Sikertelen babavárás, Hashimoto thyreoditis, cisztás petefészkek

Hozzászólás előzményeinek megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted a beszélgetést, amihez ezt a hozzászólást írták)

Sikertelen babavárás, Hashimoto thyreoditis, cisztás petefészkek

Szia Ildikó!

A primer pajzsmirigy-elégtelenség leggyakoribb oka a Hashimoto thyreoditis, ami autoimmun eredetű krónikus gyulladás, melyet esetedben az emelkedett anti-TPO szint és az egyértelmű UH-kép is megerősít. A Hashimoto th. sajnos- ahogy írod is- családi halmozódást mutat, valamint fiatal-középkorú nők esetében egyre gyakoribb elváltozásnak számít. A krónikus gyulladás, a pajzsmirigy szövetei ellen termelt ellenanyagok lassan, de annál biztosabban teszik tönkre a pajzsmirigy állományát és hormontermelését, mely alulműködéshez, szubklinikus alulműködéshez vezethet (ahogy nálad is), ez pedig kezeletlen esetben semmiképp sem elhanyagolható kockázatokat rejt magában.

A betegség- orvosok által is elismerten- lelki és stressz-tényezőkhöz is egyértelműen köthető a jódhiányon, az életmódon és a családi "örökségen" túl.

A Hashimoto thyroiditissel kapcsolatosan kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást, amiben az ajánlott természetes kiegészítő készítményeket is megtalálhatod!

Az ott felsoroltakon kívül még a szelén (szintén szerves formában) emelt dózisú bevitele nagyon jótékonyan hat a pajzsmirigyre, autoimmun elváltozások esetében pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükség van a jodotironin 5-dejodináz szeléntartalmú enzimre is. 

Endokrinológiai, hormonális elváltozások esetében a Triomed Vénusz medál használata is segítséget jelenthet. A Triomed család működési elvéről, a milliméteres hullámterápiáról, ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz!

A gyógyuláshoz vezető úton az egyik leglényegesebb lépés a lelki háttér rendbetétele! Jacques Martel (Lelki eredetű betegségek lexikona) így ír a pajzsmirigy alulműködéséről: "A pajzsmirigy alulműködése pajzsmirigy-elégtelenséget jelent. A betegség az összes anyagcserefolyamat lelassulásával és olykor golyva képződésével, vagyis a pajzsmirigy megnagyobbodásával jár. (...). Fizikai okai között az immunrendszer rendellenes működését említhetjük. A pajzsmirigyet pajzsmirigygyulladás teszi tönkre, amelynek következtében mirigyet támadó antitestek termelődnek (...). A koleszterinszint megnövekszik, fáradtság, izomfájdalmak jöhetnek létre, a végtagok zsibbadását vagy hidegséget, székrekedést és a reflexek tompulását okozhatja. Elkeseredettség is úrrá lehet rajtam, amely mogorvává tehet engem, és a meg nem értettség érzését válthatja ki belőlem. A testem riadót fúj. A metafizikus okok ugyanúgy jelentősek. A torokcsakra a kommunikációhoz és a kreativitáshoz kapcsolódik. Milyen a kommunikációm saját magammal, a szeretteimmel és a többiekkel? Hogyan juttatom érvényre a kreativitásomat, az elvégzendő feladataimban? A pajzsmirigy alulműködésének az is lehet az oka, hogy képtelen vagyok egy olyan helyzettel szembenézni, amely már többször újra megjelent az életemben, és amellyel szemben tehetetlennek érzem magam, nem tudom, hogyan reagáljak rá. A saját életem irányítója, alkotója vagyok. Magam köré mindenhová harmóniát hintek. Bízva az életben, az életet új szemmel látom."

Az okok felderítésében, megértésében egy jó kineziológus, egy megfelelő, tapasztalt szakemberrel végzett családállítás, pszichoanalitukus terápia nagyon-nagyon sokat segíthet!

A pajzsmirigy alulműködése, szubklinikus alulműködése valamilyen módon mindenképpen kezelendő állapotok! Kezeletlen esetekben a szív-érrendszeri kockázat, valamint a menstruációs zavarok, következményes meddőség, vetélés, magzati retardációk kockázata is jelentősen növekszik!

Azonban a leveledet olvasva felvetődött bennem egyéb eltérések lehetősége is.  Ezt írod: "ultrahangos vizsgálaton mindkét petefészekben cisztákat látott". Én arra bíztatnálak, még a babvállalás előtt feltétlenül járj ennek alaposabban utána! Ugyanis a ciszták kialakulásának hátterében is állhatnak megtermékenyülést gátló okok, melyek ezen túlmenően igen komoly kockázatokat is rejtenek magukban.

A PCOS nők körében sajnos "népbetegségnek" számít, hátterében minden esetben valamilyen fokú inzulinrezisztencia áll. Ezzel kapcsolatosan kérlek, nagyon alaposan olvasd át ezt a hozzászólást és a benne található csatolt tartalmakat is!

A Hashimoto thyreoiditis előszeretettel társul IR-val, valamint az ennek talaján kialakuló PCOS-val is!

A PCOS nőgyógyászati vonatkozásai ellenére nem nőgyógyászati betegség, így különösen lényeges, hogy a vizsgálatokat, kezelési tervet belgyógyász-endokrinológus irányítsa

Minden rendben lesz, ne aggódj! Amint megvannak az okok, a megoldások is jönnek velük együtt! Meg a jól megérdemelt boldog és egészséges babavárás is!

Csupa szépet kívánok neked! 

 

 

Válaszok megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted, hogy milyen válaszok érkeztek erre a hozzászólásra)
Eredeti tartalom és hozzászólások:
Elfeledett szervünk: a pajzsmirigy, 438 válasz 2010, április 8 - 17:13