Babakonyha 4. - Segítség! Nem tudok szoptatni!

Az előző részben felvázoltam azt, hogy mi is a baba számára a legtökéletesebb táplálék. Azonban vannak olyan anyák, akik nem tudnak, vagy nem akarnak szoptatni. Én nem ítélkezem felettük, gondolom, minden anya mérlegeli a lehetőségeit, és a döntést eképpen hozza meg. Amennyiben TE is szoptatási nehézségekkel küzdesz, ne aggódj, a stressz a lehető legrosszabb ilyenkor. Bújjatok össze pár napra a babáddal, és zárj ki minden zavaró tényezőt! Meglátod, hamarosan megoldódik a probléma.

Szoptatás

Mindenesetre a következőkben a leggyakoribb okokat írom le, ami miatt nem tudunk szoptatni. Ezek többsége helyes és gyakori mellretétellel, pihenéssel és elegendő folyadékbevitellel orvosolható.

Tartalom:

Szoptatni minden anya tud! Vagyis, akinek van melle, és vannak benne tejmirigyek. Az, hogy az a tej ki is jön onnan, na... az már más kérdés. Ennek számos oka lehet, technikai problémáktól egészen a lelki gondokig.

A tejmirigyek hiányára egy picit visszakanyarodva, még ezeknek az anyáknak is van lehetőségük a "szoptatásra", a szoptanít készülék segítségével. Ekkor a női tej egy vékony csövön keresztül jut a bimbóhoz és azon keresztül a babához. Tehát ebben az esetben megmarad a bőrkontaktus, az összebújás "élvezete".

Kisebesedett, fáj, érzékeny a mellbimbóm

Kezdetben valóban érzékeny lehet a mellbimbó, főleg az első baba esetében. De ez maximum 2-3 hétig tart. Ekkor segítségünkre lehet a citromfűbalzsam. A kisebesedett, nyílt sebek nem természetes velejárói a szoptatásnak! Ennek a leggyakoribb oka a rossz mellretétel (szopási testhelyzet). Mindenesetre arra figyeljünk, hogy az anya gyomra mindig szemben legyen a baba gyomrával, tehát ne legyen "kifordulva" a baba. Próbáljunk olyan pozíciót felvenni, amikor kevésbé érezzük a fájdalmat. Ugyanis, ha mindig ugyanabban a testhelyzetben szoptatunk, akkor a baba nyelve mindig ugyanott fogja dörzsölni a cicit.

Egyébként ebben nekem is jócskán volt tapasztalatom. Már a kórházból sebes mellbimbóval érkeztem haza, és a kezemben ott volt a tápszeres recept. Iszonyúan fájt, minden szopizás után mindig felázott a seb. DE, tudtam, hogy be fog gyógyulni, és nem tehetem meg azt, hogy nem szoptatok. Valahogy ösztönösen tudtam, hogy szoptatni kell, hiszen ez a természetes. De ha belegondolunk, jobb lett volna pihentetni a mellet? Nem, hiszen akkor még be is gyullad.

Gyakori tanács még ilyenkor a bimbóvédő alkalmazása. Nos, célszerű ezt is elkerülni, mert nemhogy javítana, de még ront a baba szopási technikáján. Én is kipróbáltam, és bizony a fájdalom ugyanúgy jelen volt bimbóvédővel, mint anélkül. Annyi, hogy a baba nem áztatta fel a mellemet és így a sebet.

Tehát semmiképp NE hagyjuk abba a szoptatást (a komfortszopás idejét csökkentheted), mert így nemcsak a tej mennyisége fog csökkenni, de a mell is később fog hozzászokni az újfajta ingerhez. Vérző mellbimbóval is lehet szoptatni, de feltétlenül meg kell keresni a kiváltó okot. A legjobb ilyenkor felkeresni egy szoptatási tanácsadót.

Akkor mit tettem? Sajnos 12 évvel ezelőtt még nem volt internetünk, innen-onnan kapott tanácsokat alkalmaztam. Először is a szoptatások között szabadon hagytam a mellemet, valamint gyakran egy kevéske anyatejjel kentem be (remek sebgyógyító hatása van). Próbáltam olyan szoptatási testhelyzetet felvenni, hogy kevésbé fájjon, és ne fokozódjon a sebesedés. Sokféle testhelyzet van, próbáljunk ki többfélét! Ne használjunk szappant, elég egy langyos vizes lemosás.

Ami még segíthet:

SOS! Mellgyulladás!

Ez azért többnyire nem egyik napról a másikra alakul ki. A tejbelövellés időszakában az enyhe hőemelkedés, a mellek feszülése természetes jelenség. Ilyenkor a legfontosabb, hogy gyakran kell szoptatni, és a melltartót jobb nélkülözni, ugyanis megnyomhatja a melleket, és elzárhatja a tejcsatornákat. Ennek következtében tejpangás lesz a mellben, fájdalmas csomók alakulnak ki, amely "melegágya" a mellgyulladásnak. Ilyenkor használhatjuk a szoptatóolajat, amely az elzáródott tejcsatornák megnyílását támogatja.

Persze mellgyulladás kialakulhat a sebes mellen keresztül bejutott kórokozók révén is. Ez kifejezetten magas lázzal és influenzaszerű tünetekkel járhat, mint pl. végtagfájdalom, gyengeség. Kívülről piros csík vagy folt látható a mellen. Törekedjünk ennek megelőzésére, segít ebben a fentebb említett ajakbalzsam is. Ilyenkor ne hideg, hanem MELEG pakolást tegyél a mellre, és olyan szoptatási pózokat kell felvenni, amellyel ezek a tejcsatornák ki tudnak ürülni. Akár a fekvő babára ráhajolva, vagy a hónod alá téve, de a hasadra fektetve is új pózok próbálhatók ki. Szoptatás előtt és alatt is gyengéden masszírozd a csomót, hogy a baba minél jobban ki tudja szívni a tejet.

Mi is az a bimbóvédő?

Anyuka, csak bimbóvédővel fog tudni szoptatni. Ez is gyakran elhangzik a kórházban. Az is baj, ha túl kicsi a mell, az is, ha túl nagy, ha befelé fordul a mellbimbó vagy éppen csak lapos.

Nem baj, a bimbóvédő megoldja! Ezt felejtsük el. Ezzel egy rossz szopástechnika fog kialakulni, mivel ezt nehezebb szívni és nehezebb a babának a szájában tartani is. Azonban, ha a baba nem fogadja el a csupasz mellbimbót vagy cumizavaros (mert volt olyan időszak, amikor nem volt lehetőség szoptatni), akkor megpróbálható. Vékony, pillangó alakút válasszunk, hogy a baba a bőrünk illatát érezhesse.

3 óránként kell szoptatni

Nem! A baba igényei szerint kell szoptatni. Ha óránkét akar, akkor óránként. Egyébként a babának a szopizás nemcsak étkezés, hanem megnyugtató, altató, vigasztaló cumizás is. Ha ezt a komfortszopást lehetővé tesszük a babának, akkor nem lesz szüksége nyugtató cumira.

Sokan ijesztgetik az anyukákat, hogy ha a cicin alszik el, akkor a későbbiekben is csak így fog tudni elaludni. Na és? Talán jobb órákig járkálni és ringatni? Persze erre sokan azt mondják, hogy a baba tanuljon meg egyedül aludni. Igen, de erre ráérünk még. A szoptatásra ne sajnáljuk az időt! Én mindig is úgy voltam vele, hogy ha 1 órát akar mellen lenni, akkor hadd legyen... és bizony rajta aludt el. Ez idő alatt legalább én is pihentem, ilyenkor nem létezett körülöttem semmi, csak én és a gyermekem. Olyan bensőséges kapcsolat alakult ki ilyenkor, hogy ez szavakkal leírhatatlan.

A baba nem egy óramű, hogy percre pontosan éhezzen meg. Arról nem is beszélve, hogy a szomját is az anyatej oltja. Mi felnőttek sem órához igazodva eszünk, hanem amikor megéhezünk, igaz? Ne felejtsük azt el, hogy minél gyakrabban kerül mellre a baba, annál több tejünk lesz, ez a kereslet-kínálat törvénye... és itt rá is térhetünk a következő pontra.

Nincs elég tejem

Nagyon fontos, hogy minden szoptatás előtt igyunk egy pohár vizet. A szoptatás alatt is kortyoljunk be még 1 pohárral. Pihenjünk minél többet, és legyen minél több bőrkontaktus a babával. Alkalmazzuk az igény szerint szoptatást, amely lényege, hogy a csecsemő minden alkalommal mellre kerül, amikor jelzi szopás iránti igényét. A szoptatások gyakorisága és időtartama nincs meghatározva. Szoptassunk mindkét mellből, és az esetleges mellben maradt tejet fejjük ki. Amennyiben viszont helyreállt a kereslet-kínálat, akkor már nem szükséges fejni. Persze vannak még egyéb praktikák, amikkel fokozni lehet a tej termelődését, a későbbiekben erre ki is fogok térni.

Ezenkívül a babának vannak fejlődési ciklusai (pl. 6 hetes, 3 hónapos kor körül), amikor hirtelen megnövekszik az igénye. Az "ugrás" miatt csökken a tej mennyisége, de ugyanakkor annak tápértéke, összetétele is igazodik a baba szükségleteihez. Ne add fel, hogy ennyi volt… ahhoz, hogy az anya szervezete ehhez igazodni tudjon, kell pár nap. Ilyenkor nagyon fontosak a fentebb említett dolgok, vagyis a gyakori mellretétel és a bőséges folyadékfogyasztás. Ne feledd! Minél jobban ürül a mell, annál több termelődik.

A mérleg azt mutatja, hogy keveset szopott

Hmm... én az első lányomnál minden etetés előtt és után mértem, mint a kisangyal. A második és a harmadik lányomnál már nem volt mérlegem. Én azt tapasztaltam, hogy teljesen stresszben voltam, hogy jajjj, keveset szopott, kevés a tejem. Úgy gondolom, hogy ha a gyermekünk jókedvű, mosolygós, akkor nem éhezik.

Nem hízik, akkor tápszer kell!

Annak, hogy nem hízik a babánk, több oka is lehet. Ha van elég tejünk, akkor nem kell tápszer, és nem is kell kekszet és tejpépet adni a babánknak. Volt olyan ismerős, aki azért akart tápszert adni a babájának (vagy a védőnő javaslatára), mert nem tudott szoptatás után fejni! Kérdem én, minek? Remekül beáll a kereslet-kínálat törvénye, nincs szükség több tejre.

Szoptatni minden anya tudHa császáros volt a baba, akkor mindenképp szükség lenne bélflóra harmonizálásra (az emóció már újszülött kortól adható), és ilyenkor a nyírfanedv is jó szolgálatot tesz. (Egyébként ez máskor is, nem csak ebben az esetben.)

A babák fejlődési üteme elég eltérő. A tápszeres babák gyorsabban híznak, mint az anyatejesek. Általánosságban elmondható, hogy féléves korukra duplázzák meg születési súlyukat, és 1 éves korukra pedig 3x-os lesz a súlyuk, de ettől az anyatejes babák eltérhetnek. Nekem az első hónapokban jócskán híztak, majd lecsökkent a növekedés, és 1 éves korukra sem volt meg a háromszoros súly. Nem beszélve arról, hogy 6 hónapos kor után kezdődnek az intenzív mozgások, kúszás, mászás, szinte kis duracell nyuszik lesznek. Szóval jócskán le is tornázzák a bevitt ételt.

A baba fejlődésének mércéjét nemcsak a súlynövekedése jelenti, hanem fontos szempont a hossz- és fejkörfogat változása is. Valamint a babára ránézve is rögtön látjuk, hogy milyen a hangulata, a mozgásfejlődése. Tehát ez sokkal összetettebb dolog, minthogy csak a súlyra asszociáljunk.

Túl híg a tejem, már nem elég jó a babának

Ilyen nincs. A tej mindig olyan, amilyennek lennie kell. A baba igényeihez igazodik. Sőt, a szoptatás során is változik az összetétele. Az elején hígabb, szomjoltóbb, úgy 5 perc elteltével pedig jön a sűrűbb, laktatóbb tej. Ezért is fontos, hogy hagyjuk, hogy jól kiszopja az egyik mellett, és csak utána tegyük át a másikra (ha szükség van rá).

Sokan azért adnak tápszert a babának, hogy az éjszakát átaludja. Nos, valóban fel kell kelni éjszaka 2-3-szor, és bizony a visszaaltatás sem megy mindig könnyen. Bár sok esetben, amikor felébredt, csak cicire tettem, és aludtunk is tovább. Az, hogy szoptatás után sírós, az többnyire a hasfájás miatt van. Bizony mi is járkáltunk a nagylányommal hosszú-hosszú időket, hogy végre megnyugodjon és elaludjon. Ez tápszeres babáknál is ugyanúgy előfordulhat, úgyhogy ezt ne írjuk a szoptatás "számlájára".

Beteg vagyok vagy gyógyszert szedek, szoptathatok?

Ha belázasodsz, valamilyen fertőző betegséged lesz, az még nem ok arra, hogy ne szoptass. Hiszen a betegség kórokozói már sokkal hamarabb a szervezetedben volt, mint ahogy a tünetek jelentkeztek volna. Ilyenkor az anyatej tartalmazza azokat az ellenanyagokat, amik megvédik a babádat a fertőzéstől. Legalábbis sokkal gyorsabban és enyhébb formában fognak a tünetek jelentkezni nála. Egyébként a fertőzés nem az anyatejen keresztül fog a babádba átjutni, hanem cseppfertőzés útján. Persze azt nehéz betartani, hogy ne puszilgassuk ilyenkor gyermekünket, de az biztos, hogy hamarabb át fogja vészelni az esetleges fertőzést, mint a mesterségesen táplált társaik.

Erősítsd az immunrendszeredet, ezáltal - az anyatejen keresztül - a babád szervezetét is erősíteni fogod. Szedjél béta-glükánt és nagyon jó az Organic Force is, amelynek gondosan összeválogatott összetevői erőteljes antioxidáns hatásúak. Ezenkívül még van benne almarost és csicsóka is, amely garantálja a tökéletes felszívódást. De még bátran ajánlom a feketeszeder italkészítmény fogyasztását is a szoptatás időszakában, amely vassal és értékes polifenollal látja el a szervezeted (és ezáltal a babádét is).

Amennyiben fogorvoshoz kell menned vagy röntgenre, emiatt szintén ne hagyd abba a szoptatást. A béta-glükán fogyasztása ilyenkor is fokozottan javasolt! Ha antibiotikumra van szükséged, mindenképp beszéld meg kezelőorvosoddal és gyermekorvosoddal is (remélhetőleg ők kellő mértékben a szoptatás pártján állnak), és olyan gyógyszert (természetes, pl. Manuka méz, Olajfalevél kivonat, Grape Vital) szedjél, ami nem árt a babádnak. Például gyulladáscsökkentésre nyugodtan szedheted a zyflamendet is.

Sok esetben a (gyógy)szer tájékoztatója alapján ellenjavallt szoptatás alatt szedni. Ez azért van így, mert ha kifejezetten nem vizsgálták a terméket várandós, illetve szoptatós kismamákon, akkor rá kell írni ezt a figyelmeztetést még abban az esetben is, ha az összetevők alapján ez nem tűnik indokoltnak.

Bármilyen szoptatási nehézséged van, tessék segítséget kérni. A szoptatási tanácsadók magasan képzett szakemberek, biztos vagyok benne, hogy ha akarsz szoptatni, akkor segítséggel fogsz is!

Anikó


Felhasznált irodalom:

  • http://www.lll.hu/szoptatos_fuzet2011

Előző: « Babakonyha 3. - Anyatej, a tökéletesen megalkotott táplálék «

Következő: » Babakonyha 5. - Tippek és praktikák szoptató anyukáknak »


További tartalmak a témában:


baba-elsosegely-konyv

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Hozzászólások

Tápszer

Sziasztok,

Tápszeres lett a babám most vagyunk 3 hetesek! Most a B...t használjuk ami úgy tünik hogy jó de bizonytalan vagyok a tisztaságát illetően ? Mit javasoltok, váltsak esetleg Holle tápszerre? Tényleg mióta anyuka lettem csak egy a fontos hogy bababámnak minden jó legyen!

Köszönettel Zsóka

Értékelés: Nincs

Tápszeres baba

Kedves Zsóka,

Gratulálok pici babádhoz, jó egészséget kívánok Nektek!

Kérlek azt a gyermekorvosoddal beszéld meg, hogy milyen tápszert használj! Holle tápszer bio minősítésű, a leírása szerint demeter védjeggyel rendelkező tehéntejből készült, a benne lévő olajok is bio minősítésüek, míg az általad említett márka alapanyagainak származási helyéről nem találtam információt.

Ha majd nagyobb lesz a babád akkor adhatsz neki babakását is és a Babakonyha 6. - Mivel tápláljuk babánkat, ha nincs anyatej? írás is segítségedre lehet.

Amit Betty előzőleg tanácsolt neked vitaminokról (Emóció, D3 csepp vagy K2D3 csepp) azt én is javasolnám.

Bárhogyan is alakul a babádnak szeretetre van szüksége és ez a legfontosabb amit megkaphat Tőled. Próbálj meg a lehetőségek szerint sokat pihenni és kevesebbet aggódni 

Értékelés: Nincs

Köszönöm!

Köszönöm a gyors válszodat !Mindent megteszek, ami tőlem telik! Puszi

Értékelés: Nincs

Tápszeres baba - kérdések

Sziasztok tápszeres lett a babám, talán beindul a tejcsim rajta vagyok!Aggódom, hogy a tápszer elég tápláló e a babucinak! Mit lehet adni még egy egyhetes babának amivel az Immunrendszerét erősítem! Megvettem a K + D cseppeket, de azt nem adhatom, mert a tápszeres baba, azt mondta az orvos nem kaphat k vitamin cseppeket! Mit tegyek adhatom vagy vegyek csak d vitamin cseppeket? Az Emóciót mikortól tehetek  tápszerébe?  

Nemrég kezelem a köldökét rózsa teafa hidrolátummal! De mindig véres  a csonk alja, ez normális, lehet hogy nem szárad eléggé?köszönettel Zsóka

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Bíztató szavak egy újdonsült Anyukának!

Kedves Curmi!

Szívből gratulálok a babádhoz!

Az első és a legfontosabb, hogy nyugodj meg, minden rendben lesz!

Átmozgattam az írásod a fenti cikkhez, amiben sok segítséget találsz!

Próbálkozz a szoptatással olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehet, ugyanis minél több inger éri a mellet, annál inkább van esély arra, hogy beindul a tejtermelés. Érdemes lenne megkeresned egy szoptatási tanácsadót is -aki már szinte minden védőnői körzetben megtalálható - ő tudna még segíteni egyéb gyakorlati tanácsokkal a szoptatást illetőleg (megfelelő mellrehelyzés stb.). Nagyon tudom ajánlani a Stadelmann Szoptató olajat és a Szoptató teát, nekem nagyon sokat segített, már a kórházban elkezdtem kenni az olajat és inni a teát. Az olajjal minden szoptatás előtt masszírozd be a melled, ez serkenti a tejelválasztást ill. segít a babának az emésztésben, ergo csökken a pocakfájás esélye.

Pocakfájás megelőzésére ill. kezelésére a legjobb az Emóció és kapormagolaj kombója. Itt írtam róla, nekünk hogyan vált be. (most látom, hogy másnál is bevált). Az Emóciót már az első naptól kaphatja a baba, napi 2-5 ml anyatejjel, tápszerrel, vízzel elkeverve, ahogy sikerül beadni. Mi eleinte pici fecskendővel próbálkoztunk, ez elég jól bevált. Később már simán ment kiskanállal is.

A D3-vitamint és a K-vitamint érdemes adni, szintén az első napoktól kezdve, vagy legalábbis amikor hazaérkeztek a kórházból. Nem értem miért tiltja a K-vitamin adását a doki, talán azért mert a tápszer is tartalmaz? Mindenesetre a D3-vitamin cseppekből napi 1 cseppet adj a babának, ez közvetlenül a szájába cseppenthető, semmilyen mellékíze nincs. 

Az anyatejnél jobb immunerősítő nincs egy babának, éppen ezért szoptasd amennyit csak tudod. Egyébként az Emóció és a D3-vitamin is hat az immunrendszerre, egy kisbabának ennél több nem kell!

A köldökcsonk ápolására kiváló a Stadelmann Rózsa-teafa hidrolátum. Minden pelenkázásnál fújd be a csonkot. 1-2 hét elteltével szépen leesik, és pár hét múlva gyönyörűen begyógyul. Előfordul, hogy icipicit szivárog, de a hidrolátum szépen segíti a gyógyulást. Nem kell ráparázni!

Zárszóként is csak annyit írnék, hogy nyugodj meg, pihenj amennyit csak tudsz, és ne szégyeld kérni a családod segítségét. Neked és a babádnak most nyugalomra, békére van szükségetek, hogy szépen összeszokjatok. Minden kialakul, megoldódik magától. A Stadelmann Szoptató tea nem véletlen tartalmaz citromfüvet, ugyanis Ingeborg Stadelmann asszony nagyon jól tudja, hogy ilyenkor a kismamának nyugalomra van szüksége. Ha megnyugszol és pihensz, akkor a tejtermelés is szépen beindul. A tápszerezésen se idegeskedj, akkor sincs semmi baj, ha azt kell adnod, te így is nagyon jó Anya vagy!

Békés, nyugodt, szeretetteli gyermekágyas időszakot kívánok Nektek!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Kaki

Szia Zsóka vagyok, most kéthetes a kislányom és azt már tudod, hogy tápszert kap, amitől a kaki nagyon kemény neki!mit csináljak? a kókuszvajat,  ha adhatom neki széklet oldására hogy csináljam? Köszönettel zsóka

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Babának székelési problémára

Szia Zsóka!

Székelési/emésztési problémákra elsődlegesen az Emóciót ajánlom. Ezt önmagában, tisztított vízzel vagy tápszerrel elkeverve is beadhatod a picinek. A kókuszolajból napi 1 mokkáskanállal adhatsz neki, ezt is elkeverheted a tápszerbe. Arra figyelj, hogy kizárólag finomítatlan, bio kókuszolajat adj a kislányodnak, Konzol Kókuszolaja pont ilyen, ezt bátran merem ajánlani.

Értékelés: Nincs

Köszönöm

Köszönöm kielégítő válaszodat, nagyon megkönnyebültem!Ez a kapormag olaj már 2 hetes babaámnak is adhatom, szerinted? Köszönöm Zsóka

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Kapormagolaj pici babának

Szia Zsóka!

Igen, a kapormagolajat adhatod 2 hetes babának is. Mi kipróbáltunk számos kólika elleni készítményt anno, de igazán csak az Emóció és a kapormagolaj kettőse hatott. Elég intenzív az íze mindkettőnek, de hát valamit valamiért.

Örülök, hogy megnyugodtál!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Fájdalmas szoptatás

Sziasztok!

Jaj de jó lenne, ha tudna valaki segíteni! Lassan 9 hónapos a kislányom és még mindig mellbimbógyulladással szenvedek. Az elején nehezen szokott hozzá a mellbimbóm a szoptatáshoz, kipróbáltam a világ összes kencéjét és a bimbóvédőt is, de így is 3-4 hónapba telt, míg megedződtek és fájdalom nélkül tudtam szoptatni. Védőnő is látott, nem egy, szopási technikával nem volt gond. Ezután volt vagy 2 hónap, míg élvezhettem teljesen fájdalommentesen a szoptatást, de kb. 2 hónapja az egyik mellbimbóm nagyon fáj, a bimbó felső fele piros és egy kis sárga pötty is sokszor látszik benne. Már voltam kétszer is orvosnál, nem nagyon tudnak mit mondani, azt biztosra mondták, hogy nem gomba. Legutóbb antibiotikumos kenőcsöt írt fel, de az sem segít sajnos. Azért vagyok nagyon elkeseredve, mert kicsit a tejcsi is csökkent, mert inkább a másik mellemből etettem a fájdalom miatt és olyan régóta húzódik, nem jön helyre, hogy félek, hogy hogyan tudom majd a szoptatást folytatni. Bele sem mernék abba gondolni, hogy abbahagyjam. Nagyon szépen köszönöm előre is, ha valaki tudna segíteni, lenne esetleg még ötlete, hogy mit próbálhatnék meg tenni, mitől jöhet a gond. 

Értékelés: Nincs

Fájdalmas szoptatásra segítséget kérünk

Szia,

Neked is azokat termékeket tudnám tanácsolni amit itt alattunk "boszorkánynak" írtam, illetve  keress fel egy képzett szoptatási tanácsadót (a védőnők közül nem tudom, hogy volt-e valakinek ilyen irányú végzettsége is).

szoptatás alatti vitaminfeltöltés is fontos lenne, hogy belülről is támogasd a gyógyulást.  

Remélem az olvasók is tudnak Neked segíteni .

Értékelés: Nincs

Szoptatás

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! 6 hetes kisbabám szoptatom, de már a kórházból sebes mellbimbóval mentünk haza. Szerencsére azt azóta már sikerült orvosolni, de valószínű, hogy felülfertőződött, védőnőm szerint gombás fertőzés lehet. Bőrgyógyásznál is jártam, de ő szteroidos krémet írt fel, amit ki sem mertem próbálni. Most bóraxos ecsetelővel kenem, egy ideig használ, aztán újra előjönnek a tünetek. Először viszket, kis piros kiütések jelennek meg, azután száraz és hámlik a bőr, és nagyon-nagyon fáj minden szoptatás. Sokszor úgy érzem, mintha apró tűvel szúrkálnák a mellem. Nagyon megköszönném, ha tudnátok rá valami megoldást, szeretnék végre fájdalom nélkül szoptatni.

Előre is köszi! Boszorkány

Értékelés: Nincs

Ha fáj a szoptatás

Szia, 

Gratulálok a babádhoz, és bízom benne, hogy hamarosan fájdalom nélkül tudsz majd szoptatni.

Kértél segítséget képzett szoptatási tanácsadótól? Néhány szoptatásbarát kórházban is elérhetőek, de igény esetén házhoz is tudnak jönni, vagy addig is esetleg telefonon is tudsz kérdezni tőlük, bár szerintem a személyes segítség ilyenkor aranyat érhet (segítenek a jó szoptatási testhelyzet megtalálásában is).

A fenti cikkben több javaslatot találsz sebes mellek gyógyítására, szoptatásra és sebgyógyításra ajánlott termékek között nézz körül és lehetőleg kend be minden szoptatás után pár csepp anyatejjel a melledet!

Jelenleg raktárkészleten van az  Ajakbalzsam (herpesz-, seb-, sebes mellbimbóbalzsam)  a  Rózsa-teafa hidrolátum (gombás fertőzésre, szájpenészre is) a 30ml-es Körömvirág kenőcs is.

Leveledet továbbítom egyik olvasónknak, kedinának aki védőnő és IBCLC hallgató, remélem tud neked segíteni 

Értékelés: Nincs

Sajnos itt nálunk nincs szoptatási tanácsadó

Köszönöm válaszod!

Mindenképpen ki fogom próbálni amiket tanácsoltál. Remélem valami majd csak beválik. Sajnos itt nálunk nincs szoptatási tanácsadó, nem is tudja az ember, hogy kihez fordulhatna ilyen problémákkal. Köszi a segítséget, jelzem ha lesz változás.

Értékelés: Nincs

10 hetes baba nem tud aludni nappal, nyugtalan

Sziasztok!
Pici babám napközben szinte egyáltalán nem akar/tud aludni/elaludni. Az oltások óta romlott ez azt hiszem. Az elaltatással eddig nem volt probléma, volt ugyan hogy kicsit nehezebben aludt el, de most hadakozik, sehogyan sem jó, ideges és ordít. Bármivel próbálkozom csak nagyon nehezen tudom megnyugtatni. Egyébként napközben mosolyog, gagyorászik, eljátszik magában is akár.

Kb. hat hetesen kezdtem el hason altatni (ha háton aludt többször felriadt) és nagyon szépen aludt. Mostanában pedig ha sikerül is elaltatni, amint leteszem felriad, le-fel pakolja a kezét, forgatja a fejét, nem leli a kényelmes pozíciót és ezért rettentő ideges lesz és iszonyatosan elkezd ordítani. Este evés után legtöbbször altatni sem kellett, szépen le tudtam tenni a kiságyába és alukált. Egy ideje ha elaltatom és leteszem, felébred, elkezd fészkelődni és vagy sikerül elaludni, vagy újra kell kezdeni elölről.. Elkezdtem adni neki a moksa cseppet és most ugy néz ki még rosszabb lett a helyzet.

Sajnos tápszeres baba, 2 hétig tudtam csak szoptatni. Hogyan adagoljam pontosan a cseppet? Nyírfalében adtam neki. Még az a problémám, hogy sem kanálból, sem üvegből nem akar elfogadni semmilyen folyadékot. Az emóció ízlik neki és egy ideig el is fogadta kiskanálból, aztán üvegből, mostanában pedig sehogyan sem, sír ha próbálkozom.Teljesen tanácstalan vagyok hogyan adjam neki. Tegnap sikerült megitatnom vele a 10 ml nyírfalevet a moksával, de azonnal "követelte" a tejcsit és úgy tudom várni kellene az evéssel. Mit tanácsoltok? A tápszerbe nem szabad beletenni a nyírfalevet és a moksát? Az emóciót valahogyan megoldanám.. Segítsetek légyszi.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Nyugtalan 10 hetes baba

Szia Andi, miért nem tudtad szoptatni a babádat? Átmozgattam Anikó blogja alá a hozzászólásod, kérlek olvasd el, hogy lásd, a legtöbb szoptatási probléma kezelhető, hiszen minden Nő képes szoptatni! Érdemes végig olvasnod az egész sorozatot, a 6. részben Anikó arra hívja fel a figyelmet, hogy a tápszer helyett vannak sokkal jobb alternatívák, és ha beírod a belső keresőnkbe, hogy szoptatás, tápszer, akkor sok érdekes tartalmat találsz még a témában.

Lehet, hogy összefügg az oltással a babád nyugtalansága, ezért az oltáskivezetés nagyon jó ötlet, ehhez itt találsz segítséget. Mivel a tápszer egy tehéntej alapú élelmiszer, sok baba nem tduja emészteni, a pocakfájás is okozhatja a nyűgösséget. Érdemes lenne folyamatosan cicire raknod gyermeked, hogy a kereslet-kínálat találkozzon, és ha eleinte nehézkesen is, de vissza tudnátok állni az anyatejre, aminek nem csak az összetétele ideális egy ilyen apróságnak, de a testkontaktus, az a miliő, amiben a szoptatás történik, lelki támogatást is nyújt Neki. A kiságy helyett én most a közös alvást választanám, és figyelném magam, hogy milyen érzéseket indít el bennem gyermekem nyugtalansága, nem alvása... az ilyen csöpp gyermekek még teljesen rá vannak hangolódva az Édesanyjuk lelkiállapotára, ha feszültség van benned, akkor az még inkább felpörgeti Őt.

A tápszerbe nem raknám egyik készítményt sem, inkább fejnék egy kis anyatejet, vagy Anikó írásából elcsenném valamelyik kiegészítő táplálék ötletet. Igaz, hogy az az optimális, ha külön választjuk az evéstől a Nyírfanedvet, és a Mókshát, de az Ő esetében az a fontos, hogy bekerüljenek a szervezetébe. Segítségedre lehet egy hatos méretű etetőszonda, vagy az SNS is, ezek használatára rá tudsz keresni a neten, a szoptatás elősegítésére is ideálisak.

Nagyon fontos, hogy tudd, sokat segíthetsz a fenti készítményekkel, de a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott, kipihent Anyuka légy, így a lelki életeddel is foglalkoznod kell! Bújjatok össze minél többször, használj hordozókendőt, (sok nyűgös baba óriásiakat alszik benne) menjetek nagyokat sétálni, feküdjetek be egy nagy kád vízbe, vond bele Őt azokba a dolgokba, amiket szeretsz, jó érzéssel töltenek el. Gondold át, hogy ki az a környezetedben, akire számítani tusz, és kérj segítséget! Ha minden nap csak egy órát magadra tudsz szánni, ki tudsz kapcsolni, a figyelmedet magadra (nem a rossz érzésekre!) tudod irányítani, akkor az már elindítja a várt változást!

Tudom, hogy nagyon nehéz ez most Neked, én is megszenvedtem az első másfél évet a kislányommal, 18 hónapos koráig egyetlen éjszakát nem sikerült átaludnom, de mostmár tudom, hogy ez csak egy ideiglenes állapot, ha figyelsz, és jól érzed magad, akkor elmúlik, hiszen a babácska felveszi a rezgést rövid időn belül... Nagyon drukkolok Neked, és szeretettel ajánlom figyelmedbe a Vedd észre könyvet, nekem nagyon sokat segített abban, hogy felfedezzem a bennem munkáló, és az életemet irányító érzéseket.

Boldogságos babázást Neked!:)

Értékelés: Nincs

Moksha 11 hetes babának

Tápszerbe belecsöppenthetem a mokshat a nyírfalével együtt? Nem issza meg kanálból es cumisüvegből sem.. Az Emóciót még csak-csak elfogadja kiskanálból, de nagyon nehezen.

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Pici baba és a tápszer esete

Szia Andi!

Hajni fenti hozzászólása lehet erkelülte a figyelmedet, kérlek olvasd el, minden kérdésedre válaszolt, sőt azon túl is sok-sok megfontolandó tanáccsal látott el .

Ahogyan ő is utalt rá, Anikó fenti blogsorozatát feltétlenül érdemes végigolvasni, nagyon összeszedett, hiánypótló, hasznos cikksorozat!

 

Értékelés: Nincs

Antibiotikum szoptatás alatt

Sziasztok,

sajnos kénytelen voltam anitbiotikumot szedni szoptatás alatt és eléggé aggódom a babám miatt. Ő most 6,5 hónapos. Mit adhatnék neki, ami kicsit ellensúlyozná a gyógyszert ill. őt energetizálná? Van itthon emóció (nemrég járt le, attól még adhatom?), nyírfanedv, Huminiqum kapszula ill. én szedek még Perfect Prenatalt és WholeMega-t.

Köszi a választ!

Értékelés: Nincs

Antibiotikum szoptatás mellett

Szia!

Hozzászólásodat átmozgattam a fenti blog alá aminek az utolsó része érinthet Téged.

Kérlek ne aggódj! További szoptatással tehetsz kisbabádért sokat és ha Te is feltöltöd magad minden jóval. Szuper, hogy szeded a Perfect Prenatalt is.

Emócióból kb. napi 2*2,5 ml-t és Nyírfanedvet kb. 10-20 ml/nap kaphat kisbabád. Az adagok emelhetők ha szükségét érzed. Huminiqumot kb. 6 hónapos kortól kaphatnak a babák, akkor ha már elkezdődött a hozzátáplálás. Természetesen Te is szedheted mindhármat.

Attól, hogy az Emóció lejárt, még nagy valószínűség szerint nem romlott meg. Emóció fermentált termék, így akár 1 üvegen belül is változhat az íze, illata. Nehezen tud megromlani, ha mégis akkor az annyira intenzív változás, hogy észre fogod venni.

Természetes gyógymódok kismamáknak és Gyermekmegörző írásokat érdemes átolvasnod.

Jó egészséget kívánok Nektek!

Értékelés: Nincs

Kit véd a védőnő?

Leírom a mi történetünket, ami az elmúlt hetekben zajlott, remélem van akinek segít. Harmadik gyermekem 2 és fél hete született. Az első kettőt 2 évig szoptattam, azt gondoltam, már nem jöhet újdonság.....de jött. Amikor a picit mellre tettem és amíg szopizott szinte végig fájdalmat éreztem, olyan erősen harapott a fogínyével és úgy szívott, ami meglepett, de úgy gondoltam, hogy ez jó, mert nagyon erős, a melle m meg majd megedződik. Sosem indult be hamar a tejem, de most méglassabban ment, csak a 7. napra éreztem a belövellést, és akkor is csak az egyikoldalon. Mindkét mellem sebes volt,  mire a gyerekorvosi vizsgálaton kiderült, hogy a pici nyelve teljesen le van nőve. Pár nap múlva felvágták. Attól kezdve nem fájt a szoptatás. Azt hittem, ezzel minden megoldódott,de ismét tévedtem. A kicsi súlya közben naponta kb. 20 g-ot gyarapodott, de csak 3-4 naponta kakilt, hiszen a tejet teljesen hasznosította. A védőnő azt mondta, hogy adjak neki Levolacot!!! Persze nem tettem,, vártam, hogy miután már jól szopik, jobban beindul a tejtermelés és ha többet eszik, kakilni is tud majd. Így is lett. Ám a kevés kaki miatt a sárgasága nem csökkent (mert persze sárga is volt), és egyre nehezebb volt szoptatni, mert állandóan elaludt, de a súlya továbbra is emelkedett, amikor ébren volt jól érezte magát, nem sírt sokat. A védőnő úgy gondolta, hogy ez így nem jó, azt tanácsolta, hogy 3 óránként ébresszem és mérjem mennyit szopik. Innentől az óra és amérleg árnyékában éltünk. A kicsi pont akkor aludt a legmélyebben, amikor "evésidő" volt, ha nehezen fel is tudtam kelteni 20-30 ml után biztosan elaludt. Soha nem ette meg a napi előírt mennyiséget.

Nem tudom ki mérte ki ezt a ttkg×150 ml-t,de énmár az előző gyermekemnél is megállapítottam, hogy ez marhaság. Legalábbis az én gyerekeim ennyit sose ettek meg, és gyönyörűen fejlődtek.

Szóval a védőnő következő látogatásakor szembesült azzal, hogy 3 óránként nem eszi meg a kicsim az előírt mennyiséget. Én azzal védekeztem, hogy szerintem minden rendben van, már naponta többször van kaki is, a kislány jól van és már visszanyerte a születési súlyát. Mire ő közölte, hogy azt nem a 12., hanem a 10. napra kellett volna!!! És mivel nem akarjuk, hogy a pici ÉHEZZEN ezért, adjak neki tápszert.

Annak ellenére, hogy elég tájékozottnak és tapasztaltnak véltem magam a szoptatás terén, ezek a szavak annyira felzaklattak és elbizonytalanítottak, hogy estére ill. másnapra jelentősen apadt a tejem. Állandóan sírvafakadtam és kétségbeesetten akartam szoptatni. A kicsi pedig nyilván érezte a feszültséget, amiből ő úgy próbált kimaradni, hogy nem ébredt fel, csak aludt és aludt és nem tudtam felébreszteni. Annyira megijedtem, hogy bevittem a kórházba, ott megvizsgálták, vért vettek tőle és megnyugtattak, hogy minden rendben van vele, a sárgasága enyhe, a súlya jó. 

Akkor elhatároztam, hogy nem fogom gyötörni sem a kicsimet, sem magamat. Nem érdekel az óra és a mérleg csak szoptatok szeretettel és örömmel

Azóta pár nap telt el, a melleim feszülésig vannak tejjel, a picim pedig magától ébred 2-3-4 óránként és elégedetten szopizik.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Megoldódtak a szoptatási nehézségek

Nagyon köszönjük, hogy megírtad történetedet, biztosan segítség lesz hasonló gondokkal küzdő anyukáknak!

További boldog és elégedett szopizásokat kívánok 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Bionom.hu - Pálma's picture

Szoptatni kell...

Emlékszem még arra, mikor a fiam pár hónapos volt...

Sosem volt annyi tejem, hogy tartalékba tudjak fejni, de valahogy mindig annyi volt amennyit akart a baba... Egy szombat délután (a barátnőm apukája volt a gyerekorvosunk, szerencsémre!) ott áltam a doktorbácsi ablaka alatt és kiabáltam fel a másodikra, hogy felmegyek, írjon fel tápszert, mert nem lesz már elég a tejem a kicsinek. Ő persze folyamatosan látta a gyereket, tudta, hogy szépen fejlődik, mennyit eszik, (abban az időben még divat volt mérni a baba fogyasztását szopás előtt és után. Egyébként a bizonytalan anyukáknak én most is javasolnám a saját megnyugtatása végett!) és visszakiabált, hogy fel se menjek, mert nem írja fel! Menjek haza, igyak többet, pihenjek többet és ne parázzak! Így is lett. Még vagy 4 hónapig szoptattam a fiamat ezután! Egy dolgot javaslok minden kismamának: az egészséges önzést! Ebben az időben, amit magadért teszel, azt a babáért teszed!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel