, és még fűszerezés előtt vegyük ki az ő ebédjét, vacsoráját, és utána fűszerezzük a sajátunkat. Csak az a baj, hogy a felnőttek finomított, félkész, konzerv ételeket esznek. Ez valóban NEM való a babáknak. Tehát ha főzök egy brokkoli krémlevest, akkor még fűszerezés, tejszín hozzáadása előtt kiveszem az ő kis adagját. Villával összetöröm, vagy csak úgy a darabokat elé teszem (brokkoli, répa, burgonya). Én erre gondoltam...

Az ízérzék esetében csupán arra gondoltam, hogy ha készítek egy banános zabkekszet, nos, az a felnőttnek nem valószínű, hogy ízleni fog. A babának igen, mert még nincs hozzászokva  a mű ízekhez...

Kövek pedig nincsenek, legalábbis részemről

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Házi csokis tejszelet

Anikó nagyon várjuk a babakonyha következő részeit, de jól jött volna ez a sorozat az első gyermekem születése után.

Anyukáknak, nagymamáknak írnám, hogy a tejszelet egyszerűen elkészíthető bionom változata Házi csokis tejszelet néven a Boszorkánykonyhában megtalálható

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel