Narancsolaj

Szaloncukor nem csak gyerekeknek...

Régóta motoszkált már a fejemben ennek a "felnőtt" szaloncukornak a receptje. Ott kezdődött, hogy a szüleim a lehullott gyümölcsökből minden évben pálinkát főznek. De sem ők, sem én nem isszuk a pálinkát az eredeti formájában. Ugyanakkor, egy ideje minden nyáron csinálok "nagyon ágyas-pálinkát", vagy inkább likőrt. Egyszerűen kimagozom a meggyet, telerakok egy 5 literes befőttesüveget vele, megszórom fahéjjal, szegfűszeggel, és felöntöm pálinkával és 1-2dl mézzel. Lezárom, napos helyre teszem, és a következő egy-két hónap alatt többször összerázom. Aztán nyár végén leszűröm, és a nagyon jó kis vendégváró ital mellett sütikbe, egyéb desszertekbe is kiválóan felhasználható szeszes gyümölcsöt kapok. Na, ez a gyümölcs birizgálta a fantáziámat! Kétféle szaloncukrot készítettem, összesen négyféle módon. Mindegyik töltött. Az egyik a szeszes meggyel, a másik aszalt gyümölcsökkel. Mindegyik verziót tovább opcionáltam, marcipán vagy diós burkolattal, majd mind a négyfélét csokival borítottam. Ugyanez az alapanyag a szilveszteri asztalon desszertként is jól szerepelhet! Csak akkor nem szaloncukornak öltöztetjük, hanem pici bonbon-kosárkákba ültetjük.

Szaloncukor és bonbonka

 Szaloncukor Karácsonyra!                  Bonbonka Szilveszterre!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Isteni házi csoki mandulával

Imádom a csokit! Olyan egyszerű házi csokit készíteni, hogy magam is megdöbbentem rajta. 10 perc alatt kész van, és nem tartalmaz semmi állományjavítót és emulgeálót és egyéb felesleges és káros dolgot sem. Sokféleképpen ízesítheted, variálhatod, és nagyon finom. Csak rágondolok és érzem a számban az ízét.  /verebedit/

Házi csoki mandulával

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Narancsos amaránt golyók

Szeretem a gyors, egyszerű és édes nasikat. Ezeket a golyócskákat még a gyerekek is könnyen elkészíthetik, hiszen semmi bonyolult nincs benne. Akár közös program is lehetne. Nos kedves anyukák, apukák.... mindent bele! Itt a farsangi szezon, a bálozóknak igazi, egészséges finomság készülhet. (verebedit)

Narancsos amaránt golyók

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (18 votes)

Máglyarakás bionom módra

Sokak nagy kedvencét, a máglyarakást én általában a téli időszakban szoktam elkészíteni, mivel az illatos alma, a fahéj, a dió és a rumos mazsola nagyon beleillik az advent hangulatába. Délben egy kiadós leves mellé is passzol, de önmagában desszertként is jól megállja a helyét.

A hagyományos máglyarakást bionomosítottam, hiszen a tésztája nem bolti kifliből vagy kalácsból való, hanem a házilag készített Berni féle kalács adja a máglyarakásom alapját, amit általában előző napokban elkészítek, és hagyom, hogy pár napig szikkadjon. A többi hozzávalón is módosítottam egy csöppet, íme:

Máglyrakás bionom módra

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (25 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel