Mustármag

Kovászos dinnyehéj

Tombol a nyár, ilyenkor leginkább csak a gyümölcsöt kívánom, főként a görögdinnyét. Viszont - illessenek is akármilyen jelzővel a takarékosságom miatt - nem esik jól eldobni a dinnye harmadát, majdnem felét! Bizony, lemértem, vékonyabb héj esetében is kiteszi kb. 33%-át, vastagabbnál pedig kb. 45%-át. (haszonállataim pedig nincsenek, hogy nekik tudnám adni) Tavaly először kipróbáltam, hogy milyen lehet kovászolva, nagyon jól sikerült! Gondoltam hát, ha valahova, akkor az "ínségkonyhába" pont passzol!

Kovászos dinnyehéj

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Keserűgomba télire

Keserűgomba... talán sokan nem is ismerik. Mindig várjuk a pillanatot, hogy megjelenjen. Mennyei finomság megtisztítva, kalapjába szalonnát és juhtúrót téve, megsütve. Vagy akár csak fokhagymásan, petrezselymesen is isteni! Anyukám tanított meg, hogy egy-egy sikeres gombaszedés után azonban meg lehet tölteni vele a kamrát is! Az így eltett gomba megőrzi a rugalmasságát.

Keserűgomba télire

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Hirtelensült karfiolos zöldség citromos kókuszmártással

Mostanában odavagyok a kókuszmártásokért, megérzek, megkívánok egy ízt, ennek a hatására megjelennek a képek, illatok, színek, és így megszületik az újabb ízesítés.

Imádok így főzőcskézni. Ez fogyasztható vegán főételként, de bátran használható köretként natúr módra sütött húsokhoz (sertés, csirke, hal stb.), mi így tettük, és mennyei.

karfiol-citromos-kokuszos-martassal

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Medvehagymás-gombás kifli - mindenmentes

A medvehagymás zsemle mellé mindenképp mindenmentes medvehagymás sós kiflit szerettem volna sütni, de nem állt rendelkezésemre kész recept. Gondoltam, nekiállok a lisztek összedolgozásának, és időközben intuitíven ráérzek, milyen ízre vágyom, és összeáll a teljes kép. Amikor új recepteket alakítok ki, rendszerint így cselekszem, és működik. Biztos voltam benne, nem száraz péksüteményt szeretnék, hanem kiflit, és valamivel meg is kellene tölteni. Időközben gombából készítettem a vacsorát, amelyből semmiképp nem akartam kihagyni a medvehagymát. Így merült fel a kérdés, hogy mi lenne, ha ezt használnám tölteléknek. Innentől már egyszerű volt, csak a fűszerezést kellett összehangolni.

Töltött kifli

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Lestyános-fenyőmagos mandulapástétom

Rádöbbentem, hogy az Erdélyben gyakran használt lestyánt, tárkonyt és borsika füvet milyen ritkán használom ahhoz képest, hogy teljes fűszerarzenálom van.

Így elszántam magam olyan receptek kitalálására, amelyekben ezek játsszák a fő szerepet. A lestyán főként a románok egyik nemzeti ételének, a csorbának a fő fűszere. Így általában csorba készítéskor éltem vele, de máskor kevésbé.

Mandulapástétom lestyánnal

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (18 votes)

Fűszeres szilva chutney variációk

Amikor elmondtam a páromnak, hogy mit készítek a kukoricás rizzsel töltött paradicsom mellé, kijelentette, hogy ő biztos nem eszik hagymás szilva chutneyt.  Tudtam, hogy tántoríthatatlan e tekintetben, így kompromisszumként felajánlottam neki, hogy készítek édes változatot is, és ha paradicsommal együtt nem ízlik, akkor egye desszertként.

Általában szereti az új és érdekes ízeket, de a gyümölcs társítása zöldségekkel ritkán ízlik neki. 

(A csatni dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik.) Wikipédia

szilva-csatni

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Sárgarépás kenegetős pikáns házi mustárral

Szeretem a házi kenőkéket. Eleinte  okozott némi fejtörést az, hogy mivel pótoljam az üzleti élelmiszereket. Felmerült benem a kérdés: Vajon mit fogok kenni a kenyérre? Mindig vajat, lekvárt és zsírt sem lehet enni. Fő a változatosság. Nehezen találtam akkor még házilag készített kenőkéket. Most sincs túl sok az oldalon, ezért is örültem ennek a receptnek nagyon. /verebedit/

Sárgarépás kenegetős – pikáns házi mustárral

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Csípős házi mustár

Mustár készítése házilag

Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

Házi mustár

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Indiai paprikás rizs

Autentikus forrasbol (vegetarianus indiai kollegámtól) jutottam ehhez a könnyű, gyors recepthez, mert már untam, hogy olyan mostohán viszonyulok a rizshez. Magában a (parolt) rizs, mint köret nekem valahogy nem elég csábító, de amint be van keverve valamivel (mint ez is itt), máris új távlatok nyílnak...Ezt ők főételként/egytálételként fogyasztják, de akár köretként is adhatjuk grillezett zöldségek/húsok mellé.

indiai_paprikas_rizs

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel