Folyékony napfény a depresszió ellen

Ha csak egyetlen dolgot javasolhatnék bárkinek az egészsége javítására, megőrzésére, akkor az egyértelműen a megfelelő mennyiségű D3-vitamin pótlás lenne. Már csak azért is, mert egy új felmérés szerint a magyarok 95%-a súlyosan D-vitamin hiányos! (Így van ez máshol is, nem csak nálunk, de nem hiszem, hogy ez bárkit is megnyugtatna...)

D3 vitamin

Tartalom:

 

Miért is olyan fontos a D3-vitamin és hogyan lehet, hogy szinte mindenki súlyos hiányban szenved?

Az ember az egyenlítő környékéről, Afrikából ered, ahol rengeteg nap sütött minket egész évben, és nem mostuk le magunkról az így a bőrünkben termelődött D3-vitamint állandóan mosakodáskor. Ezért elődeink magas D-vitamin szinthez voltak szokva. Genetikailag ehhez adaptálódtunk, nem csoda hát, hogy hiánya annyi betegséget okoz. Egyszerűen nem úgy vagyunk felépítve, hogy alacsonyabb D-vitamin szinttel is tudjunk megfelelően működni.

Az utóbbi 1-2 évtizedben rengeteg kutatás foglalkozott a szervezet D3-vitamin szintje és a betegségek közti összefüggésekkel. Már régen kiderült, hogy nem csak a jó csontozat és fogazat kialakulásában és megtartásában játszik fontos szerepet. A magasabb D-vitamin szinttel rendelkező emberek és populációk körében jelentősen csökken többek közt a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, az idegrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Tehát jelentősen csökken az ún. civilizációs betegségek kockázata, különösen a ráké. A D3-vitamin ezeken felül megelőzi a felső légúti fertőzések és influenza kialakulásának kockázatát is, hiszen talán a legjobb immunerősítő. És lehetne még sorolni bőven... Mindez túlzásnak tűnik, de nem az, ha belegondolunk, hogy genetikailag a magas D3-vitamin szinthez vagyunk adaptálódva és hiányában nem működik szervezetünk megfelelően. Olyan ez, mintha újszülött jegesmedvéket Afrikában szeretnénk felnevelni. Megszokják a meleget talán, de mivel genetikailag a hideghez vannak adaptálódva, a körükben rengeteg olyan betegség lenne megfigyelhető, ami a hidegben élő jegesmedvéken nem.

Hogyan ismerhetjük meg szervezetünk D3-vitamin ellátottságát?

A szervezetünk D-vitamin státusza vérből mérhető egy kb. 2000Ft-os vizsgálattal. Itt az ún. 25-OH-kolekalciferol szintet kell méretni. A kutatások és szakértők megállapítása szerint ideálisan 100 és 175 nmol/L (=40-70ng/ml) szint közé kell esnie, hogy megfelelő legyen, de sok szakember szerint ennél jóval magasabb érték sem káros. Sajnos a legtöbb ember értéke az egészséges szint alsó határa, azaz 100 nmol/liter alatt van.

Hogyan érhetünk el megfelelő D-vitamin szintet?

A közhiedelem szerint napozással. Szomorú, de az orvosok többségétől, tankönyvekből és a médiából is arról tájékozódhatunk, hogy elég, ha pár percig enyhe napsütés éri az arcunkat és kézfejünket. Minden létező kutatás ennek ellentmond. Ahhoz hogy picinyke D3-vitamint termeljünk, talán elég, de hogy legalább a D-vitamin szint egészséges alsó határát elérjük, ahhoz biztosan nem.

A nap UV-B sugarai hatására a bőrünkön és a bőrünkben lévő koleszterin származék átalakul D3-vitaminná. Ez utána 2-3 nap alatt szívódik be a véráramunkba, már ha nem mossuk le. A véráramunkba jutott D3-vitamint utána a májunk, majd vesénk aktív hormonokká alakítja.

A nap sugarai közül az UV-B csak akkor jut el hozzánk, ha a nap beesési szöge elég magas, nem felhős az ég, nem túl nagy a légszennyezettség, és nem használunk napvédő krémet. Az UV-A sugarak viszont nem ilyen "kényesek", azok még a felhőkön és ablaküvegen is átjutnak. Ez azért lényeges, mert az UV-A visszabontja az UV-B által már megtermelődött D3-vitamint. A megfelelő D3-vitamin képződéshez tehát lényeges az UV-B és UV-A sugarak aránya. Ez annál kedvezőbb, minél magasabb a nap beesési szöge. Azaz a nyári déli napsütés a legoptimálisabb a D3-vitamin képződéséhez, míg az alacsony napálláskor vagy üvegen keresztüli napozás inkább csak csökkenti a D3-vitamin szintünket!

Leégni viszont sosem szabad, az fokozza a bőrrák kockázatát, és leégés után bőrünk akár hónapokig is képtelen lesz D3-vitamint szintetizálni. A recept tehát nem egyszerű: napozzunk tűző napon minél gyakrabban és hosszabban, de mindig csak annyit, hogy le ne égjünk, és kizárólag csak hideg vízzel mosakodjunk, tusfürdő és szappan nélkül, ugyanis már a meleg víz is kimossa a bőrben képződött D3-vitamint, hát még a tusfürdők... Étkezéssel szintén nehéz D3-vitaminhoz jutni, mert annak élelmi forrásai sokkal több A-vitamint tartalmaznak mellette, ami pedig a D3-vitamin hasznosulását csökkenti.

A mai életvitelünk mellett gyakorlatilag tehát sem táplálkozással, sem napozással nem lehet elérni azt a D-vitamin szintet, amelyet a kutatások olyan egészségesnek ítélnek. Ezt remekül példázza egy hawaii szörfösökön végzett 2007-es vizsgálat is, amely során megállapították, hogy többségük D-vitamin hiányos, holott min. 22 órát töltenek el hetente napkrém használata nélkül fürdőgatyában a napon!

Szerencsére viszont D3-vitamin szedésével könnyen és fillérekért emelhetjük a szervezetünk D-vitamin státuszát legjobban jelző 25-OH-kolekalciferol szintet az optimális 100-175nmol/L (40-70ng/ml)-es tartományba!

Na jó, de akkor most miből, mennyit és mikor szedjünk?

Többféle D-vitamin készítmény létezik. Kiegészítőkben D2- vagy D3-vitamint szoktak használni. A D2-vitamin egy része ugyan át tud alakulni D3-vitaminná, de az egészségre gyakorolt milliónyi pozitív hatás csak a D3-vitamin esetében bizonyított, és az emberi szervezetben is D3-vitamin termelődik napozás hatására, így egyértelműen ez a megfelelő forma. A D3-vitamint általánosan a birkagyapjún lévő zsiradékból (lanolinból) állítják elő úgy, hogy azt UV-B lámpákkal világítják meg. Ennek hatására képződik a lanolinban lévő koleszterin származékból D3-vitamin. Tehát gyakorlatilag napoztatott birkagyapjúzsírból vonják ki. Ez a legtermészetesebb, legolcsóbb és leggyakoribb előállítási módja. Léteznek ún. vegetáriánus D-vitaminok is. Az egyiket gombák UV-B lámpákkal való megvilágításával állítják elő. Ez tök jó, de ez D2-vitamint eredményez, nem D3-mat. Valódi "vega" D3-mat pedig génmódosított baktériumok kőolajszármazékokkal való "megetetésével" állítanak elő. Hát, ha én vega lennék, akkor is inkább a birkagyapjúsat választanám...

Mivel a D3-vitamin zsíroldékony, ezért a legjobb, ha olajos cseppekben vagy olajos lágykapszulában szedjük, de a legfontosabb, hogy zsiradékot is tartalmazó étkezéskor vegyük be. Lehetőleg reggel vagy nappal, de semmiképpen se este, mert egy kutatás olyan összefüggést talált, hogy az esti órákban bevitt D-vitamin kevésbé hatékony. (Persze egy kutatás nem kutatás, lehet akár véletlen is, de semmibe nem telik nem este szedni, és jobb biztosra menni...)

És már csak egy kérdés maradt: Mennyit szedjünk? Egy kaliforniai kutatásban azt állapították meg, hogy azok a résztvevők, akik nem kaptak min. 4500NE (=112,5mcg) D3-vitamint, azok D-vitamin hiányosak maradtak. Akik fél évig 10.000NE (=250mcg) D3-vitamint szedtek, azok D-vitamin szintje is az egészséges határokon belül maradt. Napi 5-10ezer NE (=125-250mcg) D3-vitamint érdemes tehát szedni. És a legjobb, ha félévente ellenőriztetjük a vérünk D-vitamin szintjét, és annak függvényében növeljük vagy csökkentjük a dózist.

Gyermekeknek 1000NE-et (=25mcg) érdemes szedniük ahányszor 7kg a testsúlyuk (és 7kg alatt is 1000NE-et). Tehát egy 14 kg-os gyermeknek pl 2000NE (50mcg) kell, míg egy 21 kg-os gyermeknek 3000NE (75mcg). És persze egy 17-18 kg-os gyermeknek meg a kettő közt, azaz kb. 2500NE (67,5mcg) kell.

Ne lepődjünk meg, hogy az itthon és az EU-ban kapható D3-vitamin készítményeken sokkal alacsonyabb ajánlás szerepel. A hivatalos ajánlás ugyanis kb 1/20-a a hatásos dózisnak, 400NE. Röhejes, és hasraütésszerűen állapították meg, nem kutatások alapján... Ráadásul az étrend-kiegészítőkön ajánlható maximális napi mennyiséget 4000NE-ben határozták meg, nehogy hatásos legyen. (A betegség túl jó biznisz sokaknak...) Szóval ne ijedjünk meg, hallgassunk a kutatásokra és inkább többet!

A magas D3-vitamin bevitel segít talán legjobban megelőzni az influenzát! Olyannyira, hogy influenzajárvány esetében több haladó amerikai korházban is protokoll írja elő, hogy a betegek átmenetileg megadózisú D3-vitamint kapjanak. Amikor az első tüneteit elkezdjük érezni az influenzának, mihamarabb szedjünk be 50ezerNE (1250mcg) D3-vitamint étkezéskor, majd ismételjük ezt meg egy fél nap elteltével megint, majd megint. Tehát 150ezer NE D3-vitamin összesen, eloszlatva másfél nap alatt. (Gyermekeknek testsúlyarányosan, egy felnőttet 70kg-nak számoljunk. Azaz egy 7kg-os gyereknek összesen 15ezerNE másfél nap alatt eloszlatva 3 részletben, azaz 3x5ezerNE). A másfél napnyi megadózis után térjünk vissza az eredeti adagolásra.

Összefoglalva tehát a D3-vitamint nappali étkezéssel együtt szedjük be, lehetőleg olajos formájában. Felnőttek napi 5-10 ezer Nemzetközi Egységet (NE), ami egyenlő 125-250 mikrogrammal (mcg). Gyermekeknek pedig 7 testsúly kg-onként 1000NE-t (25mcg-ot) adjunk. Ha olajos cseppeket használunk, akkor azt ne folyadékba csepegtessük, hanem közvetlen az ételre vagy szájba vagy kiskanálra, ugyanis nem vízoldékony, így ha folyadékba cseppentjük, a hatóanyag egy része a pohár falára fog kicsapódni.

A K2-vitamin a D3-vitaminnal együtt működik, és fontos is K2-vitamint szedni a nagy dózisú D3-vitamin ritka és esetleges mellékhatásainak kivédése miatt. A K2-vitamin a D3-vitaminhoz hasonlóan fontos, és általános hiányában szenvedünk. Érdekességképpen megemlítem, hogy a K2-vitamin nagyon fontos a szabályos fogazat és szimmetrikus arcszerkezet fejlődéséhez, így gyermekeknek különösen fontos. 

Szabó Gál Bence


További tartalmak a témában:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Hozzászólások

Csonterősítésre

3 éves kisfiamnak néztem ki ezt a K2-D3 készítményt, mert néha kattognak, ropognak a csontjai:) Érdeklődnék, hogy ez jó választás lenne vagy esetleg mást ajánlotok?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Kicsi fiúnak csonterősítésre

Szia Csilla!

A D-K csepp remek választás, hiszen ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a megfelelő csontanyagcsere-folyamatokhoz, de sok más élettani folyamathoz úgyszintén!

Idézek neked egy korábbi hozzászólásból:

Gyermekek esetében is alapvetőnek számít a szimbiotikumok (Emóció), a D-K vitaminok és az omega-3 zsírsavak  (halolajkrill olaj)  rendszeres fogyasztása, valamint vitamin- és ásványi anyag komplexek kúraszerű használata.

Az omega-3 zsírsavak az idegi fejlődéshez is nagyon fontosak, érdemes ezzel kapcsolatoan ezt a cikket is elolvasni!

D-K- vitaminok lényegében a szervezet valamennyi folyamatához, a helyes immunválaszokhoz egyaránt nélkülözhetetlenek. A népesség legnagyobb hányada, a kicsi gyerekeket is beleértve (!!!) komoly D-vitamin hiánnyal éli a mindennapjait. Egyes számítások szerint az optimális D-vitamin ellátottság elérésével nagymértékben csökkenne az influenzás megbetegedések száma, 78 százalékkal lenne kevesebb az I. típusú gyermekkori cukorbetegség kialakulásának és 35 százalékkal a különféle rákos elváltozások kialakulásának a kockázata, valamint 26 százalékkal csökkenne a csípőtáji törések száma. A hazai szakemberek egészséges felnőtt ember napi ajánlott D-vitamin bevitelét, az ősztől tavaszig terjedő időszakra 1500-2000 NE-ben határozták meg (ez korábban 400 NE, majd 800 NE volt); egy kaliforniai kutatás során pedig napi 9000 NE-et javasolnak, nem csak ősztől tavaszig... Idéznék még egy hozzászólásból is, nagyon tanulságos, elgondolkodtató! "Az Amerikai Fogászati Szövetség elnöke, Dr. Weston Price bejárta a világot, hogy megfejtse az egészséges fogazat titkát. Megfigyelései szerint a K2- és a D3-vitamin együttes bevitele képes visszafordítani a fogszuvasodást, sőt ha időben elkezdik szedni, akár a fogszabályozást is szükségtelenné teszi!" Aztán írja a cikk, hogy ikerpárokkal csinált kísérletet, az egyik kapott K2-D3-vitaminokat, a másik nem. Aki kapta, ott nagyobb korukra szép szimmetrikus lett az arcuk, és egyenletes, egészséges fogazatuk lett, míg a másik testvérnél hosszúkásabb arc lett az eredmény és keszekusza fogak. És a következő mondat: "Ugyanígy, K2- és D3-vitamin adagolásával kezelt szuvas fogú gyerekeket fúrás nélkül! Nemcsak a szuvasodás múlt el, de 6 hónap alatt regenerálódott (beforrt) a fogakon a kilyukadt dentinréteg is!" 

Mivel immunrendszerünk jelentős hányadát (70-80%) bélflóránk alkotja, így nagyon lényeges gondozni, regenerálni, támogatni megfelelő csíraszámú szimbiotikus készítményekkel.

Kisfiad esetében a D-K cseppeken, az omega-3 zsírsavakon és az Emóción felül kálciumban és magnéziumban gazdag kiegészítőket, mint Cormin por és búzafűpor javasolnék. A búzafű feltölti a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel is. Belekeverheted mindkettőt- akár egyszerre is- turmixokba, gyümölcslébe, bármilyen nem meleg folyadékba, amit a kicsi fiú szívesen elfogyaszt!

Kérlek, azért az izületi ropogást mutassátok meg egy gyermek ortopéd orvosnak is!

Kerüljétek az állati tejtermékeket, a finomított cukrot, liszteket, ezek ugyanis mind kálciumot vonnak el a szervezettől. 

Érdemes bevezetni a táplálkozásba a kálciumban természetesen gazdag élelmiszereket, mint mák (frissen darálva), olajos magvak (dió, mandula!), zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, banán, aszalt füge, valamint nagyon lényeges a sok-sok önfeledt rohangálás is!

Jó egészséget kívánok nektek!

Értékelés: Nincs

Gomba és a D-vitamin

Ezzel az étellel pótold télen a D-vitamint

Télen nem könnyű pótolni a D-vitamint, de ha nem szeretnél étrend-kiegészítőket szedni, íme egy étel, amivel könnyen pótolhatod a hiányzó vitamint. Se táplálék-kiegészítők, se szolárium, csokicső, se napsütés. De íme egy tökéletes étel, amivel pótolhatod a hiányzó D-vitamint a szervezetedből. A gomba!

Csiperkegomba, laskagomba, shiitake gomba

A gomba ugyan nagyrészben tartalmaz vizet, de D2-vitaminban igen gazdag. 100gramm gombában 2,3 mikrogramm D-vitamin található, ami a napi ajánlott D-vitamin-bevitel 23%-a. Magyarországon termesztett gombák, azoknak, akik nem ismerik az erdei-mezei gombákat!

De hogyan készítsd el, hogy ne vesszen kárba a szupertápanyag?  Ne főzd, inkább párold, s lehetőleg zsírban, vagy vajban. Mielőtt betennéd a serpenyőbe, néhány órára tedd ki az ablakba „napozni”, így még jobban felöltődik D-vitaminnal.

Értékelés: Nincs
zsazsy's picture

Mennyi kalcium kell 9 éves sportoló fiúnak?

Sziasztok!
Mennyi mg  kalcium kell naponta és melyik a legjobb 10 éves sportoló fiúnak?
Köszi

Értékelés: Nincs

Kálcium pótlása gyereknek

Szia,

Mg-okat főleg a szintetikus készítményekben adnak meg, így ezzel kapcsolatban nem tudok neked segíteni. Ezzel kapcsolatosan a Melyek a jó és hatékony táplálékkiegészítők? írást olvasd el kérlek!

A legjobb ha a fiú szervezetét feltöltitek vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és táplálkozására is ügyeltek (finomított ételek, cukor kerülése, sok zöldség, gyümölcs, tisztított víz fogyasztása). Sportolóknak ajánlott termékek közül több gyermekek számára is adható.

Érdemes elolvasni a Gyermekmegörző blogot, kálciumpótlásról itt olvashatsz.

Értékelés: Nincs

Immunerősítés

Sziasztok!

A kisfiam 3 éves, 16 kg. 4 cseppet adok neki a D3 K2 forte-ból. Elég sokszor van felsőlégúti megbetegedése. Érdemes emelni a D vitamin adagját, mikor beteg, hogy gyorsabban kijöjjön a betegségből? Vagy átmenetileg emelni, megelőzés céljából? Több ismerősöm is mondta,hogy ha megfázik, emelt adag D vitamint szed, és 2 nap alatt kijön a betegségből.
Milyen egyéb immunerősítőt ajánlanátok még, hogy ne legyen ennyit beteg?
Előre is köszönöm a választ.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

3 éves gyerkőc immunerősítése

Szia! 

Nyugodtan duplázd meg átmenetileg a napi K2D3-vitamin adagját! 

Mellé adnék még béta-glükános Manó Mannát és/vagy Emóciót, valamint a Gyermek+ tinktúrát, amivel nagyon jó tapasztalataink vannak máris! 

Értékelés: Nincs

D3+K2 vitamin

Két napja kaptam meg a D3+K2 vitamincseppeket, amit a Bionomban rendeltem. A környezetemben mindenki köhög, tüsszög stb..... Én 12 cseppet vettem be , most megduplázzam ?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

K2, D3 vitamin betegségek esetén

Szia Ildi!

Átmenetileg bátran megduplázhatod! 

Jó egészséget neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

K2,D3 vitamin betegség esetén duplázva

Köszönöm a gyors választ ! Viszont kívánom! Jó éjszakát 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel