Kenyér és péksütemény

Gluténmentes golyózsemle

A korábban ismert, nyersnek tűnő gluténmentes zsemle után kellemes meglepetés lett ez a változat, amit egy paleo receptből kiindulva kísérleteztem ki. Számomra ez a lisztösszeállítás vált be legjobban, nyersen sem ragacsos annyira, és ízre is rendben van. Golyó helyett rúd formában is süthető, ha pedig nem fogy el frissen, 2-3 naposan felszeletelve, újrasütve remek rágcsálnivaló.

Számomra külön előnye, hogy az útifűmaghéj ilyen formában is végzi a dolgát, mert folyadékban meginni nekem nem valami kellemes. 

Gluténmentes golyózsemle

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Kovászos 100% rozskenyér

Nagyon szeretek kenyeret sütni, szerintem a frissen sült, meleg cipónál nincs jobb a világon. Gyerekkoromban nagyanyám rengeteget mesélt az igazi kenyérsütésről. Arról az időszakról, amikor még kovásszal, és nem élesztővel készítették.  Az egész családnak több kilónyit sütöttek egyszerre, és akkoriban még nem 1-2, hanem legalább 3-4 kilósakat, hiszen a családok is sokkal nagyobbak voltak. Nagyanyámék például hatan voltak testvérek, szóval a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt 10-en éltek a családban. Ma már kisebbek a családok és a kenyerek is, de úgy látom, egyre többen fordultok újra a hagyományok felé, és egyre többször készítetek tradicionális, kovásszal készült kenyeret, aminek nagyon örülök. /verebedit/

100 % Rozskenyér dagasztva és hajtogatva

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Gluténmentes, élesztőmentes, Emóciós hajdinakenyér

Hú, ez a kenyérrecept nagyon izgalmasnak tűnik! Mióta glutén- és tejmentes diétán élünk a fiammal, fokozottan figyelem a jó kenyérrecepteket. Jómagam is készítettem már többfélét, de csírákkal még nem próbálkoztam. Azt hiszem, itt az ideje kipróbálni. /verebedit/

Gluténmentes, élesztőmentes, Emóciós hajdinakenyér

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Tökmagos rozskenyér (nem csak) cukorbetegeknek

A terhességi diabétesz sok mindenre megtanított. Egyfelől arra, hogy a meglévő tudásomat használnom kell, olyan nincs, hogy tudom, hogy mi a jó és egészséges, és mégsem aszerint élek, táplálkozom (késő bánat). Ugyanakkor azt is megtanultam, hogy ha már kialakul a betegség, akkor néha a "minden" sem elég, például hiába tartom be szóról szóra a diétát, sütöm a 100% teljes kiőrlésű kenyeret, mérem ki mg-ra pontosan a mennyiségeket, ez nem elég, reggeli után még mindig felmegy a cukrom, és egyre emelnem kell a reggeli inzulint. Valami csodakenyérre lenne szükségem, de kisvárosunkban ilyet nem kaptam a boltokban. Ez a recept végül bevált: kordában tudom tartani vele a reggeli utáni vércukoremelkedést, és szerintem különlegesen zamatos, finom is.

Rozskenyér tökmaggal

A kép illusztráció

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Mindenmentes, mediterrán fűszerezésű kenyér

Úgy hozta a sorsom, hogy diétáznom kell nekem is és a fiamnak is. Így ismét előveszem a fantáziámat, és gyártom a glutén-, tej-, tojás- és cukormentes recepteket, amelyek nagy része a Candida diétába is beilleszthető. Igyekszem ezeket is megosztani veletek. A fiamnak ez első étel, ami hiányzik: a kenyér. Ki kellett találnom valami egyszerű, gyors receptet, ami ráadásul még finom is. Az alapot a Gluténmentes zsemle receptje szolgáltatta, egy kicsit a mi szánk ízére formálva.

mindenmentes-kenyer

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Banános gyümölcskenyér

Beszereztem egy indonéz szakácskönyvet és feltett szándékom, hogy lefőzök minden benne található receptet. Annyira az én ízvilágom, hogy eddig még nem találtam olyat, ami nem keltette fel az érdeklődésemet! Ez a süti-kenyér a ma délutáni próbasütés következménye. Úgy gondolom, hogy annyira egyszerű, hogy kezdők is sikerrel elkészíthetik. (Én a kezemben a mobillal kb. 10 perc alatt sütőbe tettem a tésztát.) Kicsit Bionomosra vettem persze, fehér liszt helyett tönkölyt tettem bele, és a cukor is kókuszvirágcukorrá változott!

banánkenyér

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

"Hirtelen" kenyér

Ez az első recept, amit felteszek ide, sőt egyáltalán az internetre. Szeretek sütni, főzni, szeretek kísérletezni, szeretek örömöt okozni szeretteimnek. Már jó néhányszor sütöttem kenyeret, kiflit, zsemlét stb. Innen az oldalról is. Találtam a neten egy receptet. Hagyományos kifli recept. Kelesztés nélkül. Ezért is lett szimpi, mert gyors, könnyű dolgozni a tésztával. Én ezt a receptet sokféle módon próbáltam. Rátérnék a névre. Azért "hirtelen" kenyér, mert eredetileg kifli recept, és hirtelen pattant ki a fejemből, hogy én ezt ma reggel márpedig kenyérnek fogom elkészíteni, s talán azért is hirtelen, mert viszonylag gyorsan megvan. Nem kell órákat kelni, pihenni hagyni.

Kenyér kiflitésztából

 A kép illusztráció

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Rizskenyér (gluténmentes, élesztőmentes)

Rizs kenyérGluténmentesen étkezem már több mint egy éve, és időközben rengeteg recepttel találkoztam. Legjobban egy normális kenyér recept hiányzik. Az egyedüli, amit ezenkívül sütök, az az itteni gluténmentes zsemle, ami egy igazi etalon!!! A bolti szörnyűségeket én nem tudom megenni. Időközben találkoztam ezzel a recepttel. Finom, ízes, jó állagú kenyér, remek alapszendvicseknek, jól eláll pár napig, és kiváló pirítós készíthető belőle, mint ahogy a képen is látható.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Medvehagymás-gombás kifli - mindenmentes

A medvehagymás zsemle mellé mindenképp mindenmentes medvehagymás sós kiflit szerettem volna sütni, de nem állt rendelkezésemre kész recept. Gondoltam, nekiállok a lisztek összedolgozásának, és időközben intuitíven ráérzek, milyen ízre vágyom, és összeáll a teljes kép. Amikor új recepteket alakítok ki, rendszerint így cselekszem, és működik. Biztos voltam benne, nem száraz péksüteményt szeretnék, hanem kiflit, és valamivel meg is kellene tölteni. Időközben gombából készítettem a vacsorát, amelyből semmiképp nem akartam kihagyni a medvehagymát. Így merült fel a kérdés, hogy mi lenne, ha ezt használnám tölteléknek. Innentől már egyszerű volt, csak a fűszerezést kellett összehangolni.

Töltött kifli

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Illatos medvehagymás-rozsos zsemle

Második medvehagyma-begyűjtő túránkra készült Enikő ezzel a remek péksüteménnyel. Ott, frissiben lefotóztuk, hogy ne csak az íze, hanem a hangulata is maradandó legyen számunkra! /Pálma/

Medvehagyma szedő túrára készülve, gondoltam kedvhozó ételként és szendvics helyett, készítek 1-2 féle medvehagymás pogácsát vagy töltött táskát, kiflit stb. Eredetileg Riczu Anikó vágott rozs buciját szándékoztam kipróbálni, de a szükséges alapanyagok közül egyedül a teljes kiőrlésű rozsliszt állt rendelkezésemre. Így maradt az improvizálás, amelyből az alábbi medvehagymás zsemle született, és jó szokásom szerint ebből sem hagyhattam ki a fűszereket.

Medvehagymás zsemle

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (16 votes)

Burgonyás kalács kenyérsütőgépben

Én az alábbi receptet kenyérreceptként kaptam, az összetevői alapján viszont sokkal inkább tekinhető fűszeres kalácsnak, mint kenyérnek. Mindenki döntse el a maga ízlése szerint, hogy minek nevezi, az biztos, hogy nagyon finom és laktató, ráadásul kenyérsütőgépben is elkészíthető (bevallom, én eddig csak gépben sütöttem meg). Így azok sem maradnak ki a jóból, akiknek nincs idejük vagy kellő gyakorlatuk a kalácskészítésben.

Burgonyás-magos fűszeres kalács

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Pizzás csiga többféle töltelékkel

Nagy kedvenc ez a pizzás tekercs. A gyerekek uzsonnás dobozába is bekerülhet, de vacsorára is kitűnő lehetőség. Többféle töltelékkel is elkészíthetjük. Pontos arányokat nem tudok adni, mindig szemre készítem, meg ugye attól is függ, hogy a tésztából egyféle vagy éppen többféle tölteléket készítünk. 

Pizzás tekercs

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (21 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel