Ötórai tea, hatkor!

Már biztosan olvastátok a hírt, hogy 5 héten keresztül, minden második szerda este együtt teázhatunk Antal Valival. Mondhatnám, hogy ez nekünk mindennapos, hiszen elég gyakran teázunk közösen, de van valami, illetve valakik, akik még különlegesebbé teszik ezeket az alkalmakat, nekünk kollégáknak, barátoknak is. Ezek bizony a meghívott vendégek!

Kérsz teát?

Most, hogy az első teadélután lezajlott, már biztosan tudom, hogy mindig itt leszek és nemcsak azért, mert azt a megtisztelő feladatot kaptam, hogy én készíthetem el a teáitokat, hanem azért is, mert nagyon érdekes, tanulságos és szórakoztató volt.

Amikor először került szóba az est megrendezésének a lehetősége, bizony átfutott az agyamon, hogy a nagy előadó mindenre alkalmas, csak valahogy teázónak nem. Sebi kolléganőm megint bebizonyította, hogy csak akarni kell. És ő akarta! Kartondobozból, fa-asztallapból, gyertyákkal, kagylókkal, kavicsokkal, növényekkel és néhány fotellel olyan hangulatossá változtatta a termet, hogy meglepődtünk. Még mindig nem egy japán teaház (nem kellett a földön ülnünk!), de nagyon kellemes környezet fogadta a vendégeket.
Gyertyafénynél

Vali első teázó partnere Lénárt Gitta volt, az Élő édességek könyve, Élő ételek és Élő italok című könyvek írója. Persze nem csak ezeket írta, de nekem ezek kerültek először a könyvespolcomra, ebben a sorrendben.

Nem állítom, hogy minden receptjét elkészítettem, mert az aszalással még csak barátkozom, de nagyon finom nyers tortát vittem egy alkalommal egy ismerős szülinaposnak, aki a nagy választékból (volt ott parfé-torta, dobos, meg minden), csak az általam készített nyers meggyest méltatta figyelemre. Nem maradt sok, de azt is elrejtette másnapra! 

Mivel Gittát vártuk beszélgetőpartnernek, így természetes, hogy a welcome drink zöld és narancssárga nyers gyümölcs- és zöldséglé volt. Tanúsíthatom: mennyei finomak! És szépek is!

Zöld-sárga welcome drink

A  zöld turmixot Gitta készítette, és még  meglepett bennünket apró falatkákkal is. Volt sós és kókuszos aszalt kréker, meg még kétféle, de azokat nem sikerült megkóstolnom... 

Vali bevezetője után Gitta elmesélte, hogy vegetáriánus férjén keresztül került a zöldségekkel közelebbi kapcsolatba, majd az allergiáját gyógyítandó, reflektorfénybe kerültek a nyers ételek. Olyan jó eredményt ért el, hogy egy blogbejegyzésben meg szerette volna osztani az enzimekkel kapcsolatos jó tapasztalatait másokkal is, de miután a tudományos részre senki nem volt kíváncsi, mást gondolt. A kitalált, kifejlesztett ételeket lefényképezte, és úgy tette fel az oldalára. Na, innentől ugrott meg a látogatottsága. Annyira belelendült, olyan lelkesedéssel és persze tudással csinálta, hogy egy kiadó megkereste, és nemsokára meg is jelent az első könyve, amit azóta már több követett.

Sokan eljöttek a beszélgetésre

Sok szó esett az ételek elkészítéséről, az aszalás fortélyairól, az ízek maradandóságáról és természetesen a nyers ételek fontosságáról. Amíg mi a nyálunkat nyeldestük az ízek kavalkádjai miatt, Vali már arról kíváncsiskodott, hogy vajon vannak-e Gittának úgynevezett sikersztorijai. Hát igen, rengeteg visszajelzés érkezett, hogy az étkezés megváltoztatásával elmúltak ízületi, emésztési panaszok. Volt, aki műtétet úszott meg az életmódja ilyen irányú változtatásával, és nagyon sok gólyahírt is kapott az elmúlt években!

Kiderült, hogy a jelenlévők között is volt egy hölgy, aki elmondása szerint daganatos betegségből gyógyult ki többek között a nyersétel terápiával. Ő részt vett Gitta 3 napos bentlakásos "főző"tanfolyamán a lányával együtt, és az ott tanultakat azóta is eredményesen alkalmazzák. Az első étkezésükre lasagnét készítettek, amit azóta is emlegetnek! A tanfolyamról mesélték, hogy sokan a férjüket is elvitték. Ők a szobájukban kolbászt, kenyeret dugdostak az éhenhalástól félve. A harmadik nap végén érintetlenül vitték haza a dugi ételt, mert az ott készítettek annyira ízlettek, hogy eszükbe sem jutott a kolbászuk!

Erről jut eszembe, hogy nagy örömünkre két férfiembert is üdvözölhettünk a teázó vendégek között. Jó látni, hogy a férfiak is egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás irányába!

Gitta azokra is gondolt, akiknek nincsen idejük, módjuk, tehetségük, hogy ilyen ételekkel foglalkozzanak. Illetve ne csak pizzát és hamburgert lehessen házhoz szállítani, hanem az egészséges ételek kedvelőinek is módjában álljon megrendelni a vacsorájukat. Létrehozta a Nyersétel Akadémiát! Itt lehetőség van arra, hogy nyersétel készítő tanfolyamon vegyél részt, ételt kérj házhoz, vagy partira, rendezvényekre rendeld meg azt, esetleg személyes tanácsadást kérj.

Az estét eredetileg 2 órásra terveztük, de olyan jól éreztük magunkat, annyi új infót kaptunk, hogy majdnem 4 órásra sikeredett. Voltak persze, akik sajnálkozva - hogy nem maradhatnak tovább -, korábban elköszöntek, de a többség kitartott!

Két hét múlva újra találkozunk, most Kocsis Gábor lesz Vali beszélgetőpartnere. A beszélgetés apropója: "Gondolatok az életről - köszönet érte a halálnak!"

Érdekes téma! Főleg egy olyan ember szájából hallani, aki közelről megismerte mindkét oldalt.

Érdemes bekapcsolódni még most is a beszélgetés-folyamba, hiszen Gáborral együtt még 4 teaest van hátra. Itt megnézheted, hogy kikkel teázunk együtt.

Most még érdemes a bérletet megvenni, ha mind a 4 előadónkra kíváncsi vagy, mert jobban jársz, mint az alkalmankénti jegyvásárlással.

Teák amiket vendégeink fogyasztottak

Mielőtt elbúcsúznék, meg kell említenem, hogy az este másik házigazdája és fénypontja a Tulsi tea volt!

A kancsókban Gotu kolás és Gránátalmás Tulsi tea gőzölgött. A Rózsás- fahéjas Tulsi a következő alkalommal kerül kóstolásra!

A ropogtatnivalót pedig a Rapunzel édes barackmagja jelentette!

Pálma


További tartalmak a témában:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel