Tavaszi szél, rigófütty, gyomorfekély...

Kék égbolt, méhecskék, madarak, egyre bátrabban előbújó napsütés. És egy régi, nem várt ismerős: az egyre határozottabban jelentkező gyomortáji fájdalom... A peptikus fekélybetegségek őszi és tavaszi fellobbanása sajnos gyakori jelenség.

Peptikus fekélyek

Tartalom:

Az őszi időszak talán nem is igényel különösebb magyarázatot, de mi a helyzet a tavaszi fellángolással? Ilyenkor minden színes, illatos, élettel teli! Hogy kerül ide egyáltalán a gyomorfájdalom??? A természet ébredezik, leltárt készít a pihenés alatti károkról, helyet készít az újnak, a szépnek: szebbnek, jobbnak, hasznosabbnak, szükségesebbnek. Ezek azonban univerzális dolgok, nem korlátozódnak csupán az évszakokra! Gondolj csak bele: mibennünk is hasonló folyamatok mennek végbe, a gyomor is takarít. Vagyis takarítana, ha hagynánk, és nem állnánk folyton az útjába. Kisöpörné a sok beletuszkolt rosszat, károsat, haszontalant...

A gyomor egy igazi sokat bíró munkagép, érzékeny lélekkel megáldva.  Nyeli, nyeli, emészti, aztán felemészti... Ha egyfolytában tömködjük belé a számunkra megemészthetetlen problémákat, hogyan is várhatjuk el tőle, hogy ne akassza ki a "bizonytalan ideig nem üzemel" táblát?

Ennek az írásnak az a nem titkolt célja, hogy lehetőséget teremtsen a gyomor működésének és lélektanának kicsit bővebb megismerésére! A bennünk zajló csodálatos és teljesen logikus folyamatok megismerésével talán a változás, változtatás is más színben tűnik majd fel. Bízom benne, hogy az itt olvasott információk, lehetőségek segítségével könnyebb lesz az indulás is a gyógyuláshoz vezető úton!

Kezdjük ismét az alapoknál! Ismerkedés a gyomorral: anatómiai alapok, működés

A gyomor az emésztőcsatorna legtágabb szakasza, a nyelőcső (oesophagus) folytatása;  horog alakú, izmos falú szervünk. A hasüregben a rekeszizom és a máj alatt helyezkedik el, a középvonaltól kissé balra tolva. Kisgörbületi és nagygörbületi felszíneit különböztethetjük meg. Falát kívülről a hashártya borítja.

A gyomor anatómiája

A nyelőcső beszájadzásánál található része a gyomorszáj (cardia), amely a 11. háti csigolya magasságában helyezkedik el. Az utána következő tág felső rész a fundus, ami általában levegővel telt. A fundus a testrészben (corpus) folytatódik, kimeneti része pedig a pylorus. A pylorus fekvő helyzetben az 1. ágyéki csigolya magasságában, míg álló helyzetben a 2-3. ágyéki csigolya magasságában helyezkedik el. A pylorus előtt közvetlenül egy kissé tágult szakasz található: ez az antrum pyloricum. A pylorus erős, körkörös záróizmát musculus sphincter plyori névvel illetjük.

A gyomor belső felszíne redőzött. Falának simaizomzata hosszanti, körkörös és ferde rétegekből épül fel, amelyek segítségével keverő, perisztaltikus mozgást, pépesítést végez. Nyálkahártáját nyáktermelő hám borítja, amelyben a mirigyek sósavat, pepszinogént, nyákot és peptidhormonokat termelnek. A pepszinogén sósav hatására fehérjebontó pepszinné alakul. A gyomornyák védi a gyomor nyálkahártyáját az önemésztődéstől.

A gyomor két erős záróizmának a feladata (cardia és m. s. pylori), hogy az emésztés folyamata alatt megakadályozza a táplálék idő előtti továbbjutását, illetve rossz irányba történő visszajutását. A falat leérkezésekor a gyomorszáj kinyílik, így a táplálék bejut a gyomorba, ahol hagymalevél-szerűen rétegződik. A gyomortartalom pH-ja kívülről befelé növekszik, tehát a legbelső rétegben marad meg leghosszabb ideig a nyálra jellemző pH-érték. Az elsőként leérő falatok a gyomortest középső részét borítják, ezek pH-ja erősen savas (hozzávetőlegesen 1,5). A gyomormozgások hatására a tartalom összekeveredik, és a pH így kiegyenlítődik.  A gyomorban végbemenő emésztési folyamatok lezajlása után az alsó záróizom  (musculus sphincter pylori) megnyílik, és a pépesített gyomortartalom apró részletekben továbbítódik a vékonybélbe.

A gyomor működéséért, beidezgődéséért a szimpatikus és paraszimpatikus (nervus vagus - bolygóideg) idegrendszer személyesen kezeskedik.

De mi is az a fekély? Kialakulása, tünetei, típusai, lehetséges szövődményei, vizsgálata

A fekély lényegében a nyálkahártya kisebesedése, pontosabban a gasztrointesztinális nyálkahártya egy részének felületes, 5 mm-nél nagyobb átmérőjű hiánya, amely átterjed a nyálkahártya izomrétegére, a muscularis mucosára. Az eróziók (röviden jellemezve olyan felmaródások, amelyek még nem fekélyek, de akármi is lehet belőlük...)  ezzel szemben nem érintik a muscularis mucosát.

A peptikus fekély definíciója a következő:

"Általános felfogás szerint olyan betegségről van szó, amelyben az agresszív anyagok (pl. sósav, pepszin, ételek anyagai, erős fűszerek), valamint a mucosa épségét és ellenálló képességét biztosító rendszerek (pl. a védő mucin, a gyomorfal vérellátása és beidegzése, a sejtregeneráció) egyensúlya megbomlik, s a károsító tényezők szabadon fejthetik ki hatásukat."

Maga a gyomorfekély kifejezés a mai szóhasználatban kissé összemosott fogalom, ugyanis a peptikus fekélyeknek elhelyezkedésüket tekintve két típusát különböztethetjük meg: a gyomorfekélyt (ulcus ventriculi), valamint a nyombélfekélyt (ulcus duodeni). A nyombélfekély általában a nyombél kezdeti, néhány centiméteres szakaszát érinti, azonban bizonyos állapotokban (pl. gyomoreltávolítás után) távolabbi szakaszain is kialakulhat az elváltozás. A peptikus fekélyek jelentős hányadát (5:1 arányban) a nyombélfekély teszi ki, a gyomorban kialakuló fekélybetegség jóval ritkább elváltozás.

A peptikus fekélybetegséggel küzdők száma sajnos folyamatos növekedést mutat, ami nagy részben az életmódunkból, de legalább ennyire a nem túl optimális hozzáállásunkból fakad.

A peptikus fekélyek tekintetében a nemek aránya közel azonos, ám a korral együtt kialakulásának valószínűsége is növekedést mutat, ami a gyógyszerszedési szokásokkal és a csökkenő szöveti prosztaglandin szinttel egyaránt összefüggésbe hozható.

0-s vércsoport esetében, stresszes életmód, valamint rendszeres alkoholfogyasztás mellett szintén jóval többször találkozhatunk peptikus fekélybetegségekkel, de az elváltozás erős dohányosok körében is kétszer gyakrabban fordul elő! A mikrokeringésre gyakorolt rendkívül káros hatása miatt a dohányzás jelentős fekély/sebgyógyulást hátráltató szerepe sem elhanyagolható.

Itt, ott, előtte, utána. A tünetek sokszínűségéről

Az alábbi tünetek jelentkezése erőteljesen felveti fennálló gyomorfekély lehetőségét:

Legfőképp a felső harmadban, a középvonaltól kissé balra jelentkező gyomor feletti fájdalom, amely tompa, nyomó jellegű, és leginkább állandó. A fájdalom kisugározhat a hátba, baloldali irányba is. A fájdalom főleg étkezés után jelentkezik: a gyomor kiürülésével megszűnik, majd újabb étkezésre fokozódik. Gyakran kíséri émelygés, akár hányás is előfordulhat.

Az alábbi tünetek jelentkezése erőteljesen felveti fennálló nyombélfekély lehetőségét:

Jól körülhatárolt, a középvonaltól kissé jobbra helyezhető gyomor feletti fájdalom, amely égő és éles. Kisugározhat a hátba, jobboldali irányba a derékba. Tipikus jellemzője az éhségfájdalom: az evés szünteti, csillapítja, de a gyomorürüléssel együtt újra megjelenik (akár már 30-60 perc múlva, de leggyakrabban étkezés után 1-4 órával) Ennek oka a savas gyomortartalom bulbusba (ez a patkóbél kezdeti része) jutása. Gyakori az ébresztő, éjszaka jelentkező fájdalom. Savhányás is előfordulhat.  A  hasi panaszok jellege nem mindig típusosan fájdalomszerű, gyakori a fokozott éhségérzet, valamint az égő, tompa nyomásérzés is.

A fekélyek kialakulásának 5 stádiumát különböztethetjük meg:

 • A legelső stádiumban alaktani elváltozás(ok) még nem alakulnak ki, azonban a fekélybetegségre jellemző panaszok megfigyelhetőek. A leletek többnyire teljesen negatívak, ez a tipikusan "minden rendben - mégsincs rendben" állapot... Ahogy a tankönyvek fogalmaznak: az "egyetlen értékelhető eltérés a vegetatív idegrendszer labilitása."
 • A második stádium már egyértelműen a kifekélyesedést megelőző állapot, amely általában fokozott savelválasztással jár. A kezdeti tünetek erősödnek, fokozódnak, és elhatalmasodik a "fülemen is folyik a sav" érzés.
 • A harmadik stádiumban már különféle vizsgálati módszerekkel (gasztroszkóp, nyeletéses RTG) kimutatható a fekély jelenléte, az összes velejáró tünettel egyetemben.
 • A negyedik stádium igen becsapós fázis, itt ugyanis a tünetek mérséklődnek, halványulnak, ennek ellenére nem gyógyulás, hanem úgynevezett lappangó állapot jön létre. Jellemzője, hogy hosszú időn keresztül elkísérheti "gazdáját", hol javulásos, hol pedig romlásos szakaszokkal tarkítva. Erre a stádiumra jellemző az a bizonyos tipikusan őszi-tavaszi fellángolás!
 • Az ötödik stádium a következmények, szövődmények fázisa, amelyre ma már - szerencsére - egyre ritkábban kerül sor. Hegesedések, összenövések, vérzések, perforáció,  a fekély más szervbe hatolása (penetráció), a pylorus szűkülete, sorvadás alakulhat ki.

A perforatio a gyomorfal átfúródását jelenti, amelynek következtében a gyomortartalom kikerül a gyomorból, hashártyagyulladást, akut hasi kórképet idézve elő. Azonnali műtéti indikációt jelent!

A vérzésre sokszor vérhányás, szurokszéklet (az emésztett vértől sötét, fekete színű széklet) hívja fel a figyelmet, ám nagyon gyakran csupán mikroszkóppal, tesztekkel kimutatható vérzésről beszélhetünk (occult vérzés). A vérvizsgálat során észlelt anaemia (vérszegénység) mindeképpen gyanújelnek számít!

Penetráció során a fekély más szervekbe tör, a gyomor anatómiai viszonyaiból kifolyólag leggyakrabban a hasnyálmirigybe, valamint a májba. Komoly fájdalommal jár, és szintén azonnali műtéti indikációt jelent!

A pylorus (gyomor kimeneti része) szűkülete igen régóta fennálló fekélybetegség esetén fordulhat elő. Legtöbbször masszív hányás hívja fel rá a figyelmet, amelynek jellegzetessége, hogy akár napokkal korábban elfogyasztott táplálékdarabokat is tartalmazhat.

A gyomorfekélyek kis százalékában rosszindulatú, rákos elfajulás figyelhető meg, szerencsére ez tényleg ritka elváltozás!

Van pylori, nincs pylori…

A Helicobacter pylori egy picike, ám annál nagyobb hírű, spirális alakú baktérium. Valamilyen mértékben a legtöbben hallottunk már róla. Számos kórkép kialakulásában szerepet játszik, de maga a Helicobacter pylori fertőzés "önállóan egyik kórképet sem váltja ki törvényszerűen"! Peptikus fekélyek esetében megkülönböztethetünk Helicobacter pylori pozitív, valamint Helicobacter pylori negatív fekélyeket. A pylori baktériumra pozitív fekélyek a klasszikus peptikus fekélyek, amelyekről leginkább szól ez az esszé. A Helicobacter pylori-ról kicsit lejjebb bővebben is olvashattok majd!

A pylori negatív fekélyek előfordulása jóval ritkább, ilyenek: a stressz fekélyek; az időskori fekélyek; a NSAID (nem szteroid gyulladáscsökkentők, legfőképp az ASA (acetilszalicilsav) típus) okozta fekélyek; a Zollinger-Ellison szindróma során kialakuló fekélyek; az ismeretlen eredetű fekélyek; a Crohn-betegség gyomor- és nyombélérintettségéből kifolyólag kialakuló fekélyek; valamint bizonyos fertőzések (pl. CMV, TBC fertőzés stb.) és egyéb ritka okok talaján kialakuló fekélyes elváltozások.

A Zollinger-Ellison szindróma a fekélybetegségek 1%-át kitevő, igen ritka kórkép, amelynek hátterében minden esetben gasztrintermelő daganat áll. A fokozott gasztrintermelés következtében alakulnak ki a szindrómára jellemző, tipikus tünetek, mint többszörös, gyakran együtt előforduló gyomor- és nyombélfekélyek, amelyek megjelenési helyei nem típusosak, valamint az orvosi kezelésre rosszul reagálnak, és a "hagyományos" peptikus fekélyeknél súlyosabb lefolyást mutatnak. A gyomorsavtermelés mindig extrém mértékű, amelynek gyakori kísérője a fájdalmas, vizes hasmenés. Gyakoriak a felszívódási zavarok is. Ez a daganat lehet jó- és rosszindulatú egyaránt; leggyakrabban a hasnyálmirigyben és a nyombél falában alakul ki, de máshol is előfordulhat. Sokszor MEN-szindrómához (Multiplex endokrin neoplázia) kapcsolódó betegség.

A NSAID (nem szteroid gyulladáscsökkentő) készítmények szedésével járó fekélyek veszélye alattomosságukban, tünetszegénységükben rejlik: ezek a néma fekélyek nagyon gyakran csupán a már kialakult, életveszélyes szövődmények (vérzés, perforáció) jelentkezésekor adnak hírt magukról.  A tartósan ilyen típusú gyógyszert szedők legalább 20-30%-ában alakulnak ki emésztőrendszeri eltérések, amelyek sok esetben az életet is veszélyeztető állapotokat eredményeznek! Azok a fekélybetegek, akiknél betegségük kapcsán életveszélyes szövődmények alakultak ki, az esetek 60%-ában előzőleg NSAID típusú gyógyszereket szedtek. A fekélybetegség következtében elhunytak között ez az arány akár a 80%-ot is elérheti!

NSAID típusú gyógyszerek szedése veszélyeket rejt

Ezek a gyógyszerek lényegében a tápcsatorna bármely(!) szakaszát képesek károsítani: a nyelőcsőtől kezdve egészen a vastagbélen át bárhol! Az NSAID-ok bizonyos folyamatokon keresztül gátolják a prosztaglandin-képzést, ezáltal a gyomor mikrokörnyezetében olyan változásokat eredményeznek, amelyek a nyálkahártya védekezési mechanizmusainak összeomlásához vezetnek.

Az akut stressz fekély hosszú betegségek, súlyos sérülések (égési sérülések, koponyasérülések, többszörös baleseti sérülések stb.), vérzéses/szeptikus shock során alakul ki, gyorsan és fájdalommentesen. Gyakori tünete a vérhányás, szurokszéklet. Általában többszörös fekélyképződéssel járó, sokszor végzetes kimenetelű állapot.

A peptikus fekélyek kimutatása, diagnosztizálása

A fentebb ismertetett panaszok esetén célszerű mielőbb gasztroenterológushoz fordulni! A peptikus fekélyek diagnosztizálásának legbiztosabb módja a gyomor vagy nyombél endoszkópos vizsgálata, amely során - amennyiben szükséges - akár kisebb beavatkozások is elvégezhetőek. A gasztroszkópos vizsgálat alkalmával egy 6-10 mm. átmérőjű hajlékony, fényforrással ellátott eszközt vezetnek le a garaton keresztül a gyomorba, előzetes helyi (általában lidokain spray-vel történő) érzéstelenítést követően. A vizsgálat éhgyomorra történik, és mindössze néhány percet vesz igénybe. A vizsgálat során a gyomrot levegővel töltik fel, hogy a redők kellőképp kisimulhassanak, és az esetleges elváltozások megfelelőképp vizsgálhatóvá váljanak. Az endoszkópos vizsgálat kissé kellemetlen ugyan, de egyáltalán nem fájdalmas! Ezzel a vizsgálómódszerrel egyelőre semmivel sem helyettesíthetően, a mai lehetőségekhez mérten legtökéletesebben vizsgálhatóak a fekélyes elváltozások, a gyomor nyálkahártyája, valamint a nyombél területe. A vizsgálat során - szükség szerint - szövettani mintavételre is lehetőség van, valamint apróbb vérzések megszüntetésére, polypok eltávolítására stb. úgyszintén!

Peptikus fekélyek képe a gasztroszkópos vizsgálat során

Peptikus fekélyek képe a gasztroszkópos vizsgálat során
Kép forrása:www.vastagbel.hu

A tünetek, panaszok, eredmények, orvosi elbírálás  függvényében egyéb vizsgálatokra is szükség lehet, úgy mint vérből vizsgált paraméterekre, székletvizsgálatra, Helicobacter pylori fertőzés kimutatására irányuló diagnosztikus módszerekre stb.

A százalékos különbségek rejtélye. Útmutatás saját magunk irányába

A peptikus fekélyek kialakulásának egyik alapköve a fokozott gyomorsav elválasztás, ám az elmúlt időszakban egyre inkább nagyító alá került a Helicobacter pylori szerepe is. A (klasszikus besorolású) nyombélfekélyek 90-95%-ában, a (klasszikus besorolású) gyomorfekélyek 60-70%-ában mutatható ki Helicobacter pylori fertőzöttség. Ezekből az adatokból könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy a megoldás rendkívül egyszerű: a pylori kiirtásával minden létező és jövőbeli fekélyes gondunk könnyűszerrel megoldható! De ez mégsem ennyire egyszerű...

Ugyanis a Helicobacter pylori az emberiség legalább 50%-ában jelen van, a fejlődő országok lakosainak pedig nem kevesebb, mint 80-90%-ában mutatható ki a fertőzöttség. Ezzel szemben a peptikus fekélyek kialakulásának százalékos aránya az iparosodott társadalmakban a felnőtt lakosság "csupán" 10%-a... Ez pedig igen nagy százalékos különbséget jelent. Elgondolkodtató adatok, amelyek ismét egyetlen irányba mutatnak: saját magunk irányába.

Igaz, hogy "sav nélkül nincsen fekély", de vajon mi az oka a fokozott savelválasztásnak?

Igaz, hogy a H.pylori romboló tevékenységét sokáig sorolhatnánk, hiszen valóban komoly, kezelendő, és súlyos problémákat okoz. De vajon miért csupán a fertőzött népesség töredékénél?

Helytállóan és sokatmondóan idézem egy ritka és értékes gondolkodású szakember, Dr. Szűcs Zoltán sebész, gasztroenterológus  szavait

"A fekélybetegség gyógyításában jó száz évig dolgoztak barbár sebészkezeink: ha tüzet jelzett a szervezet, kidobtuk a tűzjelző készüléket. (Átvágtuk az egész emésztőrendszer beszabályozását végző bolygóideget, kivágtuk  a gyomor savtermelő részét.) Ma már némileg visszafogottabb az orvoslás: letettük a szikét, és magát a tüzet oltjuk - gyógyszerekkel. Talán eljön az idő, amikor mindezen is túljutunk, és ismét a pszichés háttérre fordítjuk figyelmünket: ezzel a tűz keletkezését is meg tudjuk akadályozni."

Gyomrom, gyomrom, mondd meg nékem... A sebesre mart gyomor lélektana

A gyomor az emésztés, a feldolgozás székhelye: ez pedig mind a fizikai táplálékokra, mind a lelki folyamatokra, az élet eseményeire vonatkoztatva egyaránt igaz. A gyomorral kapcsolatos elváltozások, problémák azt tükrözik, hogy ezeket az eseményeket, érzéseket, történéseket hogyan emésztjük meg, hogyan dolgozzuk fel, és építjük magunkba őket. Ahogy fentebb is írtam, a peptikus fekélyek kéz a kézben járnak a fokozott savelválasztással. Ennek egyik fő tünete a kínzó, maró, égető gyomortáji érzés. De vajon mi a célja, a valódi üzenete a fokozott savtermelésnek? Mit akarhat kimarni, kiégetni belőlünk?

A gyomorégésről így ír Jacques Martel:

"Mint ahogy a probléma neve is utal rá, valami éget engem belülről, és dühöt vált ki belőlem. A helyzetet bosszantónak, igazságtalannak érzem, és tehetetlenséget élek meg. Fel kell tennem magamnak egy kérdést: Mi az, ami feldühít, éget, felemészt engem? Mi az, amit nem szeretek, és amit nem bírok megemészteni? Az is lehet, hogy tudat alatt ragaszkodom ehhez a dühhöz, mivel félek saját magamat szeretettel kifejezni, érvényre juttatni, félek elengedni magam, és igényeimnek, vágyaimnak, szándékaimnak hangot adni. Mindenben egyedi vagyok, és a többiek mindenben mások, mint én. Tehát nyitottnak kell maradnom, és figyelnem kell saját igényeimre, felvállalni tetteim teljes felelősségét. Az érzelmek elfojtása (düh, bosszúság, szomorúság) emeli a gyomornedvek savasságát. Látnom kell az összefüggést a valódi érzéseim és a gyomorégés között. Nyugodt vagyok és megvizsgálom, hogyan élek. Oda kell figyelnem a megélt helyzetekkel kapcsolatos reakcióimra, és a mindennapi eseményekkel szemben tanúsított magatartásomra. Figyelmemet arra a meggyőződésre irányítom, hogy az élet jó, önbecsülésem nő, és megpróbálok minél kevesebb dühöt megélni. Hagyok időt magamnak arra, hogy az élet minden percét kiélvezzem, és a gyomrom egyre jobban lesz!"

A legfőbb kérdés mégis az, miért nem veszünk tudomást ezekről az egyértelmű vészjelzésekről? Ha gyomrunk minden igyekezete ellenére sem indulunk el a gyógyulást hozó változások irányába, ezek a figyelmeztető tünetek előbb-utóbb átcsapnak komolyabb testi tünetekbe, elváltozásokba. Például fekélybetegségekbe...

A gyomor-/nyombélfekélyről pedig ezt írja:

"A gyomorfekély azt jelenti, kicsi az önbecsülésem. Annyira mások kedvében akarok járni, hogy kész vagyok bármit lenyelni. Elnyomom az érzéseimet és saját vágyaimat, nem tisztelem magam, és végül másoknak vetem a szemére, hogy nem tisztelnek eléggé. Úgy érzem, kiszipolyoznak, az életem eseményeit túldramatizálom. Egyre nehezebben tartom kordában az aggodalmaimat, bosszúságaimat. A túl sok minden iránt érzett irritáció alakul át fekéllyé. Irritál valami/valaki, akit nem akarok látni, amivel nem akarok szembesülni, de mindez kivitelezhetetlen, ezért a gyomromra megy. Ki akarom ezt az irritáló dolgot vagy személyt űzni a látómezőmből, az életemből. Hajlamos vagyok arra, hogy kemény önkritikát gyakoroljak, arra is képes vagyok, hogy elpusztítsam saját magamat. A testem azt jelzi, hogy ideje a bennem rejlő erényeket felfedeznem, és értékelnem magamat, legfőképpen pedig el kell fogadnom, hogy nagyon nagy a szeretetigényem."

Mindig és mindenkor alapvető: a kiváltó ok kezelésével érhető el csupán a valódi, tartós gyógyulás! Ehhez a testi tüneteket és a lelki kiváltó okokat együttesen szükséges kezelni!

Gyógyítás így és úgy, szerrel, szeretettel, legfőképpen önmagunkkal

Gyógyszeres kezelés

A peptikus fekélyek milyenségének és a fennálló panaszok típusának, erősségének a függvénye. Helicobacter pylori pozitív fekélyek esetén a megfelelő gyógyulás és a szövődmények, kiújulás elkerülése végett legtöbb esetben a baktérium eradikációját (kiirtását) javasolják. Az eradikáció során általában protonpumpa gátló szereket és többféle antibiotikumból álló kombinációt használnak. Az eradikáció után pedig néhány héten keresztül gyomorsav-szekcéciót gátló gyógyszereket.

Ezekről nem szeretnék részletesebben írni, hiszen ma már bárki számára elérhetőek a témához kapcsolódó háttéranyagok, gyógyszertájékoztatók. Természetesen, ha lenne kérdésetek ezzel kapcsolatosan, szívesen válaszolok, amennyiben tudok!

Az én személyes véleményem az, hogy igenis van, amikor szükséges a gyógyszeres kezelés, a szervezet ilyen típusú megtámogatása a megfelelő gyógyulás és a komoly szövődmények elkerülése végett! Arra azonban mindig törekedjünk, hogy lehetőleg ne a gyógyszerek és kemikáliák "rabságában" élve töltsük napjainkat, és amikor csak lehet, gyógyuljunk természetesen!

Ne felejtsük: a gyógyulás egy komoly, belső folyamat, amely a lelkünk kitakarításával, elfogadásával kezdődik!

Soha ne szégyelljünk segítséget kérni! Se akkor, ha elakadunk, elkeseredünk, erőtlennek érezzük magunkat és egy kis támogatásra van szükségünk, sem akkor, ha azt érezzük: egyedül nem megy!

Mindig van segítség, de kérni és észrevenni a legnehezebb!

A természetes szerek között is bőséges a választék:

 • A Cormin por, a Manju coral calcium, a pH Miracle Greens por használata segítséget jelenthet a sav-bázis egyensúly visszaállításában, valamint a termelődő sav lekötésében is.  A legjobb hatást étkezések között, lefekvés előtt fogyasztva érhetjük el!
 • Helicobacter pylori pozitivitás esetén a Grape Vital, Immune Assist Critical Care páros használatával jelentős sikereket érhetünk el! Arra figyeljünk, hogy a cseppet és a kapszulát minimum két órás időeltolással használjuk! A Grape Vital antibiotikumos kezeléssel párhuzamosan nem használható!
 • A peptikus fekélyek, gastritisek kezelésében a Hamvaskéreg gomba gyulladáscsökkentő hatása is remekül kihasználható!
 • Az aloe vera és az aloe ferox gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatóanyagokban gazdag összetétele nyugtatja és regenerálja az irritált, felmaródott nyálkahártyát; a magas enzimtartalom pedig támogatja az emésztési folyamatokat.
 • A megfelelő gyógyulási folyamatokhoz a jó minőségű omega-3 zsírsavak és a megfelelő mennyiségű D/K-vitaminok rendszeres, napi fogyasztása elengedhetetlen!
 • A szimbiotikumok (mint például az Emócióvagy az Imsyser) segíthetnek a bélflóra helyreállításában, a bakteriális egyensúly visszaállításában.
 • Az akut szakban fontos, hogy megtámogassuk az emésztés folyamatát enzimtartalmú készítményekkel is.
 • A  stressz általában magnéziumhiányos, de mindenképpen fokozott magnéziumigényű állapot, ezért a jól hasznosuló magnézium használata nagyon lényeges!
 • A nyírfanedv jelentősen támogatja a regenerációs folyamatokat, ráadásul természetes baktérium ellenes hatása a Helicobacter pylori-val folytatott küzdelemben is remekül kihasználható!
 • A citromfű forrázatából készült tea nem csupán ízletes, de az emésztési folyamatokat is támogatja, valamint nyugtató, stresszűző hatása sem elhanyagolható!
 • A Rhodiola rosea rendszeres fogyasztása fokozza a stressztűrő képességet, ezen felül pedig a keringésre is jótékony hatást gyakorol. Adaptogén növény, így említett jótékony hatását hosszabb ideig történő alkalmazás esetén tudja kifejteni!
 • A rügyelixírek, a Bach-esszenciák a lelki folyamatok szintjén nyújthatnak támogatást!

A táplálkozás, életmód szerepe a peptikus fekélybetegségek kezelésében, megelőzésében is jelentős!

 • A gyógyulás ideje alatt - a bionom táplálkozás szabályain túl -  lehetőleg kerüljük az állati tejtermékeket, a gluténtartalmú gabonákat és a magas hisztamintartalmú táplálékokat is!
 • A csípős fűszerezés irritálhatja az amúgy is érzékeny nyálkahártyát, de a túl hideg és a túl meleg hőmérsékletű dolgokra ugyanez vonatkozik.
 • A kávé (koffein) és az alkohol stimulálják a savelválasztást, így fekélybetegség esetén ezek fogyasztása mindenképpen kerülendő.
 • A dohányzás negatívan befolyásolja a gyógyulási folyamatot, tehát a dohányzás is erősen ellenjavallt tevékenységnek számít.
 • A túl rostos, a füstölt, a zsírban-olajban sütött ennivalók, a  puffasztó táplálékok (téli hüvelyesek, kelkáposzta, retek stb.) szintén kerülendőek a gyógyulás fázisa alatt! A fekete retek vízzel vagy almalével hígított leve azonban kifejezetten jótékony hatású peptikus fekélybetegség esetén.
 • Az oldhatatlan, durva rostok ugyancsak ingerelhetik a gyulladásban lévő nyálkahártyát, így az akut szakban ezeket is mindenképpen érdemes kerülni! Ellenben a vízoldékony, oldható élelmi rostokat - mint a pektin - célszerű rendszeresen beiktatni a táplálkozásunkba. A pektin a nyálkahártyát védő, kocsonyás gélt képez az emésztőrendszerünkben, és az emésztett táplálék vastagbél felé haladását is jelentősen megkönnyíti. A pektinnek továbbá sebgyógyító, gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. Az alma, a banán, de a burgonya is mind remek pektinforrások. A burgonyát lehetőleg kétszeresen hőkezelve fogyasszuk!
 • A fermentált élelmiszerek könnyen emészthetőek, kevésbé terhelik meg az emésztőrendszert!
 • Lényeges, hogy a "gyakran keveset" elve alapján étkezzünk, vagyis kis mennyiségeket fogyasszunk, napi legalább 5x-i étkezésre lebontva! Az akut szakaszban célszerű 2 óránként étkezni, továbbá az is lényeges, hogy két étkezés között 2 táplálkozásmentes óra mindenképpen teljen el!
 • Főzéshez, étkezéshez használjunk finomítatlan, szűz kókuszolajat! Én főzéshez ezt, étkezéshez pedig ezt a kókuszolajat használom.
 • Étkezzünk nyugodt körülmények között! Jól rágjunk meg minden egyes falatot; felejtsük el a kapkodást és a rohanva evést!
 • Az egyéni érzékenységeket mindig figyelembe kell venni, vagyis az olyan élelmiszereket, amelyek panaszt okoznak, feltétlen szükséges elkerülni!
 • A szimbiotikumok rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a gyógyuláshoz! A probiotikus baktériumok segítenek a Helicobacter pylori "helyreigazításában" is!
 • Fogyasszunk elegendő mennyiségű tiszta vizet!
 • Mozogjunk rendszeresen! A mozgás a mikrokeringésre, ezáltal a sebgyógyulásra is jótékony hatással van, ráadásul a felgyülemlett stressz kivezetésének hatására mérsékli a savelválasztást is!
 • Az akut szakban támogassuk meg az emésztésünket enzimkészítményekkel is!
 • Lehetőség szerint fermentált táplálék-kiegészítőket fogyasszunk, mivel ezek sérült nyálkahártya esetén is nagyarányú felszívódást mutatnak!
 • Étkezések között ne nassoljunk, ezzel teljesen összezavarjuk a gyomor munkáját, ritmusát!
 • Rágógumit maximum közvetlenül étkezés után rágcsáljunk, de a legjobb, ha teljesen kitessékeljük az életünkből!
 • Fordítsunk elegendő időt a pihenésre, relaxációra!
 • A helyes stresszkezelés elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak!
 • NSAID (nem szteroid gyulladáscsökkentő) kezelés szükségessége esetén ne hanyagoljuk el a gyomorvédő gyógyszerek együttes alkalmazását!
 • Gyanújelek, peptikus fekélyre jellemző panaszok esetén forduljunk gasztroenterológushoz!
 • Gyógyszeres kezelés esetén mindig egyeztessünk kezelőorvosunkkal az egyéb táplálék-kiegészítők szedését illetően!

Gyógyulás a MEG-trió mentén

A gyógyulás lényegében a MEG-trió mentén valósulhat meg. MEGLÁTOM-MEGÉRTEM-MEGVÁLTOZTATOM.

A folyamata tehát énáltalam, énvelem és énbennem valósul meg!! Szerrel, szeretettel és Önmagammal! Önmagam szeretetével! A változás pedig megváltozással jár!

Az alábbi gondolatébresztő kérdések jó indulási alapot adhatnak egy önmagunkkal folytatott őszinte "párbeszédhez":

 • Szükségem van erre a fekélyre, hogy a lelki fájdalmamat, vívódásomat testi szinten láthatóvá, "kézzel foghatóvá" tegyem mások számára?
 • Valóban meg akarok gyógyulni?
 • Mire, kire haragszom, mi az, amit nem tudok elfogadni, megemészteni? Mi az, ami felőröl?
 • Miért bántom saját magamat? Miért nem szeretem magam eléggé?
 • Mi lehet a megoldás?
 • A valódi gyógyulás érdekében kész vagyok változtatni eddigi gondolkodásomon, szokásaimon?

Ki akar változást?

Kép forrása: buildingabrandonline.com

Az értékes jelen pillanat

A gyógyulás, az öngyógyítás csak és kizárólag a JELEN PILLANATban végbemenő folyamat. Az ember hajlamos elkalandozni a jövőbe, és visszapillantgatni a múltba is, eljátszadozni régi és új gondolatokkal. Az ilyen "eltemetett-temetetlen", vissza-visszajáró és örökre kísértő gondolatok elvonják a lehetőséget a MOST soha vissza nem térő értékes pillanatától. Ha rajtakapjuk magunkat egy-egy ilyen gondolati kalandozás közben, kíméletlenül rángassuk vissza magunkat a jelenbe, a mostba! Erre a legbiztosabb módszer, ha néhány pillanatig, percig a légzésünkre, a szívverésünkre koncentrálunk, figyeljük a testünk jelenben játszódó folyamatait. Tehát: hallgassuk a légvételünket, és érezzük a szívünk dobbanásait! Ezzel máris esélyt adtunk saját magunknak, hogy az energiáinkat a jelenben történő regenerációra, gyógyulásra összpontosíthassuk!

A gyomorsimogató, sebgyógyító módszer

Ez egy bárki számára könnyen alkalmazható, vizualizációs, önelfogadó, önszerető módszer, amelyet egyéb más szervet érintő probléma, eltérés esetén is bátran használhatunk, egyénre szabhatunk.

 • A lényeg, hogy nyugodtan, csöndben és zavaró körülményektől mentesen legyünk "kettesben" önmagunkkal. Ha a gyerekek a másik szobában üvöltenek, vagy a férjünk a sarokban nézi az új Batman filmet, az már nem az igazi...
 • Tehát koncentráljunk csak és kizárólag önnön magunkra!
 • Feküdjünk le, sötétben, csöndben, csukjuk be a szemünket! Képzeljük el, hogy belépünk saját magunkba, lesétálunk a gyomrunkba. Nézzünk körbe, és keressük meg a fájó, sajgó sebet. Menjünk oda, simogassuk meg; kenjük be gyógyító kenőccsel és puha, hűs levelekkel betakarva enyhítsük a maró fájdalmát. Öleljük át a gyomrunkat! És öleljük és öleljük... merüljünk el bátran az érzésben!

A gyógyulás egy belőlünk induló, általunk létrejövő folyamat, amelynek a saját magunkba vetett bizalom és szeretet képezi a legfőbb alapjait!

Ne feledjük tehát: ne a tűzoltás, hanem a tűz keletkezésének megakadályozása legyen a fő irány!

Balogh Kinga


Könyvajánló:


Források:

 • Dr. Ormai Sándor: Élettan-Kórélettan
 • Dr. Tarsoly Emil: Funkcionális Anatómia
 • http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/zollinger-ellison_szindroma/957
 • Dr. Nyirkos Péter: Tényeken Alapuló Orvostudomány - Módszertani Ajánlások
 • http://hippocrateslap.hu/uploads/ujsag/2000-6/nem-szteroid-gyulladascsokkentok.pdf
 • Tulassay Zsolt: A belgyógyászat alapjai
 • http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/gyomor_es_nyombelfekely/59
 • http://mkk.szie.hu/dep/aeet/tanweb/tapelet/emesztelet_html/emelet.htm
 • http://semmelweis.hu/belgyogyaszat2/files/2015/11/20150914_gastro_spec_Fekelybetegsegek_HerszenyiL.pdf
  http://www.mypin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=377%3Agyomorfekely-csak-faj-faj-es-nem-mulik&catid=33&Itemid=94
  http://www.vastagbel.hu/gasztroenterologia/a-fekelybetegseg
 • http://ujdieta.hu/index5fb7.html?content=105
 • http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/2538/helicobacter-pylori
 • saját jegyzetek

További tartalmak a témában:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Hozzászólások

Az egészséges, környezetbarát rágó is rossz?

Nagyon jó írás, szinte szóról szóra igazak rám a megfelelő részek!

Volt egy dolog, amit nem tudtam (a pektinek védőhatását nem ismertem, csak szokták mondani, hogy egyek almát vagy a krumpli levét), úgyhogy nagyon köszönöm az ötletet.

Van egy kérdésem is. A rágó miért rossz? Hiszen ezáltal termelődik a nyál, azt lenyelve pedig segít bevonni a gyomorfalat mucinnal (bár ez elég kevés mennyiség, de talán számít). Én naponta többször fogat mosok, de amikor nincs rá lehetőségem, akkor olyan cukormentes rágót rágcsálok (egészen a következő étkezésig), ami lebomlik a környezetben. Ezt alá is tudom támasztani, mert ha néha el van savasodva a nyálam (azért nem ez a jellemző), akkor szétesik a rágóm apró darabokra. Egyébként xilitolból és kukoricából gyártják, ebből áll a rágó alapja. Az ilyen rágóval is van baj? Egyébként más xilitolt vagy egyéb cukoralkoholt mostanában nem fogyasztok, egyáltalán nem eszek édességeket egy ideje. Ha majd valaha újra enni fogok édességeket, akkor csak kis mennyiségben, de akkor használnék őrölt stevia mellett pl. eritritolt, viszont olyan pici ennyiségben szerintem nem okozna gondot.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Rágózás

Szia! 

Igazából a xylitet sem nagyon szeretjük... ugye, a természetben nem igazán fordul elő ilyen kristályosított formában, tehát mindenképpen feldolgozottnak kell lennie. 

A rágás az emésztés első szakasza, felkészülünk általa az evésre, kalóriabevitelre, az emésztés további szakaszaira. Nos, ha elkezdünk rágózni, akkor a szervezet felkészül, viszont nem kap semmit, amire "számított". Ez nem igazán szerencsés, tulajdonképpen becsapjuk a szervezetet, és ha ez túl gyakran történik, akkor a továbbiakban lehet, hogy már akkor sem úgy végzi a dolgát, amikor igazán szükség lenne rá. 

Persze, nyilván nem mindegy a rágó minősége, és jobb az, amelyikben nincsenek adalékanyagok. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ó, tényleg!

Szia!

Köszi a választ! :)

És tényleg! Most, hogy írod, régebben még én is észrevettem ezt (azóta meg nem akartam tudomásul venni), és sose értettem, miért vagyok kicsit gyorsabban éhes a rágózás után, mivel, hogy a nyáltermelődés elvileg jót tesz a gyomornak, de ezek szerint ilyenkor ellentétes hatások is beindulnak sajnos. :( Sebaj, majd igyekszem mindig inkább fogat mosni rágózás helyett.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
mannagigi's picture

Helicobacter fertőzés ellen is hatásos lehet?

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy gyomorfekélyt okozó bakteriális fertőzés esetén is hatásos-e Parazitaölő tinktúra, mert nem szeretnék egy kazal antibiotikumot beszedni .

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Gyomorfekély, Helicobacter pylori

Szia mannagigi!

A Parazitaölő tinktúra paraziták (pl. bélférgek) irtására, kiűzésére lett kifejlesztve, valamint vírusok, gombák ellen is hatékony lehet. Tudomásom szerint nem is kapható már a termék, de Helicobacter (baktérium) ellen nem hiszem, hogy hatásos lehet, és nem is ajánlanám.

Kérlek, olvasd el a fenti cikket, amely a peptikus fekélyek témája köré íródott, és többek között a Helicobacter pylori szerepével is foglalkozik. Életmódbeli-, táplálkozási- és termékjavaslatokat is találhatsz benne.

Mielőbbi gyógyulást kívánok neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mindigfájagyomrom érzés...

Egyszer volt ilyen mindig fáj egy kicsit a gyomrom érzésem, és kiderült, hogy Helycobacterem van. Nagyon erős antibiotikumokat kaptam, de utána is nagyon fájt. Végül csináltam egy aloe vera ivókúrát - minden reggel éhgyomorra ittam kb 1 hónapig és teljesen rendbe jöttem. Itt nem találtam ezt a gyógymódot... Azóta is gondolkodom, hogy mi lehetett a bajom, mert akkor megnézték a gyomromat is - csövet nyeltem, de nem láttak semmi elváltozást. Viszont mostanában néha van ilyen gyomorfájásom és igen, olyan élethelyzetben vagyok, hogy valami emészt belülről, bár igyekszem nem aggódni, és örömmel élni a napokat.

Köszönjük a sok hasznos tanácsot, be fogok valamiket vetni belőlük...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
B.Kinga's picture

Az aloe vera...

Szia gitmargit!

Milyen igazad van!! Az aloe vera lemaradt a sorból... 

Köszönöm szépen, berakom "őt" is a többiekhez!

Szép estét neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

Erről a témáról eredetileg nekem kellett volna írnom.

De Kinga alaposságát én sem tudtam volna túlszárnyalni! Nagyon hasznos összefoglaló lett! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Minden emésztési panasszal küzdőnek kötelező olvasmány

Köszönöm Kinga ezt a részletes összefoglalót, ismét sokat tanultam Tőled!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel