Napelem újrahasznosítás

Hozzászólás előzményeinek megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted a beszélgetést, amihez ezt a hozzászólást írták)

Napelem újrahasznosítás

Kicsit messzebről kezdjük a választ...

A napelemek tömeges telepítése a 90-es években kezdődött Németországban, majd évekkel lemaradva kezdték el más országok is. Mivel a napelemes rendszerek élettartamát 20 évre becsülték (bár a gyakorlat azt mutatja, hogy a megfelelő anyagokból, gondos technológiával gyártott, jó minőségű napelemek ennél jóval hosszabb élettartammal is bírnak), kiszámolhatjuk, hogy pontosan mostanában jött el az az időszak, amikor az eleinte telepített napelemek kezdenek megérni a leszerelésre.

Néhány szó a napelemek elhasználódásáról és a garanciákról.

A kristályos napelemek elhasználódását degradációnak hívják. Ez egy nagyjából lineáris gyengülés a modulok használata során. Az iparági standard szerint a gyártók egy általános és egy teljesítménygaranciát szoktak megadni a termékeikre.

Az általános garancia régen öt évre szólt, manapság 10 évet szoktak adni a jó minőségű modulokra, 5 éves garanciával már nem érdemes megvenni semmit.

A teljesítménygarancia meghatározása úgy szokott történni, hogy a napelemeknek tudniuk kell az eredeti teljesítményük legalább 90%-át nyújtani 10 év használat után, 80%-át 20 év használat után. A jobb napelemek gyártói mernek 25 évet is adni, a 80%-ra, de vannak kiemelkedő termékek is. Amit mi használunk napelemet, ott 12 év az általános garancia, a teljesítménygaranciája pedig 12 év után 91,2%, 30 év után 80,6%. Ez a garancia igen hosszú időre szól. Annyival lehet még növelni a biztonságot, hogyha egy biztosítótársasággal is biztosítják ezt a garanciális időszakot.

A teljesítménygarancia azért ilyen képlékeny még, mert ahogy fentebb is említettük még csak most futnak ki a legkorábban nagy mennyiségben telepített napelem projektek, mostanra vannak valós életből nyert tapasztalatok, az eddigi laboratóriumi öregedési mérések mellé.

A kristályos napelemekben a tapasztalatok szerint a félvezetők nem romlanak jelentősen. A teljesítményveszteséget legtöbbször az üveg elszennyeződése, kevésbé átlátszóvá válása okozza. Vagy az EVA fólia (ez van az üveg alatt, két réteg ilyen közé vannak laminálva a cellák) sárgul meg, vagy válik opálossá.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a jó anyagokból, jó technológiával gyártott napelemek lassabban öregednek, mint amit korábban képzelték.

Térjünk rá arra, hogy mi történik a már elöregedett és lebontott napelemekkel!

Mivel ezek most már egyre nagyobb mennyiségben fognak termelődni valóban meg kell oldani a kezelésüket.

2010-ben az European Photovoltaic Industry Association (EPIA) egy konferenciát rendezett Berlinben, amelynek témája az elhasznált napelemek kezelése, környezetbarát újrahasznosítása volt, kitérve az összes jelenlegi technológiával gyártott napelemre.

A technológia megvan, bár a gyakorlatban nagy mennyiségben végzett újrahasznosítás során még biztos csiszolódni fog. Visszanyerhetők a fémek, az üveg, a szilícium. A kristályos napelemek kevésbé problémásak, a vékonyréteg napelemek közül talán a CdTe az, ami nagyobb óvatosságot igényel, mivel a kadmium mérgező (ezen típusú napelemekre is van megoldás, de mi például emiatt nem is kezdtünk el ezzel a technológiával készülő napelemekkel foglalkozni.).

A napelemekre begyűjtésére és újrahasznosítására alapították 2007-ben a PV Cycle Association-t (ennek működéséről bővebben: http://www.pvcycle.org/ ).

A napelemekre is vonatkozik a Waste Electrical and Electronic Equipment Directive (WEEE), ami az elektronikus hulladékok kezeléséről rendelkezik. Ebbe bevonták a napelemeket is egy külön kategóriába. A gyártóknak kötelező visszavenniük az elhasználódott napelemeket és gondoskodni azokról.

A PV Cycle szervezésében már most több mint 200 használt napelem átvevő hely van, ahová 40db alatt be kell vinni a napelemeket, de 40db felett akár az elszállításban is segédkeznek.

Mondhatjuk tehát, hogy mostanra a napelemek begyűjtése megoldottá válik.

Az újrahasznosítás technológiái tehát már rendelkezésre állnak, egy kristályos napelemet 96%-ban képesek újrahasznosítani. Az első újrahasznosító üzem természetesen Németországban nyílt meg, Freiburgban, 2004-ben. Ott elégetik a napelemeket 600 fokon, így a 4% műanyag elégése után visszamarad az újrahasznosítható fém, üveg, és szilícium cella. A szilícium újrahasznosításával pl. az új cellák már 30%-al kevesebb energia felhasználásával állíthatók elő, a teljesen újak gyártásához hasonlítva.

Az ólmot, kadmiumot tartalmazó vékony réteg napelemek újrahasznosítása problémásabb, de az is megoldott.

Eredeti tartalom és hozzászólások:
..., 32 válasz 2014, január 7 - 21:56