Legédesebb kincsünk, a méz - 1. rész

Micimackó nemhiába imádta ezt az aranysárga színű, aromás, illatos táplálékot, a mézet. Nemcsak finom, hanem egészséges is. Számtalan gyógyhatással bír, kívül-belül. Megszépíti a bőrünket, gyulladást csökkent, köhögést csillapít, és még nem is említettük a többi apiterápiás terméket! De mi is az az apiterápia? Ebben a blogsorozatban összegyűjtöm Nektek a mézzel és egyéb méhészeti termékekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Orsika segít nekem. Ő egy érdekes, izgalmas, nagy tudású személyiség, tele életvidámsággal és jókedvvel! Nem olyan régóta ismerjük egymást, de rabul ejtett a mézek és méhek iránti lelkesedése és szeretete. Fantasztikus egyéniség! De ismerkedjetek meg vele Ti is!

Nemcsak finom hanem egészséges isTartalom:

Apiterápia

Előtte azonban tisztázzuk, mit is jelent az apiterápia. A kifejezés az Apis (méh) és a terápia (gyógyítás) szavak összevonásából keletkezett.

Az apiterápia fogalmán a méhek által előállított anyagok gyógyító célú felhasználását értjük. Az ember ősidők óta ismeri és használja ezeket a termékeket (feltételezések szerint i.e. 2700-ban már használták az egyiptomiak, az indiaiak, a görögök, a rómaiak és a kínaiak). Egy részük növényi eredetű: a méz, a virágpor, a propolisz. Más részük a méhektől származik: a méhpempő, a méhméreg és a méhviasz.

Minden, ami a méhkaptárból forgalomba kerül, teljesen természetes anyag és nagyon egészséges. A méhészeti termékek koncentráltan tartalmazzák a növények hatóanyagait. Táplálkozás-élettani szempontból jellemző rájuk, hogy koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer erősödését.

Ismerkedés Orsikával

Hogyan csöppentél a méhészet világába?

- A családom hosszú nemzedékek óta a földből élt. Földművesek, állattartók, egyszerű falusi emberek voltak. Én is maradtam a földnél - de hála nekik - én már tanulhattam, és agrármérnök lettem. Mindig voltak földjeink, az államosítás, téeszesítés után persze már csak apróbb konyhakert nagyságúak. De a háznál állatokat is tartottunk. Méheket is. Nagypapámra emlékszem, ahogy foglalkozott a méhekkel a kert végében, tőle tanulta édesapám, majd én magam is. Most már családi 'zizi' nálunk a méhészkedés. Remélem, a fiaim is megkedvelik.

- Én magam nagyon szeretek kinn lenni a méhesben, minden szükséges tevékenységet együtt végzünk a szüleimmel. A nagy szaktudást igénylő műveleteket is - mint az anyanevelés - igyekszem ellesni szüleimtől, de a nagy fizikai munkát igénylő műveleteknél - mint a pörgetés - mindig ott vagyok. A szakmai munkán kívül én építgetem a családi vállalkozás egyéb szükséges tevékenységeit mint az értékesítés, a marketing, kapcsolattartás a vevőkkel, szállítás, számlázás stb.

Régen Magyarországon a népi gyógyászat szerves része volt a méz és a méhészeti termékek. Miért tűntek el az otthonokból?

- Az 1900-as évek eleje óta van jelen a kristálycukor. Sajnos egyre nagyobb mennyiségben kerül emberi fogyasztásra. Az éves átlagfogyasztás már a 40 kg-ot is meghaladja. 40 kg/fő/év. Míg a mézfogyasztás változó. Magyarországon ez évi 1-2 kg/fő/év. Nyugat-Európában ez magasabb. De még így is jól látható, hogy nagyon nagy a különbség, annak ellenére, hogy a méz (is) édesítőszer.

- Nagyon sok területen helyettesíthető vele a cukor. Sőt! Eredetileg - sok ezer éven át - ez volt az édesítőszer, nem más. Valamint azt is nagyon fontos tudni, hogy az édesítésen kívül sok egyéb olyan tulajdonsága van a méznek, amivel jót teszünk a szervezetünknek, ha azt fogyasztjuk. Szerintem a méz éves átlagos fogyasztási mennyisége, ha lassan is, de emelkedő tendenciát mutat. Köszönhető ez a tudatosabb vásárlási szokásoknak, és az ilyen ismeretterjesztő, felvilágosító írásoknak is, mint ez.

Milyen gyermekkori emlékeid jönnek elő a méhészkedéssel kapcsolatban?

- Főként az illatok jutnak eszembe. A viaszkorongok illata. Illetve a közösségi munka. A család mindig együtt foglalkozott a méhészettel. Nagynéni, nagybácsi. Gyermekként én például a fedelezésben segítettem.

Mi az a fedelezés?

- A méhek a hatszögletű lépsejtekbe behordják a mézet, azt egy vékony viaszréteggel be is fedik, így elraktározzák maguknak télire. Viszont, ha az ember el akarja venni tőlük, és be akarja tenni a pörgetőbe - ami egy nagy centrifuga, tehát a centrifugális erő hatására jön ki a méz a sejtekből -, akkor ezeket a kis viaszfedeleket le kell szedni. Olyan eszközzel tesszük ezt, ami úgy néz ki, mint egy villa, csak sokkal több, és sokkal hegyesebb tüskéi vannak.

- A fedelezésben vehettem részt, mert amikor leszedjük ezeket a viaszrétegeket, akkor ezt a friss, mézes viaszt jó megrágni. Ezt szoktuk rágcsálni, és közben szívogatni belőle a mézet. Nagyon egészséges, mert rágás közben rengeteg aminosav kioldódik belőle.

- Valószínűleg azért, mert már gyerekként belecsöppentem a méhek világába, nem érzek félelmet a közelükben. Tényleg olyanok, mint más állatok. Ki lehet tapasztalni, hogy mikor támadóbbak, rosszkedvűek, mikor idegesek. Érzik az időjárást, érzékenyek az illatokra és a zajokra.

- Bár a múltkor volt egy "kisebb balesetem", amikor a méhméreg hatásait tudtam megtapasztalni. Nagyon bátor voltam, és valószínűleg éppen érzékenyek voltak az időjárásra.

- A propolisz is a gyermekkori emlékeim része, mert kivonatát folyton használta az egész család. A nagypapámnak például sokízületi gyulladása volt, ezért külsőleg is kenegette, és belsőleg is fogyasztotta.

Különböző mézfajták

Milyen mézfajták léteznek, és melyiknek milyen gyógyhatása van?

Érdekességek a mézről- Az általános jó hatások minden fajtaméznél megvannak, de vannak olyan fajtamézek is, amelyeknek speciális gyógyhatást is tulajdonítanak.

- A tavaszi virágméz, akác, hárs a hurutus megbetegedésekre kiváló, a gesztenye a visszerekre van jó hatással, a repcét gyomorsavasság ellen ajánlják, a napraforgó méz szép aranysárga színe miatt a legalkalmasabb mézeskalács készítésére, a selyemfűméz és az akácméz a virágporra allergiásoknak is ajánlható - óvatosan (szinte nem is tartalmaznak virágport).

A mézfajtákról itt találtok egy szuper összefoglalót.

Propolisz

Térjünk át egy másik apiterápiás termékre. A propoliszt, a legerősebb természetes antibiotikumunkat már említetted. Mesélj nekünk róla!

- A propolisz keletkezéséről azt kell tudni, hogy a különböző növények, elsősorban a fűzfa rügyének a külső váladéka egy ilyen ragacsos, gyantás anyag, és ezt a méhek összegyűjtik. A méheknél van munkamegosztás, hogy kinek mi a feladata. A propoliszgyűjtés az idősek feladata, mert sajnos ebbe nagyon sokan belepusztulnak.

- A méhek a begyűjtött ragacsos anyagot átalakítják, feldolgozzák a saját kis testükkel, ezáltal jön létre a propolisz. Ugyanígy készül végül is a méz is. Ebben az esetben a növények nektárját szívják ki, a gyomrukban megemésztik, és az onnan kikerülő termék a méz. A propoliszt is átalakítják a gyomrukban, és utána, ami előjön a méhből, az már nemcsak a gyantának az anyaga, hanem a méh emésztőenzimjeivel feldúsított anyag. Így olyan erős baktérium-, vírus-, és gombaellenes anyag jön létre, amivel tudják a saját kis életterüket védeni.

- Főként régen, amikor saját természetes üregekben éltek, akkor hasadékot, nyílást ezzel tömtek be. És ha egy betolakodó jött a kaptárba, akár kisebb rágcsáló vagy bogarak, akkor megölték a mérgükkel, és utána bebalzsamozták a tetemét, hogy ne a kaptárban induljon bomlásnak. A propolisznak ezt a balzsamozó, tartósító tulajdonságát használták ki az egyiptomiak a balzsamozáshoz.

- A propolisz több mint fele tulajdonképpen gyanta, amit fák kérgéről, rügyekről, bimbókról gyűjtenek össze a méhek. A másik fele viasz (30%), különböző illóolajok (10%) és virágpor (5%), míg a fennmaradó 5%-ban széles választékát találjuk a propoliszban az olyan további alkotóknak, mint aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, és ami a legfontosabb: bioflavonoidok. Ismereteink szerint leginkább a bioflavonoidoknak köszönhető a propolisz áldásos hatása.

- Erős alkoholban feloldva tudjuk külsőleg vagy belsőleg használni. Elsősorban szájüregi fertőzéseknél, de gyomor-, bélfekélyesedésnél, ízületi fájdalmaknál, húgyúti fertőzéseknél is fantasztikusan hatásos.
Erős fájdalmakkal járó húgyúti fertőzéseknél 30-50 cseppet használjunk, de egy enyhébb lefolyású fertőzésnél 15-20 csepp elegendő, lefekvés előtt. Túladagolni nem igazán lehet, viszont az alkoholtartalma miatt a gyerekeknél oda kell figyelni az adagolásra.

Milyen tapasztalataid vannak a propolisszal kapcsolatban?

- A legcsodálatosabb élményem egy hölggyel kapcsolatos, aki nyombélfekéllyel keresett fel egyszer, és meggyógyult a propolisz hatására. Azóta is minden nap fogyasztja.

Nézzük, hogy mit ír a Wikipedia a propoliszról:

Propolisz = "Elő-város" - a kaptár védelmezője.

Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok. További fontos hatóanyagok: kalkonok, terpének, vitaminok (B1, B2, B6, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsődleges felhasználás esetén).

A propolisz gyógyhatását az emberiség a legrégibb idők óta ismeri. Arisztotelész "a fák könnyének" nevezte, s használta a gyógyászatban.

A méhcsaládban számtalan méhecske él együtt, nincs a világon olyan nagy állattenyészet, ahol annyi állat élne együtt, mint egy méhkaptárban, mégis ritkák a járványok, mert a propolisz megvédi őket a káros mikroorganizmusoktól.

Általános jó hatással van minden szervrendszerünkre, sejtjeinkre is. Öregedést gátló, regeneráló, tisztító hatása van. A természetes bélflórát nem károsítja, ellenjavallata nincs. Használata csak propolisz-allergiásokra veszélyes. Szinte hihetetlen, milyen hatásosan csillapít bizonyos fájdalmakat, a hatása vetekszik a fájdalomcsillapítókéval.

Külsőleg használhatjuk nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra, erős baktériumölő és hámgyógyító hatása van.

Belsőleg légúti betegségekben, a húgyutak fertőzései, a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás meleg vízzel naponta többször gargalizáljunk. A szájban lévő sebeket ecsetelhetjük is. Sokan ajánlják impotenciára, más (nem lelki eredetű) szexuális problémákra, a propoliszon kívül magát a mézet is, férfiaknál akár a nemi szervbe masszírozva. Az orvostudomány a propolisz felhasználásával biztató eredményeket ér el a rákgyógyítás területén is.

Az adagolás függ a testsúlytól is. Egy általános immunrendszer erősítésre átlagos testsúllyal napi 1-2 x 20 cseppet szoktak fogyasztani étkezés előtt negyed órával. Jó tudni, hogy 1 ml = 25 csepp. Súlyosabb betegségeknél használnak napi 3 x 50 cseppet is.

Méhviasz

Mit kell tudni a méhviaszról?

Méhviasz- Maguk a méhek állítják elő. Szerintem ez az egyik legfantasztikusabb dolog. Ha belegondolsz, a legtöbb gyertya paraffinból készül. A méhviaszt pedig ez a kis rovar a viaszmirigyével állítja elő. Ebből lesz az a méhsejtes lép, amibe aztán a kaptárba hordják a mézet. Miután kiépítették a lépkeretet, a nemzedékek sora ezt több évig használja.

- A méhsejtes lép több célt is szolgál. Az anyakirálynő oda rakja le a petéket, és a rovar egyedfejlődés szakaszain keresztül - pete, lárva, báb, rovar - ebben nőnek fel a méhek. A méhviasz már ezáltal is használódik, mert amit a báb levet, illetve a méhek ürüléke is benne maradhat. Ha már láttatok lépes mézet, ami friss, az egészen fehér. De ha ezt több évig a méhek használják, akkor barna színt ölt. Ilyenkor a méhészek ezt összeolvasztják, amiből malomkő nagyságú, hatalmas korong keletkezik.

- A méhész szaküzletek, vagy viaszfeldolgozó cégek ezt újra feldolgozzák. Megint felolvasztják, két hengerrel nagyon vékony viaszlapokat készítenek belőle, és ezek kerülnek a kaptárban található keretekbe. A hengerrel hatszögformákat mintáznak a szűzlépben, amely megkönnyíti a méhek munkáját. Azért hatszögletű, mert ez a leghelytakarékosabb megoldás, ez a legalkalmasabb forma arra, hogy minél több méz beleférjen. 

- Pont egyik nap láttam erről egy videót, amely nagyon érdekes: ha belegondolsz, ezek a keretek függőlegesen lógnak, így a hatszögformából a méz - először nagyon folyékony - simán kifolyna, ha a természet nem oldotta volna meg ilyen okosan. A méhek a hatszögletű formának a szélét felfelé kanyarítják, így nem tud kifolyni onnan a méz.

Orsikáék méhészete

Hogyan választanak a vadon élő méhek élőhelyet maguknak?

- Fontos, hogy megfelelően árnyékos hely legyen, fellelhető legyen a közelben megfelelő virágállománnyal rendelkező méhlegelő és ivóvíz.

Mesélj a saját méhállományotokról!

- Nekünk 150 méhcsaládunk van. Ebből 100, aki erősen termelő család. Egy ilyen termelőcsaládban van 50 000 dolgozó méh, egy anyakirálynő, és 10-20 here, aki a hímivarú méh. Ők semmit sem csinálnak, csupán évente egyszer a szaporodásért felelősek.

Aranyvirág MéhészetNagyvejke, az Aranyvirág Méhészet otthona

- A fiatal családok a raj, őket idén szaporítottuk. Hogyan szaporítjuk őket? Úgy tudsz életerős családokat csinálni, ha anyákat nevelsz, azaz arra ösztönzöl egy családot, hogy neveljenek ki egy anyakirálynőt. A méhcsaládnak nagyon nagy a túlélési kényszere. Egyedül egy méhecske meghal, csak közösségben képesek létezni. Ez a legszebb az egészben, ez az egymásra utaltság, együtt élő közösség. Ez az 50 000 méh együtt olyan, mint egy hatalmas szerv, egy orgánum. Mint ahogy bennünk is sok-sok pici sejt van, de csak együtt működőképesek. Mégis, ha meghatározunk egy központot, az az anyaméh.

- Ha egy családból elvisszük az anyát, akkor ott perceken belül pánikhangulat tör ki, mert ők elsősorban illatanyagokon keresztül kommunikálnak, és ha nem érzik az anyát, azonnal igyekeznek méhanyát nevelni. Mindig vannak kissejtek, egy-két napos peték, hiszen a méhanya folyamatosan petézik. Az egyik sejtből megpróbálnak anyát nevelni. Az, hogy egy petéből anyakirálynő vagy dolgozó lesz, az a táplálék milyenségétől és minőségétől függ. Az összes lárvát méhpempővel etetik az első 3 napban, de a 3. naptól kezdve már csak az anyakirálynőnek szánt lárva kap méhpempőt tovább. A többiek mézet és virágport kapnak.

- Az anyakirálynő évente egyszer, tavasszal kirepül a herékkel együtt, ez az ő nászrepülése, és onnantól kezdve egész évben minden nap több ezer petét rak le. Az anyaméh akár 5 évig is elél. (Míg a méhherék és a dolgozók nyáron 4-6 hétig, télen maximum 5-6 hónapig élnek.) Ezt az életerejét és ezt a hatalmas produktumot, amit ő lerak - egy nap akár több száz petét - a méhpempőnek köszönheti.

- A fiatal, egy-két napos méhek az első hetekben bent vannak a kaptárban, és ők etetik, tisztogatják a lárvákat, illetve a benti tisztaságért felelősek. Őket dajkaméheknek hívjuk. Néhány méhből őr válik, akik a bejáratot őrzik. A többiek pedig a gyűjtőmunkát végzik. Az aktív időszak tavasztól kora őszig tart, ekkor a dolgozók ameddig élnek, azaz 5-6 hetes ciklusokban munkálkodnak.

- Kora ősszel elkezdenek készülni a télre, nyugalmi fázisba vonulnak, lelassul az életműködésük. Körbe gyűlnek, legbelül tartózkodik az anyakirálynő. Közben mézet fogyasztanak, ezért gyűjtik évközben.

Mi a különbség az álló és a vándorló méhészet között? Nektek állandó helyszínetek van, mesélj róla!

A méhek okos érző állatok- Igen, mi nem vándorlunk a méheinkkel. A méhek nagyon okos, érző állatok, nagyon jó tájékozódási képességekkel. Gondolj csak bele, milyen érzés lehet, hogy egyik nap még az Alföld legelőin gyűjti a virágport, ott szorgoskodik, másnap reggel - mert ugye a vándorlás éjszaka történik, hajnalban már az eltervezett helyen kell lennie a kaptárnak -, amikor kirepül, a Mátra lábánál találja magát...

- Nem tartom állatbarát módszernek. Mi kihasználjuk így is őket, hiszen a mézet, amit maguknak gyűjtenek, mi, méhészek elvesszük tőlük. Szerintem a legkevesebb, hogy cserébe lelkiismeretesen gondoskodunk róluk. Számunkra nem az a cél, hogy minél több mézet kicsikarhassunk tőlük. Mi évente háromszor, maximum négyszer pergetünk. A virágfajták elvirágzása után.

- Jó évben pergetünk a tavaszi gyümölcsfák elvirágzása után, április végén, majd az akác után, május közepén, a hárs után, június elején, és a napraforgó virágzása után, júliusban. Amit ezután gyűjtenek a méhek, azt már meghagyjuk nekik a telelésre, hogy azzal az élelemmel tudják átvészelni a hideg hónapokat. A vándorméhész egy-egy virágfajtáról többször is pergethet. Mivel például az akác később virágozhat északon, illetve magasabb vidékeken, mint az Alföldön. Így ő a méhcsaládjaival vándorolva, egy fajta virágról többször is pergethet, ami véleményem szerint igencsak megerőltető a méheknek. Egyrészt nagy alkalmazkodóképességet kíván tőlük, más részről nem hiszem, hogy jó nekik a szállítás, a bezártság, amíg eljutnak egyik helyről a másikra.

Aranyló méz

- Tavaly kértük a Biokontroll Kft.-től a bio minősítést a mézeinkre. Ha minden igaz, két év kell a minősítés megszerzéséhez. Az álló méhészetünkkel jó esélyeink vannak rá, és könnyebb is megszerezni a bio jelzést, hiszen mi egy tolnai falucska határában ideális helyszínt találtunk a kaptárainknak, míg ha vándoroltatnánk, oda kell figyelni, hogy milyen távolságban nem lehet autóút a közelben, vagy éppen vegyszerekkel kezelt legelő.

A következő részben folytatjuk a többi apiterápiás termék megismerését. Addig is vedd elő a sarokból a mézescsuprot, és élvezd ki a méz már megismert tulajdonságait!

Klau


Forrás:

  • http://www.propolisz.com/apiterapia/;
  • http://www.termeszetgyogy.hu/apiterapia.html;
  • http://www.astronet.hu/test-es-lelek/alternativ-kezelesek/apiterapia-a-mezben-rejlo-egeszseg-102807;
  • http://www.mezfutar.hu/propolisz/;
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Propolisz;
  • http://eletmodszer.com/mezfajtakrol_es_csodalatos_hatasukrol

Következő: » Legédesebb kincsünk, a méz - 2. rész »


Kapcsolódó termékek:


További tartalmak a témában:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (18 votes)

Hozzászólások

Bakteriális fertőzésre jó-e a tinktúra?

Sziasztok!

Arccüreg gyulladásom volt pár hete, melynek maradványa a torkomban, számban keletkezett baktériális fertőzés.

Arcüregre kaptam antibiotikumot, most is írt fel a doktornő (Dt) de ezt már nem vagyok hajlandó beszedni.

Tudom, hog a propolisz jó a baktériumok ellen. Ha ezzel a tinktúrával kezelném, várható lesz javulás, gyógyulás?

Előre is köszi a választ!

Juti

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Propolisz tinktúra bakteriális fertőzésre

Szia!

A válasz a kérdésedre a fenti cikkben benne van. Csak javasolni tudom a propolisz tinktúrát, mert az egyik legerősebb természetes antibiotikum, és gyulladáscsökkentő szer.  Az antibiotikum szedése után fontos a bélflóra harmonizálása is, melyre  természetes étrend-kiegészítőket javaslok. Az Emóció az egyik legjobb és legismertebb közülük, a jótékony hatásáról ebben a blogban írtam. A Prebiotikus rostkoktél is nagyon jól bevált nálunk. Gyógyulj meg mielőbb!

Értékelés: Nincs

Méz

A mézzel kapcsolatban olvastam több helyen, hogy 70 fok felett veszélyes anyagok szabadulnak fel belőle, ergo így nem szabad forró teába tenni és sütni sem vele.....? Ettől teljesen ledöbentem, ugye nem igaz? Csak mert én elég sűrűn használom édesítésre.

Értékelés: Nincs

Méz hevítésekor veszélyes anyagok?

Szia!

ITT olvashatod a megnyugtató választ és fenti cikksorozatban pedig a méz jótékony hatásairól is olvashatsz

Értékelés: Nincs

Méz, megnyugodtam

Köszönöm a gyors választ. :-) Megnyugodtam. 

Értékelés: Nincs

Méhek etetése

Nagyon tetszett ez az érdekes írás a méhészetről. Sajnos ismerek olyan magukat méhésznek nevező embereket, akik kilószámra veszik a kristálycukrot, hogy legyen mivel eteni a méheket télen. Elszomorító, és dühítő.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel