Cukor ABC - 1. rész: Cukortörténelem

"Az édes csábítóból első számú gonosztevő lett - drámai színeváltozás. A fehér arany méreggé alakult. Legalábbis így látja a helyzetet Robert Lustig, a San Francisco városában található Kaliforniai Egyetem professzora. Ő napjaink legnagyobb "cukorkritikusa". "Nem a kalóriákkal van a fő baj - mondja, sokkal inkább a szervezet biokémiájára gyakorolt hatásával." - olvasható az egyik havi magazin hasábjain. A napokban lettem figyelmes erre a cikkre, mivel a Csapaton belül elég sokat feszegetett téma: a cukor.

Minden cukor egyforma?De mit is jelent a cukor? Minden cukor egyforma? És akkor mi a szacharóz? Röviden és velősen egy kicsit átalakítva: minden cukor szénhidrát, de nem minden szénhidrát cukor.

Nézzük meg, hogyan is van ez!

Kezdjük azzal, hogy a szervezetnek szüksége van különféle építőanyagokra a test táplálásához: zsírokra, vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre, fehérjékre, szénhidrátokra és legfőképpen vízre.

Tartalom:

 

Mi az a szénhidrát, és miért van a szervezetnek szüksége rá?

A szénhidrátok (szacharidok), természetes anyagként a növény- és állatvilágban általánosan elterjedt szénvegyületek, amelyek részben szabadon, részben különböző származékaik alakjában fordulnak elő, és amelyeket a növényi szervezet tartalék tápanyagokként raktároz el.

A szénhidrátok az élő szervezet energiatermelési céljaira a legkönnyebben mozgósítható vegyületek. Milyen érdekes, hogy a Földünkön a legnagyobb mennyiségben megtalálható 2 természetes szénvegyület, a keményítő és a cellulóz is ide tartozik.

Érdekességképpen elmondom, hogy a a szénhidrát szó onnan ered, hogy kémiai elnevezésük felírásához a víz kémiai nevét vesszük alapul. Cn(H2O)n, azaz a "szén hidrátjai"-ként is felfoghatjuk, ezért 1844-ben elnevezték őket szénhidrátoknak.

Többféle szénhidrát létezik, amelyet egy táblázatban foglaltam össze a megérthetőség kedvéért.

Szénhidrátok felosztása

Fontosabb jellemző hatásuk

 • Energiát adó makrotápanyagok: A szervezetünknek közvetlenül nincsen rá szüksége, mert még az agy is képes az energiaellátását fehérjéből és olajból fedezni. Viszont mennyiségi oldalról a szénhidrátok a legfontosabb energiszállítói szervezetünknek. Főbb szénhidrátforrások: gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök. Szomorú eset, hogy a mai korunkban csak a répacukor, nádcukor és más cukrok fogyasztására korlátozódik a szénhidráttartalmú növények fogyasztása.
 • Ízfedő tulajdonságok: erősen csípős gyógyteák, kivonatok ízét nyálkás anyagokkal fedhetjük el, így védhetjük meg a gyomrot és a végbelet a helyi izgató hatástól. Gyermekek részére a gyömbér teát készíthetjük mályvagyökérrel.
 • Immunerősítés: számos gomba eredetű poliszacharid képes a természetes ölősejt aktiválására, például ginzeng, fagyöngy.
 • Koleszterinszint csökkentés: a bolhafűmag nyákos rostja gátolja a koleszterin felszívódását a belekből. A pektin szintén csökkenti a vér koleszterinszintjét, emellett potencírozza a C-vitamint.
 • Bélműködésre gyakorolt hatások: a pektin és mézgák (tápcsatornából fel nem szívódó poliszacharidok) vízzel duzzadó, emészthetetlen élelmi rostok. A mézgákat a gyógyszerészet használja főképp, amely nem más, mint a növény megsebzése során kifolyó anyag. Mivel vízzel duzzadnak, ezért növelik a széklet mennyiségét, elősegítik a bélmozgást, és megszüntetik a székrekedést. Viszont a pektineknek lehet hasmenés ellenes hatásuk is, például a szentjánoskenyér pektint tartalmazó hüvelytermését a gyermekek és a csecsemők hasmenésének kezelésére használják.
 • Bevonó és védő hatás: a nyálkás anyagok a torok, a belek, a gyomor gyulladt nyálkahártyáit vékony réteggel vonják be, ezáltal mérséklik a gyulladást és azok tüneteit, valamint az irritációt. Csillapítják a köhögést, az ingert és a hasmenést.

Fontosabb szénhidrát tartalmú növények

 • Nyáktartalmú: kémiailag poliszacharidok, amelyek cukrokat és uronsavakat tartalmaznak. Ilyen növény pl.: akácvirág, édesgyökér, hárs, lándzsás útifű, lenmag, martilapu, szentjánoskenyér, birsalmamag, katángkóró, bolhafűmag, mustármag stb.
 • Pektin tartalmú: a növények poliszacharidjai, főbb komponense a galakturonán. A sejtnedvben oldott állapotban fordul elő. Véralvadást serkentő, hasmenés elleni szer, lassítja a C-vitamin és a penicillin kiürülését a szervezetből. Pektint és származékaikat az élelmiszeripar sűrítő anyagként, stabilizátorként, zselésítőként alkalmazza. Ilyen pl.: birsalma, füge, szentjánoskenyér, tamarindusz, csillagfürt, orvosi ziliz stb.
 • Mézga tartalmú: ahogy már olvashattuk, a mézga nem más, mint a növények vágási felületén létrejövő, vízben nehezen oldódó, inkább nyálkás, ragadós folyadékká duzzadó, alkoholban nem oldódó, savakkal főzve szőllőcukorrá alakuló gyanta. A mézga képződésének célja, hogy a megsérült vagy megsebzett fát eldugaszolja, azaz a még sértetlen farészt védi meg. Néhány esetben a mézgát a növény magja is tartalmazza, pl.: guargumi. Elsősorban gyógyszeriparban és élelmiszeriparban használják fel sűrítő anyagként, stabilizátorként, emulgeálóként, tömegnövelőszerként. Ilyen növény pl.: arabmézga, guargumi, tragantmézga.
 • Keményítő tartalmú: szőlőcukor molekulákból felépülő növényi tartalék tápanyag. Szervezetünk számára ez a legkönnyebben hozzáférhető, és legfontosabb szénhidrátforrás. A különböző növényekből kivonható keményítők jellemző tulajdonsága, hogy hideg vízben elcsirizesednek, míg a forró vízben feloldódnak. Gyógyszerkészítés során töltő- és vivőanyagként, valamint segédanyagként használják. Rizskeményítővel hintőporokat készíthetünk belőlük. Főbb keményítő tartalmú növény: burgonya, búza, kukorica, rizs stb.
 • Inulin tartalmú: főként fruktóz (gyümölcscukor) molekulákból épül fel. A szervezet inzulin nélkül képes hasznosítani, cukorbetegeknél az amúgy is alacsony inzulinkészletet nem terheli, így diétájukban felhasználható. A csicsóka egyértelműen a legfontosabb olyan növényünk, amelynek gyógyászati jelentősége a benne megtalálható inulin. Nemcsak a cukorbetegek diétájában használható nagy jelentőséggel a csicsóka, hanem a diétázók más körében is, pl.: túlsúlyosak. Az inulin erősen ingadozva, figyelembevéve az évszakokat is, más növényekben is megtalálható, mint pl.: tarackgyökér, gyermekláncfű, nagybojtorján, katángkóró. Cukorbetegeknek a teában inkább a gyermekláncfű ajánlott.

Szénhidrátok emésztése

Az összetett szénhidrátok közül táplálékainkkal legnagyobb mennyiségben főleg a keményítőket fogyasztjuk.

Keményítő tartalmú ételeket csak kisgyermekkortól kezdjünk el adni, mert ezt a csecsemők még rosszul tudják hasznosítani. A keményítőben lévő kötéseket kis részben a nyálamiláz (ezért nagyon fontos a nyugodt, lassú és alapos rágás), nagy részben a hasnyálmirigyből származó amiláz nevű enzim bontja, majd az így keletkezett diszacharid egységeket (maltóz), a maltáz nevű enzim bontja tovább 2 glükóz molekulára.

A másik két diszacharid, a tejcukor (laktóz) és a répacukor (szacharóz) bontása a vékonybélben zajlik, a laktáz és a szacharáz nevű enzimek hatására, amelyek a bélbolyhokban helyezkednek el. A monoszachariddá lebontott cukrok átlépnek a bélhámsejt belsejébe. A tejcukrot bontó laktáz enzim működése a szükségletnek megfelelően alakul. Tejmentes koszton megszűnik a bélnyálkahártya laktáz-enzimaktivítása, ezért az újboli tejfogyasztást csak fokozatosan célszerű elkezdeni.

A szénhidrátok bármilyen formában is kerülnek be a szervezetbe, végül is glükózzá alakulnak át. A bél nyálkahártyáján áthatolva a vérbe szívódnak fel, ennek hatására a vér cukorszintje megemelkedik, majd jelt ad a hasnyálmirigynek, hogy kezdjen inzulint termelni, és azokat az érpályákba bocsájtani. A mitokondriumok segítségével a glükóz molekula tovább bontódik vízre és szén-dioxidra, amelyet a szervezet kiválaszt, és amelyből csak a Nap energiája marad meg, amelyből a növény szénhidrátja keletkezett.

Átvitt értelemben azt is mondhatjuk, hogy fénnyel táplálkozunk - véli Prof. Fritz- Albert Popp, biofoton kutató.

Őseink gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt fogyasztottakFelmerülhet a kérdés, hogy akkor miért is hízunk? Ez egyszerűen az elfogyasztott cukor és szénhidrátok mennyiségétől függ. Ha több glükózt fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, akkor a felesleget a szervezet elraktározza a májban és az izmokban glikogén formájában, majd amikor szükség van rá, egyszerre sok glükóz tud felszabadulni. Ha már a glikogén raktárak is telítve vannak, akkor a felesleges glükóz zsírrá alakul, amelyet a zsírsejtek, az izmok és a máj raktározzák el ínségesebb időkre.

Addig, amíg ínségesebb időkben szinte a zsírraktáraink életről és halálról döntöttek, a mai világban már a fejlett ipari országokban nem ismert az éhezés fogalma, viszont a fő problémát az elhízás jelenti. Ilyen gyorsan az emberi szervezet nem tud alkalmazkodni a túlsúlyban bevitt egyszerű cukrokhoz. Legfontosabb az lenne, ha az összetett szénhidrátokat zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonatermékek formájában fogyasztanánk el, mivel lassabban szívódnak fel, és nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet.

A WHO ajánlása szerint egy átlagos, kb. 2000 kalóriaigényű felnőttnek kb. 25 gramm cukrot ajánl. Egy 3,3 dl dobozos kóla 35 gramm cukrot tartalmaz. Csoda, hogy ha a nyugati országokban a gyermekek több mint 16%-a túlsúlyos?

A fruktóz a cukrok egyik legártalmasabb tagja. Itt fontos megjegyezni, hogy arról a fruktózról beszélünk, amelyet iparilag, nagy mennyiségben állítnak elő és fogyasztunk. Az a fruktóz, amely a gyümölcsben megtalálható, semmiféle veszélynek nem teszi ki az emberiséget. A gyümölcsök rosttartalma eleve megakadályozza a cukor nagy részének a felszívódását. Így a rostok ún. ellenméregként szolgálnak a természetben előforduló fruktózzal szemben.

Nézzünk egy kis cukortörténelmet, hogyan is jutottunk el az évi 36-40 kilogrammos fejadagig?

Őseink, ha édességre vágytak, akkor gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöket vagy mézet fogyasztottak, habár elég régi leletek is szólnak a cukornádról (Sacharum officinarum). Melanéziából jutott el az édes nád Kínába, Indiába, a Közel-Keletre.

Maga a kristályosítási folyamat elég régóta fennáll, ugyanis Kr. u. 600 körül a perzsák már ismerték ezt a folyamatot. Addig ugyanis a cukornád levét szürcsölték, szívták ki, amely a nevével ellentétben nem egy mézédes lé, viszont a benne levő sok-sok ásványi anyag, vitamin és kb. 75% víz ellátja a szervezetet mindenféle jóval. Így ismeretlen ma is a cukornád ültetvényeken a fogkőképződés, fogszuvasodás, hasnyálmirigy probléma, inzulinrezisztencia stb.

A cukor, a hódító arabok révén jutott el Spanyolországba, majd a gyarmataikon terjesztették tovább Dél- és Közép-Amerikában. Az ültetvényeken Afrikából elhurcolt rabszolgák dolgoztak. Ezért a cukorfogyasztás a gazdagok kiváltsága volt.

Nagy Frigyest (porosz király) nagyon bosszantották a cukor miatt keletkező óriási kiadások, ezért megbízta Andreas Sigismud Marggraf vegyészt, hogy keressen az európai növények közül olyan növényt, amellyel ki lehet váltani a drága cukornádat. Így meg is találta a cukorrépát (Beta vulgaris).

Kimutatta a cukor jelenlétét, amely teljesen azonos a cukornádban levő édes anyaggal. Mivel valamivel kevesebb cukortartalma van a cukorrépának, mint a cukornádnak, ezért nekiláttak nemesíteni. 1801-ben létre is jött az első porosz cukorgyár, amely a világon is első volt. Ezáltal megindult a cukor tömegtermelése. Addig fejlődött, míg a cukorfogyasztás évről-évre nőtt, és ezentúl már nem a kiváltságosok aranya, fűszere lett, hanem mindenki megengedhette magának.

Igen, a cukor egy fűszer, amelyet úgy is kellene használnunk!

A cukor fűszer, úgy is kellene használnunkManapság évente 165 millió tonna cukrot fogyaszt el az emberiség. A 14. század első felében fejenként évi 20-25 gramm, a század végén 50-62,5 gramm, 1600 körül 222-286 gramm, és végül 1800-ban 1-1,2 kg jutott volna egy-egy lakosra. 1850-ben a cukorfogyasztás 2-3 kg volt, manapság pedig Németországban 36 kg, Ausztriában 37 kg, Svájcban 59 kg a fejadag. Magyarországon pedig 2009-es adat közel 14 kg-ot mutatott.

Megdöbbentő az a tény, hogy a XVII. században volt annyi a cukorfogyasztás évente, mint manapság naponta.

Paracelsus (a középkor nagy orvosi géniusza, csillagjós, ezoterikus bölcselő, természettudós, alkimista) mondta ki az igazságot nagyon sok mindennel kapcsolatosan, így a cukorral kapcsolatosan is: dosis sola facit venenum (a mennyiség teszi a mérget). Ha a cukrokat a természetben előforduló formában és mennyiségben vesszük magunkhoz, akkor nincs mitől tartanunk.

Ebben a részben egy kis áttekintést szerettem volna nyújtani a cukrokkal, pontosabban a szénhidrátokkal kapcsolatosan. A következő részben egy kicsit jobban áttekintjük a szoros értelemben vett cukorfajtákat (méz, cukornád, cukorrépa stb.) és a manapság oly divatossá vált cukoralkoholokat is. 

Juzus


Következő: » Cukor ABC - 2. rész: Édes élet - sziruposan »


További tartalmak a témában:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Hozzászólások

Maltodextrin - Mi az igazság?

Körülbelül 1 éve tértünk át a bionom(abb) életmódra, viszont a 4 éves húgom aki tejérzékeny születésétöl fogva kap egy speciális tejérzékenyeknek való tápszert, amit nem nagyon akar elengedni. Na már most mikor elolvastam az összetevoit ennek a tápszernek, észrevettem, hogy szinte az egész egy bizonyos maltodextrinbol áll. Utánanéztem a dolognak és egy csomó helyen borzasztóan káros idegméregnek titulálták és hogy a leheto leghamarabb ki kell iktatni a táplálkozásból, ám egy pár helyen, mint például az antalvali oldalon annyit mondtak róla hogy csak egy bizonyos szénhidrát. Mi tévo legyek? Mi az igazság? Elore is köszönöm a segítséget! :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Én sehol nem olvastam azt, hogy a maltodextrin idegméreg lenne..

Nem a Na-glutamáttal kevered?

Értékelés: Nincs

Fogyókúra esetén maltodextrin

Kedves Vali!

Fogyókúra esetén ugye nem érdemes használni a maltodextrint? Egyáltalán mire való ez, süteményekbe lehet tenni cukor vagy liszt helyett? Sütés során mennyire változnak meg a tulajdonságai?

Üdv. Ivett

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Fogyókúra

Kedves Ivett!

Fogalmam sincs, hogyan működik sütésnél-főzésnél... nem használtam és nem is tervezem... maradok a jól bevált méznél :)

Megakadt a szemem azon a szón, hogy fogyókúra... számomra nem értelmezhető, inkább a testsúly kontroll kifejezést részesíteném előnyben, amelynek az alapja a megfelelő teljes értékű táplálék fogyasztása (semmi finomított élelmiszer!) és a friss levegőn való mozgás. Igaz, ez talán "lassabb" folyamat, mint egy látványos kúra, viszont hatásos és nem következik be az oly sokak által is jól ismert jojó-effektus.  Ha úgy érzed, hogy mindenképpen szeretnél rásegíteni a kilók, centik olvadására, akkor érdemes ezek között szétnézned, és tavasztól egy méregtelenítés is sokat segítene... 

Boszorkánykonyhánkban rengeteg egészséges étel- és édesség receptet találsz, amelyet szinte egytől egyig beépítheted életedbe még akkor is, ha úgy véled, szükséged lenne karcsúsodni.

Nagyon drukkolok Neked és természetesen írj, ha támogatásra van szükséged, vagy ha elakadsz a nagy információ tengerben - legjobb tudásunk szerint segítünk!

Niki

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Cukorbetegeknek mit?

Sziasztok,én megrendeltem egy terméket,amit úgy hirdetnek, hogy egy 15 dkg-os doboz 25kg cukornak  felelmeg, és hogy milyen egészséges.

Van benne   egy pici kanál,azzal  kell adagolni. Én még   olyan rosszat nem  ettem. Nekem nagyon  rossz utóize volt. Egyszer-kétszer  próbáltam, így félretettem.  Akkor most mi a legjobb a cukorbetegnek?

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Cukorbetegeknek milyen édesítő javasolt?

Szia!

Nem tudom melyik édesítőről írsz.

Cukorbetegeknek nem sok alternatíva van. A nyírfacukor, az eritrit és a csicsóka, ami javasolható.

Lentebb már írtam Vizi-nek, hogy arra kellene a hangsúlyt fektetni, hogy minél inkább lecsökkentsük az édes, csömör ízeket az étrendükben, és a mesterséges édesítőszerekből is minél kevesebb fogyjon.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

IR-ben xilit vagy eritrit?

Sziasztok!

Nekem meghoztátok a kedvemet a kókuszvirágcukornak a kipróbálásához, rendelek is egyet Bár csak nagyon módjával fogom eszegetni, mert IR-es vagyok.

Ezzel kapcsolatban még felmerült bennem egy kérdés: cukorbetegeknek és IR-eseknek ugyebár megengedhetőnek tartjátok a nyírfacukrot. Az a kérdésem, hogy inkább nyírfacukor vay inkább eritrit? Én eddig az utóbbit pártoltam, mert azt egyáltalán nem kell számolni míg a xilitet 50%-kal számolnom kell a diétámba, de a minap elgondolkodtam ezen a kérdésen, és gondoltam biztosan kapok valami hasznos választ tőletek

Előre is köszi!

ViZi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

Xilit vagy eritriol?

Őszintén szólva én egyiket sem fogyasztanám, még akkor sem ha cukorbeteg lennék. 

Mindkettő cukoralkohol. A xilitet többnyire kukorica csutkából készítik, ami ugye sokszor génmódosított.  Nem tiszta a forrás. Alkohol lévén mindkettő erjedni kezd a szervezetben, és ez nem tesz jót a bélflórának sem. A xilit sokszor hasmenést is okoz. Ezenkívül teljesen feldolgozott termék, nem élő élelmiszer. 

Helyettük inkább a sztéviát, vagy csicsóka sűrítményt javaslok, mértékkel. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Xilit vagy ertirit továbbra is

Szia!

Azért ez nem ilyen egyszerű :))

Én használok steviát is, xilitet is, eritritet is. Tudom, melyik mire jó. Próbáltál már süteményt sütni steviával? Biztosan nem, mert ha próbáltad volna, gyorsan rájössz, hogy egy csomó sütibe kell a cukor mennyisége, állaga. Ezért is nem lehet mindent mézzel készíteni, még ha az jó megoldásnak tűnik is.

Szóval ha valaki nekem akar sütit sütni és azt mondom neki, steviával készítse, annak egy idő után az a vége, hogy nincs édesség, ugyanis a legtöbb sütemény pocsék lesz a cukor állaga nélkül. Sajnos tapasztalatból mondom. Erre jó a xilit és az eritrit, ami egyébként nálunk a családban semmi bélproblémát nem okozott soha. Mondjuk nagyon keveset és ritkán fogyasztunk, egy kiló kb. fél év alatt fogy el...

A csicsóka sűrítményt továbbra sem tudtam sehol megkóstolni, emiatt nem használom édesítésre. Ha lesz kóstoló a bionomban, már megyek is, és ha ízlik, rendelek.

Úgyhogy továbbra is várom a véleményt, hogy ha muszáj, akkor melyik: xilit vagy eritrit?

Szép napot!

ViZi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Betty's picture

Xilit vagy eritrit? Melyiket válaszd?

Szia Vizi!

Tökéletesen értem amit írsz. Aki nem cukorbeteg és nem IR-s, annak bizony nehéz dolga van, ha finom és valóban egészséges nasit szeretne készíteni. Sajnos az 1-es típusú diabétesznél nem sok variáció van, hiszen egy életen keresztül kell tartani a diétát, míg a 2-es típusú cukorbetegség és IR esetén átmeneti állapotról van szó, tehát jó esély van a gyógyulásra, ha valaki kezeli magát és odafigyel az életmódjára.

A xilit és az eritrit esetében is az a döntő, hogy ne nyakló nélkül fogyassza az ember, hanem a tömény édes ízről legyen képes leszoktatni magát (bár ahogy írod, ti már jó úton jártok e felé).

Ha ilyen kis mennyiségben fogyasztjátok, akkor simán elmegy. Én próbáltam mindkettőt és nekem az eritrit egyáltalán nem jött be. Minden süteményen éreztem egy fémes utóízt, ami engem nagyon zavart. Ha a xilitet választod, akkor próbálj meg olyat beszerezni, amit nem kukoricacsutkából, hanem valódi nyírfából vontak ki.

A csicsóka sűrítményt is csak olyan sütikben tudom elképzelni, ahol nincs szükség a cukor tömegére. Egyébként sütiben még soha nem próbálkoztam vele.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Xilit vagy eritrit

Jaj, csak most olvasom a válaszodat. Mért nem szól a rendszer ha válasz érkezik a hozzászólásomra??

Mindenesetre köszönöm Betty! Azóta terhességi cukorbeteg lettem (sajnos az ebben a kórházban követett protokoll alapján kivizsgálás nélkül annak tekintenek mindenkit akinek már egyszer volt ilyen problémája), ez is "csak" egy álllapot, de még szigorúbb a diéta :(

Az eritrit ízével a férjemnek van némi gondja, bár ő sima cukrot is eszik a szüleinél úgyhogy azért más az ízlése, mint nekem, aki olyat sosem. Érdekes, mert a steviára nem panaszkodik, pedig szerintem annak határozottabb a mellékíze.

Kipróbáltuk a kókuszvirág-cukrot, túrógombócra szórtuk és hát, mennyei! A férjem könyörög, hogy ezentúl csak ezt használjuk, de a cukorproblémák miatt maradunk a xilit-eritrit-stevia hármasnál. De ha felületi édesítésre vágyom, csakis a kókuszvirág cukor jöhet szóba! :)

További szép napot nektek!

ViZi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Értesítők ha nem jönnek

Szia!

Ha nem jön az értesítő annak több oka is lehet:

1.A leveled aljára mindig tenni kell egy pipát, hogy "Értesítést kérek ha válasz érkezik a hozzászólásomra". Most megnéztem és sajnos a múltkori leveled aljáról lemaradt (javítottam), a mostanin nem.

2. Előfordulhat, hogy rendszer Spam, Levélszemét vagy Promóciók mappába pakolja az értesítőt.

3. Valamilyen technikai hiba történt. Ilyen esetben kérlek szólj és továbbítjuk az illetékeseknek.

4. Belépés után az "Adatlapom" fülecske alatt a "felhasználó hozzászólásai" alatt mindig láthatod a közétett kérdéseidet, majd rájuk kattintva alatta olvashatod a választ. A legelső hozzászólásodig akár évekre visszamenően minden visszakereshető. 

"Adatlapom" fül alatt csak megjelentetett/megválaszolt hozzászólásaidat olvashatod, a rejtett, még válaszra várókat nem láthatod. 

Okos Édest próbáltátok már?

"Adott mennyiségi határig (30-50 g, 3-5 tk) hasznosítása jellemzően nem igényel inzulint a szervezet számára, így diabetikus élelmiszerek alapanyaga, illetve cukorbetegek egyik fő édes tápláléka lehet, mértéktartó használat mellett....zamatos, a méznél is édesebb és zamatosabb..... Főzhető-süthető, hő hatására az értékéből nem veszít."

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel