Befőzés, tartósítás

Cukormentes házi baracklekvár kókusszal és fahéjjal

A lekvárokról mindig drága nagyanyám és a gyermekkorom jut eszembe, nálunk ilyenkor nyáron nagyüzemben folyt a befőzés. Gyümölcsöt, zöldséget alig vettünk, hiszen gyakorlatilag minden megtermett a kertünkben. Még most is a számban ézem azoknak a lekvároknak, befőtteknek az ízét, amiket ő rakott el, és amelyekbe minden szeretetét belefőzte. Már évek óta nem fogyasztok cukrot, és idén téltől inzulin-rezisztencia miatt mézet sem, így csicsókasűrítménnyel főztem a lekvárokat. Nagyon finomak lettek, érdemes kipróbálni. 

Cukormentes házi baracklekvár kókusszal és fahéjjal

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Kovászos dinnyehéj

Tombol a nyár, ilyenkor leginkább csak a gyümölcsöt kívánom, főként a görögdinnyét. Viszont - illessenek is akármilyen jelzővel a takarékosságom miatt - nem esik jól eldobni a dinnye harmadát, majdnem felét! Bizony, lemértem, vékonyabb héj esetében is kiteszi kb. 33%-át, vastagabbnál pedig kb. 45%-át. (haszonállataim pedig nincsenek, hogy nekik tudnám adni) Tavaly először kipróbáltam, hogy milyen lehet kovászolva, nagyon jól sikerült! Gondoltam hát, ha valahova, akkor az "ínségkonyhába" pont passzol!

Kovászos dinnyehéj

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Keserűgomba télire

Keserűgomba... talán sokan nem is ismerik. Mindig várjuk a pillanatot, hogy megjelenjen. Mennyei finomság megtisztítva, kalapjába szalonnát és juhtúrót téve, megsütve. Vagy akár csak fokhagymásan, petrezselymesen is isteni! Anyukám tanított meg, hogy egy-egy sikeres gombaszedés után azonban meg lehet tölteni vele a kamrát is! Az így eltett gomba megőrzi a rugalmasságát.

Keserűgomba télire

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Feketeribizlis, pirosbogyós lekvár

Ez az, amit minden bizonnyal ki fogok próbálni, hiszen vannak olyan sütik, amelyekhez csak az ilyen pikáns lekvárok illenek! A feketeribizli érdekes - nekem kicsit "bergamottos" - íze pedig csak emelhet bármilyen kompozíción. (Pálma)

A hozzávalókat egy liternyi gyümölcspüréhez adom meg, de azt pontosan nem tudom megmondani, hogy ez mennyi gyümölcsből jön ki. Arányaiban a püré fele legalább feketeribizli legyen, a többi pedig bármilyen pirosbogyós gyümölcs.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Őszibarack befőtt

Bevallom őszintén őszibarack befőttet – de úgy egyébként semmilyen befőttet - még sosem tettem el. Viszont úgy érzem, itt az ideje, hogy nekikezdjek… Jött az ötlet onnét, hogy ma a piacon a barackos néni mondta, hogy hamarosan olcsóbban tudja már adni a  kedvenc őszimet, én a sárga húsút szeretem. …

Imádok a piacon a vásárolni, annyira baráti, sőt inkább családias már egy-egy termelővel a kapcsolatom, hogy legszívesebben meg is ölelgetném Őket. 

Mesélnek a problémájukról, az örömeikről, a szüleikről, gyermekeikről, unokákról. Nincs olyan alkalom, hogy legalább néhány mondat erejéig ne beszélgessünk és olyan sem, hogy valami ajándékkal ne lepjenek meg. Ma az egyikük egy óriási méretű sárgadinnyét adott, a másikuk pedig csodaszép zellerzöldet, a harmadiknál vásárolt barackokra is került még egy-két plusz szem a gyerekeknek. Szeretettel gondolok Rájuk, nem az ajándékok miatt, bár nagyon jólesik a kedvesség, hanem a mosolyukért, a szeretetért, amit adunk-kapunk egymásnak egymástól. Bocsánat a kitérőért . 

/oszibarack_befott.jpg

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Sütőben sült szilvalekvár

Néhány éve nem készítek lekvárokat, egész egyszerűen, mert nem vagyunk „lekvárosok”, amit meg a gyerekek néha megkívánnak, azt elhozzuk a Déditől. Isteni lekvárokat készít különben, hagyományos eljárással – jó sokáig főzi -, a szilvát pedig sütőben. Már jó ideje nem édesíti őket, mert tudja, hogy a felbontás után mindenki annyira teszi ízletessé maga számára egy kis mézzel, kókuszvirág cukorral, rapadurával amennyire Ő szeretné – nagy a család, millió ízlés-édesítés-világgal 

szilvalekvar_0.jpg

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Gojival ízesített nyers almalekvár

Ez a recept azért rendkívüli, mert sokoldalúan fel lehet használni. Vagy egyszerűen kekszet töltünk meg vele, de lehet egy pohárkrém vagy egy torta krémje is, de önmagában is nagyon finom. Tehetjük a reggeli kásánkhoz, müzlinkhez vagy akár a Kolláth reggelinkhez is. Elkészítése egyszerű, érdemes dupla adaggal indítani, mert úgy jártok mint én: volt, nincs... már az újabb adag csücsül a hűtőben.

almalakvar

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

EM-savanyúság - akár télire is

A nyár nálam a kisérletezések ideje. Tulajdonképpen ezt a savanyúságot már 1 hónapja megcsinálltam, de az eredményét csak tegnap kóstoltam. 

Nem bírtam télig várni. Sokat agyaltam azon, hogy miként tehetek el savanyúságot télire, nem hagyományos módon eltenni. 

A minap egy kedves olvasónk kért ilyen receptet. Akkor még nem tudtam rá válaszolni, de most már tudnék.

Kovászolni eddig is tudtam és sokféle zöldségből készítettem így savanyúságot. Egy gondom volt vele: sem az uborkát sem a paradicsomot nem tudtam így tartósítani hosszabb ideig. Egy pár nap után ugyanis felpuhult mindegyik. 

Azt hiszem most megtaláltam a megoldást. /verebedit/

EM-savanyúság – akár télire is

(A kép csak illusztráció, mivel nem fotóztam le sajnos... )

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Egészséges ketchup házilag

Nagyon sokszor probálkoztam már ketchupot készíteni, egyszer sem lett az igazi. Szerintem a ketchupba nem kell tömérdek paprika, meg sárgarépa, meg az olajon dinsztelt hagyma sem jön be nekem, ha ketchupról van szó. Csak ilyen recepteket találtam.

Gondoltam egy nagyot és megalkottam egy saját receptet. Zseniálisan finom lett. A recept nagyon egyszerű.

hazi-ketchup

4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (14 votes)

Lilahagyma lekvár

Bevallom, nem vagyok egy nagy lekvár rajongó, de ez a lilahagyma -   - lekvár megragadta a fantáziámat. Annyira különleges lehet az ízvilága, hogy ki kell próbálnom. Úgy látom, meglesz a hétvégi programom. , úgyis megyek szombaton a piacra. Egyébként is nagyon szeretem a lilahagymát, de eddig főleg salátákba tettem, és nyersen fogyasztottam. Nagyon kíváncsi vagyok erre a lekvárra. /verebedit/

lilahagyma-lekvar_0.jpg

4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (8 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel