Savanyú káposzta

Savanyú káposzta

A tápanyagokban gazdag, fehér színű fejes káposztából készül só hozzáadásával, tejsavas erjedéssel, és akár áprilisig is eltartható.

 
Elkészítésének módját feltehetőleg a kínaiak dolgozták ki. Annyi bizonyos, hogy a kínai nagy fal építésénél már savanyú káposztát is kaptak a munkások.
 
Magyarországon is hagyományos étel, amely különösen a szegény falusi lakosság körében a legjelentősebb táplálékot jelentette a hideg téli hónapok alatt.
 
Őseink a savanyú káposztával tartották egészségesen a családjukat. A húsételeknek régóta kedvelt körete, mivel a zsírok egy részét semlegesíti. De egymagában is igen ízletes, egészséges étel.
 
 
Hatóanyagai
  • B12-vitamin (kobalamin) – a növényi eredetű táplálékokból általában hiányzik, ezzel szemben a savanyú káposztában a tejsavas fermentáció révén jelentős mennyiség keletkezik. Ezért különösen értékes, sőt nélkülözhetetlen táplálék az olyan vegetáriánusoknak, akik tojást sem esznek. A kobalamin igen fontos a szellemi frissességhez, a stressz elviseléséhez, az agy és idegrendszer működéséhez, a vasanyagcseréhez, a csontok felépítéséhez.
  • B6-vitamin (piridoxin) – a fehérje felhasználásához szükséges
  • niacin és pantoténsav – a sejtek energiaellátásához, az anyagcseréhez szükséges
  • C-vitamin – immunrendszer megfelelő működéséhez, hormontermeléshez lényeges
  • Ezeken kívül káliumot, vasat, cinket tartalmaz.
 
Gyógyhatása

Az egyik legértékesebb hatása a kandida elleni győzelem!

A tejsavas savanyú káposzta napi 2-3 alkalommal való fogyasztása, akár egy hónap alatt legyőzheti a szervezetünkben túlzottan elszaporodott élesztőgombákat. Mentálisan frissít és erősíti az immunrendszert. Serkenti a vasanyagcserét, így segíti a vörösvérsejtek képzését. Szabályozza a zsíranyagcserét, a koleszterinszintet. Serkenti a fehérje anyagcserét, erősíti az izmokat, különös tekintettel a szívizomra. Stimulálja a sejtnövekedést, fiatalít és segíti a kötőszövet meg-újulását.
 
 
Fogyasztása
Lehetőleg ne vizezzük fel, még ha az íze erősnek tűnik is. Nyersen fogyasszuk, ha mégis megfőzzük, a főzés ideje ne tartson 25 percnél tovább. Magas sótartalma miatt ne adjunk mellé erősen sós húst vagy egyéb sós élelmiszert. A vásárláskor figyeljük meg a káposzta színét. A természetesen savanyított káposzta kissé besárgul, míg a vegyszerekkel kezelt színe minden esetben fehér marad.
 
 
Otthoni készítése
A káposztát nem túl vékonyan felszeleteljük, majd enyhén besózzuk és elkezdünk megtölteni vele egy 2-3 literes üveget. Közben néhány borsszemet, babérlevelet, köménymagot és 20-30 szem zöldkukoricát adunk hozzá. Mindezt úgy nyomkodjuk bele az üvegbe, hogy azt teljesen kitöltse, légbuborék ne maradjon és a káposzta levet eresszen. Szobahőmérsékleten 2-3 napos érlelés után fogyaszthatjuk, felbontás után a hűtőben tároljuk.

Forrás: www.helloinfo.hu
 

Eredeti tartalom és hozzászólások: