A lenmagolaj és az omega 3:6 arány

Hozzászólás előzményeinek megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted a beszélgetést, amihez ezt a hozzászólást írták)

A lenmagolaj és az omega 3:6 arány

Az omega3 növényi változata at ALA, azaz az alfa linolén acid. Az emberi szervezet ezt a formát belsőleg nehezen képes hasznosítani, mert nekünk az omega3 EPA formájára ven szükségünk. Sajnos EPA csak az állati eredetű zsírokban található, mint pl. a lazacolaj, vagy a krillolaj.

A növényekben az ALA mellé társul az omega6, vagyis az arachidon sav, ami az egyik legjobb gyulladásgátló, bőrgyógyító omegasav, viszont csak külsőleg. Ugyanis az arachidonsav belsőleg gyulladást generál hosszútávú fogyasztás esetén. Ezéert nagyon fontos, hogy a magas omega6 tartalmú növényi olajakat csak kúraszerűen szabad fogyasztani, és tilos évekig alakalmazni.

Mesélek egy példát. 57 éves férfi keresett meg izületi gyulladással, és kiderült, hogy jóhiszeműen a prosztatájára megelőzés miatt szedett 4 éven keresztül tökmagolajat, amelynem nagyon rossz az omega 3:6 aránya. Igaz, hogy prosztata problémája nem volt, viszont a túl sok omega6 gyulladást generált az ízületekben.

Ez nem azt jelenti, hogy a rossz omega3:6 arányú olajakat kerüljük, csak ne együk őket évekig minden nap, mert tuti, hogy valahol megbosszulják magukat.

Ilyen olajok:

  • napraforgó olaj
  • mákolaj
  • szőlőmagolaj
  • tökmagolaj
  • dióolaj
  • pisztáciaolaj
  • lenmagolaj
  • ligetszépe olaj (nagyon magas az omega 6 aránya a 3-hoz képest, viszont bőrápolásra kiválóak, akár minden nap is!)

A lenmagolaj esetén nem árt 3 hónap szedés után 1 hónap szünetet tartani. Ugyanis ha folyamatosan nap mint nap szeded, akkor 5-6 év után ne csodálkozz, ha valamid begyullad.

Rosszat nem teszel magadnak a kiváló élettani hatásokkal rendelkező lenolaj szedésével, csak kérlek vedd figyelembe azt, hogy mértékkel!

Válaszok megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted, hogy milyen válaszok érkeztek erre a hozzászólásra)
Eredeti tartalom és hozzászólások: