Erjesztett ételek, erjesztett savanyúságok

Kovászos dinnyehéj

Tombol a nyár, ilyenkor leginkább csak a gyümölcsöt kívánom, főként a görögdinnyét. Viszont - illessenek is akármilyen jelzővel a takarékosságom miatt - nem esik jól eldobni a dinnye harmadát, majdnem felét! Bizony, lemértem, vékonyabb héj esetében is kiteszi kb. 33%-át, vastagabbnál pedig kb. 45%-át. (haszonállataim pedig nincsenek, hogy nekik tudnám adni) Tavaly először kipróbáltam, hogy milyen lehet kovászolva, nagyon jól sikerült! Gondoltam hát, ha valahova, akkor az "ínségkonyhába" pont passzol!

Kovászos dinnyehéj

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

EM - Erjesztett csicseriborsó vörös rizzsel

A csicseriborsó sajnos nem annyira ismert és elterjedt nálunk, mint kellene. Én is csak a humusz készítésekor ismerkedtem meg vele. Aztán ettem akkor is, amikor a csapatépítőn Pálma elkészítette a piláfját. Nagyon finom mindkettő, érdemes megkóstolni. Nagyjából ennyiből ki is merült a tudományom a csicseriborsót illetően, pedig érdemes jobban kihasználni. Így úgy döntöttem, ha már mindent erjesztek, kipróbálom ezt is erjesztve. Ez most egy próba, mert bevallom, erjesztett babot már készítettem, de csicseriborsót és rizst még nem. Ha van kedvetek, kísérletezzetek velem. /verebedit/

Erjesztett csicseriborsó

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Zsurek - lengyel húsvéti kovászolt leves

Ez a leves egyik legfinomabb lengyel levesek közé tartozik. Húsvétkor, Nagy Szombaton kötelező fogás. Az alapja az erjesztett gabona, pontosabban teljeskiőrlésű rozsliszt. A kovász és a leves elkészítése nagyon egyszerű, az íze viszont különleges.

 Zsurek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

EM-erjesztett zöldségek

Aki ott volt Hatvani Galina előadásán, hallhatta, hogy mennyire fontos a szerveztünknek a fermentált ételek fogyasztása. Aztán olvastam Anikó blogját őseink étkezéséről. Ott is olvastam, hogy bizony elődeink rendszeresen fogyasztottak erjesztett zöldség és gabonaféléket. Régebben én is készítettem ilyen ételeket, gondoltam felélesztem a tudományom. Az első receptnél  az EM savanyúság receptjéből indultam ki. Kicsit megvariáltam. /verebedit/

Erjesztett zöldségek – káposzta, répa

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Kimchi (kimcsi) - Koreai savanyúkáposzta, savanyúretek

A méregtelenítés alatt fogyasztható levek és ételek inspiráltak rá, hogy kicsit megkésve - mert ez tipikus téli étel - de megosszam veletek ezt a nagyszerű koreai savanyúságot, amit leginkább a mi savanyúkáposztánkhoz tudnék hasonlítani. A koreaiaknak ez a nemzeti eledele, a szegények, a hétköznapok egyszerű étele. Rizs mellé fogyasztják - és mi is ezt tettük/ettük egész télen. Leve erjesztett zöldséglé (persze némi fűszerrel), így azt gondoltam, hogy a tisztítókúra alatt esetleg ez is (a lé) fogyasztható - és persze maga a kimchi is egy a tisztítókúra alapelveinek teljesen megfelelő étel. Télen ezzel úsztuk meg a nagy náthákat és megfázásokat, ugyanis tele van fokhagymával és gyömbérrel és csilivel!

kimchi

4.90909
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (22 votes)

Erjesztett savanyúság

Az a tapasztalatom, hogy nálunk, Magyarországon csak a kaposztát savanyítjuk erjesztéssel, a többi finomságról mintha elfeledkeztünk volna. Pedig nagyon sok zöldséget lehet ily módon tartósítani, és nagyon finomak. Én is belekezdtem tavaly. Az apukám nem bírja az ecetet, viszont a savanyúságot nagyon szereti. Tulajdonképpen miatta és a magunk miatt is kisérleteztem ki ezeket a recepteket. Nekünk nagyon bevált.

savanyú káposzta 

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel