Kendermag: a szellemi képességek mestere

Cannabis sativaTudtam, hogy létezik kendermag, Lénárt Gitta: Élő italok könyvében olvastam a kendertejről. Az utóbbi időben egyre több helyen olvastam, hallottam róla, de nem tudtam, hogy ennyi mindenre jó, és bevallom, a kender egyéb ismert hatásaival sem kapcsoltam össze igazán. Nos, ez a blog alkalmat adott arra, hogy tüzetesebben tanulmányozzam ezt a növényt. Bár a kender nagyon sokoldalú, ezúttal főként a magjáról és annak előnyeiről, felhasználásáról lesz szó.

Tartalom:


Alapvető tudnivalók a növényről

Magáról a kenderről van egy nagyon részletes írás már az oldalon, ezért csak a legfontosabbakat említeném meg.

A kétszikű kender lágyszárú, egyéves, általában kétlaki növény. Egyes botanikusok szerint a Cannabis sativa az egyetlen faj, több alfajjal. Gyakoribb azonban az a vélemény, hogy 3 faj létezik, a Cannabis sativa, a Cannabis indica vagy Cannabis africana és a Cannabis ruderalis. Ezek különböző jegyeket mutatnak, például magasság, alak, beérési idő szempontjából, illetve a benne lévő CBD (kannabidiol) és THC (tetrahidrokannabiol) arányát, így hatását tekintve is.

Az egyes fajták az Óvilág különböző részeiről származhatnak. A Cannabis sativa 2-3 méter magasra nő és tenyeresen összetett, 3-11 ujjú fogazott levelei vannak, amelyekről könnyen felismerhető. Régészeti kutatások szolgálnak bizonyítékul arra, hogy ezt a sokoldalú növényt már legalább tizenkétezer éve termesztik és használják, így az egyik legrégebben háziasított növény a világon. Ennek az ökológiai szempontból különleges növénynek minden részét hasznosították az emberiség története során, legalább huszonötezer féle terméket lehet előállítani a növényből.

A kezdetektől fogva inkább a rostjáért, mintsem táplálkozási céllal termesztették. Az idők folyamán készült belőle többek között ágynemű, hajóvitorla, hajókötél, ruha, cipő és papír is. Építkezésekhez készülhet belőle deszka, oszlop, tábla, rostjai ugyanis könnyebbek és teherbíróbbak a fánál. A II. Világháború után a kannabinoidok jelenléte miatt a kendert és az abból készült termékek használatát betiltották, de manapság szép lassan újra teret nyer. Fontos kiemelni, hogy az ipari kender nem tartalmaz kábító hatású THC-t, vagy más kannabinolt.

"A friss növény általában nem használatos, bár forrázat készítésére alkalmas. A virágokról nyersen nyert gyanta alkoholos kivonata kockacukorra, teába csöppentve, sűrítménye (hasis) pedig közvetlenül fogyasztható. A növény virágos-leveles részét megszárítva forrázatként vagy élelmiszer-adalékként használhatják fel.

Legismertebb felhasználási módja a szárított növény elfüstölése pipában, vízipipában vagy cigarettának besodorva. E közismerten élvezeti célokra használt növény értékes gyógyító erővel is rendelkezik." (Dr. Kmeth Sándor: Herbárium)

A kender mint gyógyszer

Gyógyító hatása régóta ismertA kender gyógyító hatása évezredek óta ismert. Füvészkönyvekben úgy emlegették, mint "minden bajra enyhülést adó gyógyír", a belőle készült kivonatok a legelterjedtebb gyógyszerek voltak szerte a világon. A növény több mint 60 kannabinoid anyagot tartalmaz. A wikipédián olvasható, hogy "a cannabis több orvos véleménye szerint alkalmas (többek között) a sclerosis multiplexes betegek rohamainak enyhítésére, a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő táplálkozási nehézségek kezelésére, illetve a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomás csökkentésére". Néhány esetben hatásosnak bizonyult epilepszia esetén is.

A leveleiből készült vizelethajtó tea reuma esetén nyújthat segítséget, 10 grammot számolunk 1/4 l vízre. Az indiai kender magja borban főzve, kis adagban teljesen ártalmatlan, nagyobb adagban és állandóan használva viszont részegítő hatású, az idegrendszert is megtámadja.

Emésztési hiány esetén (dyspepsia) kitűnő nyugtatószer, ha 10g éterben 0,75 kenderkivonatot oldunk fel. Megnedvesített cukorra 10 cseppet vegyünk be.

"Virágporának kis dózisú fogyasztása csökkenti a "vadkender-allergiát". A homeopátia is használja. Tisztábbá, érzékenyebbé teszi a hallást, tisztítja a fület.

A növény főzete gyulladásos, keléses bőrbetegségekre, orbáncra, fertőzött bőrsebekre lemosásként, borogatásként javallt.
A máj mindenfajta gyulladásos betegségére erősen javallt. Ezért is alkalmazható a köszvényes, ízületi bántalmak kezelésére általánosan és helyileg egyaránt. A szervezetben zajló erjedő folyamatok hatását képes ellensúlyozni.

A vesék és a petefészkek cisztás megbetegedéseiben vízhajtó, tisztító gyógynövényekkel (boróka, zsurló, királydinnye) kombinálva reménykeltő hatású. Alkalmas a hólyaghurut és a vizelési zavarok kezelésére. Főleg forrázatként fogyasztva oldja a prosztata görcsösségét, ezáltal lerakódásait is. A nemi betegségek közül a szifilisz elismert gyógyszere. A korai magömlés és a vizelet-visszatartási problémák kezelését eredményesen segíti. A menstruációs görcsöket oldja. Az egyik legjelentősebb afrodiziákum. A nemiséggel kapcsolatos bűntudati elemeket és az ezekből fakadó testi diszfunkciókat segít rendezni. Fokozza a gyönyörre való érzékenységet. Alkalmazási kultúrája a mitikus korokba nyúlik vissza, az emberiséggel egyidős."

(Dr. Kmeth Sándor: Herbárium)

A kender szellemi hatása

Dr. Kmeth Sándor: Herbárium című művében így fogalmaz: "A kender az egyik legintelligensebb növény, átmenetileg fokozza az elme finomérzékelését, érzékennyé tesz. Egyes kultúrákban szellemi bevezető a tudat felsőbb szféráiba. Segít a folyamatok mögöttes mozgatóinak meglátásában, megértésében. A belátás, átlátás képességének fokozása által feloldja azokat a korlátokat, melyek béklyóba verik a szellemet. Fokozza az emelkedettség érzetét, amelynek megtartásához viszont elengedhetetlen az egyensúly következetes megőrzése. Hajlamosít a jó kedélyállapotra, az örömre. Az alázuhant, sérült személyiséget közelebb emeli a bent lakó teremtőhöz. A lelket az egyesülés állapotába kalauzolja, amely ezáltal megnyugszik. Felpörgeti a képzeletet.

Túlzásban elrugaszkodottá tesz, és túlhangsúlyozza a személyiség fontosságát. Képes az önbizalmat csökkenteni, más esetben pedig túlnövelni. Oldja a személyiség ama sokszor szükséges korlátait, melyek nélkül a felkészületlen, gyenge jellem képtelen megtartani az emberi értékrendet."

Párvati, Siva neje ezzel a növénnyel édesgette vissza és marasztalta otthon urát, hogy az ne máshol keresse a boldogságot. A kender segít a kiútkereső, szellemi utat járó embernek a magára találásban, ám nem helyettesíti sem a szellemi út követését, sem az ahhoz szükséges erőfeszítést.
A közhiedelemmel ellentétben függőséget nem okoz! 

A kendermagról

Ahogy írtram, a növény minden része hasznosítható. A magja, mint más magok esetében is, használható hántolt és hántolatlan formában. 

A hántolt kendermag rendkívül tápláló, mivel optimális arányban tartalmaz fehérjét (30%) és esszenciális zsírsavakat. Elsősorban telítetlen omega 3 és omega 6 zsírsavakban gazdag, amelyeknek aránya 1:3. Ezeket az esszenciális zsírsavakat szervezetünk nem képes előállítani, tehát külső forrásból, táplálékkal kell felvennünk, az emberi test számára optimális 1:3 arányban. Azért fontos ez az arány, mert ma a táplálkozásunk túlságosan gazdag omega 6 zsírsavakban (1:3-1:5 helyett akár 1:30), és ez az eltolódás hozzájárulhat gyulladásos folyamatok kialakulásához, hajlamosít a szabadgyök képződésre. A telítetlenek zsírsavak felelősek az immunválaszért, és hozzájárulnak a vér normál koleszterin-szintjének fenntartásához.

A kendermag rendkívül táplálóA kendermagban számos ásványi anyag is megtalálható, mint például kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán és réz. Ezenkívül E-vitamint és B-vitaminokat (B1, B2, B3 és B6) is tartalmaz. A kellemes, lágy, diós ízű hántolt kendermag könnyen emészthető, hatóanyagai pedig gyorsan felszívódnak. Ez a gazdag rostforrás felhasználható gyümölcs- és zöldségsaláták, gabonapelyhek, magkeverékek, szendvicsek, turmixok, sós és édes kásák, tészták, illetve levesek ízesítésére - a főzés végén hozzáadva. Készülhet belőle mártás, energiaszelet, vagy ízesíthetünk vele nyers desszerteket is. Ahogy a bevezetőben említettem, készülhet belőle kendertej is. Megőrölve kenderliszthez juthatunk, ami nagyon egészséges, és ugyanúgy használható tészták, sütemények készítéséhez, mint a hagyományos búzaliszt.

A hántolatlan kendermag pedig gyógyhatású lehet számos betegség esetén. Kis adagban hatásosan csökkenti a migrént. "A borba áztatott vagy borban óvatosan megfőzött mag rendszeres fogyasztása segít kioldani és felemészteni a mellkasi és feji területeken felhalmozódott hurutokat. E főzet a légutakat is tisztítja, ezért kiváló a nedves asztma kezelésére. Emellett az ellenálló képességet is erősíti.

A tejben főzött mag nyugtatóan hat az idegrendszerre, emeli az ingerküszöböt, ezért epilepsziás betegek kiegészítő kezelésére javallható. Idegrendszeri problémák (neuralgia) kezelésére lélektanilag is alkalmas.

Füstje képes ellazítani a hörgők görcsét, szünteti a fulladásos rettegést, könnyíti a légzést, ezért nedves asztmánál és száraz asztmánál is használható, természetesen a megfelelő nedvesítőkkel együtt. Ezáltal és a tudatos légzéssel az elme könnyebben ránevelhető a nyugalomra. Csillapítja a köhögést. Csökkenti az idegességet, a feszültséget, az ingerlékenységet, oldja a görcsös fejfájást." (Dr. Kmeth Sándor: Herbárium) 

A kendermagolaj jótékony hatásai

A kendermagolajat a kendermagból mechanikai kivonással állítják elő. A kendermagolaj nyolc különféle esszenciális aminosavat, és 90%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Az egyik legkiegyensúlyozottabb olajnak tekinthető. 50-70%-ban tartalmaz linolénsavat (Omega 6) és 15-25%-ban alfa-linolénsavat (Omega 3), ezért 10-20 gramm kendermagolaj fogyasztása fedezi a szervezet teljes napi szükségletét ezekből az esszenciális, telítetlen zsírsavakból. 

A kendermagolajban lévő GLA (gamma-linolénsav) hasznos a menstruáció előtti panaszok (PMS) enyhítésében. Növeli a prostaglandin képződését, és segíti a gyulladások csillapítását. A kendermagból készült olaj az egyetlen étkezési olaj, amely tartalmazza ezt az értékes összetevőt. A GLA jótékonyan hat a neurodermitis-re, segít az ízületi gyulladások, és a cukorbetegség-eredetű idegbántalmak enyhítésében.

Kendermagolaj

Az omega 3 zsírsavak csökkentik a triglicerideket, a koleszterinszintet, a vérnyomást, a vérsűrűséget, ezáltal a vérrögképződést, és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Segítenek az érrendszeri betegségek kezelésében, az idegrendszer normál működésében. Kiváló fájdalomcsillapítók, épp ezért gyakorta használják AIDS, asztma, zöld hályog, epilepszia esetén, a fájdalmak enyhítésére.

A zsírok mellett E-vitamint tartalmaz, amely szerepet játszik a sejtek stressz elleni védekezésében. Ásványi anyagok közül foszfor, kálium, magnézium, kén és kalcium található benne. A kendermagolaj használata ajánlott ízületi gyulladás, a húgyhólyag krónikus gyulladása vagy pikkelysömör, fekélyes vastagbélgyulladás és egyéb krónikus bélgyulladások esetén, valamint mozgásszervi rendellenességek kezelésére.

A kendermagolaj kellemes dióízű, színe az élénkzöldtől az enyhén sárgásig változhat. Az oxidációra és avasodásra való hajlama miatt hűtőben kell tárolni, és felbontás után rövid időn belül elfogyasztani! Melegíteni nem szabad, mivel az omega 3 zsírok rendkívül törékenyek. Használhatjuk salátákba, hidegtálakba, turmixokba, zöldséglevekbe és szószokba. A kendermagolaj haj és bőr ápolására is alkalmas.

Linda


Az Antalvali.com szakértői és a Bionom Termék Tanács által legjobbnak ítélt, kendermagot tartalmazó termékek:


Felhasznált irodalom:

  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Kender
  • http://www.kenderhaz.hu/a-kender/
  • http://nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/kendermag.html
  • Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai
  • Dr. Kmeth Sándor: Herbárium 

További tartalmak a témában:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (20 votes)

Hozzászólások

Kendermegolaj menstruációs fájdalmakra

Sziasztok!

Körülbelül 5 hónapja kezdtem el kendermagolajat szedni, napi 1 kávéskanálnyit. Egészséges vagyok, voltam, az omega tartalma és a menstruációs fájdalmak enyhítése miatt kezdtem el szedni. Ez sikerült is, a 2. hónap után semmi görcs és fájdalom nem jelentkezett, legnagyobb örömömre. De utána, 2 hónapja az eddig mindig pontosan érkező menzesz hol késik, hol előbb érkezik, volt közti vérzésem és aktus közben is többszöri vérzésem. 

Ez lehetséges az olaj miatt? Vagy csupán véletlen egybeesés? Netán túl sok, amit szedek minden nap? 

A választ előre is köszönöm! 

Kinga 

Értékelés: Nincs

Vérzéses panaszokra

Szia Kinga!

Növényi olajokat érdemes kúraszerűen, egymást váltogatva fogyasztani.

A panaszaiddal kapcsolatban kérlek menj el egy teljes körű nőgyógyászati kivizsgálásra és írd meg nekünk a diagnózist, hogy jobban tudjunk segíteni!

Hormonok harca - hormonális problémáink okai a hormonok működéséről szól, benne és a cikk alatt is találsz természetes hormonharmonizáló termékeket.A Ciklusbarát krémről is nagyon jó tapasztalatok vannak.

Értékelés: Nincs

Hántolatlan kendermag, mit csináljak vele?

Véletlenül hántolatlan kendermagot vettem. Hogyan tudnám felhasználni? Esetleg köretként fogyasztott már valaki? arra gondoltam vízben, pár fűsszerrel megfőzni? de nem tudom mennyi vizzel érdemes és mennyi ideig főzni. Köszönettel veszek minden ötletet.

Értékelés: Nincs

Hántolatlan kendermagot akár csíráztatni is lehet

Lehet csíráztatni, vagy áztatás után kendertejet is készíthetsz belőle. Köretként még nem készítettem, szerintem próbáld ki.

Értékelés: Nincs

Kendermag csíráztatását kipróbálom

Szia Anikó,

Köszönöm a gyors választ. Éppen most találtam egy oldalt ahol próbálkoztak köret készítéssel a hántolatlan magból és sajnos nem vált be. Nagyon megkeményedett és ehetetlen volt.

A csíráztatást mindenképpen megpróbálom, köszi az ötletet.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kendermagból növényi tej

Egy év telt el a kérdésem óta, és szeretném megjegyezni: a kender  a kedvenc növényi tejem lett. :-)

1-4 arányban áztatott mag és víz, pár szem datolya és kevés vanilia. Szinte érzem, ahogy felturbózza a szervezetemet.

Bátran ajánlom mindenkinek!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Kérjük a receptet! :-)

Szia Csill!

Köszönjük szépen, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! Arra kérlek, küldd be ezt a remek receptet a Boszorkánykonyhába, nagy kár lenne, ha "elkallódna" itt a sok hozzászólás között!

Én is kedvet kaptam, ki is fogom próbálni! 

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs

Beküldtem a receptet!

Szia Kinga,

Éppen most küldtem be a recptet a Boszorkánykonyhába. Ez az első recept beküldésem, remélem rendben lesz.

Szép estét

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel