Lecsós kölesgombóc

Előrebocsátom, hogy a pontos mennyiségeket nem tudom megadni, mert sosem mérek. Azért aki egy kicsit otthon van a konyhában, annak menni fog. 

lecsos-kolesgomboc

(Nem gombócot csináltam, hanem laposabbra formáztam. Sőt, még gomba is került a lecsóba. Riczu Anikó)

Hozzávalók: (4 főre)

A lecsót külön nem írom le, mert azt mindenki saját ízlése szerint készíti. Az enyém lényege az, hogy majorannával ízesítem, nincs benne hús, és amikor elkészül, a rúdmixerrel pépesítem kb. a felét. Ez azért kell, mert a gyerekek egyébként kiválogatják a paprika és hagymadarabkákat. Így pedig imádják, és a maradékba pedig visszateszek egy kicsit ebből a "lecsószószból" a felnőtteknek is. Ettől aztán isteni sűrű leve lesz.

Elkészítése:

  1. kb. 30 dkg kölest folyó víz alatt leöblítek, majd házi vegetás vízben kb. 20-30 perc alatt megfőzöm. Na, a víz mennyiségével bajban vagyok... Talán 2 ujjnyival ellepte a kölest. (Én a kölest mindig kimérem pohárban, és 2-2,5x mennyiségű vízzel öntöm fel. Riczu Anikó) Főzés közben néha megkeverem, és amikor a kóstolás alapján már nem kemény, akkor kikapcsolom a gázt. Ekkor még a maradék vizet is magába szívja a köles, és egy sűrű masszát kapok.
  2. Ha kicsit kihűl, nedves kézzel gombócokat gyúrok belőle. Ezt csak azért találtam ki, mert az a sűrű kása nem nagyon tetszett a családnak. Így, gombóc formában viszont - láss csodát - sokkal finomabb volt.
  3. Tálaláskor a lecsót a gombócokra merem.

Eszter

Én a megfőtt köleshez keverek a lecsóból, és ebből formázok gombócokat. Bár, mostanában már nem gombócozok, hanem kisebb tepsibe teszem, és a sütőben 10-15 perc alatt összesütöm. Utána csak szeletelni kell. (Riczu Anikó)


Kapcsolódó tartalmak:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Hozzászólások

bmbe's picture

Köles

Segítség a köles főzéséhez. Nálunk így készül: 10 dkg köleshez, 2 dl tisztított víz, só ha felforrt. Egy forrás után elzárom, leborítom és a fedő alatt megpuhul kb. fél óra alatt.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel