Tejérzékenység

Hozzászólás előzményeinek megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted a beszélgetést, amihez ezt a hozzászólást írták)

Tejérzékenység

Szia!

A leírtak alapján nagyon úgy tűnik, hogy a szervezeted nem igazán tolerálja jól az állati terjtermékeket. 

A bőrünk egy jelzőműszer, tehát, ha valami elváltozás jelenik meg rajta, akkor a probléma gyökere belül keresendő. Nagyon ügyesen kitapasztaltad magadon, hogy "kiütnek" a tejtermékek, majd az elhagyásuk az étrendedből a bőröd javulásához vezet. 

A kérdés az, hogyha tudod magadról, hogy érzékenyen reagálsz az állati tejtermékekre, akkor miért terheled vele a szervezeted  A bélrendszer sok mindent kibír, de minél több irritáció éri, annál durvábbak lehetnek a tüneteid a későbbiekben, és az immunsejtjeidet is feleslegesen "túráztatod", ami későbbiekben akár autoimmun betegségekhez is vezethet.

Egyébként a múlt heti előadáson újra elmondta Dr. Ládi Szabolcs, hogy bizony az állati tejtemékeket nagyon sokan képtelenek emészteni, vagy csak részben, és sokan nem is sejtik, hogy a különböző tüneteik mögött ez áll.

Ha visszapótlod a jótékony bélbaktériumokat, regenerálod a bélflórádat, és emésztőenzimekkel segíted az emésztést, akkor állapottól függően időnként megengedhetsz majd magadnak egy kis adag állati tejterméket, de ne vidd túlzásba. Egyébként korábban már összeállítottam egy anyagot, ami kifejezetten élelmiszerintolerancia kezelésére irányul.

Bemásolom neked:

"A Bionom Fesztiválon Hatvani Galina (hosszú évek óta dolgozik ezen a területen) előadásából megtudhatta a nagyérdemű, hogy bizony nagyon sok tünet mögött élelmiszerintolerancia áll. Az élelmiszerintoleranciát nem tudják kimutatni az orvosok, de az intolerancia nagyon sok tünetet képes produkálni, mint például:

 • fogyás és hízás
 • fáradékonyság
 • gyulladás
 • ízületi problémák
 • bőrproblémák (ekcéma, akne, pattanás)
 • emésztési problémák (puffadás, székrekedés, hasmenés, gázosodás, hasfájás, hányinger, chron betegség, IBS, IBD,)
 • nőgyógyászati panaszok
 • légszőszervi panaszok (köhögés, orrfolyás, arc-, és homloküreg gyulladás)
 • idegrendszeri, pszichológiai tünetek (migrénes fejfájás, álmatlanság, szorongás, depresszió ).

Éppen ezért szorgalmazta Galina, hogy minél előbb kerüljön be hozzánk a Food Detective teszt, mert ennek a segítségével számos rejtett érzékenységre fény deríthető. Sajnos, nagyon sok esetben itt van a kutya elásva. Ugyanis a rejtett élelmiszerintolerancia ilyen másodlagos tüneteket (lásd fent) produkál, és nem is sejtik, hogy ez áll a háttérben. 

Ételintoleranciáról akkor beszélünk, amikor a szervezetünk egy élelmiszert nem tud maradéktalanul megemészteni, lebontani. Elsősorban az ételfehérjék a veszélyesek (glutén és tejfehérje (kazein)). Az állandó irritációnak köszönhetően a bél egyes szakaszairól "ledörzsölődnek" a bélbolyhok - ennek köszönhetően egyre inkább gyengül a felszívódás -, ami jelentős vitamin-, ásványi anyag-, és nyomelem hiányhoz vezethet. A mikro-, és makroelemek nem tudnak felszívódni, így jönnek a tünetek: fáradság, koncentráció zavar, bőrproblémák, hajhullás, fejfájás és sok esetben fogyás. 

Normális esetben az emésztés folyamán lebontódik a fehérje aminosavakra, és a felszívódás során, a véráram útján eljutnak a szervekhez, sejtekhez.

A  bél fala egy rácsos szerkezet. Ha gyulladásban van a bélnyálkahártya, majd jönnek a megemésztetlen fehérjék (glutén: gliadin és glutenin, kazein), odatapadnak a bélfalhoz, mert ki akarnak jutni a bélből -> kitágítják a pórusokat (szitaszerű bélfal) -> kialakul a szivárgó bélszindróma.

Ezen a lyukas bélfalon keresztül kikerülnek az emésztetlen fehérjék a vérbe. A szervezet észreveszi, hogy nem odavaló fehérje kering a vérben, ezért immunválasz reakciót fog adni, ugyanis ezek a félig emésztett fehérjék antigénként viselkednek.

Erre küld immunválaszként, olyan immunsejteket, mint a G típusú immun-gamma globulinok (IgG). Antitest jellege van. Antitest és antigén komplexet hoz létre, és ez ott kering a vérben.

Egy normális emésztő-, és immunrendszerrel rendelkező szervezet, úgy védekezik ez ellen az immunkomplex ellen, hogy a fehérvérsejteket odaküldi, ezek bekebelezik, megemésztik, és a májon keresztül kivezetik.

Viszont, ahol már ilyen problémák jelentkeznek, ott már se az immunrendszer, se a máj nem működik megfelelően.

Mi történik ekkor?

Ezek az immunkomplexek felhalmozódnak a vérben, és attól függ, hogy a véráram hova szállítja el, ott fognak felhalmozódni és ott okoznak gyulladást.

 • ha az ízületben-> ízületi gyulladás
 • ha az idegrendszerben -> idegrendszeri problémák, migrénes fejfájás
 • ha a bőrben -> akne, pattanás, kiütések, ekcéma stb. 
Ez egy körfolyamat, aminek sok-sok apró mozzanata van. 

Tehát első körben jó lenne, kideríteni, hogy nálad fenn áll-e a szivárgó bélszindróma, és van -e valamilyen élelmiszer intoleranciád. A teszt segítségével kb. 1 óra alatt kiderül.
A gyógyulás menete:
 1. Diéta, azaz a intoleranciát okozó élelmiszert kerüljük el egy ideig. A probléma súlyosságától függően ez 2-6 hónapot is igénybe vehet. A méregtelenítő kúra beiktatásával ez a folyamat gyorsítható.
 2. Megszüntetni a szivárgó bélszindrómát, befoltozni a bélfalat: bélnyálkahártya hámosítókat kell szedni (Ginger ForceEmésztést segítő tinktúra)
 3. Szinbiotikumok szedése (EmócióProbiotic all flora, fermentpatronméz almarosttalSupra Balance)
 4. Bélgyulladás csökkentése (ZyflamendManju)
 5. Emésztőenzimek szedése (Trópusi enzimkoktélBiOmegaEnzymix)
 6. Vitaminok, ásványi anyagok pótlása (Every Woman/ManPerfect PrenatalNC Iron Food,Stadelmann felépítőszer (ez azért is jó, mert a száj nyálkahártyáján szívódik fel, és akinek nagyon ramaty a felszívódása, annak is hasznosul), Nyírfanedv.) Itt előnyt élveznek a kettősen fermentált étrendkiegészítők, mivel a fermentációnak köszönhetően jobban tudnak hasznosulni.
 7. Májméregtelenítés és májregenerálás (HuminiqumMéz-koktél, Szűzbogáncsos méz,Halpástétom kúra,  Canadian Essence teaGoji)
 8. Nehézfémek eltávolítása (Koriander csepp+algák vagy Huminiqum)
 9. Stressz kezelése (Moksa ElixírRhodiola ForceRecreationCitromfű tinktúraLevendula tinktúra)
 10. Az immunrendszer erősítése és támogatása (Huminqum, Immun Assist 247BioconnectImmun ElixírManó Manna Elixír, Manju, CordycepsGanoUltra)
 11. Önfegyelem

Kiegészítésképpen ajánlom figyelmedbe ezt a 3 cikket:

http://eletmodszer.com/allergia-1-etelintolerancia-etelallergia-kontaktallergia.html

http://eletmodszer.com/allergia-2-glutenintolerancia-betegseg-vagy-sem.html

http://eletmodszer.com/allergia-valoban-akkora-mumus-a-gluten-mennyire-kell-felni-tole.html"

Az élelmiszerintoleranciát kimutató tesztet pedig itt találod.

Válaszok megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted, hogy milyen válaszok érkeztek erre a hozzászólásra)
Eredeti tartalom és hozzászólások: